Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeNov 5th 2012
     permalink
    kASIA ja też się zastanawiam nad tym co się u niej dzieje??!
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Witam się wieczorem!
    isiula trzymam kciuki!
    misia dobrze że szyjka nie skróciła się bardziej, ale do łózka marsz i leżeć, żeby młodego donosić do końca:tongue:
    blubis nie martw się, maluch dopiero zaczyna wygibaski i jak dziewczyny piszą to są takie ruchy całego ciała, jakby skurcz przez ciało przeszedł także mogłaś nie zauważyć..ja mam film z usg z 12 tyg chyba to mach już łapkami i nóżkami:bigsmile:
    sloneczko witam serdecznie i spokojnej ciąży życzę:bigsmile:
    ciekawe co u Malisek i Edzi...
    a ja się pochwalę że zakupiłam dzisiaj na Allegro łóżeczko dla małej:)muszę się wziąć ostro za wyprawkę, bo to już 30 tydzień skończony:shocked:
    --
  1.  permalink
    czytalam ten artykuł i ani jeden z tych tekstów by nie sprawił mi przykrosci:-) jakas dziwna jestem:bigsmile:

isiula - powodzonka!
    słoneczko - witam nową mamusię:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    cześć słoneczko fajnie,że do nas dołączyłaś :)
    --
  2.  permalink
    Isula trzymam kciuki za w maire szybki i bezbolesny porod o ile to mozliwe :bigsmile:
    sloneczko witam i gratuluje :bigsmile:
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    sloneczko gratulacje :thumbup:

Dziewczyny a czy uzywala ktoras z Was detektora tetna plodu? Wiem, ze juz kiedys byla tu rozmowa na ten temat ale nie moge jej odnalezc :/ Zastanawiam sie nad jego kupnem, wiecie moze jak jest z jego szkodliwoscia dla dzidzi? Czytalam rozne opinie w internecie i zdania sa podzielone...
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Chyba Igisowa używała detektora. Też się nad nim zastanawiałam, ale jednak dałam spokój.
    --
  3.  permalink
    cloe - tak, ja sie zastanawialam ale poczekasz jeszcze 4 tygodnie i bedziesz slyszec w stetoskopie, przynejmniej ja slysze. A ze szkodliwoscia - to owszem te fale sa szkodliwe dla dziecka jesli uzywasz go czesto, chyba ze masz silna wolę i postanowisz sobie ze bedziesz uzywalam raz na tydzien:-) albo rzadziej

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 05.11.12 21:44</span>
    ceny sa z kosmosu...chyba ze zamawiasz ale to i tak sporo kasy
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeNov 5th 2012 zmieniony
     permalink
    1. Malisiek 3.11.2012 (dziewczynka)
    2. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    2. isiula 10.11.2012 (chłopiec)
    3. Linden 12.11.2012 (chłopiec)
    4. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    5. lofbejbe 21.11.2012 (dziewczynka)

