Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Ja jestwm kolejnym przykladem ze wywolywany porod konczy sie cc. Wydaje mi sie ze wsomaganie oksytocyna pomaga jesli kobieta ma rozwarcie i miekka zgladzona szyjke. Natomiast jesli szyjka jest zamknieta i dluga to takie wywolywanie na pewno skonczy sie cc.
    Ja cesarki nie wsominam dobrze mimo iz sama rana ladnie sie goila bol byl do zniesienia, ale inne czynniki sprawialy, ze mialam po niej dola i przychodzily kryzysy. Najwazniejsze po porodzie czy sn, czy cc jest wsparcie meza i rodziny, jesli w tej sferze nie bedzie pomocy, wsparcia i zrozumienia, wowczas kobieta moze popasc w depresje poporodowa.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeNov 24th 2012
     permalink
    Dziś coś przez całą noc męczy mnie brzuszek, wkońcu wzięłam no-spe nie minęło 15 minut a mnie na wymioty pogonilo.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    W temacie wywoływania porodów zawsze warto poczytać materiały Fundacji Rodzić po Ludzku - są bardzo rzetelne:
    Sztuczne wywołanie porodu (indukcja)
    Amniotomia (przebicie pęcherza płodowego)
    Kaskada interwencji

A do tego jeszcze to - długie, ale warto.
    6 zasad wspierających przebieg normalnego porodu
  2.  permalink
    Acia mozliwe ze dzidzia szykuje sie do wyjscia, a mozliwe tez, ze nospa podraznila zoladek, tak mowil mi gin.
    Hydrozagadka chetnie przecztam te artykuly, dzieki.:D

Treść doklejona: 24.11.12 09:33
    Wklejam, żeby się nie zagubiła;-)

1. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    2. aszlim 01.12.2012 (dziewczynka)
    3. basia_87 06.12.12(chłopiec)
    4. acia20 07.12.2012 (dziewczynka)
    5. ruda03 09.12.2012 (chłopiec)

6. mooniia 21.12.2012(dziewczynka)
    7. gusiadm 25.12.2012 (dziewczynka)
    8. artystka80 27.12.2012 (chłopiec)
    9. Emenemss 2.01.2013 (dziewczynka)
    10. lapa 03.01.2013 (chłopiec)
    11. misia-ludek 5.01.2013 (chłopiec)
    12. Gosia1986 07.01.2013 (chłopiec)
    13. Anula85 12.01.2013 (chłopiec)
    13.Grazien 12.01.2013
    13. emza 12.01.2013 (dziewczynka)
    14. kasia151288 16.01.2013 (dziewczynka)
    15. mońka 19.01.2013 (dziewczynka)
    16. agavva 21.01.2013 (dziewczynka, chłopiec)
    17. igisowa 24.01.2013 (dziewczynka)
    18. marakuya 1.02.2013
    18. GaggataB 1.02.2013
    19. justyna883 2.02.2013 (dziewczynka)
    20. milena1984 3.02.2013 (chłopiec)
    20. Olenka79 3.02.2013 (chłopiec)
    21. ikamek 05.02.2013 (chłopiec)
    22. golaa 06.02.2013 ( dziewczynka)
    23. 1aleks1 07.02.2013 (dziewczynka)
    24. beagraf 12.02.2013 (chłopiec)
    25. sardynka85 15.02.2013 (chłopiec)
    26. Addictive 17.02.2013 (dziewczynka)
    27. IzUk 19.02.2013 (dziewczynka)
    28. andziaiw 22.02.2013
    28. milka 1984 22.02.2013 (chlopiec )
    29. Szklania79 28.02.2013 (dziewczynka?)
    30. sushi 5.03.2013 (dziewczynka?)
    31. venus87 06.03.2013 (chłopiec)
    32. niezalogowana0 15.03.2013 ( dziewczynka )
    33. MilagrosCud 18.03.2013 (dziewczynka)
    34. DominiczkaA 19.03.2013
    35. venika 05.04.2013
    35. cytrynka251 05.04.2013 (dziewczynka)
    36. cloe78 20.04.2013 (chłopiec)
    37. Ange 24.04.2013
    38. KARKO 03.05.2013 (chłopiec)
    39. lilijeczka - 05.05.2013
    40. Hefalumpik 13.05.2013
    41. aravls 15.05.2013
    42. W_P_Gosia 20.05.2013
    43. AgaMama 23.05.2013
    44. akirka 27.05.2013
    45. Kandyzowana 30.05.2013 (chłopiec)
    46. Andzia1508 12.06.2013
    47. Kasiek 13.06.2013
    48. Migotynka 1.07.2013
    49. edytak1984 05.07.2013
    50. OneKiss 10.07.2013
    51. Mangaa 12.07.2013
    52. sloneczko32 13.07.2013
    53. ew3ame 15.07.2013.
    --
    • CommentAuthorEla2213
    • CommentTimeNov 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Hej dziewczyny jestem tu nowa . Mam do was takie pytanko , bete z środy miałam 78 a z piatku 271 czy to jest dobry przyrost ??
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    Pozdrawiam was wszystkie w sobotni dzień u nas strasznie pada nie wiem jak u was.

