Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorwyder
    • CommentTimeDec 15th 2012
     permalink
    musisz uzyc pierszego kodu z 3 jakie sie pojawiaja :)
    --
    •  
      CommentAuthorbeagraf
     permalink
    A co do pracy w ciąży - nie ma co brać L-4 "bo się należy". Jeśli ktoś ma lekka prace, niestresujaca (!), i warunki jej wykonywania mogą być dostosowane do ciazowego stanu... to czemu nie pracować. Jak się ma za dużo czasu to łatwo o "wkrety" heh a w ciąży to sporo myśli biega po głowie. Natomiast całodzienne stanie lub siedzenie przed kompem lub w aucie (jak to było u mnie w 1 ciąży) to jednak za dużo, zwłaszcza po 20tc... nawet jeśli się tego nie odczuwa.
    -- Ona 2010, On 2013 :-)
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    cytrynko, ale przez telefon mnie zapisze co nie? bynajmniej znajoma mi mówiła , że tak ;)
    przy kodzie suwaczka zlikwiduj te wykrzykniki z przodu i z tyłu

bea masz rację, tylko skąd taka idealna praca? albo trzeba stać i dziewczyny nie dają rady, albo dybać przy kompie 8h (i co z tego , że przepisy BHP mówią o 4h) chcesz pracować to siedź i rób a nie to idź na L4.
    Niestety w większości takie są właśnie realia...

ja poszłam na L4 , bo u mnie to już głównie chuchanie ze względu na wcześniejsze poronienie, ale dodatkowo nie wyobrażałam sobie z tymi mdłościami dojeżdzać do pracy komunikacją miejską, do tego wypełniać swoje obowiązki nie wiedząc czy dolecę do wc...
    --
  1.  permalink
    Tak telefonicznie, ja dzwoniłam.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 16.12.12 00:16</span>
    ufff udało mi się z tym suwaczkiem, ale ciężko było :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeDec 16th 2012 zmieniony
     permalink
    witam :)
    Ja cos spac niemoge ,niespie od 6.40 ale i tak ladnie uwazam noc przespana ,przede wszytskim niewstawalm na siusiu ,chyba dzidzius po wczorajszym dniu inaczej sie ulozyl ,bo tak caly dzien siedzial mi na pecherzu...
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
    • CommentTimeDec 16th 2012
     permalink
    Witam was po masakrycznej nocy jaką mi bóle w pachwinach zaserwowały . Nie mogłam spać do w pół do trzeciej , a jak zasnęłam to mąż mnie obudził o ósmej i od tej pory nie śpię.Wczoraj późno wieczorem miałam pierwszy i jak na razie jedyny skurcz.Jak tak bolą skurcze przepowiednie to ja dziękuję nie rodzę :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula -wspolczuje nocki ,no niesty skurcze podczas porodu musza byc silne zeby "wypchanc" dziecko na zewnatrz ,przepowiadajace to pikus ,ale niezawsze...Sa dziewczyny co prawie wogole nieczuja skurczy i rodza w 5 minut ...
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    A te bóle w pachwinach czy to coś znaczy??? Czy mam dopakowywać torbę do szpitala?? W środę mam wizytę u swojego gina a w poniedziałek w szpitalu.Obu lekarzom o tym powiem.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dzień Dobry dziewczyny :wink: widzę, że zaczęłyście temat różnicy między skurczami właściwymi a przepowiadającymi, ja od rana siedzę w necie i znalazłam super stronę na ten temat, proszę: http://www.ofeminin.pl/ciaza/porod-czy-falszywy-alarm-d16583.html :smile:

Tu mam następny flink, jak by do strony głównej:

http://www.ofeminin.pl/ciaza/porod-co-musisz-wiedziec-porod-f66201.html
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula -nic sie niedzieje ,bole w pachwinach napewno masz bo Potrus uciska Ci glowka na dol :)
    Jeszcze troszke i musimy wytrzymac ,ja ostanio calymi dniami prawie leze ...

