Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorIzUK
    • CommentTimeDec 11th 2012
     permalink
    Dzewczyny wiec prosze o pomoc tych juz bardziej doswiadczonych (nie ublizajac nikomu)
    Mieszkam w UK i wiadomo tu tylko dwa skany.
    Jestem w 30tc i chcemy zrobic skan prywatnie - i teraz prosze o podpowiedz, kiedy najlepiej?
    czy juz sie umawiac czy moze poczekac do 34tc?
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    justyna- ten bol podbrzusza to moze byc przepowiadajacy, cw do porodu...
    Ja dzis w nocy jak przewracalam sie z boku na bok to przod mojego brzucha takbardzo mnie bolal... maly kilka kopniakow oddal mi za zmiane pozycji a mnie jakis czas bolal przod.... nie wiem co to moze byc tym bardziej ze lozysko mam przodujace...i boje sie ze tam moze cos nie grac albo ja taka wrazliwa jestem na wszelki ruch malucha...???:cry:
    Tak samo mam jak sie schylam...
    :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ja Frania rodziłam na Bielanach w Warszawie i czułam sie jak w prywatnej klinice :-) nas podglądali raz dziennie dyskretnie :-) a tak naprawdę po porodzie i w trakcie i tak człowiekowi jest wszystko jedno;) kto tam zagląda i ile razy:-)
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
    • CommentTimeDec 11th 2012 zmieniony
     permalink
    IzUK mój gin powiedział ze on woli ok 31-32tc ale spotykalam sie z wypowiedziami dziewczyn ze ich ginekolodzy chcieli zeby byl to 30tc
    Myślę ze warto zapytac w tym miejscu gdzie będziecie robić jaki termin preferuja i na wizycie poprosić od razu na wstępie odokladne sprawdzenie anatomii płodu o sprawdzenie przepływów i na koniec sprawdzenie szyjki ja przynajmniej o to prosiłam i jestem bardzo zadowolona gratisowo zrobił mi zdjęcie 3D Małej ale nie bylo to najważniejsze najwazniejsze dla mnie bylo ze zeby z Mała bylo wszystko ok
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hej ale sie naprodukowalyscie:)
    najpierw zaczne od tego co u mnie:P
    jestem 3dni przed planowana @
    wydaje mi sie ze objawy :tooth: jako tako mam... np jem duzo mimo iz czuje sie pelna, dziwne rzeczy ogorki zagryzalam babka czekoladowa
    szczypia mnie sutki, widoczne zyly na piersiach hm... albo to moje urojenia to wszystko...
    kupilam pre-test ale czytalam ze moze nie wyjsc... i zastanawiam sie czy zrobic - kupilam 2szt.
    przepraszam ze bez polskich znakow, ale moj komp sie popsul a mam teraz jakis ktory ma klawiature niemiecka;/
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Gienia ja robiłam pre-test po becie byłam w łazience przed wizytą u gina i wtedy beta wskazała 5 tc a test tylko potwierdził ciążę.
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    gienia mi pre-test wyszedł dzień czy dwa przed terminem @
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    korci mnie zeby zrobic:) ale chyba poczekam do rana:)
    wlasnie zjadlam obrzydliwe pierogi w tempie blyskawicy:)
    ktos chetny pierogi z kapusta i miesem... obrzydliwe ;p
    zapraszam jak ktos lubi kupne, bo na szybko cos musialam zjesc;p no ugotowac sie musialy;p
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    judka25
    planowane zmiany w żadnym stopniu nie dotyczą dostępu do lekarzy specjalistów,a jedynie zasad i harmonogramu przyjmowania pacjentów przez lekarzy pierwszego kontaktu(hausarzt).Celem proponowanych zmian jest zwiększenie liczby pacjentów przyjmowanych przez lekarzy pierwszego kontaktu a zmniejszenie liczby osób przyjmowanych ambulatoryjnie.Zmiana ma dotyczyć czasu przyjmowania przez lekarzy pierwszego kontaktu (gabinety mają być otwarte wieczorami jak również weekendy i święta).Po prostu chodzi o to żeby zmniejszyć liczbę ludzi którzy jak im tylko coś dolega idą do szpitala nie konsultując się z lekarzem rodzinnym(wizyta u lekarza rodzinnego jest tańsza niż w szpitalu a za to płaci kasa chorych).
    W miarę przejrzyście proponowane zmiany są opisane w tym artykule:http://www.kleinezeitung.at/magazin/wellness/3188426/gesundheitsreform-alle-sind-sich-einig.story
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    lepiej poczekaj do rana, z porannego moczu bedzie bardziej wiarygodny:bigsmile:
    trzymam kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Hydrozagadka dzięki za informacje! :)
    Do Gliwic mam trochę dalej, do Kato mam 40-45 minut,
    ogólnie najbliżej szpital w Tychach, ale nie wiem czy tam chcę rodzić ;)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
    • CommentTimeDec 11th 2012 zmieniony
     permalink
    mońka: lepiej poczekaj do rana, z porannego moczu bedzie bardziej wiarygodnytrzymam kciuki!

