Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Czyli tak pewnie na następnym USG koło 16-17 tygodnia już coś może będzie widać :)

I jeszcze jedna kwestia jakbyście mogły doradzić:
    28.12 mam genetyczne, a wizytę normalną mam 8.01 - mam mieć robiony wymaz, bez sensu robić tak szybko USG (11 dni po genetycznym) prawda?
    Tzn ja się zastanawiam czy to bąbla nie wkurza jakoś i nie wpływa na dziecko i nie lepiej odpuścić wtedy USG?

Oleńko czyli płeć męską może się uda już dojrzeć :)
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 14th 2012
     permalink
    mangaa: Oleńko czyli płeć męską może się uda już dojrzeć :)

Nie sugerowałabym się tym, ze u kogoś lekarz "trafił"
    Link
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink

jasne, bo na tym etapie zarówno chłopiec jak i dziewczynka wyglądają na ...chłopca:bigsmile:
    ja miałam genetyczne w 13tc 0d i lekarka stwierdziła (tylko po mojej prośbie), że siusiak sterczy raczej na chłopaka, ale że głowy sobie za to uciąć nie da. W 16tc potwierdził się chłopak:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink

Tak, podobno chłopaka o wiele łatwiej rozpoznać wcześniej. Lekarz, który robił mi USG specjalizuje się w genetycznym i to też na pewno nie bez znaczenia. Zresztą później przy pobieraniu krwi pielęgniarka zapytała, czy doktorowi udało się określić płeć i stwierdziła, że jeśli chłopak, to pomyłki zdarzają się bardzo rzadko.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    lapa: jasne, bo na tym etapie zarówno chłopiec jak i dziewczynka wyglądają na ...chłopca

Dokładnie tak:-)
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    lapa: jasne, bo na tym etapie zarówno chłopiec jak i dziewczynka wyglądają na ...chłopca

Ale dobry lekarz będzie w stanie ocenić płeć npdst. kątu odchylenia. U nas akurat było to widać bardzo wyraźnie.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Olenka79: Ale dobry lekarz będzie w stanie ocenić płeć npdst. kątu odchylenia. U nas akurat było to widać bardzo wyraźnie.

To w takim razie dlaczego nie dał 100% ?
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Olenka79: Ale dobry lekarz będzie w stanie ocenić płeć npdst. kątu odchylenia.

o ile będzie taka możliwość, dogodne ułożenie itp... myślę, że żaden lekarz, nawet b.dobry specjalista nie zagwarantuje 100% pewności, bo na to jest po prostu za wcześnie.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Olenka79: stwierdziła, że jeśli chłopak, to pomyłki zdarzają się bardzo rzadko.

u nas w 14-15 t.c był chłopak a potem się okazało, że jednak dziewczynka :cool:
    --
  1.  permalink
    ja byłam dziś na wizycie:bigsmile: muszę zrobić badanie krwi,moczu i na glukozę :bigsmile: ciekawe czy dam radę:):bigsmile: Dziecko waży około 688g.Wody płodowe w normie ,obwód głowy 22,obwód brzucha 19.80, dł.kości udowej 4.34 , wyw.dwuciemieniowy 6.05...ułożenie główkowe:bigsmile: Jak się rozrabia tą glokuzę????? wiem że z wodą tylko ile jej???
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    u mnie lekarz ocenial na podstawie kata odchylenia, stawiał na dziewczynke ale zostawił sobie ta doze niepewnosci :) to było usg genetyczne u swietnego fachowca ze swietnym sprzetem w 12 tyg, w 20 tyg potwierdził swoja wczesniejsza diagnoze :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    _sushi_: To w takim razie dlaczego nie dał 100% ?

