Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Na troszkę Was zostawić i multum wiadomości :bigsmile:

U nas po wizycie bez zmian ale mam pozwolenie iść do ,,porodu,, kiedy chce :devil: W moim przypadku mogę iść nawet dziś bez skurczy, ale wiązać się to będzie z oksytocyną. Jeśli nic się nie ruszy to pojadę w czwartek rano i niech się dzieje co chce :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Dobrej nocy dziewczyny - słodkich snów.
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
    • CommentTimeSep 3rd 2012
     permalink
    Malisiek co to za wózeczek masz? ja właśnie jestem na etapie wybierania wózka....
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Dla mnie wybieranie wózka to był koszmar, bo nic nie mogłam znaleźć. A to jest Graco Evo. Bardzo fajny, lekki i zgrabny :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeSep 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    Nadzieja tak to jest z tymi maluchami ze pchaja sie na ten swiat za wczesnie a potem chodzisz i chodzisz i nic:) hehe
    Moj chcial przyjsc na swiat w 35 tc i co urodzilam w 39 tc przy czym od 37 tc bylam ciagle w ruchu i nic ! Powodzenia :)!

Malisiek fajowy wozeczek ale przygotuj sie ze na nierownej drodze (np. asfalt z kamyczkami) moze nim troche telepac. Wiem bo mam podobne kola i troche zaluje ze zdecydowalam sie na piankowe.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    Dziękuję za odp-rzeczywiście mała dzisiaj już po 9 połaskotała troszkę i po południu też troszkę-chyba jej się bardziej podoba jak w pracy jestem niż na wolnym- więcej chodzę w pracy a w domciu leżakowałam :)
    dziewczyny możecie mnie dopisać do listy termin mam na 25 grudnia i będzie dziewczyna! ( potwierdzono na dwóch usg w 20 i 22tc przez dwóch różnych lekarzy-to chyba nie powinno być niespodzianki co nie?)
    miłej nocki kobietki
    wózeczek pierwsza klasa!!!
    --
    •  
      CommentAuthorspidermanka
    • CommentTimeSep 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    Malisiek - bardzo ladny wózek. Sliczny jest ten kolor zieleni - taka soczysta wiosenna zielen. Gratuluje wyboru. :bigsmile:

___

NadziejaUmieraOstatnia - trzymam kciuki, aby samo sie ruszyło, bez oksytocyny...

___

judka25:Wróciłam z 5 km spaceru i zrobiłam 10 razy rundę góra- dół po schodach- w piwnicy, żeby na klatce ludzie nie patrzyli na mnie jak na dziwaka chodzącego po schodach

To sie bidula nachodziłaś... Oby te spacery poskutkowały rozpoczętą akcją.. Trzymam kciuki!:bigsmile:
    -- ___
  2.  permalink
    Malisiek: Dla mnie wybieranie wózka to był koszmar, bo nic nie mogłam znaleźć. A to jest Graco Evo. Bardzo fajny, lekki i zgrabny

fajny kolorek - nasz wózek też coś tak pod zielony wpada:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeSep 4th 2012
     permalink
    Witajcie we wtorek :wink:
    Już chyba nikogo nie zdziwię, jak napiszę, że u mnie bez zmian :devil:
    Dzisiaj o 10.30 idę do szpitala na ktg i usg.
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    judka - no to powodzenia na badaniach!
    U mnie też bez zmian :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeSep 4th 2012 zmieniony
     permalink
    U mnie pojawił się jeszcze jeden problem .... :devil:
    Już tak długo to trwa, że zarówno ja, jak i mój mąż przyzwyczailiśmy się do tej sytuacji i nawet nam do głowy (w sensie tak na serio) nie przychodzi, że mogłabym rodzić.
    Gdyby zaczęło się coś dziać, to byłabym w szoku, strachu itd. Chyba to wszystko dlatego, że tyle czasu próbujemy wszelkich sposobów (11 dni) i NIC się nie dzieje, więc mamy w głowach, że
    pewnie tym razem też nic i cały nasz co dzienny pakiet (spacer- kilka kilometrów, seks, masaż sutków) traktujemy jak zjedzenie śniadania, obowiązek. Nawet już nie budzę się rozczarowana, że w nocy nic mnie nie bolało itd.
    Mimo, że gadam non stop o tym, że jestem po terminie (no bo jakby o tej sprawie nie da się zapomnieć :tongue:),
    to jestem już wyciszona, bez nadziei, jakbym miała być w ciąży jeszcze co najmniej miesiąc :wink:
    Dlatego gdyby coś się rozkręciło, to bym chyba z tego szoku nie uwierzyła, że to jednak poród się zbliża :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    judka, a może termin jest źle wyliczony? Zresztą, terminy rzecz umowna (tak usłyszałam wczoraj w szpitalu, bo wg mojej gin jestem już po terminie - wyliczyła mi na 01.09, a wg lekarza ze szpitala jeszcze przed - termin z usg z 12tc). Najważniejsze, żeby z dzieckiem wszystko było ok. Niezłą masz kondycję, że dziennie kilka km pokonujesz, mi jest dość ciężko chodzić, mały jest bardzo nisko i wszystko mnie boli :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Pajacynka: judka, a może termin jest źle wyliczony?

