Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Czesc Dziewczyny!

Dzisiaj w nocy mialam akcje z bolem glowy.BYl tak silny,ze oklady niepomagaly,ranow stalam doslownie kolowata.Zmierzylam cisnienei i wyszlo ok bo 120/80 tetno 114 a dol moze byc do 90 z tego co mi polozna powiedziala.W poniedzialek na 15.00 lub wtorek o 19.00 bede jechac do szpitala do poloznej na KTG i zobaczymy co tam sie dzieje....I wlasnie z nowu mnie zaczyna glowa bolec,ide zaraz zmierze sobie cisnienie:sad::sad:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeAug 11th 2012
     permalink
    a ja mysle ze 4 na godzine na tym etapie to jest sporo, no chyba ze juz przeszlo ...

No właśnie to, że może ćwiczyć to wiem, ale zastanawiało mnie czy nie za często.
    Wzięłam no-spe i już się nie powtórzyło.
    --
  2.  permalink
    majka_85: Zmykam świętować z rodzinką

no to wszystkiego Najlepszego:wink: z okazji urodzin (jeśli dobrze kojarzę):smile:

Treść doklejona: 11.08.12 16:22
    Pomarańczka25: Ja niebiore ,i niebralam w porzedniej ciazy ,po jakims czasie przechodzi ,wiec po co sie futrowac lekami :)

hmmm, no to widocznie da się z tym żyć i skoro dziecku nie szkodzi to chyba bez leków też da radę:smile:
    --
    • CommentAuthorwithinka
     permalink
    otoz jestem w 2 trymestrze ciazy i dzis w nocy zaniepokoil mnie tepy , ciagly bol brzucha . Nie wiem czy to normalne.
    martwie sie poniewaz jakis czas temu mialam plamienia , pozniej nieszczesliwie upadlam , dostalam krwotoku okazalo sie ze mam krwiaka i odkleja mi sie lozysko .
    Lezalam tydzien w szpitalu na podtrzymaniu ciazy , po wyjsciu jeszcze bralam luteine.

na ostatnim usg (01.08 - 17tc) pani ginekolog powiedziala ze juz nie bedzie patrzyla co tam z tym lozyskiem.
    I dlatego martwi mnie ten nagly bol brzucha mimo iz na szczescie bez plamień , i nie wiem czy to macica sie rozciaga czy co to takiego .
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Ja bym nie szukała odpowiedzi na tak wazne pytania na forum!!! Proponuje wybrać się do lekarza, a jeżeli obecny podchodzi do takich spraw lekceważąco to może warto go zmienic?
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    majka_85
    wszystkiego naj :flowers:
    Ja mam w czwartek KTG i coś czuję że przenoszę i urodzinki spędzę w domciu w dwupaku:wink:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeAug 11th 2012 zmieniony
     permalink
    hopelight: a ja mysle ze 4 na godzine na tym etapie to jest sporo, no chyba ze juz przeszlo ...

oj dziewczyny, już wielokrotnie pisałyśmy tu na forum, że co organizm, to inna reakcja. Jednej po takiej akcji skurczowej może zrobić się rozwarcie, drugiej nie, więc najlepiej jest słuchać swojego ginekologa i tyle... Ja mam nadreaktywną macicę i tak jak pisałam, od około 16tc mam skurcze. Od jakichś 3 miesięcy aż do 30 na dobę i nic. Szyjka długaśna, zamknięta i ani drgnęła do tej pory. Moja gin aby ją dosięgnąć palcem podczas badania musi się zaprzeć konkretnie o podłogę, bo zwyczajnie jej nie sięga :) zawsze polewam :))) I moja gin nigdy nawet o nospie nie wspomniała :) a miewam czasem skurcze co 8-10min. Ważne, by kontrolować szyjkę.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    katka zupelnie zle mnie zrozumialas. Jasne ze kazda z nas jest inna, ja tylko napisalam iz mysle ze 4 to jednak duzo na etapie 25tc zwlaszcza jesli ciagle by tak bolalo, skoro przeszlo to ok, tysiac razy slyszalam jaka to nie masz dluga szyjke u Ciebie tak jest ale nie powiesz mi ze przez skurcze nie jest kontrolowana, takze chodzilo mi o to ze jakby nie btylo 4 to zdaniem ginow duzo i jesli nadal kolezance twardnialby tak brzuch to powinna to sprawdzic. Pamietaj ze Twoje dziecko ulozone jest poprzecznie wiec jego napor na szyjke jest mniejszy.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Cobraczek ja dziś w nocy też się męczyłam z silnym bólem głowy!!:cry::cry: Męża nie bolała głowa, czy kobieta w ciąży może coś brać na ból? Appap na przykład?
    --
  3.  permalink
    venus87: Appap na przykład?

