Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorwyder
    • CommentTimeDec 30th 2012
     permalink
    w liście są dwie 4 ale z tel nie mogę poprawić :-)

gratuluje lapa tobie i danielowi
    misia o tobie też pamiętamy i czekamy na relacje :-)

anula piotruś dzielny chłopak i na pewno będzie dobrze :-)

no lista ładnie przyspieszyła :-)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 30th 2012 zmieniony
     permalink
    Tak dwie 4 bo ten sam termin porodu :) Tak ma być - dziewczyny są ex equo ;)

Treść doklejona: 30.12.12 13:00
    Anula dzielna jesteś.
    Też wierzę, że Piotruś jest zdrowiuteńki! :)
    --
    •  
      CommentAuthorGosia1986
     permalink
    Anula, Piotruś urodził się jako duży chłopczyk więc na pewno wszystko będzie w porządku :) Trzymam za to kciuki !

Treść doklejona: 30.12.12 13:10
    początek listy mnie przeraża xD
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Anula, ale ciemiączko ma każde dziecko, ono zarasta dopiero po jakimś czasie. Inaczej główka dziecka nie byłaby w stanie przecisnąć się przez kanał rodny. W CZD na pewno go dobrze przebadają, moje panny też są tam pod stałą opieką. Trzymaj się!
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Misia i Lapa - gratulacje! :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    och nie zauważyłam dużo nas wogóle :-)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny, a ja mam problem z cerą na twarzy. Mam cerę bardzo wrażliwą, nie mogę np. myć wodą, kremy tylko takie bez barwników, zapachu itp.
    Już w I trymestrze na policzkach wyszły mi liszaje, ale wiązałam to z tym, że robi się zimno na dworze. Mam tak co roku. Używałam zawsze na to Krem ratunek Pharmaceris i zawsze mi pomagał.
    Jednak teraz skóra na policzkach jest tak wysuszona, że aż się łuszczy, jest ściągnięta i bardzo czerwona:( Wygląda to masakrycznie. Czy polecacie jakieś kremy na takie problemy? Nie wiem czy do dermatologa iść, bo trochę się boję, że da mi jakieś maści niekoniecznie dobre w ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Gratuluję serdecznie wszystkim rozpakowanym mamusiom!! :flowers:
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Akirka, kup sobie plyn mincelarny Cetaphil ,jest super na wszelkie liszaje. Myje sie nim twarz i cialo i nie trzeba splukiwac woda. Mojej corce schodzilo zapalenie skory (po szczepieniu) juz po kilku smarowaniach!
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Akirko, mi też ostatnio bardzo wysuszyła się skóra na twarzy i też pojawiły się liszaje :sad: Maseczka nawilżająca Iwostin, którą zaleca się trzymać 15 min i nadmiar ściągnąć wacikiem, wchłania się w ciągu 3 minut i nie ma już czego ściągać... Ja pod krem na przesuszone miejsca stosuję natłuszczającą maść Retimax (z witaminami). Trochę pomaga, zaczęłam jej używać kilka dni temu.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 30th 2012 zmieniony
     permalink
    Akirko ja mam AZS i się męczę obecnie z tym w ciąży. Mam masakrę na twarzy, szyi dekolcie, piersiach i rękach.

Polecam Ci na buzie krem Phisiogel...
    i ogólnie Balsam Avene Trixera + (ale balsam tzn. baume, nie krem bo on jest zbyt lekki do bardzo przesuszonej skóry) - on jest taki bogaty i dosyć gęsty ale daje radę nawilżyć moją atopową skórę, więc myślę, że z Twoją sobie poradzi również.

Co do dermatologa to na twarz nie powinnaś dostać jakichś kremów niedozwolonych - sterydowych, bo na buzię sterydów nie wolno stosować... Zresztą sterydy w II trymestrze stosowne miejscowo na skórę nie są jakoś szkodliwe dla dzidzi, więc tego bym się nie obawiała. Bardziej bałabym sie trądziku posterydowego, ale ten też nie robi się od kilku zastosowań - trzeba smarować regularnie.

