Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeNov 16th 2012 zmieniony
     permalink
    U mnie do szpitala wymagają wynik posiewu w kierunku GBS po 35 tc, i chyba większość dziewczyn tu na forum też miało to badanie robione. Na razie nie umiem powiedzieć na czym ono polega bo jeszcze nie miałam tego badania.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeNov 16th 2012
     permalink
    acia20: Na razie nie umiem powiedzieć na czym ono polega bo jeszcze nie miałam tego badania.

Jest pobierany wymaz z pochwy i odbytu. Nic nie boli i trwa krótko :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Witam nowe Mamuski serdecznie i gratuluje :) Super, ze taki "wysyp" mamy :) wreszcie lista urosla do rozmiarow mniej wiecej z czasow, w ktorych i ja sie dopisywalam :)))

Anula - poczytaj sobie o GBS tu : http://www.paciorkowiec.pl/ , w UK nie robia tego badania standardowo - ja robilam prywatnie, bo lepiej dmuchac na zimne :)

Ale sobie pospalam, teraz wieczorek z mezem :)

ps. w domu nawet zwykla herbata smakuje lepiej :)))
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    :D
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Cały czas mnie zastanawiają te moje bóle w kroczu ciekawe co to może być.Zapytam o to w środę lekarza i o badanie gbs czy tez mi je zleci?

Treść doklejona: 16.11.12 21:47
    madziauk:
    Anula - poczytaj sobie o GBS tu : http://www.paciorkowiec.pl/ ,

dzięki już czytam.
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Witam Was Dziewczyny, szczególnie majóweczki--->dużo nas :) Prędzej czy później dołączy jeszcze troszkę dziewczyn bo niedawno zazieleniły im się końcówki :D Sama widziałam... Ja niestety dalej mam napady wycia jako to ładnie określiła Milagros. Ale wczoraj zmieniłam lekarza prowadzącego i dał mi wiele zaleceń, które skutkują. Przede wszystkim mam uzupełnić jony - Gastrolit, łykać dużo witamin i jeść dużo białka. i właśnie zaczęłam zastanawiać się czy dobrze zrobiłam rezygnując z testu z krwi (PAPPA)... Jak to u Was wyglądało? Pozostałyście na USG czy robiłyście dalszą diagnostykę?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Anula85 - mozliwe, ze Twoj skarb juz jest nisko i glowka uciska. Ja tak mam wlasnie mniej wiecej od 3 trymestru, jak mi sie synus obrocil glowka w dol :)
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    W_P_Gosia - u mnie ten test był robiony i porównywany z USG nie było opcji ze mogę zrezygnować.
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    witam nowe przyszle mamusie:)
    z ostatniej chwili gin mi dzwonil i oczywiscie oblalam pierwszy test na glukoze-mam1,46 a norma to 1,3 i mniej;( jutro na 7.20 ide spowrotem na ta przekleta glukoze, tym razem na 3h.
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Dzięki Acia, ja oczywiście zaczęłam się zastanawiać ale już trochę późno :/ Może i dobrze bo pewnie bym się martwiła jakby coś było nie tak... Generalnie USG wyszło ok, nt 1,3; kość nosowa ok, udowa też.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Witam nowe przyszłe mamusie :bigsmile::bigsmile: końcówka listy została przekształcona, ale spoko zaraz poprawię :tongue:
    Dziewczyny nie mam sił czytać wszystkiego, wiem, że nie które z Was mają zmartwienia, więc trzymam za Was kciuki, będzie dobrze na 100% i się nie martwcie :grouphug:
    Bardzo piękne są te psy!!!!!! serio, jestem pod wielkim wrażeniem

