Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeAug 20th 2012
     permalink
    judka25: Kochana a jak miały uwierzyć, jak Ty taka szczupła laska jesteś

:wink:
    judka25: Trwało to krótko, mówili, to co już wszystkie wiemy

Czyli standard. Ja też nie pochwalam cesarki na życzenie (w przeciwieństwie do mojego męża :shocked::devil:) ale generalnie - szczególnie jak trzeba będzie coś wywoływać - lepiej psychicznie być przygotownaym na wszystko, choć z całegos erca mam nadzieję, że sie uda sn i to bez nacinania :wink:

Ide sobie zrobic lody z fruktozą i rzucam sie na leżaczek :wink:

Treść doklejona: 20.08.12 11:51
    _kasiek_: większość witamin jest dla kobiet w ciąży i karmiących więc kup sobie takie i będziesz miała od razu na PO porodzie

i to jest dobra idea :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ja biorę Prenatal DHA i ostatnio jak kupowałam babka w aptece mnie sie pytała czy aby na pewno chce te bo drogie, ja na to że tak, nie wiem po co się pytała, ale te mam zamiar brać do końca ciąży i przejść na Prenatal complex bo tam jest dużo więcej witamin, a ze względu na to iż ja nie jadam ryb koniecznie chciałam właśnie te DHA
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Witam się upalnie i lecę na taras pić pokrzywę.. :)

Cobraczku - gratulacje!! :cheer::clap:
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Ale naprodukowałyście, a ja przekimałam 2 godzinki :cool:, miałam jechać do pracy zawieźć paczkę z książkami dla laski, która będzie mnie zastępować od września, ale na dworze jest milion stopni, a w samochodzie pewnie jeszcze gorzej, więc nie jadę :confused:.
    Cobraczku - serdeczne gratulacje! Niech Karolek zdrowo się chowa!
    Co do witamin- zaczęłam od Femibionu - najpierw 1, potem 2, ale było mi za drogo, brałam witaminer, a teraz mam jakiś falvit mama, chyba mi się właśnie skończył.
    A smoczek mamy z Nuka, jeden dostaliśmy na szkole rodzenia i dokupiłam drugi tej samej firmy, tym bardziej, że koleżanka polecała, a odradzała np. Tomee tippe, bo uwierał małą w nosek. Buteleczkę mam póki co tylko jedną z dr brownsa, nie wiem, czy się przyda, jak będziemy się jednak butelką karmić to dokupię.
    Też wysterylizowałam, ale zrobiłam to tak, że zagotowałam wrzątek, wyłączyłam gaz i zrobiłam temu wszystkiemu kąpiel w garcu (ok. 5 minut), a najpeirw jeszcze umyłam wszystko normalnie płynem do naczyń i wypłukałam. Teraz powkładałam do foliowych torebek - takich śniadaniowych, a smoczuś mam w takim pojemniczku plastikowym.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
  1.  permalink
    Olenka witamy w naszym gronie:smile:
    Ja się dziś rozpływam w Krakowie, żar z nieba...chyba zaczynają garść o sobie znać drobne obrzęki, kostki jakby grubsze:confused:
    Tak więc pokrzywa poszła w ruch, już kończę dzbanek:tongue:

Mam do Was pytanie o proszek dzieckiem, jakich używacie? Z tego co się zdążyłam zorientować na rynku królują 4 marki. Bobas, Dzidziuś, Lovella, Help. Czy one czymś się różnią?(ułożyłam je w kolejności)
    rosnących cen)
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Ciekawa sprawa z tymi witaminami - widać, że co lekarz, to inna szkoła. Mój gin powiedział, żebym nie brała żadnych witamin. Na początku brałam Femibion Natal i byłam zadowolona, ale skoro gin kazał odstawić, to odstawiłam... Teraz mam ciut obniżony hematokryt, ale nie kazał się niczym suplementować.
    --
  2.  permalink
    Edith: miało być jelp:tongue:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Cobraczku Gratulacje :clap::cheer: A jaki Punktualny :tooth: dużo Zdrówka !!!!

