Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeAug 3rd 2012
     permalink
    venika: czy tak każde z osobna nosiłaś

kazde osobno przy czym najmłodsza 3 latke adoptowalismy jak miała 6 tyg bo juz nie miałam sieły na in vitra a ta ciaza jest dla nas zaskoczeniem :) - na starosc mi sie organizm wyregulował :)) ( tzn staralismy sie, w sukces jednak nie wierzac ot tak jak sie uda bedzie git no i sie udało :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    mooniia to wspaniale... gratuluję, ja zaszłam w ciążę z Asią po diagnozie polityczne jajniki. Już zdążyłam sie przyzwyczaić do myśli że będzie bardzo ciężko a tu proszę niespodzianka jeszcze tego samego miesiąca, A teraz to juz jak tylko chcieliśmy zajść w ciążę to zawsze za pierwszym razem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    czerwinka: herbatka jest, pilka zaraz zostanie napompowana maz z lozka nie wylezie ;-)

:thumbup:
    Walcz! Ja we wtorek na ściągnięcie szwu :crazy:, ciekawe czy zarosłam czy wręcz przeciwnie?
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Witam z rana. Dziewczyny nie ma jak z Wami od razu jak czytam posty to mi się humor poprawia:bigsmile:.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Czytanie forum pomaga mi przetrwać te ciągnące się tygodnie. Inaczej bym chyba oszalała w domu. Nie dość że upały, to jeszcze nudy :devil:
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    No 18 :-):-):-) czyli robimy zawody ktora wytrwa do terminu :-) Atamala sie nie odzywa mam nadzieje ze wszystko u nuej ok...
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    czerwinka: Atamala sie nie odzywa mam nadzieje ze wszystko u nuej ok...

ona juz pewnie po :))
  1.  permalink
    :bigsmile: super tak poczytać z rana:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    A Ula w nocy buszowała, to teraz pewnie odsypia :tongue:
    •  
      CommentAuthorma_mi
    • CommentTimeAug 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    Aaaa, prawie zapomniałam donieść - odebraliśmy wczoraj wózek :jumping: , ale nie pokażu, bo nie lubicie tych moich wynalazków róznych :tooth:

Treść doklejona: 03.08.12 08:30
    judka25: , to teraz pewnie odsypia

albo na tarasie pokrzywą sie poi :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    rumbcia niezmiennie u mnie heh dzis na obchodzie lekarz do lekarza powiedzial ze moje poniedzialkowe badanie gin bylo bardzo porodowe....takze pani czeka na porod....normalnie szok! kiedy mi sie to porobilo to ja nie wiem...mam zaparcia do tego z nerwow i boje sie normalnie wyproznic ze cos pojdzoe przez to haha sorki za doslownosc ....
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    ma_mi pokaz :-) prosze :-) ja mam podobne wynalazki :-)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Hope najważniejsze, że już jesteś na takim etapie ciąży, że nie ma żadnego zagrożenia :wink: Każdy dzień jest ważny, ale w razie co to też będzie ok,, aaa no i że jesteście w szpitalu (bo to połowę stresu mniej niż będąc w domu) :wink:
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    czerwinka: ja mam podobne wynalazki :-)

hehe :clap: i to jest na forum najfajniejsze, że zawsze, w każdej sytuacji znajdzie się choć jeden wspierający aniołek.
    Czerwinko, wyjątkowo te akurat nasze wynalazki się mocno różnią, bo Twój wózeczek juz widziałam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    ma_mi pokaz wózek :)
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    To na chwilkę tylko, żeby się nikt nie złościł :neutral:

--
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    judka masz racje jestem tu spokojniejsza o malego :) zwlaszcza ze w szpitalu sa bardzo dobrzy specjalisci od wczesniaczkow....jednak mam nadzieje jeszcze pochodzic w dwupaku 9 dni bo wtedy Dominik nie bedzie uznany za wczesniaka bedzie donoszonym malym chlopcem bo jest malutki :) wazy jakies 2,5 kg
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    ładna bryczka:cool:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 03.08.12 08:52</span>
    ja się nie mogę męża doprosić, żeby wózek rozpakował ( jest 3 cześciowy w ogromnym pudle), ale dzisiaj może go przycisne:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    ja się nie mogę męża doprosić

