Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Qrcze to niedobrze;/
    --
    • CommentAuthorruda03
    • CommentTimeOct 25th 2012
     permalink
    Penny...pozdrowię-właśnie we wtorek idę do niej po jakieś pierdoły po jej dzieciach:bigsmile:...z tymi rozstępami trochę przesadziłam:tongue:,miała-ale od kolan po cycki-naprawdę,czegoś takiego jeszcze nigdy nie widziałam:wink:-na szczęście ma zdrowe podejście do swojej osoby i się tym nie przejmuje:smile:
    --
  2.  permalink
    dominiczka w 2 nie rozwijajacej sie ciazy bralam duphaston i spowodowal on chyba tylko to ze nie zaczelam plamic tylko po prostu nic tam sie nie rozwijalo
    -- [/url]
  3.  permalink
    Oj to nie dobrze:(
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Witam wieczorowo.
    Ja już pewnie mam ponad 10kg na+, ale nie powiem, bo jem więcej niż przed ciążą. Wcześniej zaczynałam dzień od kawy,a śniadanie jadłam o 12, 13. teraz po obudzeniu już jem kanapkę. Ale ja się kilogramami nie przejmuję, bo to po porodzie może jakoś się zrzuci. Mnie przerażają tylko rozstępy i bardzo mocno obwisła skóra na brzuchu po porodzie.:neutral:
    --
  4.  permalink
    Dziewczyny zerknijcie jakie łóżeczko zamówiłam fajne hmm??
    http://allegro.pl/lozeczko-z-nadrukiem-i2730843669.html
    --
  5.  permalink
    montenia - jeszcze odnosnie Twojej wypowiedzi i doswiadczen - wierze ze tak bylo, bo medycyna to nie matematyka i nie powiesz z cala pewnoscia ze bedzie tak albo tak, jednak medycyna przeciez okresla zaleznosci takie jak podwyzszone tsh a wzrost masy ciala, choc jak widac nie musi tak byc
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ruda koniecznie :bigsmile
    kasia151288: ale nie powiem, bo jem więcej niż przed ciążą

No ale koniec końców to normalne jest. Zapotrzebowanie na energię jest większe, trzeba nosić 24 h rosnące dziecię w sobie, a to już jest wysiłek. Serce pompuje więcej krwi itp. itd. Ja też nie jestem za obżeraniem się i wrzucaniem śmieciowego jedzenia w siebie. Ale bez przesady, jakiś smakołyk raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi, a poprawi nastrój przyszłej mamie :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorCaris
    • CommentTimeOct 25th 2012 zmieniony
     permalink
    DominiczkaA, u mnie progesteron był poniżej wszelkich norm, a spójrz na suwaczek :wink: Luteina pomogła...
    A nie wiesz o co chodziło lekarzowi ze "słabą" ciążą? Czemu jest słaba?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    kasia151288: Mnie przerażają tylko rozstępy i bardzo mocno obwisła skóra na brzuchu po porodzie.

Ale po co zakładasz, że tak będzie :wink: Może Cię ominie to albo dotknie w niewielkim stopniu. Uszy o góry :)
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    widzę że się rozpętała rozmowa o kg- u mnie na dzień dzisiejszy jest 14 kg na plusie a brzusio jak to wszyscy mówią taki zgrabniutki-część poszło mi w uda i bioderka a piersi też swoje wzięły bo aż dwa i pół rozmiaru mi urosły-woda nie wiem ile ma swojego udziału bo nogi to już mi puchną gdzieś tak od 15tc- wagą się staram nie przejmować aby mała byłą zdrowa a wagę zrzucę wcześniej czy później i tyle!
    miłego wieczoru- idę na lody czekoladowe a co tam :)
    --
  6.  permalink
    Mnie przerażają tylko rozstępy i bardzo mocno obwisła skóra na brzuchu po porodzie.

