Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeAug 30th 2012
     permalink
    spidermanka: Dzieki za Wasze rady. W takim razie muszę sie wziąć za rozciąganie moich mięśni nóg...

obawiam się, że gdybym ja spróbowała, to mogłabym nie wrócić do pozycji wyjściowej :swingin:
    a tak na poważnie, to ćwiczcie dziewczyny, ja taka zastana i teraz klękajcie narody - całe podwozie boli jak cholera
    :tooth:
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    te a nocne igraszki nie wystarcza...?:bigsmile::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    milka1984: wiec bedziemy probowali za 4 tygodnie

to my widze łeb w łeb z badaniami :) ja tez za 4 tygodnie :))
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Rozciagajcie sie rozciagajcie bo po porodzie dlugo zastanawialam sie co mnie tak bola miesnie ud ale jak podczas porodu robi sie scyzoryk ;) to nie dziwne ze potem sie ma zakwasy :-)
    Pozdrawiam Was Cieplutko :-)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeAug 30th 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny ja dziś odpuszczam wszystko, nie masuję się i nie działam z mężem.
    Po prostu po całym tygodniu próbowania wszystkiego mam zwyczajnie dość :devil::devil::devil:
    Dziś rezygnuję.
    Nie wykluczam, że jutro spróbuję :tongue:
    Mam chyba pierwszy kryzys dziś :devil:

Jutro o 11.00 mam kontrolne badanie w szpitalu: ktg i usg.
    Ale tutaj nikt nie bada i nie zagląda do środka (nawet jak się prosi), dopiero jak zacznę rodzić to sprawdzą,
    więc nawet nie dowiem jak się trzyma moja szyjka :confused::devil:
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Judka, moze jednak sie cos ruszy samo dzis w nocy:) trzymam kciuki za jutrzejsza wizyte! powodzenia:)
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    wow! kobietki ale sie napisałyście dzisiaj..ponad sto postów...przeczytałam:)
    rozpakowanym mamusiom serdecznie gratuluję:)
    Judka może faktycznie jak nic nie zrobisz to spłata Ci maluch psikusa:)
    tak czytam że o płci trochę pisałyście...u nie podobno ma być dziewczynka druga, ale to dane z 15 tygodnia i gin nie kazał się nastawiać ani za bardzo przyzwyczajac do tej mysli..teraz na wizycie niestety maluch nie dał się obejrzeć, liczę że 24 września się pokaże i wątpliwości zostaną rozwiane...
    mi wszyscy mówią że będzie syn, ja tez tak czuję, ale przeczucia i dobre chęci tutaj niestety nie wystarczą...także zobaczymy:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Jakoś zauważyłam, że mi czas zaczął szybciej lecieć (tfu, tfu, tfu). Już minęła połowa tygodnia więc reszta zleci jeszcze szybciej. A w następnym wizyta u lekarza i załatwianie spraw papierkowych, więc minie mi to piorunem. Coś czuję, że nim się obejrzę, a nadejdzie październik, a ja zajmę jakieś 10 miejsce na liście :bigsmile:
    --
  1.  permalink
    Malisiek szybko nam teraz zacznie lecieć - już bliżej niż dalej do końca :wink:

milka fajnie, że dzidzia rośnie, a z płcią spokojnie czekajcie, na kolejnej wizycie już bardziej prawdopodobnie Wam lekarz powie, żeby nie było potem niespodzianek:wink: ja dziś spotkałam bardzo sympatyczną Panią w aptece, która słysząc że potrzebuję skutecznego bezpiecznego leku na zgagę, od razu zadzwoniła do swojej koleżanki, która niedawno urodziła i miała podobny problem:wink:

jakby któras potrzebowała - specyfik nazywa się MALOX - jest to syrop - ponoć bardzo skuteczny:wink:

Treść doklejona: 30.08.12 21:41
    judka25 ja myslę podobnie - Twoje dziecko podobnie jak martynka Ulci - dobierz sobie odpowiedni moment do wyjścia samo - i na nic poganianie Go:tongue: ( ja teraz taka mądra jestem, apewnie od 1 listopada sama zacznę tu smęcić kiedy się zacznie ten poród:tongue:)

a tak na serio - to ja myślę, że Ci ten laktator ani masaż ręczny nie zadziałał, bo...
    ...nie robiłaś tego w spiżarce!:cool::swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Ja Malox pamiętam jeszcze z czasow technikum i faktycznie dobry:wink: ale ja go pamiętam jako takie saszetki z biała płynna substancją, a poźniej pojawiły się tabletki do ssania.
    --
  2.  permalink
    bari_87: Ja Malox pamiętam jeszcze z czasow technikum i faktycznie dobry ale ja go pamiętam jako takie saszetki z biała płynna substancją, a poźniej pojawiły się tabletki do ssania.

