Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeSep 12th 2012
     permalink
    Sysiajaw a może u Ciebie mały brzuszek zaniża wagę? Skoro lekarz mówi, że wszystko jest w porządku to nie warto się martwić..
    Moje dziecko koksuje, a Twoje będzie szczuplutkie i zgrabniutkie:smile:
  1.  permalink
    isula ponoć to chłopcy bardziej koksują (więc u nas to uzasadnione), więc może u sysi to jednak dziewczynka?:smile:
    --
  2.  permalink
    Hej dziewczyny,
    edzia możesz też smarować bolące i piekące miejsca oliwką, mi bardzo pomagała przy infekcji grzybiczej, bo nawilżała przesuszoną przez grzybki skórę, która mi nawet pękała. No i do tego doustnie probiotyk.

Co do ułożenia to pewnie ważne jest żeby główka dzidzi w trakcie wchodzenia w kanał rodny, podczas porodu, odpowiednio się obróciła, bo często jeśli nie następuje to obrócenie to poród trwa dłużej.

Ja mam za to dziś duszności, normalnie wydaje mi się z dnia na dzień że brzuch mi rośnie szybko, a raczej podnosi się wyżej, bo dzidzię czuję dzisiaj nawt ze 4cm powyżej pępka z prawej strony, szczególnie jak leżę no i strasznie mi duszno przez to
    --
    •  
      CommentAuthorkapelusznick
    • CommentTimeSep 12th 2012 zmieniony
     permalink
    Sysiajaw skoro lekarz mówi, że taki urok dziecia, to uszy do góry
    nie ma co sie na zapas zamrtwiać, a jeżeli chcesz się uspokoić to może warto do innego lekarza przejść się na usg
    --
  3.  permalink
    sysiajaw popatrz na to z drugiej strony - poród pójdzie raz dwa skoro Dzidziuś mniejszy - i Tobie będzie łatwiej i Jemu/Jej:smile:

Treść doklejona: 12.09.12 14:50
    misia-ludek: Ja mam za to dziś duszności, normalnie wydaje mi się z dnia na dzień że brzuch mi rośnie szybko, a raczej podnosi się wyżej, bo dzidzię czuję dzisiaj nawt ze 4cm powyżej pępka z prawej strony, szczególnie jak leżę no i strasznie mi duszno przez to

misia z tego co pamiętam ze zdjęć brzuszek masz ułozony wysoko więc Maleństwo pewnie już powoli uciska na przeponę i stąd te duszności. Ja już po schodach nie wejdę żeby nie złapać zadyszki:wink:
    --
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    sysiajaw nie denerwuj się skoro lekarz mówi że jest ok to tego się trzymaj. Maluszek szybko przybierze na wadze.

Ja wiem jak to ciężko jak brzuch uciska na przeponę, mi wczoraj jak wyjeli pessar to mam wrażenie że lepiej się oddycha i mała poszła znacznie w dół, bo niżej ją też czuję.
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    sysia Nie przejmuj się jest jeszcze ta granica błędu .
    NAjważniejsze żeby był/a zdrowy/a a po porodzie szybko ciałka nabierze z pysznego mleczka mamusi, a jak łóżysko wydolne wszystko ok .?

edzia ja się Tobie nie dziwię, jestem w szoku, że lekarze mają tak lekceważące podejście w dodatku do ciąży bliźniaczej...a jak często masz wizyty u gin? bo u Ciebie to powinny być chyba min co 2 tyg, ale pewnie też to lekceważą...:confused:

Nawet są co 2 tyg. chyba że problem z zapisem tym razem się udąło mam wedłóg nich za 2 tyg. 28.09 no zob.
    aha a najlepsze dziś sie dowiedziałam - bo schudłam 1,5 kg w ciągu tyg. i poleciała fest (według pani telefonistki nie mieści się w normie jest dużo poniżej ) hemoglobina (pal licho że sama uprosiłam morfologie ) zadzw. do lek. a on pow. to nic takiego może się zdażyć :rolling::rolling::rolling:
    No i patrzcie jaka bezstresowa ciąża
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    jejku jak on się wierci... kiedy on śpi? czkawkę ma 3-4 razy na dobę a teraz od 2 godzin nie przestaje napierać! Kiedyś wyczekiwałam każdego ruchu a teraz?! To trochę za dużo! Czy to musi tak boleć? Chociaż mam zakaz to przeszłam się na dół do sklepu - 5 minut, i myślałam, że go trochę ululam, ale jak wróciłam to od nowa zaczął rozpychanko... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Kochane, mam zaszczyt przedstawić Wam synka leneczki8484 :)
    Skarbie, wracaj szybciorkiem do pełni sił :* Jeszcze raz gratuluję :)
    --
  4.  permalink
    Dii no to masz wyjątkowego dzieciaczka - mój jakoś po 30 tc się jakby uspokoił, trochę szaleje ale to dopiero wieczorami jak się położę, przez dzień wyjątkowo spokojny jest - fajnie by było jakby mu tak zostało po urodzeniu:tongue:

ja mam do Was pytanie z innej beczki: jak Wam się spi w nocy? macie twardy sen czy raczej często się budzicie? bo ja od jakichś 4 tygodni mam bardziej czuwanie niż sen....kładę się spać zmęczona, śpię max 7-8 godzin, czasem krócej, a mimo to, potrafi mnie obudzić najdrobniejsze poruszenie sie męza, nie mówiąc już o jego obróceniu się z boku na bok itp...przez to w ogóle sie nie wysypiam - średnio budze sie po kilka razy w nocy:confused:

Treść doklejona: 12.09.12 15:58
    tak się zastanawiam czy to już instynkt tak mi sie uaktywnia żebym się budziła na każde zamruczenie dziecka, czy to po prostu takie uroki ciąży:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    katka_81: Kochane, mam zaszczyt przedstawić Wam synka leneczki8484 :)

jaki fajny rozczochrany:bigsmile:
    raz jeszcze gratulacje Lenka!
    --
  5.  permalink
    śliczny Patryczek:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    violet_flower
    ja cala ciaze spalam jak zabita .Kladlam sie spac o 24 a wstawalam o 10-11:shocked:
    Ja urodzila sie mala moj sen zamienil sie w czuwanie.
    Obecnie corcia spi z nami i jak budzi sie na jedzenie to tylko wkladam cysia do buzi i dalej spanko.Mojej malej to sie podoba bo mama jest przy niej i cycus na wyciagniecie reki.
    Po porodzie wszystko sie zmienia,same zobaczycie.
    Gratulacje nowym rozpakowanym mamom:flowers:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Sliczny synus Leneczki :)))

Violet_flower - ja sie budze w nocy, bo moj maz chrapie ;) ale zawsze tak bylo, wiec dla mnie to norma ;) co do toalety to wstaje 2-3 razy, czasem tylko 1 raz. Wysypiam sie spokojnie spiac tak przez 7-8 godz :) z tymi pobudkami. Ale to pewnie przyzwyczajenie.
    Dzis tylko raz wstalam do toalety, ale meza musialam kilka razy poprosil by sie obrocil na drugi bok (na nim nie chrapie) ;)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    boski maluszek!!!:bigsmile:

violet_flower ja śpię standardowo 10-11 godzin. Zawsze budzę się o tej samej godzinie, więc nie miałam takiej sytuacji jak ty... No może na początku... ale nie sądzę żebym wtedy miała instynkt matczyny... A ty może właśnie tego doświadczasz... :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Dii: jejku jak on się wierci... kiedy on śpi? czkawkę ma 3-4 razy na dobę a teraz od 2 godzin nie przestaje napierać! Kiedyś wyczekiwałam każdego ruchu a teraz?! To trochę za dużo!

Hehe to mamy podobnie.. W poniedziałek mieliśmy wycieczkę do Warszawy na usg.. Czyli najpierw samochód, później pociąg prawie godzinkę, autobus w międzyczasie chodzenie i siedzenie w poczekalni, a on ani na chwilkę nie przestawał świrować.. Na usg lekarz ledwo dotknął głowicą do brzucha, a już się śmiał jaki wiercipięta:bigsmile: i tak było do końca dnia łącznie z pociągiem powrotnym itd. Myślałam, że w nocy będzie odsypiał, a luby mówił, że jak spałam to go nieźle kopał jeszcze przez parę godzin.. Na szczęście mnie to nie boli.. Ma zdrowie chłopak, a czkawki tak samo - raz nawet 6 naliczyłam przez cały dzień:bigsmile:

A Patryczek ma fajowe pućki:smile:
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    a mnie w nocy to budzi tylko potrzeba wc, ale jakoś nie regularnie są noce gdzie wstaje tylko raz albo z 5 razy i do tego przynajmniej jedna pobudka z głodu na jadzenie nawet jak zjem dużą kolacje przed spaniem, potem rano M wychodzi do pracy a ja usypiam zazwyczaj do jego przyjścia (około 15:00) z przerwami na wc i na jedzenie
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    acia20: ja usypiam zazwyczaj do jego przyjścia (około 15:00) z przerwami na wc i na jedzenie