Witam Nową mamusie :swingin:

ja kupiłam tydz. temu - jakies witaminki dla brzuchatek , ale co raz gorzej się czułam, teraz podczas regularnego używania widze poprawę samopoczucia .
    Nas upałów ciąg dalszy , w nocy powinna spac, a budziły mnie na zmianę komary ,Martynka i pot z tyłka lejący się :confused:
    strasznie mi słabo i nie wiem co ze sobą zrobić , wczoraj m. zrobił obiad- zapieknke , ale dziś nie mam pomysłu rozpłynę sie przy garach albo padnę :cry:

fatalnie
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Ja kupiłam Lovellę do kolorów, a do białych mam Dzidziusia. Wyprałam też jedną partię Jelpem, bo dostałam próbkę na szkole rodzenia.
    Wnioski - Jelp w ogóle bez zapachu, może rzeczywiście super hipoalergiczny :devil:, Lovella - ok, ale zapach słabiutki, Dzidziuś chyba najmocniej pachnie z nich. Ze względu na cenę i zapach postaram się zostać przy Dzidziusiu, tylko u mnie jest on trudno dostępny, czasami w osiedlowym markecie, nie ma go ani a rossmanie, ani w tesco, ani w kauflandzie, ani w auchan.
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    no ja z powrotem bo nie dowiezli szczepionki do apteki, wiec przełozylam szczepienie na srode. Ale lizak + soczek oczywiscie wycyganiła ;)
    A urodzinki ok, swieczke zdmuchneła, z prezentów sie cieszyła, chodziła dumna jak paw ze juz jest taaaaka duza i ma 3 lata :)) smieszna jest :)
    Ulcia Ty z tymi obcasami to jestes niemozliwa, urodzisz w obcasach :)
    co do witamin to ja biore narazie samo DHA + kwas foliowy zeby hemoglobina nie spadała, no i w ogole zrobilam morfo po miesiacu picia pokrzywy i chyba to co pisza o jej wplywie na krwiotwórczosc jest prawda bo wzrozła mi od ostatniego pomiaru o 0,2 :) Hematokryt troche poleciał, ale póki co jest ok wiec narazie nic innego nie biore :)
    -- mama piątki :)
  3.  permalink
    Co do witamin to od początku biorę Femibion. Teraz Femibion 2 z DHA u mnie kosztuje 45 zł więc to chyba znośna cena. Wiem że inne apteki mają wyższe ceny.

Pytanie do dziewczyn z Krakowa - będziecie rodzić może na Ujastku? Ja mam taki zamiar.....
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    madzinka83 odradza się pranie ciuszków w różnych proszkach - nie mówili wam na SR ?? bo jeśli maluszek dostanie jakiegoś uczulenie to nie będziesz wiedziała od którego to proszku (jeśli proszek okaże sie problemem....)

NadziejaUmieraOstatnia: Pytanie do dziewczyn z Krakowa - będziecie rodzić może na Ujastku? Ja mam taki zamiar.....

ja rodziłam Mateuszka na Ujastku...masz jakieś pytania to wal ;)
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    co do proszków to ja zawzse prałam w Loveli i pewnie tak tez bedzie, kupowałam to najwieksze opakowanie a jak sie skonczyło to przechodziłam na Vizir sensitive juz. i nawet atopowa skóra mojej Cyski to znosiła wiec teraz tez tak chyba bede robic.

zszokowały mnie moje dziewczyny starsze dzis, mamy 3 pokoje dziecinne i docelowo brakowało nam 1 pokoju - chcielismy podzielic pokój najstarszej na dwa bo jest duzy i spokojnie by sie dało. One dzis stwierdziły, ze to bez sensu ze dwie starsze przeniosa sie do tego najwiekszego pokoju, maluchy pójda do sredniego a najmniejszy przerobi sie na gabinet dla taty bo ostatnio marudził, ze mu czegos takiego brakuje - zszokowały mnie pozytywnie, nie wiem czy wytrzymaja ze soba zbyt długo bo kłóca sie strasznie ;) ale sam pomysł mnie wzruszył. narazie pozwoliłam przeniesc tylko łózko Marty do pokoju Goski i dam im z miesiac, ale juz sie boje :crazy:
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Kasiek nie pomyślałam, nic takiego nam nie mówili, w sumie wiem, co i jak prałam, bo kolory w Lovelli, białe w Jelpie, a ostatnie pieluszki w Dzidziusiu. Czyli nawet do kolor-biały trzeba mieć tej samej firmy? No nic zobaczymy, mam nadzieję, że malutka alergiczna nie będzie.
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    no niby ty wiesz co jak prałaś, ale jak założysz maluchowi coś kolorowego a będziesz przewijać np. na białej pieluszce to nie będziesz wiedzieć czy dostał uczulenie od kolorowego ubranka czy białej pieluszki.....

