Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeDec 9th 2012
     permalink
    Emza: A planujesz zapodać na nim jakiego renifera?!;)

Niekoniecznie ;) tego mógłby mój inżynier nie przeżyć. On jest fanem budowlanej marki CAT, zarówno jeśli chodzi o ciężki sprzęt, jak i ubrania, więc w ramach żartu zamówiłam u przyjaciółki żółto-czarną koparkę z napisem CAT, z filcu, jako broszkę. Wiadomo, że nie będzie nosił (chyba?...), ale będzie śmieszny akcent na swetrze.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeDec 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Aravis, naprawdę fajny pomysł i taki 'osobisty':) Zawsze można sobie wyobrazić, że koparka to taka inżynieryjna wersja renifera;)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Milagros,nie martw się:wink: Czasem dziecko ma ciche dni. U mnie też bywało po kilka dni ciszy.Jeden,dwa kopniaki na dzień i cisza.Potem zwracało się z nawiązką i to jak boleśnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Milagros jak si,ę tak martwisz to podjedź jutro do lekarza i niech ci zrobią ktg.Ja bym tak zrobiła na twoim miejscu.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Olenkaka :cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Blanka, ja też miałam termin na 18 sierpnia (tylko 2012 r) na liście było nas 4 na ten termin :bigsmile: i jest on mi bardzo bliski :bigsmile: więc trzymam kciuki! Cudny czas na ciążę! noooo tylko oby Cię upały ominęły :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ja tam okresu ciąży w te upalne miesiące (czerwiec, lipiec i sierpień), nie wspominam zbyt dobrze. Jest ciężko, co tu ukrywać - bywało, ze ledwo wyszłam z domu, już musiałam wracać, bo słabo mi było... Spać nie mogłam, bo duszno, nie szło normalnie oddychać - a przytyłam tylko 9kg (finalnie ważyłam 65kg). Wiem, ze inne kobiety cierpiały z powodu obrzęków (mnie to na szczęście ominęło)... Wolałabym, by końcówka ciąży przypadała na okres zimowy.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Rodziłam w kwietniu i w czerwcu - ten pierwszy termin był dla mnie milion razy dogodniejszy. Za drugi razem końcówka ciąży wypadła mi na maj - było parę gorących dni, ale do lipcowych upałów jeszcze daleko - a ja już ledwo dyszałam, tak mi dały w kość na końcówce. Cieszę się, że ani razu nie miałam okazji sprawdzić w praktyce czym jest trzeci trymestr w środku lata :wink:
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    ale co tam upały, jak się na ukochane mleństwo czeka. Blanka, sie nie przejmuj :)
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Nie wiem co będzie ale chętnie spróbuję nowości:wink:
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ja jestem też z kliki 18 mnastek sierpnia :-):-):-):-)pierwsza ciaza zakonczona w marcu druga w sierpniu :-) obydwie fajne i różne :-) zawsze coś nowego:-)Fajnie patrzeć na nowe mamy które dowiedziały się o ciąży w tym samym okresie co Ja :-)
    --
  1.  permalink
    ok, zaczela sie ruszac i to znowu coraz czesciej wiec chyba nie bedzie koniecznosci interwencji lekarskiej:-) obudzily ja odglosy rozmow bo babcia na popoludniowa kawe wpadla:wink:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    No to super,że z malutką wszystko jest ok.Teraz widać,że przez ostatnie 3 dni sobie robiła dni lenia :)
    --
  2.  permalink
    nie lubię dni lenia bo wpadam w panikę chyba jak kazda matka. Moja mama poza tym poroniła az w 9 miesiacu i to wygladalo tak ze wieczorem czula ruchy a rano brzuch jej opadl, podejrzewa ze zatrula sie farbą malarską , mialabym siostrę 5 lat mlodsza:-(

