Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorBlanka81
    • CommentTimeDec 12th 2012
     permalink
    Boję się jutrzejszych wyników...bety...proszę, trzymajcie kciuki...
    -- [*]
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    O to Madzinko liczę na jakieś wieści, choć chyba się na ten szpital i tak nie zdecyduję ;)...
    --
  1.  permalink
    Akirko super wiesci:)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
    • CommentTimeDec 12th 2012 zmieniony
     permalink
    Blanka trzymam kciuki, bedzie dobrze :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorgolaa
     permalink
    Blanka ja też mocno trzymam :wink::wink::wink:
    Anula nie martw się na zapas gdyby faktycznie było coś nie tak lekarz z pewnością poinformowałby Cie o wszystkim a co do wielkości główki może faktycznie jakaś konsultacja u innego lekarza?
    --
  2.  permalink
    Witam, u nas dzis ciezka noc bo Maja sie zatrula i wymiotowala. Ona sie wyspala ale ja nie moglam zasnac i tak nie spalam najpierw od 00-1.20 a potem od 3.40-6.40. No i mialam tez skurcze, niektore takie z lekkim bolem @. Teraz jestem padnieta, a ok 10 kolezanka podrzuca mi swoje dzieciaczki na 1,5h - roczna Gabrysie i prawie 3letniego Kube. Mai nie daje dzis do przedszkola wiec bed miala domowe przedszkole. Brat z pracownikami przyjechali pociac nam drzewo, wiec obiad trzeba zrobic dla facetow. Ale dam rade bo synus rekompensuje mi wszystko swoimi kopniaczkami. Milego dnia kochane:D
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 13th 2012 zmieniony
     permalink
    mangaa: Hydrozgadko no właśnie, dla mnie też odpada szpital w którym nacina się rutynowo....
    U Bonifratrów jest z tym OK?

Jeśli wierzyć danym Fundacji Rodzić po Ludzku, to jest bardzo dobrze - nacięcie krocza stosowane przy 20% porodów sn. Mnie nacięli, ale po krótkiej konsultacji w trakcie porodu - bo chciałam rodzić bez nacięcia ,położna o tym wiedziała i chciała krocze ochronić - ale moje dziecko rodząc się z ręką przy twarzy zdecydowało inaczej, bo niestety w pewnym momencie się przyblokowała. No trudno, tak wyszło, ale na pewno nie była to rutyna.

To co mi się z kolei nie podobało bardzo, to to, że się strasznie rwą do podawania oksytocyny na dzień dobry, bez wskazań. Chcieli mi podłączyć kroplówkę mimo, że akcja postępowała bardzo szybko :confused: Odmówiłam.
    •  
      CommentAuthorBlanka81
    • CommentTimeDec 13th 2012
     permalink
    Czy wyniki Bety liczy się w tygodniach od OM czy w tygodniach od poczęcia? Jak to jest z tymi normami?
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Blanka, wszystko zalezy od tego, wg jakich jednostek liczy dane labolatorium.
    Kazde ma swoje normy.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Na wyniku powinno być napisane, czy np. 3-4 tyg od OM, czy 3-4 tyg od poczęcia (nie pamiętam już skrótów, ale będzie raczej czarno na białym, co dane laboratorium rozumie przez pojęcie 3-4 tc).
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    ok, dzięki :bigsmile:
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    witam :)
    Dziewczyny co ja wczoraj przezylam przez dwie godziny ,w zyciu bym niepowiedziala ze skurcze BH sa tak silne ,juz myslam ze rodze :shocked:
    4 razy na kibelku ( organizm zaczal sie oczyszczac rowniez ,skurcze silne ,ze musilam lezec ...
    wkoncu wzielam nospe ,zaczelo sie uspokajac ,wzielam droga i zasnelam...
    Gdzie z mala wogole niemialam skurcz BH...kazda ciaza jest naprawde inna ...

Dzis cale szczescie juz nic nieboli i mam nadzieje ze zdazyy poczekac na tatusia :)

Mam dzis spotkanie z anastezjologiem odnosnie zzo ,ciekawe co to za spotkanie bo trwa 1h ...
    --
  3.  permalink
    kochane brzuchatki, druga beta 730 także mam pewność że jest ciąża, wg norm 2-3 tydzień i teraz moje pytanie...nie mam mdłości ipiersi nie boląśa tylko pełniejsze...jestem przeczulona bo przeszłam przez poronienie chybione....
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dzień dobry mamusie ja właśnie jem śniadanie a po tym podejmę decyzje czy jechać do dr . Kużlika czy najpierw skonsultować wynik usg z moim lekarzem za tydzień mam u niego wizytę.
    --
  4.  permalink
    fajna_kobitka: nie mam mdłości ipiersi nie boląśa tylko pełniejsze...jestem przeczulona bo przeszłam przez poronienie chybione....

