Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorgusiadm
    • CommentTimeNov 22nd 2012
     permalink
    witam dziewczyny,
    ja wczoraj poprasowałam drugą turę ciuszków, została mi tylko jeszcze jedna mała praleczka do wstawienia i już ( nie powiem bo plecy bolały i musiałam rozłożyć na dwa wieczory) wymyśliłam sobie patent na te małe ciuszki w torbie szpitalnej że popakuje je kompletami body+śpioszek+łapki+czapusia+pampersik w te torebki zatrzaskowe i jak poproszą tatusia żeby ciuszki przyniósł to tylko złapie torebkę i już nie będzie musiał szukać tego w torbie- bo nawet na sr pielęgniarka mówiła żeby jakoś to posegregować bo mężowie zazwyczaj wpadają z dwoma body albo dwa śpioszki co złapią to przynoszą :) dzisiaj mam wizytę w szpitalu wiec może małe usg się uda wydębić ?! kto wie?
    miłego dnia zajrzę później
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Milagros, tak jak pisze czerwinka w ciąży można brać na zgagę leki na receptę. Ja do 30 tc też nie miałam zbyt dużych problemów ze zgagą (radziłam sobie odpowiednią dietą) ale im macica wyżej tym większy ucisk na żołądek i tu już dieta, ani żadne gaviscony i inne takie nie pomogą. A ze zgagą w ciąży warto walczyć, bo zaburza wchłanianie żelaza- kwasy żołądkowe są bardzo potrzebne do normalnej absorpcji żelaza.

a tak poza tym dzień dobry:wink:

Treść doklejona: 22.11.12 10:06
    gusiadm: nie powiem bo plecy bolały i musiałam rozłożyć na dwa wieczory

ooo to witam się przy desce do prasowania:tongue: ja dziś też zamierzam dokończyć parnie i prasowanie! A plecy faktycznie dają o sobie znać:sad: Dobry patent z pakowaniem ciuszków dla dziecka, może też z niego skorzystam :tongue:
    --
  1.  permalink
    Kochane. Jestem po USG gen powtorkowym.

I uwaga : bede miec syna! :))

ewidentnie siusiak i koniec . Lekarz powiedzial ze nie ma watpliwosci i na polowkowym zobacze potwierdzenie lepiej ;D
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    gratulacje Kandyzowana!
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Kandyzowana: I uwaga : bede miec syna! :))

super :surprised:
    --
  2.  permalink
    Czulam to od poczatku :) dziekuje dziewczyny :)
    --
  3.  permalink
    Gratulacje synka :bigsmile:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    dziewczyny, mam pytanie - zapisano mnie na usg gen dopiero w połowie grudnia - to będzie 13t2d - nie za późno?
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Blubis, generalnie usg genetyczne można wykonać pomiędzy 11 a 13tc+6dni. Ja miałam robione w 13tc +0dni. Moja ginka od początku mówiła, że woli po skończonym 12tc bo wtedy już więcej widać i usg może być dokładniejsze. I na tym usg poznałam też płeć :wink: więc może warto wybrać się trochę później, ale wciąż w zalecanym terminie.
    --
  4.  permalink
    Witam:-)
    Blubis wydaje mi się, że ok, bo usg genetyczne robi się między skończonym 11 a skończonym 14tc jak dobrze pamiętam, a ty będziesz rozpoczynać wtedy 14tc.

Ja mam pytanie do dziewczyn, które przyjmują sorbifer durules. Kiedy go zażywacie i z czym (tzn chodzi o posiłek), bo wyczytałam żeby nie łączyć go z niektórymi produktami i zaserwowałam sobie rano na czczo:shocked: co spowodowało, że przez prawie 3h było mi niedobrze:sad::sad:

Treść doklejona: 22.11.12 11:32
    Lapa ubiegłaś mnie z odpowiedzią do blubis:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Kandyzowana - gratuluję synka!!! Super, że już znasz płeć!
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    misia, u nas położna uwrażliwiała nas na to żelaza nie powinno się przyjmować z nabiałem (nawet z kawą z mlekiem) bo to spowolnia wchłanianie - jeśli spożywasz śniadanie nabiałowe i/lub pijesz kawę z mlekiem powinnaś odczekać godzinę i dopiero potem przyjąć żelazo. Warto też popić sokiem z pomarańczy, bo wit.C sprzyja wchłanianiu żelaza.
    No i na czczo to chyba też nie najlepszy pomysł, tak mi się wydaje.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Witam
    Ja żelazo biorę zazwyczaj koło 13:00 przed zupą ostatnio kalafiorową.
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Misia-Ludek podpisuję się pod tym, co o przyjmowaniu żelaza napisała Lapa.
    Ja przyjmuję tardyferon i staram się go brać rano, raczej na pusty żołądek mimo wszystko, popijając sokiem pomarańczowym.
    Wiem, że wtedy wchłanianie jest najlepsze, więc staram się ignorować nudności (które zresztą mam cały czas od 6 tc).
  5.  permalink
    Dziękuję dziewczyny. W takim razie muszę zaopatrzyć się w sok pomarańczowy i brać żelazo z soczkiem. U mnie śniadanie nabiałowe zazwyczaj więc muszę inną porę wybrać:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Witam. Pisałyście troszkę o zgadze. Ja przed ciążą nigdy jej nie miałam, a teraz doskwiera mi i to bardzo mocno. Tylko zastanawiam się czy ja na pewno mam tylko zgagę, czy to nie jest jakiś refluks żołądka. W dzień jak chodzę to po prostu mnie piecze przełyk i gardło, ale w nocy jak mała zaczyna się ruszać dostaję strasznego pieczenia przełyku razem z czymś takim jakby coś szło mi palącego z żołądka i dochodzi do gardła. Zbiera mi się też wtedy dużo śliny w buzi. Czy u was zgaga też tak wygląda?
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Czy Was też swędzą piersi (brodawki) wczoraj pół dnia lewa a teraz prawa swędzi
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    kasia, zgaga czyli właśnie takie uczucie pieczenia w przełyku to objaw refluksu żołądkowego:wink: i to właśnie nasila się po 30tc. U mnie też apogeum nastąpiło w zeszłym tygodniu (33tc) i to dokładnie jak opisujesz u siebie. Lekarka powiedziła, że teraz będzie już coraz gorzej bo do 36tc macica musi osiągnąć swój nawyższy punkt, więc dała mi lek na receptę na kolejne 6 tygodni. Poza tym tak jak pisałam cofanie się kwasu żołądkowego jest nie tylko uciążliwe ale utrudnia też wchłanianie żelaza. Może zatem warto spytać lekarza o lek na zgagę.
    --
    •  
      CommentAuthorgolaa
     permalink
    acia 20 swędzą i to niemiłosiernie!!!
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    hej...kasia, myślę że to zgaga-mam ten sam problem,najbardziej mi dokucza jak się położę na prawym boku-aż mnie na wymioty naciąga. Ja się "ratuję" rennie- mi w miarę pomaga,ale dość sporo tego zażywam-trudno,jak mus to mus-mleko i migdały na mnie nie działają, a męczyć się nie będę.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Aha już rozumiem. Ja mam ją od dobrych już 6 tygodni. Najgorzej jest jak leżę. Ja mówiłam mojej dr o tym i kazała kupić mi gaviscon czy coś w tym stylu- butelka starcza mi na dwa tygodnie. A jaki ty lek dostałaś od swojej dr? Pomaga coś?

Treść doklejona: 22.11.12 12:36
    ruda03: najbardziej mi dokucza jak się położę na prawym boku-aż mnie na wymioty naciąga.

Dokładnie u mnie to samo.
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Szczęśliwe te, które zgagi nigdy nie zaznały i nie zaznają!
    Ja ją miewałam przed ciążą, więc wiem ,co mnie czeka.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
    • CommentTimeNov 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    Kasia, nie wiem jakie leki są dostępnę w Polsce (mieszkam w Irlandii) ja dostałam zantac 150mg. Biorę 2xdziennie i muszę przyznać, że od 3 dni nie mam problemów ze zgagą, ale lek faktycznie nie pomaga na dłużej niż 12h:smile:

Treść doklejona: 22.11.12 12:43
    OneKiss: Ja ją miewałam przed ciążą, więc wiem ,co mnie czeka.

