Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Może Majka już po? i ujawni się już z fotką dzieciątka:wink:
    Ul_cia ja Ci wróżę poród w sobotę, więc się nie przejmuj jutrem

:tongue:

a mnie pachwiny napierniczają przy chodzeniu tak, że szok...:confused: to już tak boli do końca...:shocked:?
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeAug 14th 2012
     permalink
    Mam neta ,wprawdzie z niego nie korzystalam ale zle nie bedzie.
    Wymienilam sie juz numerami z psiapsiolka i napewno Was poinformuje jak bede rodzila.:wink:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ula a kiedy masz się stawić w szpitalu na jakieś badania ? Czy masz teraz czekać aż się rozkreci? Coś mówiła ginekolog?
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Ulcia to nas zaskoczy i urodzi w terminie tak jak chciala:tongue:
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    :devil:
    Trzymam Was za słowo z tą sobota :wink:

Teraz mam własnie 18 w sobotę stawić sie w szpitalu i wtedy pewnie zrobią KTG i zobaczymy co powiedza. Dzisiaj położna powiedziała, ze spokojnie tydzień w razie czego czekamy. Ciekawe dlaczego akurat tydzień ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Tutaj czekaja przepisowo 11 dni i wywoluja porod,chyba ze masz zaswiadczenie od swojego lekarza ginekologa ze nie widzi powodu do wywolywania
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeAug 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Mi szpitalu mówili że po 10 dniach zatrzymują w szpitalu na kontrolę a po 14 dniach wywołują, jednak mój lekarz mówił, że w moim przypadku w razie co, to będzie sugerował w szpitalu żeby po tygodniu. Mam nadzieję jednak, że nie będzie to konieczne :wink:
    Ulcia czyli najpóźniej 25- tego urodzisz :cool:
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    No właśnie ciekawe co u Cobraczka i Majki :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Czy Wasze dzieciaczki też są takie, że kopią tylko jak mama trzyma ręce na brzusiu? Bo mój bąbel kopie tylko jak ja patrzę na brzuch albo trzymam ręce, a jak ktoś inny spojrzy albo dotknie, to ona przestaje się ruszać i kopie dopiero jak ten ktoś zabierze rękę :devil: No i psoci jeszcze dla tatusia :cool:

A w sobote idziemy na USG 4D. W końcu się uspokoję, jak mnie ginekolog zbada i jak zobaczę mojego dziecia. No i... dowiemy się, czy na pewno będziemy mieli dziewczynkę :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    sysiajaw: No właśnie ciekawe co u Cobraczka i Majki

Może już tulą dzieciaczki...:wink: w sumie odzywały się ostatnio codziennie, więc dziwne, że taka cisza...
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Malisiek - moj synus od kilku dni kopie prawie przez caly dzien, juz nie wyrabiam. A jak klade reke na brzuchu, badz ja podpieram o brzuch to jeszcze mocniej czuje te kopniaki. Jestem bardzo zmeczona.. to ostatnio sie dopiero zaczelo. Tak sobie mysle, co to dopiero bedzie pozniej? :shocked:

Maz jak kladzie reke to tez kopie.. wczoraj nie dosc, ze caly dzien synek byl bardzo aktywny, to pod wieczor brzuch az mi sie trzesl i falowal - zaczelismy z mezem obserwowac..jak sie rusza. Mielismy niezla frajde, gorzej jak mnie mocniej kopnal ;)

My idziemy w piatek do ginki, bo za tydzien w czwartek lecimy do Polski, ma sprawdzic czy wszystko ok i powiedziec czy mozemy leciec :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    Malisiek: Czy Wasze dzieciaczki też są takie, że kopią tylko jak mama trzyma ręce na brzusiu? Bo mój bąbel kopie tylko jak ja patrzę na brzuch albo trzymam ręce, a jak ktoś inny spojrzy albo dotknie, to ona przestaje się ruszać i kopie dopiero jak ten ktoś zabierze rękę No i psoci jeszcze dla tatusia

mojego brzucha nie dotyka nikt poza mną i mężem :devil: taka jestem zołza :devil: a młody mam wrażenie kopie kiedy ma na to ochotę, niekoniecznie jak trzymam ręce na brzuchu
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    a moja mała to na razie tylko łaskocze ale po suwaczkach widzę że chyba jeszcze z miesiąc na kopniaki trzeba czekać
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Moja też ostatnio kopie mocniej i praktycznie cały czas w dzień i jak się budzę w nocy, to też się kotłasi. Ja nie wiem, kiedy ona spi :shocked: A czasem takiego kopa zasadzi, że aż mnie boli.

