Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorGrazien
    • CommentTimeDec 31st 2012
     permalink
    cloe78: pierwsze ruchy poczulam w trakcie 18 tygodnia

Ja porządnego pierwszego kopniaka też w 18
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Dziewczyny wzystkiego dobrego w Nowym Roku :D Pociechy z maleństw!!
    Ja pierwsze uchy poczulam na początku 17 tyg. Pozdrawiam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ja w pierwszej ciazy poczulam ruchy ok 20tc (lozysko na przedniej scianie). W drugiej ciazy ruchy poczulam ok.12tc, ale lozysko bylo na tylniej scianie.
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    akirka: Dużo zależy od budowy ciała i tego czy ma się na brzuchu więcej warstwy tłuszczyku.

Z tym pierwszym się zgodzę (ułożenie macicy, ułożenie miednicy, ułożenie dziecia w niej), ale z drugim już jakoś ciężko mi jest sobie wyobrazić co ma tłuszcz na zewnątrz do ruchów odczuwanych wewnątrz ;)

Chyba, że mówimy o otłuszczeniu narządów wewnętrznych ale to przy stałej otyłości coś takiego występuje...
    Odrobina tluszczyku na pewno tego nie powoduje.
    Wg mnie znaczenie jeszcze ma ukrwienie narządów wewnętrznych, jak są bardziej ukrwione to bardziej unerwione i szybciej pewnie można wyczuć.:)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ja do tej pory nie czuję wszystkich ruchów synka (a oprócz wielkiego brzucha z łożyskiem z przodu gruba nie jestem :p) - np. na ktg aparat wychwytuje więcej ruchów niż ja...także może faktycznie zależy to od unerwienia wewnątrz organizmu :)
    --
  1.  permalink
    ja porzadne ruchy i kopniaki dosc regularne poczulqm dopiero ok 21 grudnia czyli w 18 tygodniu. jestem dosc szczupla a lozysko mam na tylnej scianie macicy. teraz juz bez problemu je wyczuwam chybaze dziecko ulozy sie jakos do wewnatrz i kopie do wewnatrz to naturalne ze twgo sie nie poczuje i to tez wszyscy potwierdzaja.

kochane ja Wam zyczenia pozniej zloze :*
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no ja chyba też zacznę pomału coś kupować dla maluszka bo potem i tak będzie dużo wydatków na raz a tak trochę łatwiej nam będzie :-) dopiero wczoraj odczulam potrzebę kupowania czegoś dla skarbka a w zabobony nie wierze może w nowym roku coś kupię :-)
    --
  2.  permalink
    a ja dzis mam tak zrąbany humor, że szkoda gadac. Mdłości mnie znow męczą, wstałam rano z uczuciem podchodzenia żołądka do gardła i znow się pojawił lęk czy to ciąża, ze jak to tak moze byc, ze juz przechodzilo i znow, obawa ze nigdy nie minie, obawa ze zaszkodze dziecku nerwami, lekami przeciwwymiotnymi, ja sie wykoncze. Juz takie glupoty mi do glowy przychodza...ze nie dam rady dluzej, ze tylko ja tak mam, ze to nie jest normalne...
    a co do diety - dzieki dziewczyny za cenne wskazówki, moze rzeczywiscie nie bedzie tak zle skoro Wy jecie w miare normalnie, popróbuję i zobacze jak maluch reaguje
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorszerka
    • CommentTimeDec 31st 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny,
    nie wiem czy nie było już tego tematu jak tak to przepraszam, ale jeśli są jeszcze mamusie z terminem przed 17 marca i maja ochotę podpisać petycje w spr. urlopu macierzynskiego to może warto....
    http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=9080
    --
  3.  permalink
    podpisane, bo w koncu mogę urodzić wczesniej, jestem na granicy dat
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    A ja chyba czułam wczoraj pierwsze ruchy młego rozrabiaki. Nie były to żadne motylki ani bulgotki, tylko takie lekkie ukłucia - muśnięcia od środka. Czyłam to tak ze cztery razy w odstępach co ok 3-4 sekundy. To na pewno nie były żadne „sprawy jelitowe” więc pewnie się maleństwo lekko przeciągało :)))
    Nawet jeśli to nie to, bo jeszcze jest bardzo wcześnie, to i tak przyjemnie jest myśleć, że to jednak ruchy maleństwa :))))
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    witam! dziewczyny to mnie pocieszylyscie!!!biore sobie do serca rady mam doswiadczonych, i nie ogranicze pszenicy i nabialu,jedynie te wzdymajace ciezkostrawne potrawy. I bede patrzec jak dziecko reaguje...
    doti- wlasnie te kolki mnie beda chyba przerastac jak sie pojawia ale tak jak piszesz ze czesto po prostu to efekt niedojrzalego uk.pok. i tu chyba tylko kropelki pomoga na brzuszek albo trza bedzie zacisnac zeby, masazyk bobasowi strzelic i przemeczyc sie... jakos dam rade...poki co to na razie psychicznie sie przygotowuje...moze nas to ominie, zobaczymy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Calypso77: A ja chyba czułam wczoraj pierwsze ruchy młego rozrabiaki. Nie były to żadne motylki ani bulgotki, tylko takie lekkie ukłucia - muśnięcia od środka. Czyłam to tak ze cztery razy w odstępach co ok 3-4 sekundy. To na pewno nie były żadne „sprawy jelitowe” więc pewnie się maleństwo lekko przeciągało :)))

