Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthormilena1984
    • CommentTimeOct 22nd 2012
     permalink
    hm, jak ci niedobrze to pij oprocz wody, GingerAle- w UK pewnie dostepne w kazdym supermarkecie
    Imbir dobry jest na takie sprawy
    --
  1.  permalink
    akirka - biedactwo dzidziuś:-(
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Milena - ja imbiru nie trawie, odrzuca mnie na sama mysl.. mam nadzieje, ze mi przejdzie , dzieki za rady (imbir to chyba na zgage dobry nie? ja jej na szczescie nie mam ). Moze czyms sie wczoraj strulam.. nie wiem, jadlam makaron w sosie czosnkowym z wedzonym lososiem ..moze to mi zaszkodzilo, choc wczesniej jadlam w ciazy to danie i bylo ok ;) no nic, przezyje ;)
    --
  2.  permalink
    madziauk - to pewnie jelitowa sprawa, moze ma związek ze wzdęciami i zaparciem? pij rumianek! i wez no-spe
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Akirka bardzo mi przykro :(
    --
     permalink
    imbir jest tez dobry na jelitowe sprawy, ale skoro cie odrzuca to lepiej nie
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    MilagrosCud - no wlasnie ostatnio nie mam ani wzdec, ani zaparc :( wiec nie wiem, pewnie chwilowe - mam taka nadzieje.
    --
  3.  permalink
    madzia ale dzis sobie nie pomoglas tym muesli i fasolką szparagową:-)

Treść doklejona: 22.10.12 19:47
    ja mialam ostatnio takie kurcze jelit to jadlam gotowane oraz sliwkę gerbera
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    MilagrosCud - wiem, wiem , jakis dzien mam taki dziwny, od jedzenia mnie odrzuca.. Wiec oby do jutra :) mam nadzieje, ze przejdzie ;)
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    akirka przykro mi, ale trzymam mocno kciuki za silniejszego malucha!czekam na wieści..
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
    • CommentTimeOct 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    akirka, przykro mi bardzo :( Trzymaj sie jakos a my tu bedziemy trzymac kciuki za zdrowie i sile drugiego malenstwa :)
    ---------------
    venus, no wlasnie z tego co widze to wiekszosc kobitek tak mialo, dlatego raczej nastawiam sie juz na synka :))) Zobaczymy jak to bedzie :)))
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny właśnie myślę o tym co mi się w sobotę śniło - że urodziłam 2 synków i wiozłam ich w wózku, który był strasznie ciężki i nie mogłam nim nigdzie ujechać. W wózku było 2 chłopców, z tym, że jeden o wiele większy od drugiego i tego mniejszego sobą przygniatał..Jak myślę o tym, że podświadomość może takie rzeczy wytworzyć, to aż mam ciarki..
    Trzymam się jakoś dla drugiego dzidziusia i mam nadzieję, że on będzie silny i przetrwa. Zresztą pomachał do mnie rączką :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    akirka strasznie mi przykro :(
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    madziauk- może dziecko naciska na jakiś nerw/narząd i dlatego boli. Ja ostatnio w nocy obudziłam męża jęcząc z bólu (a on mnie obudził, bo to przez sen było). Też mnie bolał brzuch, STRASZNIE jakby mi ktoś wnętrzności wyciągał. On pewnie myślał, że rodzę, ale to za nic nie przypominało skurczu, więc nawet no-spy nie chciałam :wink: Po chwili przeszło na szczęście, ale bóle brzucha, takie nieznanego pochodzenia, ale stanowczo nie-ciążowe mi się ostatnio zdarzają, na szczęście tak intensywnie tylko ten raz.

akirka- bardzo mi przykro z powodu Twojej straty :( Trzymam kciuki za drugie maleństwo.
    --
  4.  permalink
    Akirka - przykro mi z powodu wieści o drugim dziudziusiu. Ale tez najważniejsze, że ten pierwszy prawidłowo rośnie, no i pomachał do Ciebie rączką. Dał Ci znak, że bedzie dobrze i masz sie nie martwić. Trzymam kciuki za środową wizytę. :bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    dziewczyny zapewne większość to wie ale napiszę, jakieś 2 str wcześniej było o badaniach i wynikach.
    nie ważne że w kartę ciąży macie wszystko wpisane, ale na porodówce i tak proszą o oryginał GRUPY KRWI
    posiew w kierunku GBSa najaktualniejsza morfologię i mocz ostatnie usg z szacunkową wagą Dziecka, i WZW
    ( mam nadz że nic nie pokręciłam, w sumie to mogłam zapomnieć po pół roku) ale pewne jest to, że sama karta ciąży nie wystarczy :)

co do HIV to mi gin powiedziała, że zaleca się ale nikt mnie nie ma prawa zmusić do wykonania tego badania.

