Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorlapa
    • CommentTimeOct 24th 2012
     permalink
    blubis: lekarz mówi, że wszsytko ok i że jest wcześnie.
    co sądzicie?

blubis, jeśli lekarz mówi, że wszystko ok to ja bym słuchała lekarza:) Moja lekarka zabroniła mi przychodzić na usg do skończonego 7/pocżatku 8tc, więc może na tym etapie na którym jesteś teraz jest jeszcze za wcześnie.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    eveke: Blubis a jaki wymiar pęcherzyka?

jest napisane GS 2,27 cm a to chyba pęcherzyk wg google
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam ponownie :)

Co do pomocy tausiow ,to moj maz tez bardzo pomagal od samego poczatku.Rowniez wstawal w nocy ,kiedy ja sie budzilam i odrazu pytal pomoc Ci .Ja sie smialam a w czym ,chcesz jej podac cyca :))
    Tez wolalam,aby sie wysypial do pracy .
    Spalismy w jednej sypilani :)
    Jak mala skonczyla 2 tygodnie wykapal ja po raz pierwszy ,i zaczal zmieniac pieluszki ,na poczatku przygladal sie jak ja to robie :))
    Wiec ja uwazam ze super ,ze tatusiowie chca sie angazowac ,niesty mam kolezanki ,gdzie facet swojego dziecka niedoknie ,brzydzi sie zmienic pieluche ,nawet zuzyta niesie "w paznokciach " przykre patrzec na cos takiego ...
    Wiec ja sie ciesze ze moj maz sie bardzo angazuje w opiece nad dzieckiem :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Cześć kochane ja właśnie wróciłam od gina.Z synkiem wszystko ok tylko u mnie z krwia wyszła jakaś lipa i mam cały czas brać Tardyferon-Fol.Następna wizyta 21.11.2012r.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeOct 24th 2012 zmieniony
     permalink
    blubis-skoro lekarz mowi ze jest w porzadku ,napewno jest ,kiedy ja bylam stwierdzic ciaze ,na zdjeciu usg ,mam cialko zolte i droga plamke obok .(zarodek)
    Lekarz powiedzial ze ciaza jest ,ale mam przyjsc za 2 tygodnie i dopiero bylo widac serduszko .
    Jest jeszcze za wczesnie .
    --
  1.  permalink
    blubis: jest napisane GS 2,27 cm a to chyba pęcherzyk wg google

U mnie było dokładnie tak samo, że ginek nie chciał robić żadnego usg do 8 tc. Ale że miałam mocne bóle to trafiłam na IP i akurat na dyżur mojego lekarza, który zrobił mi usg... Wtedy okazało się, że serducho bije.
    Ale patrzyłam na Twoj wykres. Jakbym miała porównywac do swojego, to u Ciebie dopiero za ok.3-4 dni powinno zacząć bić serduszko.
    NATOMIAST ZGADZAM SIE W 100%, że jak lekarz mówi, że jest OK to znaczy , że wszystko na tym etapie jest w porządku! :bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    a ta pulsujaca kropka? ona była jakby przyklejona do scianki, ale oboje wyraznie widzieliśmy, że pulsowała inaczej niż moja macica...
    ale początek 7 tygodnia i nie widać zarodka tylko ciałko żółte ?? mam krótkie cykle
    --
  2.  permalink
    blubis: a ta pulsujaca kropka? ona była jakby przyklejona do scianki, ale oboje wyraznie widzieliśmy, że pulsowała inaczej niż moja macica...
    ale początek 7 tygodnia i nie widać zarodka tylko ciałko żółte ?? mam krótkie cykle

