Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeOct 27th 2012
     permalink
    Witam sie w rozpoczetym 39tyg :)

Ja dzis cos kiepsko sie czuje, jakas taka slaba jestem.
    Maz mnie ciagnie na spacerek, bo u nas w Londynie 8st i sloneczko swieci. Musze nabrac sil i w droge :)

milego dnia :)
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeOct 27th 2012 zmieniony
     permalink
    violet_flower: A ostatnie usg na kiedy termin Ci wskazuje?

Ostatnie wskazuje na 21.10:tooth: ale gin patrzy tylko na to z 12 tyg czyli 04.11

Lecę trochę posprzątać, bo Luby ma dziś urodzinki i o 17 wpada rodzinka na małą imprezkę..
    Mam nadzieję, że dziś się jednak nie zacznie, bo wieczorem wszyscy będą po %%%, a ja się sama nie zawiozę do porodu 45km:jumping:

Miłego dnia dziewczyny!!:bigsmile:
  1.  permalink
    Hej, od 3 dni mój pępek zrobił się czerwony w srodku i taka obwolutka naokoło, ktoras miala cos takiego? czy to moze byc zwiastun rozstepow?
    -- [/url]
  2.  permalink
    MilagrosCud: Hej, od 3 dni mój pępek zrobił się czerwony w srodku i taka obwolutka naokoło, ktoras miala cos takiego? czy to moze byc zwiastun rozstepow?

Milagros chyba po prostu skóra Ci się rozciąga w tym miejscu, ale to nie musi od razu oznaczać rozstępów. Ja na obecnym etapie mam już bardzo napiętą skórę wokół pępka, ale rozstępów (odpukać) jak na razie brak :wink:
    --
  3.  permalink
    no wlasnie ja tego brzucha nie mam jakiegos duzego a juz takie akcje...
    na dodatek tak mi sie siara sączy, że dzis rano pizamka powędrowala do prania, chyba musze w staniku i wkladkach spac:angry:

wzielam się za usuwanie metek z tych ubranek, które zakupilam, bo podobno dziecko nieżle się potrafi od takiej drapiącej metki rozplakac. I teraz się piorą (już nie moglam wytrzymac, zeby ich nie uprac - to takie przyjemne, nie wiem czemu:bigsmile:)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    MilagrosCud - ja nie mialam takich rewelacji czerwonych (jeszcze, tfu , tfu - odpukac w niemalowane). Czytalam, ze moze to byc oznaka rozstepow, smaruj to miejsce kremem na rozstepy na wszelki wypadek :) choc pewnie i tak juz od 4 miesiaca sie smarujesz :)
    --
  4.  permalink
    smaruj to miejsce kremem na rozstepy na wszelki wypadek :) choc pewnie i tak juz od 4 miesiaca sie smarujesz :)

zgadza się:bigsmile: smaruję oliwką w żelu Penatena na rozstępy. Kurcze tez mi sie te rozstepy nasunele na mysl:angry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)
    co do rozstepow, to ja sie smaruje Ziajka Mamma Mia na zmiane z Mustela, chociaz w moim przypadku to pewnie na niewiele sie zda to smarowanie, bo mam niestety tendencje do rozstepow :neutral: W kazdym razie przynajmniej nawilzam te moja sucha skore.
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Jeśli chodzi o Elle Tens to nówka sztuka 350zł,można kupić na allegro taniej używane. Jest jeszcze coś podobnego innej firmy, chyba za 280zł.
    Anula, pokrzywa jak najbardziej- ja piłam w upały i pomagało, ogólnie też warto pić więcej wody.
    Mnie na szczęście obrzęki nie tykają jeszcze, w kurtki też się mieszczę, więc przeżyję bez dodatkowych inwestycji.

