Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeNov 2nd 2012
     permalink
    Już wszystko wiem, wróciło pozytywne nastawienie :smile:

Byłam przed chwilą na szybkiej audiencji u ordynatora, bo jeszcze nie wyszłam ze szpitala tylko czekam na mamę aż skończy pracę.
    Przesympatyczny człowiek. Pierwsze pytanie brzmiało jakie mam nastawienie do porodu - ja na to, że jak najbardziej chciałabym sn i boję się wywoływania. Powiedział, że mam bardzo duże szanse na sn, bo różnica między główką a brzuszkiem synka jest prawidłowa i jak przejdzie główka to reszta już pójdzie bez problemu. No i do tego moja słuszna budowa sprzyja rodzeniu sn.

Mam się stawić w poniedziałek, on zbada mnie osobiście i zadecydujemy czy powinnam zostać, czy jednak pośmigać jeszcze trochę na wolności. Powiedział, że jeżeli wyrażę taką wolę to poczekamy jeszcze trochę tylko oczywiście muszę się liczyć z tym, że synuś w tym czasie podrośnie..

YPolly: Isiula, przestan myslec i bierz meza w obroty ;) To sie moze Stasiek sam namysli i oszczedzi mamie dylematow :-)

Już go obracam i obracam od kilku tygodni, niedługo mu się w głowie poprzewraca od nadmiaru wrażeń:wink: a Stachu zupełnie nieczuły na takie zabiegi..
  1.  permalink
    Dzięki Edzia:wink:
    Isiula trzymam kciuki w takim razie, aby synuś wyszedł w weekend:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Venus dzięki Ci kochana:kissing: obiecuję, że już nie będę myśleć, a przynajmniej do poniedziałku:wink: może w weekend akcja się sama rozkręci..

Jutro moja siostra ma urodziny, fajnie by było jakby się synuś ciotce sprezentował:wink: hehe
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Kurczę, a moje dziecie ostatnio strasznie leniwe i trochę się boję bo nie wiem z czego to wynika:sad:
    A dzisiaj to już wyjątkowo spokojny i tak się zastanawiam czy nie jechać na IP sprawdzić...
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeNov 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    venus87: lekarze nie chcą abyś cierpiała przy porodzie SN,

Venus tylko wiesz jeśli się okaże, że synek wcale nie ogromny i niepotrzebnie jej zafundują CC, to może i podczas porodu Isiula cierpieć nie będzie, a za to po CC nie jest wcale tak kolorowo. Więc to też takie bez sensu trochę podejście. Z reguły dużo gorzej dochodzi się po cesarce, bo przecież to jest operacja. Często babkom się wydaje, że to prosty zabieg, a wcale tak nie jest.
    Isiula to nie tak, że ja Cię tu straszyć chcę czy coś. Po prostu lepiej być świadomym i szczerze napisać co się myśli, nawet jeśli wywoła to wątpliwości. Lepiej trzy razy pomyśleć, zanim się na coś zgodzić bezwiednie. Przez parę dni już tak Jaś raczej nie przykoksuje :) Tu dziewczyny i po 4,5 kg rodziły dzieciaczki SN. Dobrze, że ten lekarz chce jeszcze poczekać. Tak jak już pisałam moja Nadia na każdym USG, na trzech różnych sprzętach była o 2, 3 tygodnie do przodu, a wylazła zupełnie przeciętna. Ja bym próbowała SN a jak nie da rady to wtedy CC, oczywiście decyzja należy do Ciebie :) I też zaciskam mocno kciuki, by Jaś w ten weekend się uzewnętrznił i mamy nie stresował :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    bari_87: Kurczę, a moje dziecie ostatnio strasznie leniwe i trochę się boję bo nie wiem z czego to wynika:sad:
    A dzisiaj to już wyjątkowo spokojny i tak się zastanawiam czy nie jechać na IP sprawdzić...

