Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKasiek1234
    • CommentTimeOct 4th 2012
     permalink
    Witam się wieczorowo.
    Ja przyznam, że nie maluję paznokci, a i włosów też nie. Ale myślę, ze nie ma co popadać w panikę. To tak samo jak wdychanie spalin w dużym mieście.
    Oj jak się cieszę, że jutro już piątek i mąż wraca z delegacji. W sobotę jedziemy na pierwsze zakupy dla dzidziusia. No i namówiłam go na pralko-suszarkę. Ciekawe czy nie zmieni zdania jak zobaczy ceny:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    kasia151288: Oj jak się cieszę, że jutro już piątek i mąż wraca z delegacji. W sobotę jedziemy na pierwsze zakupy dla dzidziusia.

To masz na co czekać cierpliwie. Nie dość, że mąż wraca to jeszcze zakupy ciuszkowe... Super sprawa! Podwójne szczęście! Ja z jednej strony cieszę się, że mam to za sobą bo jestem przygotowana do szpitala, ale z drugiej strony chętnie bym to powtórzyła! To nigdy się nie nudzi! Ale będzie na to czas jak z obecnych zacznie wyrastać, a to niedaleki okres, bo te noworodki tak szybko rosną... :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Cieszę się bardzo, że te zakupy będą z mężem. Bo już troszkę kupowałam, ale sama lub z mamą, bo męża od pon do pt nie ma a w soboty jak nie pomaga któremuś z braci przy budowie to jedzie na ryby, albo grzyby. Obiecał mi, ze tą sobotę poświęca tylko dla mnie i dziecka. Dlatego tak bardzo nie mogę się doczekać.
    --
  1.  permalink
    dziewczyny leze sobie na plecach i nagle zauwazylam wybrzuszenie tylko po jednej stronie, ale to dziwne, jakby sie dziecko tylko na prawo przemiescilo albo wypielo pupą. Zawolalam meza i on tez to zobaczyl:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    MilagrosCud dzieciaczek ma sporo miejsca, więc pewnie tak sobie powędrował w jeden kąt. Spróbuj przyłożyć rękę do jednego boku i cierpliwie poczekać. Bardzo możliwe, że pod wpływem ciepła Twojej ręki znowu się przemieści :bigsmile: Próbowałam na własnej skórze:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dziewczynki cały czas was podczytuję , ale nie mam weny na pisanie.Chyba położę się już spać .Dobranoc :)
    --
  2.  permalink
    Dii - ni cholery siedzi w tym prawym kącie i nie ma zamiaru sie ruszac:-)) ale teraz mam dziwny brzuch jedna strona wypchana a druga normalna
    -- [/url]
  3.  permalink
    Mój dzieciaczek tak się dziś wypina, że mam wrażenie że pępek mi zaraz strzeli....a w obwodzie przekroczyłam setkę - w najszerszym miejscu mam 101 cm:shocked:

i muszę się pochwalić - dziś przyszło mi łóżeczko dla synka i M. od razu złożył. I wiszę już nad nim trzecią godzinę:smile:

Treść doklejona: 04.10.12 21:55
    MilagrosCud: Dii - ni cholery siedzi w tym prawym kącie i nie ma zamiaru sie ruszac:-)) ale teraz mam dziwny brzuch jedna strona wypchana a druga normalna

Milagros nic się nie martw - też tak często miałam na Twoim etapie - tak jak pisze Dii- dzieciątko uciekło w jeden kąt:wink:
    --
  4.  permalink
    violet wisiec mozesz bylebys nie zaczęła mowic do tego łóżka :tongue:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    MilagrosCud: violet wisiec mozesz bylebys nie zaczęła mowic do tego łóżka

To co będzie po porodzie...? Nie zejdziesz z tego łóżeczka :bigsmile:
    --
  5.  permalink
    violet i nie próbuj tam wchodzic to dla dziecka jest :devil:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeOct 4th 2012 zmieniony
     permalink
    MilagrosCud: Dii - ni cholery siedzi w tym prawym kącie i nie ma zamiaru sie ruszac:-)) ale teraz mam dziwny brzuch jedna strona wypchana a druga normalna