Acia, ale mnie pocieszyłaś- ja niedawno właśnie wstałam i miałam wyrzuty sumienia, że tak sobie pół dnia przebimbałam:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Dzięki dziewczyny za słowa otuchy... Edzia tak łożysko jest nadal II stopnia i jest w pełni wydolne, przepływy też ok. :wink:, a lekarza naprawdę jest dobrym specjalistą, po za tym jest ordynatorem na ginekologii i położnictwie w szpitalu, i po tym jak widzę kolejki do jego gabinetu prywatnego nie mam wątpliwości, że trafiłam na dobrego lekarza, on nawet się stara być przy porodach swoich pacjentek jak jest na dyżurze .. także myślę że w moim mieście nie ma nikogo lepszego, ja już staram się być spokojna, mąż się śmiał że jak dzidzia będzie lubiła moje piersi tak jak on to szybko przykoksuje :bigsmile:

Treść doklejona: 12.09.12 16:39
    Leneczko synek przecudowny.... a fryzurkę ma mega fajową :clap:
    --
  6.  permalink
    Dii ja też wczekiwałam, kiedy się mały do mnie odezwie, a teraz to czasami aż mi łzy w oczach stają tak potrafi przykopać, ale spory jest, bo 1,5 tyg temu ważył podobno 3 400 więc ma siły w tych małych człapkach
    też wlaśnie byłam na spacerze prawie godzinkę zeby go ululać ale nic z tego tym razem, u mnie się właśnie uspokaja przy chodzeniu albo jak gdzieś samochodem jadę
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Czyli taka uroda Bobaska :wink: a m. ma racje,bardzo przydatna teoria :bigsmile:
    złóż jeszcze raz gratulacje Leneczce , śliczny Patryczek.

Violet
    No ja też mam przekichane ze spaniem , Martynka zasypia o 21 ja 1/2 zależy, głównie dlatego że martwie i myślę o m. który ma od paru tyg. non stop nocki .
    A poza tym wnerwia mnie to wstawanie do kibelka i wole się po dwóch wizytach położyć a pierwsza pobudka koło3-ciej potem o 4-5 potem m.wraca no i znów kibelek rozmowa z m. kot się rozbudzi ,zaczyna być widno zasypiam na godz. i 7.30 pobudka Ejam do szkoły .Co zasne to nawet kot w kuwecie mnie budzi :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Mam już wyniki mojej powtarzanej glukozy. Po 2h 117, a na czczo 59 nawet za nisko, bo norma jest od 60:shocked: ale to chyba nie przeszkadza?
    Za pierwszym razem miałam na czczo 81, a po 2h 128. Czy dziecku można zaszkodzić niskimi cukrami? Chyba groźniejsze są wysokie?
  7.  permalink
    Dziewczyny własnie dostałam smsa od NadziejaUmieraOstatnia: Witam. O 13:50 SIŁAMI NATURY URODZIŁ SIĘ NASZ SKARB. 4170 g I 57 cm. Pozdrawiam cieplutko Nadzieja.

:smile:

Treść doklejona: 12.09.12 17:24
    no to lista nam się znowu skraca. Btw, duży chłopczyk:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    violet_flower: 4170 g I 57 cm

Łohoho.. Całkiem pokaźny ten skarb! :bigsmile:
    Gratuluję i życzę dużo zdrówka! :cheer::cheer:
  8.  permalink
    no no kawał skarba :-) gratulacje
    --
  9.  permalink
    isiula te cukry to raczej za wysokie szkodza niż niższe wartości, więc się nie przejmuj tym, Maluszkowi raczej nic sie nie dzieje:wink:
    edzia no to widzę, że mamy podobnie z tym spaniem...ja kota nie mam i dziecka a nawet latająca mucha jest w stanie mnie obudzić...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Leneczka synuś po prostu boski! Dużo zdrówka dla Was:bigsmile:
    Nadzieja wielkie gratulacje! Duży chłopczyk:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Nadzieja gratuluję pokaźnego szkraba:boogie:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Nadzieja Mega gratulacje udało sie Sn z takim Pokaźnym Kluskiem ,ssssssuper .Dużo Zdrówka

edzia no to widzę, że mamy podobnie z tym spaniem...ja kota nie mam i dziecka a nawet latająca mucha jest w stanie mnie obudzić...:wink:

Ja jeszcze sobie tak tłumacze że to przygotowanie do Opieki nad Maluszkami dzięki temu łatwiej się przystosuje dospania na raty.
    --
  10.  permalink
    edzia503: Ja jeszcze sobie tak tłumacze że to przygotowanie do Opieki nad Maluszkami dzięki temu łatwiej się przystosuje dospania na raty.

no ja własnie tez tak sobie to tłumaczę, że instynkt się rozwija itp - oby to było to:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    edzia503: Ja jeszcze sobie tak tłumacze że to przygotowanie do Opieki nad Maluszkami dzięki temu łatwiej się przystosuje dospania na raty.