Spróbuj zjeść coś słodkiego/ciepłego i połóż się na lewym boczku. Jak nie naliczysz 10 ruchów w ciągu godziny to jedź sprawdzić lepiej.
    Podobno to normalne, że na końcówce dzieci robią się leniwe, ale jak mój synek nie zareagował na lody czekoladowe to poważnie się zmartwiłam i pojechałam dla pewności wszelkiej na ktg.. Rozruszał się od razu jak tylko mnie podpięli:bigsmile:

Treść doklejona: 02.11.12 12:44
    PENNY wiem, że nie chciałaś straszyć i bardzo dobrze, że wywołałaś wątpliwości. Tak naprawdę to naprostowałaś moje myślenie i skierowałaś znowu na odpowiednie tory - dzięki:winkkiss:

PS. Nie Jaś tylko Staś:wink:
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    my juz po wizycie u poloznej – znow nie bylo „mojej poloznej” a ta ktora ja zastepuje smiala sie ze do porodu powinnam poznac swoja polozna !!!
    moje cisnienie 110/52
    Tetno maluszka 150/min
    Mocz wporzadku

nastepna wizyta za miesiac + badanie krwi.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    isiula: PS. Nie Jaś tylko Staś

O mamo, ale wtopa :wink: Ślicznie przepraszam :flowers:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    isiula: Podobno przy tak dużej główce dziecka (37cm we wtorek) słabiej się szyjka rozwiera.

Diego mial glowke 36cm, porod odbyl sie naturanie, ekspresowo (poltory godziny), bez komplikacji, TYLKO z 2szwami i pieknymi wspomnieniami! :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ja lezalam na patologii z dziewczyna, co miala za malo wod i juz prawie nie czula ruchow. Przyszedl lekarz ,zbadal,zrobili usg. Wg usg maly mial miec ok 4kg. Meczyli ja oxytocyna, i w koncu zrobili cc. Maly wazyl 2400g!!! Takze Isiula daj szanse naturze :wink:. Moja kupela urodzila syna 4600g,naturalnie,glowke mial 37cm. Jak Go wyjeli to wygladal jak 3 miesieczne niemowle.
    •  
      CommentAuthorlampka2
     permalink
    [quote=nessie][/quote]

hej , moj mial obwód glowki 37 cm i szyjka rozwierala się ekspresowo , gorzej bylo ze mna ,musieli mnie nacinac i wyciskac mlodego lokciami ale zyjemy ;) gdyby mi ktos wczesniej zasugerowal ze bedzie duzy to bez wahania cc
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Witajcie Dziewczyny! Ja dziś po fatalnej nocy, zaczęłam 12tc. I niestety z przeziębieniem... Leżę i kwiczę... Wszystkim życzę dużo zdrówka za to :)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    dziewczyny byłam na usg, CRL 0,93 mm, widziałam serduszko :)
    kolejna wizyta za miesiąc :) ale w poniedziałek mam na nfz więc zobaczę czy pójdę
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Blubis, super!
    Tylko pamiętaj, jest OK i będzie OK!!!
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Widzę różnice w usg i kurcze jestem szczęśliwa :) 9,3 mm :)
    --
  2.  permalink
    Milenko tez robie w Quest. Moje ubezpieczenie mnie tam wyznaczylo wiec wszystkie wyniki tam robie. Moja malutka takze ruchliwa okropnie, czasami budzi mnie swoimi akrobacjami w srodku nocy. Z wodami jak narazie ok....teraz co wizyte mi sprawdzaja czy czasami nie cieknie. Ale nadal mam nakaz picia galona wody dziennie co jest dla mnie zmora. Imiona nie mamy jeszcze wybranego to znaczy mamy 3 i nie mozemy sie zdecydowac bo ciagle zmieniamy...ma byc Kamila, Wiktoria albo Ewelina.
    Jedyny minus tego wszystkiego ze juz sie praktycznie w nic nie mieszcze. Teraz po tym huraganie zimno okropnie a ja chodze w bluzach mojego M. Nawet przymierzalam kurtke zimowa z tamtego roku i ledwo co sie dopielam w brzuchu. Na wadze plus 5.5 kg :confused: az sie boje co bedzie w 9 miesiacu.

Edzia ciesze sie ogromnie ze u Ciebie wszystko wporzadku i powoli zaczyna sie ukladac. Bardzo Wam kibicuje i trzymam mocno kciuki za Ciebie i malenstwa.