ciezko bedzie ale maz kazal czekac do rana a jak kazal to poczekam bo sie obrazi:)

jak wyjdzie + to zaczne wierzyc we wrozby:)
    w laniu woskiem wyszla mi choinka i dziecko :) tak mi wmowili przynajmniej ze to dziecko:) bo kazda tak chciala:)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    gienia83 wróżby wróżbami ale żeby coś z tego wyszło to test zrobić trzeba.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    zrobie rano :) i na pewno napisze:)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Gina zgadzam się, jednak problem jest o tyle poważniejszy w Austrii, że według najnowszych badań, statystyk i czegoś tam jeszcze w Austrii brakuje lekarzy, a za kilka lat (podawali nawet rok, ale nie pamiętam) prognozują, że będzie tragiczna sytuacja, bo nie będzie specjalistów, co wiąże się z kolejkami do lekarzy. Czytałam raport na ten temat i wynika z niego, że problem jest poważny.
    A o tych limitach to słyszałam we wiadomościach i wyraźnie mówili, że będą limity przyjęć pacjentów i wykonywanych badań ze względu na budżet, bo teraz jest nieograniczony dostęp do wszystkich badań i lekarzy :wink: A to co napisałaś to swoją drogą będzie :wink:
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    no to czekamy na wieści, obyś dołączyła do nas:bigsmile:
    dobrej nocy kobietki!
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Gienia czekaj cierpliwie :bigsmile: trzymam kciuki za +++++++ ja uciekam spać dziewczyny, dobranoc :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ojaaaaaaaaaaaaa Gienia:tongue:
    Czekam z niecierpliwością na wynik testu :wink:
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    judka
    w statystykach zaznaczone jest że za 20 lat będzie brakowało lekarzy.
    jeśli chodzi o cięcia i limity to o niczym nie słyszałam a jestem na bieżąco.Trochę to dziwne bo kasa chorych w Steiermarku zamknie budżet na rok 2012 na plusie(więszy dochód ,mniejsze wydatki).Gdybyś mogła podesłać mi linka opisującego cięcia w kasach chorych byłabym wdzięczna.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Dziekuje 1aleks1 :)))
    Chcemy sie wybrac do pl kliniki,moze uda mi sie jutro dodzwonic i zapytac , chodz wiem ze lekarze sa "przylotni" wiec obawiam sie ze przed swietami moze byc ciezko...
    --
    •  
      CommentAuthorKandyzowana
    • CommentTimeDec 12th 2012 zmieniony
     permalink
    Dzien dobryyy :)

Matko coraz gorzej spie.. Ciqgle musze wstawac na siku w nocy i nie moge znalezc wygodnej pozycji bo wie naczytalam o spaniu na.lewym boku a jakos.za dlugo spac na nim to mi niewygodniw i na prawy sie przerzucam a czaswm na plecy na chwile laduje... wy jak sypiacie? Tylko lewy bok????
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Kandyzowana -,ja tez dzis sie krece od 5 rano ...
    Ale spie normalnie ,oprocz na brzuchu ,mi lekarz powiedzial ,ze mam spac tak jak mi wygodnie :)
    A teraz wlasnie leze na lewym boku ,tak mi wygodnie :)

Treść doklejona: 12.12.12 06:47
    A co do siku ,wczoraj tak mi dzidzia ucisnela pecherz ze mi polecialo w majty :D:D:D chyba zacze z podpaskami spac :D
    Ide zrobic kawke :)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeDec 12th 2012
     permalink
    Kandy ja cala ciaze przespalam na prawym boku, bo na lewym spac nie umialam.