Każda ciąża jest inna i jedne z nas mają bóle piersi inne tylko pełniejsze a boleć zaczynają nieco później. Nie martw się na zapas:bigsmile:

Ja za to dziś rano na bieliźnie miałam troszkę galaretowatego śluzu, więc chyba te @ skurcze pracują nad szyjką, hehe. Dobrze, bo może mi się ruszy poród przed świętami:wink: i nie będę musiała podejmować decyzji co do cc i Malutki sam urodzi się wcześniej
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    mi sie wyadawało ze mam skurcze przepowiadajace bo delikatnie mi sie brzuch spinał ( na ktg max 25-30%) a z tego zrobiło sie 5 cm rozwarcia i wody odeszły ;)
    -- mama piątki :)
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dzień Dobry dziewczyny :wink:
    Anula już się trochę uspokoiłaś?? pojedź sobie do szpitala i porozmawiaj z lekarzem, po co masz się denerwować, a na pewno wszystko jest dobrze :flowers:
    Addictiveja też mam od dwóch dni podobne bóle i twardnienia brzucha, tylko, że u mnie zaczynają się od dołu brzucha, przechodzą na cały brzuch i na krzyże, twardnieje mi brzuszek :confused: zastanawiam się czy nie powinnam zadzwonić do mojej gin, bo się martwię i zaczynam schizować :cry: Mąż też zaczyna się martwić :sad:
    Fajna kobitka to teraz do gina szybciutko na wizytę :bigsmile: gratuluję ciąży :clap: nie martw się objawami! przecież to 2-3 tc, poczekaj..... będziesz marudzić, że nie dobrze Tobie i wymiotujesz itp. :rolling:

Ja też znów nie spałam, plecy mnie bolą :confused: dopiero jak się położyłam w dużym pokoju na twardym tapczanie to ból pleców zmalał :shocked: bo My mamy w sypialni duże łoże małżeńskie i materac jest miękki.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    fajna_kobitka: kochane brzuchatki, druga beta 730 także mam pewność że jest ciąża, wg norm 2-3 tydzień i teraz moje pytanie...nie mam mdłości ipiersi nie boląśa tylko pełniejsze

Mdłości nie miałam do tej pory właściwie prawie żadnych ;) piersi zaczęły pobolewać dopiero ok 6 tc

misia-ludek w sumie już od jutra ciąża donoszona, więc możesz rodzić :) torba w gotowości?

venus zadzwoń do lekarki, jak uzna, że to coś niepokojącego to na pewno Ci powie :)
    Mi też się brzuch spinał potwornie - po każdorazowej zmianie pozycji, byłam z tym u lekarza, biorę fenka - na szczęście szyjka póki co trzyma dobrze i nie muszę leżeć plackiem... no ale wiem, że na dwoje babka wróżyła i szyjka przy tych twardnieniach mogła zacząć się skracać/ rozwierać - dlatego lepiej sprawdzić dla świętego spokoju :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziii22
     permalink
    Anula nie martw się wszystko będzie dobrze. Mój mały urodził się z główką 36 cm, a jest zdrowy i rozwija się w nadzwyczajnym tempie. Może faktycznie jesteś w późniejszym tygodniu. A i też usg może się mylić.
    --
    •  
      CommentAuthorbeagraf
     permalink
    A ja zaraz jadę na nieplanowana kontrolę pessara do gina. Wczoraj jak zakładałam globulke to go wyczulam jakoś strasznie nisko, nawet pół palca nie weszło... Z tych nerwów aż mi chyba niedobrze. Mam dziś urodziny... i wcale nie chce aby młody miał też... :confused:
    -- Ona 2010, On 2013 :-)
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    beagraf sto lat :flowers: I udanej wizyty u gina, oby pessar dobrze trzymal :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Sto lat Beagraf :flowers::flowers::kissing:
    --
  5.  permalink
    dzięki kobity że jesteście, panikara ze mnie
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    beagraf - wszystkiego najlepszego i żeby maluszek nie pospieszył się na świat.
    --
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    misia-ludek przy tych skurczach wypadł Ci czop śluzowy, początkowa oznaka rozpoczynającego się porodu. Tylko on może wypaść
    nawet 2 tyg przed porodem albo na kilka godzin przed.
    Ja też nadal mam takie pojedyncze, bolesne skurcze i twardnienia brzucha ale nic za tym nie idzie. Już chciałbym urodzić.