Ela2213 kochana sa kalkulatory bety wejdz sobie pisz dane i i pięknie wszytko wyliczy
    Ja korzystałam z tego na początku http://www.babymed.com/tools/hcg-calculator
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Nie decydujcie się na CC bez potrzeby, ja do dziś dochodzę do siebie, rana mi pękła 2tyg temu w jednym miejscu, mimo iż bliżna się zrosła... nie chcę Was straszyć oczywiście...
    1 dziecko rodziłam naturalnie, lecz drugie niestety po 10h 'walki' nie udało się... zrobiło mi na CITO CC w sumie wszystko było mi jedno, bo rozrywało mi pip, brzuch , dup, i to w zupełnie inny sposób jak przy porodzie SN... nie do opisania nawet...
    To poważna operacja na którą w życiu bym się nie zdecydowała, nie przeszłoby mi przez myśl, że taką rzeczą będę musiała się zmierzyć, w szpitalu w 2 doby miałam chwile zwątpienia, załamania psyhicznego, mąż nie mógł mnie uspokoić... do tego przyczyniło się m.in to, że mój syn trafił na nenantologie(czy jak to się tam zwie po polsku) i bałam się, że go stracę, a przecież tak cenne było spędzenie czasu z dzieckiem, nasiliła się też tęsknota za córką, która nie mogła mnie odwiedzić, a leżałam parę dni w szpitalu za nim zaczełam rodzić... bo omal nie doszło do odwodnienia, przed tym jak organizm się oczyszczał...
    miło tego nie wspominam, a mimo to pragnę jeszcze jednego dziecka... i czekam na cud....

Treść doklejona: 24.11.12 10:39
    P.S
    Poród również miałam wspomagany oksycotyną mimo iż to nic nie dało...;/

ale pytałam się doktora czy poo podaniu oksy... będzie bardzo bolało, pocieszył mnie, że każda kobieta odczuwa to inaczej... mogło nie boleć, nie bolało...
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dzień dobry :)
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    Dziewczyny od rana mam zgage co ja mogę na nią wziąść? mleko już nie pomaga :cry:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Witam dziewczyny :cool:
    Hej ELA2213, GRATULACJĘ :clap: PIĘKNA BETA :thumbup: JEŻELI CHCESZ DOPISZEMY CIEBIE DO NASZEJ LISTY MAGICZNEJ I ZRÓB SOBIE SUWACZEK KOLOROWY :tooth:

Treść doklejona: 24.11.12 13:29
    Grazien chciałam zaproponować mleko, jogurt lub coś podobnego :cool: no ale jak nie pomaga :confused: nie wiem co może pomóc, a w necie szukałaś? :wink:
    --
  3.  permalink
    Dziewczyny pisały tu chyba o Rennie jak dobrze pamiętam
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    GRAZIEN jak ja szukałam leku na zgagę [miałam codziennie od 17 t.c] to wypróbowałam [znalezione w necie]:

mleko
    Rennie
    migdały
    imbir
    sok z cytryny
    arbuz
    colę
    Gaviscon
    siemię lniane
    banany

nie muszę chyba dodawać, że pomógł mi dopiero poród :devil::devil::devil::devil::devil:

aczkolwiek najlepiej chyba po tym arbuzie jednak było tylko nie wiem czy teraz dostępne :wink:
    --
  4.  permalink
    TEORKA: nie muszę chyba dodawać, że pomógł mi dopiero poród

