Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    he:)

Treść doklejona: 09.10.12 11:28
    ja laski spadam jak cos jestem wieczorkiem buziaki:*

Suwaczek z babyboom.pl

Suwaczek z babyboom.pl
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeOct 9th 2012
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)

IzUK - nie wiem jak bedzie u Ciebie, jak my bylismy z mezem na polowkowym, to nam wszystko mowili, co i jak mierza, ze w normie. Ze to, ze tamto. No i potwierdzili nam plec :) Pozniej ladnie jeszcze wydrukowali wszystko i wytlumaczyli raz jeszcze. Scan trwal 20 min + przerwa na batonika i soczek, by sie synus obkrecil + kolejne 30min :) wiec sie naogladalismy naszego skarba :)))
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    IzUK: dzis mam skan polowkowy :)))
    juz nie moge sie doczekac, mozecie mi podpowiedziec o co pytac , chociaz nie wiem czy cokolwiek sie dowiem, bo na ostatnim uslyszalam tylko ze wszystko jest ok!
    (ps.mieszkam w uk)

IzUK, ja mieszkam w Irlandii i wiem o czym mówisz:wink: ale na połówkowym kobieta wyjaśniała mi wszystko co się dzieje i co widać na ekarnie. Poproś, żeby Ci mówli co robią i co widać. Ważne, żeby sprawdzili wszystkie organy, główkę, brzuszek, kości udowową, kość nosową, przepływy i ilość wód płodowych. Trzymam kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    dziekowac :)
    Madziu ale Ty robilas prywartnie?
    Licze ze trafimy na troszke "bardziej rozgadana"pania niz ostatnio!
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    A ja sie witam wymeczona po nocy. Polozylam sie spac po polnocy i do 4 spalo mi sie nawet niezle, a potem mi sie nie spalo w ogole. Glowa mnie bolala i siedzialam na tym lozku jak glupek, bo wtedy bolu nie czulam. Dopiero przed 6 mezus mnie utulil i wycalowal i szybko usnelam w jego ramionach. Ale jak tylko wstal po 6 to ja, bez niego obok, od razu mialam po spaniu. Dopiero po 7 udalo mi sie zasnac.

Na 9.45 mialam wizyte u specjalisty od jelit, ale czulam sie tak fatalnie, ze nawet nie bylo mowy, zebym poszla. O 14 mam dentyste, ale tez nie pojde, bo bym sie udusila na fotelu.

Jedyna dobra rzecz to to, ze przynajmniej wszyscy w domu swoje odchoruja przed narodzinami Maji, a nie po.

I przyszla mi dzis herbata z lisci malin, bo zamowilam online. Od niedzieli zaczne pic, pozniej tydzien przerwy i w ostatni tydzien ciazy dokoncze :devil:
    --
  2.  permalink
    Wszystkie widzę pijecie albo herbatke z malinami albo herbate z liscmi z malin. Ma ona jakis zbawienny wplyw na ciążę? ja tylko sobie do herbaty dolewam soku z malin i lipy.
    U mnie cos wierca od rana - nie cierpie tego, tłuką az glowa pęka.

Tak podglądam wasze brzuszki w galerii i stwierdzam ze ja mam chyba najmniejszy:-) ale lekarze twierdza ze to dlatego ze przy wzroscie 174 cm waze 54 kg. Ale juz mi sie chce takiego brzuszka i ruchow dziecka. Moj suwaczek sugeruje ze powinnam czuc ruchy a ja jeszcze nie czuje:-(
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeOct 9th 2012 zmieniony
     permalink
    IzUK - nie, ja polowkowe mialam w St Thomas Hospital w Londynie :) pewnie zalezy duzo od tego na kogo sie trafi, choc nam przy kazdym usg w szpitalu mowili co i jak robia :)

MilagrosCud - spokojnie, ja w 17tyg jeszcze brzuszka nie mialam , i cieszylam sie ;) a nie zamatrwialam :) najwazniejsze, ze z dzidzia wszystko ok. Ruchow tez nie czulam do 22tyg, choc i wtedy to byly takie bardzo delikatne i nie wiedzialam, czy to na pewno to ;) takze spokojnie, nie patrz na suwaczek, kazda kobieta jest inna :)) A! i ja herbatki z lisci malin nie pije :))) nie biore tez zadnych witamin, przez cala ciaze bralam tylko kwas foliowy do 12tyg + teraz od 3tyg biore zelazo (bo mam lekka anemie, ale to ponoc norma w ciazy). :)

