Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorgolaa
    • CommentTimeDec 28th 2012
     permalink
    Misia trzymam mocno kciuki, powodzenia :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 28th 2012
     permalink
    Misia kciukasy i potem już fotka na odpowiedni wątek :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcytrynka251
    • CommentTimeDec 28th 2012 zmieniony
     permalink
    Jesteśmy:-) A więc: zmiana lekarza prowadzącego to była baaaardzo dobra decyzja:-) Jestem o wiele spokojniejsza. Pamiętał mnie ze szpitala. Z chęcią poprowadzi moją ciąże do rozwiązania. Był bardzo miły i odpowiadał na pytania. Zbadał mi szyjkę. Jest pozamykana z dwóch stron i ma 40 mm. Śluz wodnisty ok. Usg dzidzi nie robił mi dokładnego bo tydzień temu miałam robione. Sprawdził tylko łożysko, wody, położenie niuni i serduszko. Śmiał się bo jak tylko przyłożył głowicę do brzuszka to niunia takiego mu kopniaka sprzedała że aż on to poczuł. Zmienił mi duphaston na luteine dopochwową dwie tabletki na noc. Zalecił magne B6 3*1. Nospę w razie niepokoju:-) Mam zrobić badanie tarczycy. Bo mam strasznie wysoki puls, trzęsące się ręce i nie tyje za dużo mimo, że jem. Przed ciążą ważyłam 55kg a dzisiaj u niego w gabinecie po wielkim obżarstwie świątecznym 55,8. Z tym, że na początku schudłam 5 kg. Pytałam o ryzyko przedwczesnego porodu, że ciągle się zamartwiam, że brzuch twardy i w ogóle. Powiedział, że on tu żadnego ryzyka nie widzi. Wszystko jest ok. Na pewno mam się uspokoić. U poprzedniego gina płaciłam za każdą wizytę 160 zł a u tego zapłaciłam 100 zł. Także same plusy ze zmiany lekarza. Dziękuję Wam bardzo za kciuki i za wparcie, teraz będzie tylko lepiej:-)
    --
  1.  permalink
    czy kopnięcia Waszych maluchów zawsze odczuwacie jako przyjemne? bo ja od kilku dni mam niemalże bolesne kopnięcia i ruchy, jakby mi gdzieś w bebechach grzebała i to nie jest miłe. A jak przybombi nieraz to az podskoczę. Będzie jeszcze mocniej?

Treść doklejona: 28.12.12 22:49
    cytrynka - ja tez nie za wiele przytylam - tylko 3 kilo, w tym 1 kg w ciagu ostatniego tygodnia i tez cala ciaze mam bardzo wysoki puls, ale dla pewnosci zrob tą tarczycę
    -- [/url]
  2.  permalink
    Milagros bo my chyba takie nerwusy jesteśmy i może stąd ten wysoki puls:-)
    --
  3.  permalink
    Cytrynka - to na pewno też ale 2 krwioobiegi do przetłoczenia mamy z takimi wagami:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
    • CommentTimeDec 29th 2012
     permalink
    Czy przeoczylam wiesci od anairda1986 ? Jak po usg ?
    --
  4.  permalink
    Cytrynka wspaniale wiesci. Super, ze lekarz podszedl do sprawy konkretnie. Uspokoil Cie i powiedzial jak jest. Spokojnej ciazy.
    Milagros co do kopniakow to po ok 34tc bedzie czuc je jeszcze mocniej i moga byc naprawde bolesne, ale wszystko zalezy jak ulozy sie maluszek. Dla mnie najmniej komfortowe jest gmeranie malego po pecherzu i szyjce reszta jest do wytrzymania.
    Co do pulsu to w ciazy zazwyczaj jest wysoki i to normalny objaw bo serducho przepompowuje wiecej krwi, ale zauwazylam ze pod koniec ciazy wraca do normy. I tak od poczatku ciazy puls wahal sie miedzy 85-95/min a teraz wynosi ok 70-75/min
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Melduje sie ze szpitala. Zostaje na noc bo zaczelam krwawic i miec regularne skurcze, niestety szyjka nadal trzyma:( zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie do rana.
    Misia, trzymam kciuki za Ciebie, powodzenia!
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeDec 29th 2012 zmieniony
     permalink
    Misiu, mam nadzieję, że Ty przed ważnym dniem możesz smacznie spać, ja się obudziłam z oczami jak spodki o 4.30 i wygląda na to, że koniec spania na dziś. Zatem włażę na forum z życzeniami pomyślności dla Ciebie i Wojciecha!
    Ponieważ mąż się obudził również, to spożytkowaliśmy nadmiar czasu jak na młode małżeństwo przystało :devil: są jakieś plusy tej bezsenności :cool:
    Cytrynko, nawet nie wiesz, jak mnie ucieszył Twój post z wieściami od gina! Cieszę się, że trafiłaś na swojego lekarza. Oby spokój i dobre samopoczucie towarzyszyło Ci aż do rozwiązania.
    Serdeczności dla nocnych Marków!
    Edit: O,Lapa, widzę, że nie jestem tu sama o tej porze! Pomyślności dla Ciebie i Malucha w szpitalu. Trzymajcie się dzielnie :)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Misia-ludek kciuki za dzisiaj :bigsmile:
    Lapa,oby szyjka poddala sie skurczom :wink:
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Misia, Lapa trzymamy mocno kciuki :)
    My nadal 2w1. Chyba Jasiek będzie rok młodszy.

