Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorIzUK
    • CommentTimeNov 9th 2012
     permalink
    Linden kciuki zaciśnięte ! My już na lotnisku , a po południu mamy usg :-)
    --
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    Edzia gratulacje!!!-rzeczywiście spore te twoje szczęście prawie 8kg w sumie :)
    Linden-oczywiście kciuki będą trzymane :) będzie dobrze po południu będziesz już tulić swoje maleństwo!
    --
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    Edzia-gratulacje!
    Linden-kciuki będą trzymane!!
    --
  1.  permalink
    Linden mocno zaciskamyyyy!!!!! ja u rak i nog trzymam kciuki :) niedlugo bedzie po wszystkim :)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Linden,kciuki zacisniete. Bedzie dobrze !
    Edzia gratulacje! :shocked: Niezle dzieci przybraly.
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Dzien Dobry ....ja wlasnie w drodze do szpitala... tak wiec prosze trzymajcie kciuki!!!!! Troszke sie denerwuje ale chyba mniej niz wczoraj...pewnie jak dojade to bede bliska zawalu ;) ...moj maz chyba jeszcze blizej...ups zeby on mi na kardiologi nie wyladowal...hehe...aaaaaaaa....
    -- ,
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Linden kciuki,bedzie dobrze:wink:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Linden i ja kciuki zaciskam!
    daj znać jak już do siebie dojdziesz:)
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny ponawiam pytanie napiszecie mi czy na początku ciąży bolał was brzuch tak jak na okres i jak długo to trwało. Czy to jest spowodowane rozciąganiem macicy ?
    Kiedy u was pojawiły się mdłości. Ja rano czuje się jakoś nie pewnie ale nie jest tak źle.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeNov 9th 2012 zmieniony
     permalink
    witam :)
    Edytak-Tak bolal,czasami sa takie ciagniecia do pachwin,rowniez pozniej ,spowodowane jest to rozciaganiem sie wiazadel macicy ,nic sie niedzieje :)

Linden-zaciskam kciuki :)

Treść doklejona: 09.11.12 09:36
    Venus widze ze sie udalo :))
    Ladna foteczka :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dzień dobry :)
    Linden kciuki mocno zaciśnięte :)
    Venus widzę,że ci się jednak udało wstawić to zdjęcie i to jakie ładne :)
    Edytak ja czasami miałam takie bóle ,że raptownie mnie na kolana powalały ale to szybko mija.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Edzia - super gratulacje!!! Nie mogę wyjść z podziwu - nosić w sobie takie wielkie dzieci!!! :bigsmile:
    Linden - kciuki zaciśnięte!

Jeśli chodzi o macierzyński, to załapią się na niego tylko te kobiety, które we wrześniu były na macierzyńskim. Ja jakoś od początku nie wierzyłam, że się na to załapię (obietnice w stylu "Obniżymy podatki", a potem - bach: podnosimy podatki), więc nawet się na to nie nastawiałam. Inna sprawa, że my jakoś rok po porodzie chcielibyśmy zacząć się starać o drugą pociechę, więc gdybym miała być wtedy jeszcze na macierzyńskim, to zawodowo trochę strzeliłabym sobie w kolano...
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    No dzień dobry dziewczyny :bigsmile: rzeczywiście udało się mi z tym zdjęciem :bigsmile: nie wiem jak, może musiało sie wczytać lub coś nie wiem, ale najważniejsze, że mam:crazy:
    ANULA dziękuję za komplement :tooth: mi się też bardzo podoba, Kandyzowana tez ma ładne zdjęcie :bigsmile:
    IZUK uważaj na siebie, życzę szybkiego, bezpiecznego powrotu/lotu do PL. Daj znać jak już będziesz po USG w PL:smile:
    EDYTAK też tak miałam, raz byłe słabsze, raz mocniejsze...ehhh....ale to macica pracuje, bo musi się rozciągać, dostosować się do obecnej sytuacji, cały czas pracuje...jak mocno boli weź sobie NOSPE pomoże na 100% :bigsmile:
    EMENEMSS właśnie weszłam na konto i patrzę ...zdjęcie jest :cheer:
    LINDEN TRZYMAJ SIĘ KOCHANA, JESZCZE TROCHĘ I BĘDZIESZ MIAŁA MALEŃSTWA JUŻ PRZY CYCUSZKU :thumbup: Mąż będzie silny, musi być :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Edzia gratuluję :clap:
    Na prawdę KOKSY urodziłaś:thumbup:
    Cieszę się, że maluszki zdrowe i że wszystko z Wami dobrze i bez komplikacji.
    Pozdrawiam :wink:
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Linden - trzymamy kciuki