Termin był dobrze wyliczony, ale wiadomo, że jest umowny :wink:. Według OM- czyli magicznego kółeczka ginekologa- 40 tyg + 2/3 dni.
    Poza tym ja prowadziłam tu na 28 bardzo dokładne obserwacje i wykres- temperaturę, śluz, szyjkę, testy owulacyjne i wszystko się mniej/więcej zgadza z wyliczonym terminem.
    Pajacynka: Niezłą masz kondycję, że dziennie kilka km pokonujesz, mi jest dość ciężko chodzić, mały jest bardzo nisko i wszystko mnie boli :confused:
    --

No właśnie.... dlatego chyba nie czuję, żeby poród mógłby nastąpić w każdej chwili, bo mam dużo sił i zero dolegliwości. Kto mnie zna, to mówi, że nie wyglądam i nie zachowuję się jakbym była po terminie :wink:
    A ja chyba ciągle mam wysoko brzuch. Tak przynajmniej widzę, jak patrzę w lustro. I wieczorami mam zgagę, a jeśli dobrze myślę, to chyba jest zgaga jak brzuch jest wysoko.
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    acia20: [/quote][quote=acia20]ale ktoś kiedyś mi mówił ze w ciąży nie powinno się trzymać rąk do góry tylko nikt mi nie umie powiedzieć czemu się nie powinno
    --

aciu nie zawracaj sobie głowy takimi błahostkami - jak leżysz, trzymaj sobie te rączki w górze, staraj się ich mocno nie zadzierać jak stoisz. Ja przez całą ciążę, po codziennej kąpieli wieszałam ręcznik na sznurkach w łazience, które są wysoko. Aciu wyluzuj troszkę, żyj w miarę normalnie jeśli nie masz żadnych przeciwskazań, ciesz się a nie zamartwiaj, bo na finiszu będziesz mocno znerwicowaną mamą.
    --
    •  
      CommentAuthorBer1987
     permalink
    dziewczyny brzuszek mi się chyba zaczyna obniżać :) pokoje się kończą bo Mąż ma chwilowo wolne więc praca idzie ekspresowo :)
    -- g]http://www.suwaczki.com/tickers/km5sbd3msrqx5fbc.png[/img][/url]g]http://www.suwaczki.com/tickers/cb7w9n735s5eicw3.png[/img] [/url][url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/c
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    w ogóle dziewczyny, mam pytanie... Byłam wczoraj na IP bo skurcze się nasilają, wydłużają, w nocy są regularne od paru dni - ale bardziej martwi mnie zmiana aktywności mojej Miśki. Ale do sedna - Położna na IP mnie nawet nie przyjęła, nic nie sprawdziła, nie zbadała. Powiedziała mi, ze mam przyjechać jak skurcze będą się powtarzały co 5-7min przez 4-5 godzin :/// 4-5 godzin? Przecież to chyba paranoja jakaś... To idzie urodzić! Proszę doświadczone o zdanie :) W Gorzowie mamy tylko jeden szpital i niestety chyba będę musiała pojechać do innego miasta by urodzić, bo to, co się tu dzieje, to jakiś koszmar.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    katka_81: Aciu wyluzuj troszkę, żyj w miarę normalnie jeśli nie masz żadnych przeciwskazań,

Dokładnie.
    Wyjęłaś mi to katka z ust :wink:
    Trzeba o siebie dbać, być ostrożnym itd. ale jeśli jest wszystko dobrze, to żyć spokojnie i nie zawracać sobie głowy szczegółami, bo teoretycznie wszystko można przypisać w ciąży do grupy- niedozwolone, niezdrowe :wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.09.12 07:54</span>
    katka_81: ale bardziej martwi mnie zmiana aktywności mojej Miśki.