haha dokładnie :smile: miałam to samo codziennie od 21 t.c. do samego porodu...nie pomogło nic z "domowych sposobów", tabletki brałam w wyjątkowych sytuacjach. I jeśli wierzyć przesądom, dzięki zgadze urodziłam włochatego synka:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    violet_flower: I jeśli wierzyć przesądom, dzięki zgadze urodziłam włochatego synka:wink:

no ja niestety mało włochatą [a w porównaniu z Jasiem to łysawą :cool:] córkę :wink:
    --
  5.  permalink
    widze, że naprawde wiekszosc z Was jesli nie wszystkie sa za porodem naturalnym:-) no zobaczymy...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny, a jak dokładnie odczuwa się zgagę?
    Ja od wczoraj mam takie pieczenie w żołądku, a właściwie na wysokości mostka, więc wydawało mi się, że to za nisko na zgagę. Wcześniej parę razy mi się zdarzyło, ale czułam to jako pieczenie w przełyku, gdzieś wyżej niż mostek.
    Uczucie nie jest zbyt ciekawe ;/
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    ja mam pieczenie w przełyku dziś w nocy ro się skończyło wizytą w kibelku.
    --
    •  
      CommentAuthorbeagraf
     permalink
    Ja nie rozumiem rozważań nad porodem SN czy CC. Jesli są wskazania lekarskie do cc - to trudno, trzeba się z tym pogodzić, i jest to decyzja medyczna (czyt. lekarza). Ale jak jest mozliwość rodzenia SN... to o co chodzi? Natura nie jest głupia, uaktywniane podczas porodu hormony mają nam kobietom pomóc nei tylko podczas porodu, ale również po. Czytałam kiedys ze SN własnie pomaga radzic sobie ze stresem poporodowym i tym samym uniknąć depresji.
    Szerokość bioder tak jak piszą dziewczyny nie ma nic do rzeczy, też mam wąskie... miałam jak byłam szczupła (nosiłam rozmiar spodni 34-36... momentami wbijałam się do 32... typowa "sportowa" figura), teraz obrosły tłuszczykiem heh - ale szerokość miednicy nie zmieniła mi sie przecież. No i co najważniejsze w tym wszystkim - poród SN jest lepszy dla dziecka - przejście przez kanał rodny dobrze wpływa na kondycję dziecka.
    No i ból... Niby faktycznie są kobiety dla których ten ból jest za duzy. Ale większość daje sobie radę - w innym wypadku ludzkość by wymarła juz dawno temu. Dla mnie nie był straszny... mimo ze rodziłam tylko 6 godzin to organizm miał czas się przystosować. Chyba gorsze jest dla mnie leczenie kanałowe zębów.
    MilagrosCud myślę ze masz jeszcze czas i troche za duzo o tym myślisz i analizujesz, planujesz, itd. ... tak jakby się wszystko dało zaplanować w tej kwestii... Daj sobie dojrzeć do myśli o porodzie

Treść doklejona: 24.11.12 15:13
    U mnie też zgaga na maxa... bleeeee
    -- Ona 2010, On 2013 :-)
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam weekendowo :))
    Milagros-Jezeli niema jakiego takiego wskazania do cc,rodzilabym sn .
    Ja rodzac mala blagalam lekarzy o cc,ciesze sie ze jednak lekarz byl madrzejszy ode mnie :)

Rok temu mialam wycinany woreczek ,male 4 dziurki ,a raczej naciecia ,uwiez mi w pierwszej dobie niemoglam wstac z lozka .
    A cc jednak to operacja a nie zabieg jak woreczek ,jest naciecie wieksze ,rozciecie macicy ..
    Po sn ,kilka godzin i jestes jak nowo narodzona ,a czasami laski sa takie co po 2 h .

Szerokosc bioder niema zadnego znaczenia ,ja mam ksztalt sylwetki gruszki ,taka moja natura po mamie i wszyscy mowili ,bedziesz miala latwy porod i g prawda rodzialm 22 h,szwagierka moja rodzila 16 dni wczesniej niz ja ,typowa prosta sylwetka drobna ,waziutka w biodrach a po odejsciu wod,miala malego po 3 h ...