pregnancy
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Emenemss: w zyciu bym niepowiedziala ze skurcze BH sa tak silne ,juz myslam ze rodze
    4 razy na kibelku ( organizm zaczal sie oczyszczac rowniez ,skurcze silne ,ze musilam lezec ...

Emenemss, ja takie sensacje wieczorno-nocne mam już drugi tydzień:neutral: skurcze bolesne bardziej niż @owe i do tego bóle krzyżowe, plus przy każdym skurczu wizyta w toalecie. Ale z tego co wyczytała, to tak można się męczyć (tzn.przygotowywać do porodu) i przez kilka tygodni, więc może jest szansa że doczekasz się powrotu męża:wink:

Misia, Ty uważaj na siebie dziś z tym domowym przedszkolem, bo skoro czop już odchodzi to coś się już zaczyna dziać:wink:

beagraf, powodzenia na wizycie i wszystkie naj z okazji urodzin!

Treść doklejona: 13.12.12 12:00
    artystka80: Już chciałbym urodzić.

ja już czasem też tak myślę zwłaszcza jak wymęczą mnie skurcze , choć nie ukrywam że zaczynam się też bać porodu:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Beagraf sto lat :)
    venus87 ja do szpitala mam niedaleko więc chyba jednak się tam wybiorę .
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    beagraf -Sto lat :flowers:

Treść doklejona: 13.12.12 12:11
    lapa:
    Emenemss, ja takie sensacje wieczorno-nocne mam już drugi tydzień:neutral: skurcze bolesne bardziej niż @owe i do tego bóle krzyżowe, plus przy każdym skurczu wizyta w toalecie. Ale z tego co wyczytała, to tak można się męczyć (tzn.przygotowywać do porodu) i przez kilka tygodni, więc może jest szansa że doczekasz się powrotu męża

Ojjj to wspolczuje .,ja po jednym wieczorze juz mialam dosc ...
    Jestem u mamy ,zaraz smigam na to spotkanie z anastezjologiem ,ciekawe na czym ono polega :))
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Emenemss jak ty załatwiłaś sobie to spotkanie z anastezjologiem czy to ginekolog prowadzący cię skierował????
    --
  6.  permalink
    sardynka85: misia-ludek w sumie już od jutra ciąża donoszona, więc możesz rodzić :) torba w gotowości?

Torba już czeka, troszkę tylko trzeba dopakować.
    No właśnie coś może się z tą szyjką powoli dziać, bo gin powiedział wczoraj że jeszcze się skróciła, ale trzyma.
    Mało było tego śluzu ale jednak troszkę jest, więc kto wie, z córą tak nie miałam i poród nie postępował bo szyjka nie współpracowała, a teraz może dla odmiany będzie współpracować wcześniej i nim zaczną się skurcze porodowe to będzie już jakieś rozwarcie wtedy będzie szansa na sn jeśli z blizną będzie wszystko ok.

