Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeOct 11th 2012
     permalink
    Dii, ja liczylam od 29tc i sorry, ale jak lekarz by mi zakazal liczenia ruchow to bym zmienila lekarza. Liczenie jest bardzo wazne! Dziecko jest aktywne przewaznie w podobnych godzinach i oczywiscie moze spac w tej konkretnej godzinie. Jak lezalam na patologii to liczylismy ruchy w godzinach 9-10, 15-16 i 20-21 i jak nie bylo w tym przedziale ruchow to liczenie przesuwalo sie na inna godzine(ze wzgledu na to,ze dziecko moglo spac wlasnie).
    Ruchy sa wyznacznikiem kondycji dziecka i jesli nagle dziecko sie mniej rusza np. z dnia na dzien( bo wiadomo, ze w koncowce ciazy sa te ruchy juz bardzo slabe, sa to raczej przeciagania sie itp) to moze to byc znak, ze cos jest nie tak(np. dziecko ma juz za malo wod, moze jest slabe etc).
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)))

Ja rowniez sobie dzis pospalam :) do 10:30 ;) pewnie bym dalej spala, gdybym nie nastawila budzika ;)

Spidermanka - no cos w tym jest z tymi zakupami ;) Jutro pojade na jakies zakupy i moze cos upoluje.. musze ;) bo nie mam w czym isc na impreze. A co do stawiania sie brzucha to chodzi o twardnienia? Bo ja zawsze rano mam miekki w miare brzusio, wieczorem jest mega twardy..non stop.. nawet nie zauwazam jak twardnieje :shamed: Bole brzuszka niestety tez czasem miewam, czesto jak cos zjem.

Dziewczyny, kiedy ciaza jest donoszona? Po skonczonym 37tyg? tak? :)

Ja dzis ide do lekarza po przedluzenie L4, a pozniej od 17 automatycznie mi sie wlaczy macierzynski. Musze zadzwonic do HR w pracy i sie dogadac co i jak :)

sysiajaw - ja tez chcialabym sobie tak dokladnie zapowiedziec porod :) jakies wskazowki czym sie kierowac? ;)))

Dii - a jak u Ciebie? czujesz jakies objawy przedporodowe?

Z tymi ruchami dziecka, to mi polozna mowila by liczyc 10 w ciagu dnia. Tyle, ze moj synus naprawde malo sie rusza. Kilka kopniakow z rana jak sie obudze / przewracam z boku na bok. No i kopniaki + czkawka wieczorem. W ciagu dnia raczej cisza.
    Mam sie martwic? Bo do tej pory bylam spokojna, poki czuje, ze tam lobuzuje czasem jest ok.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Acia20, 37 st. to nie zadna goraczka! Jesli jest infekcja to organizm walczy. Jak dojdzie do 38-38.5 to dopiero trza zbijac.
    Narazie wykorzystaj sposoby domowe, witamine c, rutinoscorbin, czosnek, wode z miodem na noc. Zrob sobie inhalacje z majeranku lub kminku. mozesz tez zrobic z rumianku lub miety. Mozesz popijac tez sobie herbatke majerankowa( zalewasz majeranek wrzatkiem, zaparzasz, potem odcedzasz). Jak przestygnie dodaj lyzeczke miodu i wypij. Jak pojdziesz do lekarza to antybola dostaniesz i koniec. Co Ci w ogole jest? Jakie masz objawy.
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    hej...madziauk- zazdroszczę Ci tego "spania":smile:.Ja zawsze byłam śpiochem-mogłam spać po 12h,a teraz cierpię na bezsenność. Często o godz.3 jeszcze nie śpię-potem ze dwie wędrówki do WC,a o 9 już jestem wyspana. Pewnie już mam nadespane po 5 m-cach L4.
    Acia20,ja bym sobie lekarza jeszcze na Twoim miejscu darowała-dobrze Ci montenia radzi,poleż dwa-trzy dni w łóżku-wygrzej się i na pewno przejdzie:smile:,pozdrawiam
    --
  1.  permalink
    MadziaUK, jak w ciagu dnia sie poruszasz to tez bujasz maluszka do snu i jest przez to mniej aktywny. Wyznacz sobie jakies godziny obserwacji.
    Ja jak z pierwsza corka chodzilam w ciazy, to liczylam w pracy tak ok.8-9, potem po powrocie do domu ok. 15 i przed snem. Mnbiej wiecej wiedzialm kiedy jest aktywna i staralam sie w tych godzinach jej aktywnosci liczyc.
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeOct 11th 2012 zmieniony
     permalink
    Wcześniej pisałam zaczęło się od zapchanego nosa, przez 2 dni pomogła maść majerankowa. Potem katar zrobił się leisty i maść już nie pomagała. Ten katar spływa na gardło i po nocy kuje i boli tak że odezwać się nie da ale ciepły sok malinowy je naprawia. I w dzień gardło nie boli. Jeszcze chyba ten katar spływa niżej bo mnie męczy kaszel i trochę przez to boli brzuch. I teraz na chusteczkę zamiast kataru jest krew, ale nieszczęście sama nie leci. A od wczoraj zaczęły mi trochę czerwieniec białka w oczach.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    montenia - dzieki, te 10 ruchow to powinno byc w ciagu dnia? czy np. z rana, bo moj synus z rana naprawde jest bardzo malo aktywny :shamed: wieczorem jak idziemy spac (23-1 w nocy) to wtedy zaczyna bardziej kopac, kolo 20-21 tez czasem czuje kopniaki, ale nie za wiele..
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Madziauk w ciagu godziny.. Ale do ruchow zalicza sie tez czkawke,przeciagniecia.
    najpierw poobserwuj sobie w jakich godzinach jest aktywny i jak juz bedziesz wiedziala to w tych godzinach licz poprostu.
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Montenia - jak czkawke sie zalicza to dobrze, bo synus miewa prawie codziennie :) dzieki za rady :)
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    ja w pierwszej ciązy też od 28 tyg liczyłam ruchy..najlepiej liczyć po jedzeniu..jak macie możliwośc to tak po obiadku czy kolacji położyć się na chwilkę albo usiąść i wtedy po 5-10 minutach na bank poczujecie ruchy, dzieciaki zawsze szaleją po jedzeniu mamy..ja zawsze tak liczyłam bo tak mi gin mówił, a jak mało się ruszała to zjadał batonik albo 4 kostki czekolady i po tym to juz krejzol total w 5 minut 10 ruchów zaliczone:) to ma być10 ruchów przez godzinę, mniej więcej o tej samej porze, po posiłku, ja liczyłam raz dziennie:)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    montenia: Liczenie jest bardzo wazne! Dziecko jest aktywne przewaznie w podobnych godzinach i oczywiscie moze spac w tej konkretnej godzinie.

