Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeNov 12th 2012
     permalink
    Milagros ,a co Twoj tato na to ??z tego jezeli dobrze kojaze jest lekarzem ?
    --
  1.  permalink
    tata wlasnie jest o mnie spokojny, podobnie jak inni lekarze, kazdy powtarza w kolko ze to normalne, ze to ciaza, tylko ze ja nie slyszalam o drugim takim przypadku z takim odczuwaniem objawu
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeNov 12th 2012 zmieniony
     permalink
    To najwazniejsze ze lekarze twierdza ze jest ok :) to niestresuj sie niepotrzebnie ...tak patrze jestes w 22 tc ,moze jak wejdziesz w 3 trymestr Ci przejdzie ,tego Ci zycze :)
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    hej a ja tu nowa :-) jestem w 5 tygodniu ciąży data porodu to 15 lipiec 2013 :-) i już zakochana jestem w moim małym sloneczku :-)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    witam ew3ame :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Ja zwróciłam uwagę na to co piszą o urlopie tacierzyńskim bo na nowy macierzyński nie mam szans i tak piszą,że od 1 stycznia 2013r urlop ojcowski najprawdopodobniej wyniesie 8 tygodni , będzie pełnopłatny i zapewnia ochronę przed zwolnieniem.Projekt nowelizacji kodeksu pracy zakłada zakaz równoczesnego korzystania z urlopów macierzyńskiego i ojcowskiego.Ojciec dziecka ma czas 2 lata na wykorzystanie tego urlopu od momentu narodzin.Mnie to ucieszyło ponieważ bardzo się martwiłam tym co zrobię z Piotrusiem we wrześniu gdy będę musiała wrócić do pracy a teraz wiem,że cały wrzesień i październik zostanie z nim mój mąż.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula85: .Projekt nowelizacji kodeksu pracy zakłada zakaz równoczesnego korzystania z urlopów macierzyńskiego i ojcowskiego

Kurcze ale to mnie zastanawia ,jezeli ja po porodzie bede na macierzynskim ,to co moj maz niemoze ze mna byc w domu ???Troche lipa ,dopiero bedzie mogl go wykorzystac jak ja skoncze macierzynski i przejde na wychowawczy tak ??
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Właśnie tak ,ale to chyba lepiej prawda bo o te 2 miesiące dziecię będzie dłużej z rodzicem.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    ew3ame - witaj :)

Anula85 - a to nie jest tak z polskim prawem, ze nie dziala ono wstecz? w sensie czy na pewno bedzie Wam przyslugiwal ten urlop tacierzynski?

Ja mieszkam w UK, wiec tak szczerze mowiac nie czytam o urlopie macierzynskim/tacierzynskiem w PL ;) Jak narazie nas to nie dotyczy, moze przy 2gim dziecku kiedys..kto wie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Może facet może w tym samym czasie co mama, wykorzystać te 2 tyg, tak jak było do tej pory. Jeśli chce 8tyg, to w innym terminie?
    Nie wiem, bo artykułu nie czytałam.

ew3ame - witaj i gratulacje. Masz termin w urodziny mojego taty :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula85: Właśnie tak ,ale to chyba lepiej prawda bo o te 2 miesiące dziecię będzie dłużej z rodzicem.

Ja wiem czy lepiej ???
    W chwili kiedy mama wraca do pracy to tak ,ale ja mam zamiar wrocic jak moje dziecko skonczy 2-3 lata .
    Ale tak pomyslam teraz ze bede wykorzystywac urlop po porodzie ,za rok 2012 i wtedy maz wezmie i tak np.2 tygodnie tacierzynskiego ,a tak bedzie mial wiecej wolnego dla nas :)

Treść doklejona: 12.11.12 16:59
    akirka: Może facet może w tym samym czasie co mama, wykorzystać te 2 tyg, tak jak było do tej pory. Jeśli chce 8tyg, to w innym terminie?