OneKiss, ja też ale w ciąży dałam radę aż do teraz:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    To przynajmniej wiem, że to normalne. Moja mama już mnie bakteriami helicobacter pylori w żołądku zaczęła straszyć. Mam nadzieję, że po urodzeniu przejdzie. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Lapa, czyli ona ( znaczy: ta zgaga) z kolejnymi tygodniami ciąży, się nasila?
    --
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    a ja właśnie doczytałam na irl forum, że bananki są dobre na zgagę :) - tego nie wiedziałam- sprawdzałam dla ciebie lapa czy rzeczywiście można brać zantac to ja pracuję w aptece i nam wg rekomendacji farmaceuty powiedzieli aby polecać gaviscon albo renne tylko te dwa ale z forum medycznego wynika że jest ok w trzecim trymestrze we wcześniejszych tylko z zaleceń lekarza.
    a ja właśnie spakowałam część rzeczy do torby szpitalnej-moje rzeczy właśnie się piorą więc dopakuje a dla małej brakuje mi tylko pampersów :)
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    Mnie brodawki swędzą i dochodzi do tego pieczenie , ale najgorsze dla mnie to ten ból w dole brzucha i w pachwinach, chodząc muszę podtrzymywać ręką bo mam wrażenie , że opadnie mi na kolana :)
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    gusiadm: wynika że jest ok w trzecim trymestrze we wcześniejszych tylko z zaleceń lekarza.

Dlatego na początku ciąży (brałam nexium) na zalecenie lekarza odstawiłam lek na refluks i ratowałam się dietą:wink: i nie cierpiałam zbytnio. W drugim trymestrze nawet nie wiedziałam co to zgaga,na początku trzeciego trym. też było ok, ale po 30tc było coraz gorzej a w zeszłym tygodniu jak już przestałam spać w nocy i nie mogłam nic jeść powiedziałam o tym lekarce i od ręki dostałam zantac.
    A za bananki dziękuję, działały w I trym. jak i wszystko co posiada skrobię:wink:

Treść doklejona: 22.11.12 13:06
    gusiadm z ciekawości zapytam , gdzie rodzisz?
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Szczęśliwe te, które zgagi nigdy nie zaznały i nie zaznają!

Ja miałam może z 5 razy :tongue: (w życiu nie w ciązy)

Powiem wam, że męczą mnie skurcze brzucha, a jak już chwyci to i ból w plecach czuje. Ale są bardzo nie regularne ehh jakbym miala wybierać to waolałabym konkretną akcję, a nie takie podchody.
    Ale coś czuje, że podzielę los Madziauk i mój mały tez nie będzie się spieszył :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    Kandyzowana gratuluje synka :bigsmile:

Co do żelaza to ja biorę Tardyferon-Fol i w ulotce napisane żeby brać na czczo Ja biorę na czczo i nic mi nie jest nie mam mdlosci ani zgagi jem ok pol godziny po przyjęciu tabletki z nabiałem sie oszczędzam niestety ze względu na dietę cukrzycowa i jak juz pije mleko to po południu.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej Dziewczyny :)

Kandy - gratuluje synka :)))

Bari - niekoniecznie musisz podzielic moj los ;) moze u Ciebie malenstwo przyjdzie w terminie. Ja mialam pozna owulacje, wiec liczac od niej termin byl na 19 listopada ;)

Mnie tez boli w pachwinach jak chodze, kluje w szyjce, juz od dluzszego czasu i nic sie nie dzieje. I wieczorem mam juz od jakisch 2tyg codziennie skurcze B-H ;) Nawet nie wiedzialam, ze te twardnienia i napinania brzucha to to, dopiero w szpitalu mnie polozna uswiadomila ;)

Ciagle sie zastanawiam czy isc do polskiej ginki prywtanie, niech sprawdzi jaka mam szyjke.. a moze jeszcze poczekac do poniedzialku?

Ja smigam na poczte, wyslac dokumenty do pracy ;) Bo wyslali mi je juz ponad miesiac termu z HR, a ja jeszcze nie odeslalam :shamed:

W ogole to dzis dzwonili do mnie ze szpitala rano, polozna mowi, ze mam na dzis planowana indukcje porodu (???). Bylam zdziwiona. Ktos przez przypadek wpisal mnie na indukcje, bo mysleli, ze termin z usg mialam na 10 listopada, a to byl termin z ostatniej miesiaczki ;) Dzwonili wiele razy, bo spalam do 10:30 ;) nawet do meza mojego zadzwonili i pytali czy ok sie czuje, bo nie odbieram telefonu, pytali czy synus sie rusza itd ;) Na szczescie nie mam indukcji..jak narazie ;)

