Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorNatalia122
    • CommentTimeAug 16th 2012
     permalink
    <strong>judka25</strong> - bardzo ładny
    patrzyłam na allegro, ładne mają wzory te wózki. Niestety nie na moją kieszeń :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    judka25: chciałam dużą gondolę, żeby pojeździł w nim do marca (chociaż do skończenia 7 mcy) a jak już będzie siedział sam, to wtedy spacerówka.

Dla mnie też to było jednym z najważniejszych kryteriów :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    patrzyłam na allegro, ładne mają wzory te wózki. Niestety nie na moją kieszeń :sad:

U producenta jest tańszy 1200zł, na allegro trochę droższy :wink:
  1.  permalink
    judka25 super bryka - wygląda bardzo fajnie i kolor praktyczny:smile:
    ja się zastanawiam jak kolor naszej fury się sprawdzi w ternie (niby zielony, niby oliwka) , wiem że na pewno się nie zgubię
    - kolor tak daje po oczach, że M. mnie wszędzie znajdzie :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja czekam na mężusia i skoczymy do cukierni po ciacho :tongue:
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Ja właśnie mam mega dużo śluzu, wygląda jak czop, ale lekarz mówił, że to jeszcze nie jest to.

Judytka to mnie uspokoiłaś bo właśnie nie wiedziałam czy to czop zaczął odchodzić bo codziennie mam mega śluz
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Witam się dziewczyny, zaglądałam ostatnio parę dni temu a tu tyle postów do przeczytania:bigsmile:. Widzę, że lista cały czas się skraca, kurcze zaczynam się bać i to coraz bardziej:sad:. Dzisiaj byłam na ponownym ktg w szpitalu. Możecie mi powiedzieć, czy dobrze rozumiem, bo nikt mi tego wykresiku nie wytłumaczył??? To co wskazuje ktg po lewej stronie to jest tętno Maluszka, a te liczby po prawej to jest siła skurczu?
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Dzisiaj byłam na ponownym ktg w szpitalu. Możecie mi powiedzieć, czy dobrze rozumiem, bo nikt mi tego wykresiku nie wytłumaczył??? To co wskazuje ktg po lewej stronie to jest tętno Maluszka, a te liczby po prawej to jest siła skurczu?
    --

Nie wiem czy pomogę, ale napiszę jak wygląda mój wydruk z ktg: na górze mam zapis- wykres bicia serduszka dziecka i jest skala od 60 do 200, niżej mam drugi wykres wskazujący skurcze i skala jest od 0 do 100. Moje skurcze wyszły od 40- 50 a lekarz powiedział, że takie skurcze, to nie skurcze :tongue:
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    O Judka to ja mam taki sam zapis. Dzisiaj skurcze dochodziły nawet do 100. Tzn. w ciągu 20 min. jeden był prawie na 100, dwa na 75 i jeden słabszy. Myślicie, że poród się zbliża? :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Dzisiaj skurcze dochodziły nawet do 100. Tzn. w ciągu 20 min. jeden był prawie na 100, dwa na 75 i jeden słabszy. Myślicie, że poród się zbliża?

Ojej to miałaś ostre te skurcze :tongue: a czujesz je ?
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Czuję tylko, jak twardnieje mi brzuch.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    magic1984: Czuję tylko, jak twardnieje mi brzuch.

Ale są bardzo bolesne? Ja swoich wcale nie czułam, no ale wyszły mi małe. A jak się ogólnie czujesz? Jakieś objawy porodu masz? :wink:
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Czuje tylko takie napięcie bez bólu. Co do objawów porodu to już sama nie wiem, doszukuje się ich, ale czy rzeczywiście są? :bigsmile:. A tak na poważnie to brzuch mi się obniżył, nawet mąż to zauważył, mam jakieś kłucia szyjki - to chyba Mały napiera bo lekarka mówiła na ostatniej wizycie, że jest bardzo nisko. Czasami zdarza mi się chwilowy ból w podbrzuszu, który szybko mija. Z jednej strony się boję a z drugiej już chciałabym być po.
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    violet_flower: ja się zastanawiam jak kolor naszej fury się sprawdzi w ternie (niby zielony, niby oliwka) , wiem że na pewno się nie zgubię
    - kolor tak daje po oczach, że M. mnie wszędzie znajdzie :crazy:

Nie chcę Cię straszyć, ale zielony kolor odradzała chyba mooniia na wątku wózkowym, bo podobno wszystkie robaki przyciąga.. Ale jak coś to dopiero na wiosnę przylecą:wink::wink:

A ja się właśnie objadłam zupką cebulkową i nawet nie musiałam jej sama robić. Mój luby obrał cebulę, żebym nie płakała i z rozpędu zrobił całą resztę..:bigsmile:
    Pysznista wyszła, a moje kochanie musi mnie chyba bardzo kochać:wink::heartbounce:
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeAug 16th 2012 zmieniony
     permalink
    magic1984: Czuje tylko takie napięcie bez bólu. Co do objawów porodu to już sama nie wiem, doszukuje się ich, ale czy rzeczywiście są? :bigsmile:. A tak na poważnie to brzuch mi się obniżył, nawet mąż to zauważył, mam jakieś kłucia szyjki - to chyba Mały napiera bo lekarka mówiła na ostatniej wizycie, że jest bardzo nisko. Czasami zdarza mi się chwilowy ból w podbrzuszu, który szybko mija. Z jednej strony się boję a z drugiej już chciałabym być po.

