Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Edzia kluseczki urodzila ale Martynka tez byla spora:) bedzie co dzwigac
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeNov 8th 2012
     permalink
    Edziu Kochana gratulacje!!!Szacunek!!!
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
    • CommentTimeNov 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Edzia wielkie gratulacje :cheer: Czekam z niecierpliwoscia na fotki Twoich Kluseczek :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    1. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    2. Linden 12.11.2012 (chłopiec)
    3. lofbejbe 21.11.2012 (dziewczynka)
    4. aszlim 01.12.2012 (dziewczynka)
    5. basia_87 06.12.12(chłopiec)

6. acia20 07.12.2012 (dziewczynka)
    7. ruda03 09.12.2012 (chłopiec)
    8. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    9. gusiadm 25.12.2012 (dziewczynka)
    10. artystka80 27.12.2012 (chłopiec)
    11. Emenemss 2.01.2013 (dziewczynka)
    12. lapa 03.01.2013 (chłopiec)
    13. misia-ludek 5.01.2013 (chłopiec)
    14. Gosia1986 07.01.2013 (chłopiec)
    15. Anula85 12.01.2013 (chłopiec)
    16. kasia151288 16.01.2013 (dziewczynka)
    17. mońka 19.01.2013 (dziewczynka)
    18. agavva 21.01.2013 (dziewczynka, chłopiec)
    19. igisowa 24.01.2013 (dziewczynka)
    20. marakuya 1.02.2013
    20. GaggataB 1.02.2013
    21. justyna883 2.02.2013 (dziewczynka)
    22. milena1984 3.02.2013 (chłopiec)
    22. Olenka79 3.02.2013 (chłopiec)
    23. ikamek 05.02.2013 (chłopiec)
    24. 1aleks1 07.02.2013 (dziewczynka)
    25. beagraf 12.02.2013 (chłopiec)
    26. sardynka85 15.02.2013 (chłopiec)
    27. Addictive 17.02.2013 (dziewczynka)
    28. IzUk 19.02.2013
    29. andziaiw 22.02.2013
    29. milka 1984 22.02.2013 (chlopiec )
    30. Szklania79 28.02.2013 (dziewczynka?)
    31. sushi 5.03.2013 (dziewczynka?)
    32. venus87 06.03.2013 (chłopiec)
    33. niezalogowana0 15.03.2013 ( dziewczynka )
    34. MilagrosCud 18.03.2013 (dziewczynka)
    35. DominiczkaA 19.03.2013
    36. venika 05.04.2013
    37. cloe78 20.04.2013 (chłopiec)
    38. KARKO 03.05.2013 (chłopiec)
    39. lilijeczka - 05.05.2013
    40. chaperon - 12.05.2013
    41. Hefalumpik 13.05.2013
    42. aravls 15.05.2013
    43. akirka 26.05.2013
    44. Kandyzowana 30.05.2013
    45. Andzia1508 12.06.2013
    46. edytak1984 05.07.2013
    47. sloneczko32 13.07.2013
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Madziauk ja mam 159 i wiem, że kupowały dziewczyny na 65 cm, kiedyś pisały o tym :bigsmile: a nawet jeśli to już zamówiłam, więc będę musiała się nią nacieszyć :bigsmile:

Właśnie słyszałam, że od 2013 roku uchwalili już tą ustawę, że przedłużają urlop macierzyński do roku, pierwsze 6 miesięcy płatny 100% a następne 6 miesięcy 80%. Ja się muszę dowiedzieć jak to będzie ze mną, bo ja rodzę w marcu, od kwietnia mam już urlop macierzyński 6 miesięcy 100% płatne to jest do września!!! a od września są te przedłużenia 2013 roku :bigsmile:. Muszę utrzymać małego do końca lutego abym w marcu urodziła :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    venus87 - jak juz zamowilas to 3mam kciuki by byla idealna :)

