Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    dziewczyny mam pytanie co to znaczy że łożysko mam na tylnej ścianie??? To dobrze czy źle???
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
    • CommentTimeNov 26th 2012
     permalink
    Dominiczka super, ze z Dzidzia wszystko dobrze, to najwazniejsze :clap: a co do plci, to moze nastepnym razem sie uda podejrzec co sie tam kryje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    dziewczyny mam pytanie co to znaczy że łożysko mam na tylnej ścianie???

To jedno z prawidłowych położeń :wink: Podobno wyraźniej czuć ruchy niż na przedniej :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Blubis nie ma się co wstydzić lekarza, dobro dziecka jest najważniejsze, więc schowaj wstyd do kieszeni i pytaj :)
    Ypolly mi się chce już następnego dzieciaka !!!
    Dominiczka wszystko ok z położeniem Twojego łożyska ;)
    Madziauk Ty się dodzwoniłaś do tych położnych w końcu ?
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  2.  permalink
    no czuje dość wyraźnie:) Tak to szleje mi w brzuchu ...a dziś na usg jak sparaliżowane nie ruszało się:) lekarz mówił że jakby ruszyło nóżką coś by podejrzał a ono na złość heheh:)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    PENNY - no dzwonilam, i ciagle poczta mi sie wlacza :devil: nagralam sie juz im po raz nty, pewnie maja mnie dosc. Jutro bede znowu dzwonic, jak nie oddzwonia to zadzwonie do szpitala i sie poskarze :devil: a co ! w kulki sobie leca :devil:

Linden - no tez mysle, ze ostatni.. chyba mnie nie beda dluzej 3mac w UK niz 42tyg (wedlug usg na NHS w 14tyg).
    --
  3.  permalink
    Też ciekawi mnie kiedy Madzia zwolni listę:):):P Oby Karolek nie dał już dłużej na siebie czekać:)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    DominiczkaA - oj, uwierz mi kochana, o niczym bardziej nie marze :) chcialabym by sie zaczelo naturalnie i bym zwolnila ta liste wreszcie :wink:
    --
  4.  permalink
    Madziauk mimo że dużo nie przytyłaś ,na pewno Ci ciężko także niech ten synuś przestanie mamie ciążyć i wyjdzie:)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeNov 26th 2012 zmieniony
     permalink
    No Madzia może się hurtowo rozsypiemy :wink:
    Acia ja już mam walizkę ze 3 tyg temu spakowaną, ja mam jedną bo dla dziecka tylko pampersy wziąć muszę, a stoi za szafą.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Dziś na noc postanowiłam nie brać no-spy mam nadzieje ze ta noc spokojnie prześpię, choć nie wiem czemu teraz jak leżę to czuje jak by mój brzuch cały czas pracował. Co chwila się napina i mięknienie i co 30 minut siku.
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Madziauk ...snilo mi sie ze zaczelas rodzic i az weszlam na forum zeby sprawdzic ...no kochana to juz zdecydowanie Twoj ostatni tydzien w dwupaku ;) ...ale nas trzymasz w napieciu :))))
    -- ,
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Hej ja właśnie wróciłam z Warszawy a madziauk jeszcze nie urodziła :shocked: Może Karolek czeka na pierwsze mrozy?
    --
  5.  permalink
    Anula co robiłaś w Warszawie?
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Byłam w Cinema City Arkadia na filmie "Mój rower"

Treść doklejona: 26.11.12 21:16
    Dominiczko tylko mi nie mów,że mnie widziałaś i nie podeszłaś bo kopa w tyłek dostaniesz :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Anula85 - Londynie w tym roku raczej mrozow sie nie doczekamy ;) Moze w lutym temp spadnie do -2 w nocy, tu zimy jako takiej mroznej nie ma ;) Wiec Karolek mam nadzieje, na mrozy nie czeka. :wink:
    --
  6.  permalink
    Anula niestety trochę daleko mam w tamte rejony:)Ale jak Cię zobaczę z pewnością podejdę:);p
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    madzia a kiedy ty ostatni raz dzwoniłaś do położnej i co ona mówi na to,ze Karolek nie chce jeszcze wyjść??? Moim zdaniem w szpitalu powinni podjąć już decyzje o wywołaniu porodu żeby nie męczyć maluszka i ciebie.

