Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Zakupy dla maluszka sa naprawde wciagajace i szkoda wlasnie ze nie ma sie tylko kaski na zakup tylu fajnych rzeczy.
    Ja tez juz w grudniu planuje spakowac cala torbe, powoli zaczelam sie juz za nia zabierac, ale jeszcze musze sie dowiedziec co beda potrzebowali w szpitalu.

Co do butelek to ja tez jestem zadowolona z aventu i teraz tez kupilam jedna ta nowa juz. Oczywiscie smoczki uspokajacze tez aventowskie sie u nas sprawdzily, innych Maja nie chciala.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
    • CommentTimeNov 10th 2012
     permalink
    Dzień dobry :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeNov 10th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja mialm aventu i mala niechciala smoka ,moze niebyla poprostu smoczkowym dzieckiem ,a teraz kupialam nuka 2 szt .:)

nuk

nuk
    --
    •  
      CommentAuthorKandyzowana
     permalink
    Witam i jq..

mialqm bqrdzo ciezka noc.. nie moglam sie ulozyc i bolal mnie brzuch.. a do tego od obudzenia strasznie oli mnie glowa :( z wynikow morfologii wyszlo ze.mam Anemie a przeciez jem co trzeba :/ jestem obolala i wykonczona a to dopiero nawet nie 1/3 za mna.... ;(
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    A u mnie koszmar mdłościami powrócił , wczoraj po wyjściu z SR zjadłam 3 bułki z kapustą i grzybami i tak męczyłam się przez całą drogę w autobusie aż po wyjściu zwymiotowałam potem w nocy było dwa razy to samo a teraz męczą mnie mdłości po śniadaniu a zjadłam płatki śniadaniowe z mlekiem.
    --
  2.  permalink
    anula wspolczuje.. nie ma nic gorszego jak mdlosci i ta obawa ze zaraz zwymiotujesz bez kontroli w autobusie.. w aucie czy po prostu lozku.. tez to mam teraz..
    --
    •  
      CommentAuthormisia-ludek
     permalink
    Kandyzowana, mi mówił lekarz, że do końca 2 trymestru anemia to naturalny objaw, bo w organiźmie zwiększa się liczba krwi, która jest rozrzedzona bo organizm nie nadąża nad produkcją poszczególnych składników mineralnych i witamin. Potem się to normuje, mimo iż wyniki nadal są poniżej normy dla osób dorosłych (ciężarne mają inne normy). Mi np spadały cały czas wyniki a na ostatniej wizycie poszły w górę. Mimo anemii, robiłam sobie dodatkowo poziom żelaza, który zawsze mieścił się w normie, więc nie muszę brać dodatkowo suplementów.
    --
  3.  permalink
    dziekuje Miisi za usokojenie mnie bo sie zmartwilam:)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Witam się w sobotę:) Ja się dziś wyjątkowo wyspałam, nie miałam żadnego przebudzenia w nocy:)
    Anula - może zatrułaś się tymi bułkami?
    Wczoraj z mężem oglądaliśmy na onecie filmiki o rozwoju ciąży. Może znacie jakieś fajne filmy o rozwoju płodowym? Chętnie byśmy jeszcze coś obejrzeli.
    Do mojego M. chyba dopiero po ostatnim USG dotarło, że mam w brzuchu dziecko:)

Dziewczyny mam jeszcze pytanie, takie z dość niesmacznymi szczegółami... Leczyłam grzybicę - dopochwowo brałam Pimafucin przez 6 dni. Po tym leczeniu parę dni był ładny biały śluz, raczej wodnisty. A wczoraj wieczorem zauważyłam 2 nitki (a raczej glutki) takiego gęsto-zbitego żółtego śluzu. Wyglądał jak śl płodny gorszej jakości, ale żółty. Czy to możliwe, że grzybica się nie wyleczyła, czy to może być czop? Brzuch mnie nie boli, nie mam żadnych dolegliwości. Miałyście coś takiego?
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    a ja się witam po totalnie zawalonej nocy i nadprogramowej wizycie u gina... wczoraj ok 23 podczas kichnięcia wypłynęło ze mnie trochę tj. wody (oczywiście pomyślałam, że to wody płodowe) więc zadzwoniłam do gina - kazał przyjechać dzisiaj na wizytę...
    zbadał mnie i zrobił usg i wg niego wszystko ok (szyjka 33 mm zamknięta, wody płodowe w normie) i nie wiadomo co to właściwie było (albo faktycznie trochę wód pod ciśnieniem, albo resztki globulki dopochwowej)... generalnie kazał się nie przejmować, więc idę zaraz odespać nockę...
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Sardynka, dobrze, że się wszystko dobrze zakończyło!!
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Witajcie dziewczyny:) Widzę, że tu taki akuratny dla mnie wątek, a ja pod kartą ciąży tylko 'myszkuję':)
    U mnie już bliżej, niż dalej - tj. skończony 31 tydzień. Termin porodu: 12 stycznia 2013, aczkolwiek z zachowaniem terminu może być różnie, gdyż leżę 'krzyżem', ze względu na skracającą się szyjkę.
    Życzę wszystkim przyszłym mamom bezproblemowych porodów!:)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)