Tez mi sie tak wydaje :) Tymbardziej ze maz bedzie mi potrzebny ,zebym mogla na poczatku sie z dwojka ogarnac i dojc do siebie :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Piszą też o tym,że teraz urlop macierzyński wynosi 20 tygodni ,po tym można wziąć 4 tyg.urlopu dodatkowego .Ten dodatkowy urlop kobieta może oddać mężowi zanim złoży wniosek o urlop.W trakcie urlopu nie można tego zmieniać.Dodatkowy urlop mama lub tata mogą wziąć na własne życzenie ,ale nie muszą,wybór należy do nich.Żeby dostać urlop trzeba złożyć pisemny wniosek najpóźniej 7 dni przed jego rozpoczęciem .tylko ciekawe co z urlopem za ten rok ja mam na przykład do odbioru 9 dni czy można go włączyć w te urlopy i o ten czas pobyć dłużej z dzieckiem?
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    I napewno mozna rozbic te 8 tygodni :)

Treść doklejona: 12.11.12 17:02
    Anula- jak masz do odbioru 9 dni i np.jestes na zwolnieniu ,to z chwila urodzenia dziecka z automatu przerywa sie zwolnienie i od dnia narodzin wykorzystujesz te 9 dni urlopu ( platne 100%) .Dopiero po tych 9 dniach piszesz o urlop macierzynski.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    madziauk: Anula85 - a to nie jest tak z polskim prawem, ze nie dziala ono wstecz? w sensie czy na pewno bedzie Wam przyslugiwal ten urlop tacierzynski?
    No z tego co piszą to teraz ten urlop trwa 2 tyg a od 1.01.2013r ma trwać 8 tyg .Wszystko zależy od tego czy posłom uda się na czas uchwalić planowane zmiany .Ja żyję nadzieją,że to wejdzie w życie i będziemy mogli z niego skorzystać.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula85: Ja żyję nadzieją,że to wejdzie w życie i będziemy mogli z niego skorzystać.

A ciekawe jak to dziala,jak ja np.mam termin na 2/01 ,a urodze np.31/12 ,to czy bedzie dzialac w stecz ??
    Musze poszukac w necie troszke informacji :)
    --
    •  
      CommentAuthorGosia1986
     permalink
    MilagrosCud , a jakie bierzesz witaminy ? Może jest w nich za dużo magnezu jak dla ciebie ? Słyszałam, ze to właśnie magnez wywołuje często takie nudności bez wymiotów.

ew3ame, witaj :)
    --
  2.  permalink
    Qrcze mam nadzieje że się załapie choć szanse chyba są nikłe;/

Treść doklejona: 12.11.12 17:08
    Milagros ale Cię kochana męczy ta ciąża, może za niedługo dolegliwości minął i będziesz mogła cieszyć się ciążą:):) Myśl pozytywnie będzie dobrze:):bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Kochane. bedzie lapac sie na rok macierzynskego ta mama, ktora jeszcze we wrzewniu bedzie na macierzynskim. wtedy bedzie mogla przedluzyc. jesli bedzie konczuc w siwepbiuto juz nie.. tak ja zrozumialam..
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Emenemss:
    A ciekawe jak to dziala,jak ja np.mam termin na 2/01 ,a urodze np.31/12 ,to czy bedzie dzialas w stecz ??
    Musze poszukac w necie troszke informacji :)

Jeśli chodzi o urlop macierzyński nowy to nie masz szans tak samo ja bo też mam styczniowy termin,a nowy urlop wchodzi w życie od 1.09.2013r
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Tak wiem ze na macierzynski sie niezalapie :) zle napisalam ,chodzilo mi o to czy moj maz sie zalapie na te 8 tygodni :)

Tak to jest pisze ,a jednoczesnie rysuje balwanki :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    A dlaczego ma się nie załapać przecież ten urlop tacierzyński ma wejść w życie od 1 stycznia czyli nawet jak urodzisz 2-go to mężowi przysługuje już ten nowy urlop.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    No wlasnie chodzi mi o to jak urodze na koniec grudnia np.
    a jak juz w nowym roku ,to spoko ,napewno sie zalapie :)
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    powiem Wam że ja bym wolała żeby mój mąż mógł chociaż 2 tyg tego ojcowskiego wziąć razem z moim macierzyńskim, bo np po cc ciężko od razu śmigać samemu a co dopiero jak już jedno dziecko w domu jest...niby chcą lepiej a wyjdzie jak zwykle...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Edzia, Linden - GRATULUJE :winkkiss:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Hej dziewczyny - a ja się melduję w rozpoczętym wczoraj III trymestrze ciąży :bigsmile::bigsmile:

Pozdrowienia dla wszystkich przyszłych mamuś :smile:
    --
  4.  permalink
    Gosia - biorę femibion i rzeczywiscie niezaleznie magnez 2xdziennie z wit. B6
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Hej dziewczyny, wróciłam z zakupów, deseru na poprawę humoru i spacerku :bigsmile:
    Jestem znów wkurzona ( co dziś to normalne, wszystko mnie drażni ) bo wcześniej pisałam tak dużo i jak chciałam dodać komentarz to wszystko mi się skasowało :angry: eh...
    Gosia Ja też mam dziś dzień do bani, nic mi się nie chce, spać mi się chce, tragedia normalnie :confused: Musimy to przeżyć, może jutro będzie lepiej...
    Milagros trzymaj się ryba, wiem, że to nie łatwe ale niestety nie ominie Cię to, na pewno przejdzie ale kiedy? wszystko zależy od Twojego organizmu, jeszcze się nacieszysz ciążą. Może Gosia ma rację, kto wie czy to nie od witamin? Ja jak brałam Prenatal to też się źle czułam i odstawiłam...od razu lepiej się poczułam. Spróbuj odstawić na 3 dni witaminy a zamiast witamin włącz w dietę owoce i warzywa, kto wie?? może będzie lepiej... :grouphug: trzymaj się i daj znać!
    Violet i Malisiek fajnie, że napisalyście :winkkiss: Ulcia to samo :grouphug: rozstać się nie można? :tooth: Violet dobrze, że piszesz bo zastanawiałam się czy mój syn ma ADHD dziś :swingin:
    Witam także nową przyszłą mamusię i zaraz do piszemy Cię do nasz wspaniałej listy. Fajnie by było jak byś zrobiła sobie suwaczek :tooth:
    Addictive jeszcze trochę i FINISH!!!! :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    mońka: bo np po cc ciężko od razu śmigać samemu

ale przecież jak będziesz miała cc to twojemu mężowi należy się 2 tygodnie urlopu do opieki nad tobą i dzieckiem.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    1. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    2. aszlim 01.12.2012 (dziewczynka)
    3. basia_87 06.12.12(chłopiec)
    4. acia20 07.12.2012 (dziewczynka)
    5. ruda03 09.12.2012 (chłopiec)

6. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    7. gusiadm 25.12.2012 (dziewczynka)
    8. artystka80 27.12.2012 (chłopiec)
    9. Emenemss 2.01.2013 (dziewczynka)
    10. lapa 03.01.2013 (chłopiec)
    11. misia-ludek 5.01.2013 (chłopiec)
    12. Gosia1986 07.01.2013 (chłopiec)
    13. Anula85 12.01.2013 (chłopiec)
    13. emza 12.01.2013 (dziewczynka)
    14. kasia151288 16.01.2013 (dziewczynka)
    15. mońka 19.01.2013 (dziewczynka)
    16. agavva 21.01.2013 (dziewczynka, chłopiec)
    17. igisowa 24.01.2013 (dziewczynka)
    18. marakuya 1.02.2013
    18. GaggataB 1.02.2013
    19. justyna883 2.02.2013 (dziewczynka)
    20. milena1984 3.02.2013 (chłopiec)
    20. Olenka79 3.02.2013 (chłopiec)
    21. ikamek 05.02.2013 (chłopiec)
    22. 1aleks1 07.02.2013 (dziewczynka)
    23. beagraf 12.02.2013 (chłopiec)
    24. sardynka85 15.02.2013 (chłopiec)
    25. Addictive 17.02.2013 (dziewczynka)
    26. IzUk 19.02.2013 (dziewczynka)
    27. andziaiw 22.02.2013
    27. milka 1984 22.02.2013 (chlopiec )
    28. Szklania79 28.02.2013 (dziewczynka?)
    29. sushi 5.03.2013 (dziewczynka?)
    30. venus87 06.03.2013 (chłopiec)
    31. niezalogowana0 15.03.2013 ( dziewczynka )
    32. MilagrosCud 18.03.2013 (dziewczynka)
    33. DominiczkaA 19.03.2013
    34. venika 05.04.2013
    35. cloe78 20.04.2013 (chłopiec)
    36. KARKO 03.05.2013 (chłopiec)
    37. lilijeczka - 05.05.2013
    38. chaperon - 12.05.2013
    39. Hefalumpik 13.05.2013
    40. aravls 15.05.2013
    41. akirka 27.05.2013
    42. Kandyzowana 30.05.2013
    43. Andzia1508 12.06.2013
    44. Migotynka-1.07.2013
    45. edytak1984 05.07.2013
    46. sloneczko32 13.07.2013
    46. ew3ame 13.07.2013.
    --
    •  
      CommentAuthormisia-ludek
     permalink
    Milagros to proponuje ci zrobic badanie krwi na poziom magnezu, bo moze rzeczywiscie masz ponad norme i stad te objawy.