pregnancy
    --
    •  
      CommentAuthorSzklania79
     permalink
    Lapko! Kochana trzymam mocno kciuki, żeby wszystko poszło Cudownie!!!!! O rany:))) Cieszę się , że niebawem bedziesz tulić Synka:)))) Dużo sił i ZDROWIA Wam zyczę, sciskam i czekam na wiesci:)))))
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Witam w sobotnie poranek!
    no ręce opadają, nigdzie nie można zrobić ktg w weekend..a do szpitala dodzwonić się nie mogę..podjadę tam koło 10 i zapytam...jak nie da rady to nie wiem co robić..:cry:
    misia, lapa kciuki mocno zaciśnięte za Was i Wasze maluchy!
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Monka jak coś to w Łodzi na pewno można zrobić dzisiaj w prima med (matejki 7) koszt 30zl ale nie wiem do której. W medeorze na ciesielskiej też nie powinno być problemu (ale nie wiem jaki koszt).
    Misia i lapa powodzenia :)
    Co do pulsu w ciąży to ja mam prawie cały czas powyżej 100, ostatnio u lekarza miałam 120 (ciśnienie 106/68) i nawet tego nie czułam... Tarczycę badałam przed ciążą i było ok- taki widać mój urok :-P
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ja tez w ciazy mialam bardzo wysoki puls. Zawsze ponad 100. A w ciazy tarczyce trzeba badac w kazdym trymestrze (jesli jest podejrzenie,ze cos nie tak-choc mi lekarz zalecil co trymestr,a z tarczyca problemow nie mam),jednorazowe badanie nie wystarczy.
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    No ja generalnie miałam wysoki puls jeszcze na długo przed ciążą i w pierwszej kolejności miałam badania tarczycy, ale nigdy nic nie wyszło...w ciąży w sumie nie badałam (lekarz mi nie kazał) - teraz dodatkowo biorę fenoterol więc pewnie też mi puls podnosi...
    --
  5.  permalink
    Ciekawe jak tam misia. Od rana o niej myślę. Pewnie jest już po:)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Ja też myślę :) i trzymam kciuki
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    dziewczyny my z misia mamy gorąca linie że tak powiem, a więc tak..
    przyjęli ja do szpitala, czekają na wyniki badań, ale jakaś inna lekarka nie bardzo chce jej to cc dziś zrobić, przekonują ją żeby poczekała do Nowego Roku..misia jak narazie jest w kropce, decyzji chyba jeszcze z mężem nie podjęli..jak będę wiedzieć więcej to napiszę..
    a ja dzięki misi mam numer do babki która zaraz przyjedzie do mnie i mi ktg zrobi heh, za 30pln:)
    sardynka dzięki za info, w łodzi będę od poniedziałku to na bank mi się przyda:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Ech, myślałam, że jakieś newsy od dziewczyn będą, też mnie niecierpliwość złapała.
    I ogólnie od powrotu od mamy do domu (w czwartek), to jakaś jestem niespokojna. Nie mogę sobie we własnym domu miejsca znaleźć. Najwyraźniej 3 tygodnie u mamusi mnie przyzwyczaiły do komfortowej opieki i rozleniwiły. Trzeba się na nowo wdrożyć w tryb samodzielność.
    W dodatku dziś znienacka zaatakowały mdłości po śniadaniu i właśnie jesteśmy po sprzątaniu kuchni, korytarza i łazienki. Ma się gest :cool:
    Miłej soboty, Dziewczynki!
    Jak plany na Sylwestra? My świętujemy w pustym domu teściów, ze szwagrem i szwagierką i ich pieciomiesięczną córeczką. Właśnie kombinuję menu :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Dziewczyny, mam pytanie co do ruchów dziecka
    Czy te pierwsze ruchy to są odczuwane przez Was jak trzymacie rękę na brzuchu czy tak same? Bo ja jak trzymam to wydaje mi się, że kilka razy czułam drganie/łaskotanie ale z drugiej strony przeczytałam, że nie powinno się trzymać ręki na brzuchu to nie chcę przesadzić no ale lubię czekać na te ruchy bo to mnie uspakaja.
    Maluch ma 10 cm i leży tak, że lekarz powiedział, że mogę niedługo zacząć czuć ruchy
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Lapa, to za Ciebie mocne kciuki kochana. :)