6. edzia503 23.11.2012(chłopiec i dziewczynka)
    7. basia_87 06.12.12(chłopiec)
    8. acia20 07.12.2012 (dziewczynka)
    9. ruda03 09.12.2012 (chłopiec)
    10. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    11. gusiadm 25.12.2012 (dziewczynka)
    12. artystka80 27.12.2012 (chłopiec)
    13. Emenemss 2.01.2013 ( dziewczynka)
    14. lapa 03.01.2013 (chłopiec)
    15. misia-ludek 5.01.2013 (chłopiec)
    16. Gosia1986 07.01.2013 (chłopiec)
    17. Anula85 12.01.2013 (chłopiec)
    18. kasia151288 16.01.2013 (dziewczynka)
    19. mońka 19.01.2013 (dziewczynka)
    20. agavva 21.01.2013 (dziewczynka, chłopiec)
    21. igisowa 24.01.2013 (dziewczynka)
    22. marakuya 1.02.2013
    22. GaggataB 1.02.2013
    23. justyna883 2.02.2013 (dziewczynka)
    24. milena1984 3.02.2013 (chłopiec)
    24. Olenka79 3.02.2013 (chłopiec)
    25. ikamek 05.02.2013 (chłopiec)
    26. 1aleks1 07.02.2013 (dziewczynka)
    27. beagraf 12.02.2013 (chłopiec)
    28. sardynka85 15.02.2013 (chłopiec)
    29. Addictive 17.02.2013 (dziewczynka)
    30. IzUk 19.02.2013
    31. andziaiw 22.02.2013
    31. milka 1984 22.02.2013 (chlopiec )
    32. sushi 5.03.2013 ( dziewczynka ? )
    33. venus87 14.03.2013 (chłopiec)
    34. niezalogowana0 15.03.2013
    35. MilagrosCud 18.03.2013 (dziewczynka )
    36. DominiczkaA 19.03.2013
    37. venika 05.04.2013
    38. cloe78 20.04.2013 (chłopiec)
    39. KARKO 03.05.2013 (chłopiec)
    40. lilijeczka - 05.05.2013
    41. chaperon - 12.05.2013
    42. Hefalumpik 13.05.2013
    43. aravls 15.05.2013
    44. akirka 26.05.2013
    45. Kandyzowana 30.05.2013
    46. sloneczko32 13.07.2013
    --
  4.  permalink
    Mi dzisiaj sie non stop stawia brzuch, ale nie az tak bolesnie aby brac nospe. Jedynie w nocy musialam lyknac, bo nie moglam spac, tak mnie bolało podbrzusze. A ok.17-ej mialam sluz nieco podbarwiony krwią. Nie wiem czy to podpucha czy moze jednak Marcelek postanowi sie pojawic na swiecie... Wkoncu do terminu pozostalo mi jeszcze 12 dni... :bigsmile:
    ______

ISIULA - tez zaciskam kciuki. U Ciebie wygląda, że zaczęło sie juz na powaznie. Oby teraz poszło szybko i jak najmniej bolesnie !!! :bigsmile:

______

MADZIA - a u Was lekarz nie trzyma sie terminu porodu licząc od OM? Moze Ciebie weźmie nagle...bez wczesniejszych takich objawow i szybko urodzisz. Tego CI zycze!!! :bigsmile:

______

MALISIEK - trzymam zacisniete kciuki, skoro ostatnie logowowanie mialas 17h temu. Moze juz lezysz ze swoim malenstwem przytulonym do piersi mamusinej. :bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorchaperon
     permalink
    Isiula - powodzenia!!!

Witam nowe przyszłe mamusie - życzę spokojnej wręcz nudnej ciąży :)
    --
  5.  permalink
    co chwila zagladam i sprawdzam czy kolejna sie.juz rozpakowala.. to takie emocjonujace czytac o tym i czekac na kolejne kobietki z listy ;)) ja to jeszcze dlugooo dlugooo...
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    chyba ze masz silna wolę i postanowisz sobie ze bedziesz uzywalam raz na tydzien:-) albo rzadziej

Mysle, ze wytrzymam, raz na 2 tygodnie by mi wystarczylo ;) Chyba zaryzykuje. Znalazlam tu u siebie w sklepie internetowym za 40 euro i mysle, ze sie skusze. Nastepne USG mam dopiero 11 grudnia i raczej nie wytrzymam nerwowo do tego czasu...
    --
  6.  permalink
    A ja spadam już lulu, bo jutro wizyta u gin. :) Ciekawe czego się dowiem i czy zleci mi to usg połówkowe wreszcie:)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Cloe78, ja uzywalam detektora tetna. Mala moja miala hipotrofie i kontrolowalam jej tetno,jak np.slabiej sie ruszala. Ale kup taki to pokazuje wartosc tetna tzw.Doppler (bo wartos tetna tez jest bardzo wazna, a nie samo to,ze tetno jest). Wrzuce zaraz link jaki ja mialam.
  7.  permalink
    co chwila zagladam i sprawdzam czy kolejna sie.juz rozpakowala.. to takie emocjonujace czytac o tym i czekac na kolejne kobietki z listy ;)) ja to jeszcze dlugooo dlugooo...

