Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeDec 18th 2012
     permalink
    Monika przy takiej becie to juz bedzie pieknie widac wszystko :) który to tydzien? 7?8? gratulacje :)))
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    gratuluje monika no to jutro oglądanie u ciebie ach moje może też będzie niedługo :-)

lapa może mały jednak stwierdzi że już chce zobaczyć mamę i sam się odbarykaduje :-)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Monika GRATULACJE strasznie wysoka ta beta który to tydzień????
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Monika beta konkretna więc już nie ma co nieśmiało się witać ;) gratulacje :)
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    ew3ame: "lapa może mały jednak stwierdzi że już chce zobaczyć mamę i sam się odbarykaduje :-)"
    liczę na to że sam dojdzie do takiego wniosku, tylko to może jeszcze potrwać:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    może on czeka na ten właściwy moment lapa a potem jak ruszy z kopyta to będziesz gnala na porodowke :-)
    --
  1.  permalink
    no właśnie z tym tygodniem to ciężka sprawa, bo jeśli beta liczy się od daty zapłodnienia to będzie gdzieś początek 6tc.
    a licząc od daty moich długich miesiączek, no to gdzieś 7-8tc.
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    może bliźniaki będą :-) bo beta piękna :-)
    --
  2.  permalink
    byłoby super, ale nie chcę się nakręcać. Zobaczymy jutro rano - wizyta o 8:30. Nie wiem jak doczekam tej godziny. Jestem podekscytowana ;)))
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Właśnie też tak myślę,że to może być ciąża bliźniacza ?
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam :)

Monika
    - gratuluje ,rowniez twierdze ze beta mi wyglada na bliznieta :))I mamy wizyte na ta sama godzine jutro :)

Anula
    - ,jak sie dzis czujesz ,juz lepiej ???
    --
  3.  permalink
    Zobaczymy ;), tymczasem idę odpocząć po pracy. Dam znać jutro jak przebiegła wizyta. Miłego wieczoru
    •  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeDec 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny w bliźniaczej to sie patrzy na przyrost raczej a nie jednorazowy wynik , poza tym jeśli to 6 bądź nawet 8tc to beta normalna, wysoka.

W 8tc miałam bete 122tys to z jednorazowego wyniku można by gdybać nawet o trojaczkach, nie? :wink:

Monika kciuki za wizytę, jedno jest pewne, przy takiej becie spokojnie będą już widoki na usg, a jak chcesz bliźniaki to i trzymam kciuki za bliźniaki :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Emenemss już mi trochę lepiej co 4 godziny biorę ten Panadol i Propolki na gardło .Na pewno jest lepiej jak wczoraj.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Zresztą nawet wysokie przyrosty bety nie świadczą o bliźniętach... ja miałam ogólnie wysokie wartości i wysoki przyrost a chłop jest jeden od samego początku :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Mi się wydawało,ze jak beta jest tak wysoka to coś jest na rzeczy . Ja pamiętam ,że moja wynosiła w 6 tc chyba 608.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Mi tez sie tak wydawalo ,ja w 12 dfl robilam swoja to byl okolo 4-5 tc i mialm bete - 71.73 mIU/ml
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    no ja to aż sobie zerknęłam w necie jakie są normy bety hcg i tak :
    Normy HCG
    Poziom HCG w zależności od zawansowania ciąży, liczonego od pierwszego dnia ostatniej miesiączki mają bardzo szeroki zakres, przykładowo:

3 tydzień ciąży: 5,8-71,2
    4 tydzień ciąży: 9,5-750
    5 tydzień ciąży: 217-7138
    6 tydzień ciąży: 158-31 795
    7 tydzień ciąży: 3697-163 563
    8 tydzień ciąży: 32 065-149 571
    9 tydzień ciąży: 63 803-151 410
    10 tydzień ciąży: 46 509-186 977
    12 tydzień ciąży: 27 832-210 612
    14 tydzień ciąży: 13 950-62 530
    15 tydzień ciąży: 12 039-70 971
    16 tydzień ciąży: 9040-56 451
    17 tydzień ciąży: 8175-55 868
    18 tydzień ciąży: 8099-58 176
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Mój gin powiedział dziś, ze beta nie musi świadczyć o ciąży i wytachał jakieś papiery przypadku pani, która mając betę ponad 15 000 nie była w ciąży, powiedział też przyrosty nie świadczą o zdrowej ciąży, jedynie spadek zawsze mówi, że coś jest nie tak.
    Chciał chyba ostudzić moją fascynację betą i to, że zrobiłam ją choć on powiedział tydzień temu by tego nie robić.
    -- [*]
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    ew3ame jeżeli masz wizytę u położnej w UK to raczej na mierzeniu ciśnienia i wywiadzie sie skończy chociaż przy okazji cie poinformuje jaki badania cie czekają i jakie sa procedury to warto sie spotkać. Zycze udanej wizyty i milej położnej :smile:

monika_bielska Gratuluje!!! beta u ciebie bardzo ładna
    U mnie beta w 5t0d 10430 a w 5t2d 18403 następnego dnia byłam na usg i było widać tylko pęcherzyk ciążowy Dodam ze w brzuchu jeden maluch dziewczynka to nie ma sie co sugerować ważne zeby przyrost był ok wartości to kwestia indywidualna :wink: jak mówi mój gin
    Zycze spokojnej ciąży i żeby maluszek ładnie rósł:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    ja w 11 dfl miałam betę 160 (3t5d)
    w 14 dfl 958 (4t1d)
    w 22 dfl 17970 (5t2d)
    i syn jest jeden :) i tak jak u aleks byłam 2 dni po ostatniej becie na usg i dopiero było widać echo zarodka 1,5mm bez serduszka

A przecież Monika pisze, że jej beta była robiona w 6 tygodniu od zapłodnienia - czyli ok 8 tc ;)
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    dziendobry! :)
    montenia- zmielone siemie takie wlasnie jem, juz wlasciwie jestem po... i bede praktykowac owo spozycie po porodzie tez:)bo organizm bedzie niezle wyczerpany, a od tego lnu to mam rumiana twarz:) i skora mi sie juz nie sciaga po myciu.
    monika-bielska- gratuluje! i czekamy na rozwoj sytuacji:)
    lapa- czy przy tym tyg w ktorym jestes dochodzi takie zniecierpliwienie...?...
    --
  4.  permalink
    blanka - przyjemniaczek ten lekarz:-) pierwsze sie spotykam z taką opinią...

ja po badaniach lekarskich - dzidzia rosnie zdrowo, macicę mam troszkę napiętą i kazał zwiekszyc magnez do 3 tab.
    -- [/url]
  5.  permalink
    Dzień dobry:) ja juz po USG i potwierdzona płeć : Chłopak :D Także oficjalnie bedę mieć synka:) Zdjęcie na odpowiednim wątku i moim profilu :) CRL: 11,4 cm , FHR: 138u/Min :)
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    milena1984: lapa- czy przy tym tyg w ktorym jestes dochodzi takie zniecierpliwienie...?...

nie wiem czy to kwestia tc - pewnie bardziej zależy od tego jak się czujesz na końcówce. Ja od kilku dni jestem obsypana swędzącą pokrzywką,która z dnia na dzień pali i swędzi coraz bardziej i po prostu mam dość. Gdyby nie to i nocne skurcze to bym mogła śmigać i do połowy stycznia:tongue:
    --
  6.  permalink
    Kandy - gratuluję nowego "członka" rodziny:-)
    -- [/url]
     permalink
    lapa- o losie to jeszcze na koncu cie zlapala... wspolczuje...zadne masci nie dzialaja? czy tylko porod jest tu wyjsciem z sytuacji?
    pytam sie bo ja przy 34tygodniu to bym spaaaaala i pila i spala i juz, a rodzic mi sie nie chce, tylko ciezko mi juz powoli:)
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    milena1984: lapa- o losie to jeszcze na koncu cie zlapala

to łapie głównie na końcu a im bliżej porodu tym bardziej daje się we znaki:devil: nie ma na to leku, dostałam leki antyhistamionowe i krem z mentolem na złagodzenie objawów. Jedynym lekarstwem jest poród:wink:
    A na tym etapie co Ty też bardzo senna byłam, za to teraz mam energii za dwoje:wink:
    --
     permalink
    lapa- energia, tego mi brakuje, chyba cie oksytocyna zalewa...ja czekam na to:)
    oby maluszek zdecydowal sie wyjsc poki masz jeszcze cierpliwosc:) moze przy takim powerze to wybiegasz sobie porod...roznie to bywa, nie?...
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    milena1984: moze przy takim powerze to wybiegasz sobie porod...roznie to bywa, nie?...

