Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorlapa
    • CommentTimeDec 12th 2012
     permalink
    Addictive, u mnie skurcze wyglądają dokładnie tak jak je opisujesz i pierwsze zaczęły się ok 32tc. Teraz od jakiś 10 dni przybrały na sile (bólu) i częstotliwości. Mały też się nie rusza w trakcie skurczu, ale poćwicz może oddychanie w trakcie skurczu, by trochę się rozluźnić i dotlenić dziecko.
    --
  1.  permalink
    Witam z wieczorka:bigsmile::bigsmile:Ale naprosukowałyście:)
    Anula bardzo dobrze że wyniki są dobre i ze synuś zdrowy:bigsmile::bigsmile:
    Blubis gratuluje wejścia w II trym.:bigsmile::bigsmile:

A już 2 dni remontujemy pokój:) Grunt ze kolory wyszły boskie :crazy::crazy: Mąż z teściem meble skręcili i gitarka:boogie:
    Jeżeli chodzi o te twardnienia to ja też to mam szczególnie na wieczór i przy tym boli mnie macica na dole tak, ze ciężko się przekręcić...czy to źle w tym tygodniu???
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    co do twardnień brzucha najlepiej skonsultować je z lekarzem, bo u jednej mogą oznaczać tylko ćwiczenia macicy a o innej mogą prowadzić do skracania się szyjki...
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Lapa - to co napisałaś, troszkę mnie uspokoiło, pewnie macica tak ćwiczy te skurcze.
    Będę próbować ćwiczyć oddychanie podczas skurczu, dobrze, że akurat mieliśmy na zajęciach ze SR właśnie naukę oddychania w I i II fazie porodu:).
    Zauważyłam, że napinanie brzucha przechodzi mi gdy odpoczywam leżąc. Natomiast gorzej jest gdy jestem na nogach kilka godzin.
    Moja lekarka dała mi taką rade, żeby obserwować te skurcze, i jeśliby nie przeszły po wzięciu Nospy przez 2 godziny to jechać na IP.

Dominiczka - ja też mam takie kłucia/skurcze na dole brzucha i cząsto jak leżę i przekręcam się na bok, ale wydaje mi się, że to akurat nie są te skurcze BH tylko raczej nacisk dziecka na macicę i rozciąganie się mięśni i macicy....

A skurcz z twardnieniem wchodzi mi na cały brzuch, jakby ktoś obręczą ściskał i dodatkowo mam wrażenie że trudniej mi oddech złapać.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dziewczyny bardzo dziękuję za miłe słowa , wygląda na to ,że będziemy rodzić siłami natury :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeDec 12th 2012 zmieniony
     permalink
    Anula -to bedzisz rodzic sn ???widze ze synek ma normalna wage ??

Dominiczka
    - tez mysle jak Addictive ,ze to nie skurcze BH ,a ucisk glowki na dole ,ja tak mam ,ze czasami jak wstane lub przekrece sie na drogi bok ,to az mnie boli ...i sam lekarz mi powiedzial ze glowka bardzo nisko i dzidzia mi "dokucza"

Treść doklejona: 12.12.12 19:34
    Anula- pisalysmy jednoczesnie ,tylko ja jedna reka ,bo mala lezala mi na kolanach :D
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Anula- pisalysmy jednoczesnie ,tylko ja jedna reka ,bo mala lezala mi na kolanach :D
    :)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.12.12 19:39</span>
    Wiecie co kurde tylko trochę mnie martwi jedna rzecz powtórzyło się to co lekarz mówił na usg w 31 tc Piotruś ma dużą główkę wtedy wymiary tej główki odpowiadały 36 tc a nie 31.Ja się z tym już pogodziłam bo to moje dziecko i będę go kochać takim jakim jest widocznie taka jego natura z tą główką tylko mnie martwi czy dam radę go urodzić sn czy nie skonam z bólu przez tą dużą główkę? Czy ktoś z was coś słyszał o podobnym przypadku?
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Anula a jaki teraz miał obwód główki (hc)?
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    HC: 355mm (41,4 hbd).