Dozwolone jest jedynie Paracetamol z leków przeciwbólowych, a o ile dobrze się orientuję to w Apapie właśnie on jest substancją czynną - czyli Apap można :wink:

Na pewno zakazany jest ibuprofen.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dziękuje Violet :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    venus87: czy kobieta w ciąży może coś brać na ból

Pokazały się teraz takie plastry żelowe Apap do stosowania właśnie przy bólach głowy. Skuteczności nie oceniam, bo nie używałam, ale zwróciłam na nie ostatnio uwagę i są bezpieczne w ciązy.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    hopelight: katka zupelnie zle mnie zrozumialas. Jasne ze kazda z nas jest inna, ja tylko napisalam iz mysle ze 4 to jednak duzo na etapie 25tc zwlaszcza jesli ciagle by tak bolalo, skoro przeszlo to ok, tysiac razy slyszalam jaka to nie masz dluga szyjke u Ciebie tak jest ale nie powiesz mi ze przez skurcze nie jest kontrolowana, takze chodzilo mi o to ze jakby nie btylo 4 to zdaniem ginow duzo i jesli nadal kolezance twardnialby tak brzuch to powinna to sprawdzic. Pamietaj ze Twoje dziecko ulozone jest poprzecznie wiec jego napor na szyjke jest mniejszy.

tak jak napisałam wyżej hope - trzeba kontrolować szyjkę. A moja Michasia ułożona jest poprzecznie od tygodnia - jeszcze 3 tygodnie temu była wstawiona w kanał i miałam się mocno oszczędzać. Nie ma reguły - co organizm to inna reakcja... A raczej chodzi tu przede wszystkim o wydolność szyjki, o nic innego. A moja szyjka owszem długa, wydolna, więc moje bolące skurcze, które dochodzą do 60 na skali KTG i bywają w nocy często, co 10 min nie broją... Macica ćwiczy i tyle. Niemniej ak najbardziej uważam, ze jeśli coś niepokoi, należy to sprawdzić dla dobra Maluszka.
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    ma_mi: plastry żelowe Apap do stosowania właśnie przy bólach głowy.

Kupiłam kiedyś i zastosowałam, działa jak zimny okład, taki mentolowy, na bardzo mocny ból pewnie nie pomoże, ale może trochę chociaż ulży.

Te bóle głowy dizewczyny to może od pogody, bo przecież dość gwałtowne zmiana.

Też mam problem z butami, w adidasy nie wlazłam, ale trampeczki jeszcze ok. Byliśmy z mężem w sklepie, bo zamierza biegać :devil:, no i oczywiście musi mieć buty do biegania specjalne i spodenki, no ale w końcu nie kupił :wink:. Ulcia możemy sobie piątkę przybić :devil:. Potem byliśmy w pizzerii, ostatnie chwile beztroskiego jedzenia
    :bigsmile:.
    A w nocy się wystraszyłam, bo brzuch mi twardniał, bolał i... przyszła do mnie moja kotka, która przychodzi do łóżka tylko kiedy jestem chora, więc pomyślałam, że ona wyczuwa rychły poród :cool:. Popołudniu też ze mną spała, chyba moje dni są policzone :tongue:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    A ja trochę nie w temacie przy suwaczku jest napisane że dziecko już słyszy i mnie ciekawi czy jak M do mnie dzwoni przez telefon czy mała w brzuchu wie kto dzwoni i czy też to słyszy co on mówi.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    acia20: A ja trochę nie w temacie przy suwaczku jest napisane że dziecko już słyszy i mnie ciekawi czy jak M do mnie dzwoni przez telefon czy mała w brzuchu wie kto dzwoni i czy też to słyszy co on mówi.