Treść doklejona: 09.12.12 19:30
    wyniki glukozy: na czczo: 59; 2h po podaniu glukozy 81:-)
    ogolnie wyniki mam dobre za wyjatkiem tej przeklętej leukocytozy na poziomie 15 tys - cala ciaze taka mam i lekarze nic nie mowia wiec najwyrazniej norma...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    No to super masz tą glukozę ,ja miałam dużo wyższy wynik 126.
    --
  3.  permalink
    no ja wlasnie tez sie zdziwilam ze nawet glukometrem mialam ponad 100 po posilku a tutaj tak ladnie
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    A właśnie co do farby to ja tak strasznie się boję tego malowania u mnie w domu tym bardziej,że nie mam dokąd iść na czas malowania chyba,że do Galerii Handlowej na cały dzień.Boję się ,że ten zapach farby może zaszkodzić dziecku.Czy jest to możliwe jeśli mąż będzie malował farbą "Jedynka" ?
    --
  4.  permalink
    Anula wazne zeby chociaz w dniu malowania nie było Cie w domu, nawet do kolezanki pojechac. Ja wyemigruję do rodziców na ten czas na pewno, ale wiesz...kiedys te farby tez byly inne, bardziej toksyczne niz teraz. Wielu rodzicow maluje pokoj na przyjscie dziecka (wiekszosc) i sie nic nie dzieje. Jednak pewnie ze lepiej byc poza domem...przezornie

Treść doklejona: 09.12.12 19:41
    sa specjalne "nietoksyczne" farby i mozna nawet tego samego dnia spac w tym samym pomieszczeniu - mąż podpowiada, ale one są o wiele drozsze
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Ja mam dwa pokoje do pomalowania więc będzie problem ,ale już wiem co wtedy zrobię wezmę mamę ze sobą i pójdziemy do kina.
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Dziewczyny czy betę trzeba robić na czczo?
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Blanka- ,nietrzeba bety robic na czczo :)
    Milagros-to swietnie ze mala sie rozruszala :)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Anula85: .Czy jest to możliwe jeśli mąż będzie malował farbą "Jedynka" ?

a masz te farby już kupione? Bo mi się wydaje, żę są takie, które nie szkodzą, albo szkodzą mniej. My ostatnio kupowaliśmy Beckersa i wydaje mi się, że tam było napisane, że są bezpieczne
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Ja malowanie zostawaim juz sobie na wiosne .
    --
  5.  permalink
    hmm dałyście mi dużo do myślenia...w tym tygodniu chcemy malować pokój i osobiście chciałam malować też a teraz nie wiem czy wolno...może otworze okno i będzie git????????
    --
  6.  permalink
    Witam.spalam dzis jak niemowlak 12 h z przerwami na wc...i wciaz leze... nie wiem co mnie tak ostatnio zmaga do lozka...moze przygotowuje sie na nieprzespane noce po porodzie.
    co do terminow letnich to zazdroszcze tych braku kozakow rajstop i plaszczy...ubieranie to juz meka a zdjac bita to tez trzeba sie wysilic...heh...no i w lecie szybciej sie wyjdzie na spacer z noworodkiem.
    A przy okazji to ile tak ok. trzeba zaczekac po narodzinach by moc werandowac i wyjsc na dwor? Moj maluch bedzie z lutego.....

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 09.12.12 20:01</span>
    My tez mamy malowanie ale wcale mi sie nie chce do tego zabierac wiec m. pewnie to zrobi...Dominiczka no wietrzyc i malowac z maska...
    --
  7.  permalink
    no właśnie też myślałam o masce:bigsmile::bigsmile: Co ja zrobię że lubię brać udział w takich domowych czynnościach:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Dominiczko ,tylko w taka pogode ,nieotworzysz na chwilke okna ,wystrczy 10 minut i bedzie strsznie zimno ..
    Mi w tej chwili wietrzenie na tyle wystarcza i jest mrozno w pokoju ,zaraz zamykam i odkrecam ogrzewanie ...
    Wiec zebys sie niezalatwila jeszcze w ciazy ...
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ja dziewczyny też malowałam pokój chłopców w ciąży. Nic się niestało teraz tefarby są inne niż kiedyś najważniejsze to wietrzyć po malowaniu i w trakcie i nie spać po tym w tym pomieszczeniu.
    --
  8.  permalink
    może lepiej będzie jak jednak sobie odpuszczę:sad: muszę zdać się na męża i teścia:bigsmile: trudno przeżyje zdrowie dzidzi najważniejsze a i ja nie mam zamiaru się przeziębić tym wietrzeniem ,dzięki emenemss:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorEwelajna87
     permalink
    Hej,
    dziewczyny powiedzcie mi, czy od początku ciąży bierzecie jakieś witaminy, jeżeli tak to jakie??
    -- [/url][/url]
  9.  permalink
    ja nie brałam...jedyne co to kwas foliowy i tyle:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Ewelajna ja biorę Femibion i to mi wystarcza.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 09.12.12 20:58</span>
    a masz te farby już kupione? Bo mi się wydaje, żę są takie, które nie szkodzą, albo szkodzą mniej. My ostatnio kupowaliśmy Beckersa i wydaje mi się, że tam było napisane, że są bezpieczne
    Tak stoją w przedpokoju i czekają na swój dzień.Jeszcze nie widziałam ich opisu ale jutro je oblukam może będzie tam coś napisane na temat bezpieczeństwa kobiet w ciąży.
    --
  10.  permalink
    Ewelajna ja biore od poczatku wit prenatalne na recepte od lek. bralam tez dodatk. kw.foliowy jak Dominiczka... nie wiem jak sie nazywaja bo w stanach to troche inaczej apteczne rzeczy sie zalatwia... Ale wez pod uwage ze czesto po wit. mozesz odczuwac nudnosci...
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Czy macie taką schizę, że wciąż zaglądacie w majtki? U mnie mocno wilgotno i podbrzusze boli i rozpiera, wciąż mam wrażenie, że miesiączka zaraz przyjdzie...
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Blanka81: Czy macie taką schizę, że wciąż zaglądacie w majtki?