Obiecalam sobie,ze od poniedzialku biore sie za pranie ciuszkow :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Hej, dziś coś spokojnie tutaj jest :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Bo wszyscy czekają na Kevina :rolling:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    No tak :bigsmile: bo to dziś :bigsmile: hihihih

Treść doklejona: 24.11.12 18:40
    Właśnie patrzę na mój suwaczek i ni w oko nie pasuje z ostatnim USG :bigsmile: mój synuś waży 770 gram a nie ponad 500 gram :devil: ale nie będę robić zamieszania z listą, poczekam do 20 grudnia bo mam wizytę przed świętami :bigsmile: zobaczymy co wyjdzie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    W dzień mam mniej twardnień, napięć (niektóre to nawet minutę trwały) brzucha niż tej nocy, więc po pierwszej kolacji wzięłam no-spe może nie będzie z nią tak jak rano, a ja prześpię sobie spokojnie noc.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    venus87: Właśnie patrzę na mój suwaczek i ni w oko nie pasuje z ostatnim USG :bigsmile: mój synuś waży 770 gram a nie ponad 500 gram :devil: ale nie będę robić zamieszania z listą, poczekam do 20 grudnia bo mam wizytę przed świętami :bigsmile: zobaczymy co wyjdzie :smile:

Mi tez sie niezgadzalo nigdy ,jak mialam ten suwaczek ,w zeszlym miesiacu ,moj maz pyta lekarza czy ma juz 1500g ,a lekarz ze nie ...potem robi pomiar a dzidzius 1650 ,i odrazu pytanie ile wazyla mala ,jak sie urodziala :D
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Milagros ja mam zdiagnozowaną nerwicę lękową i inne takie, ale nawet nie przyszło mi do głowy, że jest to wskazanie do cc... jeśli nie będzie przeciwwskazań ze strony okulisty (czy np. innych wskazań medycznych) zamierzam rodzić naturalnie :smile:
    --
  6.  permalink
    wiadomo, że poki nie urodze nie bede tak naprawde wiedziala co dla mnie lepsze:-) ale dzieki za wskazowki - bede dazyc do sn jesli nie bedzie przeciwskazan:-)
    ja dzis mam skurcze jakies jak na @ a mała w brzuchu przez nie szału dostaje. Juz mnie to zaczyna wkurzac ze w ciazy nie mam dnia spokoju jak nie mdlosci to skurcze, dnia spokoju nie ma:angry: Mam nadzieje, że przez to mała nie zdecyduje się na opuszczenie domu:-) myslac sobie "spierdzielam stad, trzesienie ziemi"

bylismy z mężem popatrzec na farby i tapety do pokoiku, zdecydowac jaka kolorystyka i mamy dwa typy: albo blekitno rozowa albo seledynowa:bigsmile: a nastepnie w herbaciarni i zjadlam duzy kawal ciacha czekoladowego, zmierzywszy cukier 103:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    A ja, tak samo jak Jaheira, wietrzę tu "zaproszenie" do płatnego cc. I jeszcze to straszenie ogromnym bólem przy sn...:confused: Na pewno boli (nie wiem, jak bardzo, bo sama miałam cc i wiem za to, co znaczy rekonwalescencja po nim), ale nie wyobrażam sobie, że mój gin straszy mnie ogromnym bólem porodu naturalnego:shocked:
    --
  7.  permalink
    sushi nie da sie ukryc, że podobno boli jak sam skurczysyn i pewnie dane mi bedzie sie o tym przekonac. Zastanawiam sie, czy jest to bol porownywalny do I miesiaczki po poronieniu. Pamietam ze bol ktory wtedy odczuwalam wywalil mnie na IP pod kroplowke, bo nawet tramal nie pomógł. Myslalam ze sie zes..m za przeproszeniem a wyłam jak stado wilków trzymajac meża za rękę i mówiąc jak bardzo boli. Jak dopadlam do ojca na IP to padlam mu w ramiona krzyczac "pomoz mi bo zwariuje":D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)

