Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorwyder
    • CommentTimeDec 22nd 2012
     permalink
    no szpitalne jedzenie to nie delicje dobrego masz tego męża cytrynka

nie stresuje się na pewno dziecku nic nie jest :-* a stres tylko mu może zaszkodzić :-)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Blubis, dziecku nic nie jest. Ja w zaawansowanej ciazy czasem budzilam sie na brzuchu. No przeciez maz sie na Tobie nie polozyl calym ciezarem. Spokojnie! :wink:
  1.  permalink
    Witam się dziewczynki na Forum Przyszłe mamusie i bardzo Was pozdrawiam :) :*
    *venus87* bardzo dziękuje Ci za dodanie mnie do listy cieżaróweczkek :) :*
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    [quot e=Blanka81]To mogą być też zrosty po operacji...ale pewnie macie rację dziewczyny, dzięki.:bigsmile:
    --

Też mozliwe, bo i ja byłam po dwóch zabiegach (laparoskopiach) i też jak leżałam na podtrzymaniu, to któraś z połoznych mówiła, że takie kłucia moga byc od zrostów, ale generalnie jak tak skakałam po wykresach dziewczyn w ciąży to często sie na te kłucia "uskarżały", więc twierdzę, że to chyba zwyczajny objaw ;).... Ale nie dziwie Ci się, że się martwisz, bo ja też z tych "płochliwszych" :P...
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    W pierwszej ciąży, która była wolna od wcześniejszych zabiegów ginekologicznych, też miałam takie kłucia, ciągnięcia, gin zawsze mówił, że to normalne. Teraz jednak, mam zabiegową przeszłość i chyba wszystko mnie straszy, nawet to co już przechodziłam...stąd ta "płochliwość":bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    plochliwosc to nie wada lepiej się obserwować niż potem żałować ja wychodzę z tego zalozenia :-)
    --
  2.  permalink
    Witam popołudniowo.
    Ja już sobie dziś prawie wszystko posprzątałam. Miałam skurcze, ale to jeszcze nie "te". Zaczęłam myć podłogę ale dałam radę tylko w łazience i na schodach, bo mnie krzyż boli. Mężuś pojechał po pizze i to pewnie ostatnia przez najbliższe kilka miesięcy:wink:
    Mały się teraz wierci i czuję jakby łapkami szyjkę mi rozpychał:shocked:
    Mykam bo zaraz przyjeżdża brat z bratową, a po 19 zaczynamy robić z mamą i ciocią pierogi, no i jeszcze muszę karczek nastawić w piekarniku.
    Buziaki dla WaS.
    Blubis na pewno nic nie zrobiliście dzidziusiowi, on na tym etapie ma naprawdę dużo miejsca w brzuszku. Na moim etapie to ucisk mógłby być niebezpieczny, ale u Ciebie jeszcze nie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Blubis - jak byłam chyba w 32 tygodniu ciąży to w nocy jak spalam prosto na brzuch skoczył mi 6 kilowy kociak. I wszystko jest ok, wtedy się wystraszyłam i nawet następnego dnia byłam na IP spr czy wszystko ok. zrobili mi KTG sprawdzili wszystko i powiedzieli że dziecko jest chronione przez wody itd i taki 6 kilowy kociak nie miał szans zaszkodzić ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    dużego masz kota mój ma tylko trzy i pół kilo :-D
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    POdzielcie sie prosze jakie witaminy bierzecie i bralyscie, ja jestem na samym poczatku ciazy i doczytałam
    sie ze kw foliowy w falvicie mama jest w za malej dawcem jest 200 a powinno sie brac 400 mikrogramow.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dorit ja biorę Femibion i ci szczerze go polecam.
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Dorit - moja ginka zaleciła od początku brać takie, które mają 800-1000 mikrogramów kwasu foliowegi i dodatkowo zawierają DHA. To jest bardzo ważny składnik, który wpływa na rozwój mózgu i w ogóle całego układu nerwowego. Nie podam Ci nazwy polskich witamin, bo ja mieszkam w US, ale w składzie możesz wyczytać, które są z DHA :))
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Prenatan jest z DHA
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    mi się kończą muszę jakieś kupić... mam sam kwas ale to za mało...
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeDec 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    Ja brałam w 1 trymestrze Femibion 1, a od drugiego Femibion 2, który właśnie zawiera DHA i metafolinę (pozwala na lepsze przyswajanie kwasu foliowego). Mi ginka mówiła, że witaminy z DHA od 2 trymestru powinno się brać. Dodatkowo mam jeszcze zwykły kwas foliowy.
    Ja mam nadal twardy brzuch:( przechodzi jak leżę, ale wtedy napina się co jakiś czas. Martwię się tym:( Czy któraś z Was miała na tym etapie takie twardnienia?
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    Ja juz prawie uporałam sie z gotowaniem i pieczeniem zostało mi tylko zupe grzybową jutro nastawić i rybe na świeżo upiec w poniedziałek :bigsmile:

Anula85 a ty juz lepiej z tą choroba polepszyło Ci sie trochę bo nie doczytałam jakoś
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Anula85 a ty juz lepiej z tą choroba polepszyło Ci sie trochę bo nie doczytałam jakoś

Hej dzisiaj rano był u mnie lekarz i przepisał mi leki które mają mi pomóc .Niedawno mąż mi je przywiózł z apteki i faszeruję się nimi wedle wskazań .Jak na razie widzę małą poprawę Ibuprom zatoki w Sprayu udrożnił mi nos ciekawe na jak długo .Przed snem zmierzę sobie temperaturę bo ciekawa jestem czy spadła.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam :)
    Ja bralam femibion 2 ,potem pharmaton maturelle ( oba z dha ) a od miesiaca biore femibion clasic :)
    Po pharmaton maturelle super poprawila mi sie morfologia ,az lekarz byl zdziwiony i zauwazylam ze wczesniej duzo dziwczyn je polecalo :)

Misia
    ,to jezeli owulka byla u mnie 4-5 to juz wiem dlaczego corke mam droga :d chodz regoly na to niema ,widac po serduchach..Ja caly czas bylam przekonana ze to bylo 10-go :)

Anula-to kuruj sie ,moze tym razem leki pomoga :)
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Anula, a Piotruś to już jutro będzie donoszony, niech jeszcze chociaż poczeka, żeby się mama wykurowała :)
  3.  permalink
    Akirka ja właśnie z tego powodu leżę od środy w szpitalu. Wcześniej też mi brzuch twardniał ale kilka razy dziennie. W środę bardzo często i dlatego trafiłam do szpitala. Już sama nie wiem czy tak ma być. Z tego co czytałam to niby macica sobie ćwiczy ale lekarze poważnie do tego podeszli. Dostaje zastrzyki, duphaston i magnez. No i już się uspokoiło. Dzisiaj czuję tylko kłucia w dole brzucha. Powiedz o tym lekarzowi bo lepiej to sprawdzić i nie przemeczaj się.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    doti_p kochana nawet nie wiesz jak bardzo nie mogę się na niego doczekać ale teraz nie chcę rodzić przynajmniej nie chora dlatego szybko muszę się wykurować żeby mieć siłę na poród.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 22.12.12 21:39</span>
    Dobranoc mamusie idę spać :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Cytrynko, ginka kazala mi brac nospe i lezec. Teraz jest lepiej bo juz sie nie napina jak leze, tylko jak wstane to sie robi twardy.
    mam nadzieje, ze sie polepszy i nie bede musiala jechac na IP.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no to zdrowia życzę anula

a mnie tak krzyż boli że mam wrażenie że się zaraz rozpadnie... nie mogę usiąść z pozycji leżącej a nawet skręcić ciała chyba za bardzo się sforsowalam ale nie gotowalam ani nie dzwigalam tak dużo...
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ja w pierwszym trymestrze brałam tylko kwas foliowy, od drugiego femibion natal 2 lub pharmaton maturelle - pharmaton wg mnie jest lepszy bo zawiera żelazo a femibion nie, do tego jest tańszy i nie trzeba łykać 2 tabletek chociaż też jest z dha :-)
    A my właśnie pożegnaliśmy gości a młody znowu czka :shocked:
    --
  4.  permalink
    Akirka ja tez tak mam ale to po tym twardnieniu vzuje ruchy maluchq.. Nie wiem co to jest twardnienie brzucha kyote jest niebezpieczne??? Moze to co mam .. Ze nagle robi siw taki twardy jak lezw i uwypukla na kilka.swkund a potem mija.. Ale ja sobiw tlumacze ze to dozecko soe napina albo mavica..