Malisek - mi tez wczoraj ciezko bylo zasnac przez bol glowy, moze to przez ta pogode ? :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Herbate z lisci malin mozna pic dopiero pod koniec ciazy, bo moglaby wywolac skurcze. A tak ogolnie to niby ma sprawic, ze porod bedzie latwiejszy ;)

Nie martw sie, niedlugo pewnie doczekasz sie pierwszych ruchow. Byc moze, ze juz je czujesz, tylko nie rozrozniasz ich od mieszania w brzuchu. W moim przypadku tak bylo, ze juz wczesniej czulam jakies przelewania i inne, a dopiero okolo 19-20 tygodnia odkrylam, ze to moj dziec daje o sobie znac :wink:

Treść doklejona: 09.10.12 12:23
    Madziauk, mozliwe ze ta pogoda jeszcze mi doklada i te bole sa bardziej uciazliwe. No zalamac sie idzie...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    MilagrosCud spokojnie ja jestem juz troszke dalej a dopiero od niedawna czuje lekkie musniecia maluszka:)
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Niezalogowana0 , Ruda ja też ze ślaska co prawda obecnie w NL. Ale sercem w K-CE :wink:
    Też mam strasznie ciemne brodawki z jednego się ciesze reszta blada przy nich , ale bynajmniej maluszki bez problemu znajdą co trzeba
    --
  3.  permalink
    madziauk - ale masz fajnie z tymi lekami. Ja bralam od poczatku ciazy encorton luteine duphaston femibion calcium magnez kwas foliowy fraxiparyne na rozrzedzenie krwi acard. Teraz liczba lekow wcale nieznacznie spadla. Smieje sie z moje dziecko jest sztucznie wyhodowane ale to wcale nie jest smieszne. Brzuch w siniakach od zastrzykow - masakra. No ale ciaza ponoc rosnie tak jak w podrecznikach:-)

mnie tez cos w gardle zaczyna drapac...pogoda jest tragiczna - wieje, zimno. My juz z mężem ogrzewanie od 2 dni wlaczamy bo w domu lodowa. Juz chyba cieple dni przeminely. I na dodatek te przeziebienia naokolo. Jak czytam ze tak chorujecie to czekam kiedy mnie trafi:-)

Treść doklejona: 09.10.12 12:27
    a co do ruchow to podobno nie pragnac ich za mocno bo jak juz zacznie sie ruszac to nie skonczy az do porodu:-)

a jaka herbatka jest dobra w polowie ciazy?:-)
    -- [/url]
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    MilagrosCud

Tak jak dziewczyny piszą wszystko w swoim czasie. Nie każda ciąża jest książkowa :wink: . Oj Kochana ciesz się Malutkim brzuszkiem - maleństwo dobrze się rozwija a Ty się aż tak nie męczysz- zauważ plusy . A jak za dużym za tęsknisz, popatrz na moje zdj. w galerii i wyobraź sobie jak ubieram skarpetki :neutral:
    --
  4.  permalink
    dobrze tez zeby sutki w ciazy byly wyciagniete (maz moze pomoc:-)) bo moja kolezanka miala pochowane i pozniej dziecko mialo problem zeby chwycic

Treść doklejona: 09.10.12 12:30
    edzia a jak Ty się golisz?;-) to mnie zastanawia jak ja sie tam bede golic z brzuchem. Moja kumpelka uzywala do tego lusterka bo jak poprosila meza to on ja smyrgal a nie golil
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Ja sie gole na slepo :jumping: Ale przed porodem maz bedzie musial mi pomoc, bo bankowo nie dam rady :tooth:
    --
  5.  permalink
    oni potrafia tylko sobie brode golic a tak to sie boja ze zrobia krzywde:bigsmile:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    No czy ja wiem...? Wczoraj mój mąż golił mi nogi, bo ciężko jest mi się schylać :wink: Był przy tym tak delikatny i dokładny - ja sama nie potrafiłabym lepiej!
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Mam nadzieje, ze mi krocza nie zmasakruje ;p I pewnie sie niezle bede smiala, jak mi tam bedzie machlowal maszynka do golenia...:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    A tak w ogóle to dzisiaj rano się przeraziłam!!! Przez całą ciążę nic! Dbałam o to jak nie wiem co! Smarowałam się kremami... I patrzę a tu rozstępy. Normalnie bym się wkurzyła, że pieniądze wyrzucone w błoto na te kremy! Ale nie! Bo tam gdzie się smaruję, czyli boczki i brzuch - gładziutko, ale nie pomyślałam o udach, a tu wyskoczył problem!:shocked::cry:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    MilagrosCud: Moj suwaczek sugeruje ze powinnam czuc ruchy a ja jeszcze nie czuje:-(