Witam sie w rozpoczetym 41tyg ciazy (wedlug OM) :)
    Wedlug owulki i usg w 14tyg - termin mam na 17 ;) zobaczymy kiedy Karolek zechce wyjsc na swiat :)

Ciekawe co tam u Linden :)

U mnie objawow porodowych brak, jednak zauwazylam, ze piersi od dwoch dni wieczorem sa bardziej wrazliwe. Czyzby znowu rosly ? Oby nie, bo juz mam 3 rozmiary wieksze niz przed ciaza :devil:

emza - witaj :) :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    Witajcie :) jakos nie moge sie rozstac z tym watkiem :P

Linden pewnie tuli juz Malenstwo :))

emza: aczkolwiek z zachowaniem terminu może być różnie, gdyż leżę 'krzyżem', ze względu na skracającą się szyjkę

Tutaj bylo sporo dziewczyn ze skracajaca sie szyjka :) dotrwasz spokojnie do terminu, ja chodzilam od 25 tygodnia z 10mm szyjka i dotrwalam do 39t2d :) przynajmniej porod bedziesz miala szybszy hihi

Madzia, a nie chcesz sprobowac masazu sutkow? :P coby sobie te objawy wywolac? :P
    --
    •  
      CommentAuthormisia-ludek
     permalink
    Madziauk możliwe, że w piersiach nastąpiła już typowa produkcja mleczka i dzidziuś szykuje się do wyjścia;-)

sardynka dobrze, że lekarz wszystko posprawdzał i jest ok:-)))

emza witamy, dopiszę Cię do listy:-)))

1. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    2. Linden 12.11.2012 (chłopiec)
    3. lofbejbe 21.11.2012 (dziewczynka)
    4. aszlim 01.12.2012 (dziewczynka)
    5. basia_87 06.12.12(chłopiec)