Treść doklejona: 16.11.12 22:01
    Idę spać...dobranoc dziewczyny :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    madziauk: Anula85 - mozliwe, ze Twoj skarb juz jest nisko i glowka uciska. Ja tak mam wlasnie mniej wiecej od 3 trymestru, jak mi sie synus obrocil glowka w dol
    aaaa tak madzia masz rację zapomniałam o tym ,że lekarz sam mi powiedział,że mały jest bardzo nisko i może tak być ,ze to on uciska.
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    W_P_Gosia u mnie tez USG wyszlo dobrze, pomimo tego mialam tez badanie z krwi.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dobra kochane ja już idę spać,wpadnę tu jutro a teraz DOBRANOC :)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Niezalogowana, wiem,wiem,ze na nogach masz. Tylko ja napisalam,ze cc zalecaja wlanie przy zylakach,ale sromu,bo one moga pekanac podczas porodu sn (bo nie slyszalam o pekaniu zylakow na nogach). A bierzesz jakies leki przeciwzakrzepowe?
    Milena, a ile razy mierzysz to cisnienie? Ja mierzylam 3 razy dziennie (rano-ale nie od razu po wstaniu,tylko siadalam na 10 minut w fotelu i potem dopiero na siedzaco mierzylam, po poludniu i na wieczor. trzeba mierzyc w spoczynku i wczesniej z 10 minut lwpiwj nic nie robic, tylko sobie posiedziec). Ja mialam skaczace ,tak ze raz bylo 110/60,pozniej kolejne mierzenie np.150/90,potem kolejne 125/80.
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula85: madziauk: Anula85 - mozliwe, ze Twoj skarb juz jest nisko i glowka uciska. Ja tak mam wlasnie mniej wiecej od 3 trymestru, jak mi sie synus obrocil glowka w dol

aaaa tak madzia masz rację zapomniałam o tym ,że lekarz sam mi powiedział,że mały jest bardzo nisko i może tak być ,ze to on uciska.

Anula ,ja mam to samo ,czasmi az takie ,ciegniecia ,klocia .
    Lekarz powiedzial ze dziecko mi dokucza ,ze to glowka jest nisko juz i stad ten bol,ale ze nic sie niedzieje :)
    A-ha i powiedzial mi ze jak leze wkladac pod dupcie poduszke i faktycznie dziala ,albo ja koldre zwijam w rulonik i wkaldam miedzy nogi :d i tez nieczuje bolu.
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    montenia dzisaj to ja juz mierzylam 4razy, przed i poposilku, ranem i przed i po obiedzie popoludniu i losie jakie mi cyfry wychodza,a najwieksze wlasnie przed jedzeniem....juz sama nie iwem o co chodzi, a no ja mierze na siedzaco i widocznie musze dluzej w spokoju posiedziec...ale jak doprowadze do tegoz e jestem juz glodna i czas cos zjesc bo mi jezdzi w brzuchu, to jak 1 co chwyce za jablko to rece mi sie trzesa....i czuje pikawe

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 16.11.12 23:34</span>
    emenemss- mi w ten sposob mniej biodra bola, a jeszcze 1poduszke podkladam pod brzuch abym go nie przygniotla i nie przeturlala sie calkowicie, bo moja ulubiona pozycja do spania to na brzuchu z 1 noga ugieta:P
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeNov 17th 2012
     permalink
    Milena, to nie mierz ani na glodnoa ani od razu po jedzeniu. I 3 razy dziennie wystarczy. Ja na poczatku tez mierzylam tak czesto,ale lekarz mi powiedzial,ze mam tylko 3 razy mierzyc,bo nierzenie cisnienia tez moze wiazac sie ze stresem,bo czekasz na ten liczby i sie denerwujesz. Mierz 3x i to wystarczy.
    Ja w drugij ciazy mialam cisnienie w granicach 110/60 i nie mialam zatrucia ani rzucawki,ale kontrolowalam cala ciaze.
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    milena a jaki masz cisnieniomierz? bo jesli masz nadgarstkowy to on jest niewiarygodny. mnie lekarka kazala zakupic naramienny i wykonywac pomiar na siedzaco tak zeby ta opaska naramienna byla na wysokosci serca. i ja robie zawsze 2 albo 3 pomiary za 1 razem bo np czesto pierwszy pomiar jest inny niz ten drugi. mierze wiec 2 lub 3 razy, jesli 1 i 2 sa podobne +/- 3 to juz wiecej nie meirze a jak sa zdecydowanie rozne to mierze 3 raz ktory najczesciej jest taki jak ten drugi. i staraj sie robic tak jak mowi montenia zeby po chwili wyciszenia mierzyc. ponoc nie wolno po jedzeniu od razu. ja mialam cisneinie u lekarza 140/90 i kazala brac mi leki, a w domu mam do 130/80 wiec lekow nie biore bo to cisneinie w normie. nigdy w domu nie skacze mi powyzej 130/80 . co z ta glukoza u ciebie wyszlo? ze mozesz miec cukrzyce? szczegolnie ze jak przed jedzeniem sie trzesiesz i masz kolatanie serca to moze to ma zwiazek z glukoza? dowiedz sie koniecznie bo to powazna sprawa
    -- [/url]
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    witam w sobotkę,
    witam wszystkie nowe mamusie!!!
    Madziula dobrze że w domku jesteś to troszkę sił nabierzesz i porządnie odpoczniesz przed porodem-cieszę się że z maleństwem wszystko ok.
    mi już doskwierają pachwiny tak ciągną ah... no i kostki mnie bolą na koniec dnia -taki ból reumatyczny po całym dniu pracy
    Mała wczoraj przez cały dzień była dość spokojna parę przeciągnięć-dopiero po pracy się rozbrykała :)
    pozdrawiam i miłego dnia
    --
  1.  permalink
    Witam sie i witam kolejne przyszle mamusie, super, ze nas coraz wiecej.
    --
  2.  permalink
    Witam wszystkie rozpakowane i przyszłe mamusie oraz te nowe:)