Spokojnie, masz na to jeszcze czas.
    Ja jestem w drugiej ciąży i teoretycznie powinnam czuć prędzej, niż w poprzedniej, a tu guzik- dopiero od kilku dni czuję coś "jakby"ruchy:wink:
    --
  6.  permalink
    dii - pozazdroscic

malisiek - mąż golący krocze żony to rzeczywiscie niezapomniane przezycie i wspaniale widoki:-):tongue:

moj kiedys mi nogi golil to takie smyrgniecia czulam. Zabieral sie do tego jak pies do jeza wzielam mu ta golarke zabralam. Ale teraz to chyba nie bedzie mial wyjscia, bo z takim brzucholem to naprawde moze byc ciezko.
    -- [/url]
  7.  permalink
    Hej Dziewczyny :)

Ja już po wizycie u gin (byłam na konsultacji w sprawie mojego pozytywnego GBS-a). Dostałam antybiotyk dopochwowo i będe się nim faszerować przez 12 dni - powinno pomóc i unicestwić bakterię :wink:
    Jak skończę kurację mam powtórzyć badanie (o ile będę jeszcze przed porodem)
    Edzia ja mam brzuch sporo mniejszy od Twojego, ale ubieranie skarpetek to też już u mnie misja niewykonalna:confused::wink:

Treść doklejona: 09.10.12 12:54
    a propo wiercenia - u mnie też wiercą od rana - masakra jakaś:confused:
    --
  8.  permalink
    dii ja czerwone są te rozstepy to idz do kosmetyczki, moze da cos sie jeszcze z tym zrobic. No ja tez o udach bym nie pomyslala, juz smaruje piersi i brzuch.

sushi ale cos tam czujesz chociaz. Ja bym byla spokojniejsza z ruchami bo to podobno dobrze wplywa na psychike:-)

Treść doklejona: 09.10.12 12:56
    violet - to swietnie ze sie pozbedziesz tego swinstwa
    -- [/url]
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    edzia a jak Ty się golisz?;-) to mnie zastanawia jak ja sie tam bede golic z brzuchem. Moja kumpelka uzywala do tego lusterka bo jak poprosila meza to on ja smyrgal a nie golil

Ja tylko wyręczam się m. bo to naprawdę ciężka sprawa ,ostatni raz sama w 24 tyg. chyba od tego czasu tylko m.
    Najgorsze jest to że bardzo mnie potem tam swędzi i boli ,niestety musi zostawiać trochę bo jak jest gładziutko to do krwi się drapię .
    A przed porodem nie wiem w pl- na CC miało być gładko- ale potem rana nie bolała tylko b.rosnące włoski :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Na razie spróbuję smarować tym kremem chociażby 4 razy dziennie, bo niby ten krem pomaga też na istniejące nowo powstałe rozstępy... Ale zobaczymy...
    violet_flower widzisz? Dobrze, że poszłaś do lekarza i bierzesz ten antybiotyk. Możesz być spokojniejsza :bigsmile:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Ja już po wizycie u gin (byłam na konsultacji w sprawie mojego pozytywnego GBS-a). Dostałam antybiotyk dopochwowo i będe się nim faszerować przez 12 dni - powinno pomóc i unicestwić bakterię :wink:
    Jak skończę kurację mam powtórzyć badanie (o ile będę jeszcze przed porodem)
    Edzia ja mam brzuch sporo mniejszy od Twojego, ale ubieranie skarpetek to też już u mnie misja niewykonalna:confused::wink:

oby szybko się wyprowadziła ta .....bakteria
    No skarpetki jedna reką zboku na siedząco - kucająco smieszny widok . Ale we wszystkim potrzebuję pomocy wiec chociaż w tym staram się sama , chociaż już nawet ubieranie majtek - sapię jak parowóz ( a nigdy nie paliłam ) :shocked:
    --
  9.  permalink
    [quote=edzia503][/quote]
    Czyli jednak jest ktoś z okolic :bigsmile: Ja też mam sutki bardzo ciemne, oczywiście i piersi się sporo powiększyły co mojemu się niezmiernie podoba :bigsmile::confused:
    -- [/url]
  10.  permalink
    Dii: violet_flower widzisz? Dobrze, że poszłaś do lekarza i bierzesz ten antybiotyk. Możesz być spokojniejsza
    edzia503: oby szybko się wyprowadziła ta .....bakteria

