Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor1aleks1
    • CommentTimeNov 21st 2012
     permalink
    Witam dziewczyny!!!
    Tez trzymam kciuki za dzisiejsza glukoze. Ja całe szczęście juz po mimo ze wyszła mi cukrzyca ciążowa to powtarzać bym nie chciała
    juz wole w tego palucha sie kluć :wink:
    MadziaUK mam nadzieje ze to waszesz nocne działanie końcu pomorze :smile: ja swojego starszaka tez przenosiłam tu gdzie mieszkam wszystkie dziewczyny przenosiły żadna nie urodziła wcześniej moze to to powietrze w UK :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    1aleks1: moze to to powietrze w UK

hihi aleks, a może to po prostu średnia umiejętność wyliczania terminu porodu:wink: bo mi jak lekarze w Irlandii zaczęli wyliczać datę porodu, to co jeden to lepszy: rozpiętość od 23/12 do 7/01przy cyklach 28-30dniowych:tongue:
    --
    • CommentAuthorgola2
     permalink
    Addictive - dziękuję za odpowiedź, szczególnie tak optymistyczną :)
    Trzymam kciuki za wszystkie przyszłe mamusie i Wasze badania!
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Madziauk - dziś jest wspaniały dzień na urodziny :)))
    Ja już od 7 godzin byłam na świecie :)
    --
  1.  permalink
    Akirka w takim razie Wszystkiego Najlepszego z okazji urodzin:-)
    Oj ja też dzisiaj źle spałam i miałam koszmary:/ Myślałam, że rano sobie dośpie ale nieee....teściowa się krząta:-)
    Miłego dnia dziewczynki:-)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Akirka - wszystkiego najlepszego ! :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Akirka - najlepszego!!:flowers:
    --
  2.  permalink
    Akirka wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń!:flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    gola2 generalnie z tego co słyszałam wykrycie pępowiny dwunaczyniowej jest wskazaniem do przeprowadzenia echa serca płodu... no ale to w dużo wcześniejszej ciąży - do 28 tyg (ciekawi mnie tylko, czy lekarz (ten od połówkowego) pomylił się w jej ocenie, czy po prostu tego nie sprawdzał...)
    Moja znajoma miała też pępowinę dwunaczyniową i dziecko urodziło się jak najbardziej zdrowe, zatem chyba często o niczym to nie świadczy :) jednak jak możesz to dopytaj się czy z tego powodu powinnaś zrobić jakieś dodatkowe badania po porodzie (min. echo)
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    akirka, najlepsze życzenia!
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    akirka: Ja już od 7 godzin byłam na świecie :)

Wszystkiego Naj :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorgola2
     permalink
    sardynka85 - no właśnie doczytałam, że przy tej anomalii może być większe prawdopodobieństwo wad serduszka i układu moczowego. Od razu umówiłam się na usg do specjalisty, ale obawiam się że tak jak piszesz to i tak już za późno. Jeśli chodzi o mojego lekarza prowadzącego to na każdej wizycie sprawdzał pępowinę i przepływy i na opisie wyraźnie napisał, że pępowina jest trójnaczyniowa. Oj dam mu popalić przy następnej wizycie :devil:

Dziewczyny, dlatego jeśli chodzicie do jednego tylko lekarza spróbujcie chociaż raz wybrać się do kogoś innego na konsultację. Zawsze to inny sprzęt i inne spojrzenie na maluszka. Wiadomo każdy ma jakieś tam swoje nawyki i zwraca uwagę na coś innego. Ja gdybym tak ślepo nie ufała swojemu lekarzowi dowiedziałabym się wcześniej o tej nieszczęsnej pępowinie, może wtedy jakieś dodatkowe badania miałabym zrobione...

akirka - wszystkiego najlepszego :wink:
    •  
      CommentAuthoraszlim
     permalink
    akirka - wszystkiego najlepszego:flowers:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    akirka - szczęścia, zdrowia, oraz spełnienia marzeń.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Wklejam, żeby się nie zapodziała z dedykacją dla Karolka Madzi:tongue:

1. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    2. aszlim 01.12.2012 (dziewczynka)
    3. basia_87 06.12.12(chłopiec)
    4. acia20 07.12.2012 (dziewczynka)
    5. ruda03 09.12.2012 (chłopiec)

6. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    7. gusiadm 25.12.2012 (dziewczynka)
    8. artystka80 27.12.2012 (chłopiec)
    9. Emenemss 2.01.2013 (dziewczynka)
    10. lapa 03.01.2013 (chłopiec)
    11. misia-ludek 5.01.2013 (chłopiec)
    12. Gosia1986 07.01.2013 (chłopiec)
    13. Anula85 12.01.2013 (chłopiec)
    13. emza 12.01.2013 (dziewczynka)
    14. kasia151288 16.01.2013 (dziewczynka)
    15. mońka 19.01.2013 (dziewczynka)
    16. agavva 21.01.2013 (dziewczynka, chłopiec)
    17. igisowa 24.01.2013 (dziewczynka)
    18. marakuya 1.02.2013
    18. GaggataB 1.02.2013
    19. justyna883 2.02.2013 (dziewczynka)
    20. milena1984 3.02.2013 (chłopiec)
    20. Olenka79 3.02.2013 (chłopiec)
    21. ikamek 05.02.2013 (chłopiec)
    22. golaa 06.02.2013 ( dziewczynka)
    23. 1aleks1 07.02.2013 (dziewczynka)
    24. beagraf 12.02.2013 (chłopiec)
    25. sardynka85 15.02.2013 (chłopiec)
    26. Addictive 17.02.2013 (dziewczynka)
    27. IzUk 19.02.2013 (dziewczynka)
    28. andziaiw 22.02.2013
    28. milka 1984 22.02.2013 (chlopiec )
    29. Szklania79 28.02.2013 (dziewczynka?)
    30. sushi 5.03.2013 (dziewczynka?)
    31. venus87 06.03.2013 (chłopiec)
    32. niezalogowana0 15.03.2013 ( dziewczynka )
    33. MilagrosCud 18.03.2013 (dziewczynka)
    34. DominiczkaA 19.03.2013
    35. venika 05.04.2013
    35. cytrynka251 05.04.2013 (dziewczynka)
    36. cloe78 20.04.2013 (chłopiec)
    37. Ange 24.04.2013
    38. KARKO 03.05.2013 (chłopiec)
    39. lilijeczka - 05.05.2013
    40. Hefalumpik 13.05.2013
    41. aravls 15.05.2013
    42. W_P_Gosia 20.05.2013
    43. AgaMama 23.05.2013
    44. akirka 27.05.2013
    45. Kandyzowana 30.05.2013
    46. Andzia1508 12.06.2013
    47. Kasiek 13.06.2013
    48. Migotynka 1.07.2013
    49. edytak1984 05.07.2013
    50. OneKiss 10.07.2013
    51. Mangaa 12.07.2013
    52. sloneczko32 13.07.2013
    53. ew3ame 15.07.2013.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
    • CommentTimeNov 21st 2012 zmieniony
     permalink
    Cześć dziewczyny bardzo dziękuję wam za trzymanie kciuków za mnie w wytrzymaniu z glukozą tym razem się UDAŁO ,ale musiałam sobie dopomagać pijąc dużo wody i wcisnęłam cytrynę do koktajlu .Po dwóch godzinach poszłam na kolejne pobranie krwi a po tym do lekarza i mu powiedziałam co zrobiłam , a on powiedział,że jest ok i wynik będzie akurat na wizytę o 16.00.Dodam,ze cały czas mi towarzyszył mój kochany bardzo zmęczony mąż i to też mi bardzo pomogło ,bo cały czas mnie zagadywał.
    MilagrosCud pytałaś czemu przed wczoraj sama sobie zrobiłam koktajl ,bo trafiłam na pielęgniarkę idiotkę która dała mi kubek i patyczek do mieszania i powiedziała niech pani to sobie zrobi sama ,a do tego nie miała glukozy i mnie wysłała do apteki po nią.Nie dość,ze musiałam płacić za badanie to jeszcze musiałam mieć swoją glukozę.
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    Anula, to super że się udało.
    _
    przerażaja mnie niektóre wątki na forum :neutral:
    jak można wierzyć w internetowe testy ciążowe??? i jeszcze się do tego przyznawać :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Anula85: a do tego nie miała glukozy i mnie wysłała do apteki po nią.Nie dość,ze musiałam płacić za badanie to jeszcze musiałam mieć swoją glukozę.

Ale to zupełnie normalne- glukozę trzeba przynieść samemu :-)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    kasiek80: jak można wierzyć w internetowe testy ciążowe??? i jeszcze się do tego przyznawać

Hahahaha poważnie są tak głupi ludzie którzy w to wierzą???
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Hej dziewczyny:):wink:

Ja nie musiałam przynosić swojej glukozy na badanie:) więc może to różnie bywa w różnych instytucjach.