Ja tez jeszcze niedawno tak mówiłam, że ja jeszcze dlugoooooooooooo...a w pewnym momencie zaczął leciec tydzien za tygodniem...az SZOK! :bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Cloe28, ja mialam dokladnie taki :
    http://allegro.pl/detektor-tetna-plodu-z-wyswietlaczem-i2760268818.html
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Dzieki montenia :) Ten ktory chce kupic tez ma wyswietlacz, nazywa sie BabyFun Fetal Doppler i jest podobny do tego Twojego. W komplecie sa sluchawki, kabel do komputera (mozna nagrac bicie serduszka) i zel.
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Isiua powodzeniaaaa!!! Ja również trzymam kciuki!!!!!
    Malisiek mam nadzieję że już tulisz swoje Maleństwo w ramionach :bigsmile:

A we mnie rozbudził się dzisiaj uśpiony syndrom wicia gniazda...jakieś szaleństwo mnie ogarnęło i na jutro wezwałam pana który wykończy mi kilka rzeczy w naszym nowym domku...m.in rolety, wymieniam wszystkie kontakty i włączniki, lampy zewnętrzne i całą masę takich drobnych rzeczy , które nam zostały do zrobienia a do których mój mąż nie koniecznie ma rękę :wink: ...a ja sprzątam, gotuje, piekę, układam, porządkuję...normalnie coś mnie opętało :crazy: ...ratunkuuuu....a przecież mam czekać do piątku :tooth:

Poza tym potrzebuję pomocy...mam problem z obrączką ...nie mogę jej zdjąć :cry: a przed cesarką to konieczność ...próbowałam już prawie wszystkiego i dalej nic :cry:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Linden to zazdroszcze Ci baaardzo tej energii :) ja niestety mam ostatnio jakiegos lenia w doopce i niewiele robie w domu :devil: Bedziesz miala wszystko dopiete na ostatni guzik przed przyjsciem synka na swiat :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    spidermanka - ooo, u Ciebie tez cos sie szykuje?

Linden - z obraczka to ja tylko znam sposob z zimna woda i mydlem.. Moze dziewczyny cos poradza :wink: Rzeczywiscie Ci sie syndrom wicia gniazda wlaczyl.. nie przemeczaj sie za bardzo :)

Witam nowe Mamusie :)

Dziewczyny macie jakis dobry sposob na katar? Bo mi sie z nosa leje (pierwszy raz w ciazy). Jestem przeziebiona.. akurat mnie musialo wziac w 40 tyg :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Byliśmy na ktg w miejscowym szpitalu i chyba mam pecha do tej maszyny. Parę skurczów się zapisało, ale nic z nich nie wynika. Plan jest taki, że śpimy dziś u mojej mamy i jeżeli wcześniej nie odejdą mi wody to do szpitala jedziemy o 6 rano i już tam zostajemy dla bezpieczeństwa. Boli nadal, czopu przybywa i pojawiły się w nim czerwone delikatne niteczki, a najgorszy jest chyba przeszywająco-rozrywający ból w pachwinach, oby to spojenie się nie rozłaziło. Dzięki dziewczyny za kciuki, chyba coś się z tego wykluje, ale póki co spróbuję się przespać..
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    isiula - spij kochana, musisz odpoczac :) wyglada na to, ze Stas przyjdzie na swiat w najblizszym czasie :)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    madziauk mi na katar bardzo pomogly inhalacje z wody z sola (mozna tez zrobic wode z soda ale ja takiej w domu nie mialam) i tez woda morska w sprayu.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 06.11.12 00:06</span>
    isiula odpoczywaj i nabieraj sil :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Isiula śpij spokojnie ...o ile to oczywiście możliwe.

