Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorviolet_flower
    • CommentTimeOct 10th 2012 zmieniony
     permalink
    Dzień dobry :smile:

edzia no to widzę, że dopadła Cię moja nieodłączna towarzyszka ciąży - zgaga...ja mam to co noc, co wieczór, co dzień...już się nawet przyzwyczaiłam:tongue: ciekawe jak mi będzie po ciąży bez zgagi:shocked:

u mnie też słabo ze spaniem było; raz że zgaga, dwa - wstawanie do wc 6 razy...:confused: i teraz chodzę trochę jak pijany zając:smile:

Treść doklejona: 10.10.12 09:58
    Sysiajaw jak tam Maleńka? rośnie ładnie? cycozwis czy daje Ci trochę odpocząć? buziaki dla was:smile:
    --
  1.  permalink
    hej!

artystka - no to witaj w klubie:-) ale Ty bedziesz rodzic o wiele szybciej niz ja:-)

Dziewczyny czy przez sluchawki lekarskie uslysze ruchy dziecka? bo bicie serca to chyba raczej ciezko
    -- [/url]
    • CommentAuthoredzia503
    • CommentTimeOct 10th 2012
     permalink
    Ja nawet nie wiedziałam co to jest zgaga nigdy w życiu jej nie miałam ,a tu proszę dziwna sprawa- mama poinformowana i odp .-tylko ciesz się że to końcówka bo są kobiety co mają dużo dłużej -no to ja od razu kol. z forum dłuższy czas ma :confused:
    Tylko pytanie reakcja na mleko mojego organizmu czy ogólnie zgaga,dawno nie pite mleko i poszło??? a co jak dziś będzie to samo znów mleko i modlić się co by nie przes.......
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Serdeczne gratulacje dla rozpakowanych mam :) Trzymajcie się kobitki :)))
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Cześć dziewczyny właśnie się zalogowałam i pierwsze co widzę to naprodukowałyście 100 postów :shocked: skąd wy macie siłę na tak częste pisanie ? Podziwiam was.
    --
  2.  permalink
    dziewczyny zajebiscie - wysunął mi się pessar - czuję go pod palcami...dzwonilam do przychodni mam się wepchnąć ok 19:00 do lekarza. Ale co to ma w ogole znaczyc ???
    -- [/url]
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    dziewczyny zajebiscie - wysunął mi się pessar - czuję go pod palcami...dzwonilam do przychodni mam się wepchnąć ok 19:00 do lekarza. Ale co to ma w ogole znaczyc ???

Oj nigdy tego nie miałam ale to nie wróży nic dobrego :neutral: a na IP nie możesz jechać .???
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    MilagrosCud jedź na IP bo to naprawdę nie wróży nic dobrego.
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    MIlagros jedź na IP niech sprawdza szyjke byc moze sie zsunał i tyle ale moze i szyjka sie skracac. Nie ma co czekac.
    edzia no podobno migdały jeszcze pomagaja ( mi niestety nie) mozesz brac tez wiekszosc typowych lekow na zgage typu rennie ( nie wiem co tam macie w NL)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink

Uroki nieprzespanych nocy . a znajdujesz czas żeby choć godzinę odespać z Małą w ciągu dnia (jak ja się tego boję) :shamed:

Edziu no ciężko bo starszaczkę trzeba rano wyszykować do szkoły, póżniej z nią lekcje odrobić później ma zajęcia dodatkowe w szkole i basen, a jeszcze trzeba ogarnąc dom i coś zjesć, więc chodzę na rzęsach :wink:

Sysiajaw jak tam Maleńka? rośnie ładnie? cycozwis czy daje Ci trochę odpocząć? buziaki dla was:smile:

chyba ładnie rośnie widząc jej pyzate policzki, reszta jest chudziutka jak na razie, ale to dopiero 2 tyg. a za 2 tyg. kontrola wagi, jest przesłodka nie mogę się na nią napatrzeć chociaż wolalabym żeby więcej spała w nocy bo z tym lipa... heheh

sysia witaj :) i taka to juz dola matek :

oj tak ja maruszę przy dwójce a co ty masz powiedzieć :devil:

a no i cyc jest dobry na wszystko :devil:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Sysiu - Słońce to podziwiam , choć za chwile u Nas będzie to samo . Ale co tam silne babki jesteśmy damy rade!!! :wink:
    Ucałuj tą pyzatą buziolke od E-cioć . i oby szybko z czaiła kiedy noc ,a kiedy dzień i jak moja Ejam po 2 tyg.przespała 8h .
    :kissing::hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    dziewczyny, mam jeszcze pytanie: jak powinnam się czuć? Piersi mnie bolą tylko po bokach jak dotknę, a tam poza tym to tylko jakoś ciężko mi w podbrzuszu. Innych objawów brak. Co powinnam robić, a czego nie? Siedzę w pracy, nie chodzę za dużo.. Staram się nie denerwować. mogę coś na tym etapie zrobić, by było dobrze?
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    sysiajaw: oj tak ja maruszę przy dwójce a co ty masz powiedzieć