Ja po przespanej nocy,głowa trochę boli ,chyba walnę sobie kawkę z mężulkiem:)Jak się czujecie???:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    Ja po nieprzespanej nocy starszak postanowił nas odwiedzić ok 2w nocy i nie chciał wrócić spać do siebie ledwie sie mieścimy z moim wielkim brzuchem zwłaszcza ze Młody sie kręci wierci i chce opierać głowę na nas :devil:
    --
  3.  permalink
    U nas Maja tez przywedrowala z placzem. Za pierwszym razem odprowadzilam ja i polozylam sie u niej w pokoju az zasnela. Po godzinie znow przyszla placzac i mowiac ze boli ja nozka. Zostala u nas a meza poprosilam aby przeszedl do drugiego pokoju. Mai przynioslam jej poduszke i koldre, spala tak prawie do 8.30.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Przez środową akcję od poprzedniej soboty schudłam 2 kilo. :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Czesc Dziewczynki :)
    acia20, 2 kg. to sporo, musisz teraz nadrobic Kochana :)

My wlasnie jedziemy z mezem za miasto szwagierke odwiedzic i pooddychac troche swiezym powietrzem :) Milej soboty Kochane, zajrze tu wieczorkiem :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Witam kochane ;)

ja to mam sobote na paluszkach w domu bo moj Przyszly Maz wrocil z nocki z pracy i spi :o i tak mam nadziejw ze pospi do 15 min bo przed nim kolejna nocka w pracy..

ja to czuje ze powieksza mi sie.macica bo to nieprzyjemne uczucie jest raczej i to szczegolnie w nocy... moze ja po prostu jestem wraxliwa na wszelkie zmiany w organizmie i je odczuwam bardziej?

kochane zycze Wam owocnej soboty a Tobie Madziuk - by karolek w koncu zechcial wyjsc na swiat bo termin chyba dzisiejszy??? :*
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    witajcie dziewczynki,
    szczegolnie te nowe przyszle mamusie :)
    zycze wszystkim milej soboty, ja zabieram sie za robienie pierogow z kapusta i grzybami :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Kandyzowana - ja też należę do tych wrażliwych na rozrasającą się macicę. U mnie już 27 tydz a ciagle odczuwam dyskomfort w brzuchu, szczególnie jak się schylam, zakładam skarpetki itp. Teraz, gdy mała jest coraz większa ten dyskomfort powiększa się także uzbrój się w cierpliwość Kandy:):)

A ja dzisiaj odebrałam wyniki testu na glukozę z obciążeniem i morfologii.
    Glukoza na czczo - 89 mg/dl (norma 70-99)
    po 2 godz. - 96 mg/dl

