Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeDec 16th 2012
     permalink
    Dominika ja tam bym brała M :cool:

Blanka nie żeby jakoś sie sprzeczać , ale na logikę... podczas takiego spaceru spalając tą glukozę mamy tak naprawdę zafałszowany wynik , bo przecież na bank wyszedł by całkiem inny po 2h siedzenia na dupsku- a po to właśnie obciążenie, by sprawdzić co i jak...
    abstrahując już od tematu , że to dość ryzykowne po takiej dawce po prostu wyjść na spacer
    więc nie rozumiem po prostu...
    --
  1.  permalink
    a mnie tata dzis powiedzial, zebym pomimo dobrego wyniku badania badala sie od czasu do czasu glukometrem bo cukrzyca moze wyjsc w kazdej chwili, im starsza ciaza tym wieksze prawdopodobienstwo, a juz myslalam ze po prostu nie bede miala cukrzycy i juz
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Milagros , ale dodatkowo pewno często badasz mocz (bynajmniej ja muszę mieć wynik na każdą wizytę)
    gdyby coś sie działo to i ketony w moczu wyskoczą co również da do myślenia...
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    eveke w pierwszej ciąży bez żelu intymnego nie dałabym rady serduchować, są bezpieczne i można używać..my mieliśmy durex Play chyba czy jakoś tak:bigsmile:
    co do imion, to pierwsza córa ma Zosia, teściowa przed urodzeniem małej się zarzekała że jak będzie Zosia to na chrzciny nie przyjdzie, a teraz to biega za nią i Zosienko! Zosieńko!
    druga ma mieć Liliana i też się nikomu nie podoba, każdy ma swoja propozycję ale my się już zdecydowaliśmy:bigsmile:
    blubis nie schizuj tak, bo to naprawdę niezdrowe dla maluszka!może znajdź sobie jakieś zajęcie bardziej absorbujące "głowę" że tak powiem to nie będziesz tak myśleć cały czas?
    Dominiczka jak możesz to weź ze sobą M, czas Ci szybciej zleci:bigsmile:
    Anula coś przegapiłam, jak to już do szpitala?
    dziewczyny proszę trzymajcie za mnie kciuki jutro, rano mam wizytę i będziemy sprawdzać ilość tych cholernych wód płodowych i przepływy..rozstrzygnie się jutro czy czeka mnie szpital czy jednak zostanę w domu na Święta...
    --
  2.  permalink
    Mońka trzymam kciuki daj znać jak poszło:):bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    eveke: gdyby coś sie działo to i ketony w moczu wyskoczą co również da do myślenia...

Niekoniecznie, mnie w poprzedniej ciąży ani razu nie wyszły.
    --
  3.  permalink
    eveke - tak robie mocz co wizyta, dobrze wiedziec ze to wystarczy, ale i tak co jakis czas pstrykne sie glukometrem pewnie

Treść doklejona: 16.12.12 22:10
    no wlasnie z tym moczem to roznie bywa, mnie podczas jednego badania cukier w moczu wyszedl a juz przy kolejnym nie wyszedl
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    mońka dzięki za wiadomość , no to sobie użyjemy :devil:

sushi a widzisz czyli jednak nie zawsze... no, ale z drugiej str przecież nie każda kobieta ma glukometr i całą ciążę sobie sprawdza więc chyba nie można dać sie zwariować jeśli obciążenie wyjdzie ok, co nie?
    --
  4.  permalink
    no ja zapytam na wizycie kolejnej czy jesli chodzi o cukier to czy mnie czeka jeszcze jakies badanie i czy to wystarczy i zobaczymy co powie
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 16th 2012 zmieniony
     permalink
    Myślę, że skoro do tej pory nie wyjdzie, to później ryzyko minimalne. A i tak pod koniec ciąży to już niewiele można zrobić.
    Znałam dziewczynę, która pierwszy raz miała badanie w 34tc i wyszła jej cukrzyca. Nic już z tym nie robiono.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Anula coś przegapiłam, jak to już do szpitala?