Jeżeli to tak działa to będę zupełnie nieczułą matką:devil: pobudki mam tylko na siusiu..
    Nie czuję nawet jak mi się dziecko chce w nocy przez brzuch wydostać kopniakami, ale ja zawsze spałam jak zabita:wink:
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Nadzieja gratulacje !!!!!
    -- mama piątki :)
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Witam dziewczyny :bigsmile:
    Laneczka wielkie gratulację, przeczuwalyśmy, że będzie szybciej :clap::clap::clap:
    Nadzieja kciuki mocno trzymam zaciśniętę :thumbup:
    Violet ja też skladam spóźnione ale bardzo szczere życzenia urodzinowe :flowers:

Ja byłam dziś odebrać wyniki z poradni genetycznej i wyniki mam dobre, dzidziuś nie ma żadnej choroby wrodzonej :bigsmile: a jutro idę do ginekologa i zobaczę malucha :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Isiula - ja z tym cukrem to nie mam pojecia.

Nadzieja - gratulacje !!! Spory chlopczyk, zdrowka zycze :) i czekamy na relacje z porodu i fotki :)

Rzeczywiscie lista sie skraca w przerazajacym tempie.. juz coraz blizej poczatku..
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Hej hej. Nadzieja ogromne gratulacje!!!
    Dziewczyny, a jak u was z wagą? Ja mam już 8 kg na plusie. Wydaje mi się, że tylko brzuch mi urósł,a tak to raczej mi nie przybyło. Ale trochę się martwię, bo gdzie jeszcze reszta ciąży. A jak u was też tak przybierałyście?
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    NadziejaUmieraOstatnia - gratulacje

kasia151288 - ja na temat wagi się nie wypowiadam ostatnio pisałam w "GALERIA - Nasze BRZUSZKI i na USG maluszki!", bo ja z tych co nas razie schudłam
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    kasia151288 - u mnie narazie 6kg na plusie od wagi sprzed ciazy, ale na poczatku ciazy spadla o 2kg (nie wymiotowalam), wiec jakby liczyc z tym spadkiem to bedzie 8kg.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Laneczka piękny synuś :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    Nadzieja Gratulację :swingin::swingin::swingin: o rany takim tempem to ta lista zaraz zniknie :crazy:

Treść doklejona: 12.09.12 18:01
    Kasia ja jutro idę do gina i też będzie ważenie :devil: ciekawe ile mam na plusie, bo cholera pilnuje się jem mniej ale częściej ale i tak cholera czuje, że rosnę :devil::neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ja sie tam nie pilnuje z jedzeniem, jem na co mam ochote :) w ostatnim trymestrze cos na czekolade mnie bierze..wczesniej nie mialam takich smakow ;)
    --
    • CommentAuthormonika1205
     permalink
    Nadzieja - gratulacje!
    Jaki duzy chlopczyk wow :-)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Nadzieja gratuluje :)))

Dziewczyny czy was tez tak bola pachwiny ,ze czasami sie chodzic nieda ???
    --
  11.  permalink
    1. katka_81 17.09.2012 (dziewczynka)
    2. oranda 19.09.2012 (chłopiec)
    3. Natalia122 20.09.2012 (dziewczynka)
    3. kapelusznick 20.09.2012 (chłopiec)
    4. sysiajaw 24.09.2012 (niespodzianka
    5. Olenkaka 25.09.2012 (dziewczynka)