Ja zasmarkana dalej..najgorzej jest wieczorem. Ciekawe ile ten katar bedzie mi sie utrzymywal :confused: Chcialabym by sie juz skonczyl, wzielabym meza w obroty :cool::boogie: moze cos by sie ruszylo.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Akirka bardzo się ciesze, że wyniki wyszły bardzo dobre i nie musisz się niczym denerwować :bigsmile::tooth:

Treść doklejona: 08.11.12 20:49
    Madziauk bardzo się cieszę, że zajęli się Tobą w szpitalu i masz wpisane w książeczkę, że mają się Tobą bardziej zainteresować :bigsmile: nie musisz się martwić i pamiętać, żeby poinformować o tym :wink:

Treść doklejona: 08.11.12 20:49
    No mam nadzieje, że będzie dobra :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    venus87 jestem jestem,musiałam wyjść na 2 godziny.Widzę,że nie udało ci się wstawić zdjęcia? Może było za duże?
    W ostatnim etapie zakładania suwaczka masz możliwość dodać zdjęcie,spróbuj jeszcze raz z mniejszym zdjęciem a potem zatwierdź i skopiuj link suwaczka i wklej w ustawieniach forum.

Treść doklejona: 08.11.12 20:50
    edzia :shocked::shocked::shocked: jakie ty duże dzieci urodziłas wowowow gratulacje :)
    --
  2.  permalink
    madziauk- czy w Anglii mozna kupic netipot? swietna sprawa na katar,
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Śmieje się z samej siebie :bigsmile: przez cały dzień leżałam w łóżku, nic nie robiłam, sił nie miałam, tylko z psem wychodziłam na spacer...a teraz! od godziny sprzątam :shocked: umyłam naczynia, starłam kurze, pranie zrobiłam, wstawiłam następne, poprasowałam rzeczy, psa wykąpałam :tongue: zmiotłam podłogę...szok normalnie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    milena1984 - nie wiem, ale zaraz poszukam. Mozna go brac w ciazy?
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    edzia normalnie wielkie WOW za takie 2 kluseczki!!!
    czekam z niecierpliwoscia na fotosy!
    Linden jutro lecimy do pl wiec juz dzis zaciskam kciuki i zycze POWODZENIA a raczej szybkiego rodzenia:)))!!!
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    No zmniejszyłam zdjęcie do 40 kb, próbuję ...

Treść doklejona: 08.11.12 21:07
    i pupa :sad:
    --
  3.  permalink
    venus ja mam podobne fazy - raz nic mi sie nie chce a za chwile nie wiem co mam ze soba zrobic i mnie nosi ale zrzucam to na L4:bigsmile:
    -- [/url]
  4.  permalink
    madziauk- tak ja juz samam stosowalam 2-3x dziennie i moglam normalnie oddychac, i katar sie wyprowadzil:)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Znalazlam cos na amazonie, ale zanim dojdzie to mi katar przejdzie ;) Pojde do apteki tu kolo nas, zobacze czy maja cos takiego.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    hihihihihi dobre Milagros :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
  5.  permalink
    polecam ten z buteleczka nie czajniczkiem, latwiejsze w uzyciu
    --
  6.  permalink
    Wow edzia jakie kluseczki, moje gratulacje i chylę czoła za dźwiganie takich ciężarków:bigsmile::clap::clap::clap::clap::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    venus87: No zmniejszyłam zdjęcie do 40 kb, próbuję ...

Treść doklejona: 08.11.12 21:07
    i pupa :sad:

Cholera to ja już nie wiem dlaczego?
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    venus87: pierwsze 6 miesięcy płatny 100% a następne 6 miesięcy 80%.

Z tego co zrozumiałam, to łącznie ma wyjść w rok 80%, czyli jeśli po pół roku kiedy będziesz brała 100%, przedłużysz na kolejne 6 miesięcy, to te kolejne miesiące masz 60% wypłaty (wyjdzie średnia w rok 80%). Ciekawe też czy obowiązywać będzie osoby będące na macierzyńskim przed wrześniem, czy tylko te, które we wrześniu go zaczną.