Podobnie jest z kosmetykami - nie powinno się mieszać firm - np. oliwka z innej a płyn do kąpieli z innej czy krem....
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Nie dałam rady na tarasie, rozpłynęłam się siedząc w cieniu..:neutral: przyjemniej w domku przy wiatraku..

Olenka79: Ciekawa sprawa z tymi witaminami - widać, że co lekarz, to inna szkoła. Mój gin powiedział, żebym nie brała żadnych witamin. Na początku brałam Femibion Natal i byłam zadowolona, ale skoro gin kazał odstawić, to odstawiłam... Teraz mam ciut obniżony hematokryt, ale nie kazał się niczym suplementować.

Ja pierwszy i prawie cały drugi trymestr brałam tylko kwas foliowy i magnez.. Tak mi zaleciła moja gin tym bardziej, że akurat trafiłam na wiosenno-letni warzywny sezon.. Dopiero od miesiąca się suplementuję.. Witaj wśród przyszłych mamuś!:smile:
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ja wszystko wyprałam w loveli, tak robiłam przy córci i teraz tak robię przy.. no właśnie przy chyba synku :shocked:, ale zamiast proszku kupiłam płyn, bo przynajmniej wiem, że w niskich temperaturach spokojnie się rozpuści
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej Dziewczyny :)

Cobraczku - gratuluje !!!

Ja sie witam z pracy :)
    Cudowny chlodek dzis mamy w Londynie :) oby tak bylo przez caly tydzien :) jeszcze mi klime w biurze podkrecili ..wiec troszke mi zimno, ale lepiej zimno niz duszno ;)
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Dziewczyny, dziękuję za powitanie :smile:
    Zadam Wam pytanie trochę z innej beczki - wybieramy się z M. na urlop za granicę i nie wiemy, jakie ubezpieczenie powinniśmy wykupić dla mnie. Macie z tym jakieś doświadczenia? Większość ubezpieczycieli wyklucza ciążę z leczenia (poza pierwszą wizytą do kwoty 500 zł, a to wydaje nam się trochę mało...) i tylko w zasadzie ihi Bupa pokrywa wszelkie koszty związane z leczeniem ciężarnej. Wiecie coś na ten temat?
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    CO do proszków to aż sie boję , bo tataj nie widziałam ,ani loveli ,ani nic takiego - a sprowadzać z pl to będzie sie mijać z celem ,a po przejściach z Martynką była uczulona na lovele,jepl, potem na płatki mydlane naj zwyklejsze, skończyło się na praniu w szarym mydle i 5 razy płukane.
    ajak to sie z maluchami powtórzy to wymiękam, tym bardziej że oni tu wyrąbane mają na wysypki i uczulenia.
    Przykład Mała pchły pogryzły (nas też aleja nie czułam) od kota właścicielki wchodził kiedy chciał - po gorączce i krostkach na całym ciele ,wizyta u lek.może penicylina może wapno - nie posprzątać i odkurzyć dom -aha i kota nie wpuszczać :devil:

Treść doklejona: 20.08.12 13:38
    isiula: Ja pierwszy i prawie cały drugi trymestr brałam tylko kwas foliowy i magnez.. Tak mi zaleciła moja gin tym bardziej, że akurat trafiłam na wiosenno-letni warzywny sezon.. Dopiero od miesiąca się suplementuję.. Witaj wśród przyszłych mamuś!:smile:

No właśnie a bierzesz dalej kwas foliowy ??? mi w pl zapisał gin. ten 5mg i mam jeszcze opak. i dojem do końca a potem kupić ten 0,4mg bo tu nawet nie pytają czy coś biorę :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    edzia503: wizyta u lek.może penicylina może wapno

edziu ale penicylina na reakcje alergiczna nie pomoże a wapno działa troche na zasadzie wody swieconej. Przy uczuleniu na s;line pcheł trzeba pozbyc sie pcheł i to jest podstawa leczenia :)
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Olenka79: Olenka79

Nie mam bladego pojęcia , nie pomogę
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Olenka ja tez nie mam pojecia, ale Wy jedziecie sami? czy z biurem podrózy? bo jak z biurem to do nich trzeba zgłosic i oni to załatwia juz
    • CommentAuthoredzia503
    • CommentTimeAug 20th 2012 zmieniony
     permalink
    mooniia: edziu ale penicylina na reakcje alergiczna nie pomoże a wapno działa troche na zasadzie wody swieconej. Przy uczuleniu na s;line pcheł trzeba pozbyc sie pcheł i to jest podstawa leczenia :)

Tylko ona tak płakała tak była pogryziona a tu nic zero reakcji zdezynfekowałam mieszk. kupiłam coś na robaki ,wyrzuciłam materac na nim spała, 2 dywaniki. nic nie dało było wiecej tego, pomogła..... wyprowadzka w ciągu 3tyg.
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ja biorę całą ciążę kwas foliowy dodatkowo ale tylko 0,4mg i zamierzam zakończyć suplementację jak mi się opakowanie skończy w połowie września
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Moonia, z biurem podróży, ale biuro podróży gwarantuje tylko to podstawowe ubezpieczenie. Jak się wczytać w warunki to się okazuje, że to ubezpieczenie jest dobre jak będziesz miała poparzenie słoneczne albo jak Cię osa użądli, bo reszta rzeczy jest wykluczona. Hospitalizacja związana z ciążą już nie jest objęta umową... Wczoraj mój M. rozkminiał temat, bo jest raczzej dociekliwy i zapobiegliwy, no i najbardziej rozbawiło mnie sformułowanie na stronie jednego ubezpieczyciela, że po 32 tygodniu ciąża traktowana jest jako choroba przewlekła :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Co do proszków, to mam lovele do koloru i do białego i w tym prałam wszystko: ubranka, pościel, ręczniki itd.
    Słyszałam, że super sprawdza się Biały Jeleń (ale nie mydło, tylko proszek), ale bardzo ciężko dostać ten proszek w sklepie. Widziałam go tylko na allegro.

Olenka79 zrób sobie suwaczek na forum :wink: będzie nam łatwiej przy wielu tematach, kiedy od razu widzimy, w którym jesteś tygodniu :cool:
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Kasiek mądrze piszesz, ale ja na to nie wpadłam :shamed:. Nie mam doświadczenia z alergiami żadnego, dla mnie czarna magia i w ogóle nie brałam tego pod uwagę, a przecież teraz często się słyszy, że dziecko ma alergię. Modlę się, żeby moje nie miało tego paskudztwa.
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    NadziejaUmieraOstatnia: Femibion 2 z DHA u mnie kosztuje 45 zł

ja biorę femibion natal 2 i płacę równe 70zł :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Ja mam proszek dzidziuś , a ponieważ nie znalazłam płynu do płukania kupiłam lovelle - i chyba nie dobrze , bo jak kasiek pisze pomieszaam 2 srodki . Muszę dokupić ten płyn dzidziuś - faktycnie dostać te produkty u mnei też jest cieżko , ciekawe dlaczego ??? W marketach tylko jelp i lovella
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    coś nie wyszło :(
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Judka25, masz rację, już wprowadzam