6. acia20 07.12.2012 (dziewczynka)
    7. ruda03 09.12.2012 (chłopiec)
    8. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    9. gusiadm 25.12.2012 (dziewczynka)
    10. artystka80 27.12.2012 (chłopiec)
    11. Emenemss 2.01.2013 (dziewczynka)
    12. lapa 03.01.2013 (chłopiec)
    13. misia-ludek 5.01.2013 (chłopiec)
    14. Gosia1986 07.01.2013 (chłopiec)
    15. Anula85 12.01.2013 (chłopiec)
    15. emza 12.01.2013
    16. kasia151288 16.01.2013 (dziewczynka)
    17. mońka 19.01.2013 (dziewczynka)
    18. agavva 21.01.2013 (dziewczynka, chłopiec)
    19. igisowa 24.01.2013 (dziewczynka)
    20. marakuya 1.02.2013
    20. GaggataB 1.02.2013
    21. justyna883 2.02.2013 (dziewczynka)
    22. milena1984 3.02.2013 (chłopiec)
    22. Olenka79 3.02.2013 (chłopiec)
    23. ikamek 05.02.2013 (chłopiec)
    24. 1aleks1 07.02.2013 (dziewczynka)
    25. beagraf 12.02.2013 (chłopiec)
    26. sardynka85 15.02.2013 (chłopiec)
    27. Addictive 17.02.2013 (dziewczynka)
    28. IzUk 19.02.2013
    29. andziaiw 22.02.2013
    29. milka 1984 22.02.2013 (chlopiec )
    30. Szklania79 28.02.2013 (dziewczynka?)
    31. sushi 5.03.2013 (dziewczynka?)
    32. venus87 06.03.2013 (chłopiec)
    33. niezalogowana0 15.03.2013 ( dziewczynka )
    34. MilagrosCud 18.03.2013 (dziewczynka)
    35. DominiczkaA 19.03.2013
    36. venika 05.04.2013
    37. cloe78 20.04.2013 (chłopiec)
    38. KARKO 03.05.2013 (chłopiec)
    39. lilijeczka - 05.05.2013
    40. chaperon - 12.05.2013
    41. Hefalumpik 13.05.2013
    42. aravls 15.05.2013
    43. akirka 27.05.2013
    44. Kandyzowana 30.05.2013
    45. Andzia1508 12.06.2013
    46. edytak1984 05.07.2013
    47. sloneczko32 13.07.2013:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    kuleczka_69 - no wlasnie jakos boje sie wywolywac wilka z lasu ;) hehe, choc czekam na lepsze samopoczucie (niech przeziebienie przejdzie) i chcialabym jeszcze z mezem do lozka wskoczyc ;) bo po porodzie bedzie celibat przez miesiac ;)
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Kuleczka_69, takie historie jak Twoja, to miód na moje serce:))
    A powiedz mi, czy do samego końca leżałaś, czy od 'bezpiecznego' tygodnia byłaś już bardziej aktywna? Tak mi się marzy samodzielne zrobienie choćby prania, o spacerze na świeżym powietrzu nie wspomnę...:)
    --
    •  
      CommentAuthoraszlim
     permalink
    Hey emza :)
    U mnie w 27tyg ciazy ginekolog stwierdzil, ze mam krotka szyjke 25mm na tamten czas. Szyjka nigdy wczesniej nie byla mierzona i nigdy pozniej. Od lekarza wyszlam z podejrzeniem skracajacej sie szyjki, i choc balam sie tego, to stwierdzilam, ze bede prowadzic taki sam tryb zycia jak do tej pory - czyli duzoooo ruchu i podrozy samolotem. Teraz jestem w 37 tyg i wszystko jest ok. Nie bylo zadnych problemow. Oczywiscie, kazdy przypadek jest inny... Ale dobre rzeczy sie zdarzaja :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Misia, czy możesz mi poprawić termin porodu na 27.05? Dzięki
    --
  4.  permalink
    U mnie też szyjka skróciła się o połowę i prowadzę nieco spokojniejszy tryb życia, jednak mając 3,5latkę w domu ciężko całkiem zapomnieć o jakimkolwiek wysiłku.
    Mam tylko uważać na skurcze i w razie ich regularności i zbyt dużej częstotliwość muszę zażyć nospę forte i dzwonić do gina:-)

Treść doklejona: 10.11.12 12:23
    akirka poprawione:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Jak dobrze dziewczyny, że roztaczacie przede mną takie pozytywne scenariusze (że ja też tu wcześniej nie zajrzałam:))
    Ja do końca 29 tygodnia byłam bardzo aktywna, niektórych osób zdaniem - za bardzo. Basen, fitness, nordic walking, praca, dźwigańsko - a teraz nakaz unikania grawitacji. Ale nic to..
    Misia-ludek, wyobrażam sobie, że małe dziecko w domu, to zupełnie inny 'komfort' bez wysiłkowego funkcjonowania..
    --
  5.  permalink
    Anula - szacun, że zjadłaś 3 bułki i to jeszcze z kapustą i grzybami, czyli wzdęciowe. Mnie by w ciąży jelito chyba wystrzeliło. Jak zjem cos podobnego to od razu mam sciskanie w jelitach i musze brac no-spe, nic dziwnego ze sie zatrułaś. Mleka w takich stanach tez nie polecam, raczej byłka z maslem i wedlina albo w ogole scisla dieta...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorspidermanka
     permalink
    Hej Dziewczynki. Ja tez sie witam po kilku dniach nieobecności. Mnie wzięlo w 4 h po powrocie z kina - byłam na komedii "To nie miłość" i ...sie zaczęło hihi Dziekuje za gratulacje. My wczoraj z Marcelkiem wrócilismy do domu. Synek jest przekochany i (na razie - aby nie zapeszyc) bardzo grzeczyny. Bez powodu nie płacze. Tylko je, robi kupy, śpi i czasem się rozgląda po pokoju :bigsmile: Ja powoli dochodze do siebie, bo oprócz bolu po nacięciu najbardziej dokuczają mi... ZAKWASY w okolicach krocza i ud od trzymania nóg na samolocie przez ostatnią godzinę bóli partych. Tak to jest, jak sie nie ma wyćwiczonych mięsni. A relacje w porodu wrzuce pewnie po weekendzie na stosowny juz wątek. W załączeniu zdjęcia Marcelka z dnia porodu i z dzisiejszego poranka :bigsmile:

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/853/imag2604.jpg/][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/24/imag2627.jpg/][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

____

FRAGILE - dziekuje bardzo za Twoje nieocenione wsparcie podczas porodu oraz za relacje na ŻYWO przykazywaną tutaj w moim imieniu ! :hugging:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    śliczny, gratuluję !! :wink:
    --
  6.  permalink
    Spidermenka, jeszcze raz gratulacje a synek poprostu uroczy, taki szybki poród to wcale nie wygląda na zmęczonego, cudne oczka ma:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
  7.  permalink
    Zapomniałam pogratulowac wszystkim świezo upieczonym mamusiom i trzymam kciuki za te, które teraz juz są w pierwszej 5-tce. :bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Kochane ja na szybko , będziemy mieli córeczkę , nasza wymarzona dziewczynkę :-) , jesteśmy bardzo szczęśliwi, badania moje i małej wszystko super. Więcej szczegółow jak przylecimy do uk. Pozdrawiam
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    Spidi...Marcelek cudny:rainbow:,na drugim zdjęciu wygląda taki pulchniutki-paluszki jak serdelki:bigsmile:...śliczny:winkkiss:. Jeszcze raz,gratulacje:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Spidi - śliczny synuś, jakie ma usteczka :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    MilagrosCud to nie było zatrucie bo kilka dni wcześniej zjadłam bigos i miałam to samo ,ale wtedy myślałam ,że był nie świeży a teraz widzę,że nie wolno mi jeść kapusty bo mały tego nie przyjmuje .
    Akirka ja mam fajną płytę o ciąży na zbyciu tylko zastanawiam się jak mogłabym ci ją dostarczyć ? Jak jesteś z Warszawy to nie ma problemu gorzej jak z innego miasta.
    Spidi śliczny jest ten twój Marcelek,zdaj relację z pobytu w Szpitalu Św.Anny jak tylko będziesz mogła ok?
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Anula, nie jestem z Wa-wy. A jaki tytuł? Może gdzieś znajdę w necie. Właśnie ściągnęłam filmik W łonie matki, który był emitowany w National Geographic.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    W necie nie znajdziesz bo to jest płyta chroniona prawami autorskimi .Tytuł to "Poradnik na początek to co najważniejsze o ciąży ,porodzie i połogu.Autor Fundacja Rodzić po ludzku.

Treść doklejona: 10.11.12 15:25
    Ja ją dostałam na SR tzn mam dwie i jedną chcę komuś oddać najlepiej przyszłej mamie.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Spidermanka - cudny synus :))) gratulacje raz jeszcze :))

IzUK - gratuluje coreczki :))) super wiadomosc :)

Ja z nudow dzis pofarbowalam odrosty ;) bede sie lepiej czula przy porodzie ;) piekniejsza ;) hehe.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    madzia no to teraz na porodówke marsz :)
    --
  8.  permalink
    Spidi Marcyś jest cudny i strasznie mi przypomina mojego Patrysia w szczególności na 2 zdjęciu:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Marcelek śliczny. Podobny na tych fotkach do mojej Gosi z pierwszych zdjęć :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Cześć dziewczyny :bigsmile:
    Witam nową przyszłą mamusię :tooth: wielkie gratulację :tooth:
    Domoniczka a gdzie kupiłaś te butelki??? w jakim sklepie i ile dałaś? bo podobny zestaw z tej firmy był w sprzedaży na allegro, ale nie wiem czy można kupić bo aukcja zakończona, a jeżeli chciałaś przez neta to podaj link, proszę :wink:
    Anula Ty już kończysz szkołę rodzenia????? dopiero co zaczynałaś i taka podekscytowana byłaś :shocked: jak ten leci czas :bigsmile:
    Spidermanka śliczny synuś, jeszcze raz gratulację :clap:
    Madziauk jak się czujesz kochana?? coś sie dzieje?? święci???