To zupełnie inaczej niż ja, ja jestem z tych całkowicie bezobjawowych :tongue:, brzuch wysoko, żadnych skurczy, bólu kręgosłupa, podbrzusza itd.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 16.08.12 17:27</span>
    isiula: A ja się właśnie objadłam zupką cebulkową i nawet nie musiałam jej sama robić. Mój luby obrał cebulę, żebym nie płakała i z rozpędu zrobił całą resztę..:bigsmile:

I po co to napisałaś ?:devil: Żebym zrobiła się głodna ? I teraz Ci zazdroszczę tej zupki :devil::tongue: i muszę coś zjeść :confused:
  2.  permalink
    Witam się popołudniową porą.
    Wróciłam od fryzjera i głowa mnie rozbolała od wdychania tych farb i lakierów, ale humor mi się poprawił, choć jak usłyszałam że mam zapłacić 110zł to trochę mi się popsuł, farbowałam i podcinałam włosy, no ale to pewnie normalna cena, bo ostatnio to farbowałam ze 3 lata temu.

Co do skurczy to ja powiem, że mam dziennie tak do 5 skurczy, a w nocy to mnie dziś obudził. Mówiłam lekarzowi, ale uspokoił mnie bo szyjka długa i nie ma co się stresować. Mówi, że twardnieć brzuch może też bo buszowaniu Maluszka. Ale pamiętam że z \mają też miałam takie twardnienia od 16tc.
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Judka brak objawów to też jakiś objaw:rolling:.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Pytałam wczoraj mamę, jak to było jak mnie rodziła. Pracowała do samego końca, nawet w tym dniu co urodziła. Nie miała żadnych objawów, nic ją nie bolało. W dniu kiedy urodziła około 14.00 poczuła lekki ból w podbrzuszu, przed 17.00 silny ból, o 18.30 była w szpitalu, a o 19.25 już mnie urodziła. Ale urodziła mnie 4 dni po terminie.
    Wiem, że to nie ma nic wspólnego z porodem, który mnie czeka, ale może historia się powtórzy ?!:tongue:
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Misia ja też się zastanawiam czy jeszcze nie pofarbować sobie włosów przed porodem, chociaż farbowałam miesiąc temu. Bardzo szybko mi włosy rosną a nie ukrywam, że dostrzegam siwe pasma już:confused:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 16.08.12 17:43</span>
    Judka ja też mam nadzieję, że odziedziczę poród w genach tzn. szybkość. Moja pojechała na porodówkę o 1,00 a ja się urodziłam o 4,00 dodam, że byłam wielka tzn, 4,5 kg i 60 z hakiem długości.
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Oj a ja się zdrzemnęłam i na Twoją furę Judka się nie załapałam :sad:.
    Moja mama też nie miała żadnych objawów, 10 dni przed terminem odeszły jej wody i pojechała do szpitala, a tam dali jej kroplówę - pewnie oxy i urodziła. U mnie jest już na tym etapie inaczej, bo brzuchol pobolewa i mam skurcze, ale szyjka póki co trzyma i czopu też nie zaobserwowałam. Mąż jutro jedzie do Niemiec na 2 dni imuszę wytrzymać, nie ma innej opcji.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    judka25: I po co to napisałaś ?:devil: Żebym zrobiła się głodna ? I teraz Ci zazdroszczę tej zupki :devil::tongue:

Sorki, ale musiałam się pochwalić :cool:
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Co do czopu to ja od jakiegos czasu obserwuję czasami taką zieloną grudkę na papierze toaletowym. Zastanawiam się co to jest?
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Judka Ja też chce zobaczyć ten wózek :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    magic1984: taką zieloną grudkę na papierze toaletowym

zieloną ? :devil::shocked:
    To może powiedz o tym położnej, bo ten kolor w tych rejonach jakoś mi sie źle kojarzy ......

Ja z kolei wolałabym "nie dziedziczyć" doswiadczeń porodowych mojej mamy :wink: Rodziła mnie ponad 26 godzin :shocked:

Poprasowałam, byliśmy w sklepie, pochodziłam i na razie oprócz tego, że moja dziecina nadal usiłuje wyjść pępkiem nic nowego sie nie dzieje :-)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Chciała bym Wam pokazać i się pochwalić swoją dzidzią:bigsmile::bigsmile: Czy pomożecie mi wkleić zdjęcie na forum?

