Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Asiu, alez ja tez nie chce sie spierac.

Mnie temat i tak nie dotyczy, gdyz po 1 nie mieszkam w Polsce, a po 2 motocykle w pasy nie sa uzbrojone :D
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeJul 25th 2012
     permalink
    misia-ludek: Na temat pasów też słyszałam, że ciężarna w widocznej ciąży dostała mandat za niezapięte pasy.

pewnie jakby nie przyjeła mandatu tylko oddała to na droge sadowa to spokojnie by wygrała. Policjanci to tez ludzie i tez niekoniecznie znaja (pamietaja) wszystkie przepisy.
    co ni zmienia faktu, ze statystyki pokazuje, ze w ciazy jednak bezpieczniej miec pas zapiety
    Mozna kupic takie specjalne krzesełko dla ciezarnych ktore sciaga ten dolny pas mocno w doł tak aby nie dotykał brzucha własnie adapter do pasów
    -- mama piątki :)
    • CommentAuthoratamala
     permalink
    Dziewczyny już 5 godzin mam skurcze co 5-8 minut , bolesne ale nic więcej się nie dzieje... Nie wiem czy trochę nie nabrały siły hmm.... Kiedy jechać na IP? nie chcę zrobić falstartu;( i poza tym mamę bym musiała ściągnąć 100km do Kuby bo akurat dzisiaj pojechała do Babci w odwiedziny... :confused:
    --
  2.  permalink
    atamala

mi na szkole rodzenia ( coprawda w UK) mowili ze regularne skurcze dwa na 10 minut sa przeslanka do pojawiania sie na porodowce
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Moim zdaniem warto zapinać pasy. Mam koleżankę, która w ósmym miesiącu ciąży zaliczyła dachowanie, bo strzeliła jej opona w samochodzie :wink:
    Ja jeżdżę z adapterem,ale gdybym go nie kupiła po okazyjnej cenie na początku ciąży, pewnie bym kombinowała z górną częścią pasów... Mandatu zawsze można nie przyjąć :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    atamala zamawiaj taksowke i jedz na IP sprawdzic co i jak w razie w zadzwonisz do meza juz ze szpitala, a jak bedzie ok to spokojnie wrócisz taksówka do domu :)
    • CommentAuthoratamala
     permalink
    Ja już od 2tyg co jakiś czas miałam takie regularne skurcze ale nie aż tak regularne i bolesne... A wiecie może czy można sobie samej sprawdzić czy ma się rozwarcie czy coś....? Ja szyjki nie mogę dosięgnąć więc chyba dalej długa...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeJul 25th 2012 zmieniony
     permalink
    asia_: Jak cerise pisała , u niej pasy zadziałały , bez nich więcej krzywdy mogła sobie i dziecku wyrządzić . ale jak ze wszystkim , kazda z nas decyduje co robi :wink:

Popieram! Dla mnie ciąża nie jest wymówką, by nie zapinać pasów. Ja zapinam. Zawsze, pomimo że mam skurcze i brzusio napięty. A ja jeszcze jak na złość, nagle w ciąży mam mnóstwo sytuacji, gdzie jest potrzebne gwałtowne hamowanie - i nigdy z mojej winy. Niemniej... bez zapiętych pasów jedzie mi się niewygodnie... tak, jakby mi czegoś brakowało :)

Treść doklejona: 25.07.12 14:54
    atamala: Ja szyjki nie mogę dosięgnąć więc chyba dalej długa...

to, ze nie możesz dosięgnąć szyjki, nie oznacza, ze jest nadal długa... to oznacza, że jest wysoko a jej długości sama nie zbadasz kochana :*
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    atamala brałaś nospę ? jeśli nie przeszło po nospie jedz na IP podłączą KTG i sprawdzą co i jak. :*
    --
  3.  permalink
    atamala: Dziewczyny już 5 godzin mam skurcze co 5-8 minut , bolesne ale nic więcej się nie dzieje...

