Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeAug 28th 2012
     permalink
    to tak jak mnie ;)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Hej hej!
    Tęsknię za Wami, a na nic czasu nie mam :wink:
    Gratuluje rozpakowanym Mamusiom - już wiem co to za uczucie, więc przesyłam buziaczki :kissing:
    Za liderki (judka - biedaku, dzidź miał być już w Twoich ramionkach!) wielkie kcikasy!

To co wyczytałam jakie tematy sie pojawiły:
    1. Masaż sutków :wink: - mi wystarczył jeden - ale moze dlatego, ze po ciemaku w spizarce - moze to jest tajemnica działania :crazy::rolling: - pamietacie przecież :tooth:
    2. Co do ZZO - ja od wejscia do szpitala powiedziałam - rodzę, Ula...., na drugie mam; "znieczulenie proszę" :tooth: ale ja nie jestem wogóle odorna na ból, wiec tego...

Martynka jest przesłodka - niestety okazała sie totalnym cycozwisem :jumping: i dwie ręce wolne mam nei często, a w nocy śpie tylko wtedy jak ona moze sobie spać na mnie :swingin:
    Buziaki
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    NadziejaUmieraOstatnia: Jeszcze jedno co myślicie o znieczuleniu ? U nas jest za darmo ale mój lekarz mi odradza - że poród się wydłuży , że bliżej do cc itp. Z kolei koleżanka bardzo sobie chwali - sama już nie wiem. Mój Maluch już prawie 3,7 kg więc spory.......To może być traumatyczne przeżycie

kochana moja niby 3800g a urodziła się 4390g...miałam cc bo zanikała aktywność dziecka i zielone wody i teraz też na 80% cc więc znieczulenie mieć będę..
    a co do znieczulenia przy SN to na przykładzie znajomych i rodziny (6 kobitek) każda co wzięła znieczulenie skończyła na cc, bo tętno płodu spadało, bo brak rozwarcia nagle, bo zatrzymanie akcji porodowej...ale jak leżałam na przedporodowej w szpitalu to dużo kobitek na porodówce brało i rodziło bez bólu i wcale nie trwało to dłużej niż u tych co nie wzięły..
    decyzja należy do Ciebie, jak się zacznie to będziesz wiedziała czy dasz radę bez, ja miałam w planach wziąć bo miałam straszne bóle z krzyża, ale nie było mi dane:)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    AAAAA no i muszę sie pochwalić:
    ważę 6 kg mnie niż PRZED ciążą, brzuch mam już mniejszy niż PRZED ciążą, nie mam rozstępów :whorship:
    Ale ja jestem nietypowym przypadkiem, bo ja generalnie w ciąży schudłam......:dinner:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Ul_cia: rodzę, Ula...., na drugie mam; "znieczulenie proszę

ja tak wchodze do dentysty ;) bez znieczulenia nie dam sie dotknac ;)
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Ul_cia: AAAAA no i muszę sie pochwalić:
    ważę 6 kg mnie niż PRZED ciążą, brzuch mam już mniejszy niż PRZED ciążą, nie mam rozstępów

Ulcia, to nagroda za tę dietę cukrzycową :bigsmile: A tak poza tym miło Cię widzieć :-)
    --
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    Ula Ty to jesteś niezwykły przypadek :bigsmile: 6kg mniej niż przed ciążą :devil: daj mi Boże. Chyba uzależniłam sie tak jak Ty bo pokrzywę piję już na dzbanki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Ul_cia a jak z cukrzyca?? zjadłas juz swoja wymarzona bulke z szynka :) ??
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    mooniia: Ul_cia a jak z cukrzyca?? zjadłas juz swoja wymarzona bulke z szynka :) ??

Wstyd przyznać, ale od porodu jem TYLKO to! :shamed::devil: Bo ja nie mam siły, mąż nie umie gotować, a kanapki zrobi, no i po tej tęsknocie :wink: jeszcze mi sie nie znudziły :devil: a cukry OK :boogie:
    Teraz to już tylko doopka bedzie rosła jak sie nie opanuje :smoking: bo szkoda by było zmarnować ten dar od losu w postaci wagi PO.

a pokrzywkę dalej piję :smoking:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ul_cia: Za liderki (judka - biedaku, dzidź miał być już w Twoich ramionkach!) wielkie kcikasy!