ja juz nic nie mówie ;) przez te 11 lat przyzwyczaiłam sie ;) jak one wszystkie dorosna i zaczna byc samodzielne to ja chyba umre z nudow :) zreszta 2 lata temu robiac specjalizacje musialam spedzic tydzien we wrocku na takim klinicznym stazu. Kolega akurat wyjeźdzał wiec udostepnił mi mieszkanie :) I wiecie co doszłam do wniosku, ze gdybym nie miałam rodziny dzieci to albo bym została pracocholiczka albo alkoholiczka bo zanudziłabym sie maskarycznie. Wychodziłam rano z domu na 7 do kliniki wracałam o 18 i nie wiedziałam co mam ze soba zrobic, pierwsze dwa dni było fajnie, ale potem masakra

Treść doklejona: 10.10.12 11:50
    blubis: Co powinnam robić, a czego nie?

powinnas zyc póki co normalnie, nie pic, nie palic, nie wsłuchiwac sie w siebie z bardzo i powinnas myslec pozytywnie :) wszelkie obajwy jak i zupełny brak objawów sa normalne w trakcie ciazy :)
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    ja juz nic nie mówie ;) przez te 11 lat przyzwyczaiłam sie ;) jak one wszystkie dorosna i zaczna byc samodzielne to ja chyba umre z nudow :) zreszta 2 lata temu robiac specjalizacje musialam spedzic tydzien we wrocku na takim klinicznym stazu. Kolega akurat wyjeźdzał wiec udostepnił mi mieszkanie :) I wiecie co doszłam do wniosku, ze gdybym nie miałam rodziny dzieci to albo bym została pracocholiczka albo alkoholiczka bo zanudziłabym sie maskarycznie. Wychodziłam rano z domu na 7 do kliniki wracałam o 18 i nie wiedziałam co mam ze soba zrobic, pierwsze dwa dni było fajnie, ale potem masakra

:rolling::tooth::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Milagroscud, jedz na izbe przyjec. Jak sie zsunal, to albo mialas zalozony za duzy(choc watpie) lub szyjka zaczela sie skracac. Ja bym nie czekala.
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Wychodziłam rano z domu na 7 do kliniki wracałam o 18 i nie wiedziałam co mam ze soba zrobic, pierwsze dwa dni było fajnie, ale potem masakra

Monia ja mam tak samo, w końcu zdążyłam jeszcze obsłużyć klienta u siebie o 17-tej a o 19:30 już miałam małą na brzuchu, wszyscy się śmieją że Kinga będzie pracoholikiem bo mama do samego końca w pracy była :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    mooniia: powinnas zyc póki co normalnie, nie pic, nie palic, nie wsłuchiwac sie w siebie z bardzo i powinnas myslec pozytywnie :) wszelkie obajwy jak i zupełny brak objawów sa normalne w trakcie ciazy :)

ból brzucha, podbrzusza taki dziwny też?
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    blubis: ból brzucha, podbrzusza taki dziwny też?

tez :)wszystko tam pracuje jest pod wpływem hormonów :) jak Cie to drazni to weź sobie no-spe magnez i tyle :)
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    mooniia: tez :)wszystko tam pracuje jest pod wpływem hormonów :) jak Cie to drazni to weź sobie no-spe magnez i tyle :)

dziękuję :)
    --
    • CommentAuthorAndzia1508
     permalink
    blubis mnie też cały czas boli podbrzusze, najczęściej wieczorem, raz tylko musiałam zażyć nospę, a poza tym ból ciut silniejszy niż przed @, a lekarka powiedziała, że to normalne, bo wszystko tam się rozciąga, rozpulchnia. U mnie dziś pojawił się ból gardła - jeszcze by mi przeziębienia brakowało:confused: i nie wiem za bardzo jak sobie domowymi sposobami z nim poradzić.
    blubis zrób jutro betę, będziemy widzieć jak przyrasta.Aha, co do piersi, też bolą mnie tylko po bokach w sumie, to normalne, bo kto powiedział, że wszystkie kobiety mają identyczne objawy?:wink:
    --
  3.  permalink
    Bylam na IP tak jak radzilyscie i dorwalam swojego ginekologa. Stwierdzil ze pessar trzyma sie idealnie i mam tylko takie wrazenie bo on jest zalozony tak ze da sie go dotknac. Dziwne ze wczesniej tego nie czulam pod palcami i paniki narobilam:-) Na skurcze powiedzial ze procz no-spy mam brac 3xdziennie magnez i przestac sie zamartwiac bo wszystko jest w porządku.