też mam lęki, najbardziej boję się rozstępów na piersiach, tzw. słoneczko. Codziennie je smaruje oliwka, a bolą jak skurczysyn, jakby mi ktos koły wbijał od boku i ciągnął na sutki
    -- [/url]
  7.  permalink
    Tu nie chodzi o mnie...ale koleżanka krwawiła ,pojechałyśmy do szpitala i lekarz mówi że ciąża jest słaba i że czasem tak jest...Bardzo się martwię o nią i mam nadzieje że te leki pomogą nie wiem...a jak Olka było u Ciebie???
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    ...ja uwielbiam mój brzuch:tongue:,i pomimo swoich kg-(a nie należę do szczuplutkich babek:wink:-przed ciążą 79kg,wzrost 178)-czuję się bardzo atrakcyjnie i nawet lepiej niż przed ciążą-wiele osób mi mówi że wyglądam kwitnąco:shamed:(mam nadzieje że nie ściemniają:devil::tongue:).Myślę,że przez wieczny uśmiech który mam na gębie:wink:,ze szczęścia, że będę mamą dodaje mi urody:tongue:...a tak w ogóle, to jestem skromną osobą-nie wiem co mnie tak poniosło i się sobą zachwyciłam:shocked::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Milagros, ja przywalilam najwiecej na samej koncowce w dziewiatym i DZIESIATYM :devil:, Do 8 miesiaca wymiotowalam rowniez, jak ty. Do szostego miesiaca codziennie, potem tylko pare razy w tygodniu wisialam na toalecie...
    Ale u mnie ten typ tak ma, w pierwszej ciazy tez cos sporo przytylam (Teorko, mam nadzieje, ze u Ciebie bedzie inaczej...), schudlam jednak potem nawet wiecej niz przytylam, bo wzielam sie za sport. Teraz tez juz sporo zeszlo i jeszcze pare kilo i bedzie fajnie :-)
    A jeszcze napisze, ze w siodmym miesiacu w ubraniu malo co brzuszek bylo widac, niektorzy nie wiedzieli, jak im nie powiedzialam. Do piatego miesiaca biegalam, potem do osmego miesiaca pilates.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    penny: Ale po co zakładasz, że tak będzie :wink: Może Cię ominie to albo dotknie w niewielkim stopniu. Uszy o góry :)

A nie nie ja nie zakładam, że tak będzie. Jak do tej pory (odpukać w niemalowane) nie mam jeszcze ani jednego rozstępu. Wiem, że to też jest normalne i jak się pojawią to trudno. Ale przyznam, że ostatnio oglądałam na TVNstyle taki program "sekrety chirurgii" i operacji poddawała się kobieta z naprawdę obwisłą skórą i piersiami po porodzie i właśnie takiego wyglądu wolałabym uniknąć.:wink:
    --
  8.  permalink
    Tu nie chodzi o mnie...ale koleżanka krwawiła ,pojechałyśmy do szpitala i lekarz mówi że ciąża jest słaba i że czasem tak jest...Bardzo się martwię o nią i mam nadzieje że te leki pomogą nie wiem

ale tylko tyle powiedzial? czy dodal co to znaczy, np zbyt maly zarodek, brak zarodka, brak pulsu?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Witam nadal w dwupaku, nie pisałam bo miałam wczoraj kryzys. Po dwóch godzinach łażenia z mamą po sklepach spuchłam jak troll, palce u rąk jak serdelki, czerwone bolące, a stopy ledwo się w butach mieściły. Tak się zdenerwowałam, że to może być zatrucie ciążowe, że poryczałam się w biedronce i tak już mi zostało do końca dnia:devil: na szczęście ciśnienie było ok..

Co do tycia to mi gin z powodu nadwagi przedciążowej pozwoliła na przytycie tylko 8kg, na początku szło ładnie, ale po 30tyg przypałętała się niedoczynność tarczycy i waga poszła w górę. W sumie 15kg, waga przez mc brania euthyroxu stała w miejscu. A teraz przez to puchnięcie doszło jeszcze 5kg, ale się nie przejmuję, bo wiem że większość z tego to woda. Tak jak penny nie obżerałam się, a waga leciała w górę. Taka widocznie moja uroda;)
  9.  permalink
    Mówił że zarodek jest ale słaby i jeżeli da rade to przetrwa a jeżeli jest zbyt słaby to nie da rady i tyle jutro mają ją badać znowu nie wiem...Mam nadzieje ze będzie ok....
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    venus87 zajefajne jest to łóżeczko
    --
  10.  permalink
    Anula dzięki niedługo przyjdzie ciakawe jak na żywo:)
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    DominiczkaA: ale koleżanka krwawiła ,pojechałyśmy do szpitala i lekarz mówi że ciąża jest słaba i że czasem tak jest.