oczywiscie a jak przystawisz tel do brzucha to zapyta czy u taty wszystko gra!:devil:
    Dziecko slyszy dzwieki z zewnatrz !!! Narazie sie z nimi zapoznaje!!!
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    ale musi byc identyfikacja numeru ;)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    mooniia: ale musi byc identyfikacja numeru ;)

wariatki no :bigsmile:dziecko słyszy dźwięki z zewnątrz i z brzuszka mamy aciu :)
    --
  4.  permalink
    venus87 apap mozna, mi nawet polozna zalecila na taki bol odrazu 2 tabl....
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    mooniia: ale musi byc identyfikacja numeru ;)

bo z zastrzezonego moze nie rozpoznac !!!!:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    acia nie gniewaj sie, ale poszłas z pytaniem po calosci :bigsmile: dawno sie tak nie ubawiłam :) dzidzia z czasem nauczy sie rozpoznawac tembr głosu, nie reagowac potem na domowe dzwieki ( na moich dziewczynach nigdy nie robiły wrazenia szczekajace psy bo nasze dra morde namietnie :) ), ale nie wie jeszcze kto to mama kto tata, nie rozumie słów itd :) tego nauczy sie po porodzie. A na poczatku Wasze głosy bedzie traktowac jako cos znajomego i bezpiecznego :)
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Wariatki :crazy::jumping:

Hheheh ,dziecko slyszy ,czyli rozpoznaje powoli Twoj glos,bicie Twojego serca i puls .
    jak rowniez docieraja do niego dzwieki z zewnatrz w postaci drgan :)))

Jak dziecko slyszy
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    dobrze, ze tu zajrzalam bo humor mi nie dopisywal... a teraz juz go sobie nie dam zepsuc za nic :bigsmile:
    Pozdrawiam i szybkich porodow zycze!
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Nie gniewam się tylko tęsknię za M.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    venus87: czy kobieta w ciąży może coś brać na ból? Appap na przykład?

Tak ,mozesz smailo barc apap ,badz paracetamol :)
    Ale wiekszosc ginekologow poleca apap ,moj tez mowi ze jak cos sie dzieje mozna smialo brac :)
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    jakmnie mocno cos boli to biore Apap a w szpitalu pamietam dawali mi pyralgine jak mnie łeb tak bolał ze mroczki miałam przed oczami
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    acia20: Nie gniewam się tylko tęsknię za M.

aciu, na pewno Maluszek będzie odczuwał emocje towarzyszące Tobie podczas rozmowy z M. Uśmiechnij się :*
    Ja też tęsknię za moim P. - choć drań z niego okropny :/

Treść doklejona: 11.08.12 20:14
    mooniia: jakmnie mocno cos boli to biore Apap a w szpitalu pamietam dawali mi pyralgine jak mnie łeb tak bolał ze mroczki miałam przed oczami

moja gin pozwoliła mi wziąć dwa apapy na raz trzy razy dziennie, kiedy ból był nie do zniesienia (nerki). Pyralginę podali mi raz w szpitalu ale moja gin mi odradziła... są różne opinie na temat tego leku.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    withinka: na ostatnim usg (01.08 - 17tc) pani ginekolog powiedziala ze juz nie bedzie patrzyla co tam z tym lozyskiem.

a pani ginekolog pogratulować głupoty!!! Nie lekceważ żadnych takich objawów, po tym, co przeszłaś...
    --
    • CommentAuthorwithinka
     permalink
    moze stwierdzila ze z lozyskiem pewnie wszystko okej , skoro nie mam zadnych plamien.
    Choc zdziwila mnie bo myslala ze zobaczy jak tam te lozysko sie miewa
    •  
      CommentAuthormajka_85
     permalink
    violet_flower: no to wszystkiego Najlepszego z okazji urodzin (jeśli dobrze kojarzę)

gina1511: wszystkiego naj
    Ja mam w czwartek KTG i coś czuję że przenoszę i urodzinki spędzę w domciu w dwupaku

Tak, tak urodzinki, dziękuję za życzonka :bigsmile:
    Przynajmniej mogłam bezkarnie pogrzeszyć i najeść się tego, czego karmiąc bym nie mogła :bigsmile:

No a teraz już czekamy, niechby się coś ruszyło... ale z badań się nic nie zapowiada... na ktg skurczowa linia płaska w 100%, a z badania ginekologicznego wg skali Bishopa całe 8 pkt... czyli "coś tam już się dzieje, ale na nic proszę nie liczyć w najbliższym czasie" :sad:
    --
  5.  permalink
    o słyszeniu dziecka w brzuchu mamy był bardzo fajny artykuł w sierpniowym numerze M jak mama - tak z ciekawostek jeśli przeglądacie takie czasopisma :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Witam dziewczynki ponownie :tongue:
    Już w domku, ale zmęczona przeokrutnie - 13 godzin poza domem i cały czas coś się działo - odzwyczaiłam się :wink:
    Madzinka83 :devil::wink:
    Peppermill nie pisze, nie daje znaku życia więc nie wiem co nowego słychać u nich, ale może wszystko OK i dlatego nie pisze :wink: w każdym bądź razie nadal za nią kciuki trzymamy ;)
    Widzę, że od Czerwinki też na razie nie mamy znaku życia/rozpakowania (chyba że przeoczyłam :shamed:) !
    Majka - wszystkiego naj :flowers:
    Rozumiem, że Ma_mi nie rodzi, a ja cały dzień kciuki stopami trzymałam, no! :winkkiss:

Treść doklejona: 11.08.12 21:10
    violet_flower: numerze M jak mama - tak z ciekawostek jeśli przeglądacie takie czasopisma

Ja je dzisiaj własnie dopiero odkryłem w Empiku -tydzień przed porodem :devil: grunt to mieć refleks :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Ul_cia: Ma_mi nie rodzi, a ja cały dzień kciuki stopami trzymałam, no!

Dzięki :whorship: niestety faktycznie nic się nie wydarzyło :cry:
    Poza tym, że na zakupach w Tesco mój wspaniałomyślny stanął przy mnie z bukietem kwiatów i mówi:
    -proszę, dla Ciebie kochanie
    ja: :shocked: a Ty co?
    on: ale napiszesz na forum, że dostałaś ???
    :crazy:
    --
  6.  permalink
    Ul_cia: grunt to mieć refleks

rzeczywiście w czas :devil:

hehe, serio to nawet po porodzie się przyda bo jest dużo o maluszku poza brzuszkiem, karmieniu, pielęgnacji etc:wink:

Treść doklejona: 11.08.12 21:18
    ma_mi: on: ale napiszesz na forum, że dostałaś ???

tak, możesz Mu przekazać, że zazdrościmy tak wspaniałomyślnego męża:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    ma_mi: on: ale napiszesz na forum, że dostałaś ???

Hahaha - padłam :rolling::rolling::rolling:

Mój mi ostatnio zarzuca, że jestem uzależniona od forum i poświęcam mu za mało czasu:tooth:
  7.  permalink
    isiula: Mój mi ostatnio zarzuca, że jestem uzależniona od forum i poświęcam mu za mało czasu

skądś to znam, zadał mi nawet pytanie czy jest tutaj wątek w stylu"Przyszli tatusiowie"
    padłam :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    violet_flower: zadał mi nawet pytanie czy jest tutaj wątek w stylu"Przyszli tatusiowie"

Hehe niech założy, podsunę wtedy mojemu i sobie poczytamy co o nas myślą :tooth:
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    ma_mi: Poza tym, że na zakupach w Tesco mój wspaniałomyślny stanął przy mnie z bukietem kwiatów i mówi:
    ja: :shocked: a Ty co?

hahahah jest the best :crazy::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Padam na twarz,cały dzień wygibasy i nic.Zero,nul:devil::devil::devil:
    Łóżeczko złożone,wózek też żeby małą zachęcić a ją to nie interesuje.
    Kilka razy brzuch się postawił i zabolał,ale to jeszcze nie to.No i muszę się pochwalić,że mi opuchlizna zeszła :cheer:
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Melduje że ok.21 urodził się Franek Czerwinki. 2930, 52cm, 10punktów. Mama czuje się dobrze i jest bardzo szczęśliwa:)

Treść doklejona: 11.08.12 21:58
    Miałam napisać od razu, ale moje cholery mi nie dały :)
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Czerwinko gratuluje :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    ma_mi:
    Poza tym, że na zakupach w Tesco mój wspaniałomyślny stanął przy mnie z bukietem kwiatów i mówi:
    ja: a Ty co?