Ja organizowałabym opiekę dla małego, bo 5-8min, to nie 10-15,jeśli nie masz zbyt daleko do szpitala, poproś kogoś żeby w tym czasie został z małym - mąż, czy dobra zaufana koleżanka i jedź sprawdzić na IP czy się nie zaczęło na dobre. Żebyś potem zdążyła
    Co do pasów to jednak wolę zapiąć mimo braku adaptera do nich, ale przepisy z 2012r wyraźnie mówią, że kobieta o widocznej ciąży nie ma obowiązku ich zapinania, więc jak zdarzy Wam się pasów nie zapiąć a Policjant będzie nieugięty to możecie odmówić zapłaty mandatu bo wg przepisów wygracie sprawę. Nie tam też wzmianki o tym, że musi być jakieś zaświadczenie od lekarza czy ostatnie tygodnie ciąży. Widoczna to widoczna, u jedej będzie widoczna już pod koniec 4 miesiąca, u innej pod koniec 6. Ale ja i tak polecam zapinać pasy:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Maylda nie mów że jeżdzisz na motorze :shocked: Mnie aż skręca jak mój M jedzie ale nie odważyłam się wsiąśc odkąd dowiedziałam sie o ciąży .

I jak widać nawet policja nie zna stanu faktycznego ustaw :wink: , bo to nie tylko mój M ale policjant który mnie kontolował i ( najlepsze ) szwagier który pracuje w drogówce :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    katka_81: Niemniej... bez zapiętych pasów jedzie mi się niewygodnie... tak, jakby mi czegoś brakowało :)

Dokładnie mam tak samo, czuję się jakbym była naga, dosłownie:shocked:

Treść doklejona: 25.07.12 14:58
    asia_: I jak widać nawet policja nie zna stanu faktycznego ustaw , bo to nie tylko mój M ale policjant który mnie kontolował i ( najlepsze ) szwagier który pracuje w drogówce

chłopaki po prostu też uważają, że jest bezpieczniej w pasach i uważają, że przepisy się zmieniły jak lekarze zalecają zapinać pasy:wink:
    --
    • CommentAuthoratamala
     permalink
    Mąż ma przyjechać i wtedy zobaczymy, jak nie przejdzie to pojedziemy... :cool: Znając życie zaraz mi przejdzie ;)
    --
  5.  permalink
    asia_: Maylda nie mów że jeżdzisz na motorze :shocked: Mnie aż skręca jak mój M jedzie ale nie odważyłam się wsiąśc odkąd dowiedziałam sie o ciąży .

no teraz juz nie jezdze :D
    jezdzilam chyba jakos do kwietnia/maja, jako pasazer (bo jako kierowca to nigdy) tyle ze nasz motocykl to taki niski, siodlaty, w stylu Harleya, wiec wygodny.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Kakai walczy bo się nie odzywa , może już maluszek powital świat krzykiem :bigsmile:

atamala chyba lepiej nie grzebać samemu , i nie czekaj zbyt długo żebyś zdążyła ( położna mi ostatnio tak powiedziała bo ponoć drugi porod jest szybszy )

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 25.07.12 15:04</span>
    Matylda1982: tyle ze nasz motocykl to taki niski, siodlaty, w stylu Harleya, wiec wygodny.

nasz też ale jakoś jak pomyślałam o wstrząsach to zrezygnowałam i już czekam na przyszły rok :bigsmile:
    --
    • CommentAuthoratamala
     permalink
    :shocked: Boję się.... Chyba wolałabym żeby to nie było dziś.... !!Nie jestem gotowa:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    atamala: :shocked: Boję się.... Chyba wolałabym żeby to nie było dziś.... !!Nie jestem gotowa:cool:

:hugging: nosek do góry - jak się akcja rozkręci, to wszystkie obawy odejdą :)
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Dzwoniłam na policję się spytać skierowali mnie na tel: 22 603 77 55 wydziału ruchu drogowego i tam mi powiedziano że kobieta w ciąży jak ma widoczny brzuch nie musi mieć zapiętych pasów, i nie trzeba mieć przy sobie książeczki ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    acia20 a jak sie czujesz?? jak plamienia ?? juz wsio ok?
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    a ja dziś nie do życia... :( rano byłam na spacerze z psem i musiałam 3 razy przysiadać, bo słabo mi było a za 4 razem to już mnie tak zmogło, ze przed sklepem musiano mnie częstować wodą - miałam ciemno przed oczami, ledwo doszłam do ławki. I cały dzień taki :( to normalne? Dodam, że mam lekką anemię od niedawna i może to przez to?
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    katka_81 Ja miałam podobnie. Niestety te upały nie poprawiają nam samopoczucia, bez wody ani rusz!
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    PolusiowaMama: katka_81 Ja miałam podobnie. Niestety te upały nie poprawiają nam samopoczucia, bez wody ani rusz!

