Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    eveke kciuki za wizytę:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
    • CommentTimeOct 24th 2012
     permalink
    Ja biorę Femibion ? Czy mogę bez wiedzy lekarza zamienić Femibion na to co ty bierzesz????
    --
  2.  permalink
    Tardyferon myślę na razie wystarczy, zbyt duża dawka żelaza może spowodować mdłości a nawet wymioty, więc lepiej nie przesadzać....jak skończysz te tardyferon, możesz spróbować tych witamin o których pisałam w poście wyżej

Treść doklejona: 24.10.12 21:26
    Mój lekarz nie zalecał mi branai stricte określonych witamin, po prostu polecił mi kilka z których mogłam wybrać, wśród nich był ten pharmaton - spróbowałam i już przy nim zostałam. Naprawdę jest ok:wink: Może lepiej go dopytaj, żeby potem na mnie nie było:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Anula, spokojnie- to jest przecież normalne w ciąży :wink: Ja bym chciała mieć w morfologii "tylko" zwykłą, ciążową anemię :wink:
    Ja biorę Matruelle i akurat "anemiczne" wskaźniki mi widocznie poprawia-biorę raz na dwa dni, czasem rzadziej, jak badania wychodzą słabiej, to trochę zwiększam częstotliwość i w następnych badaniach już się poprawia.
    --
  3.  permalink
    Anula No to już masz dwie pozytywne opinie na temat tych witamin - myslę, że jeśli już chcesz na coś zamienić, to na te najlepiej:wink:
    azniee: Ja biorę Matruelle i akurat "anemiczne
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Milagros, jesli wyszlas z domu na czczo to pewnie to spowodowalo te mdlosci. Ja tak mam, jak szlam rano na badania bez sniadania to tez wlaczal mi sie odruch wymiotny...
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Hmmm jak tak to zapytam o te witaminy lekarza na najbliższej wizycie.
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Witaj W_P_Gosia i gratulacje :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Cześć dziewczyny, nie pisałam ostatnio bo wiecznie coś do załatwiania a ja wróciłam to nie miałam sił wchodzić na laptopa i pisałam z kom :bigsmile:

Treść doklejona: 24.10.12 21:54
    Akirka rybka cieszę się, że Tobie i Twojemu silniejszemu dziecku nic złego nie grozi, trzymaj się kochana
    Bluebis czekałam na Twoje wieści, dziewczyny i Twój gin mają rację, jeżeli powiedział, ze jest wszystko ok i nic złego się nie dzieje to tak jest! u mnie też późno było widać serduszko, każda ciąża jest inna..pamiętaj a za dwa tygodnie pójdziesz i już będziesz spokojniejsza....pij Melise.
    Witam następną nową mamusię :rolling: jak tylko potwierdzisz ciąże z USG to daj znać dopiszemy Cię do naszej wspaniałej listy :rolling:
    Violet, kochana cieszę się, że wszystko u Ciebie ok, na prawdę, mam nadzieje, że coś się ruszy i nasza wspaniała 5 zrobi miejsca następnym Panią :thumbup::tooth:
    Ja z 46 pozycji spadłam na 32 :shocked::shocked: ale mam jeszcze dużo czasu!!!! wisieć bym nie chciała hihihih

Treść doklejona: 24.10.12 21:55
    Jeżeli chodzi o witaminy to ja już wiem, ze Prenatal nie mogę, bo boli mnie brzuch, jest mi nie dobrze i kręci mi się w głowie, jutro idę na wizytę to się zapytam o inne witaminki :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    cloe78: Milagros, jesli wyszlas z domu na czczo to pewnie to spowodowalo te mdlosci. Ja tak mam, jak szlam rano na badania bez sniadania to tez wlaczal mi sie odruch wymiotny...

a moglas wtedy normalnie sie poruszac, funkcjonowac? bo ja wtedy najchetniej zamarlabym w miejscu zeby nie bujac zoladka, kazdy krok moze spowodowac ten odruch...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    No nie, az tak zle to u mnie nie bylo...wspolczuje Ci bardzo i niestety nie wiem co na to poradzic :(
    --
  5.  permalink
    no wlasnie ja tez nie wiem, nie chce znowu do szpitala, ale mam doła
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Milagros słońce współczuje tych wymiotów i mdłości :confused::confused: ja się cieszę, że mam to za sobą! ale wiem, że Twoje wymioty są chwilą i odejdą tak szybko jak powróciły :devil:

Treść doklejona: 24.10.12 22:12
    Anula a co się dzieje u Ciebie?? coś tam mignęło, że źle się czujesz?? lub coś takiego...:smile:

Treść doklejona: 24.10.12 22:33
    Idę lulu dziewczyny, ostatnio coś wcześnie kładę się spać :bigsmile: buziaki i spokojnych snów, papa :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Dziewuszki, a jak myślicie, czy lekarz moze mi tym razem zlecić badania prenatalne, no ze względu na 3 ciążę i mój wiek( za chwilke 35 mi wskoczy:( )
    Bo coś mnie tak moje koleżanki nakręcają:(
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeOct 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Anula -mi spadla hemoglobina i hematokryt i zmienilam witaminy (sama bez konsultacji z lekarzem ) z femibionu na pharmaton matruelle i wyniki po dwoch tygodniach mi sie poprawily :) wiec bedzie dobrze,moze sprubuj z nimi :)

witam nowa mamusie :)

Treść doklejona: 24.10.12 22:43
    migotynko -tak ,napewno zleci :)
    Moj lekarz mi tlumaczyl ze jakby zobaczyl cos niepokojacego w usg wtedy by mnie wyslal na te dodakowe badania ,a tak nierobil mi .
    Ale przysluguja na NFZ po 35 roku zycia .
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Migotynko ja mam 34 lata i moja ginka powiedziala, ze zlecilaby mi badania prenatalne gdyby na USG genetycznym i w tescie PAPP-A wyszlo cos nie tak. Na szczescie w obu przypadkach wyniki mam bardzo w porzadku, tak wiec dalsze badania w kierunku wad genetycznych mnie ominely. Moglabym je oczywiscie zrobic prywatnie ale zdecydowalam, ze nie nie jest mi to do niczego potrzebne :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Anula, a może pomóż sobie również dietą? Na pewno pomagają buraczki, sok z żurawiny (ale taki do kupienia w eko sklepach ze zdrową żywnością - dla mojej mamy sprowadzany był z Niemiec), wątróbka (ale w ciąży dobrze wysmażona), dużo sałaty, szpinaku, brokuły.
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Eveke - trzymam kciuki za jutrzejsze usg genetyczne:).

Blubis - a ty spokojnie czekaj na nastepną wizytę i pamiętaj, że silny stres może źle wpłynąć na dziecko.