Misia i za Ciebie ofkors za podjęcie z M dobrej decyzji :)

Anairda... hmm też mnie ciekawi co wykombinowali z Ginem...
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Lapa - trzymam kciuki!
    Misia - oby się wyjaśniło jak najszybciej!
    Co do pulsu, to ja mam cały czas 66 - 70:)
    My nie mamy planów na Sylwestra, w związku z tym, że muszę leżeć;/
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Blubis, ja pierwsze ruchy poczułam po obiedzie (dziecko dostało cukru, to się ruszało bardziej), leżąc płasko na plecach, dokładnie w połowie 17 tygodnia.
    Czułam je niezależnie od położenia ręki na brzuchu, były mega delikatne, jakby mi ktoś bańki mydlane w środku puszczał, w miejscu, gdzie na pewno nie mam jelit :cool:.
    Ja to czułam bardzo nisko, odrobinę nad kością łonową.
    Teraz, gdy ruchy są już zdecydowanie wyczuwalne, też je tam czuję najczęściej, czasem w okolicy pachwin. Widać dziecko zwiedza okolice.
    No i teraz, jak położę rękę na brzuchu, a ono jest wyjątkowo ruchliwe, to czuć już takie puknięcia w rękę, nawet mąż je czuje i buduje więź z potomkiem :cool:.
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    IzUK: Czy przeoczylam wiesci od anairda1986 ? Jak po usg ?

Ja też przejrzałam wszystkie posty i nie wiem czy przeoczyłam, a może nic nie pisała jeszcze.
    Mam nadzieję, że się odezwie, bo zaczynam się martwić . . .
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Czy te pierwsze ruchy to są odczuwane przez Was jak trzymacie rękę na brzuchu czy tak same?

U mnie były zdecydowanie bardziej odczuwane jak miałam rękę na brzuchu. Czujesz wtedy od środka i na ręce.
    A teraz to już czuję bez ręki, czasem jak kopnie, to aż podskoczę:) Brzuch też faluje i przybiera różne kształty:)
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    misia-ludek życzę zeby poszło bezstresowo trzymam kciuki :kissing:
    Lapa tobie za to zycze zeby poszło szybko i jak naj mniej boleśnie :kissing:
    Trzymajcie sie dziewczyny i powodzenia :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    aravls, akirka - dziękuję za odpowiedzi :wink:
    Ja już nie mogę się tego momentu doczekać, jak trzymam rękę to czasami poczuję takie właśnie pukanie ale nie wiem czy to nie mój puls lub wyobraźnia :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Blubis jak poczujesz dziecko, to będziesz wiedziała, że to to:) U mnie od razu było takie puknięcie w rękę, że nie miałam wątpliwości. Nie czułam za to tego słynnego łaskotania czy bąbelków, tylko od razu porządny kopniak;)
    --
  6.  permalink
    a ja jak poczulam pierwsze ruchy to wcale wtedy nie wiedzialam czy to to:-) dopiero teraz wiem ze tamto to bylo to:-)
    Misiu - wlasnie to gmyranie malucha w szyjce i pecherzu sa najmniej przyjemne, a ja na to bebechy mowilam:-) wciaz trzymam kciuki za Ciebie i malucha. obys miala to juz za soba bo sie pewnie nastawilas a oni chca Cie wypuscic do domu...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    misia trzymam kciuki żeby wszystko poszło zgodnie z twoja myślą