My dzis bylismy na malych zakupach - swieczki swiateczne i takie tam ;) Pochodzilismy po centrum handlowym, pozniej pojechalismy na kawke.. takze nachodzilam sie sporo. Moze to cos przyspieszy ;) Maz teraz podgrzewa kupione tapas na kolacje, a ja odpoczywam ;)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Ja idę spać dziewczyny, jestem najedzona i nie mam już sił :tongue: dobranoc kobitki :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorpaulinka84
     permalink
    Ja mialam wywolywany porod w uk, kroplowka z oksytocyny i przebicie pecherza,po 10godz skonczylo sie cc, po 24godz kiedy odlaczyli cewnik bylam pod prysznicem a na nastepny dzien juz w domu, teraz po 5latach po bliznie nie ma sladu.Drugi porod po dwoch latach byl naturalny i takze wsponinam go milo bez ogromnego bolu.Takze myle ze nie ma co porownywac i patrzec na innych bo jak wiadomo kazdy porod jest inny. Powodzenia Magda:-)
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Ja też idę spać :) Do jutra mamusie :)
    --
  8.  permalink
    Paulinka masz racje, kazda z nas ma inny prog bolu i kazda porod przezywa inaczej. Najwazniejsze to pozytywne nastawienie i swiadomosc ze bedzie bolalo.
    Dobranoc
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Dziewczyny, uwzględniłam Wasze uwagi i kolekcja dla kobiet w ciąży i karmiących prawie gotowa :) jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :) mam nadzieję, że i Wam się spodoba :) a funpage na fb ruszył pełną parą - jutro zdjęcia kolekcji :)
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    gienia83- czytam twoja relacje i strasznie mi przykro ze przechodzilas przez taka rzeznie, najwazniejsze ze maluszek z wami jest. a o reszcie nie warto pamietac.
    ja tez przylaczam sie do tych co naturalnie chca rodzic, chocby bolalo najbardziej w zyciu!!! mam nadzieje ze Danielek bedzie ze mna wspolpracowal- przyjmie odpoiwednia pozycje i bedzie chcialo mu sie wychodzic najpozniej 1 tydzien po terminie.Bo inaczej to zapowiadali mi indukcje oksytocyna...
    Emenems- wlasnie szerokosc bioder nie ma nic wspolnego z porodem, bo od tego sa te hormony ciazowe aby poluzowaly stawy miednicy by dzidzi sie przecisnelo przez mame. choc wczesniej, nie wiedzac o tym troche sie pocieszalam bo ja mam szerokie biodra, myslalam ze bedzie latwiej, i bedzie tylko latwiej jak zachowam spokoj i optymizm, czego wszystkim wam kochane mamusie zycze!!!!!!!
    a poza tym to strajkuje bo od 3tyg to caly czas jestem na 20 pozycji na liscie:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeNov 25th 2012 zmieniony
     permalink
    milena1984: Emenems- wlasnie szerokosc bioder nie ma nic wspolnego z porodem, bo od tego sa te hormony ciazowe aby poluzowaly stawy miednicy by dzidzi sie przecisnelo przez mame. choc wczesniej, nie wiedzac o tym troche sie pocieszalam bo ja mam szerokie biodra, myslalam ze bedzie latwiej,

Ja wlasnie myslam tak samo ...tez jak pisalam mam szerokie biodra i co porod 22 h...

Witam sie z rana :)
    Od 4.20 niespie:shocked:krece sie tak z boku na bok,az postanowilam odpalic kompa ..
    Obudzil mnie taki chwilowy bol jak na @ ,ptem ciagniecie w pachwinach i po jakis 20 minutach przeszlo .

Milagros -Ja tez jak wspominalam wczesniej ,mam nerwice lekowa i dalam rade urodzic sn :)) Zadne baby blus,zadna depresja mnie niedopadly ,cale szczescie :)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeNov 25th 2012
     permalink
    milena1984: a poza tym to strajkuje bo od 3tyg to caly czas jestem na 20 pozycji na liscie