Ale kto tu mówi o 100% pewności? Taką to chyba będziesz mieć dopiero po porodzie :wink: Chodzi przecież o określenie, że jest większe prawdopodobieństwo na daną płeć... Jasne, że zdarzają się pomyłki, ale chyba większość z matek woli wiedzieć wcześniej, czy raczej jest to dziewczynka, czy chłopiec. Chociażby po to, żeby zwracać się po imieniu do swojego dziecka w brzuchu. Sushi, Ty prawidłową ocenę płci w 12 tc traktujesz jako udane trafienie, a ja jako prawdopodobne określenie... To, że zdarzają się pomyłki, nie zmienia faktu, że niektórym lekarzom udaje się na tym etapie określić płeć...
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    No u mnie od 4 tygodni miała być dziewczynka, zatem był to 13tc. Oczywiście lekarz zaznaczył, że to przypuszczenia i że PÓKI CO wygląda na wargi sromowe ale mogą pojawić się jąderka, i chyba tak się stało jak widać po moich postach. :D
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie. Każde wyjście z domu nawet na 10 minut z psem powoduje u mnie takie jakby ciągnięcie w podbrzuszu, ale tylko chwilkę. Jak usiądę to zaraz wszystko przechodzi. Właśnie przed chwilą byłam z psem i oczywiście się to powtórzyło. Poszłam do ubikacji, a tam bardzo duża ilość śluzu, ale raczej biały- czy to jest w porządku?
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Aha, dzięki za linka Sushi, już kminię o co kaman :DDD
    --
  2.  permalink
    Dominiczka - mniej wiecej pol szklanki wody - ale to zalezy ile dasz rade wypic, wiadomo ze im mniej wody nalejesz tym szybciej wypijesz:-)
    -- [/url]
  3.  permalink
    aha dzięki milagros wciskałaś tą cytryne?
    --
  4.  permalink
    wcisnęłam pół duzej cytryny i nawet mnie nie zemdliło:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Na pierwszym usg genetycznym dobry lekarz na dobrym sprzęcie przy dobrym ułożeniu dziecka jest w stanie określić płeć (może nie na 100% ale na 70-80%) - faktycznie wszystkie dzieci w tym okresie mają wyrostek płciowy (co wygląda jak siusiak) ale umiejscowiony jest on pod różnym kątem (w inną stronę się odchyla u dziewczynek a w inną u chłopców)- w Łodzi jest taki lekarz (nie byłam u niego) Dudarewicz, który jeszcze nigdy się nie pomylił u żadnej osoby, którą znam (aczkolwiek nie zawsze był w stanie ocenić kąt wyrostka, więc nie wszystkim płeć podawał)...
    mój lekarz też na pierwszym genetycznym powiedział, że normalnie jest w stanie ocenić płeć na 70% ale u nas na 85% daje na faceta (no i jest facet) :devil:

Zatem określenie płci w tym okresie to nie przypadek a raczej doświadczenie ;)
    --
  5.  permalink
    to spoko dam radę:)
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    dziendobry!
    ja zaczelam juz prac rzeczy od maluszka, pieluchy i ubranka...poskladalam przebierak dla malego i dzis chyba sobie odpoczne od wszelkich obowiazkow mamusinych:) bo jeszcze na legalu moge...jeszcze 1,5msc aaaaa! cos czuje ze w styczniu urodze... tak chodze z tym wrazeniem od msca, moja mama mowi mi to samo...
    kasia152288- to ciagniecie w podbrzuszu to moim zdaniem efekt wagi dziecka wod itd...w 36 tyg jestes to lekko nie jest. ja mam 33tydzien i tez zaczyna mi sie tak ze spacery staja sie wyzwaniem...

a ja tam wolalal sie nie sugerowac genetycznym i dopiero na polowkowym wyszlo czarne na bialym- zdj z potwierdzeniem od juz 4 lek na brzuszkowym watku:)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    jestem po genetycznym :smile:
    miałam w poradni genetycznej przy szpitalu. koszt 350 zł + podróz 200 km w jedną stronę

Wg usg wszystko ok, tętno 149 ud/min,
    NT 1,8 mm
    organy po kolei - prawidłowe
    CRL 75,4 mm

teraz tylko czekanie na wyniki krwi...
    --
  6.  permalink
    no moj lekarz tez stwierdzil chlopaka bez zawahan ale powiedzial ze potwierdzimy to jeszcze na nastepnym usg - no i ide we wtorek na potwierdzenie czy synus siedzi we mnie i fajnie by bylo jakby sie potwierdzilo juz ze tak :D

Treść doklejona: 14.12.12 17:37
    Blubis pokazuj zdjątko maluszka na swoim profilu :D super , że wszystko jest ok:)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Kandyzowana: Blubis pokazuj zdjątko maluszka na swoim profilu :D super , że wszystko jest ok:)

dostałam 2 3D zdjęcia i z 10 normalnych.
    W poniedziałek zeskanuję w pracy.