Co do nieprzespanej nocy to witam w klubie! Dzisiaj budziłam się często, było mi bardzo duszno, nie wiem czemu...chyba zaraz pójdę zrobić sobie jakaś krótką drzemkę bo po 15 widzę się z koleżanka a na 18 idę na basen i potrzebuję energii....

Anula - wreszcie się udało!!! gratulacje! myślę, ze to obecność męża ci pomogła bo przestałaś myśleć o najgorszym:smile:.
    Koniecznie napisz później jak wyszły wyniki:smile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Akirka najlepszego! :D
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Addictive: Anula - wreszcie się udało!!! gratulacje! myślę, ze to obecność męża ci pomogła bo przestałaś myśleć o najgorszym:smile:.
    Koniecznie napisz później jak wyszły wyniki:smile:

Oczywiście ,ze napiszę a teraz się szykuję do swojego ginekologa a po tym do tego ze szpitala w ten sposób chcę porównać który z nich jest porządniejszy choć po ostatniej akcji uważam,ze ten ze szpitala.Ciekawe czy ten mój powie mi dzisiaj coś na temat tego,że dziecko jest duże i trzeba by powtórzyć badanie glukozy? Bo ten ze szpitala od razu na usg to zauważył i kazał mi jeszcze raz powtórzyć tą glukozę.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Anula, podstępna jesteś;)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    No baaaa muszę wiedzieć na czym stoję :)

Treść doklejona: 21.11.12 12:46
    Akirka 100 lat :)

Treść doklejona: 21.11.12 12:56
    Mamusie co wy dzisiaj takie ospałe jesteście czemu jest tutaj taka cisza????
    Gdzie się podziewa madziauk czyżby Karolek popędził mamę na porodówkę???
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dziewczyny pisałyście że kłucia w podbrzuszu są normalne w całej ciąży.
    Ale wczoraj wieczorem miałam ból jakbym sobie coś naciągnęła na dole, chwilowy.

Martwię się bo miałam niski progesteron na starcie z 17,4 spadł do 12,9 :( Biorę luteinę 2x2 tabletki.
    Czy któraś z Was miała tak niski progesteron na początku i przetrwała ten trudny I trymestr?
    --
  3.  permalink
    _sushi_: Ale to zupełnie normalne- glukozę trzeba przynieść samemu :-)
    _sushi_: Ale to zupełnie normalne- glukozę trzeba przynieść samemu :-)

ja nie musiałam przynosić swojej glukozy - panie miały wszystko na miejscu :wink:

Anula fajnie, że dałaś radę!:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Akirka najlepszego :swingin:

mangaa niestety nie pomoge, mnie nie badali progesteronu.... ale klucia i ciagniecia podbrzusza na poczatku ciazy tez miewalam jesli Cie to pocieszy :)
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Ja nasze laboratorium odwiedzałam często ostatnimi czasy i były dziewczyny w ciąży własnie na badanie tej glukozy i glukozę musiały mieć ze sobą.
    Niektóre nie wiedziały i musiały iść do apteki i kupić, na szczęście apteka blisko jest.

Manguś
    ja nie mam takich kłuć, w ogóle nie mam bóli @-owych, czasem kłucia jajników się pojawią, ale są to jednorazowe bóle, trwają chwilkę.
    A co do progesteronu nie wypowiem się, bo mój badany w 9dfl ( bez żadnych wspomagaczy typu luteina, duphaston) wyniósł 51,6.
    Na pewno wszystko jest dobrze i przetrwasz I trymestr i później też! zobaczysz!
    :grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Anula super, że się udało :)
    a co do glukozy to u nas dawali normalnie swoją - nie trzeba było kupować :)

mangaa jeśli bierzesz luteinę to się o progesteron nie martw, zresztą ten hormon wydzielany jest pulsacyjnie więc np. o 8:00 rano możesz mieć 12 ng/ml a o 16:00 30 ng/ml...
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    mangaa ja też na początku miałam takie kłucia, ba! nawet teraz się zdarzają..a co do progesteronu to ja nigdy w ciąży nie badałam bo nie chciałam się stresować...ale z tego co wiem to stężenie tego hormonu zmienia się w ciągu doby..także to może nic nie znaczyć, że akurat teraz wyszło Ci niżej..bierz leki i pełen relaks..stres może Wam bardzo zaszkodzić, a jeśli bardzo Cie to martwi to zadzwoń do gina, albo wybierz się do niego pogadać, to Cię na pewno uspokoi:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziękuję serdecznie za życzenia urodzinowe :))
    Madzia się nie odzywa, może Karolek rzeczywiście zdecydował się wyjść ;)
    Ja już dziś zrobiłam obiad, a ciasto rośnie w piekarniku :) Wieczorkiem idziemy do kina i jakąś kawkę:)