A wczoraj chyba mi odszedł kawałek czopu śluzowego wieczorem :shocked: Nie wiem ile tego tam jest, ale mam nadzieję, że to co widziałam to była niewielka część, na szczęście krwi żadnej nie było. Wolałabym nie zacząć rodzić z pessarem w środku :confused: Więc się trochę wystraszyłam i leżę dziś, mimo ogromnej chęci ruszenia się gdzieś...Na dodatek momentami mam takie niezidentyfikowane kłucie w podbrzuszu, coś jakby w okolicach jajników :shocked: Chłop mój się wystraszył i dzięki temu torby mamy już gotowe, bo mi marudził o tym odkąd oczy otworzył i właśnie skończył pakowanie :bigsmile:
    --
  5.  permalink
    Chłop mój się wystraszył i dzięki temu torby mamy już gotowe, bo mi marudził o tym odkąd oczy otworzył i właśnie skończył pakowanie

hahahahaha rozwaliłaś mnie:bigsmile: ale przynajmniej masz juz pakowanie za sobą
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    hej dziewczyny, witam się sobotnio :bigsmile: nie ukrywam, że łapie mnie zgaga, szczególnie wieczorem i w nocy, wczoraj było gorzej w nocy, spać nie mogłam :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Treść doklejona: 27.10.12 16:06
    isiula: wieczorem wszyscy będą po %%%, a ja się sama nie zawiozę do porodu 45km

Mój mąż na kilka tygodni przed terminem zupełnie odstawił alkohol. Nie tknął nawet malutkiego piwka.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    igisowa: Ulcia by Ci odpisała, że 1,5 litra herbatki z pokrzywy:>

O to to! Jako prezes pokrzywoholików radze sobie dobrą dawke zaaplikować i po bólu :devil::wink:
    A tak serio, to położne (szczególnie z neimieckiej szkoły) zalecają pokrzywe w ciąży - opuchniecia schodza, a nie jest tak bardzo moczopędna, więc mikroelementów nam nie wypłukuje, morfologie poprawia ;-) Generalnie lek na wszysko :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    _sushi_: isiula: wieczorem wszyscy będą po %%%, a ja się sama nie zawiozę do porodu 45km

Mój mąż na kilka tygodni przed terminem zupełnie odstawił alkohol. Nie tknął nawet malutkiego piwka.

Moj wogole nie pije ,tylko na imprezkach cos tam ruszy.Przed porodem moim wypadaja swieta ,jak rowniez
    Sylwester i juz sam wie ze niemoze pic ..

Treść doklejona: 27.10.12 16:58
    My juz po spacerku ,ale mialam farta ,bylam z mala z 2 h ,kawalek od domu ,ledwo weszlam do domu ,zdazylam podgzac jej zupke i jak "walnal " deszcz ze sniegiem to szok ,ulewa normalnie ,jakby to bylo z 15 minut wczesniej to bym byla mokra chyba do gaci :d

Milagros ,tez mi sie wydaje ze sie skora w tym miejscu rozciaga ,smaruj kremami to miejsce :)
    Ja uzywam fissan .
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Dziś się tak wymęczyłam ze już na nic nie mam siły 1. hurtownia z rzeczami dla niemowlaków, ale stwierdziła że będzie taniej od ''naszego" pana z allegro. 2. IKEA jutro teściowa ma urodziny ale już nie było tego co chciałam dla niej kupić, tu też się okazało że rzeczy typu pościel to taniej niż w tej hurtowni. 3. niestety frytki i znowu cola. 4. Znowu decathlon, bo M uwielbia jazdę na rowerze i ostatnio nogi mu zamarzły wiec trzeba było kupić odpowiednie skarpety. 5. Cerfur tam zmieniłam pomysł na prezent dla T i kupiliśmy obrus do kuchni. 6. Biedronka tu dokupiliśmy dla T kubek który ma w środku doniczkę a tam zasadzona kawa.
    A ubranka pokupuję chyba w TESCO
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    _sushi_: Mój mąż na kilka tygodni przed terminem zupełnie odstawił alkohol. Nie tknął nawet malutkiego piwka.