Aaaa i zapytałam o płeć - poszukał, popatrzył i mówi, że prawdopodobnie chłopak.
    --
  7.  permalink
    Blubis gratuluje super wieści ze wszystko ok:) I narazie wygląda na synka super:bigsmile::bigsmile:Fajnie ze masz tyle zdjęć pochwal się:bigsmile:
    --
     permalink
    blubis- swietnie ze wszystko ok. ale troche musialas naginac na ten skan...pewnie caly dzien w podrozy...
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    milena1984: pewnie caly dzien w podrozy...

no wyjechałam o 7 rano, teraz niedawno wróciłam.
    tak sobie myślę, czy taka jazda - po naszych dziurawych drogach - nie szkodzi, ale mam nadzieję, że nie..
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Blubis, jeśli się dobrze czujesz to nie zaszkodzi, odpocznij teraz porządnie, wyśpij się. Ja koło 12tc też jechałam w taką podróż. Miałam na dodatek krwiaka. Po prostu padłam zmęczona i tyle. Cieszę się, że u Ciebie wszystko ok. Ładnie się tu dzieje ... większość chłopców się szykuje. Musimy listę zasilić nowymi siłami... może jakieś fajne laski dla naszych chłopców przybędą ;)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Wsapaniałe wiadomości dziewczyny przynosicie nam z tych Waszych wizyt :wink: Ile chłopaków się szykuję na świat :shocked::devil:
    --
     permalink
    W_P_Gosia- ja probuje zachecic moja przyjaciolke bo jest w 4mscu zeby sie zalogowala, a spodziewa sie Zuzi...heh moze przypomne jej ze czekam tu na nia to wtedy zalozy konto:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Super, ja namówię dziewczyny spod mojego wykresu ;)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dziewczyny super wieści tu przynosicie oby więcej takich.Ja jutro idę na badanie krwi i mam skierowanie na GBS tylko nie wiem kto to robi pielęgniarka czy lekarz???? Jeśli lekarz to po co wypisał mi skierowanie?
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Anula85 - mi pobierał lekarz a i tak do rejestracji musiał pisać skierowanie.

p.s.
    wysłałam do Ciebie e-mail na adres interi
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    acia20 już ci odpisałam :)
    --
    •  
      CommentAuthorcytrynka251
     permalink
    DominiczkaA , blubis super wieści. Ja też już po. Na twardnienie brzuszka mam brać magnez. Bałam się, że szyjka mi się skraca bo coś ciągnie, kłuje. Lekarz ją zmierzył i jej długość wynosi około 60mm :shocked: Byłam w szoku , że aż tyle. Dzidzia fikała koziołki i nie chciała się do zdjęcia ustawić:) No i w dalszym ciągu dziewczynka:bigsmile:
    --
  8.  permalink
    mi też sprawdził i mówi że szyjka jest twarda ,zamknięta a na twardnienie mam brać nospe :bigsmile:

Treść doklejona: 14.12.12 19:21
    cytrynka gratuluje córci:):bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Widzę, że sami kawalerowie rosną w brzuszkach. no może oprócz Cytrynki251 :) Ja niestety jeszcze nie wiem, bo doiero 10 tydzień, ale robiłam taki specjalny test sikany (gender predictor) i on też pokazał, że będzie chłopiec. No nic - poczekamy - zobaczymy.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Olenka79: Ale kto tu mówi o 100% pewności?