Beagraf sto lat:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    misia-ludek co spakowałaś sobie do kosmetyczki??? Bo ja wczoraj w rosmanie kupiłam mini szampon,mini chusteczki do higieny intymnej,mydełko i pomadkę do ust ochronną.Wszystko to spakowałam do kosmetyczki i torbę mam już spakowaną . W ogóle to fajna opcja jest z tymi mini kosmetykami w rossmanie wszystko to kosztowało 3 zł szt i mało miejsca zajmuje.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Anula, ja również spakowałam kosmetyczkę w mini kosmetyki:) Co najwyżej wzięłam jeszcze samolotową szczoteczkę do zębów i krem do twarzy, w formie próbki - zawsze lżejsza i przetestowana w górach opcja:)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Ja szczoteczkę wezmę normalną bo nie widziałam w sprzedaży takich jak te samolotowe.
    Właśnie dzwoniłam do lekarza ze szpitala i on kazał mi się zgłosić do siebie na oddział w poniedziałek z wynikiem usg , wtedy mi powie jaki będzie poród.
    --
    •  
      CommentAuthordagus84
     permalink
    Dziewczyny, głupie pytanie, posiew z analizą moczu robi się z jednego moczu do dwóch kubeczków czy jak, w lab mówią że z jednego w aptece że z dwóch i jestem w kropce.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    W szpitalu robili mi z dwóch kubeczków- ten na posiew musiał być był jałowy.
    Być może wystarczy jeden, ale musi być własnie jałowy.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Dagus, zalezy od laboltaorium. Ja jak robilam w jednym to kazali miec w 2 pojemnikach (zawsze siusialam do tego sterylnego i przelewalam do tego zwyklego), a w innym kazali tylko przyniesc mocz w jednym pojemniku -sterylnym i z tej probki robili tez badanie ogolne moczu.
    •  
      CommentAuthordagus84
     permalink
    Bo nie wiem czy mogę zacząć sikać do tego do analizy, a potem już środkowy mocz do drugiego pojemniczka - posiew, oczywiście po umyciu się.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Emenemss: ja po jednym wieczorze juz mialam dosc

ja, po pierwszej nocy ze skurczami w zeszłym tygodniu dostałam takiej extra motywacji, że szybciorem spakowałam torbę do szpitala, spakowałam rzeczy synka do szpitala, odłożyłam rzeczy dla mnie i synka na wyjście ze szpitala, poukładałam wszystkie rzeczy Małego w komodzie i zorganizowałam jego kącik, poleciałam jeszcze na zakupy dokupić brakujące rzeczy, skompletowałam wszystkie dokumenty do szpitala a na dokładkę posprzątałam dom i poprasowałam wszystko co było do prasowania w domu:tongue:
    Ale wieczorem nie mogłam się już ruszać i następnych kilka dni też nie:wink:

Anula85: mini chusteczki do higieny intymnej

Anula, wg.mnie chusteczki do higieny intymnej nie bardzo się przydadzą po porodzie, bo raczej lepiej podmywać się szarym mydłem lub tantum rosa (chusteczki i płyny do higieny int.mogą podrażniać).
    Ja też spakowałam sprawdzone, próbki/mini kosmetyki, zawsze to więcej miejsca w torbie na np.ogromniaste podkłady:devil:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dziewczyny dzwoniłam do mojej ginekolog, mam brać 3x1 tabletce Nospę i leżeć, nie dźwigać i się nie schylać :confused: a jak się coś będzie dziać to na IP, a jak nie to mam wizytę normalnie za tydzień więc mam przyjść. Mama mnie nastraszyła, że jak nie zwolnię tępa to urodzę przed czasem :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Dagus, ja zawsze sisialam do sterylengo pojemniczka na posiew( ze srodkowego strumienia) i potem przelewalam czesc do tego pojemniczka na badanie ogolne (nigdy nie robic na odwrot, bo wtedy mozna zanieczyscic te rpobke na posiew, tym moczem z niesterylnego pojemnika)
    Dziewczyny, na bazarku wrzucilam fotki ksiazek o ciazy, macierzynstwie i niemowletach. Jakby Ktoras byla chetna to zapraszam.
    Venus, niestety te bole krzyza to moga byc skurcze,wiec naprawde zwolnij. Ja mialam takie w 34tc i trafilam na patologie,ze skurczami przedwczesnymi. I dostalam taki opr od lekarki, ze szok. Ze olewam,ze z takimi bolami to trzeba to kontrolowac, bo niestety one czesto prowadza do rozwarcia szyjki. A masz jeszcze te bole? Jak nie wycisza sie po nospie to koniecznie to sprawdz. Mnie nie mogli wyciszyc nawet cordafenem (wczesniej nospa tez nie dala rady), dopiero po zwiekszeniu dawki stopniowo wyciszali. Moze podjedz na IP, tam gdize patologia ciazy jest. W 2 maja dobra patologie.
    •  
      CommentAuthordagus84
     permalink
    Dzięki za info :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Montenia brałam wczoraj magnez, nie przechodziło ( bo myślałam, że brak mi magnezu ) dziś wzięłam pierwszy raz nospe, miałam na chwilę twardnienie brzucha i puściło, dziś będę się obserwować...mam nadzieje, że będzie wszystko dobrze :sad: myślę tylko o sobie, bo jak się dobrze czuję to zapindalam dopiero usiądę jak coś mnie boli :shamed: i nie myślę o Leszku :shamed::shamed::shamed:
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    Hej...u mnie nadal cisza:cool:. Wczoraj zaliczyłam na SR ostatni próbny poród-ciekawe ile z tego wszystkiego będę pamiętać jak się na prawdę zacznie:wink:. Odebrałam wózek ze sklepu-wizualnie jestem zadowolona, zobaczymy jak się będzie sprawował. Łóżeczko już też ubrane, tylko teraz czekamy na naszego Kamilka-kopie mnie jak szalony-będzie mi tego chyba brakować:wink:....pozdrawiam:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    dziewczny co do tych skurczy i pobolewan, od wczoraj pobolewa mnie czasami b.delikatnie podbrzusze jak na @...
    czy powinnam sie martwic????
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    venus87: brałam wczoraj magnez, nie przechodziło