Jak dla mnie to może być wszystko i nic... Dziwne, ze lekarz nie sprecyzował, o co chodzi... Tylko nastraszył dziewczynę i... on ma luz, a ona się martwi. A nie udzielił rzeczowej informacji...
    Ja plamiłam (w 6/7 tc), leżałam w szpitalu... Po USG okazało się, że kosmówka (przekształca się potem w łożysko) leżała blisko ujścia szyjki macicy, a ponieważ jest bardzo mocno ukrwiona, to plamiłam... Po usłyszeniu takiego tłumaczenia, spytałam lekarza, czy to jest niebezpieczne- powiedział, że nie bo przeważnie wraz ze wzrostem ciąży, macica ciągnie łożysko do góry (bo bałam się, czy łożysko przodujace się nie zrobi).
    Co do progesteronu, to było typowe badanie, wyszło źle, dostałam luteinę, miałam leżeć i czekac...
    --
  11.  permalink
    hmm dzięki trudno muszę poczekać na jakieś wieści z badań...trzymam kciuki
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    ruda03: ..a tak w ogóle, to jestem skromną osobą-nie wiem co mnie tak poniosło i się sobą zachwyciłam

:tooth: Już Cię lubie :tooth:
    Gusiadm mi również w 8 miesiącu nikt nie wierzył ile tam wówczas przytyłam, no ale swoje waga pokazywała :bigsmile:
    YPolly: Milagros, ja przywalilam najwiecej na samej koncowce w dziewiatym i DZIESIATYM , Do 8 miesiaca wymiotowalam rowniez, jak ty. Do szostego miesiaca codziennie, potem tylko pare razy w tygodniu wisialam na toalecie...

o to to to ! Ja też bardzo byłam za pan brat z wucetem i co :cool:
    isiula: Co do tycia to mi gin z powodu nadwagi przedciążowej pozwoliła na przytycie tylko 8kg,

No ale to insza sprawa, wiadomo :)
    isiula: nie obżerałam się, a waga leciała w górę. Taka widocznie moja uroda;)

A no i nic na to nie poradzimy :)
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Dominiczka, hmmm... doczytałam kolejnego posta...
    Chyba tylko czekanie pozostaje :confused:
    --
  12.  permalink
    Witam wieczorowa pora. Mi tez sie wydaje, ze duzy wplyw na wage w ciazy maja wlasnie hormony. U kazdej z nas pewnie inaczej dzialaja na organizm. Dlatego tez moga spowalniac metabolizm co przy takim samym jedzeniu powoduje szybki wzrost wagi, czy tez przyspieszac i przy obzarstwie malo przybrac na wadze. Ponadto jedne dziewczyny maja sklonnosci do puchniecia pod wplywem odkladania sie wody, a inne nie (jak np. ja). Wiadomo ze jesli ktos sie niezdrowo odzywia, nawet jesli malo tyje czy duzo to szkodzi glownie sobie bo dzidzius i tak wyciagnie z mamy potrzebne mu skladniki;)
    --
  13.  permalink
    ale ja nie wymiotuję tylko mam odruch wymiotny i mnie wszystko obrzydza:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Milagros musialam spojrzec u siebie w notatkach ile mialam w 19 tygodniu - dokladnie 3,5 na plusie.

Treść doklejona: 25.10.12 21:48
    Tak wiec jeszcze wszystko przed Toba ;)
    Oczywiscie nie zycze Ci tego, chodzi mi tylko o to, ze tego sie nie da do konca przewidziec i zaplanowac po prostu.
    --
  14.  permalink
    YPolly - ja nie wiem wlasnie czy to co ja mam to się liczy jako kg na plusie czy po prostu wyrownywanie wagi sprzed ciąży. Skoro schudlam 6 i przytylam teraz 4...to chyba mam 4 na plusie:neutral:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    MilagrosCud: Skoro schudlam 6 i przytylam teraz 4...to chyba mam 4 na plusie

Milagros ale weź z tymi kg wyluzuj, w stosunku do wagi przedciążowej masz dwa kg na minusie, no czym Ty się w ogóle przejmujesz. To już jak dla mnie trochę kokieteria z Twojej strony, skoro się piszesz, że masz 4 kg na plusie..
  15.  permalink
    penny no bo ciezko szacowac teraz, np jak ktos chudnie a pozniej tyje to mowi ze ile w ciazy przytyl? zreszta to naprawde nie ma dla mnie takiego znaczenia, owszem mialo jak nie mialam w ogole apetytu i martwilam sie bardzo o dziecko i jak mi waga w dół leciala a teraz to wazne zeby znow w dol nie poleciala