Jak nie teraz to w późniejszym etapie, ale na pewno to zaobserwujesz... Ja do tej pory zachwycam się falami na brzuszku szczególnie na wieczór jak się położę... Takie to słodkie... Mąż się dziwi, że mi się jeszcze to nie znudziło:confused: a jak chcę się z nim pobawić, tzn. pukam mu w nóżki i on czasem reaguje, to mąż twierdzi, że go podjudzam tylko! Że zaraz zacznie mnie coś boleć... Ale do czego? Przecież to zabawa :bigsmile:
    --
  6.  permalink
    Dii no ja zaobserwowalam dopiero pierwszy raz jak sie przemiescil a juz podjarana jestem na maksa wiec Cie rozumiem. Tak samo mam z sercem jak mam okazje posluchac to moglabym tak sluchac do konca ciazy:-)
    -- [/url]
  7.  permalink
    MilagrosCud: violet i nie próbuj tam wchodzic to dla dziecka jest

jeszcze się hamuję - specjalnie założyliśmy dno na najwyższym poziomie - nogi już nie przełożę tak wysoko:devil: a przez wyjmowane szczebelki się nie zmieszczę - jak prawdziwa rasowa słonica:tongue:

Treść doklejona: 04.10.12 22:07
    Dii: a jak chcę się z nim pobawić, tzn. pukam mu w nóżki i on czasem reaguje, to mąż twierdzi, że go podjudzam tylko! Że zaraz zacznie mnie coś boleć... Ale do czego? Przecież to zabawa
    --

też tak często się bawię z Malutkim wieczorami - teraz na przykład wierzga mi nózkami pod żebrami, a główką stuka w szyjkę, bo mnie kłuje...:confused:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dobranoc Anula :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    violet_flower - moj synus to samo, wieczorem najbardziej sie wierci...+ w nocy, ze do 3ciej spac nie moge, a pozniej rano za to odsypiam do 12 ;) jutro musze wstac wczesnie - o 8, bo na 10:30 mam lekarza rodzinnego, a pozniej maja nam przywiezc wozek :D juz sie doczekac nie moge :)

Co do farbowania wlosow w ciazy, to ja musze kupic cos na odrosty w kolorze blond..by moj mysi przykryc ;) oczywiscie bez amoniaku. Paznokcie malowalam zawsze sama w domu, raz tylko mialam zelowe w zyciu i nigdy wiecej - koszmar, tak plytke paznokcia psuja..nie lubie takich miec..czulam sie zle ;) no ale to bylo dawno i na nasz slub ;) teraz bym sie nie zdecydowala (nawet na slub), zrobilabym normalny french :) A moje pazurki teraz juz od jakiegos tygodnia sa bez lakieru, przygotowane do porodu ;) w razie w..
    Brzusio dzis mierzylam po obiadku i tak 94-95cm, wiec do setki pewnie dojade do konca ;) no i na wadze mam +7/8kg w zaleznosci od pory dnia i zawartosci spozytego pokarmu ;)
    --
  8.  permalink
    Milenko a dziekuje czuje sie dobrze. Malutka kopie, wierci sie, przemieszcza takie to cudowne :bigsmile: a brzuszek z dnia na dzien coraz wiekszy. Az sie boje na wage stanac :confused:
    A jak ty sie czujesz? Jak Danielek?
    Fajnie nam tak sie zlozylo ze idziemy leb w leb z ta ciaza i do tego obie tak daleko od ojczyzny :wink:
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorigisowa
    • CommentTimeOct 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam się porannie. Ja jakaś zdołowana od wczoraj. Miało byc usg a nie było, tylko samo badanie szyjki po którym zresztą doszło plamienie (ale na szczęście przechodzi już) :neutral: a tak się nastawiłam na podglądanie Małej a tu kiszka.
    Potem polecieliśmy poprzymierzać w Happy mum kiecki na wesele znajomych i przymierzyłam wszystkie (dosłownie) modele w sklepie i albo za wielkie albo dziwnie leżą albo wyglądam jak pensjonarka albo jak stara baba;/ a weselicho za tydzień;/ ugryźć się można;/:cry:
    --
    • CommentAuthorgusiadm
    • CommentTimeOct 5th 2012
     permalink
    Isiowa-ja miałam wesele w sierpniu i też był problem z kreacją-ostatecznie ubrałam sukienkę maxi w fiolecie i delikatnym wzorze i było super-przejrzyj szafę może coś ci wpadnie w oko!
    MilagrosCud-u mnie codziennie rano mała leży po prawej stronie brzucha-ta jej bardziej podpasowała i ta właśnie jest wypukła a lewa wklęsła-oj tak się dziecku upodobało i tyle-czasami w ciągu dnia jak chcę zobaczyć jak jest ułożona to stojąc lekko do tyłu się odchylam i jak się mięśnie brzucha nieco napną to widzę górkę po prawej a zapadnie po lewej i wiem gdzie szkrabulec siedzi
    Czasami po badaniu szyjki można krwawić bo jest mocno ukrwiona-ja też krwawiłam więc się tym nie przejmuj szczególnie że piszesz że już przechodzi
    pozdrawiam i zmykam do pracy
    --
  9.  permalink
    igisiowa, jeśli mieszkasz w okolicach Łodzi lub TM to mogę Ci pożyczyć moje kreacje, hehe, jedna jest pod kartą ciąży