Co do urlopow to z tego co sie orientuje do tej pory kobieta ma 20tyg urlopu maciezynskiego + 4 dodatkowe jesli zlozy wniosek, nastepnie zazwyczaj wykorzystywany jest zalegly urlop wypoczynkowy i jesli ktos chce to moze wykorzystac caly lub czesc urlopu wypoczynkowego na dany rok. Tacie przysluguja 2tygodnie urlopu nieprzerwanie przed ukonczeniem 1rz dziecka.
    Emenemss prawo nie dziala wstecz (lex retro non agit) ale wydaje mi sie ze nawet jesli urodzimy w grudniu to nasz macierzynski obejmuje tez czesc 2013r czyli obejmuje wejscie nowych przepisow w zycie, wiec tacie bedzie przyslugiwac nowy urlop (tak to rozumiem bo podobnie przeciez beda mialy dziewczyny ktorym pierwsze 26tyg urlopu maciezynskiego konczyc sie bedzie we wrzesniu i beda mogly przedluzyc sobie ten urlop w mysl nowych przepisow)
    --
  5.  permalink
    moze odstawie chociaz ten magnez a i jak femibion odstawie na 2 dni to chyba nic sie nie stanie...a jak nie pomoze to najwyzej sie wykoncze...wzielam hydroksyzyne dzis i mam wyrzuty sumienia

Anula85: ale przecież jak będziesz miała cc to twojemu mężowi należy się 2 tygodnie urlopu do opieki nad tobą i dzieckiem.

nice, nawet nie wiedzialam ze az 2 tygodnie
    -- [/url]
  6.  permalink
    Anula85: ale przecież jak będziesz miała cc to twojemu mężowi należy się 2 tygodnie urlopu do opieki nad tobą i dzieckiem.

To chyba nie do końca tak jest, na wątku przepisy o ciąży i macierzyństwie już kilka razy poruszany był ten temat, może tam zajrzyjcie i poszperajcie co do tej opieki
    --
  7.  permalink
    oznajmiam niniejszym iz moja siara zamienila sie w mleko, masakra jakas
    -- [/url]
  8.  permalink
    Jej to bardzo szybko, a pytałaś ginekologa o to, czy to nie za prędko?
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Kupiłam sobie dziewczyny magnez+wit.b6 czy mogę sama na własną rękę brać??
    --
  9.  permalink
    pytalam i uslyszalam ze po prostu bede miala po urodzeniu fabryke mleka
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Kurczę mi się wydaję ,ze to za prędko
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Milagros bardzo szybko laktacja się zaczęła u Ciebie :shocked: może do ginekologa zadzwoń? mi się też delikatnie w zmorzyła się produkcja siary, ale nie ma tragedii...szczególnie z lewej piersi, a z prawej praktycznie nic :wink:

Treść doklejona: 12.11.12 18:33
    Aaaa rozumiem, zaoszczędzisz na sztucznym mleku hihihihi, będziesz mogła sobie ściągać, karmić małego, super :bigsmile: Ja też mam nadzieje, że będę miała mleko w piersiach przez rok :confused:
    --
  10.  permalink
    mnie tez narazie z lewej tylko, normalnie juz 2 raz biale mleko pocieklo, dzwonilam i lekarz pytal jaki kolor, ja mu na to ze przezroczysto- biale, a on ze to dalej jest ta siara i zeby sie nie martwic
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    venus87: magnez+wit.b6 czy mogę sama na własną rękę brać?

Venus a masz jakieś dolegliwości jak skurcze mięśni, że chcesz magnez brać? MI ginka kazała odstawić na początku, bo też brałam i powiedziała, że to pomaga w późniejszym etapie jak pojawiają się skurcze łydek itp.
    W zestawie witamin tez jest magnez na pewno. Bierzesz coś?