A więc nie mam cukrzycy!!!:bigsmile::bigsmile:

Co dziwne pielęgniarki robiły mi też test glukometrem przed pobraniem krwi z żyły i wynik był inny:
    na czczo - 96
    po 2 godz. - chyba 139 lub 130 lub więcej (nie pamiętam dokladnie co mi powiedziały wtedy)
    Po tym glukometrze strasznie się zmartwiłam, że dopadła mnie cukrzyca, więc już dieta weszła w ruch a nawet całkiem odstawiłam cukier. Efektem jest to, że czuję się głodna i mała mniej się rusza. Ale nie zamierzam zmieniać diety, jedynie chcę czasami czekoladkę zjeść i smażone kotleciki...:).
    Natomiast zostawiam razowy chleb i amarantus, duzo warzyw, regularne posiłki co 2,5 - 3 godz. nie słodzone napoje typu herbata i kawa.

Niestety morfologia znowu słaba mi wyszła pomimo zażywania hemoferu 1x1. Obecnie mam hemoglobinę 10,6 i notatkę, że wskazana kontrola.
    Już sama nie wiem, co rozbić z tą anemią....
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Kandyzowana-moj maz rowniez spi po nocce,tylko ma fajny system pracy bo dzis po nocce ma wolne ,jutro wolne i dopiero pojutrze ma dzien ,potem dzien wolny i noc ...i tak w kolko :)

Treść doklejona: 17.11.12 11:20
    Ja tez dzieczyny ,zle odczowam rozrastanie sie macicy od ktoregos tam 20 tc .
    Dzis schylilam sie tylko po zabawke malej i ,az mnie brzuch zabolal ,chyba dzidzia gdzies ucisnekla ,niewspomne juz o przekrecaniu sie z boku na bok i zakladaniu butow ...
    --
  5.  permalink
    Witam się sobotnio:)
    Dziewczyny a tą glukozę po obciążeniu kiedy się robi? Bo mi ostatnio lekarz dał skierowanie a teraz jestem w 21 tygodniu. Na czczo robiłam na początku ciąży i wynik niewiele ponad 60. A teraz nie dopytałam lekarza kiedy dokładnie mam to zrobić. Czy to nie ma większego znaczenia?
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Addictive, mnie się w ciąży udało podbić hemoglobinę w stosunku do okresu sprzed ciąży:) I to samą dietą, bo do dziś nie łykam żadnych witamin. Po prostu do diety wprowadziłam:
    2x w tygodniu herbata z pokrzywy, jajka (na ile mam ochotę), przynajmniej liść/dwa sałaty dziennie, jakiś kawałek mięcha dziennie i kilka suszonych moreli, ot wszystko, a hemoglobina wreszcie w normie (przed ciążą była poniżej normy).
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Witam się i ja sobotnio :D
    My rozpoczęliśmy 7my tydzień i pierwsze mdłości mnie dopadły :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Ja tez witam :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej Dziewczyny :)))

Witam sie w 42 tygodniu ciazy wedlug OM :) wedlug usg 41 tydz :)
    Ale pospalam :)))) wczoraj w dzien okolo 7 godzin i teraz 11scie :) od razu mi sily wrocily :))

Milej soboty :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    cytrynka251: Dziewczyny a tą glukozę po obciążeniu kiedy się robi? Bo mi ostatnio lekarz dał skierowanie a teraz jestem w 21 tygodniu. Na czczo robiłam na początku ciąży i wynik niewiele ponad 60. A teraz nie dopytałam lekarza kiedy dokładnie mam to zrobić. Czy to nie ma większego znaczenia?

