Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorW_P_Gosia
    • CommentTimeDec 14th 2012
     permalink
    Oj tam Oj ta, Calypso nic nie szkodzi.
    Dziewczyny co do wagi to nie mam doświadczenia jeszcze. A jak u Was było na moim etapie bou mnie waga ani drgnie. Sprzed ciązy porównując to mam minus 2. W sumie to pewnie nie ma reguły i jedna przybiera od początku a druga na koniec....
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    ja przed ciążą ważyłam 71 kg a teraz 95 załamać się można!
    --
  1.  permalink
    a trzecia prawie wcale:)he
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    ja do 16tc nie tyłam wcale a teraz mam już 11,5 kg na plusie (z 54,5 na 66) - do końca pozostało jeszcze 9 tygodni i szczerze mam nadzieję, że waga jednak trochę zwolni...
    też nie wiem w co mi te kg idą, bo nadal noszę te same ciuchy (np. bluzki sprzed ciąży w rozmiarach s) i pomijając brzuch to nie są na mnie za małe nigdzie...
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Ja nie mam jeszce doświadczenia, ale moja siostra z pierwszym synem przytyła 26 kg - szok nie :) Jednak po ciąży szybko zrzuciła zbędne kilogramy. Z rdugim synkiem przytyła już tylko 16 kg :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    witam nowe mamusie :)

Co do wagi to ja mam 11 kg na + ...w pierwszej ciazy mialam niecale 8 kg ,z tego po porodzie w 4 dobie mialam juz minus 5kg :)) Wiec mam nadzieje ze tak szybko teraz tez zgubie :)
    Ale wiadomo ,waga dziecka + lozysko + wody i tyle mamy okolo odrazu na minusie :)
    --
    •  
      CommentAuthorcytrynka251
    • CommentTimeDec 14th 2012 zmieniony
     permalink
    A ja na początku ciąży ważyłam 55 kg a dzisiaj u lekarza, początek 25 tygodnia 55,5 kg. Tylko,że na początku 5 kg schudłam przez mdłości. I teraz się zastanawiam jak to liczyć. Tzn że przytyłam 5,5kg czy liczyć od wagi wyjściowej 55kg?
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    No tak, zatem jednak nie ma reguły. Dziewczyny ja wiem że to nic miłego ale ja się po sobie też spodziewam przybrania a wg normy powinnam przytyć tylko max do 10kg. Bo ważę już dużo. :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeDec 14th 2012 zmieniony
     permalink
    sardynka85: też nie wiem w co mi te kg idą, bo nadal noszę te same ciuchy (np. bluzki sprzed ciąży w rozmiarach s) i pomijając brzuch to nie są na mnie za małe nigdzie...

Ja tak samo ,nosze swoje bluzki ,tylko spodnie kupowalam ciazowki i kurtke porzyczylam od siostry :)
    A gdzie idzie chyba w piersi ,d...i brzuszek ;p

Treść doklejona: 14.12.12 21:47
    Cytrynko mialam tak w pierwszej ciazy .identyko schudlam na poczatku 5 kg ,a wazylam 56 kg .Liczyc od wagi wyjsciowej i jeszcze i tak nabierzesz :)
    --
  2.  permalink
    no trochę załamało mnie to 11 na plusie już szok nie wiem kiedy tak przypakowałam
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dobra dziewczyny zmieniam temat bo muszę was o to zapytać jak to jest z ktg czy lekarz teraz będzie mnie jakoś często na to wysyłał???
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula- ,powinien np.co kilka dni(tak blizej porodu ) ,ja mysle ze od 19-go rowniez bede podchodzic na Ip ,jak w pierwszej ciazy co 3-4 dni :) ale niekazdy lekarz wysyla .
    --
  3.  permalink
    mykam spać Dobranoc
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dobra kochane ja też mykam lulu.Pogadamy jutro dobranoc :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny, u mnie jest nadzieja na dziewuszkę w tym męskim towarzystwie:) Ale by miała kawalerów do wyboru;))
    cytrynka251: I teraz się zastanawiam jak to liczyć. Tzn że przytyłam 5,5kg czy liczyć od wagi wyjściowej 55kg?