Milego dnia :))
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Kandyzowana gratulacje jak miło ze znasz już płeć :D ja mam nadzieje, ze dowiem sie za tydzien :D ostatnim razem malenstwo siedzialo do nas posladkami wiec nic nie bylo widac ;)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Byłam dzisiaj u lekarza i szyjka trzyma ładnie, więc tymi twardnieniami mam się za bardzo nie stresować :)
    Poza tym odebrałam wyniki i wsio w normie (tzn mocz, ast, alt, bilirubina i ta nieszczęsna krzywa cukrowa), w morfologii typowe ciążowe odchylenia, ale hemoglobina 12,1 więc super :) Do tego miałam pierwsze ktg i też wyszło ok :)
    Umówiłam się od razu do okulisty na kwalifikację do porodu... ciekawa jestem co wyjdzie...

Madziauk Twój suwaczek niedługo pobije wszystkie suwaczki na 28 dni jeśli chodzi o długość ciąży ;)
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    OneKiss: Lapa, czyli ona ( znaczy: ta zgaga) z kolejnymi tygodniami ciąży, się nasila?

OneKiss, niestety tak:confused: im większa/wyżej macica tym większy może być ucisk na żołądek +rozluźnienie mięśni = cofanie się treści żołądkowej:sad:
    Pocieszające jest to, że odczuwa się głównie w III trym. i na tabletkach da się przeżyć:wink: ale równie dobrze możesz być szczęściarą i nie mieć zgagi do końca!

kasia151288: Mam nadzieję, że po urodzeniu przejdzie.

Wg.lekarzy mija zaraz po porodzie...a jak będzie praktyce to się okaże:wink:

Sardynka, to super że wszystko w porządku:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Sardynka, a jaka długa jest Twoja szyjka? Ja mam jutro wizytę, to się dowiem, czy moje leżakowanie w czymś pomaga... Hope so...
    A odnośnie okulisty, to zapytałam mojego gin, czy mam się martwić gdyż mam wadę -2,5 oraz -4, a on powiedział, że przeciwwskazaniem jest bardzo duża wada i teraz już się odchodzi od teorii, że wada wzroku (oczywiście ta niższa) jest dyskwalifikacją do SN.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Szyjkę mam 33 mm ale jest twarda i zamknięta, więc ok :)
    A co do wady wzroku to mam -5,5 obuocznie i wiem, że sama wada przeciwwskazaniem niby nie jest ale trzeba sprawdzić czy oprócz tego nic się z oczami nie dzieje itp. dlatego muszę dostać zaświadczenie od okulisty :)
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Rozumiem:)
    A Twoja szyja - bardzo ładna!:) Ja mam 2,48cm, tzn. ostatnio miałam..:)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Hej dziewczyny :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    Kandyzowana gratuluję chłopca :bigsmile::bigsmile::bigsmile: hihihihi
    Ja na temat zgagi nie piszę bo nie mam problemów z nią, a miałam może z 5/6 razy w ciąży i jeszcze przeszło po zjedzeniu jogurtu
    Na temat szyjki też się nie wypowiadam bo nawet nie wiem w jakim stanie jest moja szyjka :devil:

Treść doklejona: 22.11.12 15:02
    A ja mam wizytę na 15:45 u gin i też się nie mogę doczekać się :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Venus, póki lekarz nic o Twojej szyjce nie mówi, to znaczy, że ma się całkiem dobrze:))
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Ja dostałam skierowanie do CC na 2x -5. Siatkówka mi się nie odklejała, ogólnie dno oka adekwatne do wady. Wystawiono je 31.10, 01.11 na IP ginka powiedziała, że jak chcę SN to żebym to jeszcze skonsultowała z innym okulistą. A 02.11 urodziłam SN :wink: Wszyscy zdrowi :bigsmile:
    Czasem okuliści wystawiają taki papier, żeby mieć czyste ręce "w razie coś". Nawet byłam pewna, że szpitale tego nie respektują (tak czytałam w necie), ale po porodzie się dowiedziałam, że jakbym chciała to by mi tę cesarkę zrobili.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Kandy gratki, szybciutko się dowiedziałaś :bigsmile:

ja dzisiaj mam wizytę i się zastanawiam czy będzie szansa ujrzeć płeć... na co się oczywiście nawet nie napalam...
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Sardynka - super, że wszystko dobrze na wizycie:)
    Eveke - kciuki za Twoją
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    emza będzie dobrze, na pewno leżenie pomogło :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ja juz jestem po wycieczce na poczte, ale ciezko mi sie chodzi. Coraz mocniejszy ten nacisk na krocze mam. Do tego zeszlam z 4 pietra po schodach w dol (pierwszy raz w ciazy - mamy winde) + pozniej weszlam do gory rowniez po schodach. Teraz synus szalam w brzuszku i jak chodze po mieszkaniu to dalej czuje ten mocny nacisk.

Dzwonilam do gin polskiej, porozmawialam z nia. Powiedziala, ze nie ma sensu przychodzic na wizyte. Bo ona mi niczego nie poga na wywolanie i trzeba cierpliwie czekac. Pytalam czy godzic sie na masaz szyjki - powiedziala, ze jak jest zrobiony dobrze to przyspiesza porod, i ze ona wie ze tu w UK jest stara dobra szkola poloznicza, wiec jakby mi zaproponowali to poleca mi sie na ten masaz zgodzic.

Czy ktoras z Was miala taki masaz? naprawde on az tak bardzo boli? dlugo trwa?
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Kandyzowana z całego serca gratuluję synusia :)
    Dziewczyny mi wczoraj lekarz mów,że Tardyferon-Fol się bierze raz dziennie po śniadaniu , a nie na czczo jak to któraś z was pisała.
    --
  6.  permalink
    Witam dziewczyny:wink:
    Kandyzowana gratuluje synka widzę przeczucie Ci się sprawdziło mam nadzieje że ja też mam jakieś w miarę dobre:) A jak nie to i tak się będę cieszyć
    Venus daj znać co u lekarza:)

Madziauk czytałam że jest on bardzo bolesny dla pacjentki i nierekomendowany....nie chcę Cię straszyć ale czytałam to na kilku stronach...poszukaj na forach może coś o tym jest...
    --
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    lapa-ja jestem z wexford i tutaj zamierzam rodzić- właśnie wróciłam od lekarza wszystko ok, wyniki w porządku, mała główką w dół ułożona serduch mocne :bigsmile:
    teraz co tygodniowe wizyty sprawdzające i tyle czekamy aż się mała wykluje :bigsmile:
    a jeszcze położna mnie pocieszyła że 90% pierworódek przenasza ciąże tak ok 10-12 dni :shocked:- no to ja do niej że wolałabym nie- to się tylko uśmiechnęła
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    madziauk:
    Czy ktoras z Was miala taki masaz? naprawde on az tak bardzo boli? dlugo trwa?

Madzia moja sąsiadka miała ten masaż i powiedziała,że strasznie boli trwa parę minut a odczuwa się to jak całe wieki więc jak nie musisz to może nie zgadzaj się na to ,poczekaj jak Karolek sam zechce wyjść.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    gusiadm: ja jestem z wexford i tutaj zamierzam rodzić

ja obecnie w cork:wink: Dobrze, ze z dzieckiem wszystko w porządku. A co do tego czy przenoszenie "grozi" pierworódkom to mogę tylko napisać, że moja przyjaciółka w ciąży z 3cim dzieckiem (dziewczynką) jest już tydzień po terminie i nic się nie dzieje, także jak widać różnie to bywa:bigsmile:

Madzia, Ty jeszcze poszalej dziś po tych schodach :devil:
    A tak na serio, wiesz ja bym się chyba zgodziła na masaż bo jednak nadal jest naturalny sposób,a ja jakoś mam zaufanie do tutejszych położnych. A co do bólu to chyba naturalne, że boli -w końcu ma za zadanie ruszyć szyjkę a ta jak się rozwiera to boli- tak mi się przynajmniej wydaje.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    lapa - no wlasnie wczesniej czytalam na stronie rodzic po ludzku, ze ten masaz to nie jest rekomendowany. Jednak kolezanka mi pisala, ze dwa razy po takim masazu urodzila (dwoch synow) i rzeczywiscie lepiej takie naturalne metody niz oksytocyna (ktorej chcialabym uniknac). Ciekawe kiedy polozne sie do mnie odezwa :devil: chyba do nich znowu dzis zadzwonie :devil:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.