Miałam taką i w pierwszej ciąży, i obecnej:wink: Na szczęście przeszła :-)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    DominiczkaA: może lepiej będzie jak jednak sobie odpuszczę:sad: muszę zdać się na męża i teścia:bigsmile: trudno przeżyje zdrowie dzidzi najważniejsze a i ja nie mam zamiaru się przeziębić tym wietrzeniem ,dzięki emenemss:bigsmile:

Niema za co :)))
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Ewelajna ja brałam do 4 miesiąca tylko kwas foliowy i to wszystko :bigsmile: Ja uciekam spać, dopiero co do domu wróciła, a wychodziłam z domu przed 12 :confused: papa dobranoc
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Blanka81: Czy macie taką schizę, że wciąż zaglądacie w majtki? U mnie mocno wilgotno i podbrzusze boli i rozpiera, wciąż mam wrażenie, że miesiączka zaraz przyjdzie...

Mialm tak w pierwszym trymestrze ...co roz myslam ze krwawie ,jak minal 1 trymestr przestalam sie schizowac :d

Ewelajna -Ja bralam kwas foliowy ale dlugo ,bo zaczelam barac jakies 2 miesiace przed starankami ,a zeszlo nam 11 miesiecy ,potem zaczelam brac od 6tc femibion1 ,odrzucilam kwas foliowy.
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Też tak miałam w pierwszej ciązy, potem przeszło ale teraz wróciło.
    -- [*]
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    ...a ja juz sie trochę ogarnęłam po przylocie jeszcze nie całkiem ale juz pomału pod kartą ciązy najnowsze zdjęcie Małej waży juz ok 1600g i według ostatniego usg wszytko w normie a sie trochę martwiłam czy nie nadrobiła czasem przez cukrzycę ciążową ale o dziwo nie z czego sie bardzo ciesze :bigsmile:

Blanka81 Ja tez zaglądałam może nie ciągle ale jak miałam uczucie wilgoci to juz na bank wc zaliczałam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Milagros, a nikt Ci nie mowil,ze na czczo masz za niski wynik? Bo normy to od 70 sa. Ja jak mialam ponizej to mi nie chcieli badan do pracy podpisac (ale to w ciazy nie bylam). I moze Twoje samopoczucie to tez od zbyt nieskiego poziomu cukru jest?
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    montenia: Bo normy to od 70 sa.