Dzięki Ulcia :wink: No ja czuję, że jeszcze pobędę trochę na tym wątku :devil:
    Nie to, żeby mi tu źle było, jest bardzo miło, ale wiecie... w końcu na każdą z nas musi przyjść ten moment :devil:
    Chcę już rodzić ale nic się nie dzieje :cry:
    Ul_cia: ważę 6 kg mnie niż PRZED ciążą, brzuch mam już mniejszy niż PRZED ciążą, nie mam rozstępów :whorship:

:clap: Pięknie Ulcia, Ty to szczęściara jesteś :swingin: nie dość, że laska w ciąży, to jeszcze po urodzeniu dziecka szczuplejsza niż przed ciążą :tongue:
    Ul_cia: Co do ZZO - ja od wejscia do szpitala powiedziałam - rodzę, Ula...., na drugie mam; "znieczulenie proszę" :tooth: ale ja nie jestem wogóle odorna na ból, wiec tego...

No właśnie.... dlatego biorę tę opcję pod uwagę :wink: Nawet mąż mnie namawia, żebym się nie zastanawiała i brała zzo.
    mooniia:
    ja tak wchodze do dentysty ;) bez znieczulenia nie dam sie dotknac ;)

I tu mam znowu tak samo jak Ty monia :tongue: Nie dam się dotknąć bez znieczulenia, więc mój próg bólu jest bardzo niski :wink:
    mooniia: zjadłas juz swoja wymarzona bulke z szynka :) ??

Właśnie Ulcia jak teraz z dietą? Pojadłaś już coś dobrego czego nie mogłaś w ciąży ?:wink:

Ula ta na fc to ja :tongue:
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    Ulcia ty długo na kanapkach nie pociagniesz. Zupy Ci trzeba! takiej na warzywach i mięsie! Powiedz mężowi co i jak na pewno sobie poradzi. Mój przychodzi do mnie po 15 razy i pyta o to samo ale jeszcze się nie potrulismy :bigsmile: jak będzie chciał to mu się uda :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeAug 28th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja dziś się trochę wystraszyłam, bo na majtkach mam trochę mokro. I nie wiem czy popuszczam mocz czy to może wody się sączą :shocked:
    Nie chcę panikować, zmienię majtki na świeże i wtedy zobaczę, czy nadal tak jest czy nie. Jeśli będzie to wieczorem pójdę do szpitala z majtkami sprawdzić to.
    Ogólnie dużo piję i sikam, więc może to mocz. Wącham, ale w sumie jak ciągle biegam siku to te majki tak czy siak trochę muszą mieć zapach moczu i mam dylemat :shocked::confused:
    Mam też dużo śluzu, więc może to być też to.
    Macie jakieś sposoby żeby w domu sprawdzić czy to wody? Pasków nie mam,ale coś kojarzę że jakoś się trzeba położyć i wtedy sprawdzić, wiecie coś?

I jeszcze jedna sprawa... mam skurcze, ale w udach :devil: dosłownie jakby mi coś promieniowało w nogach- uda aż do kolan :devil:
    Czy mam to utożsamiać z jakimiś objawami z porodem czy to nie ma nic wspólnego?
  1.  permalink
    Kochana nie chcę Cię straszyć ale wygląda to na zbliżający poród - oczywiście mogę się mylić.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    NadziejaUmieraOstatnia: Kochana nie chcę Cię straszyć ale wygląda to na zbliżający poród - oczywiście mogę się mylić.

Ale ja się wcale nie wystraszyłam :tongue: oby Twoje słowa okazały się prawdziwe, oj to by było super :tongue:
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    judka25: ale coś kojarzę że jakoś się trzeba położyć i wtedy sprawdzić, wiecie coś?

hello , dziewczyny pisały żeby się położyć i sprawdzić czy wtedy cieknie . Na stojaco to nie bardzo bo główka dziecka zatyka ujście więc na leżąco się to sprawdza. Ja też mam cały czas wkładki ale nie wygląda to na wody tylko sluz .

judka25: I jeszcze jedna sprawa... mam skurcze, ale w udach dosłownie jakby mi coś promieniowało w nogach- uda aż do kolan

Judytka ja mam to samo , skurcze ud , łydek i nawet mięśnie rąk mnie bolą . Już nie mówię przy próbie przeciagniecia się rano - totalna porażka
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    judka25: Macie jakieś sposoby żeby w domu sprawdzić czy to wody? Pasków nie mam,ale coś kojarzę że jakoś się trzeba położyć i wtedy sprawdzić, wiecie coś?