Mój dzisiaj jubilat gości przyjmował, coś mu się należy w urodziny:wink:
    W razie czego moja mama ma zakaz picia.. Już po imprezce i nie zapowiada się, żeby synuś chciał dzisiaj opuścić maminy brzuchal..

A ja nie nadaję się już do siedzenia przy stole, brzuchal mi strasznie twardniał i musiałam robić przerwy na leżenie.. Idę odpoczywać dalej :)
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Mi dzisiaj brzuchol caly czas strasznie twardnial i bolal, ze az po cichu zaczelam liczyn na to, ze moze cos sie zaczyna... Ale nie, dupa. Mimo ze jeszcze tydzien to terminu to mam wrazenie, ze nigdy nie urodze. A brzuch twardnieje nadal:confused:

Lozeczko juz gotowe, tylko lokatorki nie ma :tongue:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Rany dziewczyny co tak dzisiaj ciuchutko tutaj:shocked: co sie stalo? Urlop sobie zrobilyscie:-) nie zapmnijcie ze dzis jest zmiana czasu do tylu z 3 na 2. Jutro mam chrzciny u kolezanki wiec bedzie super ;-) dobranoc kobitki papa

Treść doklejona: 27.10.12 22:37
    Malisek kochana spokojnie, jestes blizej niz dalej, jak sie zacznie to nawet sie nie odwrocisz a lokatorka juz bedzie :-) czytalam w gazecie dla kobiet ciezarnych, ze 0,5-1 cm na 1 h macica przy skurczach sie rozszerza, a ma byc 10 cm rozwarcia wiec ja nie nastawiam sie na szybki porod lecz Wam zycze tego z calego sersduszka :-D
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    No właśnie sama się zdziwiłam ,że tutaj jest tak cicho dzisiaj .Mamuśki gdzie wy się wszystkie podziałyście?
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Ja zagladam co jakis czas ,ale z 3h nikogo niebylo :D jak nie dluzej ,jeden wpis na kilka h :D
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    My odpoczywamy ;) Bawimy sie z synkiem ;) bo sie wypina i maz kladzie reke na wypieta pupke (chyba pupke?) i synus zaczyna sie bardziej wiercic ;) i tak juz od dluzszego czasu ;) Wczesniej bylismy na spacerku - mialy byc fotki w parku. Ale tak zimno w Londynie, ze uwierzyc nie moglam. Gardlo mnie boli od tego wyjscia. Do tego co chwile padal deszcz. Teraz sie grzejemy pod kocykiem i ogladamy angielski X factor ;)
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Chyba ta pogoda wszystkich dzisiaj wykosiła :wink:
    Ja przyznaję się bez bicia, że w ciągu dnia spałam 3h- obudziłam się przestraszona, czy dzieciowi nic się nie stało, bo do cyca w międzyczasie nie chciała :wink:
    --
  6.  permalink
    Emenemss: Ja zagladam co jakis czas ,ale z 3h nikoge niebylo :D jak nie dluzej ,jeden wpis na kilka h :D

hehe to tak jak ja:tongue:

ja dziś zasypiam na stojąco - chyba zimowa aura tak na mnie podziałała:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Madzia dobrze jest to widać jak mały wyciąga piąstkę,wypina pupkę ,ale rozciąga nóżki czy jest tylko takie wybrzuszenie????

Treść doklejona: 27.10.12 23:23
    Chodzi mi oto czy można rozpoznać co maluszek wypina?
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    ja zaglądam do Was, ale nie wiem jakoś nie mam natchnienia co by tu popisać, prócz tego , że te mdłości mnie dobiją :angry:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    eveke a bierzesz Mamarin na te mdłości??? Mi to trochę pomagało.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    nie, nic nie biorę ... a to bez recepty jest?
    tylko ja mam takie jakby typowo z głodu.. a zaś też ciężko mi jeść wręcz muszę wpychać na siłę... no , ale nie zjeść źle, zjem też niedobrze
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Tak to jest bez recepty .
    Ja miałam dokładnie to samo co ty,na szczęście u mnie ten koszmar już się skończył.

