Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    madziauk masuj masuj może akurat ty zaradzisz coś na tę sytuację:) Oby się już rozwiązało wszystko ,poród zbliża się wielkimi krokami:)
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    madzia, no to działaj naturalnie:thumbup:
    --
  2.  permalink
    kochana trzymam kviuki za wywolanie przez Ciebie porodu:)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Madzia- masuj masuj ,moze sama cos poradzisz ,a zreszta ,jak sama?? ;p masz meza od tego :)))
    Zycze CI ,szybkiego porodu naturalnego ,skoro niechca Cie puscic do domku ,trzymam kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    No właśnie mąż nic nie pomoże, bo tu gdzie leże sala jest 4 osobowa. Idę masowac te sutki .:devil:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Hej dziewczyny jestem dziś wykończona, mam wrażenie, że mi duszno :neutral:
    Madzia to zostań w szpitalu, bez powodu by nie zatrzymywali. Masuj suty, cycki co możesz jeszcze...może się ruszy :bigsmile: trzymam kciuki :bigsmile:
    Anula wiem, że łatwo jest mi mówić...ale spokojnie, nie martw się...bo to źle wpływa na Ciebie i dzidzię :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    madziauk trzymaj się - już niedługo
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    madziauk trzymam za was kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthorGosia1986
    • CommentTimeNov 15th 2012 zmieniony
     permalink
    Madziauk, trzymam kciuki żeby przez noc się rozkręciło :)

venus87, ja miałam takie duszności wczoraj w nocy - myślałam że zemdleję.
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Cloe78 jak milo, ze dzieli nas tylko kilka dni i ktos ma zblizony termin do mojego :)
    jak widze wiekszośc z was zna juz plec dzieciatka, ja niestety jeszcze nie ;) 30.11 mam wizyte i może sie dowiemy, ale i tak najwazniejsze zeby dzidzia byla zdrowa :) też chcialabym aby mąż mi towarzyszył ale nie wiem czy gin go poprosi o wejscie do srodka - oby :D 3mam kciuki za wszystkie przyszłe mamusie, ktore martwia sie o swoje pociechy zeby wszystko bylo dobrze!!
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ange, ale gin może nie wiedzieć, że chcesz z mężem i nie poprosić :) Ja weszłam z mężem i powiedziałam, że dziś z obstawą:) Jak poszłam na fotel, to się zapytałam czy mąż może podejść a ginka na to, że przecież po to przyszedł ;)
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    madziauk No i ja właśnie o tym pisałam porodówka w UK i żadnego lekarza szkoda słów a jak sie coś dzieje to dopiero dzwonią :(
    Moze ty jednak na razie sie nie ruszaj z tego szpitala wiem ze maly ruszał sie 10 min po usg ale może w końcu ci zaczną wywoływać Z tego co wiem to najpierw zel na zmiękczenie szyjki później tabletki później kroplówka a na końcu cc wiec możne ten zel wystarczy pomasujesz sutki pochodzisz i pójdzie szybko :* czego ci z całego serca życzę
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    witam wieczorowa pora, widze ze u was sie sporo dzieje
    Anula - koniecznie ten test na glukoze zrob, bo moze rzeczywiscie cos z cukrem masz, a dziecko moze byc po prostu duze, bo jak w 32 tyg masz 2400kg to liczac do porodu moze miec z 4 kg i po prostu bedzie duzy, ostatnio wiele duzych dzieci sie rodzi, ale kolejne usg powinno ci rozwiac watpliwosci
    madziauk - trzymam kciuki za naturalny porod, oby sie udalo bez zbytniego bolu i w miare naturalnie, a moze juz jutro bedziesz tulic Karolka
    witam nowe mamusie - super ze lista sie wydluza
    ja juz sie nie moge doczekac usg - mam we wtorek, jestem strasznie ciekawa jak maly rosnie i ile juz wazy
    ostatnio sie troche niepokoje bo moj maly ma dni malo ruchliwe, pare dni temu potrafilam go czuc przez 3/4 dnia a od 2 dni sporadycznie i delikatniej, moze sie tak odwrocil ze od strony brzucha mam jego plecki i pupe bo od 2 dni czuje bardziej przeciaganie i przesuwanie niz kopniaki, wczesniej byly zdecydowane kopniaki, no nic, wazne ze cokolwiek czuje to chyba jest w porzadku... miala tak ktoras z was na tym etapie co ja? ze czasem slabo i malo czula ruchy?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    milka1984 - ja tak mam do tej pory, gin mi powiedział, żebym zauważała ze Mała się rusza ale mam nie liczyć ruchów, żeby się nie denerwować.
    --
  3.  permalink
    madziauk chwilę mnie nie było a tu takie rzeczy się dzieją! trzymam kciuki, żeby masaż pomógł i inne naturalne przyspieszacze, żebyś nie musiała mieć wywoływanego na siłę, Karolek na pewno to rozumie i Wam pomoże:wink:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Violet chwilę Cię nie było??:bigsmile: jakiś czas temu hihihihi, tyle synek zabiera czasu Tobie, że godziny mijają jak minuty :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Nie chcą puścić mnie na noc do domu, położna do końca sama nie wie co jest zle - ponoć coś jednak z przeplywami. Ma przyjść lekarz i nam wytłumaczyć, choć jak patrzę na wynik dzisiejszego usg to PI mam na poziomie 95% czyli 1.0
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dziewczyny idę się rozciągnąć trochę i spać, zmęczona jestem... papapa dobranoc
    --
  4.  permalink
    a ja mam 2 pytania:

1. Jak badam tetno dopplerem to slysze rozne stukania: jedno z predkoscia 98, inne znowu 130 a jeszcze inne (przypuszczam ze dziecko) 150/min, co to sa te inne uderzenia?

2. dzis dziecko kopie mnie bardzo ale to bardzo nisko: wzgorek lonowy, pecherz moczowy a nawet nizej, tez to macie?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    madziauk i dobrze ze cie nie wypuścili na miejscu bedą małego monitorować moze w końcu zjawi sie lekarz i powie co i jak dasz rade wiem ze szpitale sa ohydne ja tez ich nie cierpie ale lepiej dmuchać na zimne :*
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Milagros, w detektorze mozna wysluchac:=twoje tetno, dziecka serduszko i tetno w pepowinie(to slychac jako tetno,ale z poglosem takie szuszuszu).
    Anula, jaki wiek ciazy (i date porodu) masz na usg w 12/13tc? I ten jest prawidowy,bo potem dzieci rosna roznie. A glowka ile tygodni roznicy jest miedzy wiekiem ciazy?
  5.  permalink
    Milagros
    1. Doppler jest na tyle czuly ze moze wyczuc tetno twoich naczyn krwionosnych 98, moze pepowine. Choc 130 i 150 wskazuja na dzidziusia
    2. Mnie na Twoim etapie dzidzius tez kopal czasem bardzo nisko, tak ze kopniaczki i przeciaganie czulam ze tak powiem, w pupie;)

Treść doklejona: 15.11.12 21:02
    Milagros
    1. Doppler jest na tyle czuly ze moze wyczuc tetno twoich naczyn krwionosnych 98, moze pepowine. Choc 130 i 150 wskazuja na dzidziusia
    2. Mnie na Twoim etapie dzidzius tez kopal czasem bardzo nisko, tak ze kopniaczki i przeciaganie czulam ze tak powiem, w pupie;)
    --
  6.  permalink
    montenia i rozumiem ze tetno w pepowinie moze miec np 100 a dziecka 150?

Treść doklejona: 15.11.12 21:05
    aha kumam czyli zawsze musze szukac tego 150
    -- [/url]
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    milka- przeciaganie to tez ruchy zaliczajace sie do "kopniakow", moze to malo logiczne ale tez ruchy wiec nie martw sie. A zaczynasz liczyc ruchy? mi ostatnio gin powiedzial ze po 28tygodniu jak zauwaze ze dziecko zmniejszylo swoje ruchy to mam dzwonic. Ja tez tak mam ze maly czesto sie kreci wierci ale nie kopnie, a czasem to tylko kopniaki i to dosc bolesne. Spoko loko
    --
  7.  permalink
    misia-ludek: Mnie na Twoim etapie dzidzius tez kopal czasem bardzo nisko, tak ze kopniaczki i przeciaganie czulam ze tak powiem, w pupie;)

dokladnie dzis poczulam w tyłku ruchy:shocked:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    milka1984 ja też właśnie od kilku dni bardziej czuję przeciąganie niż kopanie i też się zaczęłam martwić, że za słabo to wszystko czuję... ale rozmawiałam dzisiaj z ginem i za specjalnie na to nie zwrócił uwagi - szczególnie, że mam łożysko na przedniej ścianie i mogę tak czuć...