Co do wstawanie na siki, to ja zawsze mowie, ze organizm robi trening przed pojawieniem sie dziecka.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ją się staram spać na lewym boku, ale pomimo poduchy dla ciężarnych i tak się budzę w cały świat ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Cześć dziewczyny nie śpię już od prawie 2 godzin ze stresu bo za 3 i pół godziny mam usg 36 tc .Dziś lekarz nam powie ile Piotruś waży i jaki będzie poród cc czy naturalny.Strasznie się boję.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No to która dzisiaj rodzi? :wink:
    Data jak marzenie 12/12/12 :cool::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula- trzymam kciuki ,aby byl maly mniejszy do sn ,chociaz moja siostra urodzila sn ,w kwietniu synka ponad 4500kg :)

Treść doklejona: 12.12.12 07:50
    Ulcia -data super :)) ale my czekamy na tatusia :))
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Dziś rodzi Agavva swoje bliźniaki, tu się nie udziela Dużo, ale na liście jest :) data rzeczywiście piękna, lubię takie, sama ślub brałam 8.08.08 :)
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Hej, od kiedy zaczyna się drugi trymestr?
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    13tc :)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Emenemss: 13tc :)

ale skończony czy rozpoczęty? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    W poprzedniej ciąży synek praktycznie uniemożliwiał mi spanie na lewym boku. Chyba było mu niewygodnie, bo dopóty wiercił się i kopał, dopóki nie zmieniłam pozycji.
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Ul_cia: Data jak marzenie 12/12/12

ja miałam miec planowa cc dzis gdyby wszystko było ok :) wyszlo jak wyszło :) ale data cudna :) moja srednia córa ma taka fajna date 20.04.2004 :)

Treść doklejona: 12.12.12 08:21
    blubis ty masz skonczony wiec jestes juz w 2 trymestrze tak czy siak :)

Treść doklejona: 12.12.12 08:22
    matko pamietak jak ja odliczałam do tego drugiego trymestru a tu Marys jutro 2 tyg skonczy :shocked:
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    niestety :( minus, ale pocieszam sie ze przy 1 ciazy dzien przed planowana @ byl minus a w dniu plnowanej @ byla leciutka kreska...
    nie mozliwe zebym sobie wmawiala objawy bo raczej do takich nie naleze choc moze jednak...
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Dziewczyny, mnie nęci data 01.01.:devil:
    Ale coś czuję, że spora nas część wystartuje na porodówkę w okolicach najbliższej pełni, tj. 28.12.:cool:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    emza: że spora nas część wystartuje na porodówkę w okolicach najbliższej pełni,

no mnie ostatnia pełnia tak zmobilizowała, własciwie nie mnie a Marysie :)

gienia to kciuki dalej :) swoja droga podziwiam Cie dwoje maluchów, 8 m-cy po cc - ja bym miała pietra :)
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    emza cicho mi tu i niekrakac :devil:
    Ja powiedzialm rodze od 1-szego :boogie: i ani dna szybciej :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    mooniia: blubis ty masz skonczony wiec jestes juz w 2 trymestrze tak czy siak :)

ja chyba dzisiaj zaczynam 13 t, bo wczoraj był 12t6d
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    mooniia: gienia to kciuki dalej :) swoja droga podziwiam Cie dwoje maluchów, 8 m-cy po cc - ja bym miała pietra :)

swoje tez niestety przeszlam .. i jak sie uda to juz bede spelniona... w 10000% :)
    1 ciaza -w 1 cyklu
    2 ciaza - w 4cyklu
    wydaje mi sie, ze na ta poczekam dluzej, ale odpuszcze .... na sile nie ma co....
    i tak w koncu tutaj dolacze :)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)
    My wczoraj mielismy USG polowkowe. Wszystko w porzadku, potwierdzilo sie ze bedzie Synus :heartsabove:, rosnie pieknie i wazy juz 433 g :)))) Wiek ciazy w/g USG nic sie nie zmienil i mielismy wczoraj 21t 3d :bigsmile:
    Dzisiaj wizyta u ginki, wlasnie sie szykuje do wyjscia. Zajrze pozniej :))) Pozdrowienia Mamusie :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    blubis masz zaliczone pełne 13 tygodni czyli skonczone 13 tygodni :)jutro bedziesz miała pełne 13 tygodni i 1 dzien czyli rozpoczety 14 tydzien :) to tak jak z wiekiem na urodziny konczysz np 25 lat i zaczynasz 26 rok swojego zycia :)
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    mooniia: blubis masz zaliczone pełne 13 tygodni czyli skonczone 13 tygodni :)jutro bedziesz miała pełne 13 tygodni i 1 dzien czyli rozpoczety 14 tydzien :) to tak jak z wiekiem na urodziny konczysz np 25 lat i zaczynasz 26 rok swojego zycia :)