biegam, biegam i zużywam energię jak tylko mogę..ale szyjka, co to niby w 26tc krótka była , teraz jest długa i trzyma zdrowo...więc nie wiem czy sobie wybiegam:devil:

Treść doklejona: 18.12.12 19:25
    a energia jeszcze ci wróci milena:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    lapa ja miałam to świństwo w 5 miesiącu ciąży więc wiem co przechodzisz ,teraz mam pojedyncze krostki na nadgarstkach i na stopach na szczęście nie takie swędzące jak tamte.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Anula85: lapa ja miałam to świństwo w 5 miesiącu ciąży więc wiem co przechodzisz

anula, nie chcę straszyć i oby nie stało sie tak w Twoim przypadku ale to świństwo lubi powracać przed porodem:sad: u mnie pierwsz raz pojawiło się na początku 8msc, na kilka dni i tylko w jednym miejscu. Teraz obsypało mi całe ramiona, nogi i brzuch:cry: i wg.lekarki do porodu już nie zejdzie:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Weź nie strasz ja wtedy tak z tym walczyłam,że momentami mi się żyć odechciewało.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 18.12.12 19:40</span>
    Kurdę kolejny raz tego nie zniosę :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Anula85: Kurdę kolejny raz tego nie zniosę

też tak myślałam...ale jednak znoszę, choć najchętniej wsadziłabym sobie brzuch do lodówki:devil:
    Nie martw się Anula, zawsze istnieje szansa że jednak w Twoim przypadku nie wróci! I tego się trzymaj:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Miejmy nadzieję bo inaczej bym się załamała a ty kochana czym się smarujesz żeby nie swędziało???
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Łeee, to przynajmniej do jednej dolegliwości ciążowej już jestem przyzwyczajona, bo suche i swędzące placki to ja mam niezależnie od fazy cyklu i to od 20 lat :cool: Czyli są jakieś plusy :wink:
    Chłodne kąpiele w krochmalu (w sensie: mące kartoflanej) generalnie łagodzą objawy skórne wszelkiej proweniencji, a jeśli macie obawy o jakąś infekcję rozdrapanego miejsca, to można używać mydła z Aleppo - oliwa z oliwek, sól morska i olej laurowy, antyseptyczny.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    na razie jedynie pomocny jest balsam Aveeno z mentholem, smaruję kilka razy dziennie jak zczyna swędzieć mocniej.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Blanka no ciekawa opinia lekarza, może nie lubi jak pacjentka wie za dużo :wink:
    oczywiście są też przypadłości w których kobieta ma dodatnią betę bez ciąży, ale po co facet wyjeżdża akurat z takim przykładem do osoby , która się starała i która dziecko chce?
    Ja na pierwszą wizytę miałam 2 bety... z 14dpo 496 i z 16dpo 1033 i lekarz od razu mówi , że już sama moja beta mówi o prawidłowej ciąży i raczej bez szans na pozamaciczną, ale oczywiście siadamy na fotelik zobaczyć co i jak :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Ja pamiętam,że wtedy bardzo mi pomagała kąpiel w rumianku może spróbuj tego to ci pomoże.
    Ja idę do wyrka grzać miejsce dla mężusia :)
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Chyba chciał przez to powiedzieć, jeśli dobrze zrozumiałam, że warto skupić się na badaniu usg.:wink:
    -- [*]
  7.  permalink
    Blanka81: Chyba chciał przez to powiedzieć, jeśli dobrze zrozumiałam, że warto skupić się na badaniu usg.

nieźle mu poszlo:-) z tego co ja wiem to warto razem z betą badac progesteron i jak jedno i drugie jest ok to ciaza rozwija sie prawidlowo
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    milena1984: ja przy 34tygodniu to bym spaaaaala i pila i spala i juz