A przy okazji polecam wam książkę "Początki" Annie Murphy Paul - gdzie opisuje ona szeroko prowadzone badania nad szeregiem czynników, które mają wpływ na życie płodowe a następnie na zycie urodzonego dziecko.
    Np analizuje wpływ silnego stresu i traumy na płód biorąc za grupy docelowe badane kobiety w ciaży w okresie wojen, a nawet w czasie ataku na WTC. Analizuje też wpływ diety, wpływ alkoholu...i choć wiemy na ogół jaki te czynniki moga mieć wpływ na nasze dzieci to jednak fajnie ta książka porządkuje i rozwija pewną wiedzę.:wink:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Dotarłam , jesteśmy po pierwszym falstarcie .....:shamed: po wizycie w wc -nagle coś po nogach leci ( raz za 5 min. znów i znów i tak 6 razy)wącham ok bezwonne bez koloru. I co teraz porada szybka szwagierki ( 7 porodów za nią ) jedź to już czas bolało cię szyjka krótka może rzeczywiście zaczyna się ....:shocked:
    Ale jak???? ja nie gotowa, rzeczy nie spakowane , niunie nic nie przygotowane mają :cry: w domu bajzel nic na swoim miejscu :sad: a co z Martynka , połówek do pracy , rodziców nie ma !!!
    Dobra pojechałam ale bez niczego to nie to ....
    Na IP ktg pierwsze - o dziwo miłe panie i ogólnie jest nieźle . Zosi 2 razy tętno spadło ( na wózek mnie i na odział ) ja- :cry: coś jest nie tak a tyle razy mówiłam że o nią się najbardziej martwie !!!
    na odziale już czekali szybko na łóżko usg - znaleźli serducha ,pożadnie podłączyli 2 godziny zapisu!!! tetna różne od 120-180 i tak ciągle , a ja nic że tylko Henio się wypycha a co się okazało twardnienia !!! i to takie że parę po 80-90 .uuuuu to se myśle zaczeło się ?ale nie ja musze wrócić do domu ogarnąć Ejam , ciśnienie 140/90 i bardzo się przejęli( ja mówię że miałam już u gina 160/100 i nikt się nie przejął !!!) i okazując zatroskanie pobrali krew :shocked::shocked::shocked: ,ja za nimi nigdy nie nadarzę .
    Pow. że zapisy nawet ok. wody to nie wody ( wziernik, zakaszleć poleciało jak w domu)ale ona gazik przyłożyła to, nie to - kobitka ma mikroskop w oczach !!!!
    i tak wróciłam do domku , ale z jaką wiedzą ( 38 tydz. to ostateczność dla ciąży bliźniaczej ) i jeśli w tym właśnie tyg. przyjdę i pow. ze to czas nikt nie bedzie nic mówić położą i ciachną . A poza tym zbierze się konsylium i znów omówią mój przypadek na podstawia dzisiejszego zdarzenia . Nie poczytam Was dziś ,bo nie najlepiej się czuję ....:sad: ale wzięłam 2 no spy forte bo skurcze się nasiliły .
    Spokojnej Nocy Chociaż Wam życzę .
    Tabl.. naładowany jak coś będę pisać na bieżąco . :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Edzia trzymaj się biedulkoooo!!!! Dobrze że chociaż wpadli na to że 38 tydzień to max dla ciąży blizniaczej ...ufff... odpoczywaj i dbaj o siebie.

Lapa ...bardzo dziękuję za wiadomość ...niestety nie mogłam odpisać bo mam nieaktywne konto.

A ja dzisiaj cały dzień przespałam i dalej śpiąca jestem :cry:

Dobrej nocki :bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeOct 25th 2012
     permalink
    Edzia, ja pierdziele w takim stanie wypuscili Cie do domu? Malej tetno spadalo i tez puscili? A jak przy kaszlu leci to raczej wody sa, bo mnie tak sprawdzali i powiedzieli,ze to wody(a mnie sie saczyly)
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Edzia ja też jestem w szoku :shocked: 36 tydzień w ciąży bliźniaczej, spadek tetna i Cię wypuścili:shocked::shocked::shocked:
    Trzymaj się cieplutko :hugging: Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Trzymam za Was mocno kciuki i od tej pory będę podczytywać ten wątek, żeby nie przegapić porodu maluszków:tongue:
  6.  permalink
    Dzień dobry Wszystkim:wink:

edzia po prostu brak słów po tym co przeczytałam...mam nadzieję, że jednak nie będą czekać z tym cc do 40 tc, tylko zrobią to wcześniej...wazne, że z Maluszkami wszystko ok! Dużo wypoczywaj i oszczędzaj się:grouphug:

Ja uciekam na powtórkę GBSa, mam nadzieję, że już go nie ma...
    --
  7.  permalink
    Witajcie.
    Edzia widzę że powoli się zaczyna, myślę, że możecie nie dotrwać do tego 38tc i szybciej się rozpakujesz. Oby tylko było tak jak mówią w szpitalu, że ciachną:wink:

Anula ja wyniki mam poniżej normy, ale żelazo w normie więc u mnie niedobór witamin z gr. B raczej wpływa na anemię. Choć dziś byłam na badaniach i zrobiłam sobie morfologię, mocz, CRP, żelazo do tego sód i potas bo ostatnio mam często te skurcze (magnezu nie robiłam, bo poprzednio mimo skurczy to miałam w górnej granicy normy.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeOct 25th 2012 zmieniony
     permalink
    Edzia-Masz tam z nimi ,ze ty jeszcze niezwariowalas to cud :shocked: Ale widze ze wkoncu jest decyzja o cc w 38tc ,dzieki Bogu,widac ze dopiero jak sie porod zbliza ,zaczynaja sie martwic pacjentka .