z gorszych wieści to dostałam fenoterol i ispotin (na twardnienia brzucha)- chociaż szyjka ponoć jest ok i się nie skraca... za tydzień kontrola, a w najgorszym wypadku szpital :/
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    no wlasnie niby czytam ze od 3 trymestru powinno sie zaczac cos tam liczyc, tylko ze nie bardzo rozumiem bo przeczytalam gdzies ze powinno byc min 10 na godzine, a u mnie bywa ze maly 3 czy 4 g nic sie nei rusza, potem pofika z 10 czy 15 min i dalej nic i tak co jakis czas i nie ma szans zeby ruszal sie z czestotliwoscia 10ruchow na godzine przez caly dzien. u mnie wlasnie nie sposob ocenic jaka jest norma dla mojego malego, sa dni ze rusza sie bardzo duzo i intensywnie a sa ze ma pare chwil 10-15min pare razy dziennie tylko, moze po prostu jest grzeczny albo teraz inaczej odwrocony

Treść doklejona: 15.11.12 21:27
    sardynka - a co masz skurcze ze takie leki dostalas? wazne ze szyjka trzyma. na pewno bedzie dobrze tylko moze duzo odpoczywaj i sie oszczedzaj
    -- [/url]
  8.  permalink
    Milagros ja od samego początku odkąd zaczęłam czuć ruchy do chwili obecnej czuje tam na dole jak ty:) także ok:)
    --
     permalink
    sardynka- oj to lezakujemy razem, pionowo na lewym boku, mozna ewentualnie oddychac :P
    a tak na powaznie to wlasnie twardnienia to chyba z przemeczenia sie biora....
    milka- nie wiem czy ja dobrze licze, ale na tym swistku ktory dostalam to mam 2x dziennie o stalych porach liczyc od 1ruchu odmierzyc czas do ruchu 10go i zobaczyc ile czasu uplynelo, do 2h max, ale zazwyczaj maluszek w pierwszych 20-30min sie porusza tyle razy no i czkawka tez sie zalicza wszystko w sumie co poczujesz.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 15.11.12 21:39</span>
    no i radzili by liczyc po posilku albo jak wstajesz z lozka, czy twoj maluszek ma juz jakies stale pory kiedy cie obkopuje? bo moj od polnocy do 3 rano pomarz sobie ze zasniesz:)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    milka1984 właśnie skurczy jako takich nie mam... po prostu mój brzuch np. jak stoję i chodzę robi się bardzo twardy - jak się kładę to zaraz to przechodzi i tak w kółko... jak leżę to nie łapie mnie twardnienie itp.