Mi sie zawsze to mylilo ,czyli ja za tydzien mam donoszona ciaze czy juz ???
    Leci mi 38tc :)))
    Wedlog karty ciazy ustawionej na ten sam termin mam 38 tygodni i kilka dni :D
    A suwak pokazuje skonczone 37 tygodni :D
    --
  1.  permalink
    Emenemss masz ciążę donoszoną, a będę miała w piątek donoszoną:wink:

Treść doklejona: 12.12.12 09:03
    A tak w ogóle to dzień dobry.

Treść doklejona: 12.12.12 09:04
    Anula ja też mam dziś wizytę i usg (o 16.20), już nie mogę się doczekać, też jestem ciekawa ile mój Wojtuś już waży:bigsmile:
    Do tego odbieram córcię dziś wcześniej z przedszkola i jedziemy do dentysty. Mam dziś dzień pełen wrażeń:-)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    misia-ludek: Emenemss masz ciążę donoszoną, a będę miała w piątek donoszoną:wink:

No to super ,a czemu mi sie wydawalo ze donoszona ciaza to skonczone 38tc ...
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    U mnie 12-12-12 był planowa data porodu, ale mala nie chciała tyle czekać.
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny, mam wątpliwość czy iść do lekarza już czy jeszcze poczekać tydzień, dwa??
    Dzisiaj rano zrobiłam test - wyszedł pozytywny (piękne dwie, wyraźne kreski). Miesiączka spóźnia mi się 15 dni.
    Moje niezdecydowanie wynika z tego, że nie wiem czy teraz będzie cokolwiek widać, bo wychodzi mi, że jestem w 4tygodniu. A nie chciałabym robić niepotrzebnego USG.
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Blubis jesteś już w 2 trymestrze, może trochę Twoje nerwy odpuszczą, bo teraz jest już naprawdę dużo bezpieczniej. Jesteś w rozpoczętym 14 tygodniu, tak jak napisała Moonia :> Weź 3 głębokie oddechy i zacznij się cieszyć ciążą :) Pamiętaj, że Twój stres nie jest dobry dla dziecka, a przecież Ty już jesteś mamą, więc zadbaj o dzidzię, pomyśl o świętach jakie będą cudowne w tym roku, jedyne niepowtarzalne :>

Kandy śpij jak Ci wygodnie :wink: ja tam spałam na jednym na drugim boku, no jak popadło :smile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Anula ja też mam dziś wizytę i usg (o 16.20), już nie mogę się doczekać, też jestem ciekawa ile mój Wojtuś już waży:bigsmile:
    Ja mam dzisiaj tylko usg a wizytę w przychodni za tydzień . Zastanawiam się czy z tym wynikiem usg jechać do tego lekarza ze szpitala bo to on nam mówił o cc.Może pojadę do niego jak pani dr.dzisiaj powie,że mały dużo waży np.blisko mu do 4 kg.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    monika_bielska: Miesiączka spóźnia mi się 15 dni.

monika_bielska: wychodzi mi, że jestem w 4tygodniu

Coś tu nie gra ;-)
    Tak czy inaczej- najlepiej iść ok. 7tc, licząc wg OM -jeśli oczywiście cykl był "standardowy". Skoro jednak wiesz, że się spóźnia, to masz skończony 6tc :-)
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Hey dziewczyny :) wracajac do tematu spania to ja spie raz na lewym a raz na prawym boku, chociaz ostatnio sie dowiedzialam, ze lezac na lewym boku cos sie tam uciska wiec w moim przypadku moze to byc prawda bo spiac wciaz na lewym boli mnie podbrzusze z tej strony... a teraz juz jest dobrze jak sie tak troszke powierce:smile: ulubionej i najwygodniejszej pozycji niestety nie mam bo to moj dzidzicus o tym decyduje, gdyz jego ulubiona pora na pelzanie w moim brzuszku zaczyna sie od 19 do 23 ...ale jest to najwspanialsze uczucie :bigsmile: pozdrawiam was wszystkie serdecznie :smile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.