mońka ja miałam te skurcze przepowiednie tzn jeden i straszne bóle w pachwinach dlatego się pytałam czy jechać z tym do szpitala,ale teraz czytam na stronie mojego szpitala ,ze to są całkiem normalne objawy więc już się nie denerwuje.Jutro jadę na oddział do ordynatora u którego byłam na 2 wizytach i on mi powie jak będziemy rodzić Piotrusia bo dziecko na chwile obecną waży 3 kg i ma dużą główkę.
    Dobra teraz to już naprawdę spadam spać.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Blanka ,tu niechodzi o to ze grupowo mamy racje ,poprostu sa takie zarzadzenia ,a ostatnio widze ze robilas glukoze ok 4 lata temu ,chyba ze z innych przyczyn robilas szybciej .
    Ja w pierwszej ciazy robilam 50g i siedzialam godzine ,ale rowniez pielegniarka powiedziala mi ze siedziec na korytarzu .
    Teraz jest nowe zarzadzenie i pije sie 75g i siedzi sie 2 h .Niewolno ,jesc,pic ,ani chodzic nigdzie .
    Wode do popicia dostalam ( na przeplukanie gardla po wypiciu glukozy ,zeby niemiec tego slodkiego smaku w ustach )

Mi pielegniarka pozwolila wyjsc przed laboratorium ,bo bylam ze swoja mala na plac zabaw ,ale powiedziala ze mam tylko siedziec ...i co bylo mile przychodzila co ok 20 minut zapytac jak sie czuje ,czy wszytsko w porzadku .
    Wiec spacer bylby bez sensu...i wynik niebylby wiarygodny...
    --
  5.  permalink
    też idę spać Dobranoc kobietki:)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Monka trzymam kciuki za jutro :)

Treść doklejona: 16.12.12 22:30
    Anula -niewiem co do glowki ,ale moja mala urodzila sie sn -3580 kg :)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Właśnie sushi tak sobie myślałam, że w jakimś celu ktoś to wymyślił w określonych tygodniach ciąży takich a nie innych i na pewno był to ktoś mądry, kto się zna :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Anula85: i straszne bóle w pachwinach