Treść doklejona: 16.12.12 10:00
    Venus -Ja juz wole nic nieczytac :D bo sobie nawkrecam ,zacznie sie to sie zacznie :)))
    Teraz tez mam lekkie bole jak na @ ,ale niebiore nospy bo sa lagodne wiec wytrzymam ,jak zaczna mi bardziej dokuczac napewno sobie zarzuce jedna zielona tableteczke :D
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    :bigsmile::bigsmile::bigsmile: Emenemss pozwól sobie na Ścieszkę zdrowia :devil: od czasu do czasu nikomu nie zaszkodziło :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Nie ,ja nic nierobie dopuki ,moj maz niewroci ;p :D
    Przeczytalam co wkleilas ,fajnie opisala roznice pod koniec skrczy wlasciwych a przepowiadajacych :devil:

"W moim przypadku różnica była jak między zaciskaniem obręczy na brzuchu (przepowiadające), a uderzeniami kija na plecach (skurcze właściwe":jumping::jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    witam sie niedzielnie, no i mam pytanie do dziewczyn na podobnym etapie, czy Wam tez lekko zmalaly piersi?
    Nie sa juz takie pelne, martwic sie czy to normlane?
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Normalne ,lozysko przejelo juz dawno funkcje progesteronu i piersi maleja i niesa takie tkliwe i wrazliwe .chociaz nektore dziewczyny maja tak do konca ciazy ...
    Mi cale szczescie przeszlo ,jakos na tym etapie co Tobie i cale szczescie bo juz niewiem jaki bym rozmir miala ,bo tak wszystkie staniki w domu za male mialam i zaczelam nosic juz do karmienia :)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Emenemss dziekuje za odpowiedz, ja tez nie narzekam bo skoczylam z B na D!!!
    kto wie co bylo by dalej gdyby caly czas tak intensywnie rosly :P
    --
  2.  permalink
    Hej witam się niedzielnie:) A zarazem żegnam:) Mąż miał niedawno urodzinki a dziś taką niespodzianke mu robimy i mała imprezka rodzinna sie szykuję papapapp:*:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    IzUk ja właśnie o to samo się pytałam ostatnio :wink: ale dziewczyny mi nic nie odpisały :tongue: ale zauważyłam to samo, nie są już takie nabrzmiałe, jędrne i wrażliwe, siara przestała lecieć :confused: i też zaczęłam się martwić :confused:

Treść doklejona: 16.12.12 11:12
    Dominiczka to życzę miłej imprezy :boogie:
    A ja się dowiedziałam właśnie, że mój dziadek zmarł w nocy :sad: :sad:
    --
  3.  permalink
    To i ja witam niedzielnie :) mi sie chyba jakas infekcja przyplatala ale na szczescie clotrimazolum czy jakos to sie pisze mi pomogl po posmarowaniu i dal ulge a w czwartek mam wizyte i jak nie przejdzie to pewnie co innego dostane.

A we wtorek mam usg alleeeee sie nie moge doczekac by po 4tyg niewiedzy znow zobaczyc swojego maluszka :)

Treść doklejona: 16.12.12 11:13
    Venus bardzo mi przykro :(
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Kandyzowana ja też mam wizytę w czwartek i też się nie mogę doczekać, aż zobaczę mojego Leszka :heartbounce::heartbounce:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Venus ,bardzo mi przykro :(
    --
  4.  permalink
    Hej Dziewczyny :)

No to trzymam kciuki za Wasze wizyty:wink:
    Anula tymi skurczami się nie martw tak bardzo - ja nie miałam co prawda przepowiadających (albo ich nie czułam), tylko od razu właściwe, a ból był na tyle znośny, że do szpitala dojechałam dopiero z rozwarciem na 8 cm, bo wciąż myślałam, że jeszcze nie rodzę:wink:

venus widzę, że imię już wybrane - ładnie ładnie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Ja mam wizyte w srode juz ostania...mam miec te ostanie usg z opisem juz do szpiatala ,potem chyba bede tylko dochodzic na ktg :)

Treść doklejona: 16.12.12 11:33
    violet_flower: venus widzę, że imię już wybrane - ładnie ładnie:wink:

A ja pomyslam przed chwilka o tym samym :))