Madzia...ma katar nie mam sposobu...że też Cie dopadło to przeziębienie tak na samej końcówce :cry: ...ja się leczyłam czosnkiem, mlekiem, miodem i na mnie działało ale kataru to ja nie miałam ...biedna jesteś :cry:

Cloe78..uwierz mi że mam tak od niedawna :wink: ...sama nie wiem czy to syndrom wicia gniazda czy to ze strachu takiego powera dostałam, bo do tej pory to cięzko było mi się zmobilizować ...a teraz energia jak po red bull ale siły i tak brakuje...więc ja zaczynam a mój biedny mąż wszystko kończy :wink:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Linden wazne , ze masz checi, to sie liczy ;) a ze sil Ci brak to normalne, w koncu na koncowce juz Jestes :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 5th 2012 zmieniony
     permalink
    cloe78 - dzieki, sprobuje. Mam jeszcze Olbas Oil i dam sobie na poduszke i bede wachac w nocy ;)

Linden - calkowicie mnie rozlozylo na tej koncowce, ale dam rade !

Dobrej nocki :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeNov 6th 2012
     permalink
    Witam się o tak wczesnej porze, Mąż na 4 do pracy :-( mi się znów źle śpi, nie mogę znaleźć miejsca w łóżku i brzuszek twardnieje :-( Chciałam po witać nową mamusię, SŁONECZKO :-D:-D Isiula Trzymaj się ryba, w końcu będziesz miała dzidzie przy sobie. Trzymam kciuki mocno :-* ide sie dalej polozyc, mozne zasne :-(
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    witam nowe mamy :)
    a za rodzace mega kciuki :)
    -- mama piątki :)
  8.  permalink
    witam:)

ciekawe hak isiula czy juz spokojnie w szpitalu oczekuje swojego dzieciatka by przyszlo na swiat ;) i jak Malisiek ;)
    --
  9.  permalink
    Witam was po ledwo przespanej nocy, wstawałam nawet nie wiem ile razy a gdy miałam się obrócić z boku na bok myślałam, że mój brzuch waży tonę. Miałam takie dziwne wrażenie. :confused: A kręgosłup również mi dopalił... :sad:

Miłego dnia Wam życzę Kochane i trzymam kciuki za wszystkie mamusie na mecie :wink:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorpinkgonzo
     permalink
    Isiula zaciskam mocno kicuki!!!!

Dziewczyny, a czy ten słynny czop zawsze jest podbarwiony krwią??
    •  
      CommentAuthorigisowa
    • CommentTimeNov 6th 2012 zmieniony
     permalink
    cloe78: Dziewczyny a czy uzywala ktoras z Was detektora tetna plodu? Wiem, ze juz kiedys byla tu rozmowa na ten temat ale nie moge jej odnalezc :/ Zastanawiam sie nad jego kupnem, wiecie moze jak jest z jego szkodliwoscia dla dzidzi? Czytalam rozne opinie w internecie i zdania sa podzielone...

Ja używałam i jeszcze czasem używam. Kupiłam, żeby zmniejszać stres po wcześniejszym obumarciu malucha. Używałam raz na tydzień do momentu poczucia ruchów (a to u Ciebie już zaraz) a teraz jak dzieciok cały dzień za spokojna- ja polecam, uspokoiło mnie to:)

madziauk: Dziewczyny macie jakis dobry sposob na katar? Bo mi sie z nosa leje (pierwszy raz w ciazy). Jestem przeziebiona..

Polecam spray z solą morską i inhalacje - ja robiłam z miętą, szałwią. Szczególnie polecam zrobić wieczorem, bo przynajmniej można sie lepiej wyspać:)

Isiula powodzenia!!!
    --
  10.  permalink
    Witam z rana:) Ja po przespanej nocy, zakupy zrobione, a goloneczka się gotuje:)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Wiatm
    Isiula- trzymam kciuki ,albo kto wie moze masz juz maluszka przy sobie:)

Witam nowa mamusie :)