ja tez miałam bóle w pachwinach i mam nadal szczególnie jak się zapomnę i coś więcej porobię zamiast głownie się oszczędzać..w szpitalu jak byłam to mi powiedzieli że od tych bóli może się szyjka rozwierać i u mnie tak się stało właśnie...a;le to nie jest reguła, także nie masz się czym martwić, tym bardziej że jutro masz wizytę u ordynatora, zapytaj go co o tym sądzi i już:)
    u mnie też się chyba przepowiadające zaczęły wczoraj..trochę boleśnie odczuwam je w dole brzucha jakby takie na @ bóle..
    Emenemss i Dominiczka dzięki za kciuki:)
    ja uciekam spać..
    dobrej nocy!
    --
  6.  permalink
    A ja jak tak Was czytam to się coraz bardziej boję porodu. Nie jest to taki upierdliwy lęk tylko mam takie myśli - czy wytrzymam ten ból, czy nie ogarnie mnie jakas panika po pierwszych skurczach. Tez strach przed nieznanym. Zastanawiam sie jak to jest zobaczyc kogos kogo sie nosilo pod sercem 9 miesiecy - to musi byc cholernie dziwne uczucie:-)
    -- [/url]
  7.  permalink
    Dziewczyny a co myślicie o znieczuleniu zewnątrzopnowym? Bo ja mam blisko szpital z bezpłatnym znieczuleniem i poważnie się nad tym zastanawiam czy nie skorzystać. Macie jakieś doświadczenia? Im bliżej porodu tym częściej o nim myślę. Mam problemy z kręgosłupem i zastanawiam się czy dam radę.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no ja jestem z bolton a ze jest ono w kotlinie to czesto tu pada... mama nadal odgaduje mi lene pewnie niedlugo sie z tym po prostu pogodzi :) ja bym chciala miec jakie kolwiek badanie bo chwilowo to nikt mnie badac nie chce ...
    --
  8.  permalink
    cytrynka - wiele kobiet się zarzeka ze nie chce znieczulenia a przychodzi ten moment i wszystkie postanowienia szlag trafia:-) a czasem te które się boją i chcą - okazuje się ze dają radę bez. Ja mysle, że warto sie nad tym zastanowic i miec cos takiego w zanadrzu
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorCalypso77
    • CommentTimeDec 16th 2012 zmieniony
     permalink
    Mimo, że jestem dopiero w 10 tc też myślę o znieczuleniu. Chyba bym nie dała rady bez. Tutaj w US to jest standard, więc pewnie się zdecyduję. Jeśli kobieta nie chce znieczulenia musi powiedzieć lekarzowi, bo jeśli nie ma w karcie że nie chce znieczulenia, to nie pytają tylko dają od razu.
    Juz raz w życiu miałam znieczulenie zewnątrzoponowe gdy miałam operację na kolano - TO NIC STRASZNEGO. Po prostu dziwne uczucie drętwienia. Przy porodzie nie daą takiego silnego jak przy innych zabiegach :)
    --
  9.  permalink
    Ja też z jednej strony bym chciała rodzić naturalnie bez wspomagaczy ale boję się, że nie dam rady. A jeżeli znieczulenie ma mi pomóc i tym samym nie zaszkodzi dzidzi to dlaczego nie skorzystać. No zobaczymy, jeszcze troszkę czasu mi zostało do porodu.
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Ja się też właśnie boję bólu - chyba też bez nie dałabym rady. Nawet myślałam kiedyś o cesarce, ale teraz kiedy jestem w ciąży myślę, że naturalnie jednak chcę urodzić. Zrobię to dla mojej dzidzi. No chyba, że coś wypadnie i nie będę mogła - choć mam nadzieję, że nie :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny co do imienia, to my po prostu nie będziemy mówić rodzinie i znajomym przed porodem jak dziecko będzie miało na imię. Po co słuchać komentarzy. Dowiedzą się, jak się urodzi. Tak zrobiła moja szwagierka i miała spokój:)
    Ja chciałam Was zapytać o ruchy dziecka. Czuję je już od tygodnia, tylko teraz zastanawiam się czy aby aż nie za mocno. Bo czytam, że pierwsze ruchy to bulgotania czy łaskotki, a ja czuję porządne kopniaczki. Takie, że wyraźnie czuć je na położonej ręce, lub podskakuje mi brzuch w miejscu kopniaka. Czy Wy też to tak odczuwałyście od razu?
    No i wczoraj pojawiła mi się siara i też nie wiem co to znaczy?
    Anula - powodzenia w szpitalu.
    Lecę spać, dobranoc :)
    --
  10.  permalink
    akirka ja od poczatku nie czulam zadnego bulgotania czy laskotania tylko od razu kopniaki i siarę miałam również bardzo wczesnie
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    A co ta siara oznacza? Bo jeszcze nie zdarzyłam przeczytać;)
    --
    • CommentAuthorjustyna883
     permalink
    Czesc dziewczyny :-)
    U mnie chyba tez zaczynaja sie skurcze przepowiadajace...tylko sie zastanawiam czy to nie za wczesnie...mam takie bole jak na @ w momantami czuje mocny ucisk w dole brzucha. Nie wiem co o tym myslec a wizyta dopiero w czwartek. Malutka sie rusza i kopie jak szalona.
    Jesli chodzi o imie to powiem wam szczerze ze w rodzinie jeszcze nikt nie wiem jak nazwiemy mala. Po prostu nie mam ochoty sluchac z czym lub kim im sie to imie kojarzy. Tak wiec kazdy stanie przed faktem dokonanym :-)