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.12.12 19:50</span>
    sardynko co to może oznaczać czy ta główka faktycznie jest taka duża??? Ma myślę,że synuś może mieć taką główkę od wód płodowych a po porodzie wszystko mu się unormuje ale nie wiem nie znam się na tym.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    hmmm no fakt, trochę przekracza normy...
    HC dla 36tc
    średnia 325
    5 centyl 305
    95 centyl 344

Może lekarz zaproponuje Ci jeszcze jedno usg aby sprawdzić obwód główki i czy będziesz w stanie urodzić naturalnie? A ten dzisiaj co Ci robił badanie nic nie mówił?
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dzisiaj to była kobieta i mówiła,że dam radę go urodzić ale co ona tam może wiedzieć ?
    --
  2.  permalink
    Anula dobre wieści, a główka rzeczywiście spora.

Ja też już po wizycie wszystko dobrze:-)
    Szyjka trzyma choć jeszcze się skróciła. Pan dr stwierdził, że brzuszek się obniżył. Ponadto synuś pozostał synusiem:-)
    Łożysko II/III stopnia dojrzałości
    Synuś leży główkowo.
    Narządy prawidłowe,
    czynność serca ok. 140/min
    Ilość wód płodowych w normie
    Przypuszczalna waga to 3000g (+-500g), ja obstawiam że może ważyć ok 2750.
    Obwód główki 31,95 cm
    Obwód brzuszka 32,92 cm
    Długość kości udowej 7,15 cm
    Wymiary wskazują mniej więcej właśnie tc z suwaczka.
    Pan dr kazał teraz dzwonić gdyby się coś działo, a jak nie urodzę przez święta to mam dzwonić 27.12 i wtedy mamy się spotkać, a ja do tego czasu mam się zastanowić nad cc (on wolałby nie ryzykować ze względu na bliznę po pierwszej cc). Wtedy wyznaczyłby mi termin cc pod koniec 39tc
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Zastanawiam się czy wziąć ten wynik usg i pojechać do Dr.Kużlika do Piaseczna on przyjmuje porody w szpitalu w którym będziemy rodzić , a moze do niego zadzwonić jak sądzicie????
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Anula a Twój lekarz prowadzący co na to? Mi się wydaje, że przed porodem powinni Ci jeszcze powtórzyć usg i wtedy stwierdzić czy urodzisz sn czy nie...
    na pocieszenie dodam, że usg może się mylić i po porodzie może się okazać, że główka wcale nie jest duża... ale dla bezpieczeństwa dziecka lepiej jednak z kimś to jeszcze skonsultować (przynajmniej konieczność wykonania dodatkowego usg)

misia-ludek super wieści, już na prawdę bliziutko do Waszego spotkania :)
    --
    •  
      CommentAuthorlampka2
     permalink
    Hej Anulo85 ja masz mozliwosc to skonsultuj to z innym lekarzem, wiadomo usg może dodać jak i odjąć, mój młody miał głowkę po porodzie 37 cm i niestety nacinali mnie i lekarz z pielegniarka kładli łokcie mi na brzuchu,także teraz bede dmuchać na zimne, a dodam jeszcze ze na kazdym usg po 20 tygodniu wychodzil zawsze o 2 do 4 tygodni do przodu,a na usg na 2 dni przed porodem robionym przez konkretną cipę a nie lekarkę ,wyszł że bedzie mial góra 3500,a mial prawie 4200 także u nas na plus te 500 gram ;/
    --
  3.  permalink
    Nie wiem teraz co mam robic z jednej strony boje sie cc a z drugiej strony jesli blizna po pierwszym cc zacznie sie rozchodzic podczas porodu to i tak skonczyc cc
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Mój lekarz prowadzący jeszcze nic o tym nie wie ,ale wie ten ze szpitala w 31 tc robił mi usg 3d i wyszło to samo chyba do niego zadzwonię dla świętego spokoju.
    --
    •  
      CommentAuthorlampka2
     permalink
    a jeśli chodzi o mojego lekarza prowadzącego to miał to w dup@ i tyle ;.
    --
  4.  permalink
    Anula możesz skontaktować się dla świętego spokoju to nic nie szkodzi a będziesz spokojniejsza:bigsmile::bigsmile:
    Addoctive,Emenemss dzięki spytam jeszcze lekarza:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula moze jeszcze skonsultuj z innym lekarzem ,u mnie z kolei jest odwrotnie bo glowka byla mniejsza ,ale jak mi powiedzial moj ginekolog ,niemogl zmierzyc bo jest strasznie nisko i niemam prawidlowego wymiaru ,bo niemial jak obrac punku od A -do B.I bedziemy probowac 19-go ,zeby wypisac to ostanie usg z opisem do porodu .
    Usg ,to tylko maszyna i tez moze sie mylic z pomiarem ...