Padłam, zabiliście mnie, jest cudowny :rolling::rolling::rolling::crazy::crazy::crazy:

Treść doklejona: 11.08.12 22:02
    Czerwinka, nasza druga "18" GRATULACJE!!!!!!!!! :cheer::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    doti_p: Melduje że ok.21 urodził się Franek Czerwinki. 2930, 52cm, 10punktów. Mama czuje się dobrze i jest bardzo szczęśliwa:)

aaaa GRATULACJE :crazy::crazy::crazy: wiedziałam kiedy wejść na forum :tooth:

Treść doklejona: 11.08.12 22:05
    mam wieści przy okazji od Kuleczki, jest już w domku z małym, ale na razie chce się ogarnąć i dopiero się tu pojawi a i kazała przekazać kciuki za rodzące :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Czerwinka Gratulacje:cheer::cheer::cheer:
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    1. majka_85 11.08.2012 (chłopiec)
    2. Gina1511 16.08.2012 (dziewczynka)
    3. Ul_cia 18.08.2012 (dziewczynka)
    3. ma_mi 18.08.2012 (dziewczynka)
    4. dorotka09.05 20.08.2012 (dziewczynka)
    4. Cobraczek 20.08.2012 (chłopiec)
    5. Anecia84 23.08.2012 (chłopiec)
    5. Saba__ 23.08.2012 (dziewczynka)

6. magic1984 28.08.2012 (chłopiec)
    7. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    8. judka25 31.08.2012 (chłopiec)
    9. patyk 120 01.09.2012
    10. Hopelight 02.09.2012 (chłopiec)
    11. NadziejaUmieraOstatnia 06.09.2012
    12. Pajacynka 07.09.2012 (chłopiec)
    13. Peppermill 10.09.2012 (dziewczynka)
    14. oranda 15.09.2012
    15. katka_81 17.09.2012 (dziewczynka)
    16. Natalia122 20.09.2012 (dziewczynka)
    16. kapelusznick 20.09.2012 (chłopiec)
    17. asia_ 22.09.2012 (dziewczynka)
    18. sysiajaw 24.09.2012 (dziewczynka)
    19. leneczka8484 25.09.2012 (chłopiec)
    19. Olenkaka 25.09.2012 (dziewczynka)
    20. ASulek 30.09.2012 (chłopiec i chłopiec)
    20. monika 1205 30.09.2012 (chłopiec)
    21. Ber1987 05.10.2012 (dziewczynka)
    22. magdalenka2610 07.10.2012 (chłopiec)
    23. łośćń 12.10.2012 (dziewczynka)
    23. CiastoMiłości 12.10.2012 (chłopiec)
    24. KasiaTasia 13.10.2012
    25. Dii 16.10.2012 (chłopiec)
    26. sensuall 26.10.2012 (chłopiec)
    27. Malisiek 5.11.2012 (dziewczynka)
    28. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    28. isiula. 10.11.2012 (chłopiec)
    29. Linden 12.11.2012
    29. violet_flower 12.11.2012 (chłopiec)
    30. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    31. lofbejbe 21.11.2012
    32. edzia503 23.11.2012(chłopiec i dziewczynka)
    33. basia_87 06.12.12(chłopiec)
    34. ruda03 09.12.2012
    35. acia20 12.12.2012 (dziewczynka)
    36. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    37. artystka80 27.12.2012
    38. lapa 30.12.2012
    39. Pomarańczka25 2.01.2013
    40. misia-ludek 5.01.2013
    41. kasia151288 16.01.2013
    42. agavva 21.01.2013
    43. Igisowa 24.01.2013
    44. marakuya 1.02.2013
    44. GaggataB 1.02.2013
    45. justyna883 2.02.2013
    46. ikamek 06.02.2013
    47. beagraf 12.02.2013
    48. andziaiw 22.02.2013
    48. milka 1984 22.02.2013
    49. sushi 5.03.2013
    50. venus87 14.03.2013
    51. venika 05.04.2013
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Gratulacje dla Czerwinki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    Gratulacje!!!!!!:winkkiss:
    --
  8.  permalink
    Wspaniale czerwinko, ogromne gratulacje:D
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    MAMI tak się ubawiłam, że szok :rolling::rolling::rolling::tooth: widzisz jak działamy na mężczyzn, kurna powiem mojemu może też dostanę :swingin:

Czerwinka w końcu:crazy::crazy: GRATULACJE KOCHANA:clap:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 11.08.12 22:28</span>
    Kuleczka czekamy na Ciebie, wstaw jakieś zdjęcia :bigsmile:
    A ja się przesunęłam na 50 pozycję :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A no i zapomniałam napisać, że udało się w końcu urodzić sn :) Resztę opisze pewnie Czerwinka jak wróci, jeśli będzie miała czas pomiędzy małym a mamą. Przekażę jej Wasze gratulacje, na pewno się ucieszy!
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.