Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeOct 29th 2012
     permalink
    Milagros, kasiek - gratuluję!:bigsmile:

madziauk: Moze cos sie ruszy na tej naszej liscie niedlugo ;)

No coś by mogło w końcu ruszyć.. :) U mnie się jakby wyciszyło i chyba spróbuję się zdrzemnąć..

azniee - podobno to normalne na końcówce, bo dzieć nie ma już miejsca i się wycisza przed porodem. Jeżeli martwi Cię to jego lenistwo to proponuję pojechać kontrolnie na ktg do szpitala. Ja tak zrobiłam i jak tylko mnie podpięli to się mój mały wredzioch rozruszał :)
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    DominiczkaA - mniej wiecej na etapie, na ktorym Ty teraz jestes +/- 20tydz ciazy :)
    http://www.medfemina.pl/a1330554029pol-Kiedy-wykonac-USG.html
    --
  1.  permalink
    dziewczyny a kiedy powinno być robione to usg połówkowe w połowie czy jak:) ????

w połowie - ja mam równiutko 20 tc. Tez sie ciesze, ze córa się że tak powiem obnażyła:bigsmile:
    -- [/url]
  2.  permalink
    Qrcze to jak gin mi teraz nie zleci to zmienię go chyba;/
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Milagros gratuluje zdrowej Coreczki :thumbup:
    Kasiek80, zaciskam kciuki za Twoje Malenstwo i rowniez gratuluje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Dominiczka - spokojnie, ja miałam połówkowe w 23t3d, a w 24t0d powtarzałam, bo nie dało się wszystkiego ocenić za pierwszym razem z powodu poprzecznego ułożenia synka.. Nie musisz robić równo w 20 tyg. Lekarz na pewno Cię skieruje na to badanie, pewnie na następnej wizycie :)
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    DominiczkaA - dziwne, ze jeszcze nie ustalil z Toba daty USG polowkowego. W sumie nie wiem jak to jest w Polsce. Ale ja w UK juz od USG genetycznego mialam wyznaczona kolejna date USG polowkowego wlasnie. Moze przedzwon do gina i zapytaj?
    --
  3.  permalink
    madziauk nie będe dzwonić bo na 6 listopada mam wizytę i się dowiem...ale zaczyna mnie to irytować bo wy już dawno po a ja jeszcze nie mam terminu;/ poczekam Dominisiu bądź cierpliwa:)
    --
    •  
      CommentAuthorhefalumpik
    • CommentTimeOct 29th 2012 zmieniony
     permalink
    Witajcie dziewczyny,
    Poradzicie coś na ból ucha? Mam w domu atecortin, myślicie że można to raz czy dwa wziąć? Niby działanie miejscowe a właśnie dziś zaczęłam 2 trymestr. Używała któraś z was tego leku w czasie ciąży? Do tej pory smarowałam ucho czosnkiem, olejkiem lawendowym, nagietkiem ale nic z tych domowych sposobów nie działa. Ucho zainfekowało się od zatok, ale ropy nie ma, ani w zatokach ani w uszach, dlatego liczę że jakoś to może samo przejdzie bez cięższych leków.
    Pozdrawiam Was spod koca :)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    hefalumpik niestety nie pomoge, nie mam pojecia co mozna na bolace ucho w ciazy :(
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    hafelumpik jeśli miałaś chore zatoki a teraz przeszło Ci na ucho to lepiej odwiedzić lekarza... niedoleczona infekcja dużo bardziej szkodzi ciąży niż antybiotyk...
    --
    •  
      CommentAuthorhefalumpik
     permalink
    Gina mam w środę niby, a wiecie ja mam przewlekle chore zatoki i tu jest problem. Antybiotyki dostawałam zawsze jak pojawiała się ropa - teraz ropy nie ma więc i wskazań do antybiotyku... Sama nie wiem co z tym robić
    --
  4.  permalink
    Hej Dziewczyny:smile:
    cały dzień mnie nie było i widzę, że naprodukowałyście konkretnie:shocked:
    pewnie nie zdążyłąm wszytskiego wyłapać, więc późńiej w spokoju nadrobię - spidermenka trzymamam kciuki - no pięknie listę przeskoczysz! hehe nie bez powodu dziś listę wkleiłam - jednak coś ruszy
    :wink:

Ja po KTG i konsultacji u gina - na ktg spokój, Mały leniwie się przeciągał tylko, skurcze słabe...główka nisko, szyjka skrócona, miałam tez kontrolne usg - Mały wg Niego ma 3700:shocked: ale wg oka lekarza mniej:wink: za tydzień kolejny zapis, więc czekamy:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    violet_flower - no calkiem spory synus :) ciekawe czy dotrwasz na za tydzien ;) a co z tym lozyskiem? co gin mowil?
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    No no violet_flower, ładnie synuś przypakował:bigsmile:
    ciekawe ile mój teraz waży, jak mnie nic dzisiaj nie ruszy to jutro o 9:45 mam umówione usg, więc się okaże:wink:
  5.  permalink
    madziauk: violet_flower - no calkiem spory synus :) ciekawe czy dotrwasz na za tydzien ;)

madziauk chciałabym nie, ale liczę, że tak...moje dziecko to ma charakter:smile: na KTG w ogóle nie chciało się ruszać, skurczy prawie brak...przekroczyłam próg mieszkania i Mały do tej pory nie może się uspokoić (już ponad godzinę) i brzuch co chwilę twardy...:wink:

Treść doklejona: 29.10.12 19:48
    a na łożysko powiedział, że to norma w tym tygodniu, na usg nic niepokojącego nie widział, więc chyba jest ok:wink:

isiula niby usg tak wskazało, ale lekarz od razu mi powiedział, żeby się tym nie sugerować, bo w ostatnich tygodniach ciąży usg jest najmniej miarodajne i granica błędu (zawyżania) może nawet 500 g wynosić:wink:

Treść doklejona: 29.10.12 19:49
    aaa i mam jeszcze jedną wiadomość - odebrałam dziś wynik powtórzonego GBSa - i już go nie ma:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    violet_flower: aaa i mam jeszcze jedną wiadomość - odebrałam dziś wynik powtórzonego GBSa - i już go nie ma:crazy:

Gratuluję wyleczenia robala!! :bigsmile:

Treść doklejona: 29.10.12 19:56
    A ja powtórzę moje pytanie, bo chyba zaginęło w akcji..
    Czy to normalne, że w czasie skurczu wcale nie czuję ruchów synka, a po nagle robi się bardzo ruchliwy?
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Isiula jak poczytywałam ten wątek wcześniej, to dokładnie tak samo dziewczyny miały- na skurczu cisza a po skurczu mega ruchliwość dzieciaczka, jakby odreagowanie właśnie:)
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Igisowa - no właśnie mam takie wrażenie jakby po skurczu synek był mega wkurzony i tą ruchliwością okazuje swoje niezadowolenie nerwusek..:wink:
  6.  permalink
    isiula to chyba normalne - mam podobnie - w skurczu cisza, a po od razu większa aktywność:wink: teraz np. tak mam - co chwilę mi brzuch twardnieje, jak twardnienie puszcza to Mały się rusza...i tak w kółko:smile:

ciekawe co tam u spidermenki...:smile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Violet Wasz synuś jest zdrowy!!! i to najważniejsze :bigsmile:
    --
  7.  permalink
    venus87: Violet Wasz synuś jest zdrowy!!! i to najważniejsze

ale za to jaki rozrabiaka:smile: a jak Twoje maleństwo venus? fika w brzuszku?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    To ta moja cora jest strasznym leniuszkiem, bo jakos nie zaobserwowalam, zeby sie wiecej ruszala po skurczu. Ba, ona wtedy siedzi cichutko, jakby jej nie bylo :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Isiula to jak najbardziej normalne :-) Moj Franko po kazdym skurczu dostawal szalu.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    To daję znać - Spidermanka właśnie wraca do domu, położna ją zbadała. Jej synek jest nisko, ale szyjka mocno trzyma, wewnątrz nie ma krwawienia, więc pewnie było spowodowane naciskiem główki i pracującą szyjką :))) Czyli jeszcze nie dzisiaj ;)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Violet u Nas wszystko dobrze, mały dziś bardziej brykał, ostatnimi czasami był mniej ruchliwy a jak go czułam to w podbrzuszu i częściej czkawkę :confused: ale nie panikuję, byłam kilka dni temu u gina i mówiła, że wszystko ok. :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    The_Fragile - dzieki :) Dobrze, ze synus Spidermanki jeszcze chce posiedziec w brzuszku :)