lapa powodzenia i trzymam kciuki za szybki i bezbolesny poród

ja też wyczekuje ruchów ale chwilowo martwię się tym genetycznym i tym że nie mogę wyczuć macicy a chyba jest już dostateczne duża żebym ją mogła wyczuć ech mam wrażenie że cały brzuch jest twardy i tyle... pewnie przestanę się martwić po genetycznym...
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Wiesci od misi: cc przelozone na nowy rok, prawdopodobnie na 2 stycznia lub przyszla sobote tj. 5 stycznia, misia zostaje w szpitalu.
    Ja juz po ktg, tetno srednie malucha to 167u/min..wieczorem powtorka i bedzie decyzja czy znowu szpital czy jednak zostajemy w domu..planow na Sylwestra nie mamy...
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    mońka a Ty masz rodzić naturalnie czy cc? Może jak są takie problemy z tętnem to powinni Ci zrobić to cc i wyjąć małą - w końcu już jest donoszona...
    --
  7.  permalink
    mońka - biedne jestescie dziewczyny z tym szpitalem:-(
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    monka na pocieszenie powiam Ci , ze moja Maryska tez zawsze miała wysokie tetno jak sie ruszała to skakało nawet ponad 180 jak spała to było ok 140 i absolutnie nikt z tego problemu nie robił :) Mała urodziła sie zdrowa a w mniej wiecej 15 godz swogo zycia miała podłaczony na pół godz przyrzad do pomiaru saturacji i tetna i tez tetno wychodziło 170 i wg pediatry było ok.
    -- mama piątki :)
  8.  permalink
    trzymam kciuki za dziewczyny w szpitalu i misia duzo cierpliwosci ispokoju bo szpital to malo przyjemne miejsce a jeszcze przekladac cc.... ehhh. bidna :*

ja to ruchy na dobre bez reki na brzuchu czuje od ok tygodnia i to nawet takie dosc mocne ze az jak czuje jak siw przekreca to czuje jak mi flaki uciska.. zawsze po czyms slodkim mam impreze w brzuszku oraz po dluzszym chodzeniu czy dzis u fryzjera mialam fotel z masazerem to po mqsowaniu malu dostal amoku kopniakow i nie wiwm czy mu sie masaz podobal czy nie ;)

caluje Was kochane!
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dzień Dobry kochane :smile: dobrze, że jesteście bo muszę się wyżalić.....
    Dziś mam taki okropny dzień, że szok!! niby nic się nie stało...spałam do 11 :shocked: ale jestem zmęczona, śpiąca i czuję się jak g....o:sad: nie wiem czy to ta pogoda?? czy co??
    Martwię się o Lesia bo dziś mało i słabo go czuję :sad: chociaż przez ostatnie 2/3 dni szalał a dziś spokój. Teraz piję kawę i też zbytnio ruszać się nie chce :sad: Farbowałam włosy na blond SAYOS i wyszły mi żółte!!!! jestem załamana...:cry::cry:

Misia i Lapa trzymam za Was mocno kciuki kochane :grouphug:
    Mońka daj znać co i jak, mam nadzieje, że nie będziesz musiała iść do szpitala :winkkiss:
    Blubis ja czyłam ruchy w 20 tc i jak leżałam na plecach, bardzo wcześnie rano....jak by muśnięcia, bąbelki :winkkiss:

Emenemss co tam u Ciebie? coś się dzieje??

Treść doklejona: 29.12.12 14:22
    Kandyzowana a jak tam było u rodziców na Świętach?? dużo prezentów dostałaś? wróciłaś już do Warszawy do Narzeczonego? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    venus87: Emenemss co tam u Ciebie? coś się dzieje??

Nie :devil: i ciiiiii :))))

Witam sie sobotnio :)
    Venus-ja to mialam super noc ,mala mi goraczkowala od 2-do 5 rano ,bez snu ,tylko patrzylam czy jej temka spada ...
    Pojechalysmy na ostry duzur i sie okazalo ze moja mala przechodzi grype bezobjawowo.bo niema kataru ,kaszlu "tylko goraczkuje ...i tak od czwartku ,za 3 dni ma bnyc juz dobrze ,oby :)

Misia-Niewiem ,ja mysle ze jak cc ,maja zrobic ,to chyba lepiej tn nowy rok ,jakos ja sie nastawilam tak :))
    Jeszcze musz eprzetrwac 2 dni oprocz dzisiejszego i moge odetchnac :devil:
    Ale niesty rodze sama ,poniewaz mojemu mezowi wyjazd sie przedluzyl ...niewiem,pierwsze dziecko rodzilam z nim i napewno bedzie mi ciezko ,jakos samej ,mam mega dola z tego powdu ,ale czasami inne rzeczy sa wazniejsze...