Musisz przyjąć to co powiedział lekarz, że wszystko jest ok. On wkoncu oglądał wszystko na usg, wiec sie na tym zna. Tak naprawde sie czesto zdarza, że wszystko jest juz super widoczne w 8tc wiec musisz uwierzyc lekarzowi i nam, że wszystko jest ok i cierpliwie czekać. :-)))) Za 2 tygodnie juz sama zobaczysz wszystko na ekranie :-))))
    -- ___
    •  
      CommentAuthormarianna27
     permalink
    blubis ja zobaczylam serduszko dopiero w 35dfl tydzien wczesniej mialam jak ty- macica zmieniona ciazowo, ale malo co bylo widac...
    badz dobrej mysli- daj dzieciatku jeszcze tydzien i wtedy sprawdz
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Blubis wg wykresu to równo 6tc.. pęcherzyk spory to maszyna określiła na 6t6d, ale 6tc to spokojnie jeszcze nie musi być nic widać, kiedy masz następną wizytę?
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Kochane, bardzo dziękuję za ciepłe słowa :)
    Kandy pytałaś o to czy wykonuje się jakiś zabieg - nie - nie ma takich procedur, bo zarodek ulega naturalnej resorpcji - tak jak pisałam w ciągu niecałych 2 dni zmniejszył się o 4mm. Ginka mówi, że zostanie po nim ślad w łożysku. Ponoć dość często się to zdarza w ciążach bliźniaczych, tylko kobiety o tym nie wiedzą, bo jeśli mają 1. USG w 12 tyg. to do tego czasu jeden zarodek już może się wchłonąć.
    Dziewczyny lista się wydłuża :) Ja ciągle spadam z numeracją :)
    Blubis - skoro lekarz mówi, że ok, to tak jest. Dobrze, że widać ciałko żółte, bo wiadomo że ciąża jest w macicy.

Co do mężów to mnie strasznie rozczula jak mój M. się zachowuje z małymi dziećmi - jest o wiele bardziej bezpośredni niż ja, wygłupia się, robi miny i wszystkie rzeczy, które niemowlaki uwielbiają. Swoją siostrzenicą super się zajmuje, oprócz zmieniania pieluch i innych czynności higienicznych, bo tego się boi :) Ale na pewno się nauczy i już jest zapowiedziane, że on się zajmuje kąpielą. Powiedział też, że na pewno weźmie urlop tacierzyński, żeby mi na początku pomagać :)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    a skąd usg wie jaki jest tydzień/dzień ciąży? bo u mnie tylko jeden dzień różnicy?

Treść doklejona: 24.10.12 18:43
    eveke: Blubis wg wykresu to równo 6tc..

eveke a jak to liczysz? bo mi się wydaje, że 7 tydzień dzisiaj zaczęłam
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Blubis wg rozmiaru pęcherzyka to chybe nie jest zbyt precyzyjne. Ja byłam dokładnie w 6tc (24dfl) na pierwszym usg, były tylko pęcherzyki ciążowe i do tego wielkości odpowiadały ponad 7t. Serduszek wtedy jeszcze nie były. Pojawiły się po 4 dniach. Musisz jeszcze poczekać.
    Blubis liczysz tygodnie skończone dziś masz dokładnie 6tc skończony. Jutro będzie 6t1d czyli będziesz już w trakcie 7 tygodnia.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    i może jeszcze zarodka nie być widać?
    kurcze, trochę mnie pociesza ten pulsujący punkt... ale najchętniej rozpłakałabym się z bezsilności sprawdzenia.. co zaraz uczynię...:(
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    blubis: eveke: Blubis wg wykresu to równo 6tc..
    blubis:
    eveke a jak to liczysz? bo mi się wydaje, że 7 tydzień dzisiaj zaczęłam

blubis, bo lekarze licza skonczone tygodnie, takze owszem Ty zaczynasz dzisiaj 7 tc ale dla ginka jestes w 6tc a jutro bedziesz w 6t 1d ciazy itd.
    Co do serduszka to sluchaj lekarza Kochana, jesli mowi ze wszystko jest w porzadku to znaczy ze tak jest, przeciez Cie nie oszukuje. Za tydzien napewno bedzie widac serduszko :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    blubis: kurcze, trochę mnie pociesza ten pulsujący punkt... ale najchętniej rozpłakałabym się z bezsilności sprawdzenia.. co zaraz uczynię...:(