A ja niemam imienia ,bo niemam pewnosci co do tej mojej corki :D ja jej niewidzialm ani razu na usg ,jako dziewczynki ,niby cos tam lekarz widzial ,wiec sie okaze po porodzie :))
    Uciekam dziewczynki ide z mala na spacerek na sanki :))
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    hej dziewczyny wczoraj już pytałam czy ból w krzyżu w moim etapie ciąży jest czymś co powinno mnie martwić boli zawsze w nocy kiedy leze i nie przestaje nawet jak zmienię pozycję z góry dzięki jeżeli poradzicie mi coś bo macie odemnie większe doświadczenie a nie miałam jeszcze żadnego usg bo mieszkam w uk więc nie wiem co tam u mojego sloneczna

venus współczuję straty a imię piękne ja z m rozważamy artura :-)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Bardzo dziękuję :shamed: większość osób w mojej rodzinie Nas potępia za te imię i powtarza, że skrzywdzimy dziecko :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    moim zdaniem piękne polskie imię mam wujka o tym imieniu naprawdę człowiek bardzo dobry :-)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    ew3ame: hej dziewczyny wczoraj już pytałam czy ból w krzyżu w moim etapie ciąży jest czymś co powinno mnie martwić

ja mysle, ze nie ma sie czym martwic, tez tak mialam i z Synkiem jest wszystko w porzadku :))) Napewno masz tam jakis ucisk spowodowany powiekszaniem sie macicy, to normalne :)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 16.12.12 12:08</span>
    Venus przykro mi bardzo :(
    A imie ma sie Wam podobac a nie reszcie rodziny, wiec sie nie przejmuj :)))) U nas taka sama sytuacja...nasz Synus chyba bedzie mial na imie Léonard zdrobniale Léo i rodzina meza kreci nosem :devil: ale ja mam to gdzies, bo mnie i mezowi sie podoba :)))
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    dzięki za odpowiedz bo się martwilam właśnie o to chodzi że tobie to imię ma się podobać bo ty będziesz je wymawiac po tysiąc razy dziennie a oni od święta... moim się nie podoba lena dla córki...
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Venus przykro mi :sad:

u nas wybrane imię dla synka Mikołaj też nie wszystkim się podoba (głównie teściowej się nie podoba), ale to nasze dziecko i my decydujemy o imieniu :)

A mnie dzisiaj po nocy bolą wszystkie kości :/ musieliśmy zmienić łóżko na mniejsze, aby zmieścić w sypialni łóżeczko i jest masakra :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Wszystkim nie dogodzisz....ale to nasze dzieci i my wybieramy imiona a nie nasze rodziny...
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Zawsze ktos kreci nosem jak sie powie o wybranym imieniu, bo to bo tamto, bo sie im z kims kojarzy..
    Ale jak juz sie dziecko urodzi no nikt nie komentuje jak ma na imie, wiec spokojnie dziewczyny, to sa nasze skarby i my decydujemy o ich imionach.
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    sardynka85: (głównie teściowej się nie podoba)

u nas tesciowej i szwagierce :devil:
    IzUK: to sa nasze skarby i my decydujemy o ich imionach.

dokladnie :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    venus87 nie obraź się ale mi się to imię też nie podoba ,zawszę jak trafiałam na jakiegoś Leszka to okazał się strasznym draniem,ale to tylko moje zdanie.Jeśli wam się podoba takie imię to ok wasz synuś będzie się nazywał tak jak wam się podoba.
    Wyrazy współczucia z powodu śmierci dziadka :(
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no właśnie jeszcze jak sobie radzicie z dobrymi radami ciotkę i szwagier oraz z całą masa zabobonow jakim szacuja was rodzina i znajomi ja jak tylko powiedziałam szwagierkom że jestem w ciąży to już z m musieliśmy wysłuchać straszna historię z porodu jednej z nich z najbardziej strasznym i ochydnymi szczegółami typu załatwienie się w trakcie porodu na lezanke i wielkie strzępy krwi... mój m wpadł w lekka panike bo chce być że mną przy porodzie a ich opowieść była naprawdę dla osób o mocnych nerwach...
    --
  5.  permalink
    ew3ame Ja wybrałam imię dla córki Lena, i dużo osobom się to nie podoba ale ja ich zdanie mam w nosie :wink: Bo to Ty decydujesz jakie dasz imię dzidziusiowi :tongue: a nie masa innych ludzi:bigsmile: i koniec. Ja np. mam na imię Amanda, akurat tata je wybierał to 3/4 rodziny byli podobno przeciwni ;) Ale cóż zrobić nie dogodzisz wszystkim choćbyś chciała. A imię Lenka bardzo mi się podoba. :kissing:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    ew3ame: no właśnie jeszcze jak sobie radzicie z dobrymi radami ciotkę i szwagier oraz z całą masa zabobonow jakim szacuja was rodzina

jesli rady madre to mozna je przemyslec a jesli ktos mi glupoty opowiada, albo straszy porodem nie z tej ziemi to jednym uchem slucham drugim wypuszczam :)))) Nie dyskutuje, bo to z osobami tego przekroju nie ma sensu :))))