Nawet ktg Ci nie zrobili ?
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Witam we wtorek...
    judka trzymam kciuki za wizytę:)haha mówisz że się przyzwyczaiłaś, to będzie element zaskoczenia jak sie coś ruszy:)
    [/quote]
    acia20: ale ktoś kiedyś mi mówił ze w ciąży nie powinno się trzymać rąk do góry tylko nikt mi nie umie powiedzieć czemu się nie powinno

mi tez tak mówili, i o ile w pierwszej ciąży przez połowę naprawdę nie mogłam bo gin zakazała, to teraz robię wszystko normalnie...wiadomo nie biegam z rękoma w górze, ale wieszam pranie, czy odkładam zmyte talerze na suszarkę itp...jedyne co to mam duże okna i m je myje bo mi sie nie chce wyciągać, drabin nosić itp
    a śpię też z rękoma do góry bo tak mi wygodnie...nie dajmy się zwariować, tym bardziej jak z ciążą jest wszystko ok:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ber1987: dziewczyny brzuszek mi się chyba zaczyna obniżać :)

Wrzuć fotkę, ocenimy :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    judka25:
    Nawet ktg Ci nie zrobili ?

no właśnie nic :/ powiedziała, bym pojechała gdzieś prywatnie, bo oni robią na potrzeby oddziału :/ Ja w szoku jestem normalnie :/ A ja tam pojechałam tylko dlatego, bo prywatnie to już nie miałam szans zapisać się z powodu braku miejsc...
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    katka_81: Powiedziała mi, ze mam przyjechać jak skurcze będą się powtarzały co 5-7min przez 4-5 godzin :/// 4-5 godzin? Przecież to chyba paranoja jakaś...

Wiesz co, faktycznie, to można już urodzić w ciągu 5 godzin.
    Ale jak będziesz miała częste skurcze, to olej to co mówili na IP i od razu jedź.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.09.12 07:57</span>
    katka_81: powiedziała, bym pojechała gdzieś prywatnie, bo oni robią na potrzeby oddziału :/

:shocked:
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    judka25: :shocked:

brak słów judka, mówię Ci... :/
    --
  3.  permalink
    judka25: dlatego chyba nie czuję, żeby poród mógłby nastąpić w każdej chwili, bo mam dużo sił i zero dolegliwości.

To tylko się cieszyć, będziesz miała zapas sił na poród:bigsmile:

katka_81 rzeczywiście jakieś chore podejście w tym szpitalu, ciekawe co mają powiedzieć dziewczyny, które nie czują skurczy mocno i rodzą w 3h:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    witajcie dziewczyny,
    katka - to jakis chory ten szpital, zeby kobiete w tak zaawansowanej ciazy odsylac bez zadnego badania to musza miec tupet
    a ja jestem zalamana, w skonczonym 16tyg mam 3,2 kg na plusie a wcale nie objadam sie, masakra w ciagu tygodnia mam 0,8 wiecej, nie mam pojecia skad bo jem raczej normalnie, raz w tygodniu zdarzy sie zjesc ciasto ale na codzien jem zdrowo a w ciagu ostatnich 4 tyg tyle przytylam, masakra :(
    z dobrych wiadomosci to to ze udalo mi sie zapisac na darmowa szkole rodzenia przy szpitalu gdzie chyba bede rodzic z czego sie bardzo ciesze bo bylo ostatnie wolne miejsce, co prawda skoncze ja w 38tyg ale wazne ze sie zalapalam
    -- [/url]
  4.  permalink
    Addictive Ty już wiesz co to za maleństwo masz w brzuszku ??? Bo ja nie mogę się doczekać kiedy poznam płeć dzidziusia :) A dzisiaj idę na USG :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorBer1987
     permalink
    właśnie dodałam zdjęcie brzuszka, oceńcie :)
    -- g]http://www.suwaczki.com/tickers/km5sbd3msrqx5fbc.png[/img][/url]g]http://www.suwaczki.com/tickers/cb7w9n735s5eicw3.png[/img] [/url][url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/c
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    Niezalogowana jesteś w 12tc to troszkę za wcześnie na poznanie płci bo moszna u chłopców wstępuje na miejsce ok 20tc i do tego czasu nawet chłopczyk wygląda jak dziewczynka tak mi powiedział gin jak chciałam się dowiedzieć w 16tc i cierpliwie czekałam do 21tc żeby podejrzeć moje maleństwo
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Niezalogowana0: Bo ja nie mogę się doczekać kiedy poznam płeć dzidziusia :) A dzisiaj idę na USG :)
    --