Milena1984, mam dokładnie tak samo :smile: Ale nic dziwnego, skoro mamy ten sam termin porodu :bigsmile:
    Dziś przy pobieraniu krwi pani z labu zapytała, czy zdążę odebrać wyniki :shocked: Nie wiedziałam, że mój brzuch wygląda na taki wielki... :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    heh Olenka79 ja to od jakiegoś miesiąca muszę się tłumaczyć, że jeszcze nie zamierzam rodzić (a termin dopiero w lutym)... no ale duży brzuch ma też swoje plusy - przynajmniej nikt na mnie nie łypie dziwnie wzrokiem jak ustawiam się w kolejce do kasy pierwszeństwa (patrząc od tej strony to przed świętami nawet jak wybawienie ta zaawansowana ciąża :p)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Witam was wszystkie.
    A mi się włącza narzekanie. Czuję się wielka, jest mi bardzo ciężko i chcę już urodzić. Śniegu nasypało tyle, że ledwo da się chodzić, kurtka ledwo zapięta i ciągle mi sie rozpina. Katar i kaszel mam już drugi tydzień i coraz gorszą zgagę. Jutro mam wizytę u mojej gin. Mam nadzieję, że z Zuzią wszystko oki. Muszę iść się wykąpać i ogolić, co mnie przeraża. A i jeszcze hemoroid mi się robi. Tragedia!!!:cry:
    --
     permalink
    Olenka79-to ty ze mna kiblujesz na tym 13tym miejscu...?:) to sie taka samotna i az taka leniwa nie czuje skoro ciebie tez to dopada
    sardynka85- no ja tez jak ide na zakupy to na widok brzuszka kasy sie rozrzedzaja ludzie puszczaja pierwsza, nawet ostatnio kasjerka mi powiedziala czy potrzebuje osobe do asysytowania mi z wozkiem zeby zapakowac do auta( chyba wygladalam na naprawde zmeczona:)
    a juz policja jak zatrzyma to od razu macha reka i kaze jechac dalej:) hihi

Treść doklejona: 18.12.12 21:37
    kasia151288- jejku ja tez dzis bede sie golic ale tez mi wcale nie do smiechu
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    na hemorojdy świetny jest ponoć okładki że startego ziemniaka zmniejsza podraznienie i stan zapalny moja mama miała ten problem i ten naturalny sposób zachwalała :-)

wiem że na wizycie pewnie tylko wywiad będzie ale i tak się cieszę bo nic tak długo sie nie działo dziewczyny beta i usg się chwalily już od dawna a ja nic taka sama sobie zostswiona więc cieszę sie okropnie opisze jutro jak było :-)
    --
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Kasia nie chcę Cię straszyć ale pomyśl, że Twoje dziecko w ostatnich tygodniach podrośnie, a Tobie będzie jeszcze ciężej. Ja czuję dokładnie to samo...Jeszcze ten termin albo Święta, albo Sylwester i nie wiadomo czy mały będzie z tego roku czy może rok młodszy..
    Czy Was też tak ciągnęły pachwiny przed porodem? Ja prawie jak babcia chodzę a najlepiej wcale bym tego nie robiła tak mnie bolą :(

pregnancy
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Witajcie, podczytuje Was od jakiegos czasu i chce sie pochwalić, że zaraziłam się!
    Z niemałą pomocą i udziałem mojego męża
    beta poki co 194, serduszka bedzie gin szukać po Swietach dopiero.
    Sciskam was i zyczę samych krótkich porodów, ide zajrzec na liste kto teraz.
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Dorit rozgość się i pączkuj :bigsmile:
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Milena1984- ja już po zabiegu golenia, łatwo nie było, ale po nawet nie zbyt długich męczarniach mam to z głowy.
    ew3ame- dziękuję za poradę wypróbuję jutro tego ziemniaka. Smaruję maścią na hemoroidy może coś da.
    artystka80- wiem, ze będzie co raz ciężej, czasem po prostu dopada mnie już zmęczenie. na początku zazdrościłam dziewczynom, które były w ciąży, a ja jeszcze nie, potem jak już udało się zajść to zazdrościłam tym, które już były na końcówce,a teraz zazdroszczę tym co już urodziły. I tak w koło.
    Dorit- gratuluję.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.