Treść doklejona: 26.11.12 21:21
    [quote=DominiczkaA][/quote] Ok :)

Treść doklejona: 26.11.12 21:22
    Laski ja spadam przed telewizorek bo zaraz Lekarze się zaczynają.Będę tu póżniej a jeżeli nie to jutro.
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    DominiczkaA taki sam lobuzek jak u nas:)
    moze u Was to tez dziewczynka i sie wstydzi :P
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Anula85 - napisz jak film
    --
  7.  permalink
    No przyznam również że długo zwlekają...ale z tego co słyszałam w UK tak jest....czekają jak najdłużej, bo dążą do naturalnych porodów:) Także idź Madziauk za naturą:):bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Anula85 - oni juz mi chcieli wywolywac porod 10dni temu, ale ja nie chcialam ;) bo synus sie na usg nie ruszal.
    Teraz rusza sie codziennie i lobuzuje w brzuszku. Ja wolalabym poczekac jeszcze te kilka dni jak moge i by sie naturalnie zaczelo, a nie miec porod wywolywany.

Tak jak pisalam dzwonilam do poloznej, zostawilam wiadomosc na poczcie :devil: nikt nie oddzwonil. Jutro rano zadzwonie do poloznej raz jeszcze + jak mi nic konkternego nie powie to zadzwonie bezposrednio do szpitala ;) i poskarze sie na te polozne :devil:
    --
  8.  permalink
    Izuk Właśnie każdy mówił że chłopak a po tym usg mówią że dziewuszka bo wstydek he:)A ty w którym tyg się dowiedziałaś???
    --
    •  
      CommentAuthorcytrynka251
     permalink
    Dziewczyny jestem już po wizycie:) A więc tak…niunia ma się dobrze , wszystkie wymiary ok :
    BPD 51,65
    OFD 70,14
    HC 193,66
    AC 162,33
    FL 36,24
    FL/BPD 70%
    FL/HC 19%
    Serduszko biło 132/min. Rozbieżności to tylko 1 dzień a z tego co już doczytałam może być +,- 13 dni. A u mojej niuni jest prawie idealnie. I zgadza się też z terminem miesiączki.Termin porodu z usg i wg ostatniej miesiączki 05.04.2013:) Waży 423,15g :) Także już kawal baby z tej mojej niuni:) Do zdjęcia nie chciała się ustawić, stawała na głowie. Płeć się potwierdziła i mam zdjęcie:) Dziękujemy za kciuki:***********************
    Dominiczka też mam łożysko na tylnej ścianie:)
    --
    •  
      CommentAuthorbeagraf
     permalink
    azniee: Podobno wyraźniej czuć ruchy niż na przednie j :smile:

Potwierdzam. Ja dziś dostaje takie kopniaki że aż boli... Jestem w szoku aż heh. W pierwszej ciąży miałam łożysko na przedniej ścianie i nawet na późniejszym etapie ciąży znacznie słabiej czułam ruchy.
    -- Ona 2010, On 2013 :-)
  9.  permalink
    Aha czyli moje ruchliwe maleństwo to zasługa łożyska:):bigsmile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dominiczka ja też mam łożysko na tylniej ścianie i dlatego też czuję synka wyraźnie :bigsmile:
    Anula jak film?? ciekawy?? :tongue:
    Madziauk przyznaj się, że po prostu nie chcesz od nas odejść, nas zostawić i trzymasz synka między nogami!!! :rolling: Liczysz na załapanie się na roczny macierzyński :tooth:
    Blubis sex w ciąży jest dozwolony i nawet zalecany, gdyby coś było nie tak to na pewno gin by powiedziała Tobie :bigsmile:
    Dominiczka ja też napisałam, że uroda na synka przepowiada ale czuję, że córa będzie :tongue:

Treść doklejona: 26.11.12 21:58
    Cytrynka jeszcze raz gratuluję dziewczynki :clap:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Milagros, ja tez bym sie tak latwo na cc nie zgadzala. Po pierwszym cc dlugo nie moglam sobie wybaczyc,ze nie udalo mi sie urodzic naturalnie i mimo,ze fizycznie doszlam do siebie blyskawicznie (po 12h chodzilam,opiekowalam sie normalnie dzieckiem) to psychicznie wciaz sie winilam.
    Po drugim cc fizyczne i psychiczne dochodzenie do siebie trwalo bardzo dlugo. A zapowiadalo sie super,bo skurcze mialam regularne,wody same odeszly, ale nie lekarze tak bardzo chcieli mi ,,pomoc,, urodzic szybko,ze w ostatniej chwili wyjeli mala. A najgorsze,ze jak sie obudzilam to jej nie bylo... przyniesli ja po jakiems czasie dopiero. Ten strach czy zyje byl okropny.
  10.  permalink
    Venus czy to możliwe ze przez to ze łożysko jest z tyłu boli nas tak ten kręgosłup????? hmm zastanawiam się nad tym może przez to obciążenie większe jest???
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    venus87 - na pewno ciezko bedzie mi odejsc ;) ale od miesiaca conajmiej juz podczytuje rozpakowane mamusie.. z nadzieja, ze tam sie niedlugo przeniose ;)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dominiczka też tak może być!!! nawet o tym nie pomyślałam :wink: mnie też boli kręgosłup i krzyże :confused: zapytam się mojej gin :smile: ale myślę, że masz rację, jesteś wielka :tongue::bigsmile:
    Madziauk no rozumiem :bigsmile::bigsmile: ale będziesz do nas zaglądać?? tak jak Ukcia, Violet i inne kobitki ? :wink:

Uciekam spać, plecy mnie bolą :confused: papa
    --
  11.  permalink
    montenia - ja tez nie chce cc, moja kolezanka miala 2 tygodnie jakiejs depresji po cc, choc nie wiem czy to cc miala wplyw. Nie wiem dlaczego lekarka zasiala we mnie niepewnosc. Tlumacze ją, że po prostu ma jakies zle doswiadczenie z sn, bo przeciez by mnie nie oszukala, to wspaniala osoba...Ale wydaje mi sie ze powinnam rodzic naturalnie, jesli nie byloby przeciwskazan, bo ja bardzo tego pragne, zeby bylo pieknie, jak na filmach...nawet jesli tak nie bedzie to bede wiedziala ze sprobowalam i nie bede siebie winic.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    venus87 - jasne, ze bede :) jak narazie to grzeje dalej pierwsze miejsce na liscie przyszlych mamus ;)
    --
  12.  permalink
    Dominiczka mi tez sie wydaaje ze moze byc u Ciebie dziewczynka, bo moja corcia tez nie chciala sie pokazac i praktycznie do konca nie wiedzialam jaka bedzie plec, za to synus na kazdym usg pokazuje klejnoty;)
    dobrej nocki.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dziewczyny film super ,ale może nie opowiem wam szczegółowo bo nie będziecie miały po co iść do kina a tak warto iść w niewiedzy co to za historia.
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    psychicznie wciaz sie winilam

Jeśli mogę spytać- dlaczego?

Pomijając konkretne przypadki, mam wrażenie, że teraz jakieś wariactwo panuje jeśli chodzi o sprawy "okołoporodowe":
    - rodząca przez cc zamiast sn= gorsza
    - rodząca ze znieczuleniem= gorsza
    - nie karmi piersią/karmi "za krótko"/ dokarmia mm= gorsza
    Dla mnie szokiem jest to, że kto do mnie nie dzwoni,spotyka, albo pyta o mnie mojego D. (typu znajomi z pracy) to się dopytuje czy karmię piersią :shocked: Jakby moje cycki nagle się stały dobrem publicznym i każdy obywatel miał prawo kontrolować ich stan :devil:

Ja jestem przeciwna CC bez powodu, ale ze względów praktycznych a nie "ideologicznych".
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    DominiczkaA my sie dowiedzielismy w 26tc, bo akurat bylismy w pl i poszlismy na skan, bo polozna na polowkowym powiedziala nam ze bedziemy mieli niespodzianke w lutym ( w uk masz tylko dwa skany)
    --
    • CommentAuthormilena1984
    • CommentTimeNov 27th 2012
     permalink
    anizee- no tu nie ze gorsza czy cos w tym stylu. Natura w koncu wyposazyla kobiete by moc naturalnie urodzic i zniesc bol, wyzywic dziecko wlasnym mlekiem. Te osoby ktorym marzylo sie urodzic sn czesto pozniej sie obwiniaja ze trafila im sie cc bo chciale same przezyc cala magie porodu, ot co! a jesli ktos wybiera znieczulenie czy cc bez wskazan to juz czyjes sumienie a reszta niech sobie mysli co chce.I gorsza to bym nie nazwala, moze ograbiona z pewnego rodzaju wyjatkowych przezyc. mimo bolu!
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Co do karmienia piersią, to zgadzam się z azniee - co komu do tego jak karmię, ważne że dzieci nie są głodne. Wkurzające jest to, że nagle twoje cycki przestają być twoje, tylko każdy o nie pyta.