Nie no, mamie i siostrze daję dotknąć, ale rzadko uda im się zaobserwować lub poczuć kopniaki, bo ta mała wredotka się wtedy chowa ;p
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Mnie kopie jak ja patrzę, mąż musi chyba z 10 min patrzeć i wymięka i zawsze jak odwróci wzrok to bęc z lewej i z prawej, a jak wieczorem w łóżku kopie powiem do męża żeby polożył rękę to od razu spokój.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Bari, też tak często mam. A czasem jak kopie i chce pokazać mężowi, to nie mogę się odezwać, bo ona wtedy od razu przestaje.
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    A ja właśnie zauważyłam pierwsze kropelki siary! :crazy:
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    isiula: A ja właśnie zauważyłam pierwsze kropelki siary!

a u mnie nic :sad: - ale ponoć tak też bywa . Za to mała kokosi się szczególnie jak odpoczywam - taka mała złośnica :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    My mieszkamy w UK, wiec jak narazie kopie mnie i meza czasami ;) jak pod koniec nastepnego tyg polecimy do Polski, to mam nadzieje, ze za duzo osob nie bedzie chcialo mi brzucha dotykac, wiadomo rodzina ok - po jednym razie na kazdego ;) moze z wyjatkiem mojej prawie 4 letniej siostrzenicy - aniolka kochanego :) ona jest taka slodka, jak bylismy w czerwcu, to gdzie nie szlysmy to ona brala misia i pod koszulke, bo ona tez ma dzidzie :) tak jak ciocia ;) ostatnio mnie sie pytala przez telefon czy mam jeszcze dzidzie w brzuszku, po moim potwierdzeniu, powiedziala, ze jej dzidzia jest pod lozkiem teraz, ale jak przylece to bedzie u niej w brzuszku ;) w ogole niezla jest, bylam po nia w przedszkolu w czerwcu i wszystkim kolezankom powiedziala, ze ona ma dzidziusia w brzuszku ;) pierwsze co dzieciaczki do mnie :"A Wikunia ma dzidziusia w brzuszku" ;) kocham takie szkraby :)

Isiula - gratki, jak ta siara wyglada?
    U mnie nic nie widac jeszcze, piersi mi urosly w pierwszym trymestrze i na szczescie dalej nie rosna :) bo i tak mam niezle "baniaki" :tooth:
    --
  3.  permalink
    isiula: A ja właśnie zauważyłam pierwsze kropelki siary!

podłączam się pod pytanie madziauk :wink: ja jeszcze nie odkryłam siary:wink:

a co do kopania Dzidzi mam tak samo jak Wy - ręce tatusia Go uspokajają, natomiast gdy ja dotykam brzuszku mały szaleje aż miło...:smile: i też jest baaardzo aktywny:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    violet_flower: podłączam się pod pytanie madziauk :wink: ja jeszcze nie odkryłam siary:wink:

Ja do tej pory (38 tydz) też nie miałam siary, nie każda kobieta w ciąży ma :wink:
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Mi z piersi delikatnie wycieka jak nacisnę sutek od 28tc.I tak jak pisze Judka każda ciąża jest inna:wink:
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    madziauk: Isiula - gratki, jak ta siara wyglada?

Odkryłam ją zdrapując z brodawki zadartą skórkę, tak potarłam paznokciem i pojawiły się przezroczyste kropelki. Najpierw się przestraszyłam, a później starłam je i jak ścisnęłam delikatnie brodawkę to wtedy wypłynęły już takie żółto-mleczne z obu piersi. Wczoraj już coś tam się musiało zacząć produkować, bo wyczułam w piersiach takie grudki i obie były zaczerwienione i cieplejsze niż zwykle..