Calypso77 a skad ty dokladnie jestes? Ja tez mieszkam w US dokladnie w Philadelphii.
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    nie bylo mnie pol niedzieli i tyle czytania....nie bylo bo spalam jakby ktos wylaczyl mnie z gniazdka...
    calypso 77 ty tez z US?...
    co do znieczulen przy porodzie to ja chyba sie przemecze jesli bedzie SN...a wg daty porodu to zaczynam odliczac bo juz tylko 50dni!!!!!!:shocked::shocked::shocked:
    a na badania obciazenia glukoza nie polecam spacerow: moja reakcja w 3h po wypiciu byla bardzo nieoczekiwana, mialam takie niedocukrzenie ze ledwo doszlam do auta...wiec trzeba sie przygotowac na taki scenaruisz tez...Dominiczka powodzenia z badaniem.
    dobranoc!
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
    • CommentTimeDec 17th 2012
     permalink
    Milena1984 ja też z US - mieszkam w NY - Astoria, a Ty gdzie się "osiedliłaś"? Widzę, że niedługo się rozpakujesz :)) Ja jeszcze troszkę sobie poczekam :)
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    mooniia a ty jakieś zalecenia dodatkowe miałaś przy tym małowodziu oprócz oszczędzania
    1aleks1 lezałam 5tygodni w szpitalu, gdzie mnie nawadniali, miałam duzo pic, 2 razy w tygodniu badany poziom AFI czeste ktg ( jak byłam 2 tyg w domu to 2 razy w tyg, w szpitalu 2 razy dziennie) w pewnym momencie zaczeła wychodzic na usg hipotrofia jak sie okazało pomiar byl niemiarodajny własnie przez brak wód ( mała wychodziła 2200 urodziła sie 2710) no i w 30 tc dostałam sterydy płuca w razie gdyby doszło do bezwodzia i trzebaby ciaze konczyc wczesniej
    -- mama piątki :)
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    Calypso77-niezle bo ja tez NY ale nie City a State i to po drugiej stronie stanu czyli Buffalo:) zapraszam nad Niagare...
    --
  11.  permalink
    Witam z rana.
    Pogoda dzisiaj deszczowa, więc nastrój mam pochmurny:-(
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeDec 17th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam :)
    cytrynka251: Dziewczyny a co myślicie o znieczuleniu zewnątrzopnowym? Bo ja mam blisko szpital z bezpłatnym znieczuleniem i poważnie się nad tym zastanawiam czy nie skorzystać. Macie jakieś doświadczenia? Im bliżej porodu tym częściej o nim myślę. Mam problemy z kręgosłupem i zastanawiam się czy dam radę.

Ja sie zdecydowalam ,rowniez mam taka mozliwosc ,wlasnie ostatnio mialam to spotkanie z nastezjologiem :)
    Pierwszy porod mialam bez znieczulenia ,a traz powiedzialm ze niedam rady ,ale kto wie ??Moja mama mowi ze drogie i nastepne rodzila moment ,moze i mi sie uda tak szybko .Ale jestem przygotowana ze biore .
    Moja siostra rodzila 4 lata temu i teraz w kwietniu z zzo i bardzo sobie chwali ,rowniez ma problemy z kregoslupem...
    Zadnych zespolow popunkcyjnych itp ,niemiala ,wszystko ladnie minelo i na drogi dzien byla w domku ,bo w Ie lezy sie w szpitalu tylko dobe :)

Treść doklejona: 17.12.12 07:34
    Misia a u mnie taka mgla ze osiedla niewidac :D
    Dzis miaalm pierwsza noc niepamietam od jak dawna ze spalam kilka godzin ,glebokim snem ...az czuje sie wyspana i siedze przy kompie ,moja mala jeszcze spi :))
    --
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Witamy się z rana :)
    Skurcze przepowiadające to już u mnie standard. W sobotę znów zaliczyliśmy akcję "czy to już poród?" bo skurcze były co 10 minut.
    Mój mąż już chciał jechać do szpitala ale po wejściu pod prysznic wszystko ustało. Nasz synek wybiera sobie weekendy na takie
    próby wyjścia. Po za tym cisza.

My wybraliśmy dla małego imię Jaś, moja mama woli Adam, które też rozważaliśmy.Jak jedziemy do rodziców ciągle słyszę "Jaś czy Adaś bo urodziny z imieninami miałby razem". Już nie chce mi się rozmawiać na ten temat. Dobrze, któraś z Was napisała, żeby poddać imię po narodzinach dziecka. Byłby święty spokój.