Jeśli dziecko się dobrze ułoży, to najpewniejsze (co nie znaczy pewne na 100% :wink:, jak to życie na forum pokazuje może być różnie) jest usg po 20 tyg.
    Wcześniej określenie narządów może być bardzo mylące, choć już u wielu osób po 18 tyg. lekarz prawidłowo określa płeć.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.09.12 09:02</span>
    milka1984: a ja jestem zalamana, w skonczonym 16tyg mam 3,2 kg na plusie a wcale nie objadam sie, masakra w ciagu tygodnia mam 0,8 wiecej, nie mam pojecia skad bo jem raczej normalnie, raz w tygodniu zdarzy sie zjesc ciasto ale na codzien jem zdrowo a w ciagu ostatnich 4 tyg tyle przytylam, masakra :(

Milka nie zamartwiaj się wagą :wink: To, że teraz przytyłaś, nie oznacza, że potem też będziesz tak samo tyła. Ja miałam różne skoki. Raz tyłam szybko, potem waga się zatrzymała, potem znowu ruszyła do przodu.
    Odżywiaj się zdrowo, unikaj słodyczy i będzie dobrze :wink:
    Niektóre kobiety mają już tak że w ciąży tyją, mimo dobrego odżywiania i wcale nie świadczy to o tym, że się obżerały całą ciążę. Wydaje mi się,że dużo tu hormony robią. Ale to nie znaczy, że u Ciebie tak będzie.
    3 kg na tym etapie to jest wszystko w porządku :wink:
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    witam sie :)
    Wyspalam sie ,tak sie ciesze bo ta lazienka mnie zmordowala ( jakby ktos niedoczytal zamienialismy kabine na wanne ) a syf w calym domu ,ajkby cale mieszkanie bylo remontowane ...
    Oczewiscie zjebki dostalam od meza ze zrobilam wszytsko sama...

Niezalogowana0: Addictive Ty już wiesz co to za maleństwo masz w brzuszku ??? Bo ja nie mogę się doczekać kiedy poznam płeć dzidziusia :) A dzisiaj idę na USG :)

Mysle ze moze byc za wczesnie na okreslenie plci ,w 17tc wyglada podobnie i mozna sie pomylic ..dlatego moj lekarz niema pewnosci ..

judka-urodzisz kiedys musisz :devil:
    Moja siostra rodziala w kwietniu i przenosila ok 2 tygodnie .
    A ja licze ze bym chociaz przenosila 2-3 dni ,zeby niezachaczyc o grudzien:shocked:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Judka - Kciuki za zapisanie się porządnych skurczy na ktg :thumbup: torbe weź na wszelki, a powiedz robili jakiś masaż szyjki czy coś ???

no właśnie nic :/ powiedziała, bym pojechała gdzieś prywatnie, bo oni robią na potrzeby oddziału :/ Ja w szoku jestem normalnie :/ A ja tam pojechałam tylko dlatego, bo prywatnie to już nie miałam szans zapisać się z powodu braku miejsc...

