Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorGosia1986
    • CommentTimeNov 6th 2012 zmieniony
     permalink
    MilagrosCud, trochę niefajne te teksty ze strony Twojego męża. Wydaj mi się, że on może w ten sposób chce ukryć to, że się przejmuje ciążą i dlatego takie głupoty gada.

IzUK, ja sobie właśnie obiecałam że pierwsze zakupy zrobię w listopadzie i udało mi się wytrzymać :wink: Nie jestem przesądna, ale jakoś tak nie chciałam robić wcześniej zakupów. W sumie to na razie jeszcze nie mamy gdzie tego wszystkiego trzymać, muszę wygospodarować w sypialni jakąś szafkę na te wszystkie rzeczy. Jedyne co mieliśmy wcześniej to łóżeczko i fotelik samochodowy, ale to akurat dostaliśmy od bratowej i szwagra. Fotelik jest używany, ale w dobrym stanie więc planujemy oddać go do czyszczenia parowego żeby nie było zarazków. Łóżeczko też używane, ale krótko i wygląda jak nowe. Trzeba kupić tylko materacyk i pościel. Jeszcze niedawno zarzekałam się, że chcę dla dziecka wszystko nowe, ale po podliczeniu ile to będzie kosztować postanowiłam przyjąć podarunki ;) Pozwolimy sobie za to może na jakąś fajną brykę dla małego ;) hehe.

Zastanawiam się jaki najlepszy kupować teraz rozmiar, 56 czy 62 ? Boję się, że kupię za dużo mniejszych ciuszków a Igorek urodzi się duży (tatuś ma 190 cm wzrostu :tongue:) bo już wg usg przegania termin porodu. Ja po urodzeniu byłam malutka, ale mąż to jednak kawał chłopa ;)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 6th 2012
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)

Ja dzis mimo kataru pospalam do 10:40 :bigsmile: Olbas oil jednak pomaga oddychac :) i katar juz zmienia konsystencje na bardziej zbita, wiec chyba jest coraz lepiej. Mimo tego, ciagle kiepsko sie czuje. Mam nadzieje, ze synus chociaz do 10 poczeka z przyjsciem na swiat, bo w takim stanie nie wiem czy dalabym rade urodzic.

Ciekawe co tam u naszych dziewczyn, Malisek i Isiuli :wink: pewnie juz trzymaja swoje skarby w ramionach :bigsmile:

Gosia1986 - ja kupowalam troszke ciuszkow na 56cm i reszte na 62cm :wink: z rozpedu kupilam nawet jeszcze wieksze, na 68cm :shamed: ciezko mi sie bylo powstrzymac :shamed: a nie chcialam miec za duzo tych malych, bo wiadomo, ze dziecko rosnie dosc szybko :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    hej. dzwoniłam do swojego lekarza skonsultować to, co mówiła wczoraj lekarka o torbieli rosnącej i wycinaniu. skierował mnie na marker ca125 i powiedział, że powinien być do 30. odebrałam wyniki jest prawie sto. mówi, że trzeba czekać i za trzy tygodnie znów badanie. boję się...
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Dziewczyny byłam wczoraj na pierwszej wizycie u pani ginekolog. Wszystko w porządku. Pęcherzyk zagnieździł się w macicy i wychodzi z badań ok 5 tydzień ciąży.
    Mam łykać witaminki i dodatkowo NoSpe. Dziewczyny czy wam też lekarz kazał łykać nospe ( niby to na rozciągnięcie macicy).

Suwaczek z babyboom.pl
    --
  1.  permalink
    edytak gratuluje. Tak nospe lykaj jak boli..ciagnie itp.. to roxkurcza. kazdej z nas no spe przepisuja ;)

blubis. nie xnam sie na tym. co to ten marker ? i co oznacza wynik?
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    marker nowotworowy.. ale sprzeczne informacje w necie..
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    blubis: skierował mnie na marker ca125

Blubis, a lekarz Ci wyjaśnił dlaczego masz robić marker? Konsultowałaś już z nim ten wynik?
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Blubis, cytat za stroną http://zdrowie.wieszjak.pl/niezbednik/wyniki-badan/268523,Markery-nowotworowe.html#Antygen_nowotworowy_CA_125
    Antygen nowotworowy (CA 125)
    Opis: antygen glikoproteinowy uznawany jest za marker raka jajnika. Występuje również w komórkach otrzewnej i opłucnej, w nabłonku jajowodów, w trzonie i szyjce macicy.
    Powyżej normy: wzrost stężenia może świadczyć o raku jajnika, nienowotworowych chorobach trzustki i wątroby. Występuje również u kobiet w ciąży.