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 16.12.12 12:48</span>
    Ide Kobitki na spacer, bo piekna pogoda dzis u nas :bigsmile: Do potem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Ja powiedziałam do wszystkich żeby się nie wtrącali bo każda ciąża jest inna wiem ,że trochę ostro pojechałam ale kto z was by wytrzymał jak by wam koleżanka powiedziała "słuchaj moja kumpela z nad morza urodziła martwe dziecko bo coś tam".Nerwy mi puściły i powiedziałam jej co o tym myślę.
    To samo usłyszała ode mnie teściowa bo ta jak zwykle wie najlepiej :devil:
    Dziewczyny mam pytanie czy wy też siedzicie drugi dzień w domu bo na dworze jest szklanka i strach wyjść ? Ja mam od tego duży ból głowy i jak nie wyjdę wieczorem do kościoła to chyba wyjdę z siebie i stanę obok.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    dzięki boję się tylko że męża mi w końcu tak nastrasza że nie będzie chciał że mną rodzic a mi na tym bardzo zależy ale on na pewno stanie na wysokości zadania i będzie że mną bo nie wyobrażam sobie nie dość że rodze to jeszcze mam w drugim języku gadać z polozna więc m będzie mi musiał pomagać :-) a imię lena najbardziej moja mamę dobija bo ponoć brzmi jak rosyjskie...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 16.12.12 12:54</span>
    wolałabym szklankę od angielskiego deszczu i chmur nie pamiętam kiedy słońce widziałam nawet pies ma mniejsza ochotę na spacery a na ból głowy pomaga mi wywietrzenie mieszkania :-)
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Anula85 - może idź z mężem
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Z tymi imonami jest tak, że zawsze się komuś nie spodoba... Jak nadawałam swojemu synkowi imię Dawid to też same sprzeciwy były... Ale wiecie gdzie to miałam???? ;) No! Właśnie tam! Poprostu nie ma takiego imienia, które spodobałoby sie wszystkim ;)
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Samo wietrzenie mieszkania to za mało. Spacery są ważne - musisz się trochę ruszać Ew3ame - maleństwo potrzebuje tlenu. No i łatwiej Ci będzie urodzić. Ja codziennie chodzę na spacery - min 30 min. Nawet jak pada deszcz.. Do tego ćwiczę po południu 15 - 20 min. Samo zdrowie. Spróbuj :) Od razu lepiej się poczujesz..
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    Czesc.u mnie 7 rano tez sie zrywalam w nocy 6x do wc...i spanie mi odeszlo...
    Venus- szczere wyrazy wspolczucia z powodu dziadka... a co do imienia Leszek to moj tato tak ma na imie i czlowiek o miekkim i dobrym sercu.... mi wczoraj mama zasiala ziarno watpliwosci co do imienia Daniel... widocznie nie kojarzy sie jej dobrze... a mi z kolei Daniele z samymi pozytywnymi ludzmi kojarza sie wiec zostaje.jedynie obawiam sie tego ze jak zobacze pierwszy raz mojego synka to niebedzie wygladal ani na Daniela ani na Wojtka....
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    tutejsza pogoda sprzyja tylko chorobie a mimo to też wychodzę z psem ale przyznam że często drapie mnie w gardle... i się domowymi sposobami kuruje :-)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    a mi z kolei Daniele z samymi pozytywnymi ludzmi kojarza sie wiec zostaje.jedynie obawiam sie tego ze jak zobacze pierwszy raz mojego synka to niebedzie wygladal ani na Daniela ani na Wojtka....

hihihi mój syn po wyjściu z brzucha ni chu chu wyglądał jak "Dawid"... Był tak podobny do mojego ojca, że powinien być Andrzejkiem... Z resztą do dzis taki mały Andrzejek z niego ;). Ale nie zmieniałam imionka ;)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    A ja z mala po spacerku ,raczej mala szalala na sniegu a ja siedzialam na sankach :)

Co do imienia kazdy rodzic wybiera dziecku imie ...
    Ja np.Chce Lenke ,jak widze przewaga tu jest ,w rodzinie slysze rowniez ze imie jest ruskie ,ale sprawdzalam i nie jest...
    Jezeli bedzie chlopiec bedzie Miłosz rowniez niepodoba sie w rodzienie ,a to moje dziecko i mam to gdzies ..