Tez dzis jade na badanie moczu ,a ze mam laboratorium do 18 -tej ,to niespieszy mi sie ,bo dzis mam tylko sprawdzic mocz ( cos za duzo osatnio mialam cukru w moczu) i lekarz kazal powtorzyc badanie ...

A teraz jak co rano kawkuje sobie z Wami :))
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    edzia- jeszcze tak bedzie ze do konca tego tygodnia i sie "wysypiesz":shocked:
    dzis na skype-ie cie dorwe mam nadzieje

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 25.10.12 09:12</span>
    blubis- cztalam o twoich wiesciach i twojej kropeczce za chwile zabije serduszko, wzruszajace!!!!

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 25.10.12 09:14</span>
    Milagros_cud- mi na mdlosci BARDZO POMAGALA wit B6, od gina dostalam konska dawke 1000% dziennej porcji w postaci lizaka, pysznosci i objawy jak reka odjal.
    Mozna tez kupic cukierki na mdlosci, pewnie tez z B6.popytaj sie w aptece czy takie maja.
    --
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    witam,
    udało mi się przebrnąć przez 8 stron!
    u nas wszystko ok też witaminki biorę i dodatkowe żelazo bo mała dużo ode mnie bierze ale żadnych skutków ubocznych nie mam
    pozdrawiam i zmykam do pracy
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    mam pytanie: jesli mam 19cm(afi) wod plodowych to jaka jest to waga? mi w przeciagu ostatnich 4tygodni( z1 na 2 usg) wyszlo ze bardzo przybralam na wodach z 12cm do 19cm. I faktycznie moj brzuch sie zrobil duzy, a dziecko przybralo 150g...tylko...? to te wody tak wypelnily?
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    witam dziewczyny!
    edzia kurczę nóż się w kieszeni otwiera, dobrze że chociaż Cie na oddział zabrali i poobserwowali te dwie godziny..pakuj torbe lepiej bo tez myślę że nie dotrwasz do 38 tygodnia, o ile do końca tego tygodnia dotrzymasz:)trzymam kciuki żeby poszło sprawnie i żeby cała trójka była zdrowa:)
    a u mnie od kilku dni na poważnie zaczęły się twardnienia brzucha i skurcze jak na @ czasami..dwa dni temu cały dzień na nospie...zaczynam się martwić..wizyta dopiero za dwa tyg...jak się te bóle @ powtórzą to będę chyba do gina dzwonić, bo to za wcześnie na takie historie raczej...
    --
  8.  permalink
    wrqcajac do USG. ja zarodek.widIalam w 6 tyg juz (5t i 6d)i mial 1,3 mm i pulsujacy punkt ale mialqm usg w klinice i tam bardzo dobre aparaty maja..
    w 6t i 6d moj maluch mial 9 mm i serce 129u/min..

takze u kazdego indywidualna sprawa kiedy i jak dziec rosnie..
    --
  9.  permalink
    mońka widzę, że u Ciebie też skurcze się zaczynają. Ja dziś od rana miałam już 3. Często też mam skurcz jak obrucę się na plecy. W środę mam wizytę to dopytam gina, bo też się troszkę martwię i zastanawiam się czy może wcale bym ich nie czuła gdyby nie blizna po pierwszej cc. Na pewno zadzwonię do niego gdyby zaczęły pojawiać się co 10-15 minut.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Edzia, ściskam mocno... Nie wiem, jak mogli Cię wypuścić, skoro z tętnem dziecka było coś nie tak... Brak słów.
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Dziekuje dziewczyny za wsparcie. Nie wiem czy tak emojcje,hormony daja czadu ale lzy same sie cisna!!!
    Modle sie tylko o swoj zdrowy rozsadek i musze wsluchac sie w siebie ,zebym chociaz ja nic nie przeoczyla.ale musi byc dobrze .nawet o Niunie nie musze sie martwic znajomi zaproponowali sienia zajac, ale w razie w..... rodzice sa w pogotowiu. I tak w :13h pewnie dojada.:-) :wink: ( sorki za pl. Znaki ale obczajam tabl.co by na bierzaco pisac)
    Podczytuje i bede pisac
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Cześć kochane
    Venus87 okazało się ,że mam za mało czerwonych krwinek i mam cały czas brać ten Tardyfrton-Fol a do tego nie wiem czemu wcześniej płaciłam za jedno opakowanie chyba 7 zł a teraz 23 zł :shocked: Kurde czemu te leki są takie drogie ??? Za Tardyferon i Femibion muszę wybulić dzisiaj 110 zł .Na następnej wizycie poproszę o zmianę witamin na te co polecała violet.