Treść doklejona: 12.12.12 20:20
    Misia ,kurcze jak jest zagrozenie ze blizna peknie ,podczas porodu wybralabym chyba cc ...
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    misia-ludek, ale z tego co widzę, to jesteś przynajmniej trzy lata po cc i mimo wszystko jest szansa, że blizna się rozejdzie? Czy lekarze dmuchają po prostu na zimne? Moja mama urodziła mnie sn, trzy lata po cc i wszystko było w porządku (choć domyślam się, że to żadna reguła).
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    misia-ludek, a miałaś sprawdzany stan blizny?

Treść doklejona: 12.12.12 20:24
    emza: Moja mama urodziła mnie sn, trzy lata po cc

Mój lekarz też nie wyklucza porodu sn (a różnica niespełna dwóch lat), ocenić to będzie można pod koniec- właśnie sprawdzając stan blizny po pierwszym cc.
    --
  5.  permalink
    dziewczyny powiedzcie dobrze patrzę?? Bo wg mojej karty ciąży zaczynam właśnie 3 trymestr czyli też 7 miesiąc???
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    DominikaA, według moje wiedzy "7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia ciąży". Teraz jesteś w 27tc.
    --
  6.  permalink
    aha czyli jak skończę ten tydzień?
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    Czesc!
    Agavva gratuluje narodzin blizniaczkow- kruszynek! wszystkiego najlepszego zycze.
    Justynka- no mnie dzis w nocy tez brzuch pobolewal i byl twardy. Zdazwonilam wczoraj do gina i w czw. jade na USG- czyli w USA wysla cie na dodatkowe jak widza ze np. maluszek sie mniej rusza albo narzekasz na bole itd.Wiec ja jade jutro do szpitala specj. sprawdzic czy wszystko w porzadku. Zycze bys nie miala takich objawow jak ja ale jak im troche pomarudzisz w gabinecie moze cie wysla tez....sprobuj.
    Anula- SN? dajesz dajesz...ciesze sie ze z synusiem wszystko OK.

A co do wstawania w nocy ja chyba sobie robie na zlosc pijac pokrzywe na noc bo potem wstaje 6-7 razy i sie "oczyszczam" z toksyn...ale traktuje to jako trening przed nadchodzaca rzeczywistoscia:)
    Dzis znowu przez 24h zbieram mocz na zatrucie...cisnienie 136/78
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dominiczko kończysz 26 tc ,zerknij sobie na to
    Tygodnie:
    •od 0 do 4,5 odpowiadają 1 miesiącowi ciąży
    •od 4,5 do 9 stanowią 2 miesiąc
    •od 9 do 13,5 obejmują 3 miesiąc Twojej brzemienności
    •od 13,5 do 18 odpowiadają 4 miesiącowi ciąży
    •od 18 do 22,5 – piąty miesiąc ciąży
    •od 22,5 do 27 – szósty miesiąc ciąży
    •od 27 do 31,5 – siódmy miesiąc ciąży
    •od 31,5 do 36 – ósmy miesiąc
    •od 36 do 40 – ostatni dziewiąty miesiąc ciąży, który kończy się rozwiązaniem
    --
  7.  permalink
    Wlasnie dlatego lekarz moj nie wyklucza cc, i chce chyba monitorowac blizne jak tylko zaczalby sie porod. Chyba jest ostrozny bo mial ostatnio pacjentke, ktora uparla sie na porod sn i miala bardzo ciezki porod ktory na koniec i tak zakonczyl sie cc.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ja tam nie mogę się doczekać kiedy brzuszek będzie bardziej widoczny ale w 10 tc to chyba norma :-)
    --
  8.  permalink
    he zgłupiałam znowu nic spadam:) oglądać film bo mąż mówi: wyłączaj forum:D:D
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dziewczyny czy badanie usg może wykryć jakieś wady płodu przewlekłe choroby itp??? Czy wodogłowie może wykryć????
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula ,jak najbardziej usg wykryje wady ,niemartw sie na zapas, jest wszystko w porzadku i niewiem czy slyszalas ,ale chlopcy zawsze maja wieksze glowki od dziewczynek .
    A ginekolog niebadal poprzez usg glowki malego ??? Moj sprawdzal polkule ,jakies przeplywy i powiedzial ze w glowce wszytsko w porzadku ..Wiec wodoglowie rowniez by widzial Twoj lekarz..
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    Anula moze wykryc ale nie wszystkie wady choc usg to raczej orientacyjnie... mi na polowkowym kilka wad wykluczyli w tym rozszczep wargi i wodoglowie tez....
    --
    •  
      CommentAuthorlampka2
     permalink
    Anulo może wykryć ,mnie lekarz straszył powiększoną komora boczną u synka ,owszem miescila sie w granicach... a po porodzie od razu o tym powiedziaam i zrobili mu usg glowki ,wszystko w porządku :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    A ginekolog niebadal poprzez usg glowki malego ??? Moj sprawdzal polkule ,jakies przeplywy i powiedzial ze w glowce wszytsko w porzadku ..Wiec wodoglowie rowniez by widzial Twoj lekarz..