trzeba by znaleźć info, o ile może być podwyższony w ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    oczywiście, od razu do niego zadzwoniłam. mam zrobić za jakiś czas znowu, trzy tygodnie. boje się operacji w ciąży
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    blubis to może być od endometriozy (taki wynik) - tzn. ta torbiel może być endometrialna

Od nocy boli mnie lewy bok i promieniuje ten ból na plecy (coś jakby kolka) - mam nadzieję, że to nie nerki :/
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    W przypadku raka jajnika marker rośnie dość szybko, pewnie dlatego masz powtórzyć. W ciąży normą jest, że jest podwyższony, więc nie denerwuj się na zapas.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    ale co teraz z ciążą?
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ciążę masz zdrową, nic się złego nie dzieje.
    Czytałam, że większość dziewczyn z torbielami w ciąży (i nie tylko) musi robić badanie CA125, teraz pewnie chodzi o to ile przyrośnie. Ale na normach się nie znam. Lekarz na pewno wszystko Ci wyjaśni.
    Każda z nas w I trymestrze ma podwyższony marker. Głowa do góry.

edytak1984: Dziewczyny czy wam też lekarz kazał łykać nospe

U mnie nie było mowy o nospie. Ginka powiedziała, że będzie mnie bolał brzuch jak na @ i będę czuła rozciągania i jest to całkowicie normalne.
    Przecież to nie jest jakiś ból nie do wytrzymania, więc nie rozumiem po co od razu leki rozkurczowe brać, ale ja jestem antytabletkowa ;)
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Edytak1984, ja miałam łykać NoSpę w przypadku bólu @. Ale łykałam naprawdę bardzo rzadko.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    edyta1984 ja bym nie brała profilaktycznie nospy... po co się niepotrzebnie faszerować lekiem, jeśli nic Ci nie dolega?
    --
    •  
      CommentAuthoraszlim
     permalink
    edyta1984 - Moj lekarz powiedzial, aby nie brac Nospy, bo niepotrzebnie rozkurcza macice. Ciagniecia i rozciaganie macicy to norma w ciazy.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    edytak1984 - mi lekarz nie mowil nic o lykaniu nospy. Ja mialam bole czasami - wiadomo, macica sie rozciaga. Ale nie jestem fanka brania lekow bez potrzeby. Jak narazie jestem w 40tyg i nie bralam jeszcze nospy wcale :cool::bigsmile: Nie widze sensu, brania jej w celu rozciagania macicy - w ogole o co chodzi z tym? Przeciez te bole swiadcza o rozciaganiu, a nospa jest rozkurczowa czyli na chlopski rozum, chyba nie pomaga ? A wrecz lagodzi te pobolewania / rozciaganie sie macicy.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Hej wszystkim. Mam dziś okropny dzień. Płakać mi się chce. tęsknię za moim M. a on jeszcze do połowy grudnia w delegacji.
    Ciekawe jak Malisek i isula. A i edzia się też nic nie odzywa.
    Mam nadzieję, ze ten dzień szybko minie, a jutro będzie lepiej.:confused:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    madziauk ale rozciaganie moze powodowac bronienie sie macicy szczególnie w 1 ciazy czyli skurcze a to juz nie jest pozadane i na to własnie jest no-spa. Ma ona na celu rozluxnic miesien macicy aby ta poddała sie rosnacemu pecherzykowi :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    mooniia - ok, rozumiem. Ale zeby lekarz mowil, by brac nospe juz na poczatku ciazy, bez wyraznego powodu? ( z tym sie jeszcze nie spotkalam.:confused: Jakby mi lekarz zalecil branie "witaminek i nospy" od 5tyg, to bym skonsultowala to z conajmiej jeszcze jednym ginekologiem. No ale ja jestem antytabletkowa.
    --
  2.  permalink
    ale tu chodzi nie o lykanie bo spy i witaminek rqzem tylko witamibki i nospy w.razie potrzeby. mi bo spa pomogla na wlasnie bole jak na @ ktore mogly swiadczyc ze cos tam sie zadziao i wtedy nospa pomoga je wyciszyc i jest ok. takze no spe bierze sie doraznie w razie potrzeby i to calkowicie normalne. nie jest grozne dla mamy i dzidziusia a w mocno skurczonych miesniach pomaga.. mi np ponagal na scisk w zoladku...
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    byłam u kolejnego lekarza. taka torbiel sie nie wchlonie sama, jesli operacja to normalna z otwartym brzuchem, nie laparoskopowo. Torbiel moze sie skrecic. mam na poczatku grudnia przyjsc do szpitala
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    madziauk ale byc moze lekarz który ja badał sitwierdził palpacyjnie, ze macica jest napieta twarda i dlatego zalecił no-spe. czasem sa takie nadreaktywne macice ( ja np taka posiadam) i wtedy leci sie na no-spie od pozytywnego testu az do momentu kiedy szanowna M sie jednak podda. Gdyby nie nospa pewnie nie miałabym zadnej córci - pierwsza o mało co nie straciłam własnie przez brak rozciagania macicy i czynnosc skurczowa.
  3.  permalink
    blubis kurcze nie wiem co powiedziec.. ja mialam torbiel 7 cm i dostalam orgametril i sie wchlonela ale wtedy nie bylam w ciazy... to tez zalezy jaka ta torbiel jest.. bo sa 4 rodzaje.. no nic zaciskam ze sie do grudnia zacznie zmniejszac az wchlonie...
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    kurcze blubis... to trzymam kciuki, ale sa tu dziewczyny które przeszły operacje w ciazy i urodziły zdrowe dzieci o ile mnie pamiec nie myli to flavia miała usuwany wyrostek jakos na poczatku ciazy własnie.
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Blubis, a jaka to torbiel?
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Stanisław Antoni ur. 6.11.2012 o 10:28, ma 56 cm, 4342g i przypomina mi eskimoska z epoki lodowcowej:) męczyłam się na żywca do 8cm, ale niestety skończyło się cc. Mimo wszystko warto było się pomęczyć, Staś pojadł cyca, a teraz smacznie na mnie śpi:)
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Isiula - gratulacje!!!! Słuszna waga małego Stasia:)
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    isiula - gratulacje
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Blubis, bądź dobrej myśli!
    Tak, jak pisze mooniia,
    Można być bezpiecznie dla dziecka operowanym w ciąży. Niekiedy trzeba termin operacji dopasować do rozwoju dziecka, jeśli można poczekać, a anestezjolog potrafi tak dobrać znieczulenie, że jest skuteczne i bezpieczne dla Ciebie i dziecka.
    Lekarz na pewno Ci wszystko wyjaśni, będziesz pod dobrą opieką.
    Pozdrawiam Cię mocno!
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    1. Malisiek 3.11.2012 (dziewczynka)
    2. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    3. Linden 12.11.2012 (chłopiec)
    4. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    5. lofbejbe 21.11.2012 (dziewczynka)

