Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    akirka: Dziewczyny czy Wam czasem robi się słabo? JA tak mam od jakiegoś czasu, że jak stoję parę minut, to od razu mam mroczki przed oczami, robi mi się słabo, serce wali. Musze od razu usiąść, bo czuję jakbym miała zemdleć. Dziś mi się zdarzyło w sklepie. Ciśnienie miałam 95/58 jak wróciłam do domu, czyli jak na mnie w normie. Czy to może być od niskiej hemoglobiny? (mam 12,3)

Akirka - zupełnie normalne, miałam dokładnie to samo w tym samym okresie ciąży co Ty. A jak jeszcze napisalas o cisnieniu, ktore masz ledwo 100 to jestem o Ciebie najzupełniej spokojna. Najczęściej zdarzało mi się jak gdzies stalam w kolejce i tak jak piszesz nagle uczucie slabosci, mroczki przed oczami , walące serce i musialam natychmiast usiasc albo sie schylic bo bym zemdlała. Mnie pomagała także butelka wody, którą noś przy sobie, jak wezmiesz łyka, idzie wytrzymac na stojąco.

Co do mdłości w ciąży ja jestem specjalistką i moglabym o tym książkę napisać:bigsmile: Porzygalam się 5 dni po zapłodnieniu po raz pierwszy, 4-5 tydzien mialam mdlosci od 10:00 - mniej wiecej 14:00 i przechodzily, od 6tc - rano najsilniejsze i utrzymujace sie caly dzien - tak do 12 tc, od 13tc niepohamowane odruchy wymiotne lacznie z hospotalizacja tak do 16 tc. Od 17 tc sporadyczne odruchy wymiotne i pomagalo jak zwykle siedzenie i patrzenie w sufit albo sen bo gdzie indziej nie spojrzalam robilo mi sie niedobrze. A dzis - roznie to bywa choc jest o wiele lepiej:-)

Co do bóli jak na miesiaczke mialam w 1 trymestrze i ciagle patrzylam czy nie krwawie, teraz juz nie mam

Linden - nie denerwuj sie, mysl o tym ze niedlugo zobaczysz malenstwo:-) trzymam kciuki
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorOlenka79
    • CommentTimeNov 9th 2012
     permalink
    Chaperon, wielkie dzięki! Muszę wypróbować. A płuczesz jakoś tę kaszę wcześniej? Słyszałam, że potrafi być gorzka jeśli się jej wcześniej nie przepłucze.
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    chaperon, tak na slodko to kaszy jaglanej jeszcze nie jadlam ale chetnie wyprobuje, bo musze ograniczyc slodycze, jak mi zasmakuje to bede miala zdrowy substytut :)))) Natomiast uwielbiam ja w wersji obiadowej z mieskiem, sosikiem i ogoreczkiem kwaszonym mniam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorchaperon
     permalink
    Olenka79 - a różnie, czasem płuczę a czasem zapomnę:bigsmile: ale w smaku nie odczułam różnicy. Może jednak lepiej płukać.

Cloe78- ja nie jadłam jeszcze na słono...ale mam na to ochotę....ale w obiadach mi takiej wersji nie uwzględniła :( może coś wynegocjuje za tydzień.
    Też walczę z ochotą na słodkie. W ciąży strasznie mnie to męczy, mam obłęd w oczach jak widzę czekoladę lub lody pistacjowe.... codziennie łamie dietę i idzie w ruch coś słodkiego :( chociaż nie powinnam. Cudem nie przytyłam jeszcze, ale pewnie wkrótce się to skończy. Ratuję się owocami i sokami ze świeżych owoców. Dietetyk podpowiedział mi kiedyś, że mogę jabłko sobie podgrzać w mikroweli lub normalnie zapiec w piekarniku, dodać cynamon, miód i bakalie. Zaspokoi chcicę na słodkie, a ponadto ciepłe jabłko nie zakwasza.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Pieczone jabłko... Mniam! Ostatnio wciągnęłam 3 na raz... :shamed: W I trym. w ogóle mnie nie ciągnęło do słodyczy, za to teraz...
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
    • CommentTimeNov 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny przyszedl detektor tetna i juz wyprobowalam :))) Tak jak pisalyscie, nie bylo latwo to tetno znalezc ale w koncu mi sie udalo i uslyszalam serduszko :))) super sprawa :)))) Nie wiem tylko jak to jest z tym wyswietlaczem, bo owszem czestotliwosc sie wyswietlala ale nie byla to stala wartosc tylko co chwile sie zmianiala i wahala od 148 do 156 mniej wiecej....Nie wiem czy tak ma byc?

chaperon, jablko tez wyprobuje :)))