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 16.08.12 18:27</span>
    pępkiem :shocked::shocked::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam :)
    Was znowu niemozna zostawic na pol dnia ,rano zagladalam ,a Wy plotakry :updown:jedne naprodukowalyscie 112 postow ;p
    ?Ide zobaczyc co slychac ,mam nadzieje ze nadrobie ...
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Byłam u lekarza i mały się dobrze rozwija, ma już prawie 4 cm i wchodzimy w 11 tydzień:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    venus87: Byłam u lekarza i mały się dobrze rozwija, ma już prawie 4 cm i wchodzimy w 11 tydzień

Brawo!
    venus87: pępkiem

Ano :devil: Tak się górą pcha, jakby orientacje straciła, że to trzeba w dół... :jumping:

Pomarańczka - chwila nieuwagi i widzisz co sie dzieje! :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    witam sie wieczorowa pora, mam do was pytanie, czy ktora uzywala takiego urzadzenia do sluchania tetna dzidzi przez powloki brzuszne? bo mi pozyczyla przyjaciolka i probowalam dzis odnalesc tetno dzidzi i nic, tylko moje. skonczylam 13 tydzien i male ma ok 7cm, uwazacie ze za male zeby znalesc tetno? jak bylam na usg genetycznym to lekarka musiala mocno naciskac mi na brzuch raczka usg bo ponoc dzidzia jest gleboko, wiec moze za wczesnie na to urzadzenie. mialyscie z nim doswiadczenie? prosze o prade :)
    isiula - a mozna prosic na przepis na zupke cebulowa, ale bym zjadla, mniam.
    ja wlasnie pieke ciasto ze sliwkami, ciekawe czy wyjdzie
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    milka1984: witam sie wieczorowa pora, mam do was pytanie, czy ktora uzywala takiego urzadzenia do sluchania tetna dzidzi przez powloki brzuszne? bo mi pozyczyla przyjaciolka i probowalam dzis odnalesc tetno dzidzi i nic, tylko moje. skonczylam 13 tydzien i male ma ok 7cm, uwazacie ze za male zeby znalesc tetno? jak bylam na usg genetycznym to lekarka musiala mocno naciskac mi na brzuch raczka usg bo ponoc dzidzia jest gleboko, wiec moze za wczesnie na to urzadzenie. mialyscie z nim doswiadczenie? prosze o prade :)

Ja mam detektor tętna płodu, z tym że używałam go od 18 tygodnia i wtedy bez problemu znalazłam serduszko. U mnie się sprawdził, miałam kilka razy tak, że słuchałam bo nie czułam ruchów, ale w sumie rzadko przez całą ciążę, bo na ogół kopał co dziennie i nie było potrzeby używania go. Na początku szukałam po całym brzuchu i bywało tak, że jednego dnia serduszko było z prawej strony, następnego w zupełnie innym miejscu. Wydaje mi się, że 13 tydz, to może być za wcześnie, ale próbuj, bo może akurat Ci się uda :wink:

A ja się obżarłam ciasta urodzinowego i teraz pękam :devil:
    Oczywiście jem oczami........ Kupiliśmy tyle różnego ciasta (różne rodzaje po kawałku), że zjadłam 2 i już nie mogę. Zostanie na jutro :tongue:
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Ufff nadrobilam :d
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Milka ja dziś się zapytałam czy mogę posłuchać bicie tętna malucha, niestety też nie mogłam i nie dlatego, że nie chciała abym go słuchała tylko dlatego, że to za wcześnie, mimo tego, że między nami jest różnica dwóch tygodni to poczekaj jeszcze....porozmawiaj z ginekologiem od którego tygodnia da się usłyszeć tętno malucha.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    A juz myslam ze ktoras urodzila ,a przedewszytskim ty Ulcia :devil:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Pomarańczka szybko :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Dziwczyny za szybko ,dokladnie,lekarz sprawdza czy jest tetno ,ale tylko widzi pulsujaca kropeczke .
    Z tego co pamietam na polowkowym badaniu ,pierwszy raz uslyszlam serduszko malej .
    Teraz wlasnie polowkowe przedemna :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    judka25: Wydaje mi się, że 13 tydz, to może być za wcześnie, ale próbuj, bo może akurat Ci się uda

Też mi sie wydaje, że jeszcze ciut za wcześnie :bigsmile: Wiadomo, ze chciałoby się czuć/słyszec maluszka jak najszybciej, ale chyba trzeba jeszcze troszkę poczekać :wink:
    Moja ginka tez mi takim detektorem sprawdzała na wizycie - ale dopiero tak gdzieś od połowy ciąży - wczesniej nie.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Ulci a raczej jej dzidzi się nie śpieszy :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    O to to!
    Jutro Gina sie "rozsypuje" no i potem musze troszke posiedzieć na 1 miejscu przecież :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    venus87: Ulci a raczej jej dzidzi się nie śpieszy :rolling:

Wiem wiem doczytalam :d

Treść doklejona: 16.08.12 18:58
    Ul_cia: O to to!
    Jutro Gina sie "rozsypuje" no i potem musze troszke posiedzieć na 1 miejscu przecież :wink:

A jak trzeba sie znalesc chociaz raz na podium :))
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ula jutro wyskoczy Ci na suwaczku 40- ty tydzień :cool:
    Mam straszną ochotę na zupę pomidorową :tongue: Już czuję w gardle jej smak i jutro będę gotować. To chyba moja pierwsza ciążowa zachcianka :tongue:
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    dziewczyny, ja tydzien temu na genetycznym slyszalam serce, i to kilka razy jak bije i widzialam tez jego wykres, ale to bylo na usg i na dobrym sprzecie a tu pewnie macie racje ze za wczesnie :)
    isiula - dalej prosze o przepis na zupe cebulowa
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    judka25: Ula jutro wyskoczy Ci na suwaczku 40- ty tydzień

ło jezu! Masz rację! :shocked:
    Musze spakować ładowarke do telefonu do torby jeszcze. Aparatem ma sie zająć mój ślubny, a tak to chyba wszystko gotowe ... o czym mogłabym zapomnieć? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    milka1984: witam sie wieczorowa pora, mam do was pytanie, czy ktora uzywala takiego urzadzenia do sluchania tetna dzidzi przez powloki brzuszne? bo mi pozyczyla przyjaciolka i probowalam dzis odnalesc tetno dzidzi i nic, tylko moje.

Hej ja pierwszy raz bicie serduszka słyszałam w 6tc jak dziecko miało 2mm na USG u gin. Mam też ten detektor i podobno słychać od 12 tc, ale ja słyszałam tylko swoje serce. Myślałam, że to dziecka, ale to nie było jego serce. Dopiero gdzieś w 15 tygodniu znalazłam serce dziecka bijące dużo szybciej niż moje i dopiero wtedy sobie uświadomiłam że to wcześniejsze bicie to nie było dziecka.
    --
  3.  permalink
    Mój dzieć robi dziś od rana jakieś akrobacje w brzuszku, już kilka razy w ciągu dnia zmienił pozycję:tongue:
    I też coś z pępkiem kombinuje:shocked:

Co do detektora.tętna mnie na wizycie położna sprawdzała nim tętno dopiero w 22 tc, więc 13 tydzień to chyba za wcześnie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    milka1984: isiula - a mozna prosic na przepis na zupke cebulowa, ale bym zjadla, mniam.

Inspirowaliśmy się Gesslerową :wink:
    Zamiast tego wywaru przydał się wczorajszy rosół kurzęcy, zamiast bułki paryskiej - podpieczony na suchej patelni pszenny chleb tostowy, a i ser zamiast gruyere był edamski z biedronki, wino też z biedronki za 9,99zł. A i dodaliśmy jeszcze od siebie 2 ząbki czosnku, świeży tymianek i szałwię, trochę zblendowaliśmy zostawiając grubsze kawałki i na koniec do pieca z grzankami i serem.. Mimo tych wszystkich "zamiast" wyszło pycha:bigsmile: ten karmel fajnego smaka daje..
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    generalnie producenci detektorów podaja , ze maja one słuzyc od 21-22 tc jak ktos jest mega szczupły to usłyszy wczesniej, ja usłyszłam bicie serduszka w 20tc wczesniej slychac było ruchy maluszka :)
    w 13 tc byłam w szpitalu i połozna prze pomyłke przyszla do mnie z takim mini ktg i sie zdenerwowała, ze nic nie moze znaleźć, dopiero jak ja uswiadmiłam ze to 13tc to sie uspokoiła i powiedzała, ze to pomyłka bo miała isc do dziewczyny w 23tc :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Pomarańczka25: Z tego co pamietam na polowkowym badaniu ,pierwszy raz uslyszlam serduszko malej .

A ja słyszałam serduszko już w 8 tyg, ale to na usg. A tym detektorem zaczęli nas badać przed każdą wizytą na pomiarach dopiero po 20 tyg, bo wcześniej podobno nie słychać..
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Czesc dziewczyny. ..
    Permil trzymam kciuki za Lusie!!!
    My od wczoraj w domku...przyzwyczajamy sie do zycia we czworo plus pies...
    Trzymam kciuki za czolowke!!!
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    O! Hej Czerwinka!
    Jak Ty się czujesz? Jak Mama?
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    czerwinka mów co u Ciebie :) i witaj w domu :)
    -- mama piątki :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.