Akirka, strasznie mi przykro, nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić co czujesz !:hugging:
    --
  5.  permalink
    Akirka bardzo mi przykro;( Trzymam kciuki za drugie maleństwo...

Dziewczyny mam pytanko czy to nie dziwne że narazie miałam robione 1 usg ,badanie krwi i badanie moczu tak poza tym ciśnienie i ważenie??? powinno być tych badań więcej jak jest u was???hmm?

Treść doklejona: 22.10.12 21:40
    Cloe witam mamusiu:)
    --
     permalink
    wow, ja to mialam badanie na HIV robione podczas pierwszych testow krwi, powiedzieli mi ze musze bo i tak w szpitalu wymagaja wyniku z HIVa inaczej nie dostane mopjego dziecka do karmienie piersia, wow
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Co do wyników badań- mi w szpitalu przed sterydami powiedzieli, że nie mam prawa być w szpitalu bez potwierdzenia grupy krwi (a miałam wszystko prócz tego, przypadkiem przełożyłam do innej teczki). To, że jest wpisane w karcie ciąży nic nie zmienia. Pobierali mi o 18 krew jeszcze, co prawda położna coś była niezadowolona, że na tym etapie, to powinno być płatne 100zł (już nawet chciałam zapłacić) ale lekarz ją "przekonał", że ma po prostu je zrobić :wink:
    Więc chcąc- nie chcąc, trzeba wszystko kolekcjonować i mieć ze sobą.

Dominiczka- ja już na etapie planowania miałam robione hormony tarczycowe (no i wyszło...), cytomegalię, toksoplazmozę, różyczkę, hbs, WZW typu C, a po potwierdzeniu ciąży- HIV, próby wątrobowe i WR. Morfologia z rozmazem i badanie moczu na każdą wizytę, USG też mi robi na każdej i zwykłe badanie gin. Jak mi raz wyszło wysokie ciśnienie na wizycie, to mi zleciła poziom bilirubiny, mocznik i kilka innych badań (pod kątem gestozy). Niektóre badania miałam jeszcze powtarzane, np. toksoplazmozę. I pobierała mi wymaz przed założeniem pessara, ale to chyba nie był jeszcze ten GBS...
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    milena1984: HIVa inaczej nie dostane mopjego dziecka do karmienie piersia

troche chore mi się to wydaje, może się pozmieniały 'przepisy' przez pół roku i już jest obowiązkowe, ale żeby CI dziecka nie dali?!
    DominiczkaA: Dziewczyny mam pytanko czy to nie dziwne że narazie miałam robione 1 usg ,badanie krwi i badanie moczu tak poza tym ciśnienie i ważenie??? powinno być tych badań więcej jak jest u was???hmm?

USG ( obowiązkowe/ refundowane) są trzy, genetyczne ( ok12tc) połówkowe ( ok 22tc) i ostanie ( ok 36tc) [ja miałam 7tc,11tc,18tc,22,26,31,34,36,40, plus ok 10 podczas pobytu na patologi ciąży) badanie krwi i moczy powinno się robić co miesiąc [ ja wizyty notowane w karcie ciąży ( czyli ważenie, ciśnienie wyniki morfologi i moczu) miałam dopiero od 20tc, wcześniej nie miałam założonej karty ciąży-długa historia] ciśnienie możesz zmierzyć sobie sama tak samo jak się zważyć to akurat pikuś, ale ważna jest morfologia (np wyklucznie anemii) mocz ( u mnie nr pojawił się krwiomocz, prze co wylądowałam w szpitalu i całą akcja porodowa zaczęła się w 29tc, akcje udało się zatrzymać, bo w wynikach wyszedł ślad krwi przez co od razu było wiadomo że coś est nie tak) poza tym masz w karcie ciąży wpisane jakie powinny być badania wykonane w danym trymestrze... ja jak już pisałam miałam KC dopiero od 2 trymestru, więć cytomegalie i toxo miałam robione w 2, bo się spóźniłam... ale jak wiadomo lepiej późno niż wcale :)