Dziewczyny jak wy te skurcze odczuwacie? Ja mam czasem twardy brzuch, czasem cos boli itd. I nie mam pojecia czy mam skurcze czy nie :shamed::shamed::shamed:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    The Fragile dziękujemy za wieści :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Madziu, ja te twardnienia nazywam skurczami. Chyba dobrze? :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Malisiek - nie mam pojecia.:shamed:
    Ja mam mega twardy brzuch juz od dawna, dawna.. przez conajmiej pol dnia (jak nie wiecej, czasem wydaje mi sie, ze przez caly dzien). To nie moze byc skurcz trwajacy 8-10godzin, nie? Brzuch mnie przy tym czasem pobolewa, czasem ciagnie, czasem szyjka boli, czasem pachwiny , czasem dochodzi rwa kulszowa itd. A brzuch mega twardy jest..bo jest. Nie przeszkadza mi to - zawsze myslalam, ze taki ma byc. Przeciez nie moze byc flak jak tam dziecko sie rozwija (???). Jest taki jakbym miala mega miesnie na nim ;) twardy jak skala przez pol dnia conajmniej..czasem wiecej. Ja bole moge rozroznic. Ale te skurcze to naprawde dla mnie czarna magia. :shamed:

Szukalam opisow na necie, w ksiazce i wszedzie to samo. Czyli dalej nic nie wiem. Niby macica ma sie napinac. I to ma byc skurcz? ( jak tak to ja mam skurcz jeden na pol dnia trwajacy od 13 dzisiaj.. czyli juz 21..w sumie mam 8 godzinny skurcz? tak nie moze byc ).:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Ja brzuch tez mam raczej twardy w ciagu dnia, ale jak twardnieje to wtedy czuje pulsowanie i on tak rosnie. Ostatnio wywala go tak u gory i wyglada wtedy, jakby mial mi peknac. A czasem jak mega twardnieje to az robie sie cala czerwona i oczy zachodza mi lzami:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Malisiek - to ja takich twardnien nie mam :shocked: moze jeszcze wszystko przede mna :confused: Moj brzuch czasem tez sie stawia, ale to bardziej synek po srodku sie uklada.. i wypina.
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Dominiczka ja też miałam połówkowe jakoś 23w6d..także jeszcze nie panikuj...podobno można robić między 18 a 25 tyg to połówkowe:bigsmile:
    Milagros gratuluje córci!
    madziauk rozpoznasz skurcz na 100% uwierz mi, tego się nie da pomylić z niczym...mimo tego że odczuwasz brzuch jako twardy cały czas to skurcze odróżnisz..nie martw się, przyjdzie czas to będziesz wiedziała..ja też się w pierwszej ciąży martwiłam, ale faktycznie tego się nie da pomylić z niczym innym
    dobra ja uciekam kobietki, mam dość po dzisiejszym dniu, młoda mnie wykończyła...musiałam ja ganiać dzisiaj pól dnia po mieszkaniu, a potem pomagać skakać po łóżku bo jeszcze nie trzyma równowagi przy podskokach za dobrze...więc teraz relaks bo brzuch się stawia i trochę boli...
    dobrej nocy:bigsmile:

Treść doklejona: 29.10.12 22:26
    Malisiek: jak twardnieje to wtedy czuje pulsowanie i on tak rosnie.

o to to! tak można z grubsza to spinanie macicy ćwiczebne określić:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dziewczyny tak piszecie o tym badaniu genetycznym, ja miałam raz w 12 tc i drugiego już nie miałam, czy to dobrze?? powinno się robić drugie badanie genetyczne?? na pierwszym wyszły mi wyniki pozytywne ( że żadnych chorób mój synek nie ma) i zostałam skierowana na wizycie gdzie odbierałam wyniki na eho serduszka synka jak skończę 21 tc. mam je właśnie 7 listopada, może to jest to?