Treść doklejona: 05.10.12 08:41
    A przepraszam nie przywitałam się:shamed: Dzień dobry:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Hehehe Misia dzięki ale niestety do Łodzi kawałek mam;)
    A w ogóle odkryłam wcz dyskryminacje rajstopową:P to jakas zmowa:P dla ciężarówek nie ma dostępnych rajstop w rześkich kolorach, są same cappuccino, szarości, czernie a miodowych czy limonkowych nie uświadczysz- szok:shocked:
    --
  10.  permalink
    Dzień Doberek

igisowa na pewno cos znajdziesz:)Nie takie grubasy kupują sukienki i daja rede:):) trzymam kciuki

Suwaczek z babyboom.pl
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Dzien dobry ;)

Ah, pamietam, jaki mialam problem, zeby dobrac suknie slubna, mimo ze mialam malusi brzuszek. Ale albo bylo mi za ciezko, albo za bardzo uciskalo, albo niewygodnie, a nie mialam zamiaru sie meczyc.

A teraz ubolewam, bo w nocy ponad dwie godziny nie spalam przez biegunke, a teraz nie moge sie polozyc, bo niedlugo mam wizyte z polazna. Pewnie jak wroce juz mi sie spac nie bedzie chcialo. Dobrze, ze do przychodni mam 10 minut spacerkiem. I mam nadzieje, ze polozna wymaca, jak ta moja pchelka lezy. Na 99% jestem pewna, ze glowa w dol, ale wole sie upewnic ;>
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dzień dobry :)
    Igisowa a spójrz na to http://allegro.pl/rajstopy-ciazowe-z-dodatkowym-klinem-40den-kolory-i2609468843.html Co prawda sprzedaż juz jest zakończona ,ale ja później napiszę do tego sprzedawcy i zapytam czy wznowi aukcje bo sama jestem zainteresowana takimi rajstopami.
    --
  11.  permalink
    super rajstopke he napewno coś znajdziessz dla siebie Igisowa

Anula85 jak tam samopoczucie??
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    DominiczkaA a dziękuję dzisiaj jest już lepiej a u ciebie???
    --
  12.  permalink
    rewelacja:) mój wrócił żyć nie umierać...he:) śniadanko zjadłam i teraz leniuchuje a na obiad placki po węgiersku mniam:)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Mój też wrócił i ciesze się jak dziecko bo bardzo rzadko go widuję . Dzisiaj idziemy do SR , i będziemy mieli po raz pierwszy zajęcia z ćwiczeniami a potem spotkanie z pediatrą.Wieczorem jak nam starczy sił to pójdziemy do kina na Uprowadzona 2.
    --
  13.  permalink
    e to fajniutko napiety grafik macie a co twój robi??czemu go nie ma??
    --
  14.  permalink
    Mój szkrab też chyba leży główką w dół bo czkawkę czuję nad spojeniem łonowym:wink: a po prawej stronie czuje małe ciałko z wypinającą się chyba pupą:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Mój mąż ma dwie prace ,pierwsza to pracownik Wojska Polskiego tam zarządza bronią , a druga to pracownik Instytutu Chemii Przemysłowej.W obu pracach siedzi po 12 godzin nie pytajcie mnie jak on to wytrzymuje bo ja się nad tym zastanawiam od 5 lat i nie mogę tego zrozumieć.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 05.10.12 10:33</span>
    misia-ludek: a po prawej stronie czuje małe ciałko z wypinającą się chyba pupą:tongue:
    Mam dokładnie to samo.
    --
  15.  permalink
    Jutro USG, mam nadzieję, że tym razem światło będzie a dzidziuś pokarze co ma między nóżkami, czy pozostanie synkiem, czy jednak okaże się córcią:wink: A w poniedziałek 3D, już nie mogę się doczekać podglądanka:bigsmile:

Treść doklejona: 05.10.12 10:35
    misia-ludek: Mam dokładnie to samo.