hmmm, takie kłucia też czuję... ale ja nie wiem czy to jest to...
    Wydaje mi się, że to bardziej rozciąganie macicy... A może się mylę?
    Wczoraj nawet raz mocniej zakuło, aż podskoczyłam na krześle - mama się zdenerwowana pytała co się stało... ;)
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    hej dziewczyny!
    wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku!
    u nas jakieś pojedyncze przepowiadacze się pojawiają od trzech dni, tak do 6-8 skurczy na dzień i to dość bolesne są nawet..
    dziś znowu miałam ktg, na szczęście jest ok, tętno wróciło do poziomu 145-155u/min, gin w klinice w Łodzi powiedział że tętno mogło być wyższe jeśli byłam przeziębiona, a w sumie byłam 2 tyg temu jakoś chora, gil do pasa, kaszelek..może to przez to..najważniejsze że jest ok..a młoda uciekinier, kilka razy spod głowicy zwiewała, gin powiedział, że są dzieci czyste i dzieci szczęśliwe..i moje będzie tym szczęśliwym hehe
    a i jeszcze wieści od Misi-ludek:
    misia czuje się w miarę ok, maluszek od dziś jest już z nią cały czas, rozkręcają laktację i pierwsze karmienie udane:)
    misia dziękuje za gratulacje i serdecznie Was wszystkie pozdrawia!
    --
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    Cześć dziewczyny,
    na tym forum jestem nowa ( wcześniej byłam i jeszcze jestem na staraczkach:)
    Jestem w 5tc i dziś właśnie pojawił się u mnie brunatny i rówżony śluz, bol podbrzusza i krzyża, pojechałam na usg do szpitala- niestey nic nie mogli konkretnego powiedzieć bo na usg jest widoczny tylko pęcherzyk. dostałam nospe i duphaston.
    i tak mi w nerwach zaczyna sie Nowwy Rok i ciąża
    Miałyście może coś podobnego?
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    blanka miała napisz do niej pewnie cię uspokoi :-) i oby było wszystko ok trzymam kciuki żebyś przeniosła się pod nasze forum na stale :-)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Dziewczyny co do ruchów to chyba ciężko określić komuś z boku czy czułyście TO czy jednak nie.
    Kłucia to raczej nie ruchy, a na etapie 12-13tc dzidzia jest jeszcze tak mała i ma tam tak dużo miejsca , że to raczej po prostu mało prawdopodobne...
    Ale przyjdzie dzień , że będziecie pewne :bigsmile:
    Ja najpierw miałam typowe lekkie bulgotki przy czym najpierw się tylko podejrzewa , że to ruchy.
    Później raz poczułam takie wyraźne "puk, puk" czasem wrażenie jakby dziecko się obijało :bigsmile: a dopiero przedwczoraj raz czy dwa zasadziło kopniaczka , że M poczuł... a to już 22tc :smile:
    Pierwsze bulgotki i przypuszczenia w 19tc no , ale dodatkowo łożysko na przedniej ścianie mam.
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Ale fajnie jest tak czekać z niecierpliwoścą.. I nawet jeśli to jeszcze nie ruchy dziecka, to mnie bardzo cieszy takie wsłuchiwanie się w siebie i odliczanie dni, aż do tego "właściwego" momentu. Już nie mogę się doczekać pierwszego, solidnego kopniaka :))))))
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no ja też odliczam już czas do pierwszych kopniakow i motylkow aż się uśmiecham na sama myśl że będę czuła swoje dziecko :-) ach a w piątek je w końcu zobaczę aż uśmiechać cały czas mi się chce :-)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    ew3ame: aż się uśmiecham na sama myśl że będę czuła swoje dziecko :-)