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 09.11.12 13:53</span>
    Olenka79 ja mam to samo...straszne ssanie na slodkie mi sie wlaczylo a przed ciaza moglo dla mnie nie istniec...
    --
    •  
      CommentAuthormisia-ludek
    • CommentTimeNov 9th 2012 zmieniony
     permalink
    cloe mi jak lekarz detektorem mierzył tętno maluszka na wizycie to te wartości też skakały od 146-160, niepokojące jest jak skacze pond 180 albo spada poniżej chyba 110, ale nie mam pewności, więc nie chcę wprowadzać paniki jakby co. Najlepiej zapytać lekarza na wizycie, on wyjaśni kiedy należy się niepokoić o szkraba.
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    misia-ludek dzieki :) czyli tak ma byc, ze ta wartosc sie zmienia :) a ja juz myslalam, ze cos nie tak z tym detektorem...
    --
  2.  permalink
    cloe u mnie nie skacze, jak dluzej potrzymam to stabilizuje się na jednym poziomie 145/min

Treść doklejona: 09.11.12 14:07
    mnie teraz korci zeby codziennie sluchac...wiedzialam ze tak bedzie, a najgorsze ze mojemu mezowi tez sie spodobalo i mnie molestuje zebysmy sluchali
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    To moze za krotko trzymalam, chociaz nie sadze....sama juz nie wiem...
    Tez mnie korci zeby jeszcze raz posluchac i zobaczyc co z ta czestotliwoscia :/
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Cloe, moze byc zmienna ta czestotliowsc, ale po pewnym czasie sie stabilizuje. Jak dziecko sie rusza jest wyzsza jak spi to nizsza. Ja sluchalam codziennie detektorem od 29tc, czasem 2-3 razy dziennie (moja corka miala hipotrofie i w ten sposb kazano mi sprawdzac czy wsio ok jest (bo gdyby byl spadek tetna to szybko do szpitala). W szpitalu na patologii tez codziennie 2-3 razy sprawdzaly tetno detektorem.
  3.  permalink
    montenia - z tego co piszesz to czeste sluchanie nie zagraza dziecku, to jak to w koncu jest?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Zobaczymy nastepnym razem, potrzymam troche dluzej i poczekam czy sie ustabilizuje, moze faktycznie troche za szybko to zrobilam ale nie chcialam przesadzac...
    montenia,to mialas stres Kochana, mam nadzieje, ze teraz z corcia wszystko w porzadku? Duzo zdrowka dla Was obu :)))))
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Milagros, przeciez nikt nie tryma detektora 24h na dobe :). Mojej corce nic po tym nie bylo. akontrolowac musialam i dla mnie to bylo mniejsze ryzyko nizeli ten sam detektor.
    Cloe, tak corcia nrazie ok. Miala dosc mala wage po urodzeniu bo w 42tc-2880g. A w 29tc wazyla niecale 900g (jak tu czytam,ze niektorych dziewczyn dzieci maja w tym okresie np.ponad 1500g).
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Montenia, to ciesze sie, ze malutka zdrowa, to najwazniejsze :))))
    --
  4.  permalink
    Tu nie chodzi o to, że to szkodzi dziecku, ale fale które są emitowane prawdopodobnie są odczuwane przez maluszka co może go np denerwować, tak mi tłumaczył lekarz i dlatego bez potrzeby nie powinno się zbyt często używać. Co do tych wartości skaczących to chyba zależy od detektora. Ja przez słuchawki lekarskie słuchałam tętna Maluszka i wynosiło ok 142, a detektor pokazywał właśnie taki zakres nierówny mimo iż wydawało mi się, że tętno bije miarowo.
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    te zmiany tetna sa normalne my tez nie mamy cały czas takiego samego :) mojej na ktg wychodzi zakres od 10 do 180 jak sie mocno wscieka.
    co do czestotliwosci to ja lezałam na patologii to połozne słuchały tetna przy pomocy aparatu ktg co 4 godz w dzien i w nocy + kazda ciezarna po 30 tyg. miałam przynajmniej raz dziennie pelen zapis ktg.

Ciekawe jak tam Linden
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Czy Wy też tak macie ze jak ogarniecie trochę mieszkanie to się z Was leje pot i już tylko do leżenia się nadajecie?
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    acia tak - teraz mam chora Cyske - ma atypowe zap oskrzeli z wysoka goraczka i jest tak marudna , ze szok a ja wymiekam normalnie - nie mam siły, w nocy mi dała popalic tez. Jak ona dzis przysneła to ja tez usiadłam na chwile i padłam. sonczyło sie na tym, ze starszaki po szkole jadły kanapki bo przespałam razem z Cyska czas robienia obiadu :devil: Teraz sa w szkole muzycznej to cos robie zeby choc kolacja była na ciepło :cool:
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    acia20: Czy Wy też tak macie ze jak ogarniecie trochę mieszkanie to się z Was leje pot i już tylko do leżenia się nadajecie?