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 25.10.12 21:55</span>
    aha, czyli liczy się od wagi sprzed ciąży, ok to juz wiem
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    MilagrosCud: zreszta to naprawde nie ma dla mnie takiego znaczenia

Odnoszę zupełnie inne wrażenie :cool:
    MilagrosCud: jak mi waga w dół leciala a teraz to wazne zeby znow w dol nie poleciala

No toż sama pisałaś, że idzie ostatnio w górę...
  16.  permalink
    Odnoszę zupełnie inne wrażenie

to mylne wrazenie, jedyną moją obawą był okres braku apetytu i jak mi kg w dol lecialy i hospitalizacja
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    MilagrosCud: to mylne wrazenie

No cóż mogę napisać ...

W każdym razie dziewczyny jedzcie na zdrowie, nie żałujcie sobie, byle z głową i będzie dobrze, bo i tak na wiele rzeczy nie mamy wpływu jak widać. Grunt, żeby bobasy były zdrowe, a rozstępy czy tam skóra, w porównaniu z ich zdrowiem to pikuś jest :wink:
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Ja przed ciążą niestety dużo ważyłam bo 90 kilo powodem była tarczyca i dużo wody w organizmie, teraz ważę 87 kilo i ciekawi mnie czy przybiorę na wadze do tej 90, jak już schudłam 9 kilo to lekarz mówił żeby nie przejmować się chudnięciem bo w moim przypadku hormony zaczęły lepiej działać w ciąż niż przed.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Acia pogadaj z Ulcią, która też schudła w ciąży :wink: Czasem i tak się zdarza :)
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    No ale czy przytylas (schudlas) dwa, czy dwadziescia - dziecko sobie wezmie samo, co mu potrzeba, czym sie tu martwic? ;)
    A zreszta jak jakas babka drobna i taka przywali dwadziescia-trzydziesci, to zrobi sie szersza niz dluzsza, to moze wtedy mozna sie martwic waga, nie?
    U mnie przy moim wzroscie tych kg nie bylo widac (az tak :wink: Penny moze potwierdzic,nie? ;)) i lekarka tez nawet slowem sie nie zajaknela, ze za duzo.
    Jak masz niepowsciagliwe wymioty, to to sie leczy farmakologicznie, zwykly jadlowstret jest jednak normalny i niczym nie grozi, co najwyzej anemia, ale to tez mnostwo babek w ciazy ma.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    YPolly: U mnie przy moim wzroscie tych kg nie bylo widac (az tak Penny moze potwierdzic,nie? ;))

Jak ja potwierdzam, to nikt tak nie potwierdza ! Prawda to :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    YPolly: dziecko sobie wezmie samo, co mu potrzeba, czym sie tu martwic? ;)

Dokładnie, mi lekarz ciągle powtarzał, żebym się o dziecko nie martwiła tylko o siebie, bo dzieć wszystko z matki wyciągnie co chce.
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    idę spać dziewczyny, pokłóciłam się teraz ja z M i nie mam humoru :sad:
    --
  17.  permalink
    Jak masz niepowsciagliwe wymioty, to to sie leczy farmakologicznie, zwykly jadlowstret jest jednak normalny i niczym nie grozi, co najwyzej anemia, ale to tez mnostwo babek w ciazy ma.