Ja zrobiłam taki numer, że rozpakowaliśmy i złożyliśmy już w sklepie, tylko część spacerową mam w pudełku :bigsmile: i po problemie.
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    mami niestety w sklepie nie dało rady, dostaliśmy ogromne pudło do domu:wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 03.08.12 08:59</span>
    jak się wkurze to sama zajme się składaniem, bo juz mnie nerwy biorą :devil: mąż twierdzi, że jest jeszcze czas i ciągle ma coś pilniejszego do zrobienia:angry:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    słodki ten wózeczek :smile:
    Ja jeszcze nie kupiłam ale stoję przed wyborem :wink:
    Mimo wszystko poczekam z miesiąc, a chciałabym już zacząć kupować te wszystkie cuda... jednak to chyba za wcześnie...
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    ma_mi zdjęcie jest malutkie, ale o ile dobrze widzę, to wcale nie taki wynalazek :tongue: bardzo fajny wózek:wink:
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    magic1984: to sama zajme się składaniem

ja tak złożyłam kołyskę i przewijak w zespole ze starszą córą :tooth:
    judka25: zdjęcie jest malutkie

nie potrafię z laptopa wyprodukować większych :rolling:
    --
  2.  permalink
    Witam się i ja z rana
    u nas noc ciężka
    do 2 było bardzo duszno, o 2.30 zerwała się burza i ulewa i wszystko było by fajnie gdyby mnie wczoraj teściowa nie zestresowała że u niej - 11 km od nas powyrywało drzewa z korzeniami a mój super mąż przed samym snem jeszcze mi pokazywał zdjęcia z tego osiedla na internecie. Normalnie dostałam nerwówki na ten deszcz, mała zaczęła sie wiercić niemiłosiernie. Do tego wszytskiego dochodzi cieknący dach z 8 wiadrami nad nami na strychu bo szanownemu sąsiadowi nie śpieszy się, żeby w końcu wymienić ten dach. Pozostanie mi chyba sąd i pewnie już by była założona sprawa ale że jestem w ciąży to nie chcę latać po sądach i się denerwować.
    Dziś powiedziałam do męża że jak któregoś dnia nie wytrzymam to go po prostu uduszę. Mam dość juz tych upałów, upał bez ciąży to nic w porównaniu z tym co się czuje w ciąży.

Treść doklejona: 03.08.12 09:05
    ma_mi- bardzo ładny :) też zaraz będę miała problem zakupu wózka. Nie mogę się zdecydować :)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Natalia122: Mam dość juz tych upałów, upał bez ciąży to nic w porównaniu z tym co się czuje w ciąży.

Dokładnie, zgadzam się w całości :neutral: Następną ciążę (za kilka lat) zaplanuję, tak żeby nie przechodzić w upały (o ile to się uda), bo teraz ledwo żyję, jak jest powyżej 30 stopni i nie ma czym oddychać.
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ma_mi super wozek bardzo fajny kolor :-)
    --
  3.  permalink
    Cobraczek - wyrazy współczucia. Niestety wiem co czujesz, bo będąc w 20 tyg ciązy pochowałam teścia.
    judka25 - my się staraliśmy półtora roku, więc tak się wystraliśmy że całe lato chodzę z brzuchem i to tym dużym brzuchem :)
    --
  4.  permalink
    Nam się udało z Mają że zaszłam w ciążę w sierpniu i rodziłam w Maju, więc upały mnie ominęły. Ale nawet teraz jak zaszłam w kwietniu to te pierwsze miesiące nie są złe przez okres lata. Najgorzej to jest w upały chodzić z brzuszkiem przez 7,8 i 9 miesiąc więc ogromny szacun dla Was dziewczyny:whorship:

Treść doklejona: 03.08.12 09:25
    Ja to wręcz lubię to upalne lato, bo w zeszłym roku jak miałam urlop to było zimno i deszczowo, a teraz siedzę w domku i delektuję się słoneczkiem, choć u nas już od 2 tygodni nie było deszczu i czekam na niego jak na zbawienie:wink:
    --
  5.  permalink
    Czesc Dziewczyny!