Tez tak mam ,ledwo ograne kuchnie lub odkurze i ide lezec ...
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    acia u mnie to samo...najgorzej jak zabawki sprzątam po Zośce to się naschylać muszę, a to już nie takie proste :wink: zasapie się jak biegacz po maratonie normalnie..ale cokolwiek co większego wysiłku wymaga muszę później odsiedzieć albo odleżeć...nawet ja obiad szykuję na stojąco to się potem zmęczona czuję niestety :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Acia, tak samo... Ogarnianie mieszkania rozkładam sobie zawsze na etapy, bo mnie zaczyna boleć podbrzusze, jak tylko trochę postoję (np. przy obiedzie albo prasowaniu). No i sprzątanie tym sposobem zajmuje kilka dni... :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    acia u mnie podobnie :) dzisiaj posprzątałam trochę ciuchy i buty (letnie i zimowe) a czułam się jakbym przekopała ogródek ;)
    --
  5.  permalink
    Linden Trzymam kciuki:):) Oby poszło szybko i sprawnie:)
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    migotynka nie denerwuj sie na zapas u mnie w ok 5t+4d to nawet echa zarodka nie bylo nie mówiąc o serduszku a gin powiedział ze tak może być i żeby sie nie denerwować ja trochę sie martwiłam bo nie miałam możliwości zrobić skanu za tydzień lub 2 żeby sprawdzić a teraz małe ma już ponad kilo :smile:

Linden Trzymam kciuki za ciebie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ciekawe co tam u Linden :) Pewnie juz trzyma malenstwo w ramionach :))
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Dziś wyjeżdżają stare meble i osoba z dalszej rodziny mnie zobaczyła i mówi o już brzuszek nawet widać wiec ją uświadomiłam ze mala ma przyjść na świat już za miesiąc więc ta osoba a no to już może być widać :bigsmile:
    --
  6.  permalink
    acia he fajnie odpowiedziała Ci:)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Ale tu cisza zapadła :wink:
    Kobiety co robicie :devil:
    --
  7.  permalink
    Ja wlasnie wieszalam kolejna partie ubranek dla synka, ktore dzis dostalam od kolezanki. A wczesniej szykowalam corcie do snu.
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Ja dzis chate cala wysprzatalam, niedawno skonczylam, teraz siedze i odpoczywam....nawet kolacji mi sie nie chce robic...
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Właśnie a od którego tygodnia zaczęłyście prać ciuszki itp?
    --
  8.  permalink
    ja piję koktail truskawkowy, tj. mrozone owoce zmieszane z jogurtem naturalnym i cukrem waniliowym:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    A ja wlasnie robilam dla nas kolacje i wcinam kanapki ,piszac :D
    A zmeczylam sie przy tym jak stara babulenka :d
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    A mnie ciekawi co u lofbejbe i Linden
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    No wlasnie, moglyby sie nam juz pochwalic maluszkami :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    lofbejbe raczej mało się tu udzielała, raczej informację zamieszcza pod kartą.

A mam takie pytanko czy któraś z dziewczyn na końcówce pije herbatę z liści malin?
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Mnie nie było praktycznie cały dzień, zajęta byłam :smile: i dużo nie naprodukowałyście dziewczyny, cisza tutaj :bigsmile: Mąż wrócił z pracy ( po 43 h ) śpi, siora przyjechała z Gdańska i zaraz kolację zjem, chociaż będę starać się jeszcze przetrzymać siebie do 22:00 bo później będę głodna :confused:

Treść doklejona: 09.11.12 21:17
    Lofbejbe wspominała, że coś się zaczyna u niej....ale się nie odzywa :smile:

Treść doklejona: 09.11.12 22:09
    Idę spać dziewczyny, a wcześniej coś przekąszę :bigsmile: spokojnej nocy, papa:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Hej mamusie dopiero co wróciłam z ostatnich zajęć na SR jestem wykończona na więc idę spać.Dobranoc :)
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Edzia, gratulacje :)
    Migotynka, ja miałam odklejającą się kosmówkę. Brałam luteinę i miałam się lezec.
    Jak widac po suwaczku, pomogło :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeNov 10th 2012
     permalink
    Witam :)
    Pierwsza;p

Jak ja ladnie dzis spalam :) Jak zasnelam tak twardym snem spalam ,do 6-tej :) bez zadnej pobudki :):cheer:

A teraz popijam kawusie ,milego dnia :)
    Ciekawe jak Linden ,napewno tuli juz swojego maluszka :)
    --
  9.  permalink
    Witam z rana, tez jestem ciekawa co u Linden, mam nadzieje ze wszystko ok bo nic sie nie odzywa a miala chyba przez Milene przekazywac co u niej.