Treść doklejona: 29.10.12 22:36
    Uciekam lulu, papa miłej nocy dziewczyny :grouphug::kissing:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    venus87 - powinnas miec jeszcze polowkowe USG pomiedzy 18-22 tyg :) moze gin Ci je zrobi na nastepnej wizycie?
    --
  8.  permalink
    madziauk mój brzuch też bardzo często jest twardy, no i te twardnienia to są właśnie dla mnie skurcze, ostatnio nawet zaczyna boleć gdy się stawia, czego wcześniej nie było. Więc podejrzewam, że do porodu to będzie podobnie tylko bardziej boleśnie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Moj brzuch czasem tez sie stawia, ale to bardziej synek po srodku sie uklada.. i wypina.
    --

Niekoniecznie :bigsmile: Też tak myślałam, dopiero jak mi się szyjka zaczęła skracać, to mnie oświeciło, że to skurcze. Ogólnie to brzuch jest twardy, zwłaszcza jak ktoś nie ma na nim za dużo tkanki tłuszczowej :wink: A przy skurczach takie dodatkowe spinanie/uczucie ściągania dochodzi.

Anula się nie odzywa...może ją zatrzymali...?:confused:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    violet_flower - masz takie twardnienia jak Malisek? z pulsowaniem? U mnie nic takiego nie ma ;)

azniee - ciekawe to co piszesz, czasem srodek brzucha w taki czubek sie robi ;) cos jakby walec w srodku ;)

Wlasnie, ciekawe co tam z Anula, ma ktoras z Was z nia kontakt tel?
    --
  9.  permalink
    madziauk raczej bez pulsowania te twardnienia - po prostu brzuch bardzo mocno mi się spina, Mały przestaje się ruszać i trochę boli - czasem trzyma takie twardnienie nawet 5 minut...po czym puszcza, Mały zaczyna fikać i od nowa :wink:

a czy macie też tak, że po dłuższym czasie na nogach w ciągu dnia, wieczorem boli Was mocniej spojenie i dół brzucha? Bo ja dziś mam tak, że mi z łóżka ciężko wstać...ale dużo się dziś nachodziłam...

może Anulę zatrzymali na badania?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    violet_flower -ja tak mam, wystarczy spacer 30min, i pozniej zwijam sie z bolu, krocze strasznie boli.. pachwiny i dol brzucha. Chyba taki urok ostatnich tyg ciazy. Dlatego ja za daleko od domu sie juz sama nie "wypuszczam" ;)
    Ja jak pochodze 3-4 godziny to czuje sie jakbym spedzila na intensywnych cwiczeniach ten czas, jestem padnieta. Pol dnia wtedy mam z glowy. Siedze albo leze i odpoczywam.
    --
  10.  permalink
    madziauk: Ja jak pochodze 3-4 godziny to czuje sie jakbym spedzila na intensywnych cwiczeniach ten czas, jestem padnieta. Pol dnia wtedy mam z glowy. Siedze albo leze i odpoczywam.

no to ja mam właśnie tak dziś - od 11 do 18 byłam poza domem i teraz odczuwam skutki uboczne...:wink: chociaż najbardziej to mnie martwi ten brak snu ostatnimi czasy....budzę się po kilka/kilkanaście razy w nocy, boki bolą, krocze też i spać nie mogę...ciekawe jak będzie dziś:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    violet_flower: chociaż najbardziej to mnie martwi ten brak snu ostatnimi czasy....budzę się po kilka/kilkanaście razy w nocy