Edzia ściskam cię mocno na pewno wszystko będzie ok i niebawem będziesz tulić swoje maleństwa .
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    edzia503
    nie rozumiem podejscialekarzy tam u Ciebie.Ja jak poszlam na wizyte w 40 tc do szpitala i okazalo sie ze mam za duzo wod i mala malo sie rusza to tego samego dnia chcieli mnie klasc na oddzial i wywolywac porod.Musialam podpisywac papiery ze na wlasna odpowiedzialnosc nie zglaszam sie na oddzial,bo sie bali .Tutaj w Grazu (Austria) mozesz sadzic lekarzy nawet 15lat po porodzie jak cos jest nie tak z dzieckiem.Jedna kobieta podala szpital do sadu bo jej dziecko nie dostalo sie do dobrej szkoly.Takze tutaj nie czekaja,jak tylko cos jest nie tak to szybko podejmuja dezyzje.
    Trzymam mocno kciuki za Ciebie i malenstwa:tongue:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Edzia trzymam za Was mocno kciuki! Duzo zdrowka i sily dla Ciebie i Malenstw w brzuszku :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    witajcie z rana,
    edzia - trzymam mocno kciuki za dzieciaczki, to skandal jakie maja podejscie tam do ciebie, ale juz niebawem bedziesz tulic malenstwa
    blubis - ja bylam na pierwszym usg w 6t6d i bylo1,5mm zarodek z pulsujacym punktem ale wolniej niz moje tkanki, lekarz z 5 min szukal zarodka bo nie mogl znalesc i tylko dlatego ze mial najnowszy sprzet to go wypatrzyl ale powiedzial ze jeszcze nie moze potwierdzic ze serce bije bo ten punkt pulsuje za wolno, ale mysle ze u ciebie jest to samo co u mnie i na pewno bedzie dobrze
    w krakowie zaczela sie prawdziwie smetna jesien, mam nadzieje ze wroca jeszcze sloneczne dni, ja mam dzis wizyte i zobacze ile moj maly wazy
    -- [/url]
  10.  permalink
    Edzia ja również trzymam kciuki i ściskam mocno mocno! :)
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Dziekuje naprawde wiele to dlamnie znaczy .wiecie jak to jest co kraj to inny obyczaj , musze walczyc ale nie dam sie bedzie dobrze,musi byc! Buziaki dla Kazdej z Was i dla Waszych Malenstw:kissing::grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Edzia, kciuki. A Twoje Kluchy to już chyba są donoszone, prawda? Czy jak to jest z tą ciążą bliźniaczą?

Mi zostało 9 dni do terminu...:cool: Nocka była okropna. Budziłam się co godzinę - jak w zegarku, było mi niedobrze i nie mogłam potem zasnąć.
    Jutro 26 i pewnie nie urodzę tak jak sobie przewidziałam jakiś czas temu. No nic, zobaczymy :tongue: W sobotę ubierzemy z mężem łóżeczko i rozłożymy baldachim, to może nasza panna zechce wyjść :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Witam

Dziś moja noc była średnia, miałam ból brzucha jak na miesiączkę, kuło mnie w różnych częściach brzucha i to tak że mnie budziło i musiałam spać zgięta,i między nogami miałam takie kucia i dziwne uczucie.