Sardynka, ja liczę od wagi wyjściowej. Na początku schudłam 3kg i jeszcze mi brakuje ok. 0,5kg do wagi wyjściowej, więc dopiero się zeruje. A powinnam przytyć niby 16 kg, bo całe życie mam niedowagę;)
    Mama mnie dziś przegoniła po sklepach - masakra, pół wsi się tam zjeżdża, że tylko nerwy biorą na ten tłum i hałas;/ Nogi mnie strasznie bolą i idę spać.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Ja też mykam spać, dobranoc :wink:
    --
  4.  permalink
    Mi lekarz pozwolił przytyć 12 kg. On ma bzika na tym punkcie. Dzisiaj na do widzenia mi powiedział żebym przez Święta za dużo nie przytyła:) Apetyt mi bardzo dopisuje i w ogóle się nie ograniczam. Czyli mogę jeszcze 11,5 kg przytyć? Ale fajnie:)
    --
    • CommentAuthormilena1984
    • CommentTimeDec 15th 2012
     permalink
    ja tylko przypominam ze te kg to TYLKO WODA!!!!!!:swingin::rolling::jumping: bo inaczej to sie zalamie psychicznie bo mi juz tej "wody" sie zmagazynowalo az 20kg:crazy: a no i licze ze moj maluszek ma CIEZKIE KOSCi, o! :peace::rolling::swingin:
    ale to taka dygresja tylko....:)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dzień dobry mamusie :)Wpadłam tu żeby się z wami przywitać i lecę na badania do przychodni.Będę tu po południu.
    --
  5.  permalink
    Witam po ciezkiej nocy.
    Maja mi goraczkuje i ciezko zbic temp. Dzwonilam na nocny dyzur i pani kazala przyjechac gdyby tempka nie spadala. Na szczescie w nocy spadla, ale nad ranem znow poszla w gore, czopek zbil do 38,2. Innych objawow brak. Wiec ja obserwuje. Jestem padnieta ale na szczescie Wojtus ladnie sie wiercil w nocy, bo wczoraj mialam stresa. Czasem sie lekko przeciagnal a sluchawkami nie moglam znalezc tetna. Do tego skurcze pojawialy sie nieregularnie co 20, 15, 10, a nawet co 5min, ale to tylko przepowiadajace.
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    misia-ludek u mnie podobnie: Misiaczek choruje już drugą dobę i najsilnej gorączkuje w nocy. Wtedy podaję mu ibufen dla dzieci, na który dobrze reaguje i gorączka szybko spada.
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dzień Dobry dziewczyny, ja już drugą noc dobrze przespałam :cool: Całuje i życzę powrotu do zdrówka Waszym pociechom :wink:

Treść doklejona: 15.12.12 09:05
    O Rany a Ja zaczęłam 28/29 tc :crazy: Jak ten czas leci :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeDec 15th 2012 zmieniony
     permalink
    witam :)
    Misia zdrowka dla Majeczki :)moze organizm sam zwalczy jakis wirus ,skoro to "tylko" temperatua ...

Anula-ty masz przychodnie otwarta w soboty ??:) u mnie niewykonasz zadnych badan w week .chyba ze prywatnie...

Treść doklejona: 15.12.12 09:06
    venus87: O Rany a Ja zaczęłam 28/29 tc :crazy: Jak ten czas leci :tooth:

Leci !!! strsznie ,ja jak sie zapisywalam na liste bylam na miejscu 67:shocked:a teraz juz 3-cia:shocked:i jakos im blizej tym bardziej sie boje :shocked::cry:

ale przezylam pierwszy porod ,przezyje i drogi :devil:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    No Ty masz dobrze Emenemss :bigsmile: Ja się doczekać nie mogę swojego porodu, mam wszystko zaplanowane :D i jak zobaczę mojego synka, a szczególnie, że czuję go coraz wyraźniej :devil: ale też z jednej strony się boję bo nie wiem czego się spodziewać, pamiętam jak chyba ANULA lub któraś inna, bała się, że nie rozpozna pierwszych objawów porodu, np. czop, wody odchodzące czy nawet skurcze :neutral: Psychika moja coraz częściej powoduje, że zadaje sobie te pytania i staram się dużo pytać, czytać itp. Przygotowywuje się już do porodu psychicznie....