Moja mama na moim etapie już musiała odciągać codziennie po 100ml tak ją bolały cycuchy, przez to zaczęła jej się szyjka skracać i gdyby nie szew to bym się urodziła duuuuuużo za wcześnie. Dlatego już się nie dotykam, żeby się historia tfu tfu nie powtórzyła... Na szczęście jeszcze mnie nie boli (też tfu tfu):wink::wink:
  4.  permalink
    isiula: Dlatego już się nie dotykam

no to rzeczywiście lepiej nie dotykać:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    violet_flower
    jak na razie cisza.Czuję się tak dobrze że nie mogę uwierzyć w to że w czwartek mam termin:shocked:
  5.  permalink
    może jak u Uli - cisza przed burzą...:wink:

w sumie tak chyba najlepiej - akcja z zaskoczenia bez tygodni bolesnych skurczy, skracających się szyjek...
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Muszę Ci powiedzieć że tutaj w Austrii lekarze nie sprawdzają szyjek jak wszystko jest dobrze.
    Nawet w szpitalu nie sprawdzili dwa tygodnie temu.Dla nich ważny jest pomiar dziecka,przepływy pępowinowe,łożysko i wody płodowe.
    Mam nadzieję że w czwartek sprawdzą szyjkę czy coś się ruszyło.
    Uciekam spać i do usłyszenia jutro:swingin:
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Cześć dziewczyny nie było mnie w domu cały dzień :sad: dopiero teraz mam czas aby do Was zajrzeć :bigsmile:. Widzę, że większość już śpi :smile: do jutra

Sama jestem już wykończona, nawet się nie przespałam popołudniu, a miałam taki moment, że myślałam, że w autobusie zasnę:devil:
    --
  6.  permalink
    ja też uciekam spać, dobrej nocki Wszystkim i kolorowych snów :smile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dobranoc :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dobrej nocki :) ja jutro ide do pracy, wiec wieczorem bede nadrabiac zaleglosci na watku ;)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeAug 15th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam z rana :))
    u mnie dzień jak co dzień, nie śpię od 3.30 :devil:

gina1511: Muszę Ci powiedzieć że tutaj w Austrii lekarze nie sprawdzają szyjek jak wszystko jest dobrze.

No właśnie, ja muszę ginekologa za każdym razem poprosić o zmierzenie szyjki na usg (proszę od 32 tyg) i za każdym razem jest zaskoczony, dlaczego w ogóle chcę to badać :shocked: a już o takim badaniu ginekologicznym żeby sprawdzić czy miękka/ twarda itd. to w ogóle nie było mowy. Być może to wynika właśnie z tego, jak to tłumaczył mi lekarz, że według niego (i pewnie wielu innych lekarzy tutaj) szyjka na tym etapie- 38 tydz- nie jest ważna i mam nie brać pod uwagę jej długości. Tak jak pisały dziewczyny, może się skrócić w każdej chwili pod wpływem skurczów albo twardnienia brzucha. Ok, z tym się zgadzam, ale .........
    nawet we wcześniejszych tygodniach nie chciał sprawdzać, a jak pokazuje życie -szyjki skracają się często bardzo wcześnie i pomiar tylko dziecka na usg nie pokaże tego, że coś się dzieje z szyjką. I tak na chłopski rozum- jeśli wcale nie badają, to skąd mogą wiedzieć że wszystko jest dobrze.........Na twardnienia i kłucie w podbrzuszu przepisują magnez,a przecież mogło to doprowadzić do skrócenia szyjki, bez zbadania nie wiedzą jak jest. Dlatego to mi się bardzoooo tu nie podoba :confused:
    Ogólnie ufam tu lekarzom i uważam, że opieka w ciąży nie jest zła, ale pewne rzeczy odbiegają od polskich standardów (np. właśnie ta szyjka albo to, że nie wykonuje się badania na GBS, badania krwi ostatni raz w ok. 25 tyg i nawet przed porodem nie robią/ ja miałam, bo "zmusiłam" lekarza ze względu na anemię, ale sam nie chciał żebym zbadała krew, bo standardowo bada się 2 razy). I wtedy doceniam Polskę :wink: Wiem, że w Polsce też wiele zależy do lekarza prowadzącego ciążę, że też nie zawsze jest idealnie, że każda ciąża i dolegliwości są inne i dlatego mogą być inne/ różne podejścia lekarzy, ale ogólnie mówiąc są różnice w prowadzeniu ciąży.
    Trochę pomarudziłam i się pożaliłam, a teraz idę jeść śniadanko (5.30 !!!) :tongue:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 15.08.12 05:44</span>
    gina1511: jak na razie cisza.Czuję się tak dobrze że nie mogę uwierzyć w to że w czwartek mam termin:shocked:

Kochana zobaczysz że będziesz rodziła z zaskoczenia :tongue: brak objawów, to też objaw :wink: a Oktawia pewnie szykuje się na 17 sierpnia :tongue:
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam z rana mja rowniez niemoge spac :)
    Moje dziecko obudzilo mnie dzis o 4:42 z mama picccccc i moj brzuszek chce jesc :)
    Wiec do kuchni po kanapeczke piciu i tak sie krecilam w lozku ,az wstalam o 6 ,bo juz zasnac niemoglam .