no ja wlasnie nie zwracam trescia tylko mam sam odruch wymiotny, tak "ciągnie" na wymioty - lekarz przepisal mi diphergan i lignokainę. I to jest niestety moj najwiekszy problem w ciazy, przyprawiajacy o stany depresyjne
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Dziś byłam u gin, z powodu wyników krwi przepisał mi dalej to samo żelazo co brałam i dalej witaminki dla kobiet w ciąży, jak mu powiedziałam jak mi dziś w nocy było kiepsko ułożyć się do snu i że bóle mnie budziły to powiedział żebym na noc brała sobie no-spę (on zawsze powtarza że do 6 dziennie to mogę brać). Szyjka miesiąc temu miała 2,8 cm teraz ma 1,8 cm ale teraz już tyle podobno może mieć i mam dużo leżeć. Mała ma bardzo nisko główkę naciska mi na pęcherz i przez to chodzę ciągle do wc.
    Teraz wizyta 22-11 i wtedy dokładne ostatnie USG plus ten GBS i mam ustalony termin CC na 07-12 około tygodnia przed terminem aby nie podawać tych zastrzyków na płucka małej.
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Haha Penny, humor mi poprawilas :bigsmile:
    Milagros, ja w pierwszej ciazy tez Diphergan bralam, a w drugiej sie przemeczylam bez. Sprobui jesc czesto a malo, to moze bedzie lepiej. Na glodniaka mdlosci wieksze.
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie - dzisiaj z polecenia ginki na ostatniej wizycie odstawilam Utrogestan (progesteron), od poczatku ciazy bralam po jednej tabletce, troche sie martwie, ze ginka kazala odstawic tak nagle, bez zmniejszenia najpierw dawki...Miala ktoras z Was podobnie, tzn. odstawila tak z dnia na dzien Luteine czy Duphaston?
    --
  18.  permalink
    Na glodniaka mdlosci wieksze.

zauważyłam, wczoraj poszlam na glodniaka do przychodni pobrac krew i malo co sie nie pohaftowalam w pokoju pobrań i pozniej meczylo mnie pół dnia tak na granicy zwymiotowania...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 25.10.12 22:21</span>
    Miala ktoras z Was podobnie, tzn. odstawila tak z dnia na dzien Luteine czy Duphaston?

ja z dnia na dzien odstawilam luteine ale zamiast niej kazal mi brac duphaston, co do progesteronu nie pomogę bo nie bralam tego
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    MilagrosCud - luteina i duphaston to jest wlasnie progesteron :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    MilagrosCud: ja z dnia na dzien odstawilam luteine ale zamiast niej kazal mi brac duphaston, co do progesteronu nie pomogę bo nie bralam tego

Milagros - Luteina i Duphaston to właśnie progesteron :)
    --
  19.  permalink
    aha, zmylila mnie ta nazwa Utrogestan ktorej nigdy nie slyszalam
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Hej, niestety nie mam siły nadrabiać :(

Dziękuję baardzo za wczorajsze kciuki, dzidziuś jest zdrowy i ma już prawie 7cm :) leniwiec tylko stópkami troszkę machał...
    wszystkie pomiary prawidłowe :bigsmile:

Niestety ja mam infekcję i tu już nie jest wesoło także proszę maleńkie kciuki by szybko udało nam się tego pozbyć.
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    cloe ja w obu ciążach z dnia na dzień odstawiałam duphaston i wszystko ok:)
    --
  20.  permalink
    Jej ale naprodukowałyście o tych kilogramach....:shocked:
    Milagros "pocieszę Cię" albo i nie - po tym co pisałaś ile ważyłaś przed ciążą przy jakim wzroście (bodajże 56 kg przy 175 cm), to chyba zdajesz sobie z tego sprawę, że miałaś niedowagę i za niskie BMI? Ale z Twoich postów wnioskuję, że utrzymanie figury jest dla Ciebie priorytetem:wink: Ja sama nie byłam lepsza z tą wagą przed ciążą, przy 173 cm, ważyłam 52,5 kg i baaardzo chciałam przytyć (już nawet u mnie nadczynność tarczycy podejrzewali... ale cóż taka moja uroda widocznie. Do praktycznie końc 5-go miesiąca ciąży praktycznie nic nie tyłam (może jakieś ze 2 kg), za co byłam objeżdzana u ginki na każdej wizycie, że niby się odchudzam etc., a jadłam normalnie (owoce, warzywa, produkty z białej mąki, makarony, nawet słodycze) i nie wymiotowałam, a waga i tak stała w miejscu. za to ajk się zaczął 6-ty miesiąc to konkretnie ruszyłam z wagą i obecnie ważę 64,5 kg czyli mam 12 kg na plusie:wink: wcale się tym nie przejmuję, wyglądam wreszcie zdrowo i chciałabym żeby chociaż ze 2-3 kg po ciązy więcej mi zostało niż przed. Tak więc widzisz - wszystko przed Tobą jeśli chodzi o tycie w ciąży:tongue: a skoro jesteś z natury szczupła, na pewno szybko to zrzucisz po ciąży, więc naprawdę się tak tą wagą nie stresuj:wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.