:thumbup:
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Ja tylko na sekudkę, ale... :wink:
    Isiula, moja Ninka miała 36 cm w obwodzie główki. Poród? Hmm... Szyjka się słabo rozwierała, nacięli mnie, wypychali dziecko kładąc się na mnie, a na koniec zaserwowali vacuum, po którym Ninka miała krwiaczki na główce... No cóż, źle pomierzyli- miała być mniejsza :sad:
    Planuję za jakiś czas drugie dziecko i czekają mnie takie dylematy, jak Ciebie teraz. Ale wiesz co? Będę chciała rodzić SN, jeśli to tylko będzie możliwe, chociaż tydzień po porodzie byłam rozżalona, że nie miałam cc... Ale nie z powodu ciężkiego porodu SN. Po prostu nikt nie zapytał mnie, czy zgadzam się na vacuum. Nie wiem, może już było za późno?
    (W sumie u nas skończyło się pozytywnie: krwiaczki się wchłonęły, a ja prawie zapomniałam już o szwach i za tydzień mam zamiar zacząć ćwiczyć, żeby nie sapać na spacerku :wink:)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Blubis a nie mówiłam :bigsmile: To super,że wszystko jest ok i tak będzie zobaczysz.
    Edzia u ciebie będzie to samo :bigsmile:
    ale za to u mnie dziś lipa cały dzień walczę z bolącym kręgosłupem,w południe poszłam z koleżanką i jej 3 miesięcznym synkiem na spacer i doszłyśmy do drugiej przecznicy i musiałyśmy wracać bo nie miałam siły iść . Kurde jak tak dalej pójdzie to ja z łózka nie wstanę bo nie mam siły.
    --
  3.  permalink
    Anula, dobrze Cie rozumiem. Ja teraz tez po krotkim spacerze czuje sie zmeczona a do tego bola mnie pachwiny i spojenie, no i wtedy skurcze sie nasilaja. Wypoczywaj:D
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    misia-ludek ty masz w 31tc skurcze???
    Cholera a ja jeszcze nic takiego nie mam.

Treść doklejona: 02.11.12 16:18
    Dziewczyny czytając wasze przypadki tylko się utwierdzam w przekonaniu ,że każda ciąża jest inna . Misia-ludek ma już skurcze będąc w 31 tc ,Milagros ma siarę w 18 tc a ja jedyne co mam to niekiedy gwałtowne ruchy syna ,ciemna kreska ciągnąca się spod piersi na dół ,olbrzymie nogi jak u Shreka i nadmierny apetyt.Blubis ty powinnaś to przeczytać i wszystko zrozumiesz.

Treść doklejona: 02.11.12 16:19
    Aaaa i zapomniałam o piersiach jak do nice ale z tego bardzo się cieszę.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Anula85: Blubis ty powinnaś to przeczytać i wszystko zrozumiesz.

ale ja czytam codziennie i się uczę :)

ok, ochłonęłam trochę u lekarza i pokazałam mu zdjęcie usg z poprzedniej środy - nic nie powiedział. Na nim był wiek ciąży 6t6d i pęcherzyk ciążowy taki jak pionowy uśmiech. Na usg dzisiaj wiek dalej 6t5d, ale pęcherzyk już nie wydłużony, tylko jajowaty. Zarodek 93 mm i pulsujący punkt. Przełączył urządzenie na...hmm nie wiem, ale nagle zrobiło się kolorowe powiedział, że tylko na sekundę przełącza bym się uspokoiła - i serduszko było na czerwono a inne części na szaro i cześć na niebiesko. Nie wiem co to był za tryb. Zapytał też, czy chcę posłuchać, ale osobiście by nie robił, bo to duża energia ale jeśli mam się uspokoić to mogę posłuchać. Ale powiedziałam, że nie, wolę nie ryzykować. Tak więc założył mi kartę ciąży i następny raz za miesiąc :)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    blubis mi tez lekarz na pierwszym USG odradzil sluchania serduszka.
    Teraz mozesz byc spokojniejsza:)
    --
  4.  permalink
    dziewczyny, a czy słuchanie serduszka jest szkodliwe dla dzieciątka?Ja słyszałam na 3 usg w 7t i 6d.Na 2 usg w 6t i 2d było tylko widać pulsującą kropkę i ginka powiedziała, że narazie za wcześnie, no a na 1 to w ogóle nic nie było widać, ale już teraz dokładnie nie wiem, w którym to było tygodniu, ale jakoś w początku piątego chyba.Teraz w poniedziałek mam wizytę i mam przyprowadzić męża:wink:Obecnie jestem w 8t i 4d.Po usłyszeniu serduszka trochę się uspokoiłam, ale rozumiem blubis,jakiś lęk zawsze jest mimo, że staram się myśleć pozytywnie.Dziś zrobiłam morfologię i badanie ogólne moczu, no i glukozę,wyniki w poniedziałek.Cały czas leżę,mdłości od wczoraj trochę odpuściły.Ale za to zjadłam wczoraj bigos (odrobinę naprawdę) i...:devil:cierpiałam całą noc, tak mnie wzdęło, myślałam , że mi brzuch rozsadzi.Także nie polecam, chociaż uwielbiam, przydałby się jakiś sposób na wzdęcia.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Jutro termin, ale w ogóle nie zanosi się na to, żebym urodziła... Jestem już znudzona i zmeczona tym czekaniem i skurczami :sad: Dobrze, że zaczyna się weekend i m. nie musi iść do pracy, bo bym się chyba zanudziła i totalnie załamała :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Malisiek - jeszcze tylko parę dni! To nic w stosunku do 39 tygodni, które są za Tobą!
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Głos oddany.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam :))