lekarz nie daje Ci skierowania na badania na każdej wizycie?! i i niektórym dziewczynom lekarz prowadzący wykonuje szybkie badanie usg na comiesięcznej wizycie... pogadaj ze swoim Ginem...:smile:
    --
  6.  permalink
    lekarz robi mi comiesiąc takie badanie że puszcza mi bicie serca...pyta jak sie czuje i mówi że skoro wszystko ok to dodatkowych badań nie robimy .Czytam wasze wypowiedzi na temat badań i zastanawiam się czy to nie za mało właśnie:)??
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    DominiczkaA: lekarz robi mi comiesiąc takie badanie że puszcza mi bicie serca...pyta jak sie czuje i mówi że skoro wszystko ok to dodatkowych badań nie robimy .Czytam wasze wypowiedzi na temat badań i zastanawiam się czy to nie za mało właśnie:)??

proponuję zmienić lekarza lub prowadzić ciąże u jeszcze jakiegoś, bo wg mnie to za mało! zdecydowanie!
    --
  7.  permalink
    tyle że on jest bardzo chwalony ...mam wizyte 6 listopada jak mi nie zleci nic to zaczne pytać bo to dziwne:)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    DominiczkaA, ja jak do tej pory (nie liczac USG w 7 i 8tc dla potwierdzenia ciazy) tez mialam tylko jedno USG w 12t4d ciazy (10.10.) i tylko raz pobierana krew do badan (tez 10.10.)...Moczu natomiast wcale jak do tej pory mi nie badano...Na comiesiecznych wizytach u ginki podobnie jak u Ciebie, tylko mierzy mi cisnienie i mnie wazy. Nastepne USG mam dopiero 11 grudnia, nie wiem jak wytrzymam do tego czasu :sad: ... Zastanawiam sie nad prywatna wizyta i USG okolo 10 listopada albo nad kupnem detektora tetna dzidziusia.
    Nastepna wizyte u ginki mam 7.11, zobaczymy czy zleci mi jakies badania.
    --
  8.  permalink
    ja też mam wizyte tylko 6 i mam nadzieje ze zleci mi usg bo jak nie to chyba pójde prywatnie ale powiem mu że chciałabym sprawdzić czy wszystko ok....niby kopie i takie tam ale lepiej sprawdzić:)
    --
  9.  permalink
    flavia: dziewczyny zapewne większość to wie ale napiszę, jakieś 2 str wcześniej było o badaniach i wynikach.
    nie ważne że w kartę ciąży macie wszystko wpisane, ale na porodówce i tak proszą o oryginał GRUPY KRWI
    posiew w kierunku GBSa najaktualniejsza morfologię i mocz ostatnie usg z szacunkową wagą Dziecka, i WZW
    ( mam nadz że nic nie pokręciłam, w sumie to mogłam zapomnieć po pół roku) ale pewne jest to, że sama karta ciąży nie wystarczy :)

Tylko ciężko miec wszystko aktualne (mówię o morfologii o moczu), bo nigdy nie wiadomo kiedy nastąpi poród... Ja np. robiłam w zeszłym tygodniu (wcześniej regularnie co 3 tyg.), a teraz juz do konca mam nic nie robić...a zostały mi niecałe 4 tyg.do porodu. Czyli wygląda na to, że jak dotrwam do terminu porodu to wyniki badan morfologii i moczu będą miały coś ponad m-c...
    -- ___
     permalink
    flavia- mieszkam w stanach i tu starsznie sa przeczuleni jesli chodzi o zakazenia szczegolnie wirusem HIV, a dziecko by mi dali. Ale z tego wzgledu ze po urodzeniu dziecko jest traktowane jako pacjent szpitala i dbaja rowniez o jego zdrowie wiec musza miec pewnosc ze ja jako matka nieswiadomie karmie go HIVem- tak mi to przedstawili, a dziecko owszem dadza ale nie do karmienia
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Hmm no ja miałam usg w 5tc dla potwierdzenia, później za 4 tyg w celu sprawdzenia serduszka... no i w tym tyg mam tzw "genetyczne to będzie 12t2d

cloe to takie ogólnikowe , że miałaś raz krew pobieraną, bo mozna mieć raz i zrobionych 14 badań, a można mieć pobieraną 5 razy i zrobionych badań 5.
    Ja miałam raz pobieraną , ale za to praktycznie cały komplet robiłam za jednym zamachem
    morfologia krwi, glukoza, Odczyn Wassermana (WR),toksoplazmoza IgM , IgG HIV AG/AB, Przeciwciała anty – HCV, Jednorazowe oznaczenie grupy krwi z oznaczeniem przeciwciał, Różyczka IgG, TSH , FT4 , progesteron

Dominika to są wizyty na NFZ?
    --
  10.  permalink
    venus śliczny wózio , a jak prezentuje się w realu??