Przeprqszam za koslawosc ale pisze z telefonu ktory cos soe tnie i nie.trafiam w literki :/
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    ew3ame: a mnie tak krzyż boli że mam wrażenie że się zaraz rozpadnie... nie mogę usiąść z pozycji leżącej a nawet skręcić ciała chyba za bardzo się sforsowalam ale nie gotowalam ani nie dzwigalam tak dużo...

Ewa i mnie tak krzyż boli od kilku dni.
    ale tak z prawej strony bardziej.
    Też się już zaczęłam troszkę tym martwić. Właśnie jest jak piszesz. Najgorszy ból zmiana pozycji z leżącej w siedzącą i później wstanie i pierwsze kroki.
    a jak rozchodzę to już jest dobrze.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no rano i wieczorem koszmar mnie boli od ledzwi po ogonek oby przeszlo niedlugo bo mnie to martwi...
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Jak mam być tak dokładna, to mnie boli najbardziej centralnie nad prawym półdupkiem :shamed:

Ja mam wizytę 07.01. zapytam się lekarki co o tych bólach myśli,czy mam zacząć się martwić.
    --
  5.  permalink
    Co do witamin to na poczatku bralam tylko folik. Do tej pory gin nie zalecil mi witamin, bo uwaza ze wiecej dobrego przyniesie mi urozmajcona dieta niz witaminy. Do morfologii zawsze robilam zelazo dodatkowo, ktore mimo obnizonych wynikow krwi bylo w normie. Jak spadlo ponizej to gin, przepisal mi samo zelazo, ktore bralam przez 3tyg. W tym czasie uroslo z 33 do 167 (norma 50-170) i juz nie musze go brac. Dobranoc kochane, mnie cos gardlo zaczyna bolec.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    Ech, chyba nie nadrobię wszystkiego wstecz :D - taki czas...
    Ale widzę, że nowe mamusie się pojawiły - witam :D
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
    • CommentTimeDec 23rd 2012
     permalink
    dziewczyny czy to twardnienie brzuszka, o którym piszecie przypomina trochę bóle miesiączkowe?
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Dziewczyny, kazde twardnienie brzucha, a tymbardziej jesli jest regularne i bolesne powinno byc skonsultowane z lekarzem. Bole,skurcze moga swiadczyc o ropoczynajacym sie porodzie przedwczesnym. nie lekcewazcie tego.
  6.  permalink
    Witam.
    Nadal drapie w gardle. Malutki malo sie rusza, ale tetno miarowe ok 120/min.
    Torbe do szpitala juz dopakowalam, przygotowalam ubranka na wyjscie. Jeszcze tylko musze przygotowac ubranie dla siebie na wyjscie i moge rodzic.
    Przyjemnej niedzieli.
    --
  7.  permalink
    Misia no to ja trzymam kciuki jqk juz sie zacznie :*

Moje twardnienie brzucha jest niebolesne.. Chwilowe i punktowe wiec jak napisalam wydaje.mi sie ze.wtedy po prostu tam jest dzidzia tym bardziej ze jesem szczupla fosc osoba to czuje.kazda.rzecz ;)

Dzien dobry niedzielnie :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeDec 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Witam :)
    Kochane zycze Wam Wszystkim -Świąt białych, pachnących choinką, skrzypiących śniegiem pod butami, spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, pełnych niespodziewanych prezentów.
    Świąt dających radość i odpoczynek oraz nadzieję na Nowy Rok, żeby był jeszcze lepszy niż ten co właśnie mija.
    darmowy hosting obrazków
    --
  8.  permalink
    Hej dziewczyny witam z rana mam dla was wiadomość od Anuli85:
    ,,Cześć Dominika wiadomość dla was wszystkich 0 2.00 w nocy trysnęły mi wody i już jestem w szpitalu.Piotruś poczuł święta i postanowił wyjść.STRASZNIE SIĘ BOJĘ. "

Ale się cieszę zaciskam mocno kciuki Aniu ....ale będziecie mieć niespodziankę na święta.Dasz radę :crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    DominiczkaA: ,,Cześć Dominika wiadomość dla was wszystkich 0 2.00 w nocy trysnęły mi wody i już jestem w szpitalu.Piotruś poczuł święta i postanowił wyjść.STRASZNIE SIĘ BOJĘ. "