Polusiowa jak ja Ci zazdroszczę, że Ty już tulisz Leonka... Ja pierwszy raz w ciąży tak źle się czuję. I przeraża mnie to, że termin dopiero na wrzesień :/ UMRĘ jak nic!
    zaczynam narzekać - nie dobrze...
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    katka_81
    Ja też miałam kilka takich właśnie baaaardzo słabych - sensu largo - dni. Myślę, że to jak najbardziej może się przytrafić.
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    katka_81: to normalne?
    mam nadzieje, ze tak mnie ostatnio tez zawroty glowy dopadaja :) ostatnio w rossmanie - na szybko kupiłam sobie chlodny sok i odtajałam w aucie
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    mooniia: mam nadzieje, ze tak mnie ostatnio tez zawroty glowy dopadaja :) ostatnio w rossmanie - na szybko kupiłam sobie chlodny sok i odtajałam w aucie

strach normalnie wychodzic z domu w te upały...
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    mooniia -
    plamień już nie ma na szczęście, ale prowadzę kanapowy tryb życia i siedzę w domu i nie można seksu :(
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    katka_81 jak tylko upały odpuszczą to będzie zupełnie inaczej, lepiej!
    Końcówka się ciągnie, to prawda, ale pomyśl jak wiele dajesz swojemu Dziecku właśnie teraz.. No i coś co się nie powtórzy, już nigdy tak blisko nie będzie!

Wiem, mądra jestem, a psioczyłam jak szalona, że chcę już!
    Ale brzuch miałam ogromny, kwoczyłam szeroko, no i z Polą nie mogłam się bawić, bo Mama duża.
    Teraz już powoli śmigamy, wracam do żywych!

Dziewczyny, gdzie poza mothercare są teraz promocje? Orientujecie się? Chyba muszę wydać trochę kasy ;-)
    --
  6.  permalink
    Mnie też dopadają, z Mają tak nie miałam, ale to pewnie dlatego, że na tym etapie ciąży to był grudzień, a teraz głównie takie zawroty i duszności pojawiają mi się w sklepie.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    PolusiowaMama: Końcówka się ciągnie, to prawda, ale pomyśl jak wiele dajesz swojemu Dziecku właśnie teraz.. No i coś co się nie powtórzy, już nigdy tak blisko nie będzie!

wiem, jak kocham swoje dziecko, jak nikogo na świecie... nie myślałam, ze taka miłość istnieje. Ciąża zawsze wydawała mi się takim magicznym czasem a tu niestety, bardzo się rozczarowałam :/ Może pomyślicie, że jestem durna ale dla mnie okres ciąży, to ciężki okres. Nie polubiłam go pomimo, ze kocham czuć Michasię, jak się rusza, kopie... Ja po prostu chyba nieodpowiedni moment wybrałam :/ Stresów nie podleczyłam po ubiegłorocznych problemach zdrowotnych i teraz problemy ciążowe okazały się być za ciężkie, jak na moją psychikę... Ech, wyżaliłam się :( Ja chcę już tulić Michasię... :(((
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    A my po wizycie :-) Najpóźniej we wtorek zwolnimy listę :-) Rozwarcie na 5 cm, masaż szyjki zaliczony. Jeżeli się nadal nic nie będzie działo, to w piątek kolejny masaż ....i jeżeli to też nic nie da, to we wtorek moja lekarka ma dyżur w szpitalui, więc przyjmuje mnie na oddział i obiecała, że wtedy już na bank urodzimy :-) Ostanie dni w dwupaku.....hura hura!!!!! :-) Ależ mi humor poprawiła :-)
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    melduje sie ze szpitala. Na wizycie skurcze , 2cm rozwarcia. Skurcze opanowali (wogole nie czulam ich) byly czeste ale o niskiej amplitudzie. Dzis odstawili mi fenka bo nie ma sensu brac go w 35 tc czulam sie po nim tragicznie. Maly dostal sterydy na plucka dzis ostatni zastrzyk...ufff przezylam chwile grozy... teraz musimy wyrtrzymac 2 tyg chociaz zle nie jest...
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    hopelight: melduje sie ze szpitala