blubis - a myslalam juz ze tylko ze mnie taka panikara ciazowa:-) mozemy podac sobie reke i wzajemnie sie pocieszac:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink

blubis - a myslalam juz ze tylko ze mnie taka panikara ciazowa:-) mozemy podac sobie reke i wzajemnie sie pocieszac:-)

Milagros na początku ciąży zdecydowana większość doszukuje się u siebie nie normalnych objawów które w zasadzie są normalne, ale tak działają hormony i większość mam na początku bardzo się obawia utrzymania ciąży... ja też taka byłam :devil:
    --
  4.  permalink
    sysiajaw: Milagros na początku ciąży zdecydowana większość doszukuje się u siebie nie normalnych objawów

sysiajaw nie tylko na poczatku:cool: chociaz na poczatku rzeczywiscie jest najgorzej bo i objawy sa najgorsze:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    No i jestem po badaniach... Bez zmian. KTG czyste, USG ok... Co jest u licha?! Już sama nie wiem co mam zrobić, żeby tego malca popędzić... Tak mi lekarze zapowiadali, że do terminu nie dotrwam... A zostało mi tylko 6 dni... :cry:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Milagros, cieszę się, że wszystko w porządku!
    Dii, Może po prostu Maluch potrzebuje jeszcze chwili? W sumie 2 tyg. przed terminem i 2 tyg. po to zupełna norma... Podobno dopiero późnie można zacząć się baczniej przyglądać. Przepraszam, dopiero dołączyłam, i nie wiem, w jakiej jesteś sytuacji.
    Dziewczyny, czy mogę prosić o dopisanie mnie do listy? Majowa ciężarówka, termin na Zimną Zośkę, 15 maja 2012.
    Pozdrawiam!
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)

Ja dzis wreszcie sobie pospalam, do 11:30 :D plus tylko 2 razy w nocy wstawalam to toalety :))

Dii - spokojnie, moze u Ciebie ruszy sie nagle i pojdzie szybko ? :) U nas w uk z tego co wiem, to KTG w ogole nie robia, dopiero jak przyjade do szpitala ze skurczami..

aravls - witaj, gratulacje :) dopisuje Cie do listy :) data 15 Maja 2013?

1. Dii 16.10.2012 (chłopiec)
    2. sensuall 26.10.2012 (chłopiec)
    3. Malisiek 3.11.2012 (dziewczynka)
    4. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    4. isiula 10.11.2012 (chłopiec)
    5. Linden 12.11.2012 (chłopiec)
    5. violet_flower 12.11.2012 (chłopiec)

6. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    7. lofbejbe 21.11.2012
    8. edzia503 23.11.2012(chłopiec i dziewczynka)
    9. basia_87 06.12.12(chłopiec)
    10. ruda03 09.12.2012 (chłopiec)
    11. acia20 12.12.2012 (dziewczynka)
    12. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    13. gusiadm 25.12.2012 (dziewczynka)
    14. artystka80 27.12.2012 (chłopiec)
    15. Emenemss 2.01.2013
    16. lapa 03.01.2013 (chłopiec)
    17. misia-ludek 5.01.2013 (chłopiec)
    18. Anula85 12.01.2013 (chłopiec)
    19. kasia151288 16.01.2013 (dziewczynka?)
    20. mońka 19.01.2013 (dziewczynka)
    21. agavva 21.01.2013
    22. igisowa 24.01.2013 (dziewczynka)
    23. marakuya 1.02.2013
    23. GaggataB 1.02.2013
    24. justyna883 2.02.2013 (dziewczynka)
    25. milena1984 3.02.2013 (chłopiec)
    25. Olenka79 3.02.2013 (chłopiec)
    26. ikamek 05.02.2013 (chłopiec)
    27. beagraf 12.02.2013 (chłopiec)
    28. Addictive 17.02.2013 (dziewczynka?)
    29. IzUk 19.02.2013
    30. andziaiw 22.02.2013
    30. milka 1984 22.02.2013
    31. sushi 5.03.2013
    32. venus87 14.03.2013 (chłopiec)
    33. niezalogowana0 15.03.2013
    34. MilagrosCud 18.03.2013
    35. DominiczkaA 19.03.2013
    36. venika 05.04.2013
    37. KARKO 03.05.2013
    38. tiramisu 08.05.2013
    39. AgulkaQlka 13.05.2013
    40. aravls 15.05.2013
    41. akirka 26.05.2013
    42. Kandyzowana 30.05.2013
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Tak, oczywiście 2013, pomyliłam rocznik z roztargnienia :cool:
    Dzięki!
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Dii: Tak mi lekarze zapowiadali, że do terminu nie dotrwam...