oooo! to jednak coś na rzeczy musi być z tym syropkiem :tongue:
    --
  3.  permalink
    Judka - a moze ten Twoj dzisiejszy spacer zaowocuje jutro jednak przymusowym badanie z powodu rozpoczętego porodu :wink:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Cześć dziewczyny mam pytanie jak nazywa się urządzenie służące do słuchania serduszka dziecka ??? Takie coś co lekarz przykłada do brzucha i dzięki temu się słyszy serduszko.Jak myślicie czy częste używanie czegoś takiego szkodzi maleństwu czy warto to kupić???
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Anula85: Cześć dziewczyny mam pytanie jak nazywa się urządzenie służące do słuchania serduszka dziecka ??? Takie coś co lekarz przykłada do brzucha i dzięki temu się słyszy serduszko.Jak myślicie czy częste używanie czegoś takiego szkodzi maleństwu czy warto to kupić???

Detektor tętna, czy warto nie wiem różne są opinie:wink:
    --
  4.  permalink
    A ja sobie dzis zdrowo poplakalam na filmie Prezydencka Corka, oczy mnie szczypia, dzidzia szaleje i humorek lepszy
    a jutro zebranie w przedszkolu, oczywiscie corcie mam zabrac bo maluchy beda sie integrowac:bigsmile:

Treść doklejona: 30.08.12 22:21
    Dobranoc
    --
    •  
      CommentAuthorASulek
     permalink
    Cześć Dziewczyny. Dzisiaj, w 35t6dc, na świat przyszły moje chłopaki. Filip 2240g, 8/10p. i Tymon 1860g, 8/10p. Pozdrawiamy :)
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    To Cię wzięli z zaskoczenia :smile:
    A właśnie dzisiaj spojrzałam na listę- byłaś zaraz za mną- i zastanawiałam się, kiedy chłopcy wyjdą, bo wiadomo, że bliźniaki mogą wcześniej...
    Gratuluję :bigsmile:

Treść doklejona: 30.08.12 23:01
    1. magic1984 28.08.2012 (chłopiec)
    2. judka25 31.08.2012 (chłopiec)
    3. NadziejaUmieraOstatnia 06.09.2012 (chłopiec)
    4. Pajacynka 07.09.2012 (chłopiec)
    5. oranda 15.09.2012

6. katka_81 17.09.2012 (dziewczynka)
    7. Natalia122 20.09.2012 (dziewczynka)
    7. kapelusznick 20.09.2012 (chłopiec)
    8. asia_ 22.09.2012 (dziewczynka)
    9. sysiajaw 24.09.2012 (niespodzianka)
    10. leneczka8484 25.09.2012 (chłopiec)
    10. Olenkaka 25.09.2012 (dziewczynka)
    11. monika 1205 30.09.2012 (chłopiec)
    12. Ber1987 05.10.2012 (dziewczynka)
    13. magdalenka2610 07.10.2012 (chłopiec)
    14. łośćń 12.10.2012 (dziewczynka)
    14. CiastoMiłości 12.10.2012 (chłopiec)
    15. KasiaTasia 13.10.2012
    16. Dii 16.10.2012 (chłopiec)
    17. sensuall 26.10.2012 (chłopiec)
    18. Malisiek 3.11.2012 (dziewczynka)
    19. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    19. isiula. 10.11.2012 (chłopiec)
    20. Linden 12.11.2012 (chłopiec)
    20. violet_flower 12.11.2012 (chłopiec)
    21. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    22. lofbejbe 21.11.2012
    23. edzia503 23.11.2012(chłopiec i dziewczynka)
    24. basia_87 06.12.12(chłopiec)
    25. ruda03 09.12.2012
    26. acia20 12.12.2012 (dziewczynka)
    27. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    28. artystka80 27.12.2012 (chłopiec)
    29. lapa 30.12.2012 (chłopiec)
    30. Pomarańczka25 2.01.2013
    31. misia-ludek 5.01.2013 (chłopiec?)
    32. kasia151288 16.01.2013
    33. mońka 19.01.2013
    34. agavva 21.01.2013
    35. igisowa 24.01.2013 (dziewczynka)
    36. marakuya 1.02.2013
    36. GaggataB 1.02.2013
    37. justyna883 2.02.2013
    38. milena1984 3.02.2013
    38. Olenka79 3.02.2013
    39. ikamek 07.02.2013
    40. beagraf 12.02.2013
    41. Addictive 17.02.2013
    42. andziaiw 22.02.2013
    42. milka 1984 22.02.2013
    43. sushi 5.03.2013
    44. venus87 14.03.2013
    45. venika 05.04.2013
    --
  5.  permalink
    ASulek gratulacje wielkie! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    ASulek - gratulacje :))
    --
    •  
      CommentAuthorASulek
     permalink
    U nas zaskoczenia w sumie to nie było. W szpitalu spędziłam ostatnie 16 tygodni leżąc z tyłkiem do góry, w tym 8 pod kroplówką z Fenoterolu, dzisiaj mieliśmy planowane odstawienie, poszło bardzo szybko...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ASULEK gratuluję !! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    a urodziłaś naturalnie czy mialaś CC ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Asulek! Gratulacje. Niech się zdrowo chowają ;)
    --
  6.  permalink
    ASulek gratulacje ogromne:D

a ja mialam sen ze urodzilam coreczke w 26minut w karetce i po porodzie kazali isc do domu a mala do szpitala, ja be z podpasek i wkladek laktacyjnych szukalam apteki. W domu o wszystkim powiedzialam, nikt sie nie przejal. Starsza cora zostala sama a ja zaczelam szukac oddzialu neonatologicznego i corci, ktorej mi nawet nie pokazali, myslalam caly czas o starszej ktora zostala sama i mialam wyrzuty sumienia. Juz znalazlam oddzial i... sie obudzilam. Co za sny sa w ciazy.
    No i znow snila mi sie dziewczynka, wiec chyba urodze teraz syna, bo jak bylam w ciazy z Maja to snili mi sie chlopcy 3 razy i mojej tesciowej tez.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeAug 31st 2012
     permalink
    ASulek, wielkie gratulacje!!! Naprawdę długo ich utrzymałaś w brzuchu! Moje panny z 29tc i wszystko z nimi ok.
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Asulek gratulacje!!!!!
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    ASulek gratulacje!!! :bigsmile:
    Melduję się w dwupaku, w rozpoczętym 40tc. Ale zleciało :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    ASulek - gratulacje
    --
    •  
      CommentAuthormarysia_23
     permalink
    Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych :)))
    Jak ten czas leci już kwietniowe terminy widzę;)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ASiulek - wielkie gratulacje :) Wracaj do pełni sił i zdrówka dla chłopaków :)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Witajcie w piątek :wink:
    ASiulek- gratuluję podwójnego szczęścia :clap:

Dziś pospałam 7 godzin z przerwami na siusiu.
    W nocy brzuch był twardy, jak kamień, ale nic mnie nie bolało.
    W związku z tym, że dziś termin a u mnie dalej nic, sierpień mija (tak marzyłam żeby urodzić w sierpniu),
    więc jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :tongue:
    Czas wydłużyć czas oczekiwania do środy i wybrać wymarzony dzień porodu we wrześniu :tongue:
    W końcu ciąża nie trwa wiecznie, w końcu urodzę, no max. 10 dni po terminie, więc zawsze to już jakieś pocieszenie :wink:
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Mońka ,u mnie tak samo z tym ze to byl 17tc ,21 lipca sie dzidzia niepokazala i teraz 20-go rowniez ..
    Wiec czekam na 21 wrzesien ,juz mam nadziejej ze potwierdzimy bo niemoge ruszyc nawet z pieluszkami tetrowymi :D bialych niechce a wzorki albo dla dziwczynki albo dla chlopca :))

I witam sie :)

Treść doklejona: 31.08.12 08:52
    ASulek-gratulacje podwojne :)
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Pomarańczka to Ty się byc może dowiesz 3 dni przede mną:)
    ja dla córci to mam większość po pierwszej małej, tylko pościel muszę zakupić i nowe tetry:)a dla syna to od 68 mogę szaleć z ubrankami, bo malutkie mam w kolorach uniseks raczej, może ze 4 sztuki różowe, ale są też i niebieskie:)ale tez mam ochotę już coś kupić, cokolwiek a tu nie ma jak...

ASulek serdeczne gratulacje!!!
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeAug 31st 2012 zmieniony
     permalink
    Witam :smile:
    Czy spanie na plecach jest bardzo nie wskazane, bo kurcze co rano się budzę właśnie w takiej pozycji i nie moge nad tym zapanować:confused:
    A mam do was jeszcze pytanie odnośnie oświetlenia, bo zastanawiamy się nad oświetleniem nocnym nad łóżeczkiem czy jest potrzebne? Jak to wygląda u was?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Hej dziewczynki.
    ja też ostatnio usłyszałam, ze chyba dziewczynka, ale to nie potwierdzone i wizytę teraz mam 26 września. Też nie mogę się doczekać, bo zobaczymy czy może płeć się potwierdzi.
    Ja już poczyniłam pierwsze zakupy ciuszków w ciucholandzie. Kupiłam 3 kombinezony, bo rodzę w styczniu więc będzie potrzebny.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    czy też tak miałyście że swędział Was sutek ale to tak strasznie i czy to normalne?
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    kasia151288: Ja już poczyniłam pierwsze zakupy ciuszków w ciucholandzie. Kupiłam 3 kombinezony, bo rodzę w styczniu więc będzie potrzebny.

Ja już mam 103 szt ubranek (w różnych rozmiarach), wózek, przewijak, łóżeczko także ja już poszalałam :tooth:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 31.08.12 09:19</span>
    acia20: czy też tak miałyście że swędział Was sutek ale to tak strasznie i czy to normalne?

Tak ja mam często
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    bari_87: A mam do was jeszcze pytanie odnośnie oświetlenia, bo zastanawiamy się nad oświetleniem nocnym nad łóżeczkiem czy jest potrzebne? Jak to wygląda u was?

Ja będę miała taką małą lampeczkę w pokoju żeby zapalać podczas nocnego karmienia, ale na prawdę delikatnie świeci.
    Miałam ją nad łóżeczkiem, ale przewiesiłam niedawno w inne miejsce, trochę dalej od łóżeczka, bo mam karuzelkę do łóżeczka i tam też jest właśnie mała lampka, więc dwie w jednym miejscu to chyba bez sensu.
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    bari_87: Ja już mam 103 szt ubranek (w różnych rozmiarach), wózek, przewijak, łóżeczko także ja już poszalałam

Ja już też sie biorę za zakupy powoli, bo od października poszłam jeszcze na studia (nie wiem sama po co i to dziennie) to we wrześniu chcę pokupować ubranka.
    Teraz szukam tej poduszki rogala do spania, bo ja potrafię przekręcić się w nocy na brzuch. Moze nie całkiem na nim leżę, ale jednak, więc pomyślałam, ze jak będę miała międzi nogami taką poduszkę to na brzuch sie nie przekręcę.
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    bari_87: Ja już mam 103 szt ubranek

Jak to przeczytałam, to pomyślałam "O Matko!-Bari jest lepsza ode mnie"...
    A potem dotarło do mnie, że sama ostatnia paczka, która do mnie przyszła, to 11szt. pajacyków:bigsmile: Oj zbiera się tego, prawda?:devil:
    A najgorsze jest to, że można by kupować bez końca:bigsmile:

Treść doklejona: 31.08.12 09:28
    kasia151288: bo ja potrafię przekręcić się w nocy na brzuch

Z tego samego powodu kupowałam rogala :bigsmile: Pewnej nocy obudziło mnie stuku puku w brzuchu- a to moje dziecię biedne, przygniecione przez matkę śpiącą na brzuchu kopało, żeby zrobić sobie trochę miejsca:wink:

Treść doklejona: 31.08.12 09:30
    acia20: czy też tak miałyście że swędział Was sutek ale to tak strasznie i czy to normalne?

Na tym etapie ciąży też mnie swędziały sutki... Normalnie drapałabym się jak małpa:wink:
    --
  7.  permalink
    Dzień dobry wszystkim :smile:

judka25: Czas wydłużyć czas oczekiwania do środy i wybrać wymarzony dzień porodu we wrześniu
    W końcu ciąża nie trwa wiecznie, w końcu urodzę, no max. 10 dni po terminie, więc zawsze to już jakieś pocieszenie

wrzesień piękny miesiąc, Filipek na pewno w końcu się zdecyduje
    :tongue:

tak się zastanawiam Dziewczyny czy jest sens kupowania laktatora przed porodem (nie wiadomo czy się potem przyda)...choć z drugiej strony jak czytam o tych masażach przyspieszających akcję, to faktycznie może okazać się bardzo potrzebny już przed narodzinami dzidziusia:wink: a Wy jak to robicie? warto zainwestować czy zbędny wydatek? no i czy te ręczne dużo gorsze od elektrycznych? bo jednak różnica w cenie spora...
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Ojj, mnie sutki potwornie siedziały. Drapałam się ciągle i wszędzie, bo szło oszaleć :confused:

A w nocy brzuch mi stwardniał 3 razy pod rząd i się zastanawiałam, co się dzieje. Ogólnie noc udana :devil: Pospałabym sobie jeszcze, ale ma mi przyjść torba do wózka, więc wole się nie kłaść, bo potem dzwonka nie usłyszę.
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Asulek gratulacje!!!!
    --
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    Witam was dziewczyny :)
    Judka ty dalej w dwupaku ???:devil::bigsmile:
    acia20 mnie też swędziały, polecam ci mustele na brodawki. Ja miałam krew na brodawkach jak zaczęły mi się rozszerzać i 2 dni i po bólu. Teraz posmaruje i mam spokój ze swędzeniem.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Violet, ja laktatora nie kupuję, bo tak mi doradziła mama. Na nią w ogóle nie działał, mleka nie chciało odciągać, jedynie jak ściągała rękami, to jej pięknie leciało. Powiedziała, że mnie nauczy, jak to robić. Poza tym, jak coś to w każdej chwili można dokupić :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Asulek gratuluję :bigsmile:

Malisiek: A w nocy brzuch mi stwardniał 3 razy pod rząd i się zastanawiałam, co się dzieje.

Też miałam tą sytuację w nocy, tylko do tego doszły bóle na górze brzucha i na dole równocześnie. Nie wiem o co chodziło, ale mąż spanikował. Tak było 4 razy pod rząd - oddychanie pomogło:bigsmile:
    Pomyślałam "jeszcze raz i biorę nospę" - no i usnęłam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    violet_flower: a Wy jak to robicie? warto zainwestować czy zbędny wydatek? no i czy te ręczne dużo gorsze od elektrycznych? bo jednak różnica w cenie spora...

Kochana ja nie wiem co Ci doradzić, bo jeszcze nie wiem jak się sprawdzi, więc za miesiąc przypomnij to opowiem z praktyki na to pytanie :tongue:
    Mam laktator elektryczny Tommee Tippee (cały zestaw z butelką i czymś tam do wyparzenia tych części laktatora kosztował 300 zł). Ogólnie wcześniej nie miałam z laktatorem nic do czynienia, więc jak mąż mi podłaczył go, to
    byłam zachwycona, ze nie muszę machać ręką, tylko sobie siedzę - pełen relaks i oglądam tv jednocześnie :wink:
    Czy się przyda? Hmmm trudno powiedzieć, jednym tak, drugim nie. Ale podczytując na forum różne opinie przypuszczam, że się przyda.
    Może wstrzymaj się z kupowaniem już teraz, a kup po porodzie, kiedy stwierdzisz, że jest Ci potrzebny.
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    ja np. dostałam po koleżance laktator elektryczny, więc się tym nie zamartwiam. Ale faktycznie, niektóre sporo kosztują, więc lepiej się wstrzymać, bo w razie czego na każdym kroku można dokupić :smile: a tak to niepotrzebny wydatek by był...
    Ja się czasami zastanawiam, czy w ogóle mi się przyda, bo nie wiadomo czy będę produkowała pokarm, ale to wyjdzie dopiero pewnie po porodzie
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Dzień dobry... ale się nie wyspałam :confused: byłam chyba 5x na siku, później przestałam liczyć, dwa razy wstawałam otwierałam i zamykałam okno, bo raz za duszno później za zimno później znowu duszno ... wyglądam jak jakaś zjawa... a przez to że tyle razy wstawałam, w nocy poczułam głód... normalnie mi burczało w brzuchu ale sobie pomyślałam nie no jeść w nocy to nie będę i jakoś usnęłam ....

Asulek wielkie gratulacje! No i pięknie długo udało się utrzymać dzieciaczki :clap:

Treść doklejona: 31.08.12 10:23
    a co do laktatora ja kupiłam ręczny Tommee Tippee, bo właśnie nie wiem czy się przyda więc wolałam nie wydawać dużej kasy na elektryczny a wolę jednak mieć go pod ręką w razie jakiegoś kryzysu.. a nie po nocach szukać apteki w razie co..
    --
  8.  permalink
    no to faktycznie chyba się wstrzymam do porodu:wink: no chyba, że też mi ktoś sprezentuje to będzie przed :tongue:

a co można poradzić na ciągły ból w pachwinach? od paru tygodni wystarczy, że dłużej postoję/chodzę i ciężko mi strasznie...to normalne i raczej tak już będzie do porodu?

:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Biegnę na badania do szpitala :tongue:
    Jak wrócę, to dam znać :wink:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.