Probowalam zasnac to drogi brzdac ,niewiem co wyprawia w moim brzuchu ale chyba ma adhd :d
    A teraz obie cholery spia:devil:

Wiecie co odnosnie tej szyjki ,widze ze mam zapis w karcie ciazy ,ale badanie ginekologiczne mialam na pierwszej wizycie.
    Teraz niemam badania takiego ,chyba ze gin ,widzi prez usg( dopochwowe) i tak saamo z mala w ciazy ,niepamietam aby ja sprawdzano .
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeAug 15th 2012
     permalink
    Pomarańczka25: mama picccccc i moj brzuszek chce jesc :)

:rolling:
    Ile ma lat córeczka?
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    MadziaUk-moja mala tez tak robi ,ale wklada przewaznie maly kocyk po bluzeczke :)
    A jak byla ze mna na wizycie ,to na korytarzu patrze a ona obserwuje babki w ciazy i sie przygladala ,bardziej zaawansowanym :)
    Za chwilke do mnie podchodzi i na caly gloc wypalila ,:ja tez mam dzidziusia w brzuszku ,podniosla koszulke i wypiela brzuszek :) niemusze opisywac -reakcja babeczek na poczekalni bezcenna :D

Teraz ma taki etap ,przewaznie ,jak ja przebieram w pizamke,lub po kapieli ,mowi ze jest malym dzidziusiem i sie tuli i udaje ze placze ...
    Moja ciaza jeszcze mi dziecko w rozwoju cofnie :D

Treść doklejona: 15.08.12 06:36
    judka25: Pomarańczka25: mama picccccc i moj brzuszek chce jesc :)

:rolling:
    Ile ma lat córeczka?

Zaraz 3/5 roku ,wyzej suwaczek :)))
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Nie wiem czemu ale jak jestem zalogowana, to nie widzę suwaczka, dopiero jak się wyloguje i wejde na forum :confused:
    No to mała agentka z niej :tongue:
    Ciekawe jak zareaguje na dzidziusia w domu, czy będzie zazdrosna.
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Kurcze to dziwne ,powinnas widziec i zalogowana czy nie .

No mysle ze tak ,kiedys pisalam jak pytala kto bedzie tatusiem dzidziusia ,odpowiedzialam : jak to kto ,nasz tatus .
    Chwila zastanowienia i mowi: nieeeeeeeee tatus jest tylko moj ,a on moze miec mamusie :D
    Czyli mamusia w odstawke won,ale tatusia nieodda .Taka to corcia tatusia .
    Ja jestem ta niedobra :devil:z mama 24 h ,mama krzyczy jak trzeba ,a tatus przychodzi po pracy i tylko tuli :))))

A zapytaj jej kim ona jest ,odpowiada : kochany aniolek tatusia :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    :swingin:
    Czytam to mężowi i oboje padamy ze śmiechu:rolling: i mój mąż mówi, że koniecznie musimy się postarać jeszcze o córeczkę :tongue:
    Tak to już jest, że córeczki są tatusia :tongue:
    Musisz mieć wiele radości w domu mając taką śmieszną córeczkę :cool:
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    judka25: Nie wiem czemu ale jak jestem zalogowana, to nie widzę suwaczka, dopiero jak się wyloguje i wejde na forum

Pogrzeb w ustawieniach forum- tam można odkliknąć żeby wyświetlało lub nie wszystkie suwaczki. Pewnie masz odznaczone:)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Judka,tak jest wiele radosci :)
    No nic tylko straj sie o corcie :)))
    Ja wlasnie mam cien nadzieji ze bede miala synka mamusi :)))
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    igisowa: Pogrzeb w ustawieniach forum- tam można odkliknąć żeby wyświetlało lub nie wszystkie suwaczki. Pewnie masz odznaczone:)

Dzięki igisowa :wink: Zrobiłam tak i już widzę suwaczki:wink:
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Do usług;)
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    No i znów nie śpię. Zawsze jak się budzę nad ranem lub w nocy to lecę do kuchni się napić i myślę, co by tu zjeść, bo głodek doskwiera :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    judka25: Ulcia czyli najpóźniej 25- tego urodzisz