Edzia -Moze trafilas w koncu na normalnego lekarza cc 8 -go wiec tydzien wczesniej :)

Blubis
    -Ciesze sie ze wszytsko w porzadku :)

A ja odmieniona ,bylam dzis u fryca ":) ,a teraz leze ,du**ka mnie tak bolala od tego siedzenia tam ,ze az czulam bole ciagnace od kregoslupa w dol ...
    Mam nadzieje ze jeszcze przed porodem zdaze ,jeden raz pojsc :)

Madzia
    Ja mam maly brzuch i wszytsko w porzadku ,a z mala tez taki mialam ,chodzilam ze szwagierka w ciazy rownczesnie ,urodzilysmy wodstepie 16 dni .I ona miala taki brzuch ok w 5 miesiacu ,jak ja do porodu ,a do porodu wygladala jakby polknela hipopotama .Wszytsko zalezy od naszej budowy ,a synek byl jej ciezszy od mojej malej o 60g...
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    enemenss dawaj fotkę w nowym fryzie .Ja też się zastanawiam nad wizyta u fryzjera ,muszę szybko coś ze sobą zrobić bo we wtorek mamy sesje brzuszkową .
    --
  5.  permalink
    Emenemss- a pokaz ta nowa przyczeske, ja tez mysle czy isc czy czekac az podrosna, choc moja grzywka zaraz kolan siegnie:)
    Justyna- galon wody?:smile: chyba ich porypalo, w galonie to ja sie moge wykapac:)))))))) moze czesc tej wody warto z ziolkami pic, no bo jak sie napijesz 2szkl. ziolek- rumianek, mieta, meliska, i umilowana pokrzywa- to juz tylko 3l zostana do obalenia, heh.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 02.11.12 19:59</span>
    justyna- wage masz mniejsza niz ja wiec luz relaks... a z imionami to fajnie ze polskie wybierasz....:) ja tez tak mam, koniecznie!!!

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 02.11.12 20:03</span>
    Edzia- no kusilo mnie tu napisac ze cc masz na 8go ale wolalam sie niewychylac bo o zgode sie nawet nie spytalam. Gratulejszyn!!!!!! ja po fancie sie zglosze i opisze doznania:)
    ten 11 gin to jakis do rzeczy lekarz z tego co piszesz, ciesze sie ze maluszki sie maja dobrze. A jaki masz stan wod na dzien badania? a tetno bobaskow? dzis wspominalam stare czasy ogladajac zdjecia i lzy jak grochy lecialy.Takie zdj. z rodzaju my mamy po 7lat itp,heh
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Na dniach wkleje fotke ,ale pod karta :)) tak publicznie sie niepkaze ;p
    A tak wogole nierobilam bardzo wyraznej zmiany ,dodalam 2 kolorki do bladu ( bo zawsze robie baleage)
    jasny braz,i ciemny blad ,ale mam zrobione w formie refleksow :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej Dziewczyny :)

Blubis - gratulacje :)

Malisek - moze cos sie ruszy u Ciebie z nienacka w ten weekend :smile:

Emenemss - jaka nowa fryzuke masz? co zmienialas? :) wlasnie doczytalam :) fajnie. Lubie takie relfeksy na wlosach, wygladaja ladnie i naturalnie :))

U mnie wyniki w normie. Cukier wynik 5.4 polozna przez tel powiedziala, ze jest ok, nie mam cukrzycy. Zelazo 11.3 - mam dalej brac tabletki, jedyne zastrzezenie miala do tego, ze plytki krwi mam 107 i mam porozmawiac ze swoja polozna na nastepnej wizycie (czyli w czwartek).