Czy nie za wcześnie na to?
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dzień dobry dziewczyny :bigsmile:
    Edzia trzymaj się ryba, rzeczywiście to dziwne, że puścili Cię do domu, ale może to znak, żebyś przygotowała się już! spakowała torbę, posprzątała w domu itp. Abyś się martwić nie musiała w razie czego :cool:
    Ja mam dziś o 15 wizytę u gin, mam mnóstwo pytań do niej :shocked::smile: pozdrawiam Was
    Kandyzowana a jak tam Twoje relację z przyszłym Mężem?

Treść doklejona: 25.10.12 12:13
    Acia nie powiem Tobie czy dobrze czy źle, bo nie wiem, ale może zadzwoń do swojej gin? obserwuj się... w razie czego jedź na IP. :smile:

Treść doklejona: 25.10.12 12:15
    Melisiek trzymam kciuki za Ciebie :peace: mam nadzieje, że tak jak mówili lekarze przebiegnie szybko i łagodnie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeOct 25th 2012 zmieniony
     permalink
    Mnie wczoraj praktycznie cały dzień kłuło między nogami, jak mi się Majka wierciła. Strasznie to nieprzyjemne, ciekła mi przy tym różowawa wydzielina i czułam parcie na dolne partie... Podejrzewam, że coś z szyjką mi przez to robiła i stąd te upławy.

Treść doklejona: 25.10.12 12:17
    Dzięki Venus, mam nadzieję, że będzie szybko :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)

Edzia - normalnie szok co tam sie u Ciebie w szpitalu dzieje, dobrze, ze oprzytomnieli i omawiaja Twoja sytuacje raz jeszcze, no i ze moga zrobic CC w 38 tyg, 3mam kciuki :)

Violet_flower - powodzenia na badaniu!

Acia - ja takie klucia mam juz od miesiaca, czasami mocniejsze, w ciagu dnia niestety rowniez. Chyba takie uroki koncowki. Jak sie niepokoisz to dzwon do gina :)

Malisek - to ja lacze sie w bolu, tez u mnie nocka dzis nie przespana. Co godzine wstawalam do toalety. No nic.. moze kolejna bedzie lepsza.

Dziewczyny jak wygladaja saczace sie wody? Ja wczoraj wieczorem zauwazylam na bieliznie wilgotna plame w kroczu, nic nie cieklo. No ale bylo wilgotne, bezbarwne i nie byl to sluz. Wygladalo jak zwykla woda.

I jeszcze jedno pytanie, skad wiecie, ze macie juz skurcze? Ja mam dosc duza odpornosc na bol (przynajmiej tak mi sie wydaje, mialam zawsze bardzo bolesne miesiaczki, przy ktorych czasami wymiotowalam i odplywalam po prostu z bolu). Teraz mam rozne bole brzucha, naprawde rodzajow jest sporo. Skad ja mam wiedziec, ktore to sa skurcze? Brzuch mam caly czas naprezony i dosc twardy. Czasami wieczorem robi sie jeszcze bardziej twardy (jak kamien), ale wtedy nie boli zazwyczaj mocno.
    W kroku bole to juz norma i klucie pomiedzy nogami - miewam conajmiej kilka razy na dzien..

Dostalam dzis wynik wymazow na GBS - paciorkowca nie wyhodowano :)

A! i mialam pierwszy sen na temat porodu ;)
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Hej dziewczyny,
    Wróciłam z przedłużonego weekendu u teściów, gdzie trafiłam na Wysokie Obcasy i tekst Tato bez Fikcji, o lękach przyszłych ojców.
    Miałyście może okazję się zapoznać?
    Jak na zmianę rzeczywistości po narodzinach potomka zapatrują się Wasi partnerzy?
    Pozdrawiam czwartkowo :)
    --
  11.  permalink
    madziauk: I jeszcze jedno pytanie, skad wiecie, ze macie juz skurcze? Ja mam dosc duza odpornosc na bol (przynajmiej tak mi sie wydaje, mialam zawsze bardzo bolesne miesiaczki, przy ktorych czasami wymiotowalam i odplywalam po prostu z bolu). Teraz mam rozne bole brzucha, naprawde rodzajow jest sporo. Skad ja mam wiedziec, ktore to sa skurcze? Brzuch mam caly czas naprezony i dosc twardy. Czasami wieczorem robi sie jeszcze bardziej twardy (jak kamien), ale wtedy nie boli zazwyczaj mocno.
    W kroku bole to juz norma i klucie pomiedzy nogami - miewam conajmiej kilka razy na dzien..