jeszcze nie raz sykniesz z bólu jak poczujesz swoje dziecko ;) ale faktycznie ruchy dziecka to mimo wszystko chyba najfajniejszy aspekt całej ciąży :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    ew3ame to będzie niezapomniane przeżycie, ja mam zawsze banana cały dzień po USG i mam ochotę ściskać przypadkowych ludzi na ulicy ;)

Też się nie mogę doczekać pierwszych odczuwalnych ruchów dzidzi...
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    ja się z góry nastawiłam , że mam łożysko z przodu i powiem Wam , że do 16-17tc wyłączyłam myślenie na ten temat, a później jak poczułam bąbelki to było takie "ooo to już" :bigsmile:
    Moja dzidzia dość dużą aktywność wykazuje koło 2 w nocy... zazwyczaj wtedy kładę się spać wiec nacieszę sie kopniaczkami, a jak wcześniej się położę to nie bardzo :confused:
    --
    • CommentAuthorjustyna883
     permalink
    Czesc dziewczyny :bigsmile:
    Co do ruchow to ja tez poczulam je tak okolo 19 tygodnia. Nie byly mocne a takie smieszne delikatne pukniecia. Dopiero pozniej po przylozeniu reki do brzucha mozna bylo poczuc takie wyrazne i mocne. Nie czulam tak zwanych motylkow, czy smyran...a lozysko mam na tylnej scianie.
    Baribal na Twoim etapie ciazy ja tez spac nie moglam. Budzilam sie o 3 lub 4 rano i ogladalam tv, buszowalam po necie itp. Nie dalo mi nawet lezec, glowa bolala i ogolnie caly dzien czulam sie tak do dupy...ale pozniej tak nagle sie samo przestawilo i teraz to ja moge spac nawet caly dzien. Ostatnio sie zapalam na tym ze spie po 12-13 godzin. I nie wiem do tej pory od czego to zalezy.
    A tak spogladam na nasza liste i juz jestem w pierwszej dziesiatce...jej jak ten czas leci. :bigsmile:
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dziewczyny spełnienia marzeń w Nowym Roku... Pewnie będzie dla każdej z nas wyjątkowy... No to po prostu samych cudownych chwil!
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    W pierwszej ciąży z łożyskiem na przedniej ścianie pierwsze ruchy poczułam dopiero w 20 tygodniu. W obecnej ciąży, z łożyskiem dla odmiany na tylnej ścianie, pierwsze skrzydełka motela i puk-puki odczułam już w 15 tygodniu.