a co do liczenia ruchów to liczysz nie co godzinę tylko w godzinach kiedy zauważysz, że dziecko jest aktywne (jak zaczyna się ruszać to zaczynasz liczyć ruchy - jak dojdzie do 10 przestajesz liczyć)- maksymalnie liczysz przez godzinę czy pojawi się 10 ruchów - jeśli nie to wtedy jest to alarmujące... a tak normalnie jak po 5 minutach naliczysz 10 ruchów to po prostu przestajesz liczyć dalej :) (nie wiem czy jasno w miarę to napisałam :p)
    --
     permalink
    sardynka- o to moja polozna na to ma odp: bo macica to jeden duzy miesien,i ten miesien pod wplywem ciezaru dziecka i grawitacji sie spina a jak polezysz to sie rozluznia.juz sama nie wiem gdzie tu prawda.
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    milena i sardynka - dziekuje, juz w takim razie wiem, no wlasnie juz pare razy liczylam jak zaczal sie ruszac czy jest 10 i zawsze do 15min bylo 10, ale jak mowie ostatnio raczej delikatnych takich bardziej przeciagajacych niz kopniakowych :) jedyna pora jaka jest zawsze z ruchami to w kolicach 9 jak wstane i jem sniadanie to wtedy zawsze mnie wita, a tak to czesto tez wieczorem przed zasnieciem ale nie zawsze, no i pare okresow w ciagu dnia np teraz leze na lewym boku od 2 godzin i on sie tak przeciaga srednio co 20 min takie np 4 przemieszczenia czy przeciagneicia i 20min spokoj ale generalnie czuje go w brzuszku wiec chyba jest ok :)
    milen - to wspolczuje w nocy tych ruchow, ale one serio nie daja ci spac? ja jeszcze takich nie mam, czasem czuje w nocy jak zmienie bok to dziecie da mi znac ze mu sie nie podoba ze leze na tym boku ale to takie 2 czy 3 pukniecia i spimy dalej, wiec w nocy na razie nie czuje zeby buszowal
    -- [/url]
     permalink
    no jak sie urodzi to mam pozamiatane... bedzie sie budzil w tych godz. takie slyszalam opinie, i tak w ksiazkach pisza. a kopie jak male zrebie:) no chyba bedzie z niego pilkarz:P
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    sardynka dla ciebie wiec chyba jedyna rada jest odpoczywanie jak najwiecej, ja na razie nie wiem co to twardnienia brzucha bo jedyne co mnie boli jak wiecej pochodze to spojenie lonowe i pachwiny ale to po spacerach najczesciej, zycze wam zdrowka i cierpliwosci w tym odpoczywaniu
    -- [/url]
     permalink
    dopiero sie doczekasz jak ci ktoregos pieknego dnia za 2tygodnie przysoli:))))
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Madziu myślałam pół dnia co tam u Ciebie a nie miałam czasu tu wejść:(
    Daj znać co Wam wytłumaczy lekarz.
    Trzymam dalej mocno kciuki! :*
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    milena - no tez sie obawiam ze ktoregos dnia moge poczuc i moc kopniakow i bezsenna noc z tego powodu przezyc no i twardnienia brzuszka pewnie tez predzej czy pozniej mnie nawiedza ale na razie ciesze sie ze tego nie odczuwam :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    My dalej czekamy na lekarza, chcemy iść do domu, synek się rusza dużo i chcielibyśmy zacząć stosować naturalne metody indujcji porodu. Ciekawe co na lekarz, położne mogłyby nas wypuścić, ale konsultantka z izby przyjęć coś wspominała o tych przeplywach, które według wydruku usg są w normie. Ale ta konsultantka była przeciwna mojemu wyjściu do domu, nikt nie wie dlaczego. Bo i dlatego właśnie czekamy na lekarza niech poda nam konkrety. Bo jak można synka naturalnie na świat przywołać, to nie chcemy go pośpieszyć farmakologicznie. Jestem już zła od tego czekania. :devil:
    --
  9.  permalink
    Ja dzis mialam, wrecz bolesne te wierzgania synka, tak wbijal mi swoje stopki w lewym boku ze myslalam ze zaraz mnie rozerwie, no i boksowanie pecherza jakby igielki mi wbijal. Ale i tak cudowne uczucie.
    Dobranoc kochane
    --
     permalink
    misia :swingin: mi tez mimo bolu sie to podoba :)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 15.11.12 22:25</span>
    madziauk- niech lekarz sie wypowie, bo jadna tak druga siak...
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    madziauk - to trzymam kciuki zeby lekarz powiedzial ze jest ok i zebyscie nocke spedzili w domciu :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Madzia - no to czekamy na decyzję ale widać, ze dzisiaj nie wyjdziesz już chyba..... z resztą jesteś w szpitalu, gdzie masz fachową opiekę więc pomyśl sobie, że nie jest tak źle....
    A jutro widocznie się rozwiąże sytuacja, może uda wam się wyjsć do domu?