U mnie to właśnie jest tak, że on o różnych porach się wierci... Nie da się określić konkretnie. Już nie raz to zaobserwowałam... Dlatego też darowałam sobie liczenie ruchów... Z drugiej strony nie chcę się denerwować jak nie naliczę odpowiedniej ilości... Bo akurat przeoczyłam. Sama nie wiem...

madziauk: Dii - a jak u Ciebie? czujesz jakies objawy przedporodowe?

Zero objawów...
    Znacie jakieś sposoby na ich wywołanie? Oprócz oczywistych, które staram się stosować... Czyli spacery (głównie po sklepach), skakanie na piłce, serduchowanie... Masaż brodawek jakoś mnie nie przekonuje... Co jeszcze? Piję susz z liści malin i łykam Oeparol...

Treść doklejona: 11.10.12 13:40
    mońka: jak mało się ruszała to zjadał batonik albo 4 kostki czekolady i po tym to juz krejzol total w 5 minut 10 ruchów zaliczone:)

U mnie jest dokładnie tak samo :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Dii, to jak maly zaczyna sie wiercic to policz poprostu te ruchy i ok bedzie. Jak ma czkwake to policz tez.
    Albo jak zjesz cos,to usiadz,poloz sie o wtedy policz. Chodzi o to,zeby miec kontrole.
    Nie wiem, ale ja liczylam. Jak mala sie nie ruszala w danym czasie to zjadalam cos i kladlam sie na lewym boku i pomagalo. Ale czasem dziecie zaspalo i nawet jedzonko jej nie obudzilo. Wtedy wyciagalam detektor (co wazne nie chodzi tylko o to czy jest tetno,ale jaka ma wartosc). Tylko u mnie byly przeslanki co do tego sprawdzania podwojnego(ruchy i tetno) ,bo moje lozysko moglo w kazdej chwili przestac pracowac.
    •  
      CommentAuthortiramisu
     permalink
    dziewczyny wykreślcie mnie z listy, w poniedziałek mam pochówek mojej małej...
    -- Powyższy post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych.
  2.  permalink
    dziewczyny jaką stronę z ubrankami dziecięcymi polecacie?;-)

i mam takie pytanko - powoli bede przymierzala sie do jakis wydatkow zwiazanych z dzieckiem bo w ostatnich tygodniach nie zdarze. Od czego zaczac? od lozeczka, kompletowania pieluszek? jak to bylo u Was i gdzie kupowalyscie? w markowych sklepach czy raczej w necie? czy tu i tu?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    A moja mała to tylko wieczorami się porusza ale jakoś nie czuję do tych 10 ruchów, ale gin mi powiedział że 3 na godzinę też ok, bo mała najczęściej układa mi się plecami do powłoki brzucha i kopie gdzieś tam do środka i to podobno mniej wyczuwalne.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Tiramisu.... bardzo,bardzo mi przykro! :sad:
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Tiramisu przykro mi...
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    tiramisu strasznie mi przykro.... :(