to sprytna matka natura Cię już przyzwyczaja do tego, co będzie za chwilkę :wink::wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    violet_flower - u mnie w nocy nie jest jeszcze najgorzej, budze sie 3-6 razy, czasem czesciej i sie nie wysypiam (ale to rzadko). Niestety czuje glowke nisko, i po takim dniu w terenie (gdzie spedzam 3-4 godz poza domem) gorzej mi sie zasypia/spi. Na szczescie synus mnie nie budzi w nocy, tylko wstaje to toalety ;)
    --
  11.  permalink
    TEORKA: to sprytna matka natura Cię już przyzwyczaja do tego, co będzie za chwilkę

a tak się łudziłam, ze to na pewno jeszcze nie o to chodzi:tongue:

madziauk: tylko wstaje to toalety ;)
    --

ja mam ostatanio jak w zegarku wc - budzę się o pełnych godzinach - np. 2,3,4,5 :wink: ale to pewnie ta matka natura już działa:smile:

Treść doklejona: 29.10.12 23:44
    No więc do pierwszej pobudki zostało mi 2h snu, więc uciekam Dziewczyny:wink: Dobrej nocy wszystkim:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Kochane a my dopiero co wróciliśmy z IP byliśmy na Madalińskiego.Długo nas tam trzymali ale przeszłam bardzo szczegółowe badania nawet KTG mi chcieli robić ale nie zrobili.Co do bolących obrzęków nóg to dokładnie nie wiadomo co to może być są dwa warianty
    - objaw ciąży
    -hormony . Od roku czasu choruje na niedoczynność tarczycy i biorę Hormony Euthyrox 137 co mogło spowodować ,że mam dłonie jak łopaty a nogi jak od innego człowieka .Na tą opuchliznę dostałam skierowanie na Doppler i niestety ale będę musiała sobie robić zastrzyki Clexone w brzuch lub w okolicach biodra.Jutro mam jechać do przychodni do pielęgniarek żeby mi pokazały jak się robi te zastrzyki.Jest mi strasznie miło,że tak się o mnie martwiłyście ja tez o was cały czas myślę.Teraz jestem wykończona więc kładę się spać a jutro z chęcią z wami pogadam dobranoc.
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeOct 30th 2012
     permalink
    Dziewczyny, rozpoznacie skurcze na pewno. Ja już chyba zgłębiłam tę tajemną wiedzę, a miałam takie same wątpliwości:) od 23:20 złapałam wreszcie jakąś regularność. To taka jakby napływająca powoli fala, nasila się stopniowo, boli boli boli jakiś czas i odpływa.. Mnie jeszcze co któryś mocniejszy gna na kibelek;) najpierw były co 20min, a teraz co 10-12. A i u mnie co któryś dochodzi pulsujący ból w krzyżu co jest chyba najmniej przyjemne. Nie chcę krakać, ale może coś się z tego dziś wykluje;) i tak jadę z mamą na usg do wawy, ona do pracy na 7, więc w razie czego weźmiemy ze sobą torby do bagażnika:) mam do niej dzwonić jakby skurcze były już co 6-7min, bo mamy do pokonania 45km, a nie chciałabym rodzić na autostradzie;)
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    OOOOOO!isula, powodzenia w porodzie. oby szybko akcja sie rozkrecila i jak najszybciej dzidziusia tulilaw swoich ramionach.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Clexone - ja na początku bralam te zastrzyki , ale M musiał mi je robić bo sama sobie bałam wbić igle, jak się powoli wciska to nic nie bolą.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam :)
    Ja wczoraj po wizycie ,Ktg,Usg i inne zrobione.
    Dzidzia zdrowa ,wazy 1650g.
    Dziewczynka potwierdzona z 17tc ,ale ja nieuwieze puki niezobacze ,bo cos niemam przekonania ,bo bylo :mowilem co jest ,ja tak dziewczynka...no dziewczynka i na tyle ,niewidzialm narzadow na ekaranie wiec chyba uwieze jak urodze :D
    Przybylo mi juz 10kg:shocked:

isiula-cos czuje ze to dzisiejszy dzien :) trzymam kciuki :)
    --
  12.  permalink
    Dzień dobry:wink:

isiula trzymam kciuki aby się coś rozkręciło :wink:
    Emenemss fajnie, że dzidzia ładnie rośnie:wink: moja jest już Małym koksem-3700 wg wczorajszego usg...:shocked:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.