Treść doklejona: 15.12.12 09:20
    Ale nastawiona jestem pozytywnie :bigsmile: wszystkie moje kuzynki urodziły naturalnie ( dały radę ), moja mama urodziła nas 3, koleżanki też dały radę urodzić naturalnie :devil: więc ja też muszę dać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Anula85 - mój gin mi tylko powiedział że około 36 tygodnia trzeba by robić KTG , ale ani razu mnie na nie nie skierował. Miałam 4 KTG jak nie wiedziałam czy w brzuszku wszystko ok to jechałam na IP a oni zawsze robili tam KTG.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Enemenss ja mam wykupiony pakiet medyczny w Lux Med i nawet w weekend mogę z tego korzystać.
    Acia20 w środę mam wizytę u gina i wtedy się dowiem jak to będzie z tym ktg.
    Właśnie wróciłam z pobrania krwi i jem śniadanko.Teraz moge z wami pogadać :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula ,no to fajnie :))

Mam pytanie do dziewczyn na koncowce ,macie tez tak ze jak chodzicie to az bol ciagnie w pupie do odbytu ??Pytam bo z mala tak niemialam a teraz ledwo laze...
    Pojechalam po podstawowe zakupki ,gdzie do auta ,do malego sklepu ,i tylko z auta do klatki a ja isc niemoge ...

Treść doklejona: 15.12.12 11:05
    Venus-Zobaczysz oznaki porodu ,uwiez mi :)):devil:
    Ja w pierwszej ciazy myslam tak samo,ze jak przegapie itp ,nieda sie przegapic :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Emenemss - no ja niby bym mogła co nieco przegapić, bo powinnam jechać o 1 w nocy a pojechałam w dzień jak mąż wrócił z pracy i przyjechaliśmy w sumie tylko po to żebym była spokojniejsza że wszystko ok, a tu się okazało że właśnie jestem w trakcie porodu.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    acia niestrasz mnie :D
    Ja czekam na meza :)) i musze rodzic w styczniu ,jak urodze w grudniu to zabije go wlasnymi rekoma :devil:jak mnie sama z porodem zostawi :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Dziewczyny, czy prze genetycznym miałyście też robione badania krwi?
    Ugs mi wyszło wczoraj prawidłowo, ale muszę czekać na wyniki krwi i tak się zastanawiam, czy się stresować bardzo czy tylko trochę?
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Emenemss: Mam pytanie do dziewczyn na koncowce ,macie tez tak ze jak chodzicie to az bol ciagnie w pupie do odbytu ??Pytam bo z mala tak niemialam a teraz ledwo laze...

Emenemss, ja mam czasem takie dni że dosłownie chodzić nie mogę, bo nie dość że boli to mam wrażenie że przy każdym kroku synio wyleci:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Blubis, mnie lekarz proponował, ale nie byłam zainteresowana. Uzgodniłam z nim, że jeśli USG będzie wzbudzać wątpliwości, to wtedy skierowanie na krew i USG tego samego dnia, co pobieranie krwi. Tak podobno testy PAPP-A z krwi są najbardziej wiarygodne, skojarzone z USG.
    Ale, jak mówię, nie przywiązywaliśmy do tego z mężem wielkiej wagi, USG nie wzbudzało zastrzeżeń i nie miałam testów z krwi.
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Witam sie sobotnio :bigsmile:
    blubis: Dziewczyny, czy prze genetycznym miałyście też robione badania krwi?--

tak, ja tez mialam robione badania krwi, to normalne :))
    blubis: Ugs mi wyszło wczoraj prawidłowo, ale muszę czekać na wyniki krwi i tak się zastanawiam, czy się stresować bardzo czy tylko trochę?
    --

a nie mozesz sprobowac myslec pozytywnie? Skoro USG wyszlo prawidlowo to czym masz sie stresowac :)))?
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    aravls: Tak podobno testy PAPP-A z krwi są najbardziej wiarygodne, skojarzone z USG.