Madzia-ja ostanio mialam katar dwa dni,zaserwowalam sobie mleko z czosnkiem okolo 3 zabki na kubek mleka ,odeszlo jak reka odjal :)zdrowka zycze :)

A mnie cos plecy od wczoraj bola miedzy lopatkami ...
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Witam po nieprzespanej nocy cztery razy się budziłam na siusiu a mały tak kopał,ze zabronił mi się kłaść na lewy i prawy bok.Pozostaje mi tylko pozycja na plecach.
    --
  11.  permalink
    Anula dziś będzie lepiej zobaczysz:)
    --
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    witam
    dzisiaj zaczynam 34tc super!!!! oczywiście serdecznie witam nowe mamusie i powodzonka dla rozpakowujących się!!!!
    u mnie wszystko ok, praca-dom-praca-dom, pewnie jeszcze zatęsknię za tą monotonią :)
    wieczorkiem do was zajrzę sprawdzić cz mamy już kolejnego maluszka na tym świecie
    pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Dziendobry Dziewczynki :bigsmile:

Igisowa dzieki za odpowiedz :) Kupie sobie to urzadzenie dla zaspokojenia wlasnych nerwow o dzidzie, bo ruchy moge poczuc rownie dobrze za 2 jak i za 4 tygodnie a tyle to nie wytrzymam :)
    --
  12.  permalink
    A ja zaczynam dziś 22 tydzień , jak ten czas leci a dopiero co się dowiedziałam że jestem w ciąży a to juz połowa za mną heh:bigsmile::bigsmile:
    To ja spadam do gin ,zajrzę tu później, może ktoś do tego czasu urodzi:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Isiula, Malisiek, trzymam kciuki :) Mi jak zaczął odchodzić czop (coś konsystencji budyniu z krwią - przepraszam za dosłowność), pojechałam na IP. Czułam skurcze dosyć mocne - aż spać nie mogłam od paru dni... Na ktg wychodziły około 60 i P. doktor stwierdził, ze nieporodowa jestem. Uparłam się, by zostać w szpitalu a on oburzony powiedział tylko: "Jak Pani chce, to niech Pani zostanie ale jak nie urodzi Pani przez noc, to dam Pani leki na wyciszenie skurczy :shocked: I poszedł. Była 21 jak mnie przyjęli na patologię a o północy odeszły mi wody - a byłam nieporodowa! :confused:
    --
  13.  permalink
    A ja już zdążyłam się zdenerwować;/ Dzwonił do mnie gin, że dzisiaj nie przyjmuje i prawdopodobnie do końca tygodnia;/ już 2 raz się to zdarzyło.Czekam na ta wizytę żeby się coś wreszcie dowiedzieć a tu kicha;/ aj szkoda gadać...
    --
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Gusia jesteśmy dokładnie na tym samym etapie :)
    Witam nowe mamusie i trzymam kciuki za dziewczyny na finiszu :)