Ja bym na Twoim miejscu poszła, bo Dermatolog ma dużo próbek różnych kremów i może Ci dac kilka - sama sobie wypróbujesz co na Ciebie dobrze działa.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Akira mangaa ma rację,lepiej żeby obejrzał to dermatolog i da Ci kilka próbek kremu bo bez sensu kupować krem który nic nie pomoże.Zapytaj też w aptece może mają jakieś próbki kremów na Twoje problemy skórne
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Od 3-4 dni trzymam sobie rękę na brzuchu by poczuć ruchy.. wieczorami mi się wydaje, że coś czuję ale nadal sądzę, że to może być wyobraźnia lub jedzenie bo jem ostatnio ogromne ilości. A teraz byliśmy w sklepie i tak nagle położyłam sobie rękę na brzuchu (nie wiem, jakoś odruchowo) i poczułam takie kilka razy stuknięcie. Teraz już tego nie czuję ale chyba to było TO. Czekam z niecierpliwością na więcej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Blubis ja pierwsze ruchy malej i to te "wewnętrzne" poczulam chyba dopiero w okolicach 20tc dosc pozno, ale to pewnie za sprawa łożyska na przedniej scianie.
    --
    •  
      CommentAuthorGosia1986
     permalink
    Ja mam łożysko na tylnej ścianie, a mimo to pierwsze zdecydowane ruchy poczułam w 20 tygodniu i czułam je tylko wewnętrznie. Wcześniej zdarzały się jakieś bulgotania, ale nie mam pewności czy to nie były jelita. Takie typowe kopniaki, wyczuwalne pod ręką były sporo później. Każda z nas odczuwa to jednak inaczej i w innym czasie. Mojs znajoma twierdzi, że ruchy czuła już w 14 tc (też pierwsza ciąża).
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    Witam!
    Lapa serdecznie gratuluje! I Daniela urodzilas! Swietnie!!!!:flowers: dla Ciebie i dzidziusia!
    Anula- dodajesz mi otuchy twoim expresowym porodem!!! i ze wytrzymalas bez znieczulen!!!! super. Zycze duzo zdrowka dla Piotrusia!
    IzUK- ja cala ciaze wcinam prenatalne tabletki, ktore maja jakas tam dawke Mg ale widac ze musze zjesc wiecej magnezu z naturalnych zrodel, jak jem banany to od razu dwa tak samo mam z jablkami i mandarynkami, normalnie oprzec sie nie potrafie owocom:) a cukier tez dziala? nie wiedzialam. Mnie tez tylko raz tak zlapalo w ciagu calej ciazy, ale bol niesamowity

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 30.12.12 20:00</span>
    Blubis- jak takie trzymanie cie uspokaja to trzymaj reke byle nie za mocno. Ja tez nawet teraz odruchowo klade jak maluszek nie kopie, to on od razu potem mi odkopuje...takie zabawy buduja wiez...
    --
  1.  permalink
    Anula trzymam kciuki za Piotrusia napewno wszystko będzie dobrze:bigsmile:
    Blubis ja pierwsze ruchy poczułam pod koniec 18tc.Z początku czułam je jakby bąbelki strzelały mi w srodku:bigsmile:Później bąbelki nasiliły się i czułam przykładając ręke:bigsmile:
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Gratuluje rozpakowanym mamusią !!! też jestem ciekawa kiedy zacznę czuć mojego maluszka.
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    milena1984 mamy podobnie :)
    biore kompleks witamin + magnez osobno, a owoce pochlaniam hurtowo :)
    i skurcz lydki b.bolesny tez mialam raz:)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Hej kochane :bigsmile:
    Lapa i Misia wielkie gratulację kochane, wspaniałe wieści :clap::clap::clap::clap:
    Anula Piotruś na pewno jest zdrowy, nic mu nie jest, nie martw się za dużo i całuj go mocno, często od Nas :tooth:

A ja walczę z katarem :confused:
    Nie wiem czy jutro będę na F28 więc życzę Wam przyszłe mamusie Szczęśliwego Nowego Roku, spełnienia marzeń i przede wszystkim szybkiego rozwiązania no i zdrowych dzidzi :flowers: Uważajcie na siebie kochane :winkkiss:

Treść doklejona: 30.12.12 22:46
    Dziękuję za wsparcie psychiczne dotyczące moich włosków, jesteście kochane :flowers::flowers::winkkiss:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    wlasnie odkrylam kolejny urok ciazy ogladanie mebli i ubranek o zabawkach juz lepiej nie wspominac :) dla mojego maluszka ale radocha :)
    --
  2.  permalink
    a ja wlasnie przeczytalam o tym czego nie wolno jesc i pic w okresie karmienia piersia i stwierdzam ze musze sie dobrze najesc i napic przed porodem...nie wolno praktycznie nic z rzeczy ktore jem na codzien, a ja myslalam ze w ciazy trzeba sie ograniczac...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Milagros spokojnie, może się okazać, że maluszek wcale nie będzie na nic uczulony i będziesz spokojnie jadła wszystko co przed ciążą. JA na początku jadłam to co przed ciążą tylko bez potraw wzdymających, potem powoli próbowałam też rzeczy "niebezpiecznych" i patrzyłam czy dziewczynki jakoś źle nie reagują. Kiedyś kazali wykluczać wszystko i powoli wprowadzać, teraz doradcy mówią raczej, żeby jeść wszystko co przed urodzeniem dziecka, a jakby coś się działo, to eliminować podejrzane produkty.
  3.  permalink
    doti sama nie wiem juz jakiej opinii zaufac, ale kawy nie, czarnej herbaty nie, coli nie, surowe warzywa owoce tez nie, kurczak tez, wydymajace tez, masakra jakas, trzeba bedzie przepękac i stopniowo wprowadzac wszystko, na dodatek nie wolno przyprawiac cebula i czosnkiem a ja czosnek dodaje prawie do kazdej potrawy
    -- [/url]
  4.  permalink
    Milagros ja tez jem to, co przed ciaza, a armie persia, uwazam tylko na cytrusy, chociaz sie otstatnio zapomnialam i mandarynke wcisnelam. Malemu nic nie bylo po tym na szczescie. Trzeba po prostu robic tak jak pisze doti, i w razie czego eliminowac produkt uczulajacy :)
    --
    • CommentAuthormilena1984
    • CommentTimeDec 31st 2012
     permalink
    mnie tez interesuje ten temat diety podczas karmienia piersia- bo ja juz nawet doczytalam ze pszenicy nie ,mozna jesc tzn ze mojego chlebka nie bede mogla i juz nawet zwyklych platkow z mlekiem, bo i nabial moze powodowac reakcje...Ja mam liste posilkow ktore chce zjesc jeszcze przed rozwiazaniem, bo a noz moje dziecko bedzie takie ze o lisciu salaty bede zyc:)
    doti, kuleczka- a co z czekolada? dzieci po tym moga miec niezle gazy i sie meczyc przeciez...
    doti- w US maja podobne nastawienie zeby jesc wszystko...ale nie lepiej wprowadzac nowe smaki po kolei a nie wszystko od razu bo potem to nie wiadomo od jakiego produktu dziecko wysypalo np...
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ja tam słyszałam, żeby jeść w miarę normalnie, już na pewno nie ma co unikać pszenicy czy nabiału- chyba, że.w.trakcie karmienia wyjdą jakieś alergie/ skażą białkowa...
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Cześć dziewczyny.
    Czy któraś z Was miała chroniczne, nie tylko przejściowe kłopoty ze snem? U mnie występuje to pod postacią wybudzeń nocnych - ok. 2-3 w nocy budzę się z uczuciem kołatania serca i nie mogę spać do rana. W ciągu dnia jestem zmęczona i boli mnie głowa.
    Dodam, że przestrzegam higieny snu, pijam meliskę, próbowałam też delikatnej akupresury. Moje zaburzenia nie wynikają ze zbyt dużego brzuszka, bo na razie mi on wcale nie przeszkadza.
    Martwię się, bo moje niedosypianie powoduje niepotrzebne osłabienie organizmu.
    Możecie coś poradzić?
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Powiem Wam tak - karmienie wymaga naprawdę dużo energii od organizmu kobiety, do tego rekonwalescencja po ciąży i porodzie, ja stawiałam na to, że trzeba się najeść, żeby mieć siłę na to wszystko. Mi się na szczęście trafiły egzemplarze z żołądkami jak strusie i nic na nie nie działa - na początku uważałam jeszcze na czosnek, bo one i tak mało jadły i bałam się, żeby nie odmówiły, ale jak w końcu przestałam im liczyć ile jedzą, czyli jak osiągnęły wagę 2,5kg, to i czosnek wrócił do łask i okazało się, że chętnie jedzą mleko czosnkowe :) Ponieważ na początku ściągałam pokarm i mroziłam, a one dostawały po 1-2 ml na karmienie, to żeby potem ewentualnie wyłapać co je uczula jakby się zdarzyło, zapisywałam sobie co jadłam danego dnia. Mam takie notatki chyba przez miesiąc prowadzone, potem już karmiłam na bieżąco, więc wiedziałam co danego dnia jadłam. Chyba to jest lepszy sposób niż odmawianie sobie wszystkiego. Najgorsze niestety jest to, że maluchy mają często niedojrzały układ pokarmowy i niezależnie od tego co będziecie jadły one i tak będą miały kolki, ale to już niestety na to nie macie wpływu.
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeDec 31st 2012 zmieniony
     permalink
    Baribal, a próbowałaś zwiększyć aktywność fizyczną w ciągu dnia, a przed snem pójść na spacer? Mnie pomagało też spanie w kompletnie ciemnej sypialni (wszystkie diody od sprzętów zasłonięte) albo zaciemniająca opaska na oczy. Wtedy nie stymuluje się przysadki bodźcami wzrokowymi w porze snu, a ona reguluje rytm dobowy.
    Ważna też jest prawidłowa cyrkulacja powietrza w sypialni, np. dzięki nawiewnikom lub rozszczelnionym oknom. Nie powinno być też za gorąco, temperatura optymalna to tylko ok. 19 stopni, można się cieplej przykryć, ale ważne, żeby tym oddychać.
    Mam nadzieję, że coś z tego Ci pomoże i wyśpisz się za wszystkie czasy.
    Co do karmienia piersią, to polecam książkę M. Nehring-Gugulskiej Warto karmić piersią, autorka jest pierwszym w Polsce Międzynarodowym Konsultantem Laktacyjnym i lekarzem z wieloletnim stażem. Wyczerpująco omawia wszystkie kwestie związane z karmieniem w sytuacjach szczególnych i dietą kobiety karmiącej.
    Znam przynajmniej 7 dzieci wykarmionych na jej radach, jak dla mnie - jest bezdyskusyjna.
    Pozdrawiam w sylwestrowy poranek!
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Tak jak pisze Doti trzeba jeść normalnie rzeby mieć siłe na wszystko. A jak się pojawią kłopoty to odstawiaćvpodejrzane produkty...ja po 4 tyg duszonego mięsa ziemniaków, makaronu i ryżu miałam dość pojechaliśmy na Mazury tam zjadłam kiełbase z grila i karkówkę, potem kotlet schabowy i skończyłam z super dietą. Teraz jem wszystko! Łącznie z kebabem;) cebulą czosnkiem. Mały ma probleny z brzuszkiem ale to niezaleznie co bym zjadła....taka jego uroda.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Milgros, przy karmieniu mozna normalnie jesc. Kawe tez mozna pic ,bez przesady(ja pije codziennie 2,pol na pol z mlekiem). Z owocami i warzywami surowymi powinno sie tylko wstrzymac po cc,bo jelita sa bardzo wrazliwe (ja gotowalam kompoty z jablek,musy i tak jadlam. Nabial byl moim glownym skladnikiem diety. Owszem,nalezy obserwowac dziecko,czy nie ma alergii,ale nie mozna od razu eliminowac produktow. Jak cole raz wypijesz to tez nic sie nie stanie,mleko nie stanie sie gazowane :wink: W ogole przy karfmieniu potrzebna jest bardzo znbilansowana dieta,nie mozna sobie tak ot ograniczac pozywienia. Radze skontaktowac sie z doradca i wspolnie porozmawiac na temat diety. ( w Anglii po porodzie dostalam w szpitalu surowke z kapusty,miecho i frytki,do tego lody i ciasto!,nic dziecku nie bylo!).
    Mam fajna ksiazke na sprzedaz o diecie dla ciazarnych i karmiacych piersia.
    I polecam te ksiazke,co AravIs poleca.
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Też i w ciąży i w czasie karmienia, które trwało prawie 2 lata, jadłam wszystko. Lucia nie ma na nic alergii, no ma na mambę:devil:ale jej nie jadłam w ogóle:tongue:

Treść doklejona: 31.12.12 10:02
    Dziś pierwszy dzień bez duphastonu, luteina skończyła się przedwczoraj. Taki był plan, ale boję się. Brudzenie miałam w 4t3dc. w pierwszym dniu stosowania leków zanikło i nie wróciło. wizyta u gina dopiero 8 stycznia. Mocno trzymam si myśli, że będzie dobrze, ale gdzieś z tyłu głowy czuję lęk...
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Ja w szkole rodzenia, tez od międzynarodowego doradcy laktacyjnego usłyszałam, że mamy jeść wszystko normalnie. Można na początku ograniczyć przyprawianie pikantno-czosnkowe ale tez bardziej ze względu na smak mleka a nie na to, że mogą być szkodliwe. Dopiero gdy widzimy negatywną reakcję u dziecka warto przyjrzeć co się jadło około 6h przed bólem brzuszka czy wysypką. Dodatkowo powiedziała, że z testów w naszym województwie wyszło, że pediatrzy i ginekolodzy maja znikomą wiedzę na temat laktacji i diety, więc jeśli mamy jakąś zagwozdkę- warto udać się do poradni laktacyjnej, gdzie osoby są na bieżąco z wiedzą aktualną a nie taką sprzed 20 lat.
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Dzięki Aralvs za zainteresowanie.
    Właściwie próbowałam już wszystkich sposobów, które wymieniłaś. Mam wrażenie, że u mnie to problem z melatoniną, a właściwie zaburzeniem jej poziomu w poszczególnych porach dnia.
    Dzisiaj wyjątkowo boli mnie głowa i czuję się ogólnie rozbita.
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    edytak1984: też jestem ciekawa kiedy zacznę czuć mojego maluszka.