Matko u nas juz 30st jest nie ma czym oddcyhac:confused:W dodatku pol nocy zgaga mnie meczyla:confused:Przyjdzie dzisiaj zwariowac w tym upale....
    A z pozytywow witamy sie w 38 tygodniu:clap::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Witajcie :devil: ja w pierwszą ciążę zaszłam w maju, także najgorsze miesiące miałam jesienno zimowe bo urodziłam na koniec stycznia, a teraz to jakiś koszmar z tymi upałami, nie spodziewałam się że aż tak ciężko może być, nasza druga kruszynka była planowana na czerwiec ale się nam nie udało i wyszedł wrzesień :cool:
    --
  6.  permalink
    Dziewczyny jak wstawia się zdjęcia?
    Chciałam na brzuszkach wkleić ale pojęcia nie mam jak :)
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Dzień dobry :smile: Synek urządził sobie wczoraj z brzucha salę gimnastyczną, chyba jeszcze sporo miejsca ma :wink:
    A ja mam noc do tyłu z powodu tej mojej anginy i bólu gardła masakrycznego - teraz piję siemię lniane i chyba pójdę odespać, bo starsze dziecko w przedszkolu :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Pajacynka to ty tam się kuruj dobrze, ja przed swoim porodem pierwszym też byłam chora i później tylko się modliłam żeby mi przeszło bo miałam cały nos zawalony żebym mogła oddychać :angry:

Treść doklejona: 03.08.12 10:02
    Kurcze blade..... ale ten czas leci jutro już kończę 33tc :bigsmile:, kiedy to minęło? Do 18tc wlekło mi się strasznie a po 18tc jak błyskawica mi czas leci....
    --
    •  
      CommentAuthormisia-ludek
     permalink
    Cobraczek: A z pozytywow witamy sie w 38 tygodniu

Cobraczku wg suwaczka 38 tyg skończone, od jutra rozpoczniesz 39:bigsmile:
    Ale widzę, że wg wykresu to rzeczywiści nieco inaczej masz tygodnie ciąży

Treść doklejona: 03.08.12 10:08
    Natalia122: Dziewczyny jak wstawia się zdjęcia?

Najlepiej zapytaj na brzuszkach:wink::shocked:
    --
  7.  permalink
    misia-ludek -zapytałam i czekam może ktoś mi udzieli wskazówek :)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    misia-ludek: Cobraczku wg suwaczka 38 tyg skończone

Cobraczek skończyła 37 tydzień, a dziś ma pierwszy dzień 38 tyg. Suwaczek źle pokazuje, jakby o tydzień do przodu, a przecież zawsze liczy się tygodnie skończone.
  8.  permalink
    No właśnie spojrzałam na wykre Cobraczka i rzeczywiście wygląda to nieco inaczej niż na suwaczku, przepraszam:shamed:
    Dlatego ja sobie skorygowałam suwaczek i nie podałam dnia ostatniej miesiączki, tylko do tej daty dodałam tyle dni o ile później miałam skok od tego 14dc, czyli + 5:wink:

Treść doklejona: 03.08.12 10:15
    Bo wg OM termin miałam na 1.01.2013, a wg zapłodnienia 5-6.01.2013:bigsmile:

Treść doklejona: 03.08.12 10:20
    Ja też nie do końca sugeruję się USG, bardziej polegam na dacie zapłodnienia, bo pamiętam, że pan dr w poprzedniej ciąży wyznaczył mi wg usg datę 12 maja, wg zapłdnienia to było ok 17-19maja, wg OM 23 maja, a urodziłam 21.