Manga - nie martw się - jeśli przyjmujesz Luteinę, to wszystko będzie ok
    --
  4.  permalink
    Anula - no to teraz mam zagwozdkę - skoro Ty dałaś radę to może i ja dam? w końcu to dla dzidziusia, moje samopoczucie ma tutaj mniejsze znaczenie a przynajmniej pozniej nie bede sobie plula w brode jakby odpukac cos bylo nie tak. Chociaz diabetolog twierdzi ze skoro codziennie cukry mam w normie ok 100 a najczesciej 95 to nie ma powodu do niepokoju.

Wczoraj bylismy z mężem na Saga Zmierzch cz. 2 - kto ogladal poprzednie czesci to i tą gorąco polecam - bardzo namiętna:-) i zaskakująca

Treść doklejona: 21.11.12 13:25
    mangaa mnie lekarz powiedzial, że progesteron musi byc >20 i wtedy jest ok. Ja mialam 47 a i tak bralam luteine 2x2
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula-:clap:ze sie udalo :)))
    Co dos wojej glukozy ,to z mala robilam i sie okazlo ze musze meic swoja ,teraz zakupialm poszlam zes woja ,a okazalo sie ze niemusze meic swojej :d zalezy od laboratorium :)

Akira- ,wszystkiego najlepszego:flowers:
    --
  5.  permalink
    akirka - wszystkiego naj:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Wow ,jak mi ta ciaza leci 34 tc :))):shocked:

Treść doklejona: 21.11.12 13:27
    Baribal-bardzo prosze :))
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dzięki dziewczyny za słowa otuchy.:)
    Milagros mi to samo powiedział lekarz - na początku powinno być powyżej 20 i tak trzeba utrzymywać - dlatego dostałam lutkę 2x2 tabl.
    Będę badać progesteron jeszcze przed kolejną wizytą Gin wraz z badaniami które mam zlecone i zobaczymy czy ciutkę lepiej z tym jest.
    Też słyszałam, że pulsacyjnie jest wydzielany dlatego badałam o tej samej porze:
    1 badanie - 17,4; 2 badanie 15,9; 3 badanie 12,9. We wszystkich 3 badaniach poniżej 20ng/ml. Beta na całe szczęście przyrastała super i serduszko biło. To mnie pociesza:D

Szukam takich pozytywnych przykładów na to ze z niskim progesteronem wyjściowym też się udaje, bym mogła sobie tymi historiami wybijać z głowy złe myśli...
    --
  6.  permalink
    czy któraś też tak ma, że siedzi ciągle w piżamie?:shamed:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    MilagrosCud - mi tak się zdarza
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    MilagrosCud: czy któraś też tak ma, że siedzi ciągle w piżamie?:shamed:

Dzis akurat nie ,bo musialam cos zalatwic ,ale czesto uwiez mi tak mam,wieczorem kapiel i tylko zmieniam pizame na czysta :D ,a moj maz sie smieje jak wraca z pracy ,ze zminilam pizamke i mama nadal pizamowy dzien :))
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    ...a ja sie załatwiłam dzisiaj w pracy :cry: poślizgnęłam sie na mokrej podłodze którą notabene sama zmoczyłam wylewając na nia przez nieuwagę wodę zrobiłam tzn wymyk i naciągnęłam więzadła w kroczu. Zeby było ciekawie siadać moge, nawet uklęknąć a nogi na wysokość pasa nie mogę podnieść Pierwszy raz w tej ciąży paracetamol wzięłam :sad: niby trochę lepiej ale boli nadal muszę po prostu odpokutować za swoja nieuwagę.
    Dlatego dziewczyny jak możecie uważajcie na siebie lepiej zrobić cos wolniej niz później cierpieć zwłaszcza ze wszytko rozluźnione i sie rozłazi :wink:

Anula gratuluje ze w końcu sie udało z ta glukoza :smile:

mangaa kochana ja tez na poczatku mialam niski progesteron ok15 ale mój gin powiedział żeby sie nie przejmować bo on zaczyna sie martwic jak spada poniżej 10 bo tak jak pisaly dziewczyny progesteron wydzielany jest impulsowo i raz moze byc 12 a raz 30 tez miałam luteine 2x2 i małe rośnie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)

Ja nie moglam spac w nocy do 2:30 sie krzatalam po domu. Wiec odsypialam do 12.