Cytrynko-ja robilam w 26dc ,ale skierowanie mialam wczesniej ,kazde badania wykonuje 2-3 dni przed nastepna wizyta ,zeby byly w miare swieze :))

Treść doklejona: 17.11.12 13:00
    Madzia-wow 42 tc ,cos Karolkowi sie niespieszy :) a dzis termin,ciekawe czy sie cos rozkreci i maly bedzie punktualny ,sily zregenerowane to trzeba dzialac :)
    --
  6.  permalink
    Addictive - no to pieknie mnie pocieszylas hehehe :D ale takiw uroki brzuchatekz ukochanymi maluszkami ;)

Emka - moj ma.system taki ze ma np. 4 noce.pod.rzad.. dwa dni wolnego.. 3dni pracy... jeden wolny... 4 nocki pod rzad...i w miesiacu ma jeden caly tydziwn wolny pod rzad. ogolnie najciezej jest jak pracuje w tyg 3 noce i 3 dni z jednodniowa przerwa miedzy nockami a dniami w pracy... ale dzielnie daje rade ;) tylko ja czasem tesknie ale teraz jak jestem na L4 to mamy siebie wiecej niz jak pracowalam...

Madziauk - nie moge sie doczekac az sie rozpakujesz bo trzymasz nas w napieciu:*
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    dziewczyny, jak sobie poradzić z ciągłym poczuciem zagrożenia? byłam w poniedziałek na usg i było ok i teraz znów mnie łapią lęki... leżę, nie przemęczam się, ale przez dużą dawkę luteiny i dupka mam nastroje depresyjne.. martwię się, że nie czuję rozwijającego się dziecka, nie umiem sobie z tym dać rady.. jestem w 10 tygodniu
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Kandyzowana - kochana, to nie ja trzymam w napieciu :) tylko synus. My tu czekamy z mezem cierpliwie :)
    Niestety wczoraj bylam taka padnieta, ze nie mialam sily na serduszkowanie, ale dzis zaczynamy :) plus wybieramy sie na dluugi spacer :) moze cos sie ruszy ;)

blubis - moze postaraj sie nakrecac/ myslec pozytywnie ? :) takiej wczesnej ciazy kochana nie odczujesz.
    Mowilas lekarzowi o swoich obawach? Moze on by cos zaradzil.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    blubis, i ja to przeżywałam - szczególnie, że miałam totalnie bezobjawową ciąże... Żyłam od USG do USG. Wszystko skończyło się jak ręką odjął, kiedy poczułam ruchy dziecka.
    Myślę, że wiele kobiet w ciąży miewa takie stany. Mnie pomagało zajęcie myśli czymś innym oraz mąż, który potem zaczął chodzić ze mną na kontrole do ginekologa i podkablowywał mnie, prosząc lekarza o wybicie mi głupot z głowy:)
    Pomyśl w ten sposób, że każdy dzień obniża niekorzystne statystyki i przybliża do upragnionego celu!
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Madzia rozpakowuj sie bo mnie juz jutro kłada na oddziałaz do rozwiazania które moze byc w kazdej chwili a chciałabym byc pogrubiona choc przez chwile ;)

blubis rozluźnisz sie jak poczujesz ruchy, moze po 12 tyg w 2 trymestrze bedzie Ci lepiej, ale wiekszosc z nas póki nie czuje ruchów pełna jest obawi leków. staraj sie myslec pozytywnie mimo wszystko
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    dziękuję, kurcze zupełnie mnie to rozwala. kolejne usg mam teraz we wtorek i najchętniej bym zasnęła i obudziła się przed samą wizytą. Dobija mnie brak siły na poradzenie sobie z tym nastrojem i boję się, że przez taki w sumie średni nastrój Maluchowi coś się może stać. I chciałabym szukać w necie rzeczy, mebelków, wózka ale boję się, że zapeszę i znów będę cierpieć..
    --
  7.  permalink
    blubis doskonale Cie rozumiem ale musisz byc pozytywnej mysli. Ja tez si martwie bo jedyne co czuje to bole od powiekszajacej sie mavicy a dziecka jeszcze nie i pewnie jeszcze pare tyg musze poczekac... jedz zdrowo.. wietrz dobrze pomieszczenia.. duzo odpoczywaj a vedzie dobrze. ja za tydz wybieram sie na.gimnastyke pod warunkiem ze w czwartek bedzie ok na USG powtorkowym genetycznym. sciskam Cie mocno i glowa do gory!!:)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    blubis ja miałam to samo co ty w pierwszym trymestrze,ale ja miałam powód żeby się bać bo miałam krwiaka a jak ty nie masz żadnego zagrożenia w ciąży to nie rozumiem po co się nakręcasz?
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Anula blubis jest po przejsciach wiec po prostu boi sie powtórki. No niestety tak juz bedzie
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeNov 17th 2012 zmieniony
     permalink
    Anula- ona ,ma wlasnie krwiaka ,jezeli dobrze pamietam .