Treść doklejona: 27.11.12 03:50
    A co do porodów sn, które kończą się cc, albo konieczności cc- lepiej nie myśleć o tym jako o ograbieniu z przeżyć, ważne że dziecko zdrowe przychodzi na świat. Kobiety same sobie często wkręcają poczucie winy za coś co od nich jest niezależne, za ustawienie dziecka, albo niewspółpracującą szyjkę. Sama to obserwowałam jak widziałam mamy wcześniaków które nie radziły sobie z poczuciem winy że swoich dzieci nie donosiły, a to często nie była ich wina. Ja na to patrzyłam że tak widocznie miało być i tylko dzieci szkoda, ale to absolutnie nie była moja wina.
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    serio ludzie sie pytaja o wasze piersi....?....
    ja bardzo chcialabym poczuc sn jak dziecko przechodzi i wreszcie laduje na moim brzuchu wypchane przeze mnie, czulabym sie spelniona i usatysfakcjonowana tym faktem jako kobieta. To CC wlasnie z tego ograbia, a ze zycie bywa czasem przewrotne i nieobliczalne to przeciez trzeba tez to wziac pod uwage. Wygoda a koniecznosc medycznej interwencji to zupelnie dwie rozne sprawy.
    --
  13.  permalink
    Witam.
    Ja wlasnie po pierwszym porodzie czulam sie ograbiona z tego cudu, jakim jest przyjscie na swiat dziecka, brakowalo mi tej bliskosci zaraz po porodzie, gdzie malec laduje na brzuchu mamy. Wiem ze sa szpitale, gdzie po cc malec laduje na piersiach mamy i rodzice moga sie cieszyc ta chwila. Ale w wiekszosci szpitali dziecko pokazuja i zaraz zabieraja i jak samemu sie nie upomnisz pozniej to przynosza je na prosbe rodziny.
    --
  14.  permalink
    Venus Ja też chcę się spytać oo to gin. ale dopiero 14 grudnia...może Ty będziesz miała wcześniej wizytę to się dowiem:bigsmile:
    misia-lulek to dobrze że chociaż synuś nie jest wstydliwy:bigsmile:
    izuk jeżeli chodzi o usg to miałaś jakieś skierowanie???Skierowanie jest chyba potrzebne na państwowe usg tak?A prywatnie mogę sobie pójść nie konsultując z lekarzem prowadzącym??????
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeNov 27th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja mialam cc choc porod zaczal sie naturalnie i nie obwiniam sie.Byc moze nigdy nie bedzie mi dane rodzic sn gdyz nie planuje wiecej dzieci,ale nie zaluje mojej i meza dezyzji o cesarce.Po 12 h wstalam na nogi i zajmowalam sie mala 24h.Choc brzuch bolal cholernie wiedzialam ze musze byc silna dla mojej malej.Planowalam rodzic naturalnie i o cesarce nawet nie myslalam,w praktyce wyszlo inaczej:tongue:
    Mala mi tylko polozna pokazala na chwile i zaniosla do pokoju gdzie byla juz z tata i czekali na mnie.Nie zaluje ze nie byla ze mna jak mnie zszywali to strasznie wymiotowalam po podanej mi glukozie.Jak wrocilam na sale w ktorej rodzilam bylismy jeszcze tam we trojke 3h:wink:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Tak, pytają o sposób karmienia, a niektórzy jeszcze o ilość pokarmu. Też bym w to nie uwierzyła, jeszcze będąc w ciąży :devil:
    Co do CC-sądzę, że osoby, które wybierają je na życzenie, mają gdzieś czyjeś opinie i nie wkręcają sobie poczucia winy z tego powodu. Raczej to gadanie o cudach naturalnego porodu odbija się na tych, które trafiają na stół z jakiegoś konkretnego powodu. Spotkałam się z tym, że do dziewczyny po informacji o porodzie CC ktoś wypalił, że "się nie udało"- jak to k**** się nie udało? :confused: Ma zdrowe dziecko.
    Owszem, kobiety po trudach ciąży i porodu są wrażliwe psychicznie i jeśli coś pójdzie nie po ich myśli może się to odbijać na ich stanie- ale moim zdaniem, dużą szkodę im wyrządzają właśnie opinie "no gorsza nie jesteś, ale jesteś kobietą, natura cię przecież stworzyła do rodzenia...."
    A znieczulenie- rozumiem, że ma boleć "bo tak", dla zasady :bigsmile: To zaniepokojonych uspokajam- bólu jest wystarczająco, a znieczulenie działa stosunkowo krótko. I żeby nie było- ja też byłam nastawiona na poród bez, ale tylko dlatego, że wiem, że może wyrządzić więcej szkody niż pożytku (zatrzymanie porodu, ustanie skurczów, cofanie się dziecka). Ale nie dla idei umęczenia się jak najbardziej :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    Witam dziewczyny :bigsmile:
    Widze ze początek listy nadal w dwupakach mam nadzieje ze juz naprawdę niedługo

