Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorGosia1986
    • CommentTimeAug 8th 2012
     permalink
    Witajcie dziewczyny.
    Czy któraś z was orientuje się w temacie spożywania domowego kiszonego barszczu z buraków w ciąży ?
    Mój mąż ukisił barszcz. W trakcie kiszenia wytwarza się pleśń, która jak wiadomo jest niebezpieczna dla dziecka.
    Barszcz oczywiście jest kilka razy filtrowany, ale wiadomo że toksyny nadal zostają. Czy po zagotowaniu takiego barszczu mogę go wypić ? Czy toksyny neutralizują się przy gotowaniu ? Nie chcę ryzykować dopóki nie będę mieć pewności.
    --
  1.  permalink
    Ul_cia: Kochane, dzisiaj zaliczylam pierwszą próbę wyprowadzki podczas ciąży

meliski się napij, wyśpij i będzie dobrze:wink: myslę, że się Twoja pokrzywa nie obrazi przez to:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Gosia niewiem niesety, ja bym pewnie napila sie raz ze domowy dwa przegotowany, ale jak nie jestes przekonana to nue jedz.
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Niezmiernie miło mi poinformować w imieniu szcześliwej mamusi Kuleczki, że dzis o 18:25 przyszedł na świat Mateuszek z wagą 4492g i 58cm, poród siłami natury:clap::clap::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeAug 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Kuleczka gratulacje :clap:

Treść doklejona: 08.08.12 23:31
    Gosiu ja tez niepomoge ,nawet niewiedzialm ze jest kwaszony barszcz :)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Mateuszek??? A Kuleczka nie miała rodzić dziewczynki??:shocked:

Treść doklejona: 08.08.12 23:41
    Oczywiście gratulacje!:swingin:
    --
  2.  permalink
    1. majka_85 11.08.2012 (chłopiec)
    2. Ul_cia 18.08.2012 (dziewczynka)
    2. Rumba 18.08.2012(dziewczynka)
    2. czerwinka 18.08.2012 (chłopiec)
    2. ma_mi 18.08.2012 (dziewczynka)
    3. dorotka09.05 20.08.2012 (dziewczynka)
    3. Cobraczek 20.08.2012 (chłopiec)
    4. Anecia84 23.08.2012 (chłopiec)
    4. Saba__ 23.08.2012 (dziewczynka)
    5. magic1984 28.08.2012 (chłopiec)

6. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    7. judka25 31.08.2012 (chłopiec)
    8. patyk 120 01.09.2012
    9. Hopelight 02.09.2012 (chłopiec)
    10. NadziejaUmieraOstatnia 06.09.2012
    11. Pajacynka 07.09.2012 (chłopiec)
    12. Peppermill 10.09.2012 (dziewczynka)
    13. oranda 15.09.2012
    14. katka_81 17.09.2012 (dziewczynka)
    15. Natalia122 20.09.2012 (dziewczynka)
    15. kapelusznick 20.09.2012 (chłopiec)
    16. asia_ 22.09.2012 (dziewczynka)
    17. sysiajaw 24.09.2012 (dziewczynka)
    18. leneczka8484 25.09.2012 (chłopiec)
    18. Olenkaka 25.09.2012 (dziewczynka)
    19. ASulek 30.09.2012 (chłopiec i chłopiec)
    19. monika 1205 30.09.2012 (chłopiec)
    20. Ber1987 05.10.2012 (dziewczynka)
    21. magdalenka2610 07.10.2012 (chłopiec)
    21. łośćń 12.10.2012 (dziewczynka)
    21. CiastoMiłości 12.10.2012 (chłopiec)
    22. KasiaTasia 13.10.2012
    23. Dii 16.10.2012 (chłopiec)
    24. sensuall 26.10.2012 (chłopiec)
    25. Malisiek 5.11.2012 (dziewczynka)
    26. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    26. isiula. 10.11.2012 (chłopiec)
    27. Linden 12.11.2012
    27. violet_flower 12.11.2012 (chłopiec)
    28. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    39. lofbejbe 21.11.2012
    30. edzia503 23.11.2012(chłopiec i dziewczynka)
    31. basia_87 06.12.12(chłopiec)
    32. ruda03 09.12.2012
    33. acia20 12.12.2012 (dziewczynka)
    34. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    35. artystka80 27.12.2012
    36. lapa 30.12.2012
    37. Pomarańczka25 2.01.2013
    38. misia-ludek 5.01.2013
    39. kasia151288 16.01.2013
    40. agavva 21.01.2013
    41. Igisowa 24.01.2013
    42. marakuya 1.02.2013
    42. GaggataB 1.02.2013
    43. justyna883 2.02.2013
    44. ikamek 06.02.2013
    45. beagraf 12.02.2013
    46. andziaiw 22.02.2013
    46. milka 1984 22.02.2013
    47. sushi 5.03.2013
    48. venus87 14.03.2013
    49. venika 05.04.2013