Przecież podstawa to wyczuwanie ruchów jeśli słabsze, mniejsze od razu jech na ip jak cię nie pokoi:shocked::devil::shocked: Ja nie będe tego komentować szkoda słów - a ile do innego najbliższego szpitala ????? PRYWATNE KTG :confused:
    Misia - jak córcia chętnie dziś wstała ????
    Niezalogowana kciuki za dziś

Moja Ejam wstała i pyta a kto mnie zawiezie do szkoły bo tatuś usnął na kanapie a ejam ze mną :shocked:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    GUSIADM ja jestem w niecałym 14 tc i wczoraj byłam na dokładnym badaniu w poradni genetycznej i doktor na USG powiedział mi sam, że podejrzewa, że synek bedzie:bigsmile::bigsmile: to chyba zależy od sprzętu i fachowego oka lekarza. Ale też czasami lekarze mówią, że nie widzą co będzie bo nie są pewni płci. Pozdrawiam:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    edzia503: a powiedz robili jakiś masaż szyjki czy coś ???

Nie i raczej nie zrobią tak szybko.
    Tutaj dosyć długo czekają na wywoływanie.Mówili, że jak wszystko będzie ok, to urodzę najpóźniej 14 września (2 tyg. po terminie, czyli 42tydz + 2/3 dni).
    Jeśli jest ok., to raczej nie ma opcji żeby umówić się wcześniej na wywołanie, choć ja bym chciała w najgorszym przypadku chociaż 2-3 dni wcześniej od ostatecznego terminu, bo mój mąż musi być koniecznie w pracy 14-15-16 września, bo nikogo nie ma wtedy firmie i choćbym nawet rodziła, to przez te 3 dni musi być. I tym się trochę stresujemy. Dzisiaj będę rozmawiać z lekarzem, jak to wszystko wygląda w praktyce, gdybym nie urodziła do końca tego tygodnia.
  5.  permalink
    Judka jak codzień, trzymamy kciuki :bigsmile:
    My się witamy w rozpoczętym 39 tygodniu. Jakoś słabo się czuję, bez przerwy mnie mdli. Apetyt mam słabszy i jakoś slabiej się czuję. Wczoraj przespałam pół dnia i dzis też się na to chyba zanosi.
    Trzymam kciuki za wszystkie porody, badania itp. dziś :bigsmile:
    Katka- ja bym pojechała jeszcze raz, z doświadczenia leżenia na patologii wiem że jedna położna potrafi byc na prawdę życzliwa i pomocna a druga to taka hetera że tylko kija jej w dupe przepraszam za wyrażenie wsadzić. A juz kompletną paranoją dla mnie jest to że ciąża jest donoszona i tak na prawdę to już wszystko u ciebie może się wydarzyć.
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Milka nie zamartwiaj się wagą :wink: To, że teraz przytyłaś, nie oznacza, że potem też będziesz tak samo tyła. Ja miałam różne skoki. Raz tyłam szybko, potem waga się zatrzymała, potem znowu ruszyła do przodu.
    Odżywiaj się zdrowo, unikaj słodyczy i będzie dobrze :wink:
    Niektóre kobiety mają już tak że w ciąży tyją, mimo dobrego odżywiania i wcale nie świadczy to o tym, że się obżerały całą ciążę. Wydaje mi się,że dużo tu hormony robią. Ale to nie znaczy, że u Ciebie tak będzie.
    3 kg na tym etapie to jest wszystko w porządku :wink:

Dobrze gadasz Kochana , jak byłam w pl. na wizycie pow. że 3.3 kg przytyłam od początku , popatrzył i spytał
    - Pani się cieszy jak dalej z :bigsmile: że n op tak bo to mało jak na 2-ke
    a ten - miałem pacjentkę ważyła ponad 120 - i schudła od początku do porodu 12kg , :shocked::shamed: (ur 3,5kg maluszka - ale miała curzyce)
    nie załamał mnie ale wkurzył , no cóż to było pocieszające :confused:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.09.12 09:17</span>
    Nie i raczej nie zrobią tak szybko.
    Tutaj dosyć długo czekają na wywoływanie.Mówili, że jak wszystko będzie ok, to urodzę najpóźniej 14 września (2 tyg. po terminie, czyli 42tydz + 2/3 dni).
    Jeśli jest ok., to raczej nie ma opcji żeby umówić się wcześniej na wywołanie, choć ja bym chciała w najgorszym przypadku chociaż 2-3 dni wcześniej od ostatecznego terminu, bo mój mąż musi być koniecznie w pracy 14-15-16 września, bo nikogo nie ma wtedy firmie i choćbym nawet rodziła, to przez te 3 dni musi być. I tym się trochę stresujemy. Dzisiaj będę rozmawiać z lekarzem, jak to wszystko wygląda w praktyce, gdybym nie urodziła do końca tego tygodnia.