A popłacz sobie, skoro hormony tak działają na Ciebie. A co sobie bedzie żałować :bigsmile: Wkoncu wiadomo, ze kazda z nas dowiedziawszy sie o ciąży przy najbliższym usg oczekuje juz bijącego serduszka, a jak go nie słyszy to sie deneruje. To normalne. Dlatego my tutaj uspakajamy Cie zaraz po Twoim lekarzu, że wszystko jest ok. Dziewczyny mają rację - u Ciebie to dopiero skonczony 6 tc. U mnie wtedy tez jeszcze nie biło serduszko. Zaczęło 3-4 dni później... i tez lekarz stwierdził, że jest zdziwiony że tak szybko juz zaczeło bic... Tak wiec teraz musisz zająć głowę czymś innym, ale myslec TYLKO pozytywnie!!! Pamietaj, że nie mozesz teraz dzidzi denerwowac. Zrób sobie herbatkę z melisa i pomaranczą, albo melisa z gruszką. Ja to piłam, aby sie nieco wyciszyc pomiedzy każdą wizytą i badaniami usg.
    -- ___
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    ale u mnie nie widać nawet zarodka ...
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    akirka strasznie mi przykro, ale musisz się trzymać dla drugiego fasola..trzymam kciuki!
    blubis trzymaj się tego co mówi gin, jeśli mówi że jest ok, tzn. że jest ok naprawdę..umów się na usg np za tydzień, a już na pewno wszystko będzie widać:)
    co do pomocy męża...to mój przewijał Zochę i kąpał prawie od początku, ale dopóki młoda była na cycku to nie wstawał w nocy..potem jak już przeszliśmy na mm to wstawaliśmy na zmianę, ale przeważnie ja w tygodni a mąż w weekend..a odkąd jestem w ciąży to on wstaje z mlekiem do młodej:bigsmile:
    --
  4.  permalink
    czesc Dziewczyny,

u mnie dzis niestety powróciły te odruchy wymiotne, nie wiem co jest grane, jestem na granicy rozpaczy, od rana nie placze tylko wyje. Juz nie moge i nie potrafie jestem taka zmęczona...i do tego sie cholernie boje, nie wiem co mam teraz robic i nie wiem dlaczego to wrocilo mimo ze powinno juz dawno przejsc to przeciez 19tc.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Milagros a probowalas pic rumianek? Mnie to poradzila jedna z kolezanek i pomagalo, moze i u Ciebie zlagodzi te odruchy wymiotne?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    MilagrosCud - wspolczuje :( a co do wymiotow to niekoniecznie powinno przejsc. Moja siostra wymiotowala cala ciaze, niestety - takze czasem i tak moze sie zdarzyc. Znowu u mnie wymiotow w ciazy brak.
    --
  5.  permalink
    cloe ja probuje juz wszystkiego, nie mam juz sily ani ochoty, nawet juz mnie w tym ukladzie ta ciaza nie cieszy
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Blubis skończyłaś dziś 6tc ... jutro masz 6t1d czyli wchodzisz w 7tc.

Na tym etapie zarodek może być a nie musi, mogło by być nawet tak , ze poszłabyś nie dziś a za 2 dni i już by był, kiedy kolejna wizyta?
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Kurcze, faktycznie ciezka sytuacja...Nie wiem co Ci radzic ale napewno musisz sie uspokoic, taki ciagly placz tylko wzmaga ten odruch wymiotny...Sprobuj sie jakos zrelaksowac. A maz jest z Toba?
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    eveke: Blubis skończyłaś dziś 6tc ... jutro masz 6t1d czyli wchodzisz w 7tc.

Na tym etapie zarodek może być a nie musi, mogło by być nawet tak , ze poszłabyś nie dziś a za 2 dni i już by był, kiedy kolejna wizyta?

wg tego co piszą w necie przy takim pęcherzyku i wielkości powinien być zarodek :cry:
    za dwa tygodnie mam iść
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Milagros-wspolczuje :hugging: ,moze spróbuj herbatniki takie zwykle ,lub sucharki ,slyszalam ze po nich przechodzi...