Treść doklejona: 22.10.12 22:22
    eveke tak na fundusz
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    co do badań na porodówkę to popieram flavię, wszystko musicie mieć na papierze osobnym z labu ( u mnie wołali WR, WZWB, HIV, GRUPA KRWI, GBS, toxo chyba też, krzywa cukrową, a no i przeciwciała na WZWB albo zaświadczenie o szczepieniu), do tego karta ciąży, ostatnie usg, najświeższa morfologia i mocz...
    Dominiczka ja po pierwszej wizycie to miałam cały zestaw do wykonania: dwa toxo, cytomegalia, grupa krwi, mocz, morfologia, tarczyca, WR i jeszcze jakieś jedno chyba ale nie pamiętam dokładnie..a usg jak chcę to mam na każdej wizycie, dla spokoju mojego nawet na chwilkę gin podgląda malucha i mierzy kość udową, obwód brzuszka i głowy:)
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    spidermanka: jak dotrwam do terminu porodu to wyniki badan morfologii i moczu będą miały coś ponad m-c...

To tak z przymrużeniem oka: zależy, ile się rodzi- mnie mocz i morfologię zdążyli na spokojnie zrobić na porodówce :wink:
    No i GBS-a robił mi mój lekarz, ale na porodówce i tak zrobili jeszcze raz...
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Dominika to na NFZ akurat można się wszystkiego spodziewać ;)
    no, ale jak się martwisz to dopytaj lekarza co i jak...
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    spidermanka: Tylko ciężko miec wszystko aktualne (mówię o morfologii o moczu), bo nigdy nie wiadomo kiedy nastąpi poród

wiadomo, ale chodzi o najbardziej aktualne..jak będą potrzebowali to sobie na cito zrobią świerze:bigsmile:
    --
  11.  permalink
    chciałam powiedzieć, że moje dziecko właśnie sprzedało mi 2 kopy:-) i nie jestem na 100% pewna czy to to, tak mi się zdaje, bo było zupełnie inne niz ruch jelit czy wzdęcie i wyraźne:bigsmile:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    DominiczkaA: tyle że on jest bardzo chwalony ...mam wizyte 6 listopada jak mi nie zleci nic to zaczne pytać bo to dziwne:)

są lekarze którzy mają same pozytywne opinie, ale nie musza 100% podpasować...
    zapytaj, bo toxo, cytomegalia różyczka, Hbs i WR powinno się zrobić w I trumestrze
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    eveke, ja tez mialam caly komplet - lista byla dluga a co do USG to u mnie to trzecie bylo oczywiscie genetyczne.
    A mocz mialas badany, bo wlasciwie to mnie zastanawia czemu mi tego badania ginka nie zlecila?
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    tak badałam mocz i mocz mam obowiązkowo na każdą wizytę robić :D

Tylko też nie wiem czy chodzisz na NFZ i masz skierowania, niestety nieraz ich skąpią...

ja chodzę prywatnie i za wszystkie badania płacę.
    --
  12.  permalink
    miałam badany na samym początku w 5 ttgodniu tak samo jak krew

Treść doklejona: 22.10.12 22:35
    ok dzięki ja musze mykać spać bo rano praca:)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Milagros gratuluje kopniaczkow :bigsmile: Ja juz nie moge sie doczekac kiedy cos poczuje, jeszcze troche.
    --
  13.  permalink
    pewnie jak to było to, to juz nie przestanie kopać:-) od dzisiaj powinnam czuc to codziennie? jak często?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    milena1984: flavia- mieszkam w stanach i tu starsznie sa przeczuleni jesli chodzi o zakazenia szczegolnie wirusem HIV

Skoro Ty z USA to zmienia postać rzeczy:)
    spidermanka:
    Tylko ciężko miec wszystko aktualne (mówię o morfologii o moczu), bo nigdy nie wiadomo kiedy nastąpi poród..