No właśnie tam, gdzie robiłam się nie dało wywinąć z badań krwi. W sumie nawet go zapytałam, czy jeśli usg jest dobre mogę zrezygnować ale powiedział, że to daje pełny obraz. A Ty masz na myśli, że one są bardziej wiarygodne niż usg? Bo trochę się stresuję (jak to ja), że coś będzie nie tak z krwi ale przecież usg wyszło dobrze i co wtedy.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Blubis na pewno jest wszystko dobrze, przestań wywoływać wilka z lasu!!!!!!!!! bo Wpindol dostaniesz :tongue:

Mam pytanie czy Was też bardzo swędzi skóra?? mam strasznie wysuszoną, szorstką a wczoraj na udzie zauważyłam czerwone kropki ( 2cm na 2 cm ). Jak się nie nabalsamuje po kąpieli to spać nie mogę :sad: aż mnie szczypie. Owszem mam dużo kamienia w wodzie :confused: ale nawet jak oliwką się nabalsamuje czy Dove to czasami trochę ulży :confused: Jak tam u Was wygląda sprawa?? Swędzi mnie praktycznie wszystko, prócz dolnych partii nogi ( od kolana w dół )
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    O to widze ze sama niejstem ...
    Blubis ,ja rowniez nierobilam tego testu ,robi sie go z krwi i identycznie jak aravls ,lekarz powiedzial mi ze jakby zobczyl jakies niescislosci w usg ,to wyslalby mnie na testy ...
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    cloe78: a nie mozesz sprobowac myslec pozytywnie? Skoro USG wyszlo prawidlowo to czym masz sie stresowac :)))?

próbuję :)

Treść doklejona: 15.12.12 11:36
    venus87: Blubis na pewno jest wszystko dobrze, przestań wywoływać wilka z lasu!!!!!!!!! bo Wpindol dostaniesz :tongue:

Ok! :bigsmile:
    --
  6.  permalink
    blubis - mialam robione badania krwi przy genetycznym i stresowalam sie mimo, że USG bylo bez zastrzezen, no ale pomyslalam sobie ze nie daje mi przeciez 100% pewnosci dlatego zleca badanie krwi. Co gorsza pomyslalam sobie, że jesli nawet badanie krwi wykaze zespol downa albo rozszczep kregoslupa to co ja temu dziecku pomogę? przeciez nie moge go usunac, bede musiala takie wychowywac. I zapytalam lekarza czy te badania w jakis sposob maja pomoc mojemu dziecku, czy ja bede mogla mu pomoc jak sie dowiem ze jest cos nie tak i lekarz powiedzial ze niestety nie, gdyz sa to choroby uwarunkowane genetycznie. Moja przyjaciolka np teraz z tego powodu w ogole nie chce wiedziec i nie prosi o badanie krwi...
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Blubis ja tez miałam robione USG i badania krwi!! to podstawa w niektórych przychodniach/szpitalach. Lepiej chyba, że pobrali Tobie, prawda?? bo jak by nie pobrali to byś się martwiła tym, że czemu Tobie nie pobrali?! Spokojnie, na pewno jest dobrze, za tydzień pewnie masz odebrać wyniki i napisz Nam co i jak. :wink:

Treść doklejona: 15.12.12 11:39
    A będą Tobie powtarzać badanie genetyczne?? bo ja miałam w 12 tc i później w 22/23 tc, nie pamiętam :tongue:

Treść doklejona: 15.12.12 11:41
    Emenemss ja też czasami tak mam, uczucie, że synek naciska mi główką czy inną częścią w krocze i jak chce usiąść czy wstać, czy kucnąć to odczuwam kłucia, ból itp. ale przez chwile, także to chyba normalne :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Milagros - i Tobie wyszły dobrze?