Lilypie Pregnancy tickers
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Dominiczka może zmień lekarza? Nie wyobrażam sobie, by na finiszu robił Tobie takie niespodzianki...
    --
  14.  permalink
    Witam. Kciuki za mamusie rodzace, oby szybciutko poszlo. Ja dzis znow kiepska noc mialam, bo starsza corcie meczyl w nocy kaszel, ok 4 do mnie przyszla i zasnela dopiero ok 5.30 a ja ok 6, jak maz odniusl mala do jej pokoju. Obudzilam sie dopiero o 10 a corcia jeszcze spi. Nad ranem zlapal mnie taki skurcz lydki ze teraz strasznie mnie boli noga:( Sory za brak pl znakow ale pisze z komorki.
    --
    •  
      CommentAuthorGosia1986
     permalink
    Dziewczyny bardzo wam współczuję tych nieprzespanych nocy. Ja na razie (odpukać) śpię jak dziecko, nawet sikanie mnie nie budzi. Rano tylko mam problem wstać z łóżka bo jestem cała obolała. Najgorzej boli mnie od jakiegoś czasu kość łonowa. Przechodzi dopiero jak trochę się poruszam. Staram się zasypiać na lewym boku, ale kiedy budzę się rano to zazwyczaj leżę na plecach czyli w najgorszej pozycji :confused:
    Wczoraj kupiłam pierwsze ubranka dla maluszka, to tylko 5 sztuk a jestem tym podjarana jak bym wygrała samochód :smile::wink:
    W Smyku trafiłam na 5-cio pak body z długim rękawem za śmieszne pieniądze (wyszło po 9 zł za sztukę) w bardzo fajnych kolorach i z nadrukami. Smyk zawsze kojarzył mi się z drogimi ubrankami a tu taka okazja :)
    Dziękuję za dopisanie mnie do listy. Jeszcze dla uściślenia podam, że będzie to chłopczyk :)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Gosia1986 podziwam Cie ze czekasz na koniec, my juz nie moglismy sie powstrzymac i mamy kilka cisuzkow dla szkraba :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Hej Dominiczka zmień lekarza!!! kurna tu nie chodzi o Ciebie tylko o Twoją dzidzie! przecież dzidzia musi być kontrolowana :neutral: a Ty się tylko denerwujesz :sad:
    Dziś zagram w lotto :bigsmile: ciekawe czy chociaż 3 trafię :devil: Martwię się o Malisiek :cry: nie daje znaku od 2 dni :shocked: Isiula to pewnie na porodówce jest :devil:
    --
  15.  permalink
    Hej,

Ja niestety po nieprzespanej nocy, bo:

- zmoczylam cycami całą koszulkę, są nabrzmiałe i bolą. Masaż, który mi zafundował mąż wieczorem chyba nie byl dobrym pomyslem. Ale, ale dzieki temu czuje sie jak prawdziwa matka - karmiąca:wink:

- bolaly mnie w nocy jelita, bo niestety mam zaparcia w ciazy i jelito leniwe, a procz tego jeszcze zespol jelita wrazliwego. No i dzis mnie czeka dieta, bo wczoraj mnie wzielo na czekolade i salatke warzywną z majonezem i mam za swoje

- moja mała chyba czkawki dostala bo czuję juz od rana rytmiczne pukniecia w prawy bok

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 06.11.12 10:53</span>
    a mój mąż z tekstem, że mleczarnia już od 6:00 rano otwarta i czemu mnie tam jeszcze nie ma - co za palant
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Hej dziewczyny,
    witam się ponownie po dłuższej przerwie. Najpierw wirusowa infekcja żołądka, a potem ostry atak refluksu. Nikomu nie życzę, ale ma się już ku dobremu.
    Byliśmy w piątek na USG genetycznym, niemiła baba robiła, ale na szczęście spotkanie z nią tylko incydentalne. Za to dziecko jak się patrzy, ruszało paszczą, znak że będzie żerne i puści nas z torbami. Poza tym wszystko na swoim miejscu. Fajnie było się zobaczyć, jak już jest człekokształtne.
    Linden, jeśli jeszcze nie udało Ci się zdjąć obrączki, to możesz spróbować następującego sposobu: unieś całą rękę do góry, nad głowę, wyprostowaną, masuj od łokcia do dołu pachowego, mocno, jakbyś chciała przepchnąć skórkę, potem od nadgarstka do łokcia, i znów do dołu pachowego, następnie dłoń w dół do nadgarstka itd., na końcu dokładnie w dół wymasuj palec z obrączką, powinien trochę schudnąć. Jeśli wciąż nie uda się jej zdjąć, możesz spróbować ciasno owinąć palec od stawu od obrączki nitką, bardzo ścisło (ale na krótko) i przepchnąć obrączkę. Tylko zwróć uwagę, żeby zrobić to szybko, jak się nie uda, to przetnij lub szybko odwiń nitkę. Mój ojciec jest chirurgiem i próbowali tego sposobu, jak musieli kogoś pilnie operować, a miał obrączkę. Jeśli to nie pomoże, to chyba tylko rozcinanie...
    Powodzenia!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.