Treść doklejona: 27.10.12 23:31
    Dobra kochane ja mykam lulu bo mąż już dawno śpi i chce się do niego przytulić.Dobranoc :)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ja już nieraz mam wrażenie , że to się nie skończy, no ale jak wszyscy mowią , że sie skończy to pozostaje mi wierzyć :peace:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Anula85 - co do czesci ciala to ja poznaje po rozmieszczeniu malego - wiem w jakiej jest pozycji i to sie juz raczej nie zmieni, bo wstawia sie w kanal do porodu :) Jest glowka w dol. Ma malo miejsca (bo w brzuchu dalej w najszerszym miejscu mam 95-96cm), wiec jak sie wypina cos u gory na srodku to chyba jest pupcia (takie wybrzuszenie wlasnie). Jak maz przykladal reke, to synus sie przesuwal tzn. pupcie, bo glowe nadal czulam w kroczu ;) + czasem dawal mi kopniaka nozka (czulam, ze to cos malego) po prawej stronie u gory pod zebrami.

Wczesniej nigdy nie udalo mi sie zobaczyc/ wyczuc dokladnie synka (jaka czesc ciala wypina). Bo raz, ze kopal slabiej, to dwa - lozysko mam na przedniej stronie i przez to mniej odczuwalam ruchy. Teraz ma taki scisk, ze czuje ruchy dosc mocno. No ale to juz koncowka.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    madzia mówisz , że jak łożysko na przedniej ścianie to słabiej sie czuje? a w którym tc poczułaś w ogóle? Ja też mam na przedniej.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    eveke - poczulam pierwsze ruchy na poczatku 22tyg ciazy, choc nie bylam na wtedy pewna czy to na pewno to. Pozniej sie przekonalam, ze to jednak byly ruchy ;)
    --
  7.  permalink
    eveke co do ruchów to tak jak pisze Madzia - jesli wie się jak jest dziecko ułożone łatwiej rozpoznac co wypina:wink: u mnie np. tez już od dłuższego czasu jest główką wstawiony do kanału, pupkę i plecki ma po prawej stronie, a nożki, stópki po lewej. Po lewej często wychodzą mi takie malutkie wybrzuszenia i jak dotknę czuję pod skórą jak przesuwa te stópki (łożysko mam na tylnej ścianie). A pierwsze ruchy poczułam w 18 tc.:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    eveke tez mam lozysko na przedniej scianie i rowniez jak Madzia dosc pozno zaczelam czuc maluszka.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    a czy ogólnie np słabo czujecie dziecko, czy z tego powodu nie daje aż tak czadu? Pytam raczej te osóbki co są już na końcówce, bo jednak ruchy ruchamy, a przecież w końcówce bywają bolesne.
    --
    •  
      CommentAuthorviolet_flower
     permalink
    eveke te ruchy nie są już tak żwawe i gwałtowne jak np w 2 trymestrze czy na początku 3-go bo dziecka nie ma już miejsca. To raczej przeciąganie się, wypinanie, czasem właśnie kopniak nóżką, czy machanie nóżkami - przynajmniej ja tak te ruchy odczuwam:wink: czasem to prawda - bywają bolesne jeśli Maluch kopie pod żebrami, lub wierci główką na dole lub stuka w pęcherz:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeOct 28th 2012
     permalink
    Nie mogę spać :( ja też mam łożysko na przedniej ścianie macicy, a ruchy poczułam już ok 16-17 tyg i czuję intensywnie całą ciążę.. Ale mój Dzieć jest z natury radioaktywny, więc trzeba brać na niego poprawkę ;)
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeOct 28th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam
    Chyba znalazłam sposób na lepsze spanie, gdzieś tak od tygodnia był z tym problem, dziś na noc wyłączyliśmy wszystkie kaloryfery w mieszkaniu jest trochę chłodniej ale noc mam do 6 przespaną i nie pamiętam nawet kiedy zasnęłam i nawet nie pamiętam czy w nocy było wc czy nie. Albo wczorajszy dzień tak mnie wymęczył.