Podziwiam Twój spokój i opanowanie :whorship: no to może uda sie przed tym 14-stym , ja ciągle zaciskam kciuki .ALE mam wrażenie że to będzie szybciej niż nam się zdaje - teraz taka dziwna cisza a czop jeszcze odchodzi

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.09.12 09:20</span>
    A ja dla chcących dowiedzieć się kto w brzuszku mieszka ot takie porównanie od jednej z kol. z forum .Zdjęcie z 19 tygodnia.Jak nawet w prawione oko, może łatwo przoczyć różnice
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/228/rnicadziewchop.png/][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    edzia503: a czop jeszcze odchodzi

Nie. Tzn. coś mi tam wychodzi, taki (przepraszam za dosłowność) galaretkowaty śluz, rozciągliwy, przezroczysty, być może to jakieś kawałki czopa, ale takie coś to ja mam od 35 tyg., jednego dnia -mniej, drugiego- więcej, następnego- wcale, dlatego nie biorę pod uwagę, że może to być czop :wink:

To zdjęcie z usg z 19 tyg. bardzo dokładnie pokazuje, jak łatwo o pomyłkę, a już w 13 tyg to w ogóle nie dawałabym wiary w jakiekolwiek słowa lekarza na temat płci na podstawie badania usg :wink:
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Edzia bardzo interesujące zdjęcie :shocked: dopiero po minucie rozpoznałam lub zauważyłam różnice miedzy chłopcem a dziewczynką. Ja idę 13 września do mojej gin na wizytę i mam nadzieje, że też powie mi coś na tema płci. Ale już nastawiłam się na chłopca, bo czuje, wiem i jestem pewna, że to chłopiec ( jak nigdy mam takie przeczucie, instynkt) :bigsmile:

Treść doklejona: 04.09.12 09:29
    Żeby było widać było płeć chłopca, to rozwarcie kąta musi być większe niż 30 stopni :devil:

Treść doklejona: 04.09.12 09:33
    Kiedy można określić płeć dziecka?

Pierwsze nieomylne oznaki, czy urodzi ci się synek, czy córeczka, powinny już być dostrzegalne na USG w 14. tygodniu ciąży. Czasem nawet udaje się to w 13. tygodniu. Wiarygodność takiej oceny zależy nie tylko od doświadczenia lekarza, ale też od warunków badania – ułożenia płodu, jakości ultrasonografu.

Takie coś znalazłam w necie..
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    venus87: Ale już nastawiłam się na chłopca, bo czuje, wiem i jestem pewna, że to chłopiec ( jak nigdy mam takie przeczucie, instynkt) :bigsmile:

Ja w 15 tyg. pytałam lekarza o płeć, nie powiedział, bo narządy są tak podobne, że nie chciał robić zamieszania, ale wtedy sama dostrzegłam "coś" między nogami na tym usg i mimo, że mogła to być dziewczynka (bo przecież wszystko jest podobne), to ja sobie wkręciłam, że skoro coś tam widziałam, to pewnie chłopiec. W 20 tygodniu potwierdził, że będzie synuś :wink:, ale ja już to wiedziałam. Nawet po wizycie w 15 tyg. zapisałam sobie to w karcie ciąży, że jestem pewna na 100%, że tak czuję i potem się śmiałam, że instynkt działa :tongue:
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Dokłądnie dziewczyny a jeszcze to ze zawsze gdzieś miedzy Maleńkimi nóżkami może zaplątać się pepowina
    Ale tak jak i poród prędzej czy później się dowiemy i doczekamy .
    ale optymizmem zawiało uuuuu......:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ja przez całą ciąże byłam pod opieką Roszkowskiego, który na pewno ma mega doświadczenie w ocenie usg i najlepszy sprzęt jaki jest dostępny (w poradni na Czerniakowskiej wymienili aparat z nowoczesnego na jeszcze lepszy) i w 16tc stażystka chciała mi powiedzieć jaka płeć, to dostała mega zj... że tak wcześnie się nie podaje, bo jeszcze bardzo łatwo o pomyłkę.. Na potwierdzenie moja Patka 3 razy była chłopcem - w 12, 15 i 16tc. Czerwinki Franek był do 20tc Zosią..
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Pierwsze nieomylne oznaki, czy urodzi ci się synek, czy córeczka, powinny już być dostrzegalne na USG w 14. tygodniu ciąży. Czasem nawet udaje się to w 13. tygodniu. Wiarygodność takiej oceny zależy nie tylko od doświadczenia lekarza, ale też od warunków badania – ułożenia płodu, jakości ultrasonografu.