oby :) dodatkowo dostałam również receptę na antybiotyk dla męża, żeby w razie w ponownie mnie nie zaraził. gin stwierdziła, że bardzo często łapiemy to właśnie od mężczyzn...no ale wiadomo- pewności nie ma, więc lepiej podwójnie się wyleczyć:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Niezalogowana0: Ja też mam sutki bardzo ciemne, oczywiście i piersi się sporo powiększyły co mojemu się niezmiernie podoba :bigsmile::confused:
    Hej to tak samo jak mojemu , a ja smaruję te piersi kremem Perfecta Mama bo bardzo chce zatrzymać je takie na dłużej chociaż to niemożliwe :cry: bo po karmieniu nie będzie po nich śladu chyba ,że krem zdziała cuda.
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Cześć Dziewczyny...ja dzisiaj odebrałam ten posiew i wszystko ok..jak na razie nie mam żadnej bakterii...poza tym czuje sięokropnie...zaczynam puchnąć, zatrzymuje mi się woda...boli mnie wszystko...nie mam siły przekręcać się na boki w nocy...ale mimo wszystko przyjmuję to z godnością...noo...czasami mam chwile słabości ..

Iapa...ja też z IE ..w którym szpitalu rodzisz???
    -- ,
  11.  permalink
    a czy któraś jest z Łodzi lub okolic?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Linden: lapa...ja też z IE ..w którym szpitalu rodzisz???

Hej Linden, miałam rodzić w Rotundzie- tam mam lekarza i tam prowadzę od początku ciążę...ale...właśnie będę się przenosić do Cork na pół roku, więc jestem na etapie szukania lekarza:-)
    A przy okazji, gdzie robiłaś wymaz? bo mi lekarka w Rotundzie powiedziała, że nie robią...
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    No tak..tutaj nic nie robią :tongue: ...ja miałam 3 wizyty w szpitalu (Rotunda) i 4 mam na 31.10 a 9.11 mam cc...tak więc malutko tych wizyt...nawet badanie krwii robili mi tylko w 13tc . Ja chodzę do dr Dybkowskigo...on robił mi też dodatkowe badanie krwii m.in na toksoplazmozę no i oczywiśće mam olbrzymią anemię i gdybym sama tego nie sprawdziła to teraz nie miałbym siły nawet z łóżka wstawać :cry: ...Tak więc ja ten posiew tez robiłam prywatnie u niego ale w zasadzie nic nie płaciłam bo robił mi jeszcze usg i zapłaciłam 60 euro.
    -- ,
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Ale dziewczyny żeście mnie rozbawiły tym męskim goleniem Was po nogach i miejscach intymnych :bigsmile::bigsmile: ja mojemu też wspomniałam o tym to powiedział, że sam nie potrafi się ogolić na twarzy a co dopiero mi w kroczu :devil: ( mój ma babski zarost i nie musi się golić codziennie ) jeszcze spojrzał na mnie i powiedział: bał bym się, że łechtaczkę Twoją bym zmasakrował :devil: Głupek!!! :devil::bigsmile:

Treść doklejona: 09.10.12 15:29
    Jeżeli chodzi o ruchy to ja na szczęście czuje je i to bardzo wyraźnie od 30 września godziny 5:00 :bigsmile: tylko się zastanawiam nad tym, bo jeżeli wy nie czujecie a ja tak, to co to znaczy??? że mój dzidziuś jest tak gruby, że miejsca mu brakuje? :shocked: o matko!! w czwartek idę do gin to się jej zapytam o wagę maleństwa :bigsmile:

Treść doklejona: 09.10.12 15:34
    Dziewczyny chciałam się pochwalić, że z mężem ustaliliśmy imiona dla naszego dziecka, jeżeli będzie na 100% chłopiec to będzie Leszek Bartłomiej Czajka, a jeżeli dziewczynka to Agata Małgorzata Czajka :bigsmile: pewnie nie wszystkim się podobają imiona ale chciałam się pochwalić Wam :bigsmile::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Dziewczyny, a propos masażu krocza: http://www.mamazone.pl/pytania-i-odpowiedzi/szkola-rodzenia/2009/jak-moge-uniknac-nacinania-krocza.aspx
    Madziauk, w sumie podobne rady jak na tym filmiku instruktażowym.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Linden: No tak..tutaj nic nie robią

wiem, sama o wszystko muszę się prosić, ale jestem uprata więc badania krwi miałam co miesiąc:wink: ja chodzę prywatnie do medicusa, więc tam zapytam o wymaz.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    venus87: tylko się zastanawiam nad tym, bo jeżeli wy nie czujecie a ja tak, to co to znaczy??? że mój dzidziuś jest tak gruby, że miejsca mu brakuje?