Edzia respekt za tak pięknie podhodowane kluseczki:)))
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    igisowa: Z tego co zrozumiałam, to łącznie ma wyjść w rok 80%, czyli jeśli po pół roku kiedy będziesz brała 100%, przedłużysz na kolejne 6 miesięcy, to te kolejne miesiące masz 60% wypłaty (wyjdzie średnia w rok 80%). Ciekawe też czy obowiązywać będzie osoby będące na macierzyńskim przed wrześniem, czy tylko te, które we wrześniu go zaczną.
    --

No własnie się zastanawiam jak to będzie :bigsmile: muszę się dowiedzieć:bigsmile:

Treść doklejona: 08.11.12 21:24
    Anula85: Cholera to ja już nie wiem dlaczego?
    --

Wydaje mi się, że to może być przez to, że nie opłaciłam tam za prowadzenie konta jak skończył mi się okres próbny :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dziewczynki mój gin powiedział ,że jak bym była w 39 tc jeszcze w ciąży (od tego tygodnia korzysta się z macierzyńskiego) to on nie będzie mi robił żadnych problemów i będę jeszcze wtedy na L4 .Teraz nasuwa się pytanie kiedy mi się rozpocznie macierzyński ? czy w momencie czy urodzę naszego brzdąca czy jak? Czy ja dobrze rozumiem jak urodzę wcześniej np.11.01.2012r to wtedy zaczynam macierzyński i będzie on trwał do połowy czerwca??Też się zastanawiam czy będę mogła go przedłużyć na urlop który proponuje pan Tusk?

Treść doklejona: 08.11.12 21:29
    venus87: Wydaje mi się, że to może być przez to, że nie opłaciłam tam za prowadzenie konta jak skończył mi się okres próbny

Ale gdzie nie opłaciłaś na 28 dni???czy na suwaczku .Przecież na suwaczku nic się nie płaci.
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Generalnie macierzyński liczy się od porodu, chociaż czasem lekarze próbują go rozpocząć już 2 tygodnie przed terminem i robią problemy z wypisaniem L4.

Mi też będzie się kończył jakoś latem, więc nie liczę w ogóle na tą nowinkę, bo we wrześniu my będziemy albo w pracy albo na zwykłym urlopie zaległym..
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    A ciekawe czy będzie można go przedłużyć po zaległym?Ja sobie wyliczyłam,ze miałabym wracać do pracy w sierpniu, a teraz żyję nadzieją,że nie będę musiała.Ciekawe jak to będzie?
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Anula ja byłam na L4 do terminu porodu, urodziłam Zośkę 3 dni przed terminem i od dnia porodu byłam na macierzyńskim tzn, jakby to L4 anulowało się 3 dni wcześniej bo wszedł macierzyński..ja się nie łudzę że załapię się na nową ustawę...rodzę w styczniu więc teraz jest chyba 26 tygodni to raczej szans do września na macierzyńskim wytrzymać nie mam hehe..ale pewnie trochę wychowawczego (niestety bezpłatnego) będę musiała wziąć bo półrocznego malucha w obce ręce nie oddam...
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Hej dziewczyny,
    jestem lekko zaniepokojona po tej wizycie:( Już sama nie wiem, co mam myśleć, niby lekarz mówi że jest ok, ale jakiś taki dziwny był:(
    A więc, trochę jestem zmartwiona, bo serduszka jeszcze nie było widać:( Lekarz próbował złapać aparatem puls, ale niestety nie udało się. Powiedział jednak, że widział delikatne pulsowanie.
    Powiedział tez, że moge troszkę plamić ( ale niekoniecznie) bo kosmówka może sie odrywać ( nie wiem o co kaman) tzn mniej więcej, ale już mam stresa:( Co mnie martwi to to że półtora tyg temu był 6 tydzień 2 dzień a teraz jest 6 tydzień i 5 dzień +-10dni:( Czy to możliwe? Oczywiście zadawałam masę pytań, lekarz mnie próbował uspokoić, że wszystko co może powiedzieć na tym etapie to OK, jednak ja jakaś taka niespokojna się zrobiłam:(:( Pęcherzyk mial ostatnio 4,5 mm teraz ma 18 mm , później wkleję fotki. Dostałam też duphaston 3×1.
    Nie wiem dziewczyny, ale jakiejś schizy chyba dostaję, że coś jest nie halo, zaraz się rozbeczę:(:((:(
    buuuuuuuuuuuu:(:(:(
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    mońka ja mam dokładnie to samo rodzę 15.01.2012r i po macierzyńskim ni cholery nie oddam małego w obce ręce ale też się martwię,że z jednej pensji nie wyżyjemy .Może do tego czasu coś się zmieni i będzie można przedłużyć ten urlop na nowych zasadach .

