Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    mi też powiedziały nie pić ,nie jeść, nie chodzić.Dobrze że nie powiedziały jeszcze nie oddychać he:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeDec 17th 2012
     permalink
    W moim labie też trzeba swoją glukozę przynieść i po wypiciu siedzieć 2 godz. na widoku pani pielęgniarki.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeDec 17th 2012 zmieniony
     permalink
    hheheh ,to ja mam chyba jakies inne laboratorium ,niemusialm miec swojej wody ,swojej glukozy ,swojego kubka itp :D
    wiec chwale sobie laboratoria bruss :)))
    A badanie na skierownaie :)
    --
  2.  permalink
    Tak Emenemss badanie na skierowanie jest jakiś plus:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Anula -ja dopiero wygrałam z infekcją i obyło się bez klasycznego antybiotyku, jednak przeziębienie trwało tydzień jak nic (a katar jeszcze mam lekki).
    Powiem ci co powiedziała mi lekarka na wizycie - na tym etapie ciaży dziecko jet już w pełni ukształtowane więc nie ma zmartiwenia, że mu przez przeziębienie czy grypę zaszkodzimy. Gorszy jest np kaszel, który może wywoływać skurcze i niedotlenienie dziecka i z tym trzeba walczyć. Ja miałam skurcze od kaszlu.
    Też bolały mnie mięśnie.
    Piłam mleko z miodem, jadłam na śniadanie i kolację kanapki z dodatkiem czosnku, stosowałam krople do nosa z solą morską i takie krople na receptę z niewielką ilością antybiotyku.
    Lekarka zaleciła wapno pite 3x po 2 tabletki rozpuszczone w wodzie, do tego herbata z cytryną i leżenie w łóżku.
    Z resztą na nic innego nie miałam siły.

Życzę ci, zeby ciebie nie męczyło za długo to przeziębienie.

A ja miałam weekend bardzo intenywny - spotkania z koleżankami, zakupy, sprzątanie. No i kupiliśmy z mężem ostatnią rzecz do pokoiku córeczki - łóżeczko z materacykiem oraz pościelą z kompletami poszew. :bigsmile:
    Tym samym pokoik już gotowy. Brakuje tylko kosmetków, podkładu do przewijaka (może być dmuchany z ikei), no i w styczniu zacznę pranie ubranek:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorsucharek83
     permalink
    Blanka81 ja wiem dokładnie o czym mówisz,ja po wykryciu zmian nowotworowych i amputacji szyjki nie wiem czy kiedykolwiek dołączę do tego wątku,choć bardzo bym chciała,ale jak narazie nie mogę:cry:
  3.  permalink
    sucharek głowa do góry będzie dobrze
    --
    •  
      CommentAuthorsucharek83
     permalink
    DominiczkaA staram się,jak by nie wyszło to już mam 2 córeczki 10 i 8 lat.Pozdrawiam Was serdecznie
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    Czesc! dziewczyny mam pytanie:" czy ktoras z was zjada codziennie lyzke SIEMIENIA LNIANEGO? bo ja wlasnie czytam o wlasciwosciach i ze sama stosuje taka kuracje to zauwazylam poprawe skory wlosow i nie mam zatwardzenia i w ogole jakos pieknie sie czuje...no i Omega 3 dla dziecka na mozg:) ale doczytalam ze len zawiera zwiazki cyjanku i nie wiem czy takim sposobem tez nie szkodze maluszkowi... czy ktos moze mi cos doradzic?
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Na pewno nie zaszkodzi, to skarbnica zdrowia. Jeśli masz ochotę na więcej wartości z siemienia to zaopatrz się w olej lniany, to cud natury, dla mamy i dziecka.
    -- [*]
     permalink
    wlasnie czytam ze ponoc najlepszy jest w postaci ziarna, bo olej sie szybko utlenia tak samo zmielony musi byc szczelnie zamkniety...a po tym oleju to mnie nie przeczyszci?
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Ja jem chleb z siemieniem ,bo uwielbiam go jeszcze jak jest cieply :)) i jem go od lat ...
    A omega 3 ,to bralam witaminki z omega teraz od miesiaca biore femibion classic :)
    a wczesniej femibion 1i2 z omega i dha,nastepne -pharmaton Matruelle( po tych poprawila mi sie super morfologia )tez z omega i dha :)
    --
     permalink
    Emenemss- ja wlasnie tez z lnem i ziarnami...
    ponoc max mozna dawkowac 2 lyzki dziennie...wiec ja zostane przy 1:bigsmile:
    A jeszcze mnie zastanawia bo jest dosc kaloryczny, czy przez to ze sie spozywa nalezy ograniczyc inne tluszcze...?...
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Wiesz ze niewiem nawet nigdy niezgebialam tematu ,moze faktycznie jest kaloryczny ,bo czasmi niby nic takiego niejadlam a przybieralam na wadze...( niebedac w ciazy ).
    --
     permalink
    a co do DHA (na mozg dziecka):
    to czytalam ze w naturalnej formie to najlepiej lososia zjadac max 2x tygodniowo albo jajka wzbogacone DHA...
    no i czytam dalej czytam dlaczego te jajka takie wzbogacone, no i prosze panstwa, bo te "szczesliwe "kury dostawaly siemie lniane na luznym wybiegu...
    wiec ja ominelam ten lancuch z kurami i sama sobie podaje siemie.
    Do owsianki wsypuje 1 lyzke pod koniec gotowania i na koniec 1 banana wkrajam, pychotka. Brzuchatki polecam wam serdecznie!