pregnancy
    --
  12.  permalink
    Dzien dobry poniedzialkowo - pochmurnie ze nic sie nie chce ...
    --
    •  
      CommentAuthorSzklania79
     permalink
    Witajcie dziewczyny, podczytuję Wam regularnie, i licze na Wasze rady.
    Dzis obudziłam sie z potwornym bólem gardła, powiedzcie, co na szybko moge zakupic w aptece, a co stosowałyście za rada lekarza jesli którąś z Was dopadło w ciąży choróbsko...
    Nie moge sie skontaktować z moim gin, stoi dzis caly dzień przy cc...
    Ból promieniuje mi do ucha, nie mam goraczki, ale czuję osłabienie i rozbicie. Chicalabym jak najszybciej zadzialac!
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    witam z rana!jeszcze przed wizytą...
    szklania ja brałam cukierki szałwiowe i takie tabletki do ssania gardlomix czy jakos tak..są super
    prócz tego płukanka z wody i soli, a normalnie możesz tez brać rutinoscorbin
    a podobno tantum verde do psikania też można
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Szklania79-ja pilam lipomal -syropek dla dzieci na przeziebienia ,przy goraczce paracetamol rowniez dla dzieci .Dziewczyny kupowaly tu prenalen dla kobiet w ciazy .
    -do tego domowe sposoby mleko + miod+ czosnek ( z 5 zabkow wyciskalam )
    -herbatka + sok z malin ( mialam swoj ) ale jak sie skonczyl dodawalam taki zwykly syrop do rozcienczania + cytrynka .
    3 dni i po przeziebieniu ,zdrowka zycze :)
    --
    •  
      CommentAuthornuna1
     permalink
    WITAM WIDZĘ DUŻO NOWYCH OSÓB , POZDRAWIAM WSZYSTKICH KTÓRZY MNIE PAMIĘTAJĄ JESZCZE :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    monka trzymam kciuki za dobre wiesci na wizycie :))) Powodzenia :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Szklania79: Dzis obudziłam sie z potwornym bólem gardła, powiedzcie, co na szybko moge zakupic w aptece, a co stosowałyście za rada lekarza jesli którąś z Was dopadło w ciąży choróbsko...

-tantum verde
    - neo angin (z zalecenia lekarza)
    --
    •  
      CommentAuthornuna1
     permalink
    WEZ SOBIE KUP PO PROSTU CUKIERKI EUKALIPTUSOWE TAKIE ZIELONE Z KRZYŻYKIEM NARYSOWANYM ALBO ZRÓB SOBIE SYROP Z CEBULI MI TO POMAGAŁO JAK BYŁAM W CIĄŻY
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Cześć dziewczyny właśnie miałabym się szykować do szpitala ale dupa nie jadę bo się rozchorowałam . Mam fontannę z nosa,kaszel i bolące gardło ,nie bardzo wiem co mogę na to brać chyba wieczorem wyślę męża do apteki po ten syrop dla kobiet w ciąży Prenatal Grip Care .Szkoda,że on jest teraz w pracy bo będę się męczyć do wieczora.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula ,masz czosnek w domu ,zrob tak jak pisalam wyzej z 2 x dziennie i do wieczora bedzie lepiej zobaczysz ,ten syrop ,jest wlasnie na wyciagu z czosnku .
    Zdrowka zycze :)
    --
    •  
      CommentAuthorSzklania79
     permalink
    Dzięki kobietki:) lece zatem po tantum verde, rutinoscorbin i syropek Prenatal, zaparzyłam sobie szałwię( znalazlam w apteczce) i bede płukac gardło!
    Anula85 widzę, że też Cię dopadło...achhh tuz przed Świetami...jak pech, to pech
    Dużo zdrówka!
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    A na katar odribina imbiru i trzeba go żuć jak gumę do zucia :-)
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A na gorączkę zalać kawałki imbiru wrzątkiem, jak przestygnie to trochę miodu dodać i wypić i pod kołdrę, bo to bardzo rozgrzewające
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Anula ,masz czosnek w domu ,zrob tak jak pisalam wyzej z 2 x dziennie i do wieczora bedzie lepiej zobaczysz ,ten syrop ,jest wlasnie na wyciagu z czosnku .
    Zdrowka zycze :)

Mąż rano przed wyjściem do pracy zrobił mi czosnek z mlekiem i miodem i po tym zwymiotowałam więc wolę nie ryzykować kolejny raz
    Anula85 widzę, że też Cię dopadło...achhh tuz przed Świetami...jak pech, to pech
    no straszny cholera :angry:Ciekawe jak ja pojadę na wizytę kontrolną w środę???
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Anula85: Mąż rano przed wyjściem do pracy zrobił mi czosnek z mlekiem i miodem i po tym zwymiotowałam więc wolę nie ryzykować kolejny raz

Ojjj ,no to faktycznie ,lepiej nieryzykowac,nic przyjemnego ...:hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Zbieram się mentalnie aby pojechać do centrum po prezent dla mamy i po rożek dla brzdąca...ponoć wieczorem szykuje się wigilia "pracownicza" na którą co prawda nie zostałam zaproszona przez prezesa (chyba z powodu L4 :p), ale mój mąż chce żebym poszła (on jest współwłaścicielem firmy w której ja pracuję), więc pewnie pojadę na trochę i będę robić za kierowcę :confused:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.