Mi tak zapowiadali z Marta , po czym siła ja wyciagali w 42 bo ani myslała, zeby wyjsc ;) Dii na pocieszenie urodzisz, predzej czy póxniej urodzisz :)
  5.  permalink
    aravls - witaj :-) jak się czujesz?;-) zrob sobie suwaczek
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Ja dzis nocke mialam lepsza, przeziebienie chyba powoli puszcza ;) Jedyne co to nie spalam od 5 rano do 9, bo mnie brzuch bolal, dotrzymalam towarzystwa mezowi, jak sie rano do pracy szykowal i oczywiscie musial mi zafundowac poranna porcje przytulaskow i buziaczkow, a pozniej znow brzuch bolal ;/

I juz sie wystraszylam, ze cos sie zaczyna... Jak siadlam na kibelku to poczulam okropny bol w pachwinach, jakby mi ktos ciagnal za jakies wiazadelka, straszne to bylo i dosyc czesto tego doswiadczam podczas wizyt w wc. Oprocz tego strasznie bolalo mnie krocze i czulam jakis dziwny nacisk. Doszedl tepy bol podbrzusza i bol krzyza. Jak sie polozylam jeszcze troche pobolewalo, przespalam sie kilka godzin i przeszlo. Teraz mnie tylko od czasu do czasu kluje w szyjce i lapia skurcze w podbrzuszu, norma od jakiegos czasu :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    mooniia: Dii na pocieszenie urodzisz, predzej czy póxniej urodzisz :)

Wolę prędzej, bo klocek jest spory i potem ciężko będzie mi go wypluć:wink: Chodzi mi tylko o to. Bo jakby mniej przykoksował, to mogę czekać, ale jak już jest spory, to nie chcę, żeby się potem okazało, że czeka mnie cc...:cry:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Uff, uporałam się z sygnaturką, coś się inaczej wyświetla, bo dziś zaczęłam 10 tc, ale mniejsza o szczegóły, grunt, że słonecznik jest.
    Czuję się dobrze, dzięki! Lepiej, niż się spodziewałam. Tydzień temu wróciłam z tygodniowego rejsu po Bałtyku, tam mnie nieco choroba morska męczyła, ale bardziej przez pogodę i fale niż przez ciążę. Teraz miewam lekkie nudności rano i wieczorem, ale nadrabiam apetytem w ciągu dnia. I w spodnie przestałam się mieścić, więc z lekką obawą, ale zaopatrzyłam się w ciążowe dżinsy. Wreszcie jest wygodnie.
    Jutro idę na ustalenie terminu USG genetycznego.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    aravls - suwaczek pokazuje skonczone tygodnie, Ty dzis jestes w 1 dniu 10 tyg :) wiec wszystko ok :) moj tez tak pokazuje :)
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Masz rację, Madziauk, dzięki! Choć akurat nieścisłość w suwaczkowym wyświetlaniu najmniej by mnie niepokoiła ;)
    --
  6.  permalink
    Witaj aravls:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Hej hej :) Widzę, ze tu dużo zaawansowanych ciężarówek pisze.
    Ja jeszcze w pracy, choć, jak codzień po południu, oczy mi się już kleją... Pójdę zaraz się czegoś opić :cool:
    Mam nadzieję, że od listopada uda mi się pracować krócej, bo mam 100% pracy przy komputerze bez jakiejkolwiek alternatywy, a w ciąży wolno tylko 4h/dziennie. Ciekawe, co mi zaproponują.
    --
    • CommentAuthorAndzia1508
     permalink
    dziewczyny, co mam brać na przeziębienie?Obawiam się, że na bólu gardła się nie skończy,boję sie, że to będzie miało negatywny wpływ na ciążę.:sad:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Andziu, ja jadłam świeży, starty imbir z miodem i propolisem (jeśli nie jesteś uczulona), dużo piłam letniej wody i słabej herbaty, co jakiś czas brałam Grypovitę albo Prenatal GripCare, to bezzapachowy wyciąg z czosnku. Postawiło mnie to na nogi. A przede wszystkim trzeba dużo pić i spać.
    Zdrówka!
    --
  7.  permalink
    Ja tak z ciekawości, do dziewczyn, które miały zakadane pessar.
    Koleżanka z Wawy dzwoniła, że musiała sama sobie kupić go w aptece (180zł) mimo iż miała skierowanie do szpitala. Wy też tak miałyście? Myślałam że jest refundowane.:shocked:
    --
  8.  permalink
    aravls - gratuluję 10 tygodnia i witaj w naszym klubie przyszłych mamuś :bigsmile:

Treść doklejona: 10.10.12 17:17
    ____

misia-ludek: Ja tak z ciekawości, do dziewczyn, które miały zakadane pessar.
    Koleżanka z Wawy dzwoniła, że musiała sama sobie kupić go w aptece (180zł) mimo iż miała skierowanie do szpitala. Wy też tak miałyście? Myślałam że jest refundowane.

Ja niestety nie pomogę, bo nigdy nie miałam z tym styczności...
    -- ___
    • CommentAuthorjustyna883
     permalink
    aravls witaj na forum. Fajnie ze do nas dolaczylas :bigsmile: No i przedewszystkim Gratulacje :clap:

Milenko moja droga dziekuje za linka co do wozka. Jest mega fajny. Czekam az M wroci z pracy i zaraz obgadamy sprawe z zamowieniem bo fakt paczki morskie nawet do 3 miesiecy moga isc.... a czas leci.

Ja dzisiaj mialam nie przespana noc. Budzilam sie odslownie co 2 godzinki na siku. Ehhhh
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    spidermanka - co tam u Ciebie? jak sie czujesz :) ?

Ja znikam na zakupy do tesco, musze kupic lososia wedzonego i inne rzeczy na kolacje ;)
    Narazie to tylko pranko zrobilam, i podcielam sobie grzywke ;) od razu lepiej sie czuje. I widze wiecej ;) dluga juz byla ;)
    --
  9.  permalink
    aravis witaj wśród Mamusiek - życzę Ci spokojnych 9-ciu miesięcy:wink:
    --
  10.  permalink
    misia ludek - ja musialam sobie zamawiac w miejscu poleconym przez mojego gina, przywiozl mi kurier i zaplacilam 370 zł.

Ale mam apetyt - salatka warzywna, żurek, kielbasa, kanapki i jeszcze nutella z sokiem marchwiowym, jak sie nie posr.m bedzie sukces:bigsmile:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Witam się i ja późnym wieczorkiem:bigsmile:
    U mnie wszystko fajnie się układa...nawet wyniki mi się polepszyły:bigsmile: głównie morfologia.
    Dziś dotarły zamówione koszule...i do mnie też dotarło, że jestem już gotowa, tylko torbę spakować...:crazy:
    Jutro wizyta u gina (ciekawe jak tam mój mały koksuje), a później wizyta u endo i konsultacja czy nie ma przeciw wskazań do sn.

Widzę, że lista się pomału uzupełnia, chodź pewnie szybko nie osiągnie takich rozmiarów jak ja się tu dopisywałam( pozycja 60-któraś)
    Gratuluję nowym mamusią i te przyszłe witam i trzymam kciuki za spokojne dni,tygodnie,miesiące

A ciekawe co u sensuall od 9 dni jej nie było na forum...
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Cześć aravis jak miło,że do nas dołączyłaś.
    Dziewczynki co tam u was słychać ciekawego? Ja jestem u mamy w Warszawie kupiłam małemu czapeczkę,rękawiczki i szaliczek a sobie fajne rajstopy ciążowe.Teraz leżę i się bycze czekam na męża bo ma mnie do domciu zabrać.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ja wlasnie wrocilam z zakupow w tesco, pozmywalam naczynia i odpoczywam ;) Jak maz wroci, zrobimy triagiatelle z lososiem na kolacje :) a poki co, to wcinam swoje ulubione czekoladki Lindt czerwone :))
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    madziauk ale mi narobiłaś smak na te czekoladki aż sobie i mężowi kupię jak będziemy wracać do domu.
    --
  11.  permalink
    Hej laski a ja zdycham cały dzień,katar jak holera zaraziłyscie mnie chyba ....
    Milagros bardzo dobrze że twoje obawy nie miały podstaw i ze wszystko wporzo:)
    Madziauk szacun za ścięcie grzywki:) fajnie ze dziecko będziesz teraz widzieć:)
    Aravls welcome:)

Suwaczek z babyboom.pl

Suwaczek z babyboom.pl
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    witaj na forum avarls! gratuluję malucha i spokojnych 9 miesięcy życzę:)fajny masz termin, zawsze marzyłam o majowym dzidziusiu, a tu jedno lipcowe a drugie o zgrozo! styczniowe (ale tylko ze względu na zimno)...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.