Jeju, chyba zaczynam wierzyć, że mnie to nie ominie (prędzej czy później - a najpóźniej 25) :tongue:
    My wczoraj bylismy na imprezie u znajomych (taka impreze 4-osobowa w tym jedna ciężarna - czyt. ja - wiec niepijąca) i wrócilismy ok 2 nad ranem, a nie spie juz od 6.... wiec oczy się kleją, a spać nie można.... hmmm
    P pojechał już po Młodą, pewnie wróci gdzieś ok godz. 16 - 17.
    No i u nas jesieni za oknem ciag dalszy ....
    Pomarańczka - Martynki są takie rezolutne i smieszne? To fajnie, bo lubie taki małe "mądrale" :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    madziauk: moj synus od kilku dni kopie prawie przez caly dzien, juz nie wyrabiam. A jak klade reke na brzuchu, badz ja podpieram o brzuch to jeszcze mocniej czuje te kopniaki. Jestem bardzo zmeczona..

Moja mała też cały czas się rusza - ja nie wiem, kiedy Ona śpi. Najgorsze jest to, że ja już też mam brzuszek obolały i czasem aż mnie zatrzęsie, jak mnie kopnie :( dodatkowo te skurcze :( już od jakiegoś czasu bolą mnie cholernie, budzą w nocy - jestem już zmęczona :( Spać nie mogę :( te przepowiadacze mnie nie oszczędzają :(
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ul_cia: P pojechał już po Młodą, pewnie wróci gdzieś ok godz. 16 - 17.

mojego męża też dzisiaj nie ma :sad: i siedzę sama:confused:
    Ul_cia: No i u nas jesieni za oknem ciag dalszy ....

u mnie jakby się schłodziło :shocked: o 8.30 tylko 20 stopni :wink:
    Ul_cia: Jeju, chyba zaczynam wierzyć, że mnie to nie ominie (prędzej czy później - a najpóźniej 25)

Najfajniejsze jest to, jak zna się maksymalny i ostateczny termin, bo można spokojniej do tego podejść i się tak nie stresować :wink:
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Dziewczyny, dziewczyny, dziewczyny!!!!
    SMS od Peppermill - (godz.8:40)
    "Wczoraj o godz. 20:54 przyszła na świat (sn) Łucja, 9 pkt, 2335 g Jest na oddziale intensywnej opieki noworodkowej, proszę Was dziewczyny o kciuki za mojego okruszka"
    Czyli malutka nie chiała juz czekac ....

Gratulacje i wielkie kciuki dla Pepper i Maleństwa!
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Ul_cia: Pomarańczka - Martynki są takie rezolutne i smieszne? To fajnie, bo lubie taki małe "mądrale" :wink:

Na to wyglada ;p
    A naprawde ona jest teraz taka smieszna ,jak cos palnie ... :D

Moj maz ostanio wyszedl spod prysznica,myslal ze mala spi,wchodzi d sypialni po gacie a, mala nagle wstaje i mowi: tatusiu dlaczego ty chodzisz z gola dupa :shamed: idz tam do pokoju ( pokazuje pokoj ,duzy palcem ) i zaluz majteczki :D
    Tatusiowi az wstyd bylo i go zatkalo :D

Treść doklejona: 15.08.12 08:43
    judka25: Ul_cia: P pojechał już po Młodą, pewnie wróci gdzieś ok godz. 16 - 17.

mojego męża też dzisiaj nie ma :sad: i siedzę sama:confused:

To witajcie w klubie ,moj maz dzis pracuje od 7-19 ...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    pepper, będzie dobrze - gratulacji i kciuki oczywiście :*
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    judka25: Najfajniejsze jest to, jak zna się maksymalny i ostateczny termin, bo można spokojniej do tego podejść i się tak nie stresować

No własnie :wink: zawsze zastanawiałam się jak to jest (np przy cc) znać dokładną datę porodu, przygotowywać sie do tego psychicznie... wtedy czuje sie, ze to takie nieuniknione,,na pewno się wydarzy (tak jakby w innej sytuacji mogło sie nie wydarzyć :devil::wink:)
    judka25: u mnie jakby się schłodziło o 8.30 tylko 20 stopni

:fierce:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.