Venus - właśnie tam, gdzie robili to tylko z krwią łącznie. Wyniki mam dostać pocztą. Mam nadzieję, że to usg jest ważniejsze i że skoro tam było ok to nic nie wyjdzie na krwi.. A to i tak chyba statystyka tylko.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    blubis: Ugs mi wyszło wczoraj prawidłowo, ale muszę czekać na wyniki krwi i tak się zastanawiam, czy się stresować bardzo czy tylko trochę?

Blubis, w ogóle masz się nie stresować! Po co sobie coś wkręcasz? :) Badanie krwi potwierdza tylko dobre wyniki z usg. JA też miałam test PAPPA po usg, ale tylko dlatego, że to było badanie prenatalne na NFZ i taki jest standard, że robią usg w 12 tyg, test PAPPA i drugie usg w ok21 tyg. Gdy coś jest nie tak, wysyłają na amniopunkcję. . Gdybym nie miała badania krwi w pakiecie, to bym testu nie robiła.
    Te 2 badania dają dokładniejszy wynik. Mi z usg ryzyko Zespołu Downa wyszło mi 1:3597, a w połączeniu z badaniami krwi ryzyko zmniejszyło się do 1:ok.14000.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    venus87: A będą Tobie powtarzać badanie genetyczne?? bo ja miałam w 12 tc i później w 22/23 tc, nie pamiętam

tak, będę jeszcze raz jechać.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Blubis, dziewczyny mają rację, jak nie przestaniesz szukać dziury w całym, to przełożymy Cię przez wirtualne kolano i zbijemy Twoje zestresowane dupsko na kwaśne jabłko!:devil:
    Wszelkie znaki na niebie i USG mówią, że jest dobrze - tego się trzymaj rękoma i nogami:)

Venus, rzekomo pokrzywka w ciąży, to jeden z normalniejszych, choć dokuczliwych objawów.
    Okres swędzenia (szczególnie brzucha) mam już za sobą, tylko u mnie chyba rzecz się rozchodziła o rozciąganie skóry.
    --
  7.  permalink
    blubis - tak, i usg i z krwi wyszły prawidlowo. Tez dostalam wyniki pocztą.
    Venus - powtarzają chyba tylko wtedy jak jest cos nie tak na USG
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    blubis: próbuję :)

To dobrze :)))) Bedzie ok, zobaczysz . USG wyszlo w porzadku, to najwazniejsze:)))) Ja tez z tych schizujacych jestem, ale staram sie nad soba panowac chociaz tez nie zawsze mi wychodzi :)))
    venus87: Mam pytanie czy Was też bardzo swędzi skóra??

Ja tez mam sucha skore i gdybym jej nie potraktowala balsamem to swedziawka gotowa :))) Dlatego balsam obowiazkowo w moim przypadku :)))
    --
  8.  permalink
    cloe78: Ja tez z tych schizujacych jestem, ale staram sie nad soba panowac chociaz tez nie zawsze mi wychodzi :)))

tu chyba większość takich schizujących - w koncu przyszle mamusie:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dziewczyny ja mam od czasu do czasu te twardnienie brzuszka i kłucia w kroczu.Dzisiaj na badaniu przez te twardnienia piszczałam z bólu a po wstaniu z fotela mnie zemdliło i wylądowałam na kozetce.Niezły hardcore się dzieje z ciążą pod koniec.
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    MilagrosCud: tu chyba większość takich schizujących - w koncu przyszle mamusie:-)

:))) no to prawda, tylko jedne mniej, drugie bardziej :bigsmile:
    --
  9.  permalink
    cloe78: :))) no to prawda, tylko jedne mniej, drugie bardziej

ja np aktualnie nie schizuję tylko siedzę przed nabytą lampą anty-depresyjną:-))
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Anula a nic się Tobie nie stało?? ale stracha napędziłaś pielęgniarkom :tongue:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.