Niekoniecznie. Być może ja mam więcej tłuszczyku:devil: Poza tym ciągle jestem w ruchu, moje dziecko (to poza brzuchem) jest jak torpeda, więc wciąż kołyszę to w brzuchu:wink:
    Witek był strasznie ruchliwy w brzuchu i tak mu zostało poza nim:devil:
    --
  12.  permalink
    czesc dziewczyny :-) Dawno mnie tu nie bylo a to wszystko przez brak czasu...U nas zimno, pochmurnie deszczowo az odechciewa sie jakichkolwiek spacerow.
    Milena1984 co do wozka jestem jeszcze zielona. Takze chcialabym miec taki polski z gondola ale tu w USA ciezko go dostac...zreszta sama wiesz. Ostatnio szukalam na necie i wpadlam na taka stronke http://www.buybuybaby.com i tu mozna kupic takie z gondolka ale ceny wziete z kosmosu. Znajomi tutaj mi doradzaja kupic jak najtanszy wozek bo one nie sa robione na kilka lat tylko na sezon i zaraz sie rozwalaja. Nie wiem ile w tym prawdy. Z tego co sie pytalam to sprowadzenie wozka z PL jest dosc kosztowne gdyz jest to paczka z nie takimi rozmiarami jak trzeba i jakos extra za to licza. Wiec nadal stoje w miejscu i mysle i nie moge nic sensownego wymyslic. Moze ty znasz jeszcze jakies stronki z wozkami...to chetnie skozystam :bigsmile:
    A jak tam samopoczucie przed jutrzejszym USG? Ja sie juz nie moge doczekac az zobacze moje malenstwo i mam nadzieje ze wszystko juz bedzie ok.
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    odebrałam właśnie wynik 330,3 mIU/ml.. czy to wynik dobry jak na 13 dfl?
    jestem po jedym poronieniu i wtedy w 14 dfl beta była 80
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Blubis - beta jak najbardziej ok :) gratulacje :)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    o kurcze.. jeszcze się nie umiem cieszyć po tamtym..
    --
  13.  permalink
    blubis...ja mam tak samo, narazie jestem przerażona, ty, bardziej, ze na usg nic nie było wczoraj widać, jestem w 20 (prawdopodobnie, według monitoringu, temperatury i testów owulacyjnych) po owulacji, w 19 dniu beta wynosiła 879,38, a w 16 dniu 255,62.Strasznie się boję, próbuje się nie nakręcać, poroniłam 2 razy już.
    --
  14.  permalink
    andzia jak to nic nie widac a pecherzyk ciazowy?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    andzia, ale u Ciebie dobrze przysta beta przecież.

czy ktoś miał taki wynik jak jak? dzisiaj/jutro powinnam mieć okres i tak myślę czy to nie za wysoki wynik?
    --
  15.  permalink
    nie jest za wysoki, wszystko w porządku, za 2 dni zrób kolejną betę, to będziesz wiedziała jak przyrasta.A może bliźniaki będą!:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    a miał ktoś podobnie?
    --
  16.  permalink
    Milagros nie pograżaj mnie jeszcze bardziej, proszę, no nic nie widać, ginka powiedziała, że tak się często zdarza, że jest jeszcze wcześnie.Ja mam już dosyć, chce mi się ryczeć.Znów jest coś nie tak!
    --
  17.  permalink
    Andzia z drugiej strony jak nie wypatrzyla zadnej nieprawidlowosci na usg to najprawdopodobniej pecherzyk lada chwila sie pojawi, a to takie szpitalne usg slabej jakosci czy takie lepsze? bo od tego tez duzo zalezy. Ja tez ryczalam jak bobr pierwsze miesiace i ciagle mowilam ze na pewno jest cos nie tak. Stres jak cholera
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Andzia bo wszystko zalezy od sprzetu, czasem widac juz bardzo szybko a czasem trzeba troche poczekac :)
    blubis piekna beta :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    mooniia - nie za wysoka? wszędzie czytam, że była znacznie mniejsza no i porównując do poprzedniej też dużo, dużo wyższa...
    bo na ciążę z poprzedniego cyklu to na pewno za niska, czy niekoniecznie?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    blubis - spokojnie, naprawde beta jest ok :) ja w dniu 14 fazy lut. mialam bete HCG 715.50 mIU/ml , tez mnie dziewczyny straszyly blizniakami :) i co? byl jeden zarodek, a teraz rosnie synus w brzusiu :) bedzie dobrze :) powtorz bete po 48h i jak wzrost bedzie prawidlowy postaraj sie nie martwic, wiem, ze bedzie to trudne po stracie :( ale trzeba myslec pozytywnie :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.