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Madziu ja tez mysle jak dziewczyny moze lepiej jak zostaniesz, i bede monitorowac Karolka.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    montenia: Anula, jaki wiek ciazy (i date porodu) masz na usg w 12/13tc? I ten jest prawidowy,bo potem dzieci rosna roznie. A glowka ile tygodni roznicy jest miedzy wiekiem ciazy?
    Cześc właśnie przeglądam te usg i na żadnym nie ma napisane który to tc i jaka jest data porodu a główka Piotrusia odpowiada 36 tc a tułów i nóżki 33 tc.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 15th 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, ale problem jest taki, ze mnie tu nikt nie sprawdza i nie monitoruje. Nie mam badan, ktg, nic po prostu jedna kolsuntantka, która już poszła do domu uważała, ze powinnam zostać w szpitalu. Nic nie napisała w książce dlaczego. Położne nie potrafią odpowiedzieć na pytanie. Ja nawet na sali z mężem nie siedzę, bo tam babki poszły spac. Siedzimy w sali telewizyjnej, ja ciagle w ubraniu w którym przyszłam. Czekamy na jakiegoś lekarza, bo ponoc on wie dlaczego mamy zostać. Położne boja się podjąć jakakolwiek decyzje. Pytaliśmy się ich czy jest ktoś inny, kto mógłby nam to wszystko wytłumaczyć. Nie ma nikogo. Nikt nic nie monitoruje, nic się nie dzieje... Od rana, a my czekamy w zawieszeniu. I będziemy czekać, bo to wszystko jest conajmniej dziwne.:confused::confused:
    --
    • CommentTimeNov 16th 2012
     permalink
    wow, no to niezle,ze taka pustka w szpitalu... A o ktorej tez lekarz do ciebie dojdzie nie wiesz? rzeczywiscie podejrzane to wszystko...
    :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 16th 2012 zmieniony
     permalink
    Milena, niestety lekarz się nie pojawił.
    O pierwszej w nocy mąż pojechał do domu, ja miałam odpoczac i się wyspać. Mój kochany będzie rano przed obchodem, porozmawiamy razem z lekarzem. Ja cała noc nie spalam, bo babka w moim pokoju tak głośno chrapie, ze nie da się spać. Uszy mam zatkane wata, a dalej wszystko głośno słyszę. Głowa mnie boli ( dostałam paracetamol - wow ). To jest moja pierwsza noc w ciąży nie przespana. Nie wiem jak oni wyobrażają sobie to, ze bedą mi wywoływać porod. Ja muszę odpocząć , wyspać się, chce do domu .:cry:
    --
  10.  permalink
    Jej Madzia, mam nadzieje ze po obchodzie lekarz bedzie mial dobre wiesci i bedziesz mogla wyspac sie w domu. Ale to karygodne zachowanie lekarza, ze nie przyszedl i tak dlugo musicie czekac w niepwnosci. A jak Karolek?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 16th 2012 zmieniony
     permalink
    Misia-ludek , tu jest kilka oddziałów, ten jest dla kobiet w ciąży z problemami/ chorych + poczekalnia na wywoływanie. Jest jeszcze porodowka jak w domu, tam typowo naturalnie się rodzi. I tzw. Centrum narodzin, gdzie robią cesarski, dają znieczulenie przy porodzie , wywołują porody i ten oddział jest najbardziej oblegany. Tam nas skierowali,ale oczywiście kobiety które przyjeżdżają tam rodzic maja pierwszeństwo. Więc my tak czekaliśmy. Lekarz na nasz oddział przychodzi rano i jak coś ważnego się dzieje. Taka tu poczekalnia. Zła jestem bo cała noc nie spalam. Karolek kopie także wszystko ok. Przez cały dzień zmierzyli mi tu tylko na tym oddziale tętno,mam w normie jak zawsze. Np i o tej 1 w nocy położna posłuchala tetna synka doplerem. Ciekawe czy po obchodzie wypuszcza mnie na kilka dni do domu. Muszę odpocząć psychicznie i fizycznie. Chciałabym spróbować naturalnych metod wywoływania porodu w domciu i ewentualnie nastawic się psychicznie ( pozytywnie oczywiscie) na wywoływanie w następnym tygodniu.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 16th 2012
     permalink
    Przechodzilam przez to samo po porodzie... Nie chcieli mnie puscic do domu ze wzgledu na wysokie cisnienie. Caly dzien czekalismy na lekarza, zeby wydal opinie. Mieli tam grupe lekarzy, ktorzy ciagle byli na Emergency i nie mogli do mnie przyjsc i lekarz zaszczycil mnie dopiero rano. A w nocy nic ze mna nie robili i- nawet razu nie zmerzyli mi cisnienia. A poza tym, wielce twierdzilli, zebym zostala na noc(bo chcialam sie wypisac na wlasne zyczenie), bo sobie odpoczne i sie wyspie. A w nocy nie spalam prawie w ogole, bo mi malutka nie dala, a rano bylam ledwo zywa.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.