Szczęśliwego Nowego Roku dla Was, Waszych Maleństw i całej rodziny:bigsmile:
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    mamcia3: brunatny i rówżony śluz, bol podbrzusza i krzyża

ja tak miałam w pierwszej ciąży jakoś w 6 tyg, wylądowałam w szpitalu, ale koniec końców wszystko skończyło się dobrze, brałam nospe forte i duphaston, a okazało się że miałam jakieś krwiaki wokół maleństwa i to jeden z nich pękł i stąd to brudzenie i ból..trzymam kciuki!!!
    --
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    mamcia3- trzymaj sie dzielnie kochana.. ja ok 8 tyg.trafiłam do szpitala z krwotokiem, teraz jestem w 14 tyg,i mam nadzieje,ze bedzie4 do konca rosło,i żyło..
    pzdr..
    przyszle mamuśki-troche sie boje jeszcze do was dolaczyc,ale mam nadzieje,ze tu sie pojawie oficjalnie..
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    mamcia3 Ja też miałam brudzenie, w czasie 5 tc. Dostałam duphaston i luteinę. Przeszło i nie wróciło. Dziś pierwszy dzień bez leków. Tez się boję, czy aby wszystko będzie ok, ale mocno wierzę, że tak. Kolejna wizyta u gin za tydzień.
    -- [*]
  4.  permalink
    mamcia ja dokładnie miałam to samo co Ty w tym okresie i też wylądowałam w szpitalu, okazalo się ze wszystko ok

Ode mnie także najlepsze życzenia noworoczne dla obecnych i przyszłych mamuś, dla tych co czują się rewelacyjnie i dla tych które czują się ... (jak ja). Generalnie siedze dzis w domu, spahgetti z mężem i picollo - dobrze ze razem:-) Oby każda z Nas donosiła szczęśliwie i urodziła zdrowe dzieciątko.
    -- [/url]
  5.  permalink
    Kochane!!
    W Nowym Roku życzę Wam wszystkim i każdej z osobna :
    12 miesięcy zdrowia, 53 tygodni szczęścia, 8760 godzin miłości, 526600 minut pogody ducha i 31536000 sekund wspaniałej zabawy!

Tym w ciąży: wspaniałego i szybkiego rozwiązania i przytulenia swoich cudownych maluszków zdrowych a świeżo upieczonym mamusiom i tym z dłuższym stażem - by ich pociechy rosły i rozwijały się cudownie :)

null
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    ale z drugim już jakoś ciężko mi jest sobie wyobrazić co ma tłuszcz na zewnątrz do ruchów odczuwanych wewnątrz ;)

Manga, ruchów nie odczuwasz tylko i wyłącznie od wewnątrz. Ja wewnętrznie czuję jak mi czasem depcze po pęcherzu. A ogólnie większość ruchów czuję na przedniej ścianie brzucha i są widoczne (brzuch skacze). Im grubsza warstwa do przebicia, tym odczucia mniejsze. Tak na logikę biorąc. Moja ginka tez powiedziała, że jako chudzielec poczułam szybko ruchy.
    Oczywiście nie ma co się porównywać, bo każda ciąża jest inna i każda kobieta ma inne odczucia. W każdym razie wszystkie poczujemy ruchy prędzej czy później i bez wątpienia jest to niepowtarzalne uczucie, za którym ja na pewno będę tęsknić po ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthorgolaa
     permalink
    Wszystkim życzę wszelkiej pomyślności w Nowym Roku 2013 :crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    akirka: W każdym razie wszystkie poczujemy ruchy prędzej czy później

:bigsmile::bigsmile::bigsmile:moja mama nie wiedziała, że TO są ruchy dziecka(moje). Lekarz pyta już w 6 miesiącu:"czuje pani ruchy płodu?" mam na to: "nie, coś tam się w kiszkach rusza ale ruchów dziecka nie czuję". Lekarz się zszokował:bigsmile::bigsmile::bigsmile: i uświadomił moją mamę, że to dziecko się rusza a nie kiszki:devil::devil::devil:
    Ja osobiście poczułam ruchy dziecka w 14 tc, wcześnie, ale nie miałam wątpliwości. W połowie 4 miesiąca mąż poczuł pierwsze puknięcia, płakał ze wzruszenia.
    -- [*]
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    dziewczyny, a w szczególności :mońka,MilagrosCudBlanka81, bardzo Wam dziękuje za slowa otuchy,
    nawet się nie spodziewałam takiej życzliwosci - jest mi naprawde niezmiernie miło- dziękuje