Kochana badał go lekarz ze szpitala i nic nam nie mówił więc wierzę w to,ze wszystko jest ok.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.12.12 21:09</span>
    Nie mogę być innej myśli bo inaczej bym oszalała z nerwów.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Anula, wow 35cm obdwod glowki juz maly ma? Ja bym sie skonsultowala jeszcze z jakims ginem.

Misia-ludek, napewno lekarz bedzie monitorowal blizne po cc. U mnie oceniali ja po 37tc. Mimo rozpoczecia sie naturalnie porodu i tak skonczylo sie cc :sad:
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    montenia no tak ma i waga 3 kg.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Anula,skonsultuj sie jeszcze z innym lekarzem. Wiesz usg to tylko sprzet jednak.
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    W ogóle to podam wam wszystkie wymiary
    FHR :141ud/min
    BPD ( nie wiem co to jest ) 103 mm (42,3hbd),HC:355mm (41,4 hbd)
    AC (też nie wiem co to jest ) 317mm (35,4hbd),FL:69,4mm (35,4hbd)
    Wiek ciąży z usg 39,6 hbd
    Masa szacunkowa płodu 2952g.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Anulka ja myślę, że po prostu duży chłopak Wam się trafił. Wszystko będzie dobrze :)
    Skonsultuj koniecznie, bo jeśli byś się miała potwornie męczyć podczas porodu to chyba lepiej CC...
    ~
    Agavva gratuluję bliźniąt malusich :)
    ~
    Hydrozgadko no właśnie, dla mnie też odpada szpital w którym nacina się rutynowo....
    U Bonifratrów jest z tym OK?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Anula te wymiary:
    BPD to wymiar dwuciemieniowy glowki
    AC obwod brzucha
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Tak zrobię jutro podjadę do szpitala.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Anula, nie martw się - gdyby coś było nie tak lekarz od razu by Cię o tym poinformował. Na tym etapie dzieci często mają duże główki. Ciałko na pewno podrośnie i urodzi się przystojny i proporcjonalny chłopak:)
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Anula, nie martw się na zapas- ta dziewczyna, z którą leżałam na sali miała wagę szacowaną na min. 4kg, a mały urodził się 3200 ;)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    agawa gratuluje bliźniaków!
    misia no masz o czym myśleć, moja kuzynka 4 lata po pierwszej cc zaczęła rodzić sn bo niby blizna była ok, a po 3h już była na stole bo się zaczęła rozłazić..a koleżanka tez 4 lata po cc urodziła druga córę sn...także reguły nie ma
    ale jeśli jest szansa na rozejście się blizny to ja bym nie ryzykowała zdrowia i życia swojego i dziecka...
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    hej, ja też po wizycie:) Wszystko ok, maluch ma 11,5cm, a to odpowiada 17t4d, czyli wyprzedza o ponad tydzień termin z OM (dziś wyszło na 19.05). Ginka mówi, że trzymamy się daty z OM (27.05), bo w 12tyg różnice w terminach nie przekraczały 7dni.
    Dzidzia machała rączkami, nóżkami kopała, stawała na głowie i co tylko:) Rozkraczyć się nie chciała, ale ginka mówi, że na chłopaka nic nie widać :))
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    akirka: ale ginka mówi, że na chłopaka nic nie widać

U mnie dwa razy na chłopaka nie było nic widać:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    A u mnie na usg 3d w 17 tc było pięknie widać ,ze to chłopak.
    Mamusie ja już lecę do łóżeczka bo dość mam wrażeń na dzisiaj i czas spać . Dobranoc :)
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    mangaa: U Bonifratrów jest z tym OK?

Nie wiem, bo niestety musiałam mieć cięcie.
    W Tychach za kilka tygodni będzie rodziła moja przyjaciółka, sama jestem ciekawa, jakie będzie miała wrażenia :bigsmile:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.