Fajne uczucie prawda:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
    • CommentTimeOct 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Uczucie super tylko nie wiem dlaczego ruchy czuję cały czas w okolicach lewego biodra a po prawej stronie na górze brzucha nie czuję nic a tam mam pogrubienie.W ogóle u mnie ruchy hardcorowe to są bardzo nisko i to najczęściej w nocy i po południu.
    --
  16.  permalink
    nie wiem jak daje rade...masakra mój jedzie w delegacje na 1,5 tyg i zjeżdża czwartek-ndz...ale też się tęskni :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    A gdzie twój pracuje????
    --
  17.  permalink
    ja mieszkam na Podkarpaciu Stalowa Wola...a mój jeździ do Łodzi remonty PKP czy cos takiego:)
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Moja mala jak ma czkawke to czesto czuje to gdzies w dole brzucha lub...pupie :shocked:

Jeju, wspolczuje Wam, ze macie mezow w rozjazdach. Moj kilka miesiecy temu pracowal w innym miescie i przyjezdzal na weekendy - straszne to bylo. Dlugo tak nie wytrzymalismy i zaraz zjechal do domu na stale. Nie przetrwalabym tej ciazy bez niego. Ciagle go potrzebuje, jego bliskosci, czulosci i zeby po prostu byl blisko :heartbounce:
    --
  18.  permalink
    Hej Dziewczyny,

Dominiczka bardzo Ci wspolczuje, ja potrzebuje swojego meza szczegolnie w okresie ciazy. Nadwrazliwa jestem i jak mnie cos zaniepokoi to od razu musze mu o tym powiedziec.
    Wiecie że strasznie mi sie chce napic chociaz lampki czerwonego polslodkiego wina. jestem smakoszem winnym i przed ciaza to zawsze do obiadu albo tak po prostu lampeczka - uwielbiam. I niestety teraz sie mecze. Bo wino dodatkowo relaksowalo a teraz ani seksu ani wina:-)
    Dziecko juz sie ulozylo proporcjonalnie i znowu mam tak samo po lewej i po prawej ale powiem Wam ze to bylo niesamowite wczoraj, to co dopiero jak ruchy poczuję...
    -- [/url]
  19.  permalink
    dzięki laski:) mój niby mówi ze postara sie znaleśź coś na miejscu ale to nie takie proste...ja od razu mu mówiłam ze sama nie dam rady po porodzie i ze musi mi pomóc...niby mówi ze pomoze trzymam go za słowo bo jak nie to masakra bedzie;/

Treść doklejona: 05.10.12 11:40
    violet_flower kupiłaś ten przewijak wanienke 3 w jednym o którym pisałaś???
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    igisowa - w lipcu też szukałam i w końcu kupiłam sukienkę w normalnym sklepie (nie ciążową). Sukienka typu wiązana na szyi trzymająca biust, a pod biustem z 3 cm z ozdobami tasiemka i dalej do kolan (zakrywa mi kolana) puszczona luzem z podszewką, sukienka ma rozmiar L a ja nadal w nią wchodzę i w sumie to z przodu to nie bardzo widać że jestem w ciąży.