migotynka: Powiedział tez, że moge troszkę plamić ( ale niekoniecznie) bo kosmówka może sie odrywać ( nie wiem o co kaman) tzn mniej więcej, ale już mam stresa:( Co mnie martwi to to że półtora tyg temu był 6 tydzień 2 dzień a teraz jest 6 tydzień i 5 dzień +-10dni:( Czy to możliwe?

migotynka co do kosmówki to wydaję mi się,ze ginowi chodziło o to że może się odkleić czyli jest zagrożenie poronieniem . Czy powiedział ci ,że masz jakiegoś krwiaka albo coś? Bo ja miałam krwiaka będąc w twoim tygodniu ciąży i zagrożenie odklejeniem dlatego też dostałam nakaz leżenia 2 tyg i przyjmowałam luteinę dopochwowo.Ty dostałaś Duphaston i bardzo dobrze bo powinien ci pomóc ale musisz leżeć nie wolno ci się przemęczać i musisz zrezygnować z długich spacerów.Co do serduszka to ja usłyszałam serce malego w 7 tc więc ty na pewno go posłuchasz na następnej wizycie.

Treść doklejona: 08.11.12 21:53
    migotynka ja tylko podkreślę ,że tak mi się wydaje ,że o to chodziło lekarzowi ale też mogło być całkiem inaczej więc broń Boże nie zamartwiaj się na zapas.W ogóle się nie denerwuj tylko postępuj tak jak ci lekarz kazał.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Migotynka nie wiem co mam powiedzieć :neutral: myślę, że lekarz mówiąc, że jest ok to tak musi być, widział delikatnie pulsujący punkcik :bigsmile: Na własnym skórze wiem, że te terminy rozwoju płodu może się zmieniać radykalnie, lekarz mi mówił, że zawsze trzeba liczyć +- 2 tygodnie, musisz wierzyć, że wszystko będzie ok, a kiedy masz się pojawić na następnej wizycie ???
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    następną mam 22 listopada,
    dziewczyny siedzę i broda mi się trzęsie i łzy napływają do oczu:cry:
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Anula kurczę myślę że raczej się nie załapiemy bo prawo nie działa wstecz niestety...ale nie ma też się co napalać, póki nie wprowadzili to ciągle nie ma pewności ze tak będzie..może to tylko "chwyt marketingowy" żeby im poparcie skoczyło..
    migotynka nie zamartwiaj się, bierz grzecznie duphaston, i staraj się nie forsować, dużo odpoczywaj...ja nie wiem o co mogło chodzić z kosmówka tak szczerze..ale w obu ciążach miał po kilka krwiaków dookoła zarodka i duphaston oraz w miarę możliwości (szczególnie w tej ciąży przy maluchu biegającym gdzie ja nogi poniosą) odpoczynek zdziałały cuda..
    a serduszkiem nie martw się, na następnym usg je zobaczysz..każda ciąża jest inna..ja co prawda w obu ciążach jakoś koło 6 tyg/6tyg4d chyba widziałam już bijące serduszka moich dziewczyn..ale to że u Ciebie nie widać nie znaczy że jest coś nie tak..najważniejsze że pęcherzyk rośnie...a Ty staraj się za bardzo nie stresować...będzie dobrze!
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dobra co będzie to będzie a tymczasem idę spać bo mały łobuzuje chyba mu niewygodnie jak długo siedzę.Do jutra mamusie paaaa
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    No niestety,ale na nową ustawę dotyczącą macierzyńskiego, mogą załapać się te dziewczyny, które we wrześniu jeszcze będą na macierzyńskim-wtedy będą mogły przedłużyć o kolejne pół roku.Tak to dzisiaj tłumaczyli w tv.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    No to jak ja mam termin na 6 marca i niech urodzę tego 6 marca 2013 to od 7 marca zaczyna się macierzyński czy do końca marca mam jeszcze L4 a od kwietnia macierzyński??
    --
  7.  permalink
    edzia gratuluje Ci brzdąców:)
    Venus co do chrzcin również radzę zaprosić tego chłopaka kuzynki, dla świętego spokoju .Jedna osoba w te czy we wte Was nie zbawi:)
    migotynka nie martw się będzie wszystko dobrze:)