Sardynka ja ciuszki zaczelam prac w 31tc i lezy w szfie juz czesc ladnie poprasowana. Wystraszylam sie tej skracajacej szyjki i wolalam miec wszystko gotowe.
    Milego dnia.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    A ja zaczne juz prac w przyszlym tygodniu,bo wlasnie idzie do mnie przesylka z allegro miedzy innymi z plynem do prania i do plukania .A na poczatku grudnia ,pakuje juz torbe i niech sobie stoi ,wole dmuchac na zimne ,niz potem biegac po chalupie i szukac rzeczy :)
    --
  10.  permalink
    Witam z rana:)
    Ciakwe jak tam z dziewczynami,czy tulą już swoje maleństwa:)
    Ja zbieram się właśnie do pracy a później jadę do rodziców na noc bo męża nie ma;( :)
    Ostatnio patrzyłam za butelkami dla dzidzi i na allegro z avent udało mi się w dobrej cenie komplet znaleźć, miałam już zamawiać ,ale nie zamówiłam bo okazało się że spotkałam w sklepie u mnie w mieście takie same i w tej samej promocyjnej cenie :):) 2 butelki 250 ml,2x 100 ml,6 wymiennych smoków do butelek,smok do ssania i szczotka do czyszczenia:)Myślicie ze te buteleczki sprawdzą sie czytałam wasze opinie kiedyś na ich temat i raczej były chwalone. :):) Uwielbiam kupować mojemu maleństwu wpadam w amok jakiś:):cool:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Dominiczka- ,ja mialam dla malej z tt,z aventu ,a potem takie z nuk z dziubkiem ( zamiast smoka )
    TT niebylam zadowolona ,bo ostanie mleczko zostawalo w rogu butelki w tym zaglebieniu .
    Z aventu bylam strsznie zadowolona ,ale mialam te starsze ,teraz kupialm rowniez zestaw aventu ( ale te nowe anatomiczne ) zobaczymy jak sie beda sprawowaly .

Treść doklejona: 10.11.12 08:10
    Ja rowniez uwielbiam,takie zakupy ,najlepiej bym niewychodzila ze sklepu ,lub z allegro :D
    Tylko jeszcze jakby mi ktos portfel dodatkowo napelnil bylo by dobrze :))
    --
  11.  permalink
    Emenemss jestem tego samego zdania:) A najlepsze, jest to że wydawało mi się że wpadłam w szał jakiś zakupowy ale moja siostra ,mimo że to ja jestem w ciąży nie ona ma wrażenie chyba że to jej dziecko heh , jeszcze bardziej się nakręca ode mnie,fajnie patrzeć jak ktoś w rodzinie aż tak się angażuje:bigsmile::bigsmile:
    --
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    zgadzam się z tobą Emenemss zakupki dla maleństwa cieszą niesamowicie!! ja staram się przystopować na razie szczególnie z ciuszkami bo troszkę tego jest a nie wiem jak duża nasza kruszynka będzie i nie chcę niepotrzebnie za dużo małych rozmiarów kupować-jak to mój m mówi jak zabraknie to się pojedzie i kupi :)
    --
  12.  permalink
    ja narazie kupiłam parę ciuszków w rozmiarze 62 , ale pewnie dokupię kilka sztuk tych mniejszych później ...ale nie śpieszę się z tym , bo sklepów pełno jest z tymi rzeczami:)

Treść doklejona: 10.11.12 08:28
    ...a i dziewczyny mam pytanie dlaczego nie mogę usunąć ani dodać wpisu w kartę ciąży????
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    To jestem jakaś dziwna bo uwielbiam oglądać te rzeczy dla maluchów ale żeby kupować to już nie, na razie jak będą nowe mebelki to kupie to co jest potrzebne do szpitala wszystko rozmiar 62, a później się zobaczy czy Mała będzie potrzebować inne czy zostaną te.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeNov 10th 2012 zmieniony
     permalink
    Jezeli chodzi o rozmiary ,to radze wlasnie kupowac 62 ,ja tak zrobilam z mala ,56 mialam kupionych kilka .
    I kiedy sie okazalo ze mala urodzila sie 54 cm,maz wyskoczyl i dokupil 3 pary spioszkow ,jakies pajacyki z 3 szt ,i naprawde straczylo .Oczywiscie wszystko z napisem i love daddy :d wiec sie pytam a z napisem i love mamy niebylo ??? ;p odpowiedzial ze byly ,ale te mu sie bardziej podobaly :D egoista :D

Ja ogolnie malo kupuje jezeli chodzi o ubranka ,mam duzo po malej :)Jezeli okaze sie ze jest chlopiec ,wtedy zaraz po poprodzie dokupie troszke :)

DominiczkaA: ...a i dziewczyny mam pytanie dlaczego nie mogę usunąć ani dodać wpisu w kartę ciąży????

Wydaje mi sie waznosc konta Ci sie skonczyla .
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.