Treść doklejona: 10.11.12 15:56
    Kandyzowana trzymaj się, początki zawsze są ciężkie...na pocieszenie powiem, że ja od kilku nocy spać nie mogę, pozycji znaleźć nie mogę, bolą mnie krzyże i mam bóle jak na @ :confused: jak się ułożę inaczej, np. położę się na lewym boku i położę miedzy nogami poduszkę to przechodzi :smile:. Ja anemii nie mam, wyniki mam dobre, ale się nie martw...maluch wysysa z Ciebie wszystkie najważniejsze witaminki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Anula85 - zeby to bylo takie proste, i marsz by wystarczyl. A tu jeszcze chca od Ciebie: skurczy co 3-5min, rozwarcia..itd itp. ;)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 10.11.12 16:04</span>
    venus87 - u mnie cicho szaaa.. "jaki tu spokoj, na na na na.. nic sie nie dzieje na na na na.. " tak moglabym spiewac i spiewac ;) Zaraz jedziemy z mezem na palestynskiego falafla ;) i od razu po jakies wedlinki do polskiego sklepu ;)
    Masz poduszke ciazowa do spania? Pytam, bo mi bardzo pomaga i wygodnie mi sie spi ;) takze polecam takowa :) no chyba, ze normalna miedzy nogami spelnia jej role w 100% to wtedy tez ok :) najwazniejsze by bylo wygodnie podczas snu ;)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Madziauk na razie mam normalną poduszkę, włożę sobie między nogami i jest o wiele lepiej, czuję jak moje nogi stają się lżejsze i od razu zasypiam :bigsmile: Najważniejsze, że czujesz się dobrze, że nic Tobie nie dolega i możesz funkcjonować :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    madziauk: no chyba, ze normalna miedzy nogami spelnia jej role w 100% to wtedy tez ok :)

Spełnia:wink: Do końca poprzedniej ciąży służyła mi zwykła duża poduszka. Teraz też z pewnością posłuży :-)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Zamówiłam butelki AVANT :bigsmile: http://allegro.pl/avent-zestaw-startowy-butelki-smoczki-promocja-i2760551639.html

Treść doklejona: 10.11.12 16:23
    Ale się cieszę :rolling: mały zakup a jak cieszy :jumping:
    --
  9.  permalink
    emza, ja do samego konca chodzilam, pod koniec normalnie pralam, spacerowalam :) lekarz kazal prowadzic oszczedny tryb zycia mi, ale tez nie kazal lezec non stop, zeby zakrzepicy nie dostac.
    Spidi jaka cudowna Kruszynka:))
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Spidermanka -gratuluje synka :)

Venus-widze ze tez ciesza male zakupki :))

Witam ,nowa mamusie :)

Treść doklejona: 10.11.12 17:07
    venus87: Madziauk na razie mam normalną poduszkę, włożę sobie między nogami i jest o wiele lepiej, czuję jak moje nogi stają się lżejsze i od razu zasypiam :bigsmile:

To ja wkladam miedzy nogi, koldre zlozna na pol i od czasu ciazy (bardziej widocznego brzuszka ),maz spi pod kocykiem :) Bo ja przejelam cala koldre:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    venus87 no sama nie mogę w to uwierzyć,ze to już koniec zajęć .Było ich tylko 7 a wiedzy tyle ,że głowa mi pęka od tego wszystkiego.Wczoraj musiałam wyjść godzinę wcześniej bo nie miała bym czym do domu wrócić,ale na te same zajęcia co były wczoraj idę jeszcze raz w czwartek 22 listopada.
    Co do kupowania wyprawki dla dziecka to ja się niesamowicie wzruszam jak dla małego coś kupuję i sprawia mi to niesamowita radość dlatego nie dziwię ci się,że się cieszysz z tych butelek.Tak samo będziesz się cieszyć jak pójdziesz na SR zobaczysz.
    A reszta mamuś co teraz porabia ?????????? Bo ja kończę pisać tego posta i jadę z mężem do Arkadii do kina na film "Pokłosie".
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    ależ Marcelek spidi cudny :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula -milego wieczorku :))
    Ja mialam isc na imprezke do szwagra ,ale okazlo sie ze ich synek ma infekcje i ja z mala jednak zostaje w domu .
    Boje sie o siebie i o nia ,2-3 h imprezki ,a potem bedziemy sie kurowac tydzien.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    No potwierdzam Marcelek jest prześliczny :)
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Spidi śliczny synuś

Treść doklejona: 10.11.12 18:06
    Dziewczyny napiszcie jakie są wasze sposoby na mdłości. nie potrafię się ich pozbyć.
    --
  10.  permalink
    Spidermanka śliczny synuś:)
    Venus ja mniej więcej to samo kupiłam mała różnica ceny:)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    edytak1984: Dziewczyny napiszcie jakie są wasze sposoby na mdłości. nie potrafię się ich pozbyć.

Ja rano jadlam herbatniki :)
    Pomagaja tez sucharki .

To ja dziewczyny kupilam inne tym razem butelkeczki niz Wy :) Te mialm dla niuni :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.