Rozmiarach mamusi , ja od 20 tyg. miałam zakodowane strasznie trudne do stwierdzenia(właśnie na rozmiary mamusi)- ale postaram sie i tak 30 min. badania mały harem i 2 dziewczynki , Henio się obrócił bo ile można się czaiać rozłożył nóżki lek.jeszcze doplera włączył zob, czy nie pepowina no i wyszła nam parka. potem 2gi lek. bez info że wiem , potem 3-ci tu w nl, potem 4-rty , ale o do Henia mówił że chłopak ale tak na 90 % bo spał
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ja przez całą ciąże byłam pod opieką Roszkowskiego, który na pewno ma mega doświadczenie w nadmie usg i najlepszy sprzęt jaki jest dostępny (w poradni na Czerniakowskiej wymienili aparat z nowoczesnego na jeszcze lepszy) i w 16tc stażystka chciała mi powiedzieć jaka płeć, to dostała mega zj... że tak wcześnie się nie podaje, bo jeszcze bardzo łatwo o pomyłkę.. Na potwierdzenie moja Patka 3 razy była chłopcem - w 12, 15 i 16tc. Czerwinki Franek był do 20tc Zosią..
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Ja przez całą ciąże byłam pod opieką Roszkowskiego, który na pewno ma mega doświadczenie w nadmie usg i najlepszy sprzęt jaki jest dostępny (w poradni na Czerniakowskiej wymienili aparat z nowoczesnego na jeszcze lepszy) i w 16tc stażystka chciała mi powiedzieć jaka płeć, to dostała mega zj... że tak wcześnie się nie podaje, bo jeszcze bardzo łatwo o pomyłkę.. Na potwierdzenie moja Patka 3 razy była chłopcem - w 12, 15 i 16tc. Czerwinki Franek był do 20tc Zosią..

CO do lek. masz racje Ma chłopina mega doświadczenie!!!!!!!!!!!! i proszę jak łatwo o błąd .
    No i niespodzianka Sysi....... - i Kuleczki
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    On do 20tc nie mówił nic, nawet jeśli widział.. Sam mi powiedział, że nie chce w błąd wprowadzić, bo na tym etapie pomyłki się zdarzają.
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    katka_81: ze mam przyjechać jak skurcze będą się powtarzały co 5-7min przez 4-5 godzin :///

Katuś- ten tekst, to chyba z jakiegoś podręcznika mają, bo mnie położna powiedziała to samo... Też potraktowałam to z przymrużeniem oka, bo faktycznie niektóre kobiety zdążyłyby w tym czasie spokojnie urodzić.
    katka_81: Powiedziała, bym pojechała gdzieś prywatnie, bo oni robią na potrzeby oddziału :/

Bezczelność! Ciekawe, co by zrobiły, jakbyś powiedziała, że w ogóle ruchów nie czujesz?:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ja już raz w tej ciąży się zraziłam do tego szpitala, kiedy z ostrym bólem brzucha wylądowałam na IP - przywiozła mnie karetka i kiedy lekarz stwierdził, ze z ciążą wszystko dobrze, to nie omieszkał nadmienić mi, bym pamiętała, że szpital to nie jest miejsce do konsultacji :/
    Cóż, czekam do czwartku na mojego Przemka i wtedy już będę spokojniejsza, bo będę mogła liczyć na Niego - a tak jestem sama :/ Wtedy to sobie pojedziemy do innego miasta do szpitala (około 40km stąd) a tu... niech się w dupsko pocałują. Oby wytrzymać jeszcze te 2 dni. Moja córcia dała czadu w nocy, więc się uspokoiłam nieco. Dzięki Bogu...
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    katka_81: Moja córcia dała czadu w nocy, więc się uspokoiłam nieco