Treść doklejona: 09.11.12 10:32
    Jak się przyrządzania siemię lniane do spożycia i czy powinno pomóc na zatwardzenie ?
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    edytak1984: Dziewczyny ponawiam pytanie napiszecie mi czy na początku ciąży bolał was brzuch tak jak na okres i jak długo to trwało. Czy to jest spowodowane rozciąganiem macicy ?

Tak, jak piszą Dziewczyny, te bóle są normalne. Częściowo przygotowuje się macica, ale raczej nie poprzez rozciąganie jeszcze. W początkowej ciąży gwałtownie wzrasta poziom progesteronu, który powoduje przekrwienie narządów miednicy mniejszej, a to z kolei powoduje właśnie bolesność przydatków i więzadeł / ścięgien w pachwinach.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Acia20, a jakie masz to siemię? Jeśli sproszkowane, to wystarczy wsypać łyżeczkę do jakiegoś napoju (pół szkl. napoju) np. do inki, herbatki,mleka z miodem i pić rano i wieczorem. Można dodać do jogurtu.
    Można też zalać szklanką wody 1-2 łyżeczki siemienia na 2 godziny i po upływie tego czasu, wypić wraz z nasionami (najlepiej pić przed snem lub na czczo).
    Chyba muszę zacząć sobie przyrządzać takie mikstury... :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Trzymam linden kciuki :))))
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Olenka79 - mam w ciemno brązowych ziarenkach
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Trzymam mocno!!!!!!!! :grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Acia20, to ten drugi sposób :smile: Ja też mam takie siemię i jak nie zapomnę, to sobie przyrządzę ten napój dziś wieczorem.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Olenka79 - zalać wrzątkiem ?

Olenka79 - dziękuje za odpowiedz
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    acia20: zalać wrzątkiem ?

Nie, letnią, przegotowaną wodą.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Uciekam będę później. Linden trzymaj się :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Edytak ja napisze bo tez mam poczatek i czasem mnie pobolewa brzusio
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    no to trzymamy kciukasy :)
    --
  4.  permalink
    Linden kciuki zacisniete :) juz niedlugo i Kruszynka bedzie z Toba :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Linden - kciuki zaciśnięte - już za moment będziesz miała maluszka przy sobie!!!

Acia - siemię pomaga na zatwardzenie - ja stosowałam przed ciążą, a teraz popsuł mi się młynek i czekam na nowy (oo właśnie listonoszka przyniosła). Mój sposób to czubatą łyżeczkę zmielonego siemienia zalać wrzątkiem, ok. 1/3 szklanki. Poczekać aż wystygnie i pić. Zrobi się z tego taka zawiesina, więc trzeba mieszać. Ja piłam na noc.
    Jeśli Ci to nie będzie pomagać, to polecam czopki glicerynowe. Ostatnio męczyłam się z 4 dni z zaparciem i już w desperacji zaaplikowałam czopek, zadziałał od razu, po 10 minutach wielka ulga. Od tego czasu uwielbiam czopki glicerynowe :))