Nie mam pojęcia, ja ogólnie mam ciągle mokro, i bez wkładek ani rusz.... ale jak mi wody odeszły to mi po nogach lekkim ciurkiem leciało i było bezzapachowe, też się zastanawiałam czy to to ale jak się wytarłam a to dalej po nogach mi leciało to się domyśliłam że nic innego jak wody... ale to z tym różnie bywa... podobno jak się położysz to wód powinno więcej wypływać bo główka nie zatyka szyjki..
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    ja miałam ból ud - w dniu porodu:) i krzyżowe. Właściwie brzuch nie bolał mnie wcale, tylko biodra jakby mi słoń w środku siedział ;) powodzenia:)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    A co do dentysty to próg bólu mam totalne 0 i ja zawsze pierwsze co to znieczulenie proszę bo ja się ich panicznie boję... a urodzić urodziłam sn bez znieczulenia ale porównanie co ... więc czasem nie ma co porównywać :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    KARKO: ja miałam ból ud - w dniu porodu:)

supeer : ( Na Judytkę już czas , ale moja pasowałoby żeby posiedziała jeszcze z tydzień co najmniej . Zaraz idę na wizytę i sprawdzimy co i jak . Właśnie skończył mi się Izoptin , wiecie czy mogę zażyć fenoterol bez izoptinu ? Nie dzwonie do ginki bo za godzinę mam wizytę i dopytam ewentualnie , ale powinnam zażyć o 14-tej i brzuch zaczyna sie stawiać . Z drugiej strony na ulotce pisze że zażywa się do 37 tygodnia więc pewnie mi już odstawi leki ...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 28.08.12 15:27</span>
    sysiajaw: A co do dentysty to próg bólu mam totalne 0 i ja zawsze pierwsze co to znieczulenie proszę bo ja się ich panicznie boję... a urodzić urodziłam sn bez znieczulenia ale porównanie co ... więc czasem nie ma co porównywać

Ja mam tak samo , zawsze mówiłam ze wolę rodzić niż iść do dentysty :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    asia_: Z drugiej strony na ulotce pisze że zażywa się do 37 tygodnia więc pewnie mi już odstawi leki ...

Na pewno odstawi.. nie ma sensu już chyba brać, macica niech poćwiczy do porodu :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    katka - przepraszam jesli to co wczesniej napisalam dziwnie zabrzmialo, nie mialam nic zlego na mysli
    ja wlasnie wrocilam z godzinnego nordic walkingu po lasku i czuje sie bosko, mam do was pytanie tych co sa z krakowa - wiecie czy jest gdzies darmowa skzola rodzenia? bo na ujastku wiem ze platna, a moze jest gdzies darmowa....
    -- [/url]
  2.  permalink
    milka1984: mam do was pytanie tych co sa z krakowa - wiecie czy jest gdzies darmowa skzola rodzenia? bo na ujastku wiem ze platna, a moze jest gdzies darmowa....
    Ja się nie orientuje niestety. W sumie to koleżanki co chodziły mówią że nie jest konieczna bo położne instruują podczas porodu i wyjaśniają wszystko. Fajna jest jeśli chodzi o opiekę nad maleństwem.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja dziś zrobię sobie taki seans wieczorny: długi spacer szybkim tempem, masaż sutków i zagonię męża do roboty :tongue:
    A jak rano jak zwykle pojawię się na forum, to znaczy, że jestem twarda i nie ma sposobu na mnie :tongue::devil::devil:
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Co do femibionu ,rowniez niewymyslilam ceny ,kupowalam w aptece w Gdansku za 73 zl
    :shocked:

Wrocilam niedawno z mala z basenu ,padam na ryjek...Czekam az mala zasnie i ide pod prysznic ,bo jakos ja potrzebuje duzoooo czasu zeby ogarnac moje wlosy :devil:

Co do znieczulenia ,moja siostra rodzila dwoje ze znieczuleniem i strasznie sobie chwali ,ja rodzilam mala 22h bez i powiedzilam ze teraz spierdziele ,jak niedostane znieczulenia...albo niebedzie anastezojologa:devil:
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    judka25: Ja dziś zrobię sobie taki seans wieczorny: długi spacer szybkim tempem, masaż sutków i zagonię męża do roboty :tongue:
    A jak rano jak zwykle pojawię się na forum, to znaczy, że jestem twarda i nie ma sposobu na mnie :tongue::devil::devil:

a ja myślę skoro już coś tam się dzieje, to po tym seansie wieczornym jutro już nie zajrzysz hehe...ja miałam podobnie jak Ty i okazało się to być sączącymi się wodami, najlepiej założyć wkładkę wtedy widać czy jest bezbarwne itp. trzymam kciuki:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Jednak to chyba nie wody. Zmieniłam majtki, założyłam wkładkę, położyłam się na płasko ale nic nie leci, wkładka sucha. Jeszcze wieczorem tak zrobię, A czy gdyby się sączyły to cały czas w takiej pozycji by coś leciało czy nie?

Dobra dziewczyny uciekam realizować dzisiejszy seans :tongue:
    Będę wieczorem :cool:
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Dziewczyny czy jest moze ktoras z Mazur a dokladnie z Morąga ??albo okolic .
    Szukam w necie i niewidze zadnej inforamcji ,czy tam gdzies jest basen ??
    znalazlam tylko ze 2010 r ,ogloszono przetrag na budowe ,doszla do skutku ???

Treść doklejona: 28.08.12 17:25
    judka uwiez mi ze wod nieda sie przeoczyc :wink:
    Mi sie saczyly wody ,a czulam sie tak jakbym co chwilke siusiala ,to niejst saczenie takie delikatne :)
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    ...a ja jestem w ogóle chyba jakaś "zboczona"-wolę iść do dentysty niż do fryzjera.Wolę jak ktoś mi "kopie" w paszczy niż miesza w moich kudłach:bigsmile:. Na fotelu dentystycznym jestem bardziej odprężona niż na fryzjerskim:tongue:. I wstyd się, przyznać ale ja dopiero od Was, parę miesięcy temu dowiedziałam się, że można rodzić SN ze znieczuleniem:shamed:. Fakt,nigdy się tym zbytnio nie interesowałam, ale nawet od moich koleżanek nie słyszałam o zzo- może w mojej okolicy gdzie rodzą nie praktykuje się znieczulenia zzo? Nie wiem....ale ja raczej nastawiam się na poród bez znieczulenia.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    ruda03: ...a ja jestem w ogóle chyba jakaś "zboczona"-wolę iść do dentysty niż do fryzjera.Wolę jak ktoś mi "kopie" w paszczy niż miesza w moich kudłach:bigsmile:. Na fotelu dentystycznym jestem bardziej odprężona niż na fryzjerskim:tongue:.

:rolling::rolling::rolling:
    To ja odwrotnie :d
    Jak jestem u dentysty to mam az spocone dlonie :D
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Dziewczyny czy ktoras z Was ma problemy z dziaslami ?
    Ja czuje jak by mi sie obsunely i bola mnie a nawet lekko krwawia.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    IzUK: Dziewczyny czy ktoras z Was ma problemy z dziaslami ?
    Ja czuje jak by mi sie obsunely i bola mnie a nawet lekko krwawia.

norma w ciąży :)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    hehe ale czy cos na to pomaga ?
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Dokladnie w jednej i drogiej ciazy ,leci mi nawet krew z dziasel przy myciu zebow .
    Jak to powiedzial moj lekarz ,normalne ,samo przejdzie :)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    orajt:)
    zatem uwazamy przy jedzeniu buleczek :)
    pozdr.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    dokladnie ,albo jablek :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    IzUK: hehe ale czy cos na to pomaga ?

tak, urodzić ;)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    katka_81: IzUK: hehe ale czy cos na to pomaga ?

tak, urodzić ;)
    --

:jumping:
    heheh na to niewpadlam :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    milka1984: mam do was pytanie tych co sa z krakowa - wiecie czy jest gdzies darmowa skzola rodzenia? bo na ujastku wiem ze platna, a moze jest gdzies darmowa....

być może w Żeromskim i być może na Kopernika, ale nie wgryzłam się w ten temat dokładnie, więc trzeba dzwonić i się dopytać
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    A na Kopernika jest w ogóle szkoła rodzenia?

:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Łoooj, ale bym zjadła coś słodkiego! Chyba upiekę w końcu ten miodownik, bo go planuję już od ponad tygodnia :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    na te dziąsła to witaminy radzę zażywać , żeby po porodzie nie poleciały :wink:

Ja waśnie wróciłam z wizyty , mała waży 3100 , szyjka zgładzona ale rozwarcie na opuszek , leki mam odstawić i czekamy co się będzie działo :bigsmile:

Więc koniec leżenia :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    _kasiek_: A na Kopernika jest w ogóle szkoła rodzenia?
    jest, prowadzona przez jakąś fundacje, ale tyle tylko wiem
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
  3.  permalink
    IzUK: hehe ale czy cos na to pomaga ?

Mi w poprzedniej ciąży pomogła zielona pasta elmex:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    misia-ludek: IzUK: hehe ale czy cos na to pomaga ?

I jeszcze masaż dziąseł . Jak np oglądasz film masuj je nasuwając dziasła na zęby
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Cześć dziewczyny :bigsmile:
    Nie nadążam za Wami normalnie:cool: tyle postów :shocked:
    Ja dziś byłam u dentysty, w szpitalu załatwić sprawę i przy okazji słyszałam z oddziału ginekologicznego jak kobieta rodziła
    :shocked::shocked: przestraszyłam się :shocked: I pytałam się dentystki czy mogę używać sachol, mogę :bigsmile:
    Ulcia my też tęsknimy za Tobą, ale nie ukrywajmy każdą przyszłą mamę to czeka, to, że dzidzia będzie nas pochłaniać:bigsmile::bigsmile:

Treść doklejona: 28.08.12 19:48
    Malisiek za mną od dwóch dni chodziła kebab z frytkami i dziś go pochłonęłam :bigsmile: mniam
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    asia...to teraz zaczniesz "latać"po sklepach jak już możesz chodzić:bigsmile:...to czekamy na rozwój sytuacji-oczywiście porodowej:tongue:. A ja właśnie wpierniczam słone orzeszki i popijam colą:shamed:-wiem,wiem-bardzo zdrowe i mało kaloryczne ale małemu chyba smakuje bo podskakuje jak szalony:tongue:-hm...albo mu nie smakuje:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    ruda03: asia...to teraz zaczniesz "latać"po sklepach jak już możesz chodzić

jak słonio-kaczka może latać :bigsmile: Spacer i skurczybyki uniemożliwiają zrobienie kroku , ale mam zamiar jeszcze się "wypuścić" po koszulę bo mam jedną
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    no fakt...z lataniem możesz mieć już lekki problem:bigsmile:...ale ważne że ciąża donoszona i już aż tak bardzo nie musisz uważać...
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Dziewczynyyy? Jak myślicie - przyda się nosidełko dla dziecia, mimo braku samochodu? Bo nie wiemy, czy brać. Na pewno będzie potrzebne na wyjście ze szpitala. Ogólnie je się da wpiąć, że tworzy taki wózek i jest do 13kg. Ale będzie zima, więc nie wiem, czy dziecia tak można wozić, np. na wyprawę do spożywczaka? Co o tym myślicie, bo ja nie wiem, co robić.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Jezeli niemacie auta ,to bym sobie podarowala zakup ,bo po co ..
    Lepiej na wyjscie ze szpitala jezeli jest taka mozliwosc ,pozyczyc na chwilke od kogos .
    Tak dziecka raczej wozic sie niepowinno ,to jest dobre na zakupy np.(ale nie jadac z domu i jezdzac godzinami ,tylko z parkingu do sklepu i spowrotem )
    a tymbardziej ze idzie zima i maluchowi bedzie wialo z kazdej strony .Lepiej bedzie mial w gondolce ,przytulnie i cielutko ,osloniety od wiatru :))

Na wozkach byl temat jakis czas temu odnosnie jazdy dziecka w foteliku ,ale sa takie dziewczyny co wozily dzieci jak w wozku.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.