życze wam w Tym ważnym nadchodzącym Nowym Roku szczęśliwych rozwiazań, zdrowania, i oszywiście dużo dużo miłosci :)
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Witam Was kochane, życzę Wam co Najlepsze w 2013 roku, pociech z naszych nienarodzonych jeszcze dzieci i tych już narodzonych, ciężarówkom życzę szybkiego i spokojnego rozwiązania, dużo seksu i miłości. Uważajcie na Siebie. Mimo, że pić nie możemy to chociaż fajnej zabawy Wam życzę :boogie::swingin:

U mnie duża impreza i zastanawiam się jak dam sobie radę jak już spać mi się chce :tooth:

Pa pa dziewczyny do Nowego Roku :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Przyszłe Mamusie życzę Wam wystrzałowego Sylwestra, przespanych nocy, brak opuchnięć na końcówce, niesiusiania zbytniego w nocy, szybkich i lekkich porodów I jedzcie podczas karmienia normalnie, bo musicie mieć dużo siły po porodzie, w połogu i w tych pierwszych miesiącach, musicie jeść :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń w nadchodzącym 2013 roku
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Wspanialego Nowego Roku dla wszystkich mamusiek!
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2013,aby byl lepszy niz ten co wlasnie mija i oby spelnily sie wszystkie Wasze marzenia :))):grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Niech Wam Nowy Rok przyniesie
    złotych monet całą kieszeń,
    złota i pieniędzy, by nie było w domu nędzy
    Niech bogaty każdy będzie
    Niech dostatek gości wszędzie!

Happy New Year!!!!! :cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorbeagraf
     permalink
    Dziewczyny Szczęśliwego Nowego Roku! Aby był zdrowy radosny i spokojny!
    ----
    Ja się cieszę że dotrwałam w dwupaku do sylwestra! Ale nie pogadze jeszcze nawet 4-5 tygodniami mimo że niedawno zaczęłam czuć „ciężar” ciąży
    a zgaga (lub raczej już wręcz relux ) normalnie żyć nie daje. Ale im dziec dłużej w brzuchu tym później łatwiej dla wszystkich. Mimo to na wszelki wypadek kompletowanie torby jest w toku.
    -- Ona 2010, On 2013 :-)
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    wszystkiego co najlepsze
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Ja też dotrwalam do nowego roku jupiiiii:bigsmile: teraz mogę rodzic:shocked::crazy:
    --
    • CommentAuthorAnecia84
    • CommentTimeJan 1st 2013
     permalink
    Wszystkiego co najlepsze w tym 2013 roku:) Ciekawe która pierwsza urodzi w nowym roku:bigsmile:
    -- ;;;;
  6.  permalink
    Witam noworocznie :))
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    haha i ja się dopisuję do tych co dotrwały do Nowego Roku w dwupaku :bigsmile::cheer::swingin:
    teraz już na luzie można rodzić...
    jeszcze raz wszystkiego naj w Nowym Roku!!!
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Witam się w 2013 z ciążą donoszoną:D jak tam nastroje pierwszostyczniowe?:)))
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Super! Ja nowy rok przespałam i wstałam wypoczęta. Sprzątnęłam po gościach, zmyłam podłogę, wstawiłam pranie i zmywarkę. Fajnie rok się zaczyna!:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    -- [*]
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    Witam wszystkie przyszłe mamuśki

Nowy Rok przywitał mnie piękną słoneczną pogodą, spałam do 10 :30
    mam nadzieje, że u was też słoneczko swieci i uśmiech na twarzy macie od rana :)
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Kochane Mamusie wszystkiego naj w Nowym Roku 2013, a przede wszystkim duzo zdrowka dla Was i Waszych Malenstw :kissing:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.