Edyta - podbrzusze może boleć jak na @, ale chyba nie ciągle. Ja miałam od czasu do czasu lekkie pobolewania. Mdłości zaczęły się w 5-6 tyg, najbardziej na noc. Później był całkowity brak apetytu i mdłości całodniowe. Ale u każdej jest inaczej.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Ja tez uciekam milego dnia :)Musze sie wrescie ruszyc bo jeszcze w pizamie siedze :D
    A chce dzis pojechac do outletu ,bo jest dzien przecen -90% ,moze wyrwe jakis kombinezon dla maluszka :)
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Dziewczyny jestem juz przebrana w koszule szpitalna i po wstepnych badaniach... Smrodek podobno slusznych rozmiarow ...przecudowna polozna wytlumaczyla mi wszystko krok po kroku co sie bedzie dzialo , doatalam specjalne skarpety uciskowe i na sale opetacyjna mamy wziac tylko czapeczke i jedna pieluszke ...juz sie nie denerwuje...ale jestem jakas podekscytowana..musze przyznac ze jestem zaskoczona opieka w szpitalu ...wszyscy sa szalenie mili i opiekunczy ...normalnie w szoku jestem ...trzymajcie dalej kciukasy prosze :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorchaperon
     permalink
    Dzień dobry :smile:

Edzia gratuluję!!! dorodne dzieciaczki w brzuszku miałaś :)

Linden - trzymam kciuki, żeby poszło gładko, sprawnie i bez wszystkiego tego, czego się obawiałaś.

W sprawie zaparć - mam pewien sposób, który może zainteresuje którąś z Was. Nadmienię, że jestem na diecie ułożonej przez dietetyka, już przed ciążą byłam. Zaparcia minęły jak ręką odjął i póki co w ciąży na nie nie narzekam. Ten patent to kasza jaglana :) jem ją na śniadanie (przed ciążą nawet codziennie) z miodem i cynamonem, co przy okazji zmniejszało moją chęć na słodkie, jestem syta i mam dużo energii. Jak jesteście chętne to później podam jak ją robię.

Edytka - pobolewanie podbrzusza w ciąży jest normalne. Nawet takie @-opowate. Dziewczyny tutaj piszą, że te @-wate są nawet na każdym etapie ciąży. Ja czułam tylko napięcie i takie gwałtowne kłucia w okolicy pachwin przy gwałtownych ruchach. Z nudnościami różnie bywa. Ja nie miałam w ogóle, tak jak i wymiotów. Odpoczywaj jak najwięcej i postaraj się nie denerwować, stres niczemu dobremu nie służy.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)))

Linden - zaciskam mocno kciuki, bedzie wszystko dobrze :) juz niedlugo bedziesz po CC tulic swoje malenstwo :))

U mnie dalej cisza, ale to dobrze, bo przeziebienie jeszcze trzyma i przed porodem chcialabym wyzdrowiec calkowicie :)
    Wlasnie robie sobie henne na brwi ;) pozniej kapiel i depilacja nog ;) moze jeszcze jakis peeling na stopy i krem :) taki salon pieknosci domowy ;)
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Chaperon, kasza jaglana to w ogóle samo dobro! Jest lekkostrawna i bardzo bogata w składniki odżywcze, w przeciwieństwie do białego ryżu, tak chętnie polecanego na problemy z żołądkiem.
    Ja bym ją stosowała częściej, ale luby się buntuje...
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Linden kciuki mocno zaciśnięte :wink:
    Czekamy na wieści:wink:
    •  
      CommentAuthorchaperon
     permalink
    Aravls - ja do maja nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje :) ale zakochałam się w niej od pierwszego spożycia. Takie ziarenko a ma w sobie tyle dobra, że jestem zaskoczona. Na odchudzanie skarb :)) głownie jem ją na słodko na śniadanie, ale muszę się zastanowić nad jej innym wykorzystaniem. Nawet mąż się przekonał jak stwierdził, że mięsień piwny to nie przełyk ;))
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Linden trzymaj sie, zaciskam kciukasy :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Edzia, serdeczne graulacje! Dzieciaczki pięknie urosły :bigsmile:

Linden trzymam kciukasy :wink:

ps. na Naszych Dzidziach zdjęcie mojej kruszynki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Chaperon, podawaj przepis na kaszę jaglaną koniecznie! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny czy Wam czasem robi się słabo? JA tak mam od jakiegoś czasu, że jak stoję parę minut, to od razu mam mroczki przed oczami, robi mi się słabo, serce wali. Musze od razu usiąść, bo czuję jakbym miała zemdleć. Dziś mi się zdarzyło w sklepie. Ciśnienie miałam 95/58 jak wróciłam do domu, czyli jak na mnie w normie. Czy to może być od niskiej hemoglobiny? (mam 12,3)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    akirka - mi bylo slabo na poczatku 2 trymestru, hemoglobine mialam 11.3 (dalej taka mam). Mysle, ze to przejsciowe - mi przeszlo po kilku tyg, bylam z tym w szpitalu, zrobili wyniki i stwierdzili, ze wszystko ok. W glowie mi sie strasznie krecilo i mialam mroczki przed oczami. Moze idz z tym do swojego lekarza, lepiej dmuchac na zimne, niech Cie skieruje na jakies badania czy cos. By sprawdzic czy wszystko jest ok.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Mam wizytę w środę, powiem mojej gince o tym. Mam nadzieję, że u mnie to też tylko przejściowe i organizm się przyzwyczai.
    Niestety ja przez to moje ciśnienie często miałam takie akcje np. w kościele nie mogłam wystać, ale teraz to już dosłownie po 5 min. odpływam;/
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Akirka, to moze miec zwiazek z cisnieniem wlasnie. Ja niestety borykalam sie tez z tym w ciazy,ze czesto mi sie slabo robilo i prawie mdlalam. Jak czujesz,ze sie cos takiego dzieje, to musisz sobie znajdywac od razu miejsce(chocbys miala usiasc na podlodze) do siedzenia.
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Właśnie tak robię, bo inaczej, bym naprawdę zemdlała. Siadam i głowa w dół. Nie lubię tylko robić szumu wokół siebie, a dziś pół sklepu się zainteresowało ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    to edzia już urodziła? Przeoczyłam coś? Bo mi się wydawało, że jeszcze czeka...
    Linden, trzymam kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Edzia urodziła wczoraj :)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    katka_81: to edzia już urodziła? Przeoczyłam coś? Bo mi się wydawało, że jeszcze czeka...

wczoraj miała cc :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ooo jak fajnie :) rozumiem, ze wsio dobrze :) Mordka mi się cieszy :)))
    --
    •  
      CommentAuthorchaperon
     permalink
    Olenka79 - robię tak... zagotowuję ok pół szklanki wody, jak wrze dosypuję trochę soli a następnie 4 łyżki kaszy jaglanej. Jak woda się wygotuję to dolewam ok 100 ml mleka lub jogurt naturalny (co kto woli). Kaszę trzeba mieszać od czasu do czasu. Jak mleko wsiąknie zawijam jeszcze na chwilę garnek w ręcznik żeby kaszla ładnie doszła. Jak jest gotowa dodaję cynamon, miód. Czasami dodaję jeszcze orzechy, żurawinę, lub świeże owoce ale to już przed samym podaniem.
    W wersji do pracy robiłam to samo wieczorem.....a rano sama kasza myk do mikroweli, potem dodawałam cynamon i miód, pakowałam do pojemnika i do torebki termoizolacyjnej, jak dojechałam do pracy kasza była ciepła więc dodawałam jeszcze owoce i jadłam. U mnie w pracy mikrofalówka to jakaś abstrakcja więc radziłam sobie tak :surprised:

Sproszkowane siemię lniane można dodawać jeszcze do jogurtów, musli lub sałatek. Ja w wersji płynnej przełknąć nie mogę. Ratowałam się też suszonymi śliwkami i kefirem.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    katka_81: ooo jak fajnie :) rozumiem, ze wsio dobrze :) Mordka mi się cieszy :)))

wszystko ok, a dzieci ogromne jak na bliźnięta :)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    akirka, to pewnie wina cisnienia, bo hemoglobina wcale nie jest u Ciebie niska....Ja mam hemoglobine 11,8 i nie robi mi sie slabo...Dobrze, ze idziesz do lekarza, bedziesz mogla o to zapytac.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.