Tak samo bylo z Martynka ,u mnie tam gdzie mieszkalam z rodzicami byla mala szma...a puszczala sie na prawo i lewo i i ma na imie Martyna ,oczewiscie slyszalam od siostry wez tylko nie Martyna ...
    Ja odpowiedzialam, ze co mnie obchodzi jakas mala lafirynda ...mi sie imie to podoba i tak dam corce na imie ...
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    No dziewczyny ja mam teścia, który ma na imię Leszek, mój Mąż ma na drugie Leszek i zawsze chciał mieć synka, który będzie miał na imię Leszek :wink: Mi się też kojarzy to imię z dobrymi, pracowitymi, stanowczymi ludźmi. Ale jak słyszę te ich mądrości typu: krzywdzicie dziecko, obrzydliwe imię, macie go zmienić to w końcu powiedziałam im wszystkim, że nie będę się z nimi spotykać ani teraz ani po porodzie bo mam już dosyć wysłuchiwania ich zdania na temat imienia mojego synka :angry: i ja mam to uszanować!!!!! to jest najlepsze, a jak mówię, że szanuje ich zdanie itp i proszę teraz aby oni uszanowali nasze zdanie to nie!! bo po co? :angry: ostatnio nie dokuczają mi i nie denerwują ale i tak nie mam ochoty z nimi spędzać wigilii :confused: Rozumiem jak toś wyrazi swoje zdanie i koniec tematu...a nie wiercenie dziury w brzuchu...
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Ja tak przeforsowalam ze spacerkami w lato i jesienia ,ze w pazdzierniku wyladowalam na Ip z mocnymi skurczami ,tylko ze ja nabijalam km...taki lazik ze mnie juz maz mnie ochrzanial ze niewysiedze na tylku:devil:

To jak wyladowalam w szpiatalu nawet niezadzwonialm do niego tylko stwierdzialm ze jak mnie puszcza do domu to powiem mu jak wroci z pracy w domu :devil:i tez sie nasluchalam ,po co jechalam na zakupy przeciez czapke moglam kupic na allegro ,a ze w sklepie niebylo rozmiarowki i tak na tym sie skonczylo...
    I dostalam wrecz nakaz oszczedzania sie i robienia tylko przy sobie ,maz przejal obowiazki domowe oprocz gotowania ,i jak powiedziala lekarka ja mam lezec i pachniec...ale ja tak nieumiem ...Teraz maz jeszcze wyjechal, wiec cos zrobic musze ,ale stram sie lezec w wiekszosc dnia .
    --
     permalink
    Monia502 moj tesciu bedzie do wnuka mowil Buffalo Bill tak na czesc jego ulubionej druzyny footballowej...
    Ale taki w koncu przywilej dziadkow ze niech mowia do wnukow jak chca i tak mu powiedzialam...
    Emenemss-skoro maz ci tak usluguje to nic tylko chwalic i dac sie obslugiwac bo po porodzie to sie jeszcze nalatasz i nie dospisz...a Milosz to moje ulubione imie.Przyjaciolka juz tak nazwala swojego synka....slodziak.ja z wyborem imienia chcialam tak by brzmialo podobnie po ang i po polsku z wymowa....tak by 2str rodziny mialy latwosc w wypoqiadaniu imienia...
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no właśnie ją też myślę żeby imię było podobnie brzmiące po polsku i po angielsku bo potem dzieci w szkole będą miały ciężko...
    --
     permalink
    Dlatego mi jeszcze przypada do gustu imie Beniamin
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Mi się bardzo podoba imię Stasio ale uznałam,że za dużo jest już dzieci z tym imieniem a imię Piotruś wybrał mój mąż bo ma być od świętego Piotra.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.