Norma jest od 60.
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Dziewczyny a ja mam pytanie o torbę szpitalną- wszędzie się przewija do porodu t-shirt a potem 2-3 koszule. I tu moje pytanie- nie lubię koszul, zdecydowanie wolę piżamy, czy to jest jakiś taki nakaz czy wymiennie można piżamę? Jeśli chodzi o karmienie, to sa rozpinane tak samo jak koszule, a wietrzenie krocza- no przez te wielkie podpaski i majtki siateczkowe to chyba tak niewiele powietrza już dociera;/
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Sushi, u mnie w labie od 70-99. Wiec chyba to od labolatorium zalezy?
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Nie wiem, ale przechodzę już drugą cukrzycę ciężarnych, moja mama ma cukrzycę, moja babcia... i nigdy nie spotkałam normy od 70. We wszystkich moich materiałach mam 60.
    Mój diabetolog podał mi na czczo przedział 60-95.
    Na normach labu bym się nie opierała ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    igisowa w moim szpitalu w którym rodziłam córeczkę piżama nie wchodziła w grę, majtki siateczkowe też właśnie ze względu na wietrzenie. Zapytaj o to u siebie, jesli masz możliwość, żebyś nie została z gołą pupą:wink:
    -- [*]
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    Kurcze dziewczyny jak czytam o tych zaleceniach w szpitalach po porodzie to sie z jednego ciesze ze w UK będę 2 raz rodziła Po porodzie nikt mi nie narzucał w czym mogę chodzić majtki normalne bawełniane plus podkład włożyłam już po pierwszym prysznicu ok 2h po porodzie i nie było problemu nikt sie nie czepiał tak samo z ubiorem chciałam koszule to byłam w koszuli chciałam w piżamie to tez nikt sie nie wtrącał dodam ze krocze goiło mi sie pięknie fakt nie byłam nacięta ale 3-4 szewki miałam dlatego uważam ze w szpitalach w PL to jest przekręt żeby kobiety latały za przeproszeniem z gołymi tyłkami i podkładem miedzy nogami przy tych wszystkich odwiedzających w imię szczytnej idei wietrzenia krocza to jest uwłaczające godności kobiety normalnie.:devil:
    Ja sobie tez wietrzyłam ale domu w kameralnych warunkach wtedy kiedy chciałam a nie przy wszystkich ludziach jak sie idzie do łazienki albo na sali kiedy są odwiedzający u innych kobiet.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Aleks ,bez przesady ,rodzilam prawie 4 lata temu w Pl ,moglam miec normlne majtki ,ale wybralam siateczkowe ze wzgledu na higienę i nietrzymanie tego ,do momentu az maz przyjdzie ,tylko rano po prysznicu w kibel i na tyle .
    Fakt wpierniczaja sie ze masz miec koszule ,ja rowniez wole pizamy ,ale te 2-3 doby przeciez da sie wytrzymac w tej koszuli ...

Chyba ze sa laski co naczytaja sie w necie ,co wolno a co a co nie i na odziale boja sie odezwac ..bo i takie widzialm na polozniczym np.jedna niedala dziecku mleka bo przeczytala ze niewolno ,ja wezwalam pediatre osobiscie bo dziecko bylo glodne caly dzien ,a ona nieumiala go ptrzystwic do piersi ,dopiero po mojej interwencji przyniesiono i zalecono dziecku mleko ,a ona bala sie zapytac ...duzo by bylo do pisania...
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    igisowa: nie lubię koszul, zdecydowanie wolę piżamy, czy to jest jakiś taki nakaz czy wymiennie można piżamę?

ja spakowałam 2 koszule na poród i ew.zaraz po, ale w drugiej torbie mam pidżamy na zmianę, bo ja też nie lubię koszul. Z tego co wiem, to w szpitalu (przynajmniej tak miałam po poronieniu) i tak leżysz na podkładzie z podpaską i jednorazowymi majtkami, a jak chcesz wyjść z łóżka to można założyć spodnie i szlafrok. Tak przynajmniej mi się wydaje.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Anula85: A właśnie co do farby to ja tak strasznie się boję tego malowania u mnie w domu tym bardziej,że nie mam dokąd iść na czas malowania chyba,że do Galerii Handlowej na cały dzień.Boję się ,że ten zapach farby może zaszkodzić dziecku.Czy jest to możliwe jeśli mąż będzie malował farbą "Jedynka" ?

Anula, nie śmierdzi tak bardzo. Jak się obawiasz, to zamknijcie drzwi od tego pokoju i w szparze na dole połóżcie mokry ręcznik. My mieliśmy malowanie w ubiegły weekend i było ok. Potem jeszcze M. dorabiał efekty specjalne :wink: w postaci pasów w miejscu gdzie będzie stało łóżeczko - taką farbą perłową (Taika Pearl Glaze) - wygląda to bardzo fajnie, trochę jak tapeta. Tę farbę było bardziej czuć, ale na noc zostawiliśmy rozszczelnione okno i zapach bardzo szybko wywietrzał.

Edit: doczytałam, że masz do pomalowania 2 pokoje - może faktycznie lepiej przenocuj u mamy.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.