6. edzia503 23.11.2012(chłopiec i dziewczynka)
    7. basia_87 06.12.12(chłopiec)
    8. acia20 07.12.2012 (dziewczynka)
    9. ruda03 09.12.2012 (chłopiec)
    10. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    11. gusiadm 25.12.2012 (dziewczynka)
    12. artystka80 27.12.2012 (chłopiec)
    13. Emenemss 2.01.2013 ( dziewczynka)
    14. lapa 03.01.2013 (chłopiec)
    15. misia-ludek 5.01.2013 (chłopiec)
    16. Gosia1986 07.01.2013 (chłopiec)
    17. Anula85 12.01.2013 (chłopiec)
    18. kasia151288 16.01.2013 (dziewczynka)
    19. mońka 19.01.2013 (dziewczynka)
    20. agavva 21.01.2013 (dziewczynka, chłopiec)
    21. igisowa 24.01.2013 (dziewczynka)
    22. marakuya 1.02.2013
    22. GaggataB 1.02.2013
    23. justyna883 2.02.2013 (dziewczynka)
    24. milena1984 3.02.2013 (chłopiec)
    24. Olenka79 3.02.2013 (chłopiec)
    25. ikamek 05.02.2013 (chłopiec)
    26. 1aleks1 07.02.2013 (dziewczynka)
    27. beagraf 12.02.2013 (chłopiec)
    28. sardynka85 15.02.2013 (chłopiec)
    29. Addictive 17.02.2013 (dziewczynka)
    30. IzUk 19.02.2013
    31. andziaiw 22.02.2013
    31. milka 1984 22.02.2013 (chlopiec )
    32. sushi 5.03.2013 ( dziewczynka ? )
    33. venus87 14.03.2013 (chłopiec)
    34. niezalogowana0 15.03.2013
    35. MilagrosCud 18.03.2013 (dziewczynka )
    36. DominiczkaA 19.03.2013
    37. venika 05.04.2013
    38. cloe78 20.04.2013 (chłopiec)
    39. KARKO 03.05.2013 (chłopiec)
    40. lilijeczka - 05.05.2013
    41. chaperon - 12.05.2013
    42. Hefalumpik 13.05.2013
    43. aravls 15.05.2013
    44. akirka 26.05.2013
    45. Kandyzowana 30.05.2013
    46. sloneczko32 13.07.2013
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    hej dziewczyny!
    blubis no nieciekawe wieści nam tu przekazujesz, oby się wchłonęła ta torbiel...
    a co do no spy to ja w pierwszej ciąży brałam no spe przez parę ładnych tygodni na początku i to forte, ale ja miałam zagrożenie poronieniem to może dlatego mi gin kazał łykać..a teraz doraźnie jak naprawdę mnie bardzo boli na @, albo bardzo i często mi się brzuch stawia..ale w tej ciąży to w sumie jak do tej pory kilka razy wzięłam..
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    mooniia - dzieki za wyjasnienie :) czlowiek uczy sie przez cale zycie :) :thumbup:

Isiula - kochana, gratuluje - synus calkiem spory :clap: zdrowka zycze i napisz wiecej jak dojdziesz do siebie :) No i czekamy na zdjecie Stasia :thumbup:

Ciekawe co tam u Malisek ? :smile:

Blubis - ja rowniez 3mam kciuki, mocno!
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    isiula gratulacje serdeczne! no Stasiu kawał chłopa, że się tak wyrażę:) prawie taki duży jak moja Zosia jak sie urodziła:) najważniejsze że oboje jesteście zdrowi!pozdrawiam!
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Isiula, gratulacje! :clap: Staś nareszcie po drugiej stronie brzucha! :cheer:
    Aż by się chciało zacytować klasyka na wieść o jego wadze - słuszną linię ma nasza partia... :tooth:
    --
  4.  permalink
    Isiula gratulacje!!! :))) Ale masz duzego synka ;) wazne ze juz z Wami ;)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    isiula gratulacje :)
    blubis na pewno będzie dobrze, trzymam kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ISIULA GRATULACJE !! :bigsmile:

i jednak u Ciebie się lekarze co do wagi nie pomylili
    mały koks 2012 :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Olenka79: Blubis, a jaka to torbiel?

nie wiadomo. ma 78 mm. mowi, że taka się nie wchłonie sama i nie da rady laparoskopowo.
    nie dam rady :(
    --
  5.  permalink
    Isiula Gratulacje !!!!!!!!!!

A ja sie witam po nie przespanej nocy, nie dosc ze do ubikacji latalam jak glupia to jeszcze M chrapal jak szalony. Do tego mi nie wygodnie, na lewym boku malutka kopie, na prawym reka mi dretwiala a na pleckach z tego co wiem nie wskazane...ehhh :confused:
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Cieszę się, że zaufałam dziś lekarzom. Jest spora różnica w proporcjach, barki najprawdopodobniej by się zaklinowały, a moja miednica przy pomiarach wcale nie wyszła taka duża jak to oceniali na oko i najprawdopodobniej rozeszłoby mi się spojenie gdybym przecisnęła takiego Koksa. A co do wagi faktycznie niewiele się pomylili, rano szacowali 4400g :) dzięki dziewczyny za kciuki i gratulacje. Teraz ja mocno zaciskam za Was wszystkie! Ciekawe jak tam Malisiek, czy rodziliśmy z drugiego, czy z pierwszego miejsca :)
  6.  permalink
    a jak sie czujesz Isiula? jak dojdziesz do sievie wszystko zrelacjonuj i pokaz dwojego Synka :) duzo dobrago zyczymy :)
    --
  7.  permalink
    isiula - bardzo bolało?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoraszlim
     permalink
    Gratulacje isiula!!!
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Isiula, ale fajnie, ze samo sie zaczelo (dziecko przezywa mniejszy szok, bo jednak samo dalo sygnal do porodu) i chociaz moglas sprobowac sn, a ze sie skonczylo jak sie skonczylo - najwazniejsze, ze wszyscy zdrowi! :smile: Gratulacje serdeczne!
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    isiula a synek wchodzi normalnie w ubranka 56?
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Isiula wielkie gratulacje - synek jest na świecie!! :tongue::tongue::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    isiula gratulejszon :bigsmile:
    niech się Staś zdrowo chowa :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Isiula -gratulacje :)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Isiula GRATKI I DUZO ZDROWKA DLA STASIA :)
    U nas jesli bedzie chlopak to moze Antos:)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.