DominiczkaA nie przejmuj sie jeszcze macie czas zeby wypatrzeć co tam sie ukrywa :wink: my tez dodatkowo lecieliśmy do PL i dopiero sie dowiedzieliśmy po 24tc u nas wstydzioszek okazał sie dziewczynką

cytrynka251 gratuluje zdrowej i dużej dziewczynki niech nadal tak ładnie rośnie i sie rozwija

venus87 moze u ciebie taka fizjologia z tym kręgosłupem zmienił sie punkt ciezkośći, sposób chodzenia, leżenia i dlatego ten kręgosłup tak daje o sobie znać a nie myślałaś o jakimś basenie on naprawdę fajnie odciąża i wzmacnia mięśnie ja poprzedniej ciąży chodziłam do samego porodu i nic nie załapałam najlepiej chodzić tam gdzie są zajęcie dla dzieci bo trzymają wyższe standardy czystości wody z tego co wiem

misia-ludek kochana najważniejsze ze dzidzia u ciebie zdrowa sie urodziła a to czy cc czy sn to naprawdę nie ma znaczenia Ja Małego to rodziłam sn i rzezywiście fajnie i szybko poszło ale byliśmy nastawieni ze jak by cos szło ne tak to cc i nawet nie byłoby gadania ważne zeby dziecko wyszło bezpiecznie. Mysle ze oni tez takiego malucha po cc szybko zabierają bo musza go od śluzować i takie tam przy sn jak dziecko przechodzi przez kanał i sa skurcze to naturalnie jest z niego nadmiar płynów usuwanych. Poza tym pewnie tez fakt taki ze zespołowi medycznemu po prostu tak wygodniej:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    azniee
    za to co napisalas dalabym ci 1000 oooo gdybym mogla.:smile:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
  15.  permalink
    aleks a ty byłaś na zwykłej prywatnej wizycie ze zwykłym aparatem czy tym #d ile takie badanie kosztuję?
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    azniee, ja jeszcze dorzucę, że w czasie ciąży nie uwierzyłabym że o karmienie piersią i ilość pokarmu będą mnie pytać nie tylko lekarze, co jest naturalne, ale też przypadkowo spotkani ludzie na ulicy.. Mam koleżankę, która na mądre pytanie pań w sklepie czy karmi odpowiada krótko - nie, głodzę. Co ludziom do naszych cycków i sposobu karmienia?! I po co im ta informacja, książkę piszą? U mnie jeszcze dochodzie nieśmiertelne pytanie czy mamy bliźniaki w rodzinie :) Żebyście zobaczyły miny ludzi, jak im odpowiadamy, że mamy dużo, ale nasze to dzięki in vitro :devil:
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    doti_p: Mam koleżankę, która na mądre pytanie pań w sklepie czy karmi odpowiada krótko - nie, głodzę.

Dzięki :smile: Do zapamiętania i stosowania w podobnych sytuacjach :wink:

A z irytujących rzeczy, to jeszcze dodałabym to, że jak się jest w ciąży, to nagle wszyscy dookoła dostają jakiegoś głupiego pędu do dotykania brzucha!!! No po prostu dla mnie rzecz niepojęta! I jeszcze to święte oburzenie, jak nie pozwalałam na takie obmacywanki - zupełnie, jakby ten mój brzuch stał się nagle brzuchem publicznym.
  16.  permalink
    hydrozagadka: I jeszcze to święte oburzenie, jak nie pozwalałam na takie obmacywanki - zupełnie, jakby ten mój brzuch stał się nagle brzuchem publicznym.

No skad ja to znam....na mnie sie tesciu obrazil, jak delikatnie powiedzialam tesciowej, zeby mi brzucha nie dotykala bo mnie skurcze akurat meczyly....
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.