Matkooo trzecia jestem:shocked::bigsmile::bigsmile::bigsmile:ale zlecialo:tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Cobraczku, skoro juz wkleiłas listę to dodaj Nadzieję, bo prosiła wczesniej.
    --
  3.  permalink
    Peppermill: Cobraczku, skoro juz wkleiłas listę to dodaj Nadzieję, bo prosiła wczesniej.

Dopiero doczytalam,ze pozniej dodala date porodu,zaraz poprawie...
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Kuleczko - gratuluje ! Spore szczescie urodzilas :) zdrowka zycze !
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    jestem doczytałam i piszę , do południa miałam takiego lenia ze szok , ale jak okazało się że e na koncie to odrazu zob.siebie w sklepie co też poczyniłam tuż po zjedzeniu vifonka złoty kurczak- raz na 2 tyg., pychota :]]]] potem sklepy 2x c&a i promark było fajnych pare promocji :bigsmile:

Kuleczko Gratulacje a jednak udało się , prezent idealny na rocznice !!!! Dużo Zdrówka i szybkiego powrotu do sił
    :thumbup::clap::cheer:

Wiecie doczytałam że jakieś 8 stron wstecz jest kuleczka (dziewczynka) Sysia nie pomyliło się nic ????

Nadzieja JAk wspaniale żę jesteś w domku już tyle czekania tyle nerwów i dąłaś rade, brawo dzielna jesteś . a waga Maluszka b.ładna teraz tylko cierpliwie do 37 i niech się dzieje co chce !!!!

Ulcia śliczny kącik - co ja pisze śliczny pokoik Martynki ze smakiem urządzony

ja znów zaczełam meliske pić ,i wypiłam na noc 2 kubki i spałam jak dziecko , i wiecie co mam co raz większy brzuszek , a lokatorzy mega aktywni a za to bardzo grzeczni jak mamusia na rowerku śmiga a jak tylko z niego zsiadam czuje że brzuch jest jakby wypoczęty i przestaje mnie boleć :shocked:
    Mam troszkę rzeczy już dla Henia ale nie potrafię się oprzeć i nie kupować Zosi no nic dziewczynki i tak często nie mają co na siebie włożyć oprócz czekających na nią 2 kartonów rzeczy !!!:shamed:
    Kurcze Martynke znów boli gardło i już 2 razy sie obudziła ,oj to będzie ciężka noc :confused:
    To może i ja się walne spać Dobranoc

Treść doklejona: 09.08.12 01:00
    Jejku ale się wystraszyłam ,ja przepraszam odrazu za dosłowność ale położyłam się dokończyłam posta i nagle czuje leci coś , jakbym okres dostała, wyleciało dużo czegoś woda bo ani to żółte ani nie pachnie jakby woda normalnie w ilości jak podczas środkowego dnia okresu.
    jejku miałyście tak ???????co to może być ??????????lek. dopiero przyszły tydz. !!!!

Treść doklejona: 09.08.12 01:05
    To znów ja a czy to mogą być wody ???????!!!!!!!!!??????????:shocked::shocked:
    ej teraz sobie przypomniałam ale gdzie to nie pora ...........kurna dobrze że melise wypiłam !!!!!!!!! bosze ajak to nie śluz ,jejku to leci i leci .....

Treść doklejona: 09.08.12 01:08
    no nic zadzwonie do m i z rana pojade do szpitala
    --
  4.  permalink
    Kuleczko GRATULACJE :D

Edzia wiesz co ja sie nie znam ale z tego co piszesz nie ciekawie to wyglada. Jedz juz teraz do szpitala....kurcze mam nadzieje ze wszystko wporzadku z Toba i malenstwem bedzie. Trzymaj sie i daj nam znac jak najszybciej!!!!
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Kurcze teraz nie ma opcji żebym pojechała nie ma tego dużo bo jak bym miała to jakoś określić ile tego to tak jakby łyżka duża stołowa , no i przechodzi może wezme no spe i się odstresuje bo czuje że ciśnienie już mi wali