Venus magnez żeby zadziałał musimy bryć brany regularnie, od jednej czy paru tabletek lepiej nie będzie niestety. Wypoczywaj jak najwięcej.

Ruda tak zaglądam i zaglądam i czekam na wieści co u Was :smile: I trzymam kciuki za szybki poród :bigsmile:

Izuk mnie tak ciągle pobolewało i lekarz mówił, że to normalne, albo w ogóle nic nie mówił. Jak się martwisz to idź lepiej do lekarza dla własnego spokoju.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    PENNY chetnie bym poszla ale polozna przyjmuje tylko w piatki i ten ma juz full..
    ja mam wizyte 20.12. a co do gina dzwonilam do pl przychodni niestety lekarz bedzie 11.12.01.13

Wczoraj jak polezalam to przeszlo, ale teraz jestem w pracy i nie moge sie tu rozlozyc :P
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    sardynka85: Mi też się brzuch spinał potwornie - po każdorazowej zmianie pozycji, byłam z tym u lekarza, biorę fenka - na szczęście szyjka póki co trzyma dobrze i nie muszę leżeć plackiem...

Sardynko, a w jakiej dawce bierzesz tego fenka? Ja miałam na początku 4 x 1/2, a teraz 4 x 1 - ale po tej dawce ręce mi się trzęsą jak alkoholikowi na głodzie... :shocked: Moja szyjka jest skrócona - Synuś napiera na nią główką i dlatego mam zalecenie polegiwania jeszcze przez co najmniej 2 tygodnie. Na szczęście nadal jest twarda i zamknięta... Pani doktor powiedziała, że jak odepchnęła palcami główkę małego, to szyjka z powrotem zaczęła się formować... Mój M. jak usłyszał o tym odpychaniu palcami główki, to aż mu się słabo zrobiło...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    A nie możesz sie dziś zwolnić ;> ? W ciąży generalnie często coś pobolewa, ciągnie, rozpiera itd.
    Jak będzie Cię bardzo bolało czy coś, to zawsze do szpitala możesz podjechać.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    IzUK: od wczoraj pobolewa mnie czasami b.delikatnie podbrzusze jak na @...
    czy powinnam sie martwic????

IzUK, ja wczoraj o tym pisałam- u mnie ok 32tc zaczęły się takie lekkie bóle @ pod wieczór. Jak powiedziałam o tym położnej to tak stwierdziła, że to są skurcze B-H, które mogą być od razu bolesne ( a nie tylko w postaci twardnień brzucha). Kazała mi ćwiczyć oddychanie w trakcie skurczu i muszę przyznać, że przez pewien czas pomagało. Na pewno dobrze byłoby odpoczywać jak najwięcej.
    Jeśli się martwisz i/lub bóle nasilają się pewnie lepiej będzie podjechać do szpitala, bo nie wiem na ile położna/ GP w UK coś Ci doradzą a już na pewno nie sprawdzą szyjki:wink: Powodzenia!
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Dziekuje dziewczyny, wszelkie bolesci plecow i inych rzeczy mnie nie ruszaja ale jak zaczyna pobolewac (b.delikatnie)podbrzusze to jakos sie martwie.
    Dobrze ze Was tu mam :)))
    nosze juz przy sobie nospe zakupiona w pl ale to juz na mocne bole, gdyby ( tfu tfu tfu) wystapily.

Dzis idziemy do SR - moze tam zapytam prowadzaca ...

Grunt to nie panikowac, udalo mi sie 30tygodni to moze jeszcze te 10 uda :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.