Cos mi sie dzis rano wydawalo, ze mi palce spuchly. Ale nie, jednak sie mylilam.. jakies grube mi sie wydawaly. Maz dzis w domciu byl ze mna. Wiec bylismy na spacerku. I lewe kolano mnie boli jak nie wiem co. Juz po wczorajszym chodzeniu dawalo mi sie we znaki. Powoli sie zaczynam sypac :shocked:

Co do brzuszka to dzis mierzylam i wydaje mi sie, ze sie lekko obnizyl. No i mam juz 97cm - wiec cos tam rosnie. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    No i mam juz 97cm - wiec cos tam rosnie.

No to calkiem zgrabniutki :bigsmile: mój już osiągnął 108 cm:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    No ja mam nadzieje, ze cos sie w ten weekend zadzieje. W nocy wezme meza w obroty... :devil:

I moj bondziol ma 106-107cm. A waga troche zleciala:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Madzia -to dobrze ze wszytsko ok :)) to ja mam 98cm brzuszek ,wiec bedzie wiekszy troszke do porodu :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Mój ma 110 cm a do porodu zostało 2 miesiące.
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Azniee, GRATULACJE !!! :rainbow: Zdrowiutka?
    P.S. Wyświetla mi się, że napisałaś posta 23 godz. temu :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    azniee serdeczne gratulacje dla Was!
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    azniee GRATULACJE :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Azniee wielkie gratulacje :clap: później daj znać co i jak? i jak się czujecie? :tooth: szybko urodziłaś w 37 tc, a miałaś jakieś objawy nadchodzącego porodu?? na liście Cię miałyśmy?? :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Azniee-gratulacje:clap:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    venus87: na liście Cię miałyśmy??

No wlasnie nie ,bo chcialam ja wykreslic i niema jej na liscie :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    azniee - gratulacje :) zdrowka dla Was :))))
    --
    •  
      CommentAuthorchaperon
     permalink
    Azniee gratulacje!!!!
    Się dziewczyny rozkręcają:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    A moj mial 97 :D I juz nie ma :P Dzis o 8:40, rowno po 9h od odejscia wod urodzilam Basie :) Wiecej za pare dni, bo z kom fatalnie sie pisze. Trzymam kciuki za gore listy :*
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Azniee-> GARTULUJĘ, zdróweczka dla Was!!!!
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Azniee, gratulacje!!!
  6.  permalink
    Azniee gratulacje:D

Anula twardnienia macicy odczuwam juz od ok 16tc, ale tak od 29 miewam po 10 dziennie lub wiecej dlatego pewnie skrocila sie szyjka. Dzis np mialam juz z 15 jak nie wiecej, a najwiecej wieczorem i wtedy mam obawy zeby synus nie pojawil sie zbyt wczesnie. Jak jutro znow beda tak czesto to dzwonie do gina.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Azniee, gratuluje.

A ja znow posmece, bo nie wiem, jak ja przezyje porod. Te skurcze mnie strasznie mecza, a jak czuje, ze jakis nadchodzi to strasznie panikuje. Ja sie tych skurczy boje... Na poczatku bylo w porzadku, ale to juz 3 dzien i przestaje sobie z nimi radzic. Strasznie sie wtedy spinam i chyba przez to boli mnie jeszcze bardziej. Juz mam dosyc :((
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Malisiek,idz do wanny,polez sobie z 20 minut w cieplek wodzie. To pomaga sie odprezyc,no i pomaga w rozwieraniu sie szyjki. Wypij meliske,zeby sie uspokoic i odpoczywaj jak najwiecej. Teraz to juz z gorki,na dniach Niusia bedzie z Toba.
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Malisek - a jak odczuwasz skurcze? Pytam bo ja ich nie odczuwam, ale na KTG byly widoczne, wtedy synek byl mega aktywny.
    Teraz wlasnie znowu mi szaleje w brzuchu, brzuch sie caly napina..zastanawiam sie czy to nie sa skurcze wlasnie? Boli mnie tylko szyjka na dole i dol brzucha, czuje jak glowka tam rusza na dole.. wiercipietek maly :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.