Wow ,ale szybki expres z Piotrusia :))) Anula-zycze szybkiego porodu :))))
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Ale z tego Piotrusia "ułożony chłopiec" :) Poczekał aż stuknie 37 tydzień, co by go wcześniakiem nie nazywali ;). Trzymam kciuki ;)
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no gratulacje dla anuli teraz to już tylko szybkiego rozwiązania można życzyć ale będą u nich wspaniałe święta i cudowny prezent :-)
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Anula kciuki zaciśnięte! :peace:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Baribal,Montenia te twardnienia mnie w ogole nie bola.czuje napiecie i za chwile ono mija. po nospie jest lepiej. dzis caly dzien bede lezec, jak mi nie przejdzie, to pojade na IP:( a Wy byscie jechaly do szpitala?
    Dobrze ze Dzidzia urzadza sobie dyskoteke, przynajmniej wiem, ze z nia wszystko ok.
    Kandy jak dzidzia sie wypina to jest inaczej, bo nie mam takiego spinania w brzuchu i wiem kiedy to ona.
    Anula- trzymam kciuki! ale juz bym chciala miec swojego maluszka przy sobie..
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Anula kciuki zaciśnięte :) równiutko w 37 tc :D
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ach ciekawe czy anula dzis czy jutro urodzi :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Anula - 3mam kciuki :) powodzenia!
    --
  9.  permalink
    Kandy dziękuję:-)

Anulka kciuki zaciskam aby poród szybciutko poszedł:-)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Dziewczyny, od 2tygodni biore zelazo na lekko anemie.
    Co powoduje problemy z wyproznaniem sie :(((
    A teraz doszedl hemoroid :(((
    pomozcie co moge zrobic by to zaniklo ???
    niestety prowadze siedzacy tryb pracy, i do tego teraz te zaparcia po zelazie, ktorych wczesniej nie bylo.
    Bede wdzieczna za rady.
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    IzUK ja miałam przepisany Tardyferron przy hemoglobinie 10,9. Doszły właśnie problemy z wypróżnianiem, które znowu spowodowały bóle brzucha i napinania i po konsultacji z lekarzem odstawiłam. Staram się pić jakieś soczki buraczane w zamian itp. Na samo trawienie zalecane jet picie dużej ilości wody, 3 śliweczki suszone dziennie i błonnik (byle nie przesadzić bo jak zjesz dużo błonnika a nie podasz odpowiedniej ilości płynów to jeszcze bardziej się zakorkujesz).
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Akirka, ja bym pojechala na IP. Ja zlekzewazylam skurcze tzn.nie wiedzialam ,ze te bole w krzyzu to sa skurcze takie niebezpieczne i dostalam taki opierdziel na IP,ze szok. U mnie te bole to byl rozpoczynajacy sie porod przedwczesny niestety. Ale dzieki lekom udalo nam sie nawet urodzic w 42tc:)
    IzUk, wczoraj czytalam artykul na temat szczepien na krztusca w UK. Jesli bedziesz chciala podrzuce Ci linka. Ta szczepionka,ktora szczepia ciezarne , w ogole nie nadaje sie dla kobiet w ciazy. :shocked:
    Wrzuce to na temat o szczepieniach.
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    No i bardzo dobrze, że Anula rodzi :bigsmile: Bez czekania, wyliczania, nerwów "kiedy to wreszcie?" i męczarni w kolejnych tygodniach. Dziecko duże, donoszone- nic tylko się cieszyć :wink:
    Szkoda tylko, że Anula chora :confused:

Jak byście były bardzo ciekawe co u niej, to mam 3km do szpitala, mogę podjechać sprawdzić, hihi :wink::bigsmile:
    --
  10.  permalink
    Ja jestem ciekawa co u Anulki i Piotrusia azniee:wink:
    Też chciałabym żeby mi wody odeszły wcześniej to wiedziałabym, że się zaczyna:bigsmile:

Treść doklejona: 23.12.12 13:16
    IzUK ja na zaparcia miałam kupić syrop Lactulosum

Treść doklejona: 23.12.12 13:18
    Mońka napisała, że Malutkiej tętno waha się między 115-170/min. USG zrobią jeśli KTG bardzo ich zaniepokoi. Lekarze nie chcą podjąć obecnie żadnej decyzji. Czekają na opinię jakiegoś profesora, który ma być dopiero jutro.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.