oj :( Trzymaj się hope :( dasz radę, odpoczywaj tam...
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    hopelight: bo nie ma sensu brac go w 35 tc

no patrz ja z córa brałam do konca 37tc bo bali sie , ze po odstawieniu natychmiast urodze. Taaa urodziłam w 42tc :)

kciuki dziewczyny!!
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    monia tylko ja epizod ze skurczami mialam wczoraj...dzis plaskie linie mysle ze jak znow sie nie dajBoze pojawia to podadza mi go jeszcze.... a jako ciekawostke opowiemWam ze lezala ze mna dziewczyna ktorej lekarka prowqadzoca chyba jakas marna zalozyla krazek w 25 tc bo szyjka sie niby skrocila w 31 tc zdjeli jej ten krazek bo niby szyjka cudownie sie wydluzyla...dziwne...hehe
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    hopelight: w 31 tc zdjeli jej ten krazek

szok!!! ja bym chyba sobie nie pozwolila na jej miejscu, juz bym wolała niepotrzebnie go miec niz od 31 tc sie martwic , ze moze jednak był potrzebny :confused:
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    oj oj co za wiadomosci. ...Hopelight oddam moja szyjke za Twoja...ja mam skorcze ale szyjka nie wspolpracuje...Trzymam kciuki za donoszenie do 37 tyg!
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    moniu
    dlatego ciesze sie ze zabrali mnie dzis karetka do szpitala o wyzszej
    referencyjnosci gdzie mam rodzic bo to dziwne co zrobili tej
    dziewczynie...wczoraj bylam w innym szpitalu ale nie chcieli mnie tam bo
    mam wskazanie do porodu w klinice no i dzis jestem tu...spokojniejsza:)

czerwinko moja wspolpracuje tylko o 2 tygodnie za szybko...
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Hope trzymaj się kochana i nie pozwól Domisiowi jeszcze wyjść :)

w 31 tc zdjeli jej ten krazek bo niby szyjka cudownie sie wydluzyla...dziwne...hehe

dramat! :shocked: jak ja leżałam w szpitalu to akcja z krążkiem była w drugą stronę.... założyli pessar lasce która była w 32tyg.ciąży a jej szyjka miała 37mm, rozwarcie na 1cm ale wewnętrzne...

Jak widać co lekarz/szpital to inna praktyka:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    hopelight....moja szyjka od 30 tygodnia miała 9 mm, była bardzo mięciutka i rozwarta na 2 cm. Przyjeli mnie na patologię, podali sterydy, poobserwowali, profilaktycznie przepisali Fenka i Lutka i wypisali. Mimo że szyjka zostala zgładzona 3 tyg temu, rozwarcie powiększyło się, leki odstawione, to nadal u mnie nic się nie dzieje (a już 39,3 tydz)...... a przezywałam to ogromnie. Grunt to być dobrej myśli :-)
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Blue a jak ten masaż szyjki ? bolał czy nie ?

jeju .. zrobiłam tylko obiad a brzuch mi się stawia . I jak tu nie porównywć ciąży do choroby , jak niewiele można zrobić :confused: Katka , te osłabienia napewno przez pogodę + anemię . Ja też mam anemię i czasem mi plamki przed oczami biegają :sad: dobrze ze krew z nosa przestała lecieć
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Mój masaż był dzisiaj bardzo delikatny, bo byłam na prywatnej wizycie poza szpitalem i babeczka bała się, że mogę zacząć mocno krwawić i musiałaby wzywać karetkę i do szpitala :-) W piątek umówiłam się z nią już w szpitalu, więc powiedziała, że bardziej zasaleje :-) Podczas dzisiejszego masażu o dziwo czułam się bardzo komfortowo, wręcz było przyjemnie :-) ZObaczymy jak będzie podczas "ostrej" wersji :-) Dzisiaj rozwierała szyjkę do 8 cm i odklejała pęcherz i było to zupełnie bezbolesne i bez krwawienia.
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    katka_81: Może pomyślicie, że jestem durna ale dla mnie okres ciąży, to ciężki okres. Nie polubiłam go pomimo, ze kocham czuć Michasię,