Treść doklejona: 09.08.12 01:27
    Tu nawet na taxi trzeba dzwonić z godzinnym wyprzedzeniem :/// wiec poczekam na m. położe się spaći zobaczymy za 2 godziny jak on wróci , bo do szpitala to nei jak u nas jedziesz i cię przyjmują nawet nie wiem czy jest tu ostry dyżur, czy przyjmują od tak z ulicy czy każa czekac na przychodnie do rana , ajk dzwoniliśmy kiedyś w wekend z krwawieniem kazali czekac do poniedziałku tak samo w nocy w środku tyg.
    a dużo by t pisać -panikowac nie chce abo nic nie boli , fakt wydzieliny mam codziennie dużo ale nie takiej i nie tyle ....
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeAug 9th 2012
     permalink
    Edzia, jedz koniecznie, powiedz że ci chyba wody odchodzą, zrób panikę, nawet trochę podkoloryzuj, ale robisz to dla dobra dzieci. Jak okaże się że śluz, to będziesz spokojna, ale robisz to dla dobra swoich dzieci!
  5.  permalink
    Kuleczka gratulacje ogromne, piekma data urodzin:bigsmile:

edzia tez mialam duzo wydzieliny ostatnio i tez sie wystraszylam, okazalo sie u mnie ze to stan zapalny. No i gin przepisal mi lek ale mam na niego uczulenie bo piecze i spac nie moge jak widac, do tego sen w nowym miejscu, kiepska noc mnie czeka:(
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    kuleczko gratuluje syneczka, jejku hehe cala ciaze bylas przekonana o corci hehe:)!

edzia doti dobrze radzi, zrob panike itp wkoncu chodzi o dzieci. Ja mialam rowniez taki sluz na podobnym etapie ale chyba nie tak duzo...i nie czulam jak sie wylewa, jedz, sprawdz, bedziesz spokojniejsza.

Pamietacie jak opowiadalam Wam o dzoewczynie ktorej krazek wyciagneli w 31 tc bo niby szyjka cudownie sie wydluzyla?? trafila do szpitala z zagr. porodem przedwczesnym. Pisze to ku przestrodze abyscie dziewczyny nie daly sobie tego sciagnac do odpowiedniego czasu. Mysle ze tu lekarz popelnil blad....w osrodku w ktorym jestem pessar jest sciagany po 36 tc dopiero mimo wszystko.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorma_mi
    • CommentTimeAug 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam się z rana dziewczyny. Kuleczko, wielkie gratulacje.
    Niniejszym informuję, z drugiego miejsca, choć de facto jestem piąta w kolejności, że odszedł mi czop :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Kuleczka gratulacje! :bigsmile:
    ma_mi czyżby coś się zaczynało dziać?
    A ja mam dziś na 11 wizytę i dowiem się, czy synuś raczył się odwrócić głową w dół, mam trochę stresa :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Pajacynka: ma_mi czyżby coś się zaczynało dziać

Jesooooo, no mam nadzieje, po porażce siatkarzy to już jedyne światełko w tunelu które mi zostało :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Kuleczka gratulacje:))) niezła waga jak na SN:)
    Edzia dawaj znaka jak tam sytuacja wygląda, ja bym też śmignęła na IP sprawdzić co i jak.
    Ma_mi no no następny etap w drodze na szczyt!
    Ja kawusia i czekam na lekarza po miesiącu od ostatniej wizyty, trzymam kciuki żeby wsio było dobrze:))) Ciekawe czy się wystawi pupskiem na widok publiczny do oceny ;)
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Mi wczoraj całe popołudnie i wieczór brzuch twardniał boleśnie, wzięłam dwie nospy i dwa magnezy i jakoś powoli przeszło. Ale zaczęłam się niepokoic, że poniedziałkowej wizyty u fryzjera nie dotrwam :rasta:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam:)
    <strong>Edzia</strong>-ja tez tak mam,czasami przezroczysty sluz ,czasmi zolty i tak ,mnie zalewa ze z wkladkami chodze :D
    Pytalam ginia ,nic takiego poprostu sluz i tyle :)))A tez mialam film ze krwawie ,lece do lazienki ,a tu tylko sluz ufff :D