6. monika 1205 30.09.2012 (chłopiec)
    7. Ber1987 05.10.2012 (dziewczynka)
    8. magdalenka2610 07.10.2012 (chłopiec)
    9. łośćń 12.10.2012 (dziewczynka)
    9. CiastoMiłości 12.10.2012 (chłopiec)
    10. KasiaTasia 13.10.2012
    11. Dii 16.10.2012 (chłopiec)
    12. sensuall 26.10.2012 (chłopiec)
    13. Malisiek 3.11.2012 (dziewczynka)
    14. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    14. isiula. 10.11.2012 (chłopiec)
    15. Linden 12.11.2012 (chłopiec)
    15. violet_flower 12.11.2012 (chłopiec)
    16. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    17. lofbejbe 21.11.2012
    18. edzia503 23.11.2012(chłopiec i dziewczynka)
    19. basia_87 06.12.12(chłopiec)
    20. ruda03 09.12.2012
    21. acia20 12.12.2012 (dziewczynka)
    22. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    23. artystka80 27.12.2012 (chłopiec)
    24. Pomarańczka25 2.01.2013
    25. lapa 03.01.2013 (chłopiec)
    26. misia-ludek 5.01.2013 (chłopiec?)
    27. Anula85 12.01.2013 (chłopiec)
    28. kasia151288 16.01.2013
    29. mońka 19.01.2013
    30. agavva 21.01.2013
    31. igisowa 24.01.2013 (dziewczynka)
    32. marakuya 1.02.2013
    32. GaggataB 1.02.2013
    33. justyna883 2.02.2013
    34. milena1984 3.02.2013
    34. Olenka79 3.02.2013
    35. ikamek 07.02.2013
    36. beagraf 12.02.2013
    37. Addictive 17.02.2013
    38. andziaiw 22.02.2013
    38. milka 1984 22.02.2013
    39. sushi 5.03.2013
    40. venus87 14.03.2013 (chłopiec)
    41. venika 05.04.2013

Treść doklejona: 12.09.12 18:11
    wklejam by się nie zapodziała:smile:
    --
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    Laneczka boski chłopak!
    Nadzieja gratulacje!
    venus87 - ja na koniec mam +12kg
    najwięcej w ostatnim trymestrze przybrałam po 32 tygodniu, jak zacząłam więcej leżeć i jak upały były

Treść doklejona: 12.09.12 18:16
    a ja już 3????? Super :shocked: tylko szkoda że nic się nie dzieje :bigsmile:
    --
  12.  permalink
    Mnie gniecie pod żebrami tak ze musze siedziec wyprostowana a wtedy znów boli mnie dolny odcinek kręgosłupa. Tak źle i tak nie dobrze. W nocy to przekręcam się średnio co pół godziny na drugi bok bo mi źle, niewygodnie... i ruszać mi się juz tak nie chce.... Oj jaka się leniwa zrobiłam... tylko siedze i wcinam czekoladki. Juz próbowałam chyba wszystkiego: Bounty, Snikers, Dumle, Ferrero Rocher, Michałki, Nutella i sto różnych innych i wciąż nie wiem na co mam jeszcze ochote... Ale mam wciąż ogromną ochotę na coś prawdziwie czekoladowego....
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ciasto - moze czekoladowe fondue z truskawkami :) ja ostatnio wcinalam nutelle, delicje i michalki :)) mniaam...dzis znowu delicje ;) tak sie zastanawiam gdzie by tu w poblizu dorwac ptasie mleczko ;) ale nigdzie nie widzialam w sklepie.. a szkoda ;) A! wiem, na co mam ochote na czekoladki Lindt te czerwone :) mleczne :))) musze kupic w najblizszym czasie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    no to teraz ja muszę wziąć się za rodzenie :) Pierwsze miejsce zobowiązuje :) Proszę skromnie o cierpliwość :)
    Nadzieja chyba każda z Nas czekała na te wspaniałe wieści :) Zdrówka dla Was :)
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Nadzieja, gratuluję synka słusznych rozmiarów:bigsmile:
    katka wyganiać Cię nie będziemy (na razie) bo w sumie jeszcze masz kilka dni do terminu:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Nadzieja gratulacje!:bigsmile:

Katka, teraz bedziemy czekaly na wiesci od Ciebie :bigsmile::devil:

A ja na 13. Lada moment i wskocze do pierwszej 10 :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    dziewczyny, tylko że ja jeszcze nawet rozwarcia nie mam :(
    --
  13.  permalink
    madziauk: tak sie zastanawiam gdzie by tu w poblizu dorwac ptasie mleczko ;)

haha, u mnie ptasie mleczko już w połowie opróżnione (dziś kupiłam i sama wszamałam) chłodzi się w lodówce :) są nowe - kokosowe :D - strasznie słodkie :wink:

Treść doklejona: 12.09.12 18:35
    madziauk: A! wiem, na co mam ochote na czekoladki Lindt te czerwone :) mleczne :))) musze kupic w najblizszym czasie ;)

a te Lindt'y to masz rację - są boskie i spełniają moje czekoladowe zachcianki w 100% , sąchyba najbardziej czekoladowe ze wszystkiego na rynku :tongue:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.