Treść doklejona: 03.08.12 10:20
    Teraz chociaż data USG pokrywa się z datą zapłodnienia:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Natalia122: czekam może ktoś mi udzieli wskazówek

tutaj znajdziesz odpowiedzi na pytania dotyczące wstawiania zdjęć :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    wg usg mam identyczny termin jak om wiec nie mam dylematow hehe czyli 2 wrzesien, ale Dominik najwyrazniej chce byc sierpniowy i tak na 99 % pewnie bedzie no chyba ze jednak nie to na pewno zadziwimy lekarzy haha...wazne ze jednak nie postanowil byc lipcowy...malo brakowalo....
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Hej!

No faktycznie przespałam sie 3 godzinki :jumping:
    Mąż spanikował, bo się nie mógł do mnei dodzwonić, podobno było 2 kureierów, ktorzy dzwonili do drzwi (potem do niego na komórę) - ja nic cie słyszałam :tooth: i właśnie mąż jedzie z pracy do mnie żeby mnie ratować bo pewnie coś mi sie stało :swingin:
    Chyba mnie kocha :tooth::wink:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Witam, w którym tygodniu powinnam zacząć przybierać na wadze bo na razie stoi w miejscu do którego schudłam.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Acia - nie ma reguły, każda z nas idzie inaczej. Ja przybrałam 1 kg do połowy ciaży, drugi kilogram w drugiej połowie, teraz mam takie "wędrujące" pół kilograma - raz jest, raz go nie ma ;-) wiec tego... Moja znajoma w pierszym trymestrze przybrała 8 kg, a w następnych dwóch tylko po 2 kg. Moja siostra cioteczna schudła podczas całej ciąży 11 kg, a moja przyjaciółka w pierwszym trymestrze schudła 5 kg, potem od 25 tyg zaczęła tyć tygodniowo po 1,5 kg.... także jak sama widzisz - jak każda ciaza jest inna ;-)

Ma-mi zapomniałam napisać, że mi się Twoje "wynalazki" bardzo podobają :devil:
    A pokrzywą też sie poję! A co! Zrobiłam sobie wczoraj cały nadprogramowy dzban, włożyłam do lodówki i teraz mam pokrzywowy ziiiiimny napój :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Ul_cia: teraz mam takie "wędrujące" pół kilograma

:tooth:
    Dziewczyny, prałam dziś pieluchy i zdecydowanie polecam tetrowe z IKEA (są w takich dwupakach sprzedawane), bardzo przyzwoita gramatura, jeśli będziecie potrzebowały takich "mięsistych", świetnie wykończone - nie rozjeżdżają się nic a nic.
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Acia, reguły na to nie ma. Każda dziewczyna na forum, na podstawie swoich doświadczeń powie ci coś innego.Ważne, żeby dziecko przybierało, reszta to sprawa indywidualna.:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ul_cia: Chyba mnie kocha :tooth::wink:

hahah dobre :rolling:
    --
  9.  permalink
    właśnie byłam na usg, wszystko om tylko dzidzius jakiś duży... 1900g. czy to dużo.., czy bardzo dużo...? Facet mnie nastraszyl i zaczęłam się bać porodu :$
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ul_cia: teraz mam takie "wędrujące" pół kilograma

U mnie to samo. Na poczatku lipca miałam 12kg do przodu, teraz spadłam do +11kg. Pamiętam, że w pierwszej ciąży też przez ostatnie 1.5 miesiąca miałam taki kilogram, który pojawiał się i znikał. Tylko, że wtedy waga oscylowała pomiędzy 17 a 18 na plusie. :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    CiastoMiłości znalazłam w necie takie siatki centylowe dla dzieci w brzuchach:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
    23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
    24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
    25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
    26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
    27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
    28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
    29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
    30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)

31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
    32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
    33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
    34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
    35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)

36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
    37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
    38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
    39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)

40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

Wydaje mi się, że nie masz co się stresować! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ciasto, jak na 30tc to chyba jakiś mega duży nie jest. Spory, ale do górnej granicy normy ma jeszcze kawałek.

30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl) - sama zobacz.

:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    CiastoMiłości: czy to dużo.., czy bardzo dużo

Ciasto, to trochę powyżej średniej czyli 50ego centyla, a strach ma wielkie oczy :shocked:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.