Milagros - ja zaczelam od drobiazgów jakos pod koniec wrzesnia, w tej chwili mam juz niemal wszystko - kupuje własciwie tylko przez net :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Tiramisu przykro...
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    tiramisu - przykro mi :(
    --
  3.  permalink
    monia z jakiej strony korzystasz najczesciej?

Tiramisu - łączę się w bólu, wspolczuje
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja też nie liczyłam ruchów bo mój gin powiedział, żebym tego nie robiła
    tzn KAZAŁ codziennie obserwować i wyczuwać czy się dziecko rusza czy nie i tak też robiłam
    ale mówił, żebym nie liczyła czy dokładnie jest 10 czy może 8 a czy może 12 bo zwariuję albo co 3 dni będę na IP lądować :devil:
    więc po prostu każdego dnia zwracałam uwagę czy się rusza i mniej więcej czy z taką częstotliwością jak zwykle
    ale nigdy nie liczyłam ruchów w sensie dosłownym :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormisia-ludek
     permalink
    Tiramisu tak mi przykro, tulę mocno:sad:

Treść doklejona: 11.10.12 14:55
    1. Dii 16.10.2012 (chłopiec)
    2. sensuall 26.10.2012 (chłopiec)
    3. Malisiek 3.11.2012 (dziewczynka)
    4. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    4. isiula 10.11.2012 (chłopiec)
    5. Linden 12.11.2012 (chłopiec)
    5. violet_flower 12.11.2012 (chłopiec)

6. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    7. lofbejbe 21.11.2012
    8. edzia503 23.11.2012(chłopiec i dziewczynka)
    9. basia_87 06.12.12(chłopiec)
    10. ruda03 09.12.2012 (chłopiec)
    11. acia20 12.12.2012 (dziewczynka)
    12. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    13. gusiadm 25.12.2012 (dziewczynka)
    14. artystka80 27.12.2012 (chłopiec)
    15. Emenemss 2.01.2013
    16. lapa 03.01.2013 (chłopiec)
    17. misia-ludek 5.01.2013 (chłopiec)
    18. Anula85 12.01.2013 (chłopiec)
    19. kasia151288 16.01.2013 (dziewczynka?)
    20. mońka 19.01.2013 (dziewczynka)
    21. agavva 21.01.2013
    22. igisowa 24.01.2013 (dziewczynka)
    23. marakuya 1.02.2013
    23. GaggataB 1.02.2013
    24. justyna883 2.02.2013 (dziewczynka)
    25. milena1984 3.02.2013 (chłopiec)
    25. Olenka79 3.02.2013 (chłopiec)
    26. ikamek 05.02.2013 (chłopiec)
    27. beagraf 12.02.2013 (chłopiec)
    28. Addictive 17.02.2013 (dziewczynka?)
    29. IzUk 19.02.2013
    30. andziaiw 22.02.2013
    30. milka 1984 22.02.2013
    31. sushi 5.03.2013
    32. venus87 14.03.2013 (chłopiec)
    33. niezalogowana0 15.03.2013
    34. MilagrosCud 18.03.2013
    35. DominiczkaA 19.03.2013
    36. venika 05.04.2013
    37. KARKO 03.05.2013
    38. AgulkaQlka 13.05.2013
    39. aravls 15.05.2013
    40. akirka 26.05.2013
    41. Kandyzowana 30.05.2013
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Dii: Znacie jakieś sposoby na ich wywołanie?

Dziś właśnie przypadkowo słyszałam, że masaż kostek u nóg może wywołać poród.
    Tiramisu- wyrazy współczucia :(
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    tiramisu przykro mi

Dziewczyny odebrałam drugą betę:

pierwsza: 330,3
    dzisiejsza: 704,5

(mineło 46 godzin)

progesteron 47,35

co sądzicie?
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Dii - podobno mycie podłogi na czworaka, lub samo chodzenie na czworaka
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Tiramisu co się stało????? mój Boże!!! :cry::cry::cry: bardzo mi przykro:cry: nie wiem co powiedzieć :sad: łącze się w bólu :sad::cry:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Ok. To dzisiaj będę chodzić na czworaka i mąż będzie masował mi kostki. Muszę spróbować wszystkiego...
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    blubis - pieknie beta przyrasta, progesteron bardzo ladny rowniez ( ja mialam przez piersze 1,5 miesiaca ciazy progesteron 20 - wiec nizszy). Spokojnie mozesz spac, wyglada na to, ze ciaza rozwija sie prawidlowo :) teraz w 8tyg smialo mozesz isc na usg :) powinno juz byc widac i slychac bijace serduszko.