Treść doklejona: 17.12.12 22:41
    hm, na 100g jakies 500kcal to troche sporo jak na taka roslinke...
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    mnie też chyba coś bierze bo zimno mi wyszło kto miał to cholerstwo zna mój ból...
    --
  4.  permalink
    No ja biore tylko prenatal dha , aspargin, kw foliowy i euthyrox. Mam siemie lniane w ziarenkach i czasem je sobie gdzies tam dosypuje. Jak mialam faze na pieczenie i robienie samej chleba na zakwasie to zawsze duzo siemienia dodawalam i do tego sliweczki lub zurawina slonecznik dynia i otreby.. Chyba musze znowbzrobic taki chleb mmm :)

a w ogole to witam sie wtorkowo.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeDec 18th 2012
     permalink
    Dziewczyny,to siemie to normalnie posypujecie po jedzeniu? Ja mam mielone ziarno i chyba tez zaczne jesc:wink:
  5.  permalink
    Witam z rana idę do pracy zaraz:confused:

Dziewczyny czy ja właśnie zaczęłam 3 trymestr????chyba dobrze patrze tym razem zaczynam 28 tc a od 28 chyba zaczyna się 7 miesiąc i 3 trym.???????:bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Treść doklejona: 18.12.12 08:29
    znaczy od jutra bo będzie 1 dzień 28t
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
    • CommentTimeDec 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Cześć mamusie ja się witam po nocnej wizycie na pogotowiu wczoraj jak mąż wrócił późno z pracy do domu to kazał mi zmierzyć temperaturę i wyszło 37 i pół .Czułam się fatalnie wszystko mnie bardzo bolało,mam fontannę z nosa i okropny kaszel więc pojechaliśmy do całodobowej przychodni.Tam mnie przyjął bez kolejki internista i po zbadaniu przepisał na to wszystko paracetamol ale nie wiem czemu nie dostałam nic na ten kaszel? Teraz wstałam i żadnej poprawy nie widzę,chyba nie wyjdę z łóżka do jutra bo muszę się wykurować na jutrzejszą popołudniową wizytę u ginekologa.Nawet nie mogłam zrobić badania GBS.Czy można go zrobić w 38 tc??
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Anula, GBS im później zrobisz tym lepiej, bo wynik będzie bardziej aktualny. Także ze spokojem zrób go, jak poczujesz się lepiej.
    Zdrówka życzę!
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Anula paracetamol w dawce 2 tabletki (nie jedną) należy brać dopiero przy przekroczeniu 38-38,5 stopni- bo wcześniej nie warto stopować reakcji obronnej organizmu.
    Co do GBS to należałoby też sprawdzić ile trwa od pobrania oczekiwanie na wynik- żeby się zmieścić przed porodem;)
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Mi w szpitalu powiedzieli, że 1 paracetamol to przeciw gorączkowo a 2 tabletki to przeciwbólowo.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    igisowa ja biorę panadol paracetamol po jednej tabletce co 4 godziny bo bardzo się boję tych leków w ogóle to w ciąży boje się cokolwiek brać oprócz Femibionu .Do tej pory nie widzę żadnej poprawy więc jutro przed ginekologiem pójdę jeszcze raz do internisty.
    P.S.Jaki syrop można brać w ciąży na kaszel???
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Najlepiej na kaszel sok z cebuli:). Obierasz cebule kroisz w piórka i zasypujesz cukrem. Odczekujesz aż cebula puści sok i gotowe. Powinno pomóc.:bigsmile:
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    witam sie wtorkowo, z pytaniem do przyszych mamus , czy ktoras z Was ma dretwienia rak do tego stopnia ze reka boli?
    W dzien jakos sobie radze ale w nocy jest ciezko, nie wiem co robic, koncowke srodkowego palca to juz nie pamietam kiedy czulam :P , ale w nocy dretwieje reka az do lokcia i boli.
    Czy macie jakies rady czy poprostu trzeba to przetrzymac ?
    pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    IzUK: czy ktoras z Was ma dretwienia rak do tego stopnia ze reka boli?
    Izuk, ja w pierwszej ciazy nie miałam, teraz miałam zdrętwienie w ciągu dnia, które trzymało ponad dobę - bardzo bolała mnie cała reka - od ramienia po palce. Nie mogłam z bólu spac w nocy. Martwilismy się, co to, minęło. Chyba może się tak zdarzać
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    W dzien to tez pikus , ale w nocy nie moge spac... trwa to juz ... kilka tygodni , ale co noc jest gorzej.
    Zeby juz staram sie myc lewa reka bo prawa ma lekki niedowlad z rana :P
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    IzUK to pewnie zespół cieśni nadgarstka- często zdarza się w ciąży i przechodzi po porodzie :) chyba nie da się za bardzo nic z tym zrobić niestety...
    mnie właśnie też od kilku dni zaczęły potwornie boleć ręce w nocy i mam problem (nawet teraz) ze zgięciem palców do końca... no ale chyba trzeba to po prostu jakoś przeboleć ;)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    sardynka85 tez tak myslalam ze porzadnie wyszczotkuje zeby po porodzie LOL :P

najwiekszy minus ze nie idzie spac, dzis spalam z reka za lozkiem bylo troche lepiej.

Maz mi to w nocy rozmasowuje, ale nie jest to przyjemne chodz pomaga.
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    acia20: Mi w szpitalu powiedzieli, że 1 paracetamol to przeciw gorączkowo a 2 tabletki to przeciwbólowo.

Mi tłumaczyła i lekarka ogólna podczas infekcji w ciąży i teraz powtórzyła to samo przełożona położnych ze SR, że dawka jednorazowa dla dorosłego jest 1000, a w pojedynczej tabletce zazwyczaj jest 500 (obojętnie czy to panadol czy paracetamol czy apap- wszystkie mają ten sam składnik czynny paracetamol). I że nie warto psuć sobie wątroby dla 1 tabletki, która nie ma jak zadziałać, bo jest w nieodpowiedniej dawce. trzeba też sprawdzić wówczas co ile godzin brać żeby nie przekroczyć dobowej porcji leku. Wydaje mi się, że rzadziej niż co 4h.
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Cześć Dziewczyny, witam się wtorkowo. Chorym życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Ja czuję się dobrze prócz potrzeby snu. Normalnie czuję się jak chory na narkolepsję :D A przed 11:00 to ciężko mi wstać i złoszczę się sama na siebie. Właśnie się ubieram i biorę się za łazienkę i za sypialnie. Kiedyś trzeba zacząć bo Wigilia tuż tuż...

Co do imienia to ja też mam głęboko gdzieś rodzinne kręcenie nosem. U nas będzie prawdopodobnie Kajetan i też już usłyszałam "nie podoba mi się".
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Witam w pochmurny wtorek:)
    milena1984: czy ktoras z was zjada codziennie lyzke SIEMIENIA LNIANEGO

Ja wypijam łyżeczkę zmielonego siemienia zalanego wrzątkiem (ok.1/4 szklanki wody). Piję codziennie przed śniadaniem. To uratowało mnie przed permanentnym zaparciem;) Do tego jem chleb z ziarnami siemienia.