1aleks1 - no nie wiem co jest z tym powietrzem w UK ;) chcialabym juz bardzo urodzic naturalnie ;)

Dzis sie dowiedzialam, ze moja kolezanka wczoraj urodzila wczesniaka przez CC (miala planowana na 7 grudnia), wody jej odeszly rano - pierwsze dziecko :)

akirka - wszystkiego najlepszego :flowers:

lapa - po takiej dedykacji to Karolem powinien sie ruszyc ;)

Cos slabo czuje dzis mojego synka, w sensie odkad wstalam (40min temu) nie bylo jeszcze kopniaczkow.
    Wlasnie wcinam pozne sniadanie i zaraz pojde pod prysznic.
    Serduszkowanie wczorajsze nie przynioslo efektow :confused: co za uparciuszek maly..

Musze zadzwonic dzis do poloznej i zapytac co z ta wizyta i kiedy do mnie przyjda.

Zastanawiam sie tez czy nie pojsc do mojej polskiej ginki, niech sprawdzi jaka mam szyjke (czy ja mam w ogole) i czy jest rozwarcie..

Wczoraj naczytalam sie o wywolywaniu porodu na forach w uk, i nie chcialabym by w ten sposob Karolka przywolywali na swiat.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    1aleks1 to cudne co napisałaś odnośnie progesteronu:DDDD
    Bo co do wypadku w pracy to choernie współczuję. Uważaj na siebie.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    mangaa - ja mialam progesteron na poczatku ciazy 18.50ng/ml - dokladnie w 14 dniu fazy lut, pozniej 17.36ng/ml w 24 dniu fazy lut. Moj gin -endykrynolog powiedzial mi wtedy, ze jest ok i nie musze suplementowac. Wiec ja z takimi wynikami w ogole tabletek z progesteronem nie bralam..
    --
  7.  permalink
    Manguś jak bierzesz luteine to powinno być ok. Chociaż ja jak chciałam zamienić duphaston na luteine to lekarz mi nie pozwolił, powiedział że duphaston jest lepszy. W szpitalu jak byłam na przełomie 5,6 tygodnia to brałam aż 6 tabletek. Teraz jestem w 21 tygodniu i dalej biorę duphaston 2x1. Jak próbowałam go odstawić w 16 tyg to odrazu trafiłam do szpitala z jakimiś skurczami i znowu mi zalecili 6 tabletek, ale po wyjściu brałam tylko 3. Klucia to normalne. Ja tak miałam i teraz też się zdarzają więc tym się nie przejmuj. Wszystko będzie dobrze:)
    Milagros ja dzisiaj mam taki dzień ,że mogłabym przesiedzieć w piżamie ale mąż mnie wyciągnął z domu. Głowa mi pęka i nic mi się nie chce. I wszystko mnie dzisiaj drażni. Może jutro będzie lepiej.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Madziu :DDD
    Cytrynko :D mam duphaston w apteczce jakby co ;)
    --
  8.  permalink
    Ja to chyba się uzależniłam od tego duphastonu:)
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    madziauk juz nie stresuj sie i nie czytaj o tym wywołaniu może wcale nie będzie potrzebne bądz dobrej myśli w końcu maluch wylezie :wink:
    ..a ta gin to dobry pomysł może ty juz rozwarcie masz i nawet nie wiesz :bigsmile:
    Jak ja pojechałam na porodówkę z moim małym to mówię sobie żeby chociaż 3cm rozwarcia bylo bo skurcze nie za silne miałam ale regolarne a położna po wymacaniu moi ze to 7cm a ja w szoku :shocked: wiec poszło juz w miarę szybko akcja tez zaczęła sie sama bez wywoływania a tez miałam juz wizje wywoływania wiec nos do góry :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    cytrynka251 - nie uzależnisz się ja najwięcej luteiny brałam 24 do dołu + 12 do buzi na dobę i do tego estrofen czy jakoś tak to się nazywało też 12 na dobę.
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    Tak was czytam i czytam i wkońcu pomyślałam , że napiszę :)
    Jestem w 32tygodniu mam termin na 12stycznia i to będzie synuś :tongue: Dowiedziałam się dopiero o płci w 30tygodniu, bo nie chciał się pokazać .
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Grazien, witaj:) Mamy ten sam termin porodu, przy czym u mnie będzie dziewczynka:))
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.