Ja dziś byłam u stomatologa i całe szczęście tylko 2 zęby do zrobienia. Dentystka powiedziała, że dzidzia ciągnie ze mnie wszystkie minerały, bo mam słabe szkliwo i przy wierceniu zauważyła, że ząb miękki. Muszę więcej wapnia jeść i fluoru min. z ryb.

Co do urlopu, to ja się będę zastanawiać jak rzeczywiście to wejdzie w życie, bo teraz to mogą sobie gadać co chcą...Niech lepiej becikowe oddadzą ;)
    --
  11.  permalink
    lekarz powiedzial; ze tego sie nie wyciska bo to powoduje przemiane siary w mleko a ja rzeczywiscie dzis nacisnelam bo mnie bolalo
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Akirka ja nie biorę żadnych witamin, mam dość bujną w witaminy dietę i jak na razie mam dobre wyniki, i za wiedzą lekarza witamin brać nie muszę...ale czytałam, że dziewczyny ( które już urodziły ) brały magnez na twardnienia brzuszka, często mi cierpnie lewa ręka i noga, może też nie będę taka senna..:neutral:

Treść doklejona: 12.11.12 18:56
    J do stomatologa tez idę pod koniec listopada, chodzę i dbam bo mam bardzo słabe zęby i dziąsła :sad: przed ciążą już myślałam o tym i powiem, że się boję bólu zęba panicznie!! mam zdrowe zęby ale moja stomatolog powiedziała, że mam się pojawiać często i myć zęby pastą z górnej półki...:neutral:
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Dziewczyny napiszcie mi jak to jest jak ktoś prowadzi własna działalność ci jednocześnie jest zatrudniony? Czy któraś z was jest w takiej sytuacji? co z macierzyńskim i ewentualnym chorobowym?
    --
  12.  permalink
    edytak ja jestem w takiej sytuaacji i ksiegowa mi powiedziala ze moge ale nie musze wcale zawieszac tyle ze skladki lecą wiec najprawdopodobniej od stycznia zawieszę
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormisia-ludek
     permalink
    venus ja zrobiłabym najpierw badanie na poziom magnezu bo jeśli jest w normie to lepiej nie stosować. Koszt takiego badania to ok 6zł

edytak tutaj jest odpowiedni wątek
    http://forum.28dni.pl/discussion/43/50/porady-w-zakresie-przepisow-o-ciazy-i-macierzynstwie/#Item_2
    --
    •  
      CommentAuthorGosia1986
     permalink
    edytak1984, ja mam podobną sytuację tzn mąż ma firmę a ja jestem zgłoszona jako współwłaściciel.
    Należy się macierzyński jak każdej zatrudnionej osobie - przynajmniej tak mówi nasza księgowa.
    --
  13.  permalink
    ale mi zagwozdkę dalyscie z tymi witaminami w ciazy, bo ja myslalam ze magnez i B6 to wlasnie na mdlosci są dobre i nie da się tego przedawkowac, ale moze rzeczywiscie w polaczeniu z tym femibionem jest cos nie halo, biore do tego jeszcze acard - kto wie czy tez sie nie przyczynia

no i fraxiparine - ale ona chyba nie ma tu nic do rzeczy

rozmawialam dzis z tata, który mowi ze jego znajoma tez sie leczyla u tego samego profesora co ja i byla tak jak ja - po szczepieniu limfocytami i cala ciaze tez sie zle czula, musze z nia pogadac jakie miala objawy konkretnie
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    MilagrosCud - wlasnie sobie przypomnialam, ze przez kilka dni we wczesnej ciazy (1 trymestr) bralam witaminy (zestaw dla ciezarnych), bo mi sie kwas foliowy skonczyl (folik) a w sklepie niedaleko nie mieli. Strasznie sie po nich czulam, mialam mega nudnosci.. wiec moze cos w tym jest. :confused:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Milagros wypytaj się wszystkiego :smile:
    --
  14.  permalink
    ja jakos nie mam zaufania do lekarzy od kiedy znalazlam sie w szpitalu, podali mi diphergan po ktorym czulam ze zaraz odlecę. Zglosilam to na obchodzie i dostalam informację, że to przez ciaze:-/ mam jakies wrazenie ze lekarzy g...o obchodza dolegliwosci typu mdlosci, lubia bardziej hardcore'owe objawy, typu krwawienie z drog rodnych albo rak szyjki macicy, wtedy by sie mna zajeli
    -- [/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.