Jeśli nie daje 100% pewności, to każde określenie płci jest trochę wróżeniem z fusów ;-)
    Olenka79: Taką to chyba będziesz mieć dopiero po porodzie

Nie będę po raz kolejny wklejała zdjęcia USG mojego pierwszego dziecka, nawet osoba nieznająca się w ogóle na obrazie USG miałaby 100% pewności, że to chłopak ;-) No, ale to było w 22tc, a nie 12 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Calypso, witamy witamy, fajnie, że dołączyłaś... :bigsmile:

Treść doklejona: 14.12.12 19:55
    Cytrynka... Myślałam, że ja mam długą-46 mm !!!!!!! A u Ciebie to dopiero Szyyyyyyyyyyyjkaaaaaa :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    czekam cierpliwie jeszcze kilka tygodni - wtedy bedzie wiadomo czy chłopczyk, czy dziewczynka :))) Najważniejsze, że zdrowo rośnie :))
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Calypso77 załóż sobie suwaczek ok to będziemy wiedziały w którym tc jesteś w razie czego.
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    hej...no mi by chyba do głowy nie przyszło, żeby w 12tc pytać się o płeć dziecka:wink:. Nam lekarka chyba w 18tc powiedziała(w sumie się nawet nie pytałam):"no tatuś,chyba zrobiłeś syna"...a potem w 22tc potwierdził lekarz chłopca na usg 3D. Ja dalej czekam:tongue:,jutro jadę do mojej położnej na ktg...
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Ja jak zapytałam lekarza w 12 tc ciąży o płeć to powiedział,ze tego mi nie zdradzi bo może się pomylić.
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Hej Dziewczęta,
    Witam się po małej przerwie, od tygodnia jestem na maminym wikcie, przed Świętami dołącza do mnie mąż i pierwszy raz, w tym roku Boże Narodzenie w moim rodzinnym domu. Są wyzwania :cool:
    Przyszła do nas pierwsza partia wyprawki, mam już wymarzony koszyk niemowlęcy, a mąż - upatrzony kombinezon z dżdżownicą.
    Magia końca 4 miesiąca chyba działa, bo mdłości ustały jak ręką odjął (a może to matczyna troska?), czuję się kwitnąco i naprawdę mam wrażenie, że promienieję i taka jestem płodna - dorodna, cieszę się tym, bo ostatnie tygodnie były raczej nieciekawe.
    Wprawdzie od kilku dni męczą mnie zatoki, więc rano prycham, a wieczorem chce mi się spać od 19:00, ale siedzę twardo do 21:00.
    W temacie USG i płci, to my z premedytacją odmawiamy poznania płci lokatora, niech nam zrobi niespodziankę przy narodzinach.
    Za to na adres do mamy przyszły już książki niemowlęco - okołoporodowe, także między forum, odwiedzinami u przyjaciół i jedzeniem - dokształcam się.
    Właśnie wybiła moja pora spania, także się żegnam.
    Kolorowych snów Moje Drogie!
    --
  9.  permalink
    ja w 12t n ie pytałam nawet bo stwierdziłam ze i tak nie pozna na tak wczesnym etapie
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Anula85, a jak wstawić suwaczek na forum, żeby zawsze sam się pojawiał kiedy coś napiszę. Jednorazowo to wiem, ale czy on już zawsze bedzie jak tylko coś napiszę tu na forum?

--
  10.  permalink
    a przypomniało mi się ze miałam dziś ważenie i wiecie co sie okazało....przytyłam już 11 kilo masakra każdy się dziwi bo mówią że nie widać po mnie tych 11 kg tylko w brzuchu troche...i nie wiem czy to moja wina czy już do tego stopnia waga by skoczyła?????mąż mnie pociesza ze mi w brzuszek idzie tylko i ze potem zrzuce a teraz mam tyć he ale ja nie wiem już tez tak macie?

Treść doklejona: 14.12.12 21:13
    Calypsoo musisz wejść w ustawienia forum i wkleić tam kod suwaczka

Treść doklejona: 14.12.12 21:14
    np.[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/88c53e3k9z6qamhg.png[/img][/url]
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Dziękuję DominiczkaA - już próbuję :))

Treść doklejona: 14.12.12 21:22
    Dzięki dziewczyny za pomoc - już zrobione. Sorki za zmianę tematu :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    DominiczkaA twoje 11 kg to jest nic w porównaniu do mojego 25 .Jestem tym załamana i ciekawe co mi w środę ginekolog powie na tą nadwagę.
    --
  11.  permalink
    ale nie wiem o co chodzi jem normalnie a jakoś skacze dziwnie ta waga cieszę się że przynajmniej nie widać tego tak narazie
    :confused:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.