Ja pierwsze "smyranie" wewnątrz poczułam na początku 14tego tygodnia

Treść doklejona: 31.12.12 10:26
    każdy mówił, że napewno nie to bo za szybko , lecz potem te smyranie tylko rosło w siłę :) a teraz to już leci konkretnie z boksem :)
    --
  5.  permalink
    baribal ja mam to samo. przed ciaza tak nie mialam a teraz wybudzam siw ok 1 i ok 4. mam dobrze rozszcelnione okno.. nawilzacz.. cisze i ciemnice.. ale w.ciazy cos mi sie przestawilo i sie wybudzam notorycznie nawet jesli mialam bardzo aktywny dzien i padalam na twarz ze zmeczenia... rakze nie wiem czemu tak jest ale to mnie denerwuje :P

moja przyszla szwagierka sie.zmieje ze.to organizm przyzwyczaja siw do wstawania o tej porze i karmienia :p

mimo iz to na pewno nie to to sobiw tqk wmawiam by siw nie wkurzac za kazdym raz ze znow siw obudzilam bo potem rzeczywiscie bede wstawac pewnie i sie nie wyspie po porodzie..

witam ostatniego dnia roku. My w tym roku zrezygnowalismy z hucznych zabaw i zostajemy w domku.. no moaw pojedziemy do kolezanki i jek meza i dzidziusia posiedziec.. ale nie wiwm jeszcze. A Wy? :)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    U nas też spokojny Sylwester się zapowiada - jedziemy do teściów, u których będą moi rodzice czyli "impreza" w rodzinnym gronie :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Grazien:
    Ja pierwsze "smyranie" wewnątrz poczułam na początku 14tego tygodnia

Ale fajnie! :))
    Łożysko masz na tylnej ścianie?
    Ja to chyba późno poczuję - łożysko na przedniej...

My w tym Roku też Sylwek w domu, na spokojnie, z rodzicami.
    Chcę im zrobić dobrą kolacyjkę, więc podaję tatara z dobrym winem (ja oczywiście klopsiki wołowe w sosie i wino bez alko ;))
    i tiramisu +
    jakieś koreczki itp.
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    mangaa: Ja to chyba późno poczuję - łożysko na przedniej...

też mam na przedniej ścianie , dowiedziałam się że niby późno się z tego względu odczuwa ruchy jakieś tydzień temu i w moim przypadku to nie miało znaczenia,
    Kandyzowana: A Wy? :)

u mnie impreza bo ja nie jestem w stanie gdzieś wyjść :smile: mam nadzieje , że dziś mojemu synkowi się nie zechce wyjść :)
    --
  6.  permalink
    no moj tata w sylwestrq ma urodziny ale mieszkaja daleko ode mnie i odbijemy sobiw jego urodziny w dniu mojego slubu za 3,5 tyg. na szczescie maja huczna zabawe ze znajomymi wiec beda siw dobrze bawic a ja na razie odpadam na dluzszy czas z imprez ;)

mmm tiramisu :D poprosze.kawaleczek :D
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    U nas Sylwester u teściów bez teściów. Sami wychodzą na imprezkę, a nam zostawiają dom, przyjechali szwagier i szwagierka z córeczką 5 mcy, także będziemy świętować we własnym gronie.
    Zamierzam zrobić chilli con carne z guacamole, na deser pistacjowo-kokosowy deser indyjski i flan ze śliwkami. A dla mnie i szwagierki - bezalkoholowe piwo imbirowe domowej roboty :)
    Też mamy plan, żeby w razie problemów z karmieniem piersią - słuchać się tylko doradcy laktacyjnego i do lekarza ew. po jej sugestii. A, w tej książce, o której pisalam, też oczywiście radzą, żeby w trakcie laktacji odżywiać się w sposób zróżnicowany i normalny, żeby umożliwić organizmowi regenerację po trudach ciąży, a dziecku dostarczyć wszystkich składników odżywczych z pokarmem.
    Eliminacje dopiero po zaobserwowaniu jakiś powtarzalnych problemów.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    dzień dobry dziewczyny w ostatnim dniu tego roku życzę wam wszystkiego naj...