Super! Chyba Maluszki też mają gorsze dni:wink: Co nie zmienia faktu, że zachowanie położnej było, jak dla mnie, naganne.
    Moja Mała tydzień temu miała taki dzień, że mało co ją czułam. Bogu dziękowałam za czkawkę. A potem okazało się, że zajęta była przekręceniem się na drugi bok.:wink:
    Wytrzymasz te 2 dni!
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    ja już raz w tej ciąży się zraziłam do tego szpitala, kiedy z ostrym bólem brzucha wylądowałam na IP - przywiozła mnie karetka i kiedy lekarz stwierdził, ze z ciążą wszystko dobrze, to nie omieszkał nadmienić mi, bym pamiętała, że szpital to nie jest miejsce do konsultacji :/
    Cóż, czekam do czwartku na mojego Przemka i wtedy już będę spokojniejsza, bo będę mogła liczyć na Niego - a tak jestem sama :/ Wtedy to sobie pojedziemy do innego miasta do szpitala (około 40km stąd) a tu... niech się w dupsko pocałują. Oby wytrzymać jeszcze te 2 dni. Moja córcia dała czadu w nocy, więc się uspokoiłam nieco. Dzięki Bogu...

wiecie czego mnie nauczyła jedna kobieta z pol. pediatrii z przychodni . jeśli nie bedą chcieli w szpitalu albo w przychodni ocenić zbadać po rozm. a coś się dzieje niech pani lub pan napisze oświadczenie na PIŚMIE że bierze odpowiedzialność za nie dzielenie pomocy lub informacji ,.
    I nie ma wtedy opcji ze Cie nie przyjmą, ale co potem na łachę liczyć- w d..... z takim szpitalem .
    A Misia na pewno poczka na tatusia - tylko żeby już tak nie stresowała mamusi !!!!
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Olenkaka: Co nie zmienia faktu, że zachowanie położnej było, jak dla mnie, naganne.

no Olciu ja w szoku byłam... Tak na prawdę, to ona mi nawet dojść do słowa nie dała, bym popytała o cokolwiek. Wyszła do mnie na korytarz i odprawiła z kwitkiem.
    Moja Mała od początku była bardzo ruchliwa, więc takie "spokojne" chwile, to dla mnie nowość - dlatego spanikowałam :/

Treść doklejona: 04.09.12 10:10
    edzia503: I nie ma wtedy opcji ze Cie nie przyjmą, ale co potem na łachę liczyć- w d..... z takim szpitalem .
    A Misia na pewno poczka na tatusia - tylko żeby już tak nie stresowała mamusi !!!!

no właśnie, potem to już nawet nie traktują człowieka jak należy, bo coś się wymusiło... a im to nie na rękę. Czekamy na tatusia... obyśmy wytrzymały :)
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Mnie moje kluchy zadziwiają ,bo jak leże na boku dobrym dla nich i dla mnie , to zaczyna sie taka rewolucja jakby przemeblowanie robiły , szczególnie Henio , dopuki nie położe się na plecach albo prawym bok żadne z nas troje nie uśnie .
    a przecież lewy bok najlepszy , a tu nie :shocked: możliwe to ??? a najbardziej spokojne jak leże na plecach , każde ma tyle miejsca ile trza !!!!
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Nadrobię kilka ostatnich postów jak wrócę.
    Wiecie co, to faktycznie może być czop u mnie, tylko wmawiam sobie, że na pewno nie. Teraz podczas mycia wyszło tego dużo.......
    Lecę na badania do szpitala. Dam znać po powrocie :wink:
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    edzia503: a przecież lewy bok najlepszy , a tu nie :shocked: możliwe to ??? a najbardziej spokojne jak leże na plecach , każde ma tyle miejsca ile trza !!!!

edziu moja córcia ma to samo :) lewy bok najlepszy a ja nie uleżę, nie zasnę, bo Miśka szału dostaje :) na wznak jest Jej ewidentnie najlepiej ale ja tak strasznie się męczę leżąc na plecach, że długo niestety nie wytrzymam - brak mi tchu po prostu i jakoś tak ciężko :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.