Madzia, mnie tez cały czas nurtuje to samo pytanie, czy rozpoznam TE SKURCZE... bo tak jak Ty juz mi czasem twardnieje brzuch, mam jakies czas tam bóle itp. Podobno niektóre położne radzą iśc pod prysznic, jak bóle i skurcze miną to nie są TE SKURCZE. Ale jak nie przejdą po prysznicu i ciepłej wodzie to nalezy sie szykowac juz z torbami do szpitala. :bigsmile:

_______

Edzia - ja tez jestem w szoku czytając podejscie lekarzy do ciązy bliźniaczej. Ja bym chyba nie wypuściła pacjentki w 35tc w ciązy bliźniaczej, gdzie czasem spada tętno. Dziewczyny dobrze Ci radzą - jak bedziesz miała znów takie odczucia do konca tygodnia to bierz torby i jedźcie do szpitala. I co najwazniejsze - NIE DAJ SIE Z NIEGO WYPISAC. Moze Twoj mąz powinien cos wskurac i ustalic, że ma byc cc a nie jakies jeszcze dyskusje, bo tu juz nie ma o czym dyskutowac... Przypomina mi to dyskusje naszych posłów w sejmie na temat ustawy aborcyjnej... :devil:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    milka1984: blubis - ja bylam na pierwszym usg w 6t6d i bylo1,5mm zarodek z pulsujacym punktem ale wolniej niz moje tkanki, lekarz z 5 min szukal zarodka bo nie mogl znalesc i tylko dlatego ze mial najnowszy sprzet to go wypatrzyl ale powiedzial ze jeszcze nie moze potwierdzic ze serce bije bo ten punkt pulsuje za wolno, ale mysle ze u ciebie jest to samo co u mnie i na pewno bedzie dobrze

o kurcze, byłoby super.. ja byłam - dziewczyny mnie wczoraj uświadomiły w 6 tyg0dni więc może jednak będzie ok..
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    aravls - przeczytalam kawalek, reszta dostepna w systemie piano, do ktorego nie bede sie logowac ;) Jedyne co moge napisac, ze wspolczuje tej kobiecie z artykulu takiego meza. Nie wyobrazam sobie by moj partner podczas ciazy, nie byl dla mnie wsparciem, chodzil po knajpach i imprezowal :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    madziauk: aravls - przeczytalam kawalek, reszta dostepna w systemie piano, do ktorego nie bede sie logowac ;) Jedyne co moge napisac, ze wspolczuje tej kobiecie z artykulu takiego meza. Nie wyobrazam sobie by moj partner podczas ciazy, nie byl dla mnie wsparciem, chodzil po knajpach i imprezowal

dokładnie!

A tak w ogóle to czuję się dzisiaj jakby mnie czołg przejechał - pewnie wina pogody i ciśnienia :/
    --
  12.  permalink
    madziauk, super, że nie masz tego GBSa - ja muszę czekać na wyniki do poniedziałku...
    spidermenka, też mam podobne obawy co do skurczy...każdy mi mówi, że na pewno je rozpoznam bo tego nie da się z niczym pomylić, ale boję się, że i tak coś przeoczę...

:tongue: Ostatnio podczas wizyty z usg ginka powiedziała mi, że w moim przypadku (poród pójdzie szybko) to powinnam jechać do spzitala jak skurcze będę co 15 minut, natomiast druga lekarka - ze jak będą co 5 min to wystarczy...więc już zgłupiałam i stwierdziłam, że chyba się wybiorę jak będą co 10 min:tongue:a Wam jak lekarze mówią?

tak w ogóle przeglądając wczoraj stare numery M jak mama znalazłam bardzo fajny artykuł pt."Jak przebiega poród" (etapy porodu, co się dzieje w każdym z nich i co możemy odczuwać, w jaki sposób można sobie pomóc). I jest tu bardzo dokładnie opisana I faza porodu, co to są te skurcze i ajk się je odczuwa, więc już się trochę uspokoiłam:smile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.