napisałam najakutalniejsze wiec nawet jak są sprzed miesiąca to są lepsze niż te z 1 trym:) ja ur po terminie, jak wiadomo gdy poród nie nastąpi w dniu terminu zlecają KTG, potem lekarz je interpretuje ( mi wtedy właśnie zlecił mocz i morfologie wiec miałam taką tygodniową, do tego stwierdził, że moje USH z 37tc jest nieaktualne bo nie wiadomo ile dziecko waży, kazał zrobić kolejne, za czego terminy na za dwa miesiące:devil: zrobiłam prywatnie dzień przed porodem wg maszyny Łucja miałą ważyć max 3.5 kg a wyszło 4, tak więc tego:bigsmile: )
    mońka: wiadomo, ale chodzi o najbardziej aktualne..jak będą potrzebowali to sobie na cito zrobią świerze

O TO! TO!
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    eveke chodze panstwowo do szpitala, z tym ze ja mieszkam w Hiszpanii i tutaj ogolnie jest troche inaczej niz w Polsce. W kazdym razie mam nadzieje, ze na nastepnej wizycie ginka zleci mi to badanie moczu a jesli nie to po prostu sie jej o nie zapytam.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ja pierwsze ruchy poczułam w 18tc a potem była spora przerwa, od 30tc powinno się "liczyć" ( obserwować czy występują codziennie)
    w 18-19 tyg dziecko jest jeszcze tak małe, że nie czujesz jego każdego ruchu, ja musiałam się położyć na brzuchu i docisnąć ręką aby poczuć cokolwiek
    --
  14.  permalink
    flavia - bo tak patrze na Dominiczke, że ona od kiedy zaczela czuc to czuje cały czas, czyli rozumiem ze nie musze teraz codziennie?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    MilagrosCud: zyli rozumiem ze nie musze teraz codziennie?

nie musisz, ale możesz...choć obstawiam, że to skrajne przypadki ( chyba ze to kolejna ciąża, gdy wiesz już z czym masz do czynienia to łatwiej CI to wychwycić)
    każda kobieta jest inna, każde dziecko jest inne więc tym bardziej ciąża! nie ma co się sugerować odczuciami/ objawami innych ciężarnych:) BA ! nawet będąc w drugiej ciąży możesz ja zupełnie inaczej przechodzić ( mam nadzieję, że jak jeszcze kiedyś sie zdecyduję na dziecko to ten stan będzie dla mnie łaskawszy!!)
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    MilagrosCud: czyli rozumiem ze nie musze teraz codziennie?

zależy jak aktywne jest Twoje dziecko:wink: ale generlanie na tym etapie możesz nie odczuwać ruchów każdego dnia. Pewnie z tygodnia na tydzień będą bardziej odczuwalne.
    --
  15.  permalink
    to moja pierwsza ciąża, dlatego nawet nie wiem na 100% czy to było to:-)
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    No dziewczyny dobrze, ze zaczelyscie ten temat badan i dokumentow, wszystkiego bede pilnowac, a usg mam robione za kazdym razem, badanie krwi mialam dwa razy dla gina i mocz dwa razy i raz pobierali mi krew na badanie genetyczne, na razie mam dobre wyniki i wedlug usg dzidzia tez dobrze sie rozwija.
    Dominiczka nie mam jeszcze wozka, ale jak przyjdie to napisze i zrobie zdjecia :-) klade sie spac dziewczyny, a dzis wzielam pierwsza tabletke prenatal- te witaminy, bardzo sie zle czula po nich, bylo mi nie dobrze i krecilo mi sie w glowie :-( czy to normalne?? Dopiero jak zjadlam jablko to bylo lepiej...
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Ja chyba w tym tygodniu dopiero wyraźniej i częściej czuję małą wcześniej albo była spokojniejsza albo nie wiem co.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    flavia: ja musiałam się położyć na brzuchu i docisnąć ręką aby poczuć cokolwiek

o mamo biedna Lu ! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::cool:

a u mnie po pierwszych delikatnych motylkach [bo kopniaki to były dużo później] było kilka dni przerwy a nie tak, ze raz poczułam i potem już poszło
    właśnie nie
    poczułam raz delikatnie, potem za 5 dni znowu delikatnie i tak się stopniowo dziecko rozkręcało a kopniaka dostałam dopiero za 3 tygodnie chyba

VENUS mi po Prenatalu na początku było mocno niedobrze ale potem już się przyzwyczaiłam i nic się nie działo
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.