Treść doklejona: 28.10.12 07:56
    Też mam łożysko na przedniej ścianie i właściwie w 32 tygodniu mała już była na tyle duża ze teraz to ja czuję parę razy dziennie a właściwie coraz częściej ale to już przeciąganie albo tak jak by boksowanie rączkami a nóżkami to chyba lubi się wieszać na żebrach a przynajmniej mam takie uczucie. Przed 32 tygodniem czułam małą ale tylko miedzy 19:00 a 23:00 jak leżałam gdzieś tak od około 20 tygodnia.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    violet_flower: eveke te ruchy nie są już tak żwawe i gwałtowne jak np w 2 trymestrze czy na początku 3-go bo dziecka nie ma już miejsca. To raczej przeciąganie się, wypinanie, czasem właśnie kopniak nóżką, czy machanie nóżkami - przynajmniej ja tak te ruchy odczuwam:wink: czasem to prawda - bywają bolesne jeśli Maluch kopie pod żebrami, lub wierci główką na dole lub stuka w pęcherz:wink:

Dokładnie tak :thumbup:
    Ja nawet w nocy budziłam się z bólem, jak szalał i kopał w brzuszku w 2trym, ale w trzecim mimo, że mało miejsca to też właśnie przeciąganie, wypinanie bolało, no już na samej końcówce to nie.
    Ale nawet bolesne kopniaki są cudowne :wink:
    Wiesz, że wszystko ok, bo się rusza i nie trzeba się nakręcać, że nie czuje się ruchów, że coś jest nie tak. A po drugie- szczęście, bo maluszek daje o sobie znać :tongue:
    To są fajne chwile :wink:
    Mam nadzieję, że kiedyś jeszcze je poczuję :cool:
  8.  permalink
    Dzien dobry
    u mnie synus tak wierzga czasem ze zastanawiam sie co za akrobacjje wyczynia.
    Wczoraj snieg u nas padal caly dzien wiec troche zimy uzylismy i Maja poszla z tatusiem zbudowac pierwszego w tym roku balwana.
    Przyjemnej niedzieli:D
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    misia-ludek: Wczoraj snieg u nas padal caly dzien wiec troche zimy uzylismy i Maja poszla z tatusiem zbudowac pierwszego w tym roku balwana.

To aż tyle śniegu napadało ????:shocked::shocked::shocked:
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Witam sie w 40 i mam nadzieje ostatnim tygodniu ciazy:cool::devil:

I zazdroszcze Wam sniegu ;p A tak swoja droga, to juz nie moge doczekac sie swiat :) Mam nadzieje, ze chociaz wtedy w Londynie spadnie troche bialego puchu :)

Aa i w koncu kupilam baterie do wagi i waze 71kg, czyli wciaz 2kg mniej niz przed ciaza:cool:

A w nocy wstalam glodna i podjadalam pizze :devil:
    --
  9.  permalink
    Malisiek a jak tam łóżeczko Majeczki? już ubrane? wrzuć jakąś fotkę:wink:
    --
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    witam w niedzielkę,
    ja od dwóch dni niezbyt ciekawie śpię w nocy-zazwyczaj obudzę się na siku i potem zasnąć nie mogę a potem nad ranem budzę się co 20 min i tyle po moim spaniu ahhh-mam nadzieję że to przejściowe i wrócę do swoich normalnych zwyczajów spaniowych.
    dzisiaj idziemy odwiedzić dzidzię koleżanki-maluszek ma 1,5tygodnia słodziutki jest!!!
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ja niestety obudziłam się w nocy z bólem gardła promieniującym na ucho, więc nauczona poprzednimi doświadczeniami pojechałam do lekarza... oczywiście znowu antybiotyk (dokładnie niecały miesiąc od poprzedniego) :/ no ale zdrowie malucha najważniejsze...
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Witam się w niedzielę:) Ja też jakoś nie mam weny na pisanie, a poza tym ogarnął mnie jakiś niepokój i ogólnie boję się o moją ciążę. Nie wiem czy to jakieś przeczucie, ale co chwile macam piersi, żeby sprawdzić czy na pewno bolą;/ Jak nie mam mdłości, to też się przejmuję :( Byle do USG 8 listopada...
    Dziewczynya co to znaczy, że łożysko na przedniej ścianie? To to samo co przodujące?
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    akirka: Dziewczynya co to znaczy, że łożysko na przedniej ścianie? To to samo co przodujące?

nie, to nie jest to samo... łożysko przodujące to takie, które nachodzi na ujście szyjki (przez co stanowi zagrożenie dla ciąży), łożysko na przedniej ścianie to normalnie ułożone łożysko z tym, że od strony brzucha a nie od strony pleców... jedyny minus łożyska na przedniej ścianie jest taki, że później i słabiej czuć ruchy dziecka (ja np. czuję głównie z boków jak coś) oraz czasem ciężej złapać tętno malucha detektorem :)
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Witam w niedzielę!
    śniegu wczoraj u nas dopadało konkretnie, aż mówiłam do małża że choinkę można ubierać bo śnieg jest i jakoś tak świątecznie sie poczułam...a pewnie na Święta znowu śniegu nie będzie...dzisiaj za to odwilż..wszystko zaczyna znikać:(
    co do łożyska to w tej ciąży też mam na przedniej ścianie, ale ruchy pierwsze poczuła m 16tyg już i ogólnie czuję dość dobrze (jest taki obszar mniej czuły)ale moja mała ma chyba mega adhd bo jak zaczyna to jakby po całym brzuchu biegała..i chyba jest ułożona pośladkowo bo najbardziej kopie mnie po szyjce i pęcherzu...a to strasznie potrafi zaboleć..
    zdarza się że się wypchnie pod żebrami, ale częściej czuję ją w dolnej części brzucha:)
    miłego dnia!
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    ogarnął mnie jakiś niepokój i ogólnie boję się o moją ciążę. Nie wiem czy to jakieś przeczucie, ale co chwile macam piersi, żeby sprawdzić czy na pewno bolą;/ Jak nie mam mdłości, to też się przejmuję

akirko ja mialam to samo...ten pierwszy trymestr to byl dla mnie ciagly lek o malenstwo, ciagle zamartwianie sie a to ze mdlosci slabsze, a to ze piersi przestaly bolec itd. Z dusza na ramieniu czekalam na USG genetyczne w 12tc i wlasnie po nim udalo mi sie uspokoic :) Oczywiscie nie do konca ale jest o wiele lepiej, juz nie mam tylu czarnych mysli i zaczelam w koncu cieszyc sie ta moja wyczekana ciaza w spokoju :))))
    Do 8 listopada juz niedaleko :))) Mam nadzieje, ze po USG tez poprawi Ci sie samopoczucie i nie bedziesz sie juz tak martwic :)))))

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 28.10.12 11:06</span>
    monka ale szybciutko, juz w 16 tygodniu szczesciaro :bigsmile: Ja juz sie doczekac nie moge tych pierwszych musniec i ciekawa jestem bardzo kiedy moja dzidzia pozwoli mi sie poczuc :bigsmile: Wzajemnie milej niedzieli :)
    --
  10.  permalink
    judka25: To aż tyle śniegu napadało ????

Tak wczoraj padał śnieg na zmianę z śniegiem z deszczem, a dziś, jak pisze mońka odwilż, bo +1 i robi się mokro bardzo
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.