Wczoraj na pobraniu krwi mnie zaskoczyli, byłam o 30 min za wcześnie, ale i tak byłam 3 w kolejce. Stwierdziłam że jak jestem 3 to nie będę się nigdzie przepychać tylko spokojnie poczekam wiecie jak to jest z ludźmi zwłaszcza że było gdzie usiąść. Przyszła pielęgniarka i 1 osoba z kolejki weszła do gabinetu po chwili wyszła a za nią pielęgniarka i pokazując na mnie palcem mówi najpierw pani, no i w końcu byłam pierwsza.
    --
  20.  permalink
    ja ostatniojak byłam to gin sie godzine spóźnił;/wszystkie czekałysmy na mende:) ale mimo to zaje**** jest wesoły cos dla mnie:)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    No tak :bigsmile: Kobiety w ciąży mają pierwszeństwo. Ale ja też ostatnio czekałam na pobranie i były 2 osoby przede mną a na drzwiach tabliczka KOBIETY W CIĄŻY WCHODZĄ BEZ KOLEJKI no ale że miałam czas to się nie wpychałam. A czekający przede mną oczywiście proponowali, że mnie przepuszczą, a ja podziękowałam i powiedziałam, że się nie spieszę, poczekam :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Witam się i ja:)
    Chciałam jeszcze wrócić do tematu malowania paznokci czy farbowania włosów: jak najbardziej można w ciaży dbać o sobie. Można bez ryzyka farbować włosy farbami bez amoniaku, chodzić do fryzjera na zabiegi pielęgnacyjne itp. Podobnie z paznokciami, moja koleżanka jest kosmetyczką i sama urodziła córeczke kilka miesięcy temu i opowiadała mi, że z lekarzami dokładnie przeanalizowała zagrożenia związane z pracą przy zwiazkach chemicznych dotyczących m.in. akrylu czy żelu i lakierów do paznokci. Sama pracowała przy paznokciach do 5 miesiąca i zapewniła mnie, że niebezpieczeństwa nie ma:smile:.
    Sama wybieram się do niej w przyszłym tygodniu na manicure i niebawem także do fryzjera. chodzę także na basen i spacery.
    Nie mam zamiaru odbierać sobie tych drobnych przyjemności pielęgnacyjnych:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    A ja juz po wizycie. Swoje musialam odczekac, ale na szczescie nie tak dlugo. Babka fajna, tylko troche dziwna - po 3 razy zadawala mi te same pytania. 3 razy, co jakis czas pytala sie mnie, czy dziecko sie normalnie rusza.
    Cisnienie mierzyla 4 razy, bo jest u gornej granicy i mam to kontrolowac. A jak bym sie zle czula, miala cos z oczami, bole glowy, albo dziec by sie inaczej ruszal - od razu mam jechac do szpitala.
    Zmacala mi brzuch, grzeczna corcia w pozycji prawidlowej i nie jest duza. Od poczatku ciazy mowilam, ze dzieciaczek bedzie maly - po mamusi, bo ja to taki kurdupel jestem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Dziewczyny powiedzcie mi czy do szpitala powinnam wziąć jakiś smoczek?
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dzień Dobry dziewczynki :bigsmile:
    Dominiczka gdzie jest Twój suwaczek??? jest taki sam jak mój i myślę sobie czy to ja??:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    Gusiadm zrób sobie suwaczek :bigsmile:
    Ja też idę na wesele 27 października i zastanawiam się nad ubraniem , jak się ubrać? w co się ubrać? żeby było przede wszystkim wygodnie ale i ładnie i czy dam radę wytrzymać do 2/3 w nocy a potem będę prowadzić samochód do Bydgoszczy z Kopojna :confused:, gdzieś tam w okolicy. Mam nadzieje, że dam radę, bo jak na razie to wiecznie spać mi się chce :tongue:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 05.10.12 13:46</span>
    A jak nie dam rady to mąż pić nie będzie :tongue:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 05.10.12 13:49</span>
    Malisiek to dobrze, że wszystko ok, bo ostatnio to chyba nie za wesoło ze zdrowiem co??? jak się czujesz?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Addictive - ja zdecydowalam sie teraz na farbowanie w domu, kupilam dzis farbe bez amoniaku - ta nowa Olia Garnier, kolor jasny blond :) glownie chce zrobic moje mysie odrosty (1cm, bo miesiac temu bylam u fryziera w PL, ale ten cm mnie denerwuje). Troszke sie obawiam co wyjdzie, bo to sa nowe farby i na necie nie moglam znalezc opinii + fotek kolorow po farbowaniu ;) ale co tam. Ryzyk fizyk ;) najwyzej bede poprawiac ;)

Malisek - ja tez jestem dzis po lekarzu - GP, synek lezy glowka w dol - jeszcze nie wstawia sie kanal, glowka luzna, serduszko bije ok, moje cisnienie tez ok :) za dwa tyg mam polozna ;)

Dii - ja w sumie nawet nie myslalam by do szpitala brac smoczek, moze jeden wezme na wszelki wypadek. A noz sie przyda ;)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dziewczyny piszecie, że macie położną, np. Madziauk czyli co ona przychodzi do Was czy to jest coś takiego jak ginekolog??bo ja chodzę do gin a nie do położnej:wink:
    --
  21.  permalink
    Witajcie Dziewczyny,

Byłam dzisiaj z teściową w sklepie i zakupiłam już rożek/becik dla Maleństwa :smile: Jeszcze nie wiadomo co to będzie, więc wybrałam żółty w żyrafki jest cudny już nie mogę się doczekać aż Maleństwo w nim będzie :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Venus - no ostatnio ta koncowka daje mi niezle w kosc i ciagle cos tam mi dolega. Najgorsze sa te bole brzucha i podbrzusza, bo az mnie wtedy paralizuje i musze sobie przystanac lub usiasc. I my mieszkamy w UK i tu wizyty sa z polozna ;)

Madziauk- ja mam wizyte za tydzien ze wzgledu na to cisnienie. I za dwa tygodnie mam kolejna. Teraz co tydzien bede latala na wizyty. A w nastepnym tygodniu jestem nimi zawalona - dentysta, specjalista od jelit i polozna. Gdyby nie bol przy chodzeniu to nie mialabym nic przeciwko, a tak to kazde wyjscie jest katorga ;/

Aaa i w koncu zaczelam prac ;D Moze nawet wezme sie dzis za pakowanie torby, bo polozna mi powiedziala, zebym juz to zrobila. No i jeszcze ten plan porodu, zeby miec juz gotowy, w razie czego.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.