Dii - ciekawe sposoby, ciekawe czy zadzialaja ;) 3mam kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    madziauk: blubis - pieknie beta przyrasta, progesteron bardzo ladny rowniez ( ja mialam przez piersze 1,5 miesiaca ciazy progesteron 20 - wiec nizszy). Spokojnie mozesz spac, wyglada na to, ze ciaza rozwija sie prawidlowo :) teraz w 8tyg smialo mozesz isc na usg :) powinno juz byc widac i slychac bijace serduszko.

dziękuję za odpowiedź
    biorę 2x1 luteine na wszelki wypadek, więc pewnie jest zawyżony

Kurcze, ale czekając na wyniki myślałam, że umrę na zawał
    --
  4.  permalink
    blubis: biorę 2x1 luteine na wszelki wypadek, więc pewnie jest zawyżony
    co jest zawyżone??? ja tez bralam luteinę przez pierwsze 3 miesiące i to 2x2. Progesteron to hormon odpowiadający za utrzymanie ciązy. Powinnas sie cieszyc ze jest taki wysoki bo to znaczy ze ciaza rozwija sie prawidlowo. Ja mialam progesteron 30-35 i lekarz stwierdzil ze jest super wynik. A co do bety to juz widac ze prawidlowo przyrasta.
    -- [/url]
  5.  permalink
    Tiramisu - bardzo mi przykro. Mocno przytulam...:cry:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Aj, ale mnie plecy bolą. Poprasowałam trochę i musiałam zrobić przerwę, bo już nie mogę wysiedzieć na tej piłce. Na początku kiepsko mi szło, bo nie mogłam ogarnąć tych małych ciuszków.. :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    ja na początku brałam dziennie 24 luteiny do pochwowo i 12 lutein pod język plus inne leki
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    cieszę się, tylko w poprzedniej ciąży też był progesteron 40 a mimo to bardzo szybko poroniłam. no ale beta była dużo niższa, więc mam nadzieję, że tym razem będzie ok
    --
  6.  permalink
    blubis: cieszę się, tylko w poprzedniej ciąży też był progesteron 40 a mimo to bardzo szybko poroniłam. no ale beta była dużo niższa
    beta nie ma byc wysoka tylko ma odpowiednio przyrastac a u Ciebie zdecydowanie rosnie
    u mnie beta wynosila 8 > 700 >10 000 > 156 000 a dalej juz nie robilam:P pozniej zaczelam sie stresowac tym ze brzuch jest za maly a pozniej mi stresy odeszly bo zaczely sie takie hafty ze bylam pewna ze jest ok. Teraz hafty przeszly to juz widze po sobie ze zaczynam sie stresowac tym ze sie nie czuje ruchow choc wiem ze jeszcze nie powinnam, to chyba typowe u kobiet po poronieniach:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Malisiek: Aj, ale mnie plecy bolą. Poprasowałam trochę i musiałam zrobić przerwę, bo już nie mogę wysiedzieć na tej piłce. Na początku kiepsko mi szło, bo nie mogłam ogarnąć tych małych ciuszków..

Hehe :bigsmile: Ja też właśnie prasowałam i miałam 3 przerwy, bo mnie to nogi dodatkowo bolały utrzymując ten ciężar!
    Fakt. Te małe ciuszki ciężko się prasują...

Treść doklejona: 11.10.12 16:13
    blubis: mam nadzieję, że tym razem będzie ok

trzymam kciuki oczywiście. Beta piękna więc powinno być wszystko ok:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Tiramisu strsznie mi przykro ....Boze co sie dzieje ,jedna z moich przyjaciolek ,rowniez stracila wczoraj dzidziusia ,jest u nas na liscie....

Milagros ,ja kupowalm w pierwszej ciazy i teraz wikszosc na allegro .Ostanio kupowalam ,pieluszki ,chusteczki ,jakies wklady popporodowe ,majteczki siatkowe u jedenego sprzedwacy.
    A przed chwilka kupialm sobie butelki i jestem mega heppy :jumping:

Dziewczyny ja ,pierwszy raz slysze nigdy lekarz niekazal mi liczyc ruchow dziecka ,tylko przy kazdej wizycie pyta sie czy sa i na tyle :)

I witam sie ...