Chętnie bym Ci pomogła to zmienić, ale nie ode mnie to zależy :tongue:
    Jadę dziś do szpitala posłuchać co tam u małego słychać :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Teraz jest taki spokój ,ale w grudniu o sie laski "posypia " :D lista ruszy wtedy o kilka miejsc do gory :)
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Cześć Dziewczyny! Witam się w niedzielny poranek, w ostatnim dniu 30. tygodnia.
    W czwartek byłam u lekarza - trochę za często twardniał mi brzuch. No i wyszło szydło z worka: w 22tc szyjka miała 37 mm, a teraz już tylko 32 mm. Także dołączam do klubu skracającej się szyjki...:confused: Badanie palpacyjne szyjki bardzo bolało:sad: Zastanawiam się, czy mogło to nasilić skurcze i twardnienia, bo następnej nocy skurcze były tak mocne, że aż się budziłam. No i zdarzały się znacznie częściej. Myślicie, że to możliwe? Miałyście podobnie?
    Ponieważ brzuch mi twardnieje niezależnie od tego, czy chodzę, czy leżę, to mam brać no-spę 4 x dziennie i 3 x dziennie Magne B6. Oczywiście L4 i nakaz leżenia. Ale jak tu leżeć całymi dniami... Oczywiście poleguję w ciągu dnia, ale wstaję, żeby zrobić obiad, upiec ciasto, wstawić pranie... No i mam tak jak Emza, że po dłuższym leżeniu brzuch natychmiast twardnieje przy wstawaniu.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Olenka -takie twardnienia brzuszka miala tu prawie caly czas leneczka8484 ,moze odezwij sie do niej ...
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Olenka, pamiętam, że badanie palpacyjne, podczas którego wyszła mi skrócona szyjka, było wyjątkowo bolesne. I tak, dotykanie szyjki, pobudza skurcze, a więc i jej skracanie, i tak bywa bolesne. Mój lekarz stara się teraz to robić raz na miesiąc, mimo, że wizyty mam co dwa tygodnie, żeby nie 'rozjuszać' szyjki. Niemniej badać musi również palpacyjnie, bo tylko tak zauważy rozwarcie zewnętrzne (aparat usg - dopochwowy za bardzo ją dociska, powodując zanik rozwarcia).
    Zmiana pozycji wpływa na twardnienie brzucha, bo starasz się go nie nadwyrężać odpoczywając, więc potem mały wysiłek powoduje jego twardnienie. Też tak mam i na pocieszenie powiem, że odkąd leżę szyjka zasadniczo trzyma i się nie skraca:) Niestety zauważyłam, że spory wpływ na twardnienie mają nerwy - im bardziej się denerwuję, martwię, stresuję - tym więcej twardnień, im mniej - tym są one dla mnie łaskawsze.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Monika, a bierzesz jakieś lekarstwa na twardnienia?
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Dziewczyny podpisujecie petycje !!!Moze zalapiemy sie na urlop macierzynski dluzszy ...
    LIST OTWARTY W SPRAWIE OBJĘCIA URLOPEM RODZICIELSKIM RODZICÓW WSZYSTKICH DZIECI NARODZONYCH W 2013 R

Petycja
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Emenemss - podpisałam i rozpowszechniam dalej - fajna inicjatywa!!! :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Emenemss-fajna sprawa ja też podpisałam.

Treść doklejona: 25.11.12 11:17
    A tak w ogóle to dzień dobry niedzielnie :)
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Olu, luteinę 2x2 i magnez w dawce ok. 300mg. Doraźnie mogę brać nospę. Lekarz chciał mi również przepisać relanium, podobno ma bardzo dobre działanie przeciwskurczowe, a i przy okazji ujarzmi nadgorliwą gospodynię domową;) Nie wzięłam, bo wyszło, że szyjka się zasadniczo nie skraca. Fenoterolu (silny lek przeciwskurczowy) również nie chciał mi zapisać, bo stwierdził, że więcej szkodzi, niż czasami może pomóc. Jeśli w ślad za twardnieniami brzucha nie idzie skracanie szyjki - to mogą sobie one być, i są raczej skurczami przepowiadającymi.
    Zasadniczo głównym zaleceniem i jak dotąd skutecznym było unikanie grawitacji:)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Ja też podpisałam!!!!!! mam nadzieje, że podziała!!!! a jak czytałam komentarze opinii "przeciw" to się trochę zdenerwowałam:confused:
    Witam sie niedzielnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Ja tam nie czytam takich głupot bo szkoda moich nerwów i czasu na to,ale jestem jak najbardziej za tym,żeby pomysł przeszedł .
    Mamusie wczoraj po raz pierwszy wzięłam Rennie na zgagę i pomogło , jak często można to brać w ciąży????
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Witam

Mi znowu zaczął się katar i ból gardła jak do poniedziałku nie przejdzie to pewnie znowu kupię ten syropek dla kobiet w ciąży, na razie od dwóch dni używam Isla porzeczkowa i ciepły sok malinowy z cytryną i pod kołderkę, tylko właśnie zaczęło mnie zastanawiać czy ten sok malinowy nie ma nic wspólnego z tymi nocnymi twardnieniami brzucha.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Monika, luteina, tak jak duphaston, ma działanie rozkurczowe. A czemu Fenoterol może wyrządzić więcej szkód? Mam nadzieję, że w środę na wizycie obędzie się bez badania palpacyjnego. Brrr... A pozwalasz sobie na to, żeby usiąść w łóżku, czy faktycznie tylko leżysz?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.