Anula85: P.S.Jaki syrop można brać w ciąży na kaszel???

Anula można syrop Drosetux, jest homeopatyczny. Polecił mi go ginekolog jak miałam straszny kaszel na początku ciąży.
    Ja bym sobie odpuściła ten paracetamol, bo niby na co on ma pomóc, jak Ty masz stan podgorączkowy (tzn. organizm sam zwalcza infekcję). Leki przeciwgorączkowe bierze się powyżej 38 st.

Dziewczyny co do witamin, to ja ostatnio zostałam uszczęśliwiona na siłę i dostałam od szwagierki, która mieszka w UK witaminy dla kobiet w ciąży na całe 3 miesiące. Podobno kupę kasy za nie dała. Problem w tym, że one nie zawierają jodu, który muszę brać ze względu na tarczycę. Niby powinnam być wdzięczna za taki prezent, ale czy nie można się najpierw zapytać czy mi to potrzebne? (zwłaszcza, że mam zapas Femibionu na następne 2 miesiące).
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    och przedemna te dretwienia i przyjemności wiem że pewnie ten temat już był ale kiedy zaczęły się pokazywać wam brzuszki bo u mnie coś powoli widzę i się zastanawiam czy to tłuszcz czy brzuszek :-D
    anula ja żeby strop był szybciej wkładamy go do piekarnia ustawionego na minimalna temperaturę albo kładę na grzejniku :-) trzymaj się tam i kuruj
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Akirka,opchnij te witaminy na allegro:)
    U mnie w domu chorobsko, najpierw zmoglo mnie. W niedziele doslownie zwalilo mnie z nogcaly dzien przelezalam. Od wczoraj cos starsza corka cos sie rozklada. Wieczorek wyszly jej plamki na skorze,a dzisiaj zmnienily sie w pecherzyki,wiec podjrzewam,ze to ospa :sad:. Mam nadzieje,ze mlodsz nie zlapie,skoro caly czas jest na piersi.
    Co do imion,to niestety kazdemu sie nie dogodzi. U nas tez gadali przy obydwu corkach(Laura i Sara),ale to ja wybieram z mezem imiona, a nie rodzina...
    Anula, pij sobie mleko z czosnkiem,miodem i maselkiem. Jak juz koniecznie musisz cos na zbicie to kup sobie lipomal (z lipy) lub herbatke z lipy.. Z apracetamolem bym nie przeginala. Jak juz to wziasc 2 tabletki na raz, a nie tak co chwila po 1 tabletce. Zreszta jak nie masz wysokiej goraczki to bym nie brala. Ah,mozesz soebie kupic osciloccocinum on jest super na wszelkie przeziebienia i grype,bierze sie 1 fiolke co 6 h i mozne je w ciazy.
    •  
      CommentAuthormisia-ludek
     permalink
    Witam z rana.

Anula zdrówka życzę. Też nie brałabym paracetamolu przy temperaturze poniżej 38. Na kaszel polecam syrop z cebuli z czosnkiem (2 cebule+3 ząbki czosnku skroić i zalać 5 łyżkami miodu). Na katar inhalacje z soli morskiej lub soli fizjologicznej. Gorąca woda z soczkiem z czarnego bzu i wylegiwanie się w łóżku. Lekkie przeziębienie w ciąży nie jest zagrożeniem dla maluszka, Twój organizm wytwarza przeciwciała, które wnikają przez łożysko do dzidziusia i on też jest chroniony:wink::wink::wink:

Ja od dziś zaczynam masaż sutków coby spowodować skracanie się mojej szyjki i zahartować je przed karmieniem.
    No i biorę się za mycie okien póki nie ma u nas mrozu, bo od jutra ma już być.
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    ew3ame mi wyskoczyl brzuszek dosc pozno ale wiem jak bardzo chcialam go juz miec i widziec :P
    a teraz mam sliczna pileczke, mozesz zajrzec pod moj wykres aktualne zdjecia z brzusiem sa:)