A ja mam wizytę u gin w środę jednak:):) ...wreszcie się doczekałam.....
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Jak sobie liczę to ja mam szanse na załapanie się, bo jak by był liczony od 7 marca to by mi się kończył 7 września 2013 roku a od 1 września wchodzi ta ustawa w życie
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    venus jak urodzisz 6 marca to od 6 marca masz macierzyński:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    W lutym narodowe zaciskanie nóg przez ciężarne:devil:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Idę spać dziewczyny, jutro mam trochę spraw do załatwienia. pa pa miłych snów kochane :grouphug:

Treść doklejona: 08.11.12 22:43
    _sushi_: W lutym narodowe zaciskanie nóg przez ciężarne

Dobre, bardzo dobre :jumping: rozśmieszyłaś mnie tym :tooth:

Kurna no zobaczymy jak to będzie, wszystko się dowiemy od pracodawców...
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    ja też uciekam...dobrej nocy!
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    venus...jak urodzisz 7marca to od tego dnia macierzyński plus 24tygodnie a nie równe 6m-cy,więc wg.moich obliczeń to do 22sierpnia(chyba):cool:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Czy siemie pomaga na zatwardzenia jak je się przyrządzania do spożycia ?
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Ruda kurna będę musiała sobie po liczyć :-) zacisnę krocze i urodzę po 20 marca:-) chyba szlak mnie trafi jak zabraknie mi tydzień do załapania się na ten roczny urlop

Treść doklejona: 08.11.12 23:33
    Acia O ile wiem to pomaga, dziewczyny go używały :-D

Treść doklejona: 08.11.12 23:37
    Napiszę do Rządu aby od sierpnia wprowadzili a nie od września :-D
    --
  8.  permalink
    Venus najlepoiej niech wejdzie od stycznia to wszystkie sie zalapiemy
    --
  9.  permalink
    hejoo.

Migotynko.. musisz lezec i uwazac na siebie. bierz duphaston a jak bedziesz zaniepokojona od razu kontaktuj z lekarzem. Zaciskamy kciuki i pamiwtaj ze stres nie pomaga ..oze ttlko bardziej Ci szkodzic.. bedzie dobrze - wierze w to:)

co do macierzynskoego to ruda ma racje.... mi sie.bedzie w pazdzierniku/listopadzie konczyl jakos to moze sie zalapie..
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeNov 9th 2012
     permalink
    Linden mega kciuki!!!!
    ciekawe jak tam lofebejbe
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Linden kciuki zaciśnięte! Będzie dobrze:bigsmile:
    --
    • CommentAuthoredytak1984
    • CommentTimeNov 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Lindea trzymam kciuki :)
    Edzia gratulacje! Jak ty tam pomieściłaś dwie takie duże perełki.
    Dziewczyny napiszecie mi czy na początku ciąży bolał was brzuch tak jak na okres i jak długo to trwało. Czy to jest spowodowane rozciąganiem macicy ?
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Linden trzymam bardzo mocno kciuki za Ciebie:-)
    --
  10.  permalink
    Kciuki za dzisiejszy poród i dużo spokoju:-)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.