Ale beka ,u kuleczki naprawde cala ciaze byla potwierdzona dziewczynka ???
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Kuleczko Gratulacje! Hmmm chlopak??? tez mi sie wydawalo ze dziewczynka...
    Ma_ mi to co ja sobota a Ty?
    Rumba piatek :-) Ula to Ty kiedy?
    Edziu mam nadzieje zevpojechalas do szpitala...
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    czerwinka: Ma_ mi to co ja sobota a Ty

Mogę od 9 dziś, ale i sobota by mnie urządzała :bigsmile:

czerwinka: Ula to Ty kiedy

Ula trzyma, bo jej pierwsza połowa miesiąca z "niewygodnymi" terminami koliduje :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Hehe :-)
    To powiem Wam szczerze ze teraz nie mam juz 100% pewnosci ze u nas sie urodzi chlopak....Pani hematolog spojrzala na wyniki i mowi to dziewczynka???Zreszta pisalam Wam o Tym mina byla bezcenna nasza :-)No coz urodzimy zobaczymy :-)

Treść doklejona: 09.08.12 07:08
    A no tak ;) To Ula bedzie bronila naszego zaszczytnego 1/2 miejsca z 18 stek:-) Zreszta jaki ten termin znaczacy wiecznie mlode :-)
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    A o której masz dziś to KTG czerwinko?
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    bry :))

Dla kuleczki mega gratulacje !!!!!, ale ze co mówicie, ze ona miała miec dziewczynke a hłopak wyszedł??
    edziu to mogł byc sluz, taki wodnisty przezroczysty tez sie zdarza
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Czerwinka ponoć z krwi/płynu ow. to jedynie pewny wynik, pozostałe to przypuszczenia;)
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    mooniia: ale ze co mówicie, ze ona miała miec dziewczynke

Nooo, nawet chyba się odgrażała, że będzie chłop w sukienkach biegał w razie draki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Jedziemy kolo 14... czekam na zakupy z etesco i jedziemy...

jeszcze chciala bym wiedziec kiedy operacja mamy choc...miala byc dzis ale wczoraj wieczorem nie miala tomografu a neurohirurg musi miec obraz porownawczy i dopiero wtedy da zgode na operacje...chciala bym aby mama byla choc swiadoma jak sie Malych urodzi...a jak operacje zrobia w piatek to sobote bedzie miec wyjata z zycia...ona to przezywa ze nie moze byc zemna :( do szpitala mam zakaz wchodzenia :( bo tam to juz wszystko lata...jest mi jeszcze gorzej ze nie moge byc przy niej :(

Przepraszam ze marudze :(

Treść doklejona: 09.08.12 07:22
    Igisowa nie strasz:-) ja sie przyznam wszczerze ze ja mam ciuchy tak uniwersalbe ze nie bylo by problemu :-) mize z 10 jest typowych kokor wzorek chlopiecych reszta unisex :-) wozek kolyska posciel...
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    czerwinka: ...jest mi jeszcze gorzej ze nie moge byc przy niej :(

Wszystko się odmieni, juz niedługo, zobaczysz, trzymaj się i kciuki zaciśnięte. A jak skurcze, dalej takie silne Cię trzymaja?
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Tak...dalej od kregoslupa...ale szczerze to nie zwracam na to juz uwagi...
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    czerwinka: Tak...dalej od kregoslupa

:hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No bójcie sie Boga - na chwile Was zostawić i człowieka na 2 miejsce władowałyście! Przecież to sie zestresować można :wink:
    Kuleczka gratulacje wielkie - CHŁOPAK?????? noł łej! :devil:
    Ja jestem tak przekonana co do płci mojego Malucha, ze jak mi powiedzą, ze jednak chłopak, to im powiem że to nie moje i żeby mi jednak Martynke wyjęli :wink:
    Prąd się "sam naprawił" wiec odwołałam pana elektryka, brzuch mnie nadal pobolewa przez wczorajsze nerwy ....
    Myślicie, ze to naprawde nie ściema, że moze sie przyspieszyc poród przez nerwy? Ja nie chcę! Ja czekam do 18 :tongue:
    Głowa mnie boli, chyba dzisiejszy dzień nie bedzie łatwy .... - no, ale koniec narzekania od samego rana.....
    --
  6.  permalink
    Marudz czerwinko.
    Pan dr wczraj na wizycie powiedzial, ze mozliwe ze w brzuszku mieszka chlopczyk, ale dzidzius tak sie ulozyl ze nie mogl tego potwierdzic, tym bardziej, ze miedzy nozki zawedrowala pepowina, ktora zaslaniala widocznosc. Na nastepnym usg w 27-28tc mamy dokladniej poszukac
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Ul_cia: chyba dzisiejszy dzień nie bedzie łatwy