Treść doklejona: 24.10.12 19:44
    blubis ,ale niezawsze go widac ...
    Ale niedaje mi spokoju pulsujaca "plamka" ,bo wedlug mnie pulsujaca plamka to wlasnie zarodek i serduszko ..
    Tak mi lekarz pokazywal serduszko za pierwszym i drogim razem ..
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Blubis, u mnie też była na początku tylko pulsująca kropeczka, która zdziwiła lekarza bo powiedział mi, że mam za niską bete. pęcherzyk żołtkowy nie był książkowy i też mu się nie podobał i popatrz na mój suwaczek :wink:
    A co do internetu i tego co tam jest napisane- nie jesteśmy maszynami robionymi według schematu i jednakowych wytycznych. Każdy organizm jest inny i inaczej się rozwija-daj sobie jeszcze czas i spędź go na miłych rzeczach bo stres ci teraz nie potrzebny.
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    blubis, moze sprzet slaby? I radze nie czytac co w necie pisza, bo mozna w niezla paranoje popasc...Sluchaj sie lekarza, jak mowi, ze jest ok to tak jest. Powtorz sobie to USG za tydzien dla swietego spokoju :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    blubis: wg tego co piszą w necie przy takim pęcherzyku i wielkości powinien być zarodek

Blubis, ale po co to czytasz. Lekarz Ci powiedział, że jest dobrze.
    Ja też byłam w równo skończonym 6t. Dokładnie jak Ty. Nie było zarodka. Za parę dni już był z serduszkiem.
    Także spokojnie, wszystkie Ci tu powtarzamy, że teraz spokój jest najważniejszy. Nie możesz się denerwować, bo zaszkodzisz maluchowi.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Gdyby ewidentnie na 100% miało być coś czego lekarz nie widzi to by Ci powiedział , że coś jest nie tak. A skoro w dodatku dodał , że jest ok to jest.
    Temat myślę , że wyczerpany, pytam po raz trzeci kiedy kolejna wizyta?
    --
  6.  permalink
    tak, mąż jest ze mna, zrobil mi obiad - kochany. Wzielam diphergan rano i popijalam lignokainą - juz nie wiem jak mam sie ratowac, pozniej mam takie wyrzuty sumienia jak wezme
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    eveke: Temat myślę , że wyczerpany, pytam po raz trzeci kiedy kolejna wizyta?

on powiedział, że za 4 tygodnie, ew. 2. ale na 5 października jestem umówiona z nfz

Treść doklejona: 24.10.12 20:08
    Emenemss: Ale niedaje mi spokoju pulsujaca "plamka" ,bo wedlug mnie pulsujaca plamka to wlasnie zarodek i serduszko ..

ona była przyklejona jakby do pęcherzyka, więc lekarz nie był pewien co to powiedział, że tętno jest zdecydowanie niższe niż moje, ale że często tak jest, że na początku jest wolne. ale jak zapytałam czy to serduszko to powiedział,że nie jeszcze
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    blubis - tak jak pisalam Ci przed usg, ze moze jeszcze nie byc widoczne serduszko, to jest normalne na tym etapie ciazy. Sluchaj sie lekarza, skoro mowi, ze jest ok to tak jest. A ta wizyte na NFZ to rozumiem, ze masz 5 listopada (dzis jest 24 pazdziernika, wiec na 5 pazdziernika to raczej niemozliwe ;)). Uszy do gory, lekarz mowi, ze jest ok to jest ok :)
    Ja na pietwszym usg w 7tyg i 6 dniu bylam, ginka miala super sprzet i widzielismy mala kropeczke, pulsujace serduszko i slyszelismy rowniez jak bije. Mysle, ze tego 5 listopada juz bedziesz je widziala na usg :)
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Miałam nadzieję,że dziś uaktualnię dane o płeć, niestety- dzidzia skrzyżowała nóżki i za nic nie chciała dać się przekonać, aby je rozłożyć :wink:
    Lekarz dwukrotnie zasugerował dziewczynkę, ale pewności nie miał.
    Najważniejsze, że wszystko w porządku :-)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    No to masz wizytę za niecałe 2 tyg... teraz meliska i łożko i wytrwaj :)