Katka i nie stresuj sie , nie musisz "kochać" stanu ciąży , nie dla wszystkich jest on fantastyczny i nie każda będzie tęsknić za brzuchem . Ale JUŻ NAM NIE WIELE ZOSTAŁO , głowa do góry :bigsmile:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 25.07.12 16:36</span>
    BlueCactus: Dzisiaj rozwierała szyjkę do 8 cm i

i zrobiła takie rozwarcie ? Ono już nie jest takie porodowe ?
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Na razie rozwarcie jest na ok 5 cm. Szyjka jest bardzo podatna na "rozciąganie" i podczas masażu powiedziałe że bez problemu 4 palce jej się mieszczą. Powiedziała, że gdybym z takim rozwarciem trafiła do szpitala plus skurcze to od razu na porodówkę. A że u mnie zupełna cisza, zero skurczy, to mamy czekać. Jak masaże nie pobudzą akcji skurczowej, to we wtorek oksy nas czeka.
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    w Krakowie pada, a miały być upały :shocked: i bądź tu człowieku mądry :wink:

co do zapinania pasów, to jeżdżę z zapiętymi, jako kierowca uważam że wariatów nie brakuje i nie mam zamiaru się narazać

od soboty "chodziły" za mną nadziewane papryki, i dzisiaj zrobiłam, zjadłam tyle ile mogłam i dorzuciłam dwie z łakomstwa :devil: teraz troche cierpię ale nie mogłam się powstrzymać :bigsmile:

z ciążowych wiadomości rzadnych rewelacji, zarówno ja jak i syn - okazy zdrowia, więc nuuda, ale jakże pozytywna i ciesząca :wink:
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Coś mi się wydaje, że Kakai tuli już Janka :)

Również jeździłam do końca z zapiętymi pasami, nie wyobrażam sobie bez, jakoś głupio bym się czuła ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    asia_: czasem mi plamki przed oczami biegają

też to mam, czasem latają mi iskierki przed oczami... czyli to ta anemia cholerna nabroiła...
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Hej :smile:
    Po pierwsze gratuluję wszystkim mamusiom, którym się udało rozpakować przez ostatni tydzień :smile: tym, które się niecierpliwią, rekomenduję laktator do akcji :bigsmile:
    Ja sie tylko melduję, że żyjemy :wink:
    Niestety ciągle siedzimy z młodym w szpitalu, bo się mu przypałętał gronkowiec przy porodzie :sad: od piątku jest na antybiotykach, ale mamy nadzieję na wyjście w sobotę... Teraz mu robią drugi posiew z krwi i jeśli wszystko wyjdzie dobrze, to w końcu zawitamy w domu :smile: oby szybko!!
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    ciekawe jak tam Kakai??

Treść doklejona: 25.07.12 18:16
    dodotka zdrowiejcie szybciutko :)
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Hej. Cały dzień mnie nie było, bo byłam na spotkaniu służbowym :bigsmile: Jak fajnie "iść" miedzy ludzi :wink: nawet do pracy....
    Spotkałam duuużo znajomych z pracy i było mi bardzo miło słuchać, jak to świetnie wyglądam w ciąży i NIKT nie mógł uwierzyć, ze mam termin już za 3 tygodnie - bo brzuch wygląda na 6 miesiąc :devil: A jeszcze założyłam obcisłą sukienkę z dekoldem i do pół uda :wink: Buty na obcasie (bo ja nie umiem chodzić na płaskim i nie posiadam żadnej pary :shamed: A co! SexiMama :devil:
    Leciałam do domu, żeby sie tu zalogować i poczytać o tym, że Kakai urodziła, ale widze, że jeszcze kcikamy i czekamy!

Też jeżdżę w pasach zapietych jak Moonia pisała - tylko górą.
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Ul_cia: Cały dzień mnie nie było

nooooo, właśnie nie da się ukryć. Nie znika się tak z pierwszej 10 :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.