Treść doklejona: 11.10.12 16:40
    blubis: Dziewczyny odebrałam drugą betę:

pierwsza: 330,3
    dzisiejsza: 704,5

(mineło 46 godzin)

progesteron 47,35

co sądzicie?

blubis
    -jest dobrze :)))
    --
  7.  permalink
    Tiramisu przykro mi:(

Suwaczek z babyboom.pl

Suwaczek z babyboom.pl

Treść doklejona: 11.10.12 17:04
    MilagrosCud ja tez zastanawiam sie wlaśnie kiedy mniej więcej zacząć coś kompletowac bo później zbankrutuje:) A nie chce tez za wcześnie ....hm
    --
  8.  permalink
    Tiramisu - bardzo mi przykro :(( brak slow... :(
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    DominiczkaA: MilagrosCud ja tez zastanawiam sie wlaśnie kiedy mniej więcej zacząć coś kompletowac bo później zbankrutuje:) A nie chce tez za wcześnie ....hm

Powoli mozna zaczynac ,ja ostanio na takie pierdolki ,jak pisalam wyzej ,wydalam ok 180 zl .
    Dzis zstaw butelek ok 100,i to narazie pikus jest ,a liste mam dluga ,wiec teraz staram sie co wyplate kupowac juz co trzeba i wlasnie zaluje ze wczesniej niezaczelam ,ale ja jak zawsze ma na wszytsko czas :D
    --
  9.  permalink
    chyba też zaczne powoli;)

Suwaczek z babyboom.pl

Suwaczek z babyboom.pl
    --
  10.  permalink
    Dominiczka ja wlasnie chcialabym juz zaczac ale troche mnie powstrzymuje to ze jeszcze nie znam płci dziecka:-) wiec po USG ostro sie zabieram za kompletowanie. Kolezanka radzila zebym juz sobie gromadzila pieluchy bo schodzą jak cieple buleczki:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    mIlagros - allegro :) wózek kupiłam na bobowózki ( jutro ma byc )

blubis piekny przyrost super progesteron - jest bardzo dobrze :)
  11.  permalink
    ja nie będe czekać...bo nie wiem kiedy sie dowiem narazie lekarz nie planuje chyba usg.Gdy bede znać płeć dziecka to może byc pomyłka lekarza i tak kupie wszystko w neutralnych kolorkach:)

Suwaczek z babyboom.pl

Suwaczek z babyboom.pl

Treść doklejona: 11.10.12 17:13
    Milagros luknij jakie fajne;p

http://allegro.pl/zestaw-mis-lozko-komoda-mat-gpk-przewijak-i2672955392.html
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    [quote=MilagrosCud] ja wlasnie chcialabym juz zaczac ale troche mnie powstrzymuje to ze jeszcze nie znam płci dziecka:-)[/quote

No to ja tez przez t0o stoje do teraz ,narazue kupialm biale tetrowe pieluchy ...Troche ciuszkow mam po corci ,troszke dala mi siostra po synku .
    moja siostra tez stoi w miejscu bo niewi czy ma mi zostawic ciuszki czy nie ...

JUtro mam wizyte jak sie dzidzius niepokaze ,to sie chyba zastzele :D

Treść doklejona: 11.10.12 17:15
    Mooniia -jaki wozeczek kupial i jeste 3-miasta ???ze w bobowozkach kupials ??? :)
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    ja czekałam do 25 tygodnia ze strachu, jak przeszedł ten 25 tydz i szanse na przezycie malucha w razie w wzrosły zaczełam myslec o zakupach :) wydawało mi sie, ze to potrwa długo a tu 3 tyg i mam niemal wszystko, no tyle, ze miałam odłozona na to kase i nie musiałam cykac od wypłaty do wypłaty a wózek kupił wnuczce moj tato :)
  12.  permalink
    mojemu maleństwu też dziadzio mówi ze kupi ale wole miec kase odłożoną w razie co...wole nie liczyć na nikogo bo później zostane bez wózka:)hehe ale narazie wózek zostawie na sam koniec raczej:)

Suwaczek z babyboom.pl

Suwaczek z babyboom.pl
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    x landera x move z fotelikiem besafe izi go, dokupiłam torbe i spiworek. Kupiłam to przez net bo jestem z Jeleniej Góry
  13.  permalink
    masz stronki???

Treść doklejona: 11.10.12 17:19
    Suwaczek z babyboom.pl

Suwaczek z babyboom.pl
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.