blubis -bedzie dobrze nienakrecaj sie ,jeszcze kilka tygodni i bedziesz czuc malucha :)Kazda z nas sie boi uwiez mi ,pisalam ci wczesniej ze rowniez odetchnelam jak minal 1 tc .
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Nie znam historii blubis,ale uważam,że jak tak dalej będzie się nakręcać to w psychiatryku wyląduję i musi pamiętać,że tak złe samopoczucie żle wpływa na dziecko więc lepiej opanować u siebie te nerwy.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    No i blubis ma torbiel na jajniku więc ten stres też się pewnie przez to pogłębia...
    ja nie miałam zagrożonej ciąży a i tak często łapały mnie schizy, że coś jest nie tak (szczególnie, że nie miałam żadnych objawów) i na każde usg szłam z duszą na ramieniu (niestety nie ma na to dobrej rady, jedynie możesz spróbować zapanować jakoś nad emocjami, tłumacząc sobie, że dziecku to nie służy)... faktycznie uspokoiłam się trochę jak mały zaczął kopać, ale też się często zastanawiam czy nie kopie za mało i za słabo itp. a teraz doszły skurcze brzucha więc różowo nie jest :/
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
    • CommentTimeNov 17th 2012 zmieniony
     permalink
    milka1984: milena a jaki masz cisnieniomierz? bo jesli masz nadgarstkowy to on jest niewiarygodny. mnie lekarka kazala zakupic naramienny i wykonywac pomiar na siedzaco tak zeby ta opaska naramienna byla na wysokosci serca. i ja robie zawsze 2 albo 3 pomiary za 1 razem bo np czesto pierwszy pomiar jest inny niz ten drugi. mierze wiec 2 lub 3 razy, jesli 1 i 2 sa podobne +/- 3 to juz wiecej nie meirze a jak sa zdecydowanie rozne to mierze 3 raz ktory najczesciej jest taki jak ten drugi. i staraj sie robic tak jak mowi montenia zeby po chwili wyciszenia mierzyc. ponoc nie wolno po jedzeniu od razu. ja mialam cisneinie u lekarza 140/90 i kazala brac mi leki, a w domu mam do 130/80 wiec lekow nie biore bo to cisneinie w normie. nigdy w domu nie skacze mi powyzej 130/80 . co z ta glukoza u ciebie wyszlo? ze mozesz miec cukrzyce? szczegolnie ze jak przed jedzeniem sie trzesiesz i masz kolatanie serca to moze to ma zwiazek z glukoza? dowiedz sie koniecznie bo to powazna sprawa

Zgadzam się, ze wszystkim, co napisała milka.
    Aparat tylko naramienny, trzeba przestrzegać zasad pomiaru i na pewno przez mierzeniem trzeba się wyciszyć 5 minut. Nie chodzić, nie emocjonować się, nie mierzyć zaraz po posiłku. Spokojnie trzeba podejść. Dobrze ubrać rękaw.

Ja od zawsze miałam kłopoty z ciśnieniem, takie, że moje stałe ciśnienie było 140/90.
    Wiem, że za wysokie. Leków żadnych nie brałam.
    Odkąd się dowiedziałam, że jestem w ciąży, kontroluję to sobie. Powiem Wam, że ja nigdy tak dobrego ciśnienia nie miałam. z rana to jest 130/80, a wieczorem "wzór konspekt ciśnienia" 120/80. wiadomo, nie równo. Czasem jest to 124/83, a czasem 118/75. Ale mimo wszystko jest dobre.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    blubis jak posłuchasz lekarza i będziesz robić co ci każe to na pewno wszystko będzie ok więc niczym się nie martw.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.