Ula, parz pokrzywe i do przodu :wink:
    --
  7.  permalink
    Kuleczka gratulacje!! Duży chłopak :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    ma_mi: Ula, parz pokrzywe i do przodu

Zaparzona!
    Teaz chyba z meliską jeszcze musze sie przeprosić :-0

Treść doklejona: 09.08.12 08:06
    Normalnie cały czas "przeżywam" synka Kuleczki!
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Brawo Kuleczka :clap: Gratuluję duuuuuużego synusia :swingin:

Ale jaja z tą płcią wyszły :neutral: Nawet się przez chwilę zestresowałam przez tą sytuację, miała być dziewczynka jest chłopak :wink: Aż sprawdziłam nasze nagrania z usg czy oby na pewno nie widzę tam żadnej pomyłki, no ale chyba nie ma opcji- tylko siusiaka tam widzę :bigsmile:
    Właśnie napisałam do męża smsa, że u Kuleczki chłopak a nie dziewczynka, a on odpisał- "no widzisz to u nas będzie Majka zamiast Filipka, przecież dziewczynkę też chcieliśmy mieć" :confused: ejjj na tym etapie to nie pocieszenie, bo już się przyzwyczaiłam do synusia :tongue:
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Ul_cia: Normalnie cały czas "przeżywam" synka Kuleczki

O to, to też mam lęki przez to :confused:
    --
  8.  permalink
    kuleczko gratulacje, duży chłopczyk:smile:
    edzia może to
    tylko śluz i niż złego się nie dzieje:wink:
    no to teraz się porody posypią:smile:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Kuleczki - gratulacje
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Majka nam się nie odzywa - śpi czy rodzi? :wink:
    A mnie podbrzusze boli.... ciekawe ......
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ul_cia: A mnie podbrzusze boli.... ciekawe ......

Ojjjj Ulcia to by był chyba pierwszy jakikolwiek objaw u Ciebie :smile:
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Brawo Kuleczka! Gratuluje... No i jest 08.08... Za rok razem świętujemy!!!
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    judka25: Ojjjj Ulcia to by był chyba pierwszy jakikolwiek objaw u Ciebie

No własnie :wink: dlatego jakoś go nie łączę z porodem - przecież mam jeszcze tyyyyle czasu :crazy: raczej myśle, ze to od wczorajszych nerwów :tooth: i przejdzie....
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Ul_cia: i przejdzie....

Jeszcze nam wszystkim numer wywiniesz :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    ma_mi: Jeszcze nam wszystkim numer wywiniesz

Sama bym się zdziwiła :devil: Przynajmniej miałabym argument do końca życia dla męża żeby mnie nie denerwował, bo urodzę :cool:
    Normalnie dzisiaj to mi zimno :shocked: Babie w ciaży nie dogodzisz.... :wink: A jakie są prognozy pogody na druga połowę sierpnia? Bo szczerze mówiąc wolałabym aby upałów nie było jak Maluch już wyskoczy z brzucha ...
    Ma_mi a jak tam czop? Myslisz, że cały Ci odszedł - bo tego jest podobno straaaaasznie duzo? A u Cibeie tak jednorazowo, czy na raty?
    Sorka, ze takie pytania zadaję, ale musze sie psychicznie przygotować ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Ul_cia: miałabym argument do końca życia dla męża żeby mnie nie denerwował, bo urodzę

:rolling::rolling::rolling::rolling::rolling::rolling::rolling:
    Ul_cia: Myslisz, że cały Ci odszedł

No nie mam pojęcia właśnie, bo nie mam w kwestii czopów doświadczenia, ale glut był spooory. Tak z 15cm długi i ze 3 szeroki. Feeeeeeeee.
    Przepraszam :shamed:

Dostałaś może wiadomość na priv ode mnie, bo ja tu nie ogarniam?
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    U mnie prawdopowdobnie bedzie druga dziewczynka ,ale u mnie mgloby byc jak u kuleczki :D napewno sie nieobraze ,nawet jakby mial chodzic maly na poczatku w rozowym :D tylko ja mam ponoc nieomylengo lekarza w usg ;p

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 09.08.12 08:56</span>
    Wiece ze ja niepamietam czopa ,bylam na patologi i tylko poszlam do pokoju lekarskiego ze cos krwawie :D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.