Milagros
    -pozniej sa takie "przeciagniecia" jak jak mowie ,dzis rano jak moje dziecko mi wsadzilo girke ,to pod same zebra ,przesowam ja wtedy :D bo az jak mi kopa zasadzi, to mnie zaboli ...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Moja dzidzia ma tętno ponad 160 i lekarz powiedział, że jest prawidłowe...
    W sumie się ruszała, Gin musiał odczekac by zrobić pomiar ;)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    mangaa: Moja dzidzia ma tętno ponad 160 i lekarz powiedział, że jest prawidłowe...
    W sumie się ruszała, Gin musiał odczekac by zrobić pomiar ;)

W młodszej ciąży tętno jest wyższe, później zaczyna spadać ( u noworodka powinno wynosić ok 130-140/min)
    Zresztą na ktg pomiar tętna jest dużo dokładniejszy niż na usg i widać czy linia zapisu kształtuje się prawidłowo czy coś się jednak dzieje nie tak jak powinno być
    --
  9.  permalink
    Mangaa my po wizycie. Nie napisałam wczoraj bo byłam wypompowana.
    Z maluszkiem wszystko w porządku, tętno 172 u/min, pomiary prawidłowe, ryzyko wad niskie. Córcia póki co zdrowa jak rybka:) Mała uparta jak osioł (pewnie po ojcu swym:P), bo nie chciała wygiąć bardziej głowy do tyłu:)
    Na tą toksoplazmoze dostałam Rovamycine, mam brać po 2 tabl przez kilka tygodni.
    Fotek mam chyba z 8...:)

Jesteśmy szczęśliwi, ale tyle stresu sie najadłam co niemiara.

Mangaa i eveke dzięki wielkie:)
    -- [/url[/url]
  10.  permalink
    Emenemss wyobrazam sobie, jaki musisz czuc niepokoj ale dasz rade i bez męża dzielna jestes, na pewno sie ladnie na porodowce Toba zaopiekuja. Co do malej to wlasnie klasyczna grypa jest bez kataru i kaszlu tylko goraczka i bol miesni, a to wszystko inne to jest grypopodobne:-)
    Ja swoje dziecko też czasem przesuwam jak mi gdzies girę wsadzi i mąż się drze ze to niebezpieczne i zebym tak nie robila...

Venus ja tez mam dzis jakies dziwne samopoczucie, chyba przez pogodę, znow sie zimno w Łodzi zrobilo, wyskoczylismy z mezem na obiad i do centrum handlowego to po prostu tyle ludzi ze oddychac sie nie da, ciagle sie meczylam i serce mi wali od rana jak opętane.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    MilagrosCud: Co do malej to wlasnie klasyczna grypa jest bez kataru i kaszlu tylko goraczka i bol miesni, a to wszystko inne to jest grypopodobne:-)

Wiesz ,ze ja zawsze grype wlasnie odbieralam ze musi byc kaszel i katar ...
    Dokladnie i mala bola kolanka,kark i glowa ...
    Pol godziny temu miala ,znow 39,4 ale juz zbilysmy ...
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    grypa nic przyjemnego... wspolczuje maleji mamie ktora nad nia czowa
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Anairda to super :D Cieszę się, wrzuć jakąs fotkę na Brzuszki :D

A powiedz w którym tygodniu jesteś?
    Bo nie ma suwaczka i zapomniałam :)))

Treść doklejona: 29.12.12 17:40
    sardynka85:
    W młodszej ciąży tętno jest wyższe, później zaczyna spadać ( u noworodka powinno wynosić ok 130-140/min)
    Zresztą na ktg pomiar tętna jest dużo dokładniejszy niż na usg i widać czy linia zapisu kształtuje się prawidłowo czy coś się jednak dzieje nie tak jak powinno być

A widzisz... nie wiedziałam...:)
    --
  11.  permalink
    Mangaa ja jestem w 11 tygodniu i 3 dniu.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Anairda wypatrywalam wieści od Ciebie, super ze wszystko jest ok teraz żadnych łez tylko radość! Pozdt
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    Witam! wpadlam zeby pogratulowac Misi ale widze ze sie powstrzymam do nowego roku.

Nie wiem czy ktoras z was boryka sie ze skurczem w lydkach, ale dzis nad ranem zlapal mnie taki skurczybyk ze wyskoczylam od razu z lozka i stanelam na tej nodze, myslalam ze umre...skad to sie bierze?
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Anairda acha, no to prawie idziemy równo:))
    ja też chyba niedługo zacznę Rovamycynę przez tydzień, bo mam problem ze skórą i nie działa za bardzo maść antybiotykowa :/
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.