Dziewczyny jeśli mogę prosić o kciuki za jutro, mam wizytę :)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    dziekuje wszystkim za odpowiedzi, juz nie marudze. bardziej sie martwie, ze nie ma nawet zarodka..
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    No cóż- jeszcze nie ma, ale skoro lekarz powiedział, że ok, to znaczy, że spodziewa się, że będzie :)
    Teraz sama sobie gratuluję, że odwlekałam pierwszą wizytę jak długo się dało, żeby sobie nie narobić takich nerwów- i miałam rację. Pewnie bym poszła jeszcze dwa tygodnie później, ale miałam plamienia i skurcze jak na okres.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    _sushi_ - super, ze po polowkowym wszystko ok :) jak napisalas, najwazniejsze, ze dzidzia zdrowa :)

eveke -3mamy kciuki :)))
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    eveke kciuki przygotowane :thumbup: Jutro pewnie bedziesz miala USG genetyczne tak?

sushi, super ze wszystko z dzidzia w porzadku :bigsmile: a co do plci, to moze nastepnym razem :)))
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Blubis, a nie sądzisz że jakby było coś nie tak to lekarz by ci o tym powiedział lub zasugerował szybciej kolejną wizytę czy też badania?

eveke masz i nasze kciuki:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    cloe78: eveke kciuki przygotowane :thumbup: Jutro pewnie bedziesz miala USG genetyczne tak?

Dokładnie tak :)

Dzięki :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    eveke: Dziewczyny jeśli mogę prosić o kciuki za jutro, mam wizytę :)

Kciuki zaciśnięte:)
    --
  7.  permalink
    nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale dzis wstałam bardzo wczesnie o 6:30 na badania lekarskie i poszlam bez sniadania i sie te nudnosci nasilily...

eveke: Dziewczyny jeśli mogę prosić o kciuki za jutro, mam wizytę :)

będzie dobrze:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    akirka no to trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę :)
    A ja siedzę i ryczę bo mam coś z krwią nie tak aż lekarz się za głowę złapał.Niby nie ma tragedii ale też nie jest dobrze.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    MilagrosCud: nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale dzis wstałam bardzo wczesnie o 6:30 na badania lekarskie i poszlam bez sniadania i sie te nudnosci nasilily...

Ja jak wstaje tak rano to zawsze mam mdłości i jest mi bardzo słabo.
    Jak pośpię do 8-9 to nie ma żadnego problemu i czuję się dobrze.
    --
  8.  permalink
    jeszcze jak wchodze do zabiegowego i ogladam ten mocz w pojemnikach innych ludzi to juz w ogole...nakrecam sie zanim tam wejde
    -- [/url]
  9.  permalink
    Anula85: akirka no to trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę :)
    A ja siedzę i ryczę bo mam coś z krwią nie tak aż lekarz się za głowę złapał.Niby nie ma tragedii ale też nie jest dobrze.

Anula nie martw się tą krwią - miałam podobne problemy wokolicach 20-25 tc. Też dostałam Tardyferon-fol, wzięłam jedno opakowanie i wyniki się poprawiły. Teraz morfologię mam najlepszą z całej ciąży, wszytsko wyśrodkowane, a było poniżej normy. Więc się nie martw - teraz dziecko wciąż intensywnie się rozwija, rośnie, więc dużo z Ciebie "ciągnie:, stąd te gorsze wyniki. Będzie lepiej!:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Nieśmiało się melduję - chociaż chciałam czekać na USG z pomiarem NT i dopiero się meldować. U mnie 10tc1d wg USG. Badanie kolejne 8.11. Wszystkim tu obecnym życzę zdrowia, szczęśliwego rozwiązania. :)
    --
  10.  permalink
    Jeśli mogę coś polecić, nie wiem czy ginka zaleca Ci branie witamin, ale ja po tym tardyferonie zaczęłam też brać witaminy Pharmaton Matruelle i ładnie mi wszystko wyrównały (zawierają duża dawkę żelaza). Oczywiście najlepiej z diety sobie dostarczyć jak najwięcej witamin i żelaza, ale w moim przypadku już sama dieta nie wystarczyła.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Violet ja mam za mało czerwonych krwinek strasznie mnie to ścięło z nóg i nie mogę przestać o tym myśleć.Mam brać Tardyferon-Fol i zastanawiam się czy oprócz tego mogę sobie jeszcze jakimś lekiem dopomóc tylko jakim?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.