Wiec nie martw sie i u Ciebie bedzie wybrzuszenie a pozniej akrobacje przy malowaniu paznokci u stop :P
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    igisowa - w szpitalu mówili i dawali 2 tabletki co 6 godzin
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    ew3ame: kiedy zaczęły się pokazywać wam brzuszki

mi dość szybko wyskoczył brzuch (tak ok 12-13 tc to już każdy (nawet obce osoby) widziały że to ciąża a nie przejedzenie :p)... no a teraz jest ogromny (szczególnie jak na moją posturę i wzrost) i muszę się tłumaczyć każdemu, że wcale nie rodzę zaraz tylko za ok 2 miesiące :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    mi się już troszkę zaokraglil ale wygląda bardziej jakbym przytyla a nie była w ciąży :-) mimo że na wadze wogóle nie widać różnicy ach chce już nie moc malować palców u nóg :-D bynajmniej mam proste marzenia teraz no to cierpliwie czekam :-)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    ew3ame: ach chce już nie moc malować palców u nóg :-D

heh malowanie palców u nóg to najmniejszy problem ;) gorzej, jak nie można się ogolić w wiadomym miejscu (zresztą golenie nóg też już jest problematyczne) albo zawiązać sznurówek :p
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    sardynka85 ja sobie nawet SPECIALNIE kupilam lusterko :PPP lol , ale golenie sie z widokiem x3 jakos dziwne jest :P
    dobrze ze nie wzielam jeszcze wiekszego powiekszenia :)))))))
    --
  6.  permalink
    Ja na razie jak mam się golić to golę się na oślep :bigsmile: lusterko oczywiście mam jak będzie mi bardziej przydatne to go użyję ;) :wink: A z malowaniem palców u stóp póki co nie mam problemu :bigsmile: gorzej się czuję gdy mam buty zakładać :smile:
    -- [/url]
  7.  permalink
    Ciekawe jak Ruda?
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Jestem już po wizycie :) pęcherzyk płodowy ma 7,6 mm, endometrium grube, wszystko inne w normie. W pęcherzyku widać było cień zarodka. Mam założoną kartę ciąży :) Wiek ciąży zgodny z suwaczkiem ;) Nadal mam brać duphaston. Następna wizyta po nowym roku. Jestem szczęśliwa!!!!
    Co do wagi to z powodu mdłości straciłam już 3 kg...:confused:
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ale się cieszę jutro będę miała pierwsze spotkanie z polozna :-) ach aż nie mogę w to uwierzyć bo sporo zamieszania z tym było... zgubili gdzieś moje papiery i zlecenie na usg i badania potem przychodnia nie podała im daty ostatniej miesiaczki i myśleli że ciążą była mniej zaawansowana ale wkońcu zadzwonili a ja jestem w skowronkach :-) i chciałabym już mieć taki brzuch jak wy dziewczyny i wszystkie z tym problemy związane :-) bo wy już powoli zbliżać się do spotkania że swoimi maluszkami :-)
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Blanka, ja też straciłam 3kg i do teraz nie przybrałam więcej niż 0,5-1kg o wagi pomniejszonej. Ale mam się póki co nie martwić, spożywać dużo białka, witaminy i dbać o siebie. Na przybieranie będzie jeszcze czas. Tyle, że ja należę do tych, co to jeszcze raz na 1-2 dni witają się z muszlą. Gratuluję wizyty i maluszka.

Misia-faktycznie, ciekawe jak Ruda...
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Hej, witam się w 39tc...nadal 2w1 i nie zapowiada się by szybko poszło nam rozpakowanie. Choć skurcze męczą mnie już od 2 tygodni, wczoraj nawet były regularne co 10minut to rozwarcia brak:szyjka długa i trzyma mocno:confused:
    Synek waży już 3,5kg, wody w normie, łożysko zdrowe więc chyba Mały się zabarykadował:wink:
    Następna wizyta po świętach- 27/12 już w szpitalu.

Treść doklejona: 18.12.12 15:26
    a ktoś wie co u Rudej?
    --
  8.  permalink
    Witajcie,
    Nieśmiało chcę pochwalić się betą 53950 mIU/ml. Jutro u lekarza zobaczę, czy już coś widać na USG. ;):):):):)
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    no to nieśmiało gratuluję i trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę:thumbup:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.