a ja śpię jak zabita :-D i nie mogę wstać a tak to dalej przeglądam dziecięce rzeczy w internecie i mam radoche :-) a wy kiedy zaczekajcie kupować coś dla waszych skarbów?
    --
  7.  permalink
    ew3ame do mnie nie dotarło to, że w ciąży jestem a ty zadajesz pytanie kiedy mam kupować rzeczy dla maluszka:D:shocked::wink:

Jakoś nie potrafię oswoić się z tą myślą że w ciąży jestem.

Ja właśnie wróciłam z zakupów w Biedronce, ledwo przytachałam dwie reklamówki....Ludzi jak za komuny, mięsiwa nie kupisz, warzyw też niet.:)

Małżon po pracy pojedzie po alko i napoje.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Witajcie w ostatni dzień roku! Przyszły będzie dla nas rokiem zmian :)))
    Aravls - ale szykujesz ucztę!! A masz jakiś sprawdzony przepis na to chili? Mogłabyś podesłać?? :)
    Co do pierwszych ruchów, to ja też mam łożysko na przedniej ścianie, a ruchy poczułam w 16tc. Dużo zależy od budowy ciała i tego czy ma się na brzuchu więcej warstwy tłuszczyku.
    My też spędzamy Sylwestra w domku, przygotuję jakieś przekąski i posiedzimy przy filmie:)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    ew3ame ja już zaczęłam haha kilka tygodni temu :)...
    Bo my to z kolei postanowiliśmy że będziemy co tydzień coś kupowac by wydatki się nie kumulowały, a że większość rzeczy jakie mi się podoba są unisex to ciuszków mam już sporo. :)

Mam ręczniczek, ochraniacz na łóżeczko (ale to w prezencie od Taty dostaliśmy), rożek...
    No i ciuszki, ciuszki, ciuszki.
    Następny zakup to będzie materacyk do łóżeczka i pościel, jakieś zabawki, mata edukacyjna, i inne akcesoria typu smoczki, butelki, a na końcu łóżeczko i wózek.

Kandy no problemo, jak zrobię dostaniesz swoją porcyjkę :DDD
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    akirka: Co do pierwszych ruchów, to ja też mam łożysko na przedniej ścianie, a ruchy poczułam w 16tc. Dużo zależy od budowy ciała i tego czy ma się na brzuchu więcej warstwy tłuszczyku.

w moim przypadku miałam mniej tłuszczyku , ale teraz to już nawet kości mi nie widać :P te pierwsze ruchy trzeba naprawdę wyczuć bo są dosłownie takie jakby metka ocierała o skórę

Treść doklejona: 31.12.12 12:15
    mangaa: Następny zakup to będzie materacyk do łóżeczka

Polecam pianka gryka kokos naczytałam się , że są najlepsze . Ja zamawiałam na allegro i nie jestem zadowolona bo przyszedł mi miekki koleżanka zaś ma twardy t(taki powinien być) , ale różnica była w cenie 30zl sklep i allegro więc się pokusiłam i żałuje
    --
  8.  permalink
    Milena, ja jem czekolade, dziecku nic po niej nie jest, to samo z nabialem. Kawe (inke) pije z mlekiem, jem platki normalnie, nie ograniczam nic, tylko obserwuje...raz mi Maly dostal wysypki po orzechach to przestalam jesc.
    --
  9.  permalink
    Mangaa ja to zacznę w kwietniu coś kompletować. Dzisiaj miałam ochotę wejść do Pepco, ale strach mnie ogarnął.
    Masz racje z tym kompletowaniem wcześniej, kupić w jednym miesiącu wszystko to idzie zbankrutować.

My sporo rzeczy dostaniemy od znajomych, rodziny. Bo dzieci będą starsze o rok/dwa od naszego jak się urodzi.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    A u mnie lozysko na przedniej scianie macicy, tluszczyku na brzuszku zero a pierwsze ruchy poczulam w trakcie 18 tygodnia ale za to takie odrazu konkretne, wyczuwalne rowniez przez meza jak przylozyl dlon :bigsmile: Wczesniej zadnych motylkow, musniec i innych smyran wcale nie odczuwalam.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.