Treść doklejona: 20.08.12 14:10
    yyyy... chyba mi coś nie wyszło... Wklejacie w ustawienia coś poza kodem wygenerowanym na stronie www?
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Olenka a nie mozesz zgłosic do biura, ze jestes w ciazy zeby oni zaproponowali Ci dodatkowe ubezpieczenie?? ja w zeszłym roku wykupowałam własnie cos takiego jak leciałam z itaka. doplacałam chyba ok 200zl i było tam to co chciałam.
    no i jak jedziesz do krajow UE to mozesz z nfz wziac karte na która tez powinnas byc w razie w bez problemów leczona w szpitalach a nfz powinno zwrocic koszta leczenia
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Cobraczku gratulacje synusia!!!! :)
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Lecimy do Turcji z Wezyrem i niczego nie byli mi w stanie zaproponować. Pewnie wykupimy to ubezpieczenie w ihi Bupa - mają dobre opnie. Koszt to ok 90 euro za dwa tyg.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    mooniia: no i jak jedziesz do krajow UE to mozesz z nfz wziac karte na która tez powinnas byc w razie w bez problemów leczona w szpitalach a nfz powinno zwrocic koszta leczenia
    --

O właśnie, to też bym polecała zrobić. Nic nie kosztuje, wydają kartę od ręki, załatwienie nie trwa długo.
    Teraz doczytałam, ze to Turcja.
    Ale w sumie i tak bym tę kartę z nfz zrobiła, bo biorąc pod uwagę sytuację z biurami podróży, przesiadkami na lotniskach itd. to w sumie różnie bywa.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Kochane, czy taki ból w podbrzuszu jakby na okres ale ciągły a nie jakieś skurcze to może oznaczać, że coś się zaczyna? :wink::devil::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    oho Ulcia dajesz czyżby ? :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Ulcia jak najbardziej :)))
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ul_cia: Kochane, czy taki ból w podbrzuszu jakby na okres ale ciągły a nie jakieś skurcze to może oznaczać, że coś się zaczyna? :wink::devil::bigsmile:
    --

no raczej tak, ból w podbrzuszu to już jakiś objaw (biorąc pod uwagę brak objawów do tej pory) :bigsmile::bigsmile:
    może się rozkręci :tongue:
    już jestem cała w napięciu :bigsmile: będę rodzić myślami z Tobą :tongue:
    wyciągaj już torbę :wink:
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Kurcze, może to to .... Ale jakby zelżało ..... No ale w końcu to pierwszy raz cokolwiek czuje więc sie chyba musi rozkręcić - będę informowała na bieżąco :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ul_cia: Kochane, czy taki ból w podbrzuszu jakby na okres ale ciągły a nie jakieś skurcze to może oznaczać, że coś się zaczyna? :wink:

Ulcia ja na takie bóle okresowe z twardnięciami brzuszka dostałam no-spe i luteinę bo u mnie to nie czas :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ul_cia: Ale jakby zelżało .....

eeeeeeeeeeeeeeee :sleepout::sleepout::sleepout:

hehehe a tak na serio - po mojemu coś się delikatnie chyba jakby zaczyna
    może Martynka bada teren i sprawdza czy już gotowa ? :rolling:

byle tylko nie była takim zimnolubem jak np moja Nina bo w te upały raczej nie wyjdzie :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    sysia non ale dostałas zeby nie urodzic przedwczesnie własnie :) a Ula moze rodzic a nawet rzekłabym powinna juz rodzic bo miejsce blokuje ;)
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Bo sie zatne w sobie i nie urodze :updown:
    Teo masz rację, będę siedzieć w klimie to może ja zmylę :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    mooniia: sysia non ale dostałas zeby nie urodzic przedwczesnie własnie :) a Ula moze rodzic a nawet rzekłabym powinna juz rodzic bo miejsce blokuje ;)

dokładnie :devil::devil::devil: roodź Ulcia bo ja na 13-nastym miejscu nie chce być :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ul_cia ja bóle, jak na @ miałam prawie przez cały poród :P
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ul_cia: będę siedzieć w klimie to może ja zmylę :tooth:

Ty no ale jak będzie uwielbiała takie upały ?
    to wtedy ona się zatnie
    hmmm ciężka sprawa bo nie znasz jeszcze jej preferencji i nie wiadomo co robić :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Dzisiaj przyszła ostatnia rzecz, na która czekałam - stanik do karmienia - więc może mała na to czekała i teraz sie w końcu zdecyduje! :jumping:
    --
  4.  permalink
    NadziejaUmieraOstatnia: Pytanie do dziewczyn z Krakowa - będziecie rodzić może na Ujastku? Ja mam taki zamiar.....

Ja też mam taki zamiar...:wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.