Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    a ja lezę bo na nic ostatnio nie mam sił - calą ciążę super znosiłam jeździłam, latałam, pływałam reguralnie no generalnie grzech byloby narzekać, ale ta końcówka mnie wykańcza
    dopiero teraz dowiaduję się co to ciążowe mdłości, plecy mnie bolą, spać nie mogę, dziecko skacze prawie bez przerwy - podobno posunięty w rozwoju jest o tydzień :-) więc może zechce wyjść wcześniej
    a mój mąż wymyślił teorię na te dolegliwości, otóż na koniec tak ciąża musi dać nam w doopę, żeby poród jawił się jak wyczekiwane wybawienie :-)
    --
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeSep 1st 2012
     permalink
    Cześć dziewczyny :bigsmile: dziś zaczynam 13 tydzień :shocked: jestem w szoku :bigsmile:
    Pozdrawiam...
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Witam :)

Pajacynka - wszystkiego naj z okazji rocznicy:bigsmile:
    Sysia, Leneczka - gratuluję donoszenia:clap:

Malisiek: Isiula, przybij piatke, tez jeszcze nie mamy wynajetego mieszkania, a ja bym chciala jak najszybciej zaczac wic to gniazdo, bo sie niecierpliwie i boje, ze pozniej sie ze wszystkim nie wyrobie ;x

No właśnie też mam takie obawy, że nie zdążę, bo nie mam jeszcze gdzie tego gniazda uwijać:neutral:
    Już mieliśmy jedno mieszkanko na oku, dzisiaj umawialiśmy się na oglądanie to nas właściciel wystawił, bo ktoś inny podobno wynajął bez oglądania:confused: dupek jakiś, może to i dobrze.. ehh pozostaje wierzyć, że jednak się to wszystko szybciutko ułoży i ze wszystkim zdążymy..
  2.  permalink
    hehe, Isiula to my podobnie ;) Czuje że przeprowadzke zaczniemy dopiero za dwa tygodnie :)
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    venus87: dziś zaczynam 13 tydzień jestem w szoku

dzis skonczyłas 13 tydzien :) zaczynasz 14 :) no i gratki :) juz pełnoprawy 2 trymestr :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    My na szczescie juz po przeprowadzce (koniec czerwca), choc troszke zakupow nam zostalo (min. wozek, wanienka, lozeczko i kosmetyki dla dzidzi i dla mnie po porodzie) ;) no ale jeszcze mamy czas.. przynajmiej tak mi sie wydaje :)
    W piatek rano jedziemy ze znajomymi na weekend do Kornwalii :) mam nadzieje, ze pogoda bedzie bez deszczu i wytrzymam te 5-6 godzin w samochodzie ;) juz sie doczekac nie moge tej wycieczki :)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeSep 1st 2012 zmieniony
     permalink
    Ja wróciłam z zakupów, wstawiłam obiad i czekam aż się ugotuje, bo jestem taka głodna, że szok :devil:

Co by nie przechwalić, ale mój synek jest dziś wyjątkowo spokojny, rusza się ale mniej (w porównaniu do wcześniejszych dni), może mi niespodziankę szykuje i postanowi w końcu wyjść :devil:
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Dzięki dziewczyny :bigsmile: Myślę, że jakaś kolacja i inne takie :devil: dzisiaj będą :wink:
    judka może rzeczywiście mały dziś wyjdzie? :bigsmile: Mój dziś rusza się normalnie, więc chyba da rodzicom poświętować :dinner::twosome:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    judka25: Co by nie przechwalić, ale mój synek jest dziś wyjątkowo spokojny, rusza się ale mniej (w porównaniu do wcześniejszych dni), może mi niespodziankę szykuje i postanowi w końcu wyjść

OBY OBY :wink:
    U mnie się właśnie tak zaczęło, ze Martynka była tak spokojna, ze pierwszy raz spanikowałam i pojechałam do szpitala na ktg zeby sprawdzili czy wszystko OK - a to się okazało, że mamusi niespodzianke po cichu szykuje :cool:
    :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Pajacynka-Ja też się witam, zero jakichkolwiek objawów :wink: Dzisiaj mamy 5 rocznicę ślubu, ale synek najwyraźniej nie chce być prezentem :smile:

Wszystkiego najlepszego :):rainbow:

Ja tez mam rowniez 5-ta rocznice :)))
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    No to przechwaliłam, wystarczyło, że zjadłam obiad i szaleństwo w brzuchu :devil:
    Pomarańczka Tobie również gratuluję 5 rocznicy :bigsmile:
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Pomaranczka - gratuluje 5 rocznicy :)

My juz po lunchu, trzeba teraz na jakis spacerek sie ruszyc :)
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Pomarańczka gratuluję i wszystkiego najlepszego!! :clap:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Dziewczyny piękne rocznice, nasza 5ta też właśnie minęła 11.08 i właśnie była owocna , bo był to czas okołoowulacyjny z którego mam teraz kruszynkę :heartbounce:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Dziekuje :)
    :heartbounce:

Treść doklejona: 01.09.12 15:46
    eveke -to super owocna ta rocznica :)))
    A my dzis mamy rozpierduche w lazience ,bo wlasnie zamieniamy kabine na wanne ,wiec taka mamy rocznice ,ale odbijemy sobie :))))na urlopie...
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    O widzisz a my zaś pilnie będziemy dokupować kabinę nawannową (co za dziwne słowo ;) ) bo ponoć w ciąży to się nie można moczyć długo we wrzątku- jak to ja robię hehe
    tak wiec szukam tej kabiny i zamontujemy na wannę ;)
    a Tobie wygodnie będzie w wannie w tych "najcięższych " miesiącach?
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Tez ,mam w planach dokupic "dzwiczki " aby powstala kabina nawannowa :D
    Ja mialam niecale 3 lata ,taka z hydromasażem ,g...jak niewiem co ,pekla nam i wczoraj juz mielismy wodospad w domu :D
    Wiec wyszlo na moje bo ja caly czas od poczatku uzadzania mieszkania chcialam wanne ,wogole dla dziecka lepiej ,moja niunia sie cieszy ze wanna bedzie w domku :)

Treść doklejona: 01.09.12 17:24
    A wczesniej mieszkalam u babci i jak bylam w pierwszej ciazy kapalam sie siedzac w wannie bez wody ( poprostu bralam prysznic i dalo rade :) ciaze przezylam :)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Rozumiem :) no to pewnie, wanna kabina i większa korzyść jest :)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Judka cos w tym jest, Dominik przed porodem tez byl bardzo spokojny :)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    U nas zaczął się 8 miesiąc, jako że ja liczę miesiące kalendarzowe :bigsmile:

I dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Pewnie za kilka tygodni będzie bardziej widać ruchy, a twardnienia brzucha przybiorą na sile i z 'przytykaniem' będzie jeszcze gorzej. No ale nic :tongue:

A co do gorącej wody - jak tylko dowiedziałam się o ciąży to zaczęłam jej unikać jak ognia, bo się dowiedziałam, że może wywołać poronienie.

W dzień przespałam kilka godzin i śniła mi się wizyta USG na której kobieta powiedziała mi, że będę miała synka. Moja reakcja - muszę to napisać na forum :devil:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    No mooniia masz rację , ale póki nie zobaczę 14 na suwaczku to nie uwierzę :jumping:
    Eveke ja też lubię kąpać się w gorącej wodzie, ja mam prysznic ale z głębokim brodzikiem to pupę zamoczę :whorship:

Treść doklejona: 01.09.12 18:52
    Malisiek, Madzia UK i Ulcia jak się dziewczyny czujecie?? wszystko ok? ULCIA jak mała?
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    witam sie na chwilke oznajmic ze zwalniam listę . 29.08 o 12:10 po 3h SN przyszła na swiat moja gwaizdka z waga 3100 . Po odstawieniu fenoerolu poszło błyskawicznie , trochę za wcześnie bo w 36t6d ale co poradzić . Ważne że ok
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    asia - gratulacje
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    ASIA GRATULACJĘ :crazy::crazy::clap: nie ważne, że szybko ale ważne, że zdrowa mama i dzidzia :thumbup: rany!! Jak tylko będziesz mogła wstaw zdjęcie dzidzi:clap:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    asia - gratki :))) waga Malutkiej bardzo ładna :)

Treść doklejona: 01.09.12 19:00
    1. magic1984 28.08.2012 (chłopiec)
    2. judka25 31.08.2012 (chłopiec)
    3. NadziejaUmieraOstatnia 06.09.2012 (chłopiec)
    4. Pajacynka 07.09.2012 (chłopiec)
    5. oranda 15.09.2012

6. katka_81 17.09.2012 (dziewczynka)
    7. Natalia122 20.09.2012 (dziewczynka)
    7. kapelusznick 20.09.2012 (chłopiec)
    8. sysiajaw 24.09.2012 (niespodzianka)
    9. leneczka8484 25.09.2012 (chłopiec)
    9. Olenkaka 25.09.2012 (dziewczynka)
    10. monika 1205 30.09.2012 (chłopiec)
    11. Ber1987 05.10.2012 (dziewczynka)
    12. magdalenka2610 07.10.2012 (chłopiec)
    13. łośćń 12.10.2012 (dziewczynka)
    13. CiastoMiłości 12.10.2012 (chłopiec)
    14. KasiaTasia 13.10.2012
    15. Dii 16.10.2012 (chłopiec)
    16. sensuall 26.10.2012 (chłopiec)
    17. Malisiek 3.11.2012 (dziewczynka)
    18. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    18. isiula. 10.11.2012 (chłopiec)
    19. Linden 12.11.2012 (chłopiec)
    19. violet_flower 12.11.2012 (chłopiec)
    20. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    21. lofbejbe 21.11.2012
    22. edzia503 23.11.2012(chłopiec i dziewczynka)
    23. basia_87 06.12.12(chłopiec)
    24. ruda03 09.12.2012
    25. acia20 12.12.2012 (dziewczynka)
    26. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    27. artystka80 27.12.2012 (chłopiec)
    28. lapa 30.12.2012 (chłopiec)
    29. Pomarańczka25 2.01.2013
    30. misia-ludek 5.01.2013 (chłopiec?)
    31. Anula85 12.01.2013 (chłopiec)
    32. kasia151288 16.01.2013
    33. mońka 19.01.2013
    34. agavva 21.01.2013
    35. igisowa 24.01.2013 (dziewczynka)
    36. marakuya 1.02.2013
    36. GaggataB 1.02.2013
    37. justyna883 2.02.2013
    38. milena1984 3.02.2013
    38. Olenka79 3.02.2013
    39. ikamek 07.02.2013
    40. beagraf 12.02.2013
    41. Addictive 17.02.2013
    42. andziaiw 22.02.2013
    42. milka 1984 22.02.2013
    43. sushi 5.03.2013
    44. venus87 14.03.2013
    45. venika 05.04.2013
    --
    •  
      CommentAuthorleneczka8484
     permalink
    Asiu gratuluje:)ja mam pessar pewnie tez by już poszło,ale czekam cierpliwie:)
    NO I PIĘKNIE JESTEM JUŻ 9:shocked:
    -- ,
  3.  permalink
    ASIA OGROMNE GRATULACJE :bigsmile: Waga malutkiej faktycznie super, mój starszy dosłownie tyle samo ważył, a urodził się o czasie.

Treść doklejona: 01.09.12 19:12
    Oooo a ja 12 :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Asia gratulacje!!!!!!!
    -- mama piątki :)
  4.  permalink
    Asia gratulacje:smile: super waga Małej:wink:

Venus87 możesz już uwierzyć i być bardziej spokojna - na pewno będzie wszystko dobrze:wink:

Treść doklejona: 01.09.12 19:27
    kurcze już 19 pozycja:shocked: ale teraz chyba będzie się wolniej lista skracać bo duża rozpiętość terminów w tej pierwszej 20tce:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Asia gratulacje :bigsmile:

Venus, ja w porządku. Jakoś ostatnio jestem w dobrym nastroju i czas szybciej leci (tfu, tfu, coby nie zapeszać ;p) :bigsmile: Jutro zaczynam 32 tydzień i jak pomyślę, że poród już niedługo to się strasznie ekscytuję. A Ty jak tam? :wink:
    --
  5.  permalink
    Asia - gratulacje najważniejsze że maleństwo zdrowe a waga tez ładna jak na ten tydzień :bigsmile:
    leneczka8484
    - jak to jest z pessarem bez leków? częstsze są skurcze? a ból w szyjce jest? Bo ja mam tak że jak mała się wypina to czuje natężenie tam na dole, czuję że coś napiera a coś trzyma strasznie nieprzyjemne uczucie i zastanawiam się jak to będzie bez leków, jutro biorę ostatni dzień.
    --
  6.  permalink
    Asia Gratulacje :bigsmile:
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Natalia122: Bo ja mam tak że jak mała się wypina to czuje natężenie tam na dole, czuję że coś napiera a coś trzyma strasznie nieprzyjemne uczucie i zastanawiam się jak to będzie bez leków, jutro biorę ostatni dzień.

Natala ja pessara nie mam a odczuwam to samo. Jak Mała wypina pupolek to tam na dole tak boli, jakby ktoś mnie skalpelem ciachał... :/ Czasem kroku zrobić nie mogę, aż zgina w pół. To chyba normalne.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Super Asia, gratuluję :clap:

A u mnie cisza w brzuchu, dziwne..... :cool:
  7.  permalink
    Gratulacja dla Asi - lol mam 7ke na liscie
    --
  8.  permalink
    katka_81 ty nie masz "blokady" a też Cię zgina, to wyobraź sobie co ja czuję :bigsmile: teraz to i tak jest spokojniej niż na początku jak pessar jeszcze dobrze się nie uplasował :smile: nie ma co narzekać, byle by do przodu i byle by tydzień jeszcze chociaż wytrzymać bo mąż będzie mógł wziąć wolne i 39 tygodni będzie już :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Malisiek u mnie dobrze, nie narzekam :bigsmile: minęły wcześniejsze dolegliwości, zrobiłam się tylko bardziej czuła i delikatna na nie przyjemne zapachy, np. Kupy :shocked::shocked: co wcześniej mnie nie ruszało i byłam twarda!!! Zaczęły mnie delikatnie piersi boleć z boku i sutki bardziej wrażliwe mam. Ale tak jest ok, chciała bym poczuć malucha bo nie wiem czy wszystko jest ok, ale w poniedziałek go zobaczę. :bigsmile:

Violet a co tam u Ciebie ??:smile: jak dzidzia w brzuszku?
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Asiu, gratulacje!
    Normalnie się zestresowałam- pojutrze mam 36t6d, moja Mała też waży 3100g, szyjki też już nie mam- na szczęście nie mam rozwarcia i jestem tylko na no-spie...
    A w domu jeszcze tyle roboty, że ho ho! Dzisiaj zrobiłam połowę prania i czekam na miejsce na sznurkach- oby jutro było słonecznie. :wink:
    katka_81: Jak Mała wypina pupolek to tam na dole tak boli, jakby ktoś mnie skalpelem ciachał

Oj, toż to czysta rozkosz :wink: Tak samo jazda samochodem po dziurawej drodze... Normalnie "orgazm" :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Na pewno wszystko jest okej, nie masz co się martwić. I pamiętam jak ja wyczekiwałam tych pierwszych ruchów, a później jaką miałam radochę, jak bobo kopało :bigsmile:

Przed chwilą byłam z m. na spacerze i jakoś strasznie ciężko mi się chodzi, a brzuch przecież nie jest duży :confused: Ciągnie mnie w dole brzucha i na dodatek boli w pachwinach i plecy. W 9 miesiącu to ja się chyba z domu nie ruszę :shocked:
    --
  9.  permalink
    venus87: Violet a co tam u Ciebie ?? jak dzidzia w brzuszku?

A dziękujemy - u Nas dobrze. mały zrobił się jakiś bardziej leniwy od magicznego 30-go tygodnia, nie rusza się już tak gwałtownie, tylko wypina różne części ciała. Niedawno najadłam się śliwek, a On teraz ma czkawkę:smile: brzuch mi podskakuje:wink:

a z tymi zappachami jak piszesz u siebie ja też tak miałam - pamiętam jak na przełomie1/2 trymestru weszłam do sklepu i czułam zapach proszku do prania na kosuzli faceta, który tylko mnie mijał - wcześniej nigdy nie miałam tak wrażliwego węchu :wink: wymioty mnie ominęły - za to totalnie nie miałam apetytu - na nic- zero, żadnych zachcianek. W pierwszych 3 miesiącach schudłam 2 kg zamiast przytyć...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    witam sie wieczorowa pora, caly dzien spedzilam u mamy na pieczeniu szarlotki i pogaduchach bo moj luby pojechal na dzialke, w Krakowie jesienny dzien i nic sie nie chce.
    Asia - gratulacje szczesliwego i szybkiego porodu
    venus - ja tez wyczekuje ruchow dzidzi ale jak na razie nic sie nie dzieje :) tylko brzucholek rosnie sobie i jak ubiore cos obcislego to juz nikt nie bedzie mial watpliwosci ze to ciaza
    dziewczynom w 3 trymetrze zycze wytrwalosci bo widze ze wam maluchy daja w kosc, pomyslcie ze juz blizej niz dalej i juz niebawem bedziecie tulic malenstwa :)
    -- [/url]
  10.  permalink
    milka1984: dziewczynom w 3 trymetrze zycze wytrwalosci bo widze ze wam maluchy daja w kosc, pomyslcie ze juz blizej niz dalej i juz niebawem bedziecie tulic malenstwa :)

powtarzam sobie to jak mantrę przy każdym ataku zgagi, łupaniu w plecach, bezsenności nocnej itp:tongue:

a ruchy być może już wkrótce poczujecie - ja pamiętam, że u siebie pierwsze ruchy poczułam w pierwszych dniach czerwca - czyli to był jakoś 18 tc u mnie, co prawda były bardzo delikatne - takie smyranie ledwo wyczuwalne. Ale jak położyłam się na lewym boku, lub lekko docisnęłam rękę to czułam wyraźniej, że to "to" :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Asiu gratulacje!!!
    Judka - kciuki nieustająco zaciśnięte :bigsmile:
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Asiu - gratulacje :) wazne, ze wszystko ok, no i waga malenstwa super :)

venus87 - dziekuje, u nas dobrze, przeziebienie mi mija :) wiec dzis bylismy na spacerku :) dopiero co wrocilismy. Co do zapachow to rowniez czulam je tak jak Violet_flower na poczatku bardzo internsywnie wszystsko (mimo, ze zawsze mialam super wech), no i odrzucilo mnie od wedlin i ogolnie jedzenia, owoce byly dla mnie najlepszym posilkiem.. i do tej pory sa :) Piersi Cie pewnie bola, bo zaczely rosnac :) bedzie wszystko dobrze :) co do ruchow dziecka, to ja poczulam pierwsze ruchy dosc pozno, bo w 22tyg, na poczatku bardzo delkatne :) teraz juz czasem maly daje mi popalic, ale tez nie jest jeszcze zle..bo na szczescie az tak nie boli :) myslalam, ze bedzie bardziej bolalo..no ale jeszcze wszystko przed nami ;)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dziewczyny czy duża ilość białego śluzu w 21 tc to jest normalne ???? Ja jak poczułam dziś ,że coś mi leci po nogach ( to był ten śluz) myślałam,że umrę ze strachu.
    --
  11.  permalink
    Anula85: Dziewczyny czy duża ilość białego śluzu w 21 tc to jest normalne ???? Ja jak poczułam dziś ,że coś mi leci po nogach ( to był ten śluz) myślałam,że umrę ze strachu.

myślę, że tak - na tym etapie co Ty też miałam intensywne wydzielanie - wkładkę nieraz zmieniałam co godzinę...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Anula85- u mnie bylo to samo, czasami potop ;) i tez w okolicach 22tyg+
    --
  12.  permalink
    A ja mam pytanie:wink: może już kiedyś był poruszany ten temat, ale ja nie widziałam. Co uważacie na temat masażu krocza przed porodem? Czy faktycznie on pomaga przy porodzie, że nie trzeba nacinać i nie pęka? Czy któraś z was taki stosowała i pomógł? Tu znalazłam linka na ten temat, ale szczerze nie mam zbyt ochoty na takie zabawy jeżeli nie mam pewnośc, że pomogą...
    http://www.mamazone.pl/tv/film,24679,masaz-krocza-przed-porodem.aspx
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Ja mam zamiar zacząć ten masaż wykonywać, tzn. mąż będzie, bo mi niewygodnie przez brzuch. Ale z tego co czytałam to pomaga. Na pewno nie zaszkodzi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dzięki za rady co ja bym bez was zrobiła chyba naprawdę bym oszalała ze strachu.Fajnie wiedzieć,że tutaj mogę o wszystko zapytać.Zobaczcie co kupiłam żeby się tak nie